Hóbelevanc 2008 – I. rész

2008.12.29. 13:30

Már csak napok kérdése, és menthetetlenül 2009 lesz. Ebből az alkalomból egy kicsit visszatekintünk a 2008-as évre, mivel is sokkolta a magyar lakosság önmagát, mivel tömte meg a média a fejeket, és milyen és az élet itt, a Balkánon innen, miközben úgy érezzük, hogy inkább azon túl élünk.
A véletlenek különös játéka, hogy ebben az évben pontosan 365 post született eddig :) Teljesen meglepő volt, amikor összeadtam a számokat, ritka együttállása kellett ehhez a bolygóknak. Talán, ha 364 post lett volna, akkor még azért cselesen születik hozzá egy, de így tökéletes az összhang. Lássuk akkor, hogy az első 4 hónapban mit is tudhattunk meg. A linkekre kattintva a cikkek teljes terjedelemben olvashatóak, és természetesen a hozzá tartozó nagyon sok kommenttel együtt.
Év elején rögtön megtudhattuk, hogy a legfontosabb napi esemény, hogy egy Dundika nevű lény miként napfürdőzik a tengerparton, miközben mi a gázszámla kifizetésével vagyunk elfoglalva. Ajzottabb férfi polgártársaknak lehetett a tévé előtt nyálat csorgatni, miközben a képernyőn ott figyelt rá apró bikinijében egy plasztikai sebész cégére. Túl sok értelmes mondatot nem hallhattunk tőle, eszmefuttatásai a „világbékét akarok” szintet sem ütötték meg. Mély nyomot nem hagyott a társadalomban, de egyszeri nézettségnövelésnek nyilván megtette.
Gát György még ekkor mindig csak beszélt a 3-szor elhalasztott legújabb Vuk történetéről. Azóta tudjuk, hogy csupán csak emlék, mikor még nem volt eme emberiség ellenes bűntett a nagyközönség előtt. A nemzetközi és magyar filmes szakma a világ legborzasztóbb művei közé sorolta, megtekintése továbbra is senkinek sem ajánlott. Azóta az egyik kereskedelmi tévé műsorán is megjelent a karácsonyi palettán. A legtöbb ember, aki addig nem hallott róla bővebben, megpróbálta megnézni, de rövid időn belül a távkapcsoló is előkerült. A film nézettsége tragédia, a végén már majdnem ingyen osztották rá a jegyet, csak azért, hogy ne kelljen visszafizetni az állami támogatást, ami olyan nézőszámhoz volt kötve, ami igencsak kilátástalan lett az első néhány hét után. Aki teheti, még véletlenül se nézzen bele, kivéve, ha épp idegen országba akar költözni, és az ottaniaknak mesélni akar arról, hogy miért is élt ezután ott.
Megtudtuk, hogy ezentúl magánember is üzemeltethet majd sebességmérőt, busás haszonnal, szerencsére ilyen azóta sem lett. Igaz, hogy az objektív felelősség jelentősen alkotmányellenes intézménye ez évtől működik. Megszokhattuk már, hogy nálunk a pénz mindenekfelett alapon működik a megelőzés, tehát ma már meg sem állítanak, csak majd hónapok múlva megy a csekk. Balesetmegelőző haszna gyakorlatilag igen kevés, de  legalább folyik be a pénz.
Az év hülyéje biztosan az a fazon, aki bement a TESCO-ba, hogy ő egy „amerikai marshal”, és vinne néhány cuccot, majd az amerikai kormány fizet átutalással. Listáján olyan tételek is szerepeltek, mint 60 millió forint értékű vásárlási utalvány.
Eljött a február, megpróbáltam a vasutasoknak levelet írni, melyben az értelmükre kívánok hatni. Sikertelen volt, ők nekifogtak sztrájkolni, aminek súlyos következményeit azóta is mindenki nézi ölbe tett kézzel, még csak szándék sincs arra, hogy a szerencsétlen sztrájktörvényünket módosítsák. Pedig ráférne az országra, hogy a Gaskó féle bajkeverőket valaki kivonja a forgalomból, de erre még nyilván várni kell legalább addig, amíg egyszer a közhangulat nem fogja kipofozni a vasutasok egy csapatát. Itt jött el a nagy pillanat, megszületett egy napon részemről az „Egyenlegértesítő vasutasoknak”, mely a követelésük ésszerűtlenségét próbálja más módon megmagyarázni, és megmutatni, hogy ha kell a nyereségből, akkor kelljen a veszteség is. Így minden vasutas még jelentős tartozással bír az állam felé. Az írás azóta körbejárta a magyar net világát, a MÁV-on belül igen morcosak lettek azok iránt, akik továbbküldték.
Ebben a hónapban végre őrizetbe vették az Il Ferro Kft. egyik vezetőjét. Ha másra nem is volt jó ez az esemény, de arra biztosan, hogy megmutassa, van még felvevőpiaca a hülyeségnek Magyarországon, és a XXI. században is lehet tetszőleges számú pilótajátékot indítani, csak jó csomagolásba kell rakni.
Március elején rögtön megtudhattuk, hogy a parkolási társulásoknak mindent lehet, még fénykép sem kell, hogy bizonyítsák igazukat. Ha úttörő becsületszavukra állítják, hogy mi ott parkoltunk, hát akkor ott parkoltunk, még akkor is, ha autónk sincs. Itt mindenki úgy is okkal, ok nélkül lezúz mindenkit. Ha a szerzői jogvédőknek lehet matricázni minden féle terméket, mondván, hogy esetleg bűnözünk, akkor nekik miért lehetne ész nélkül büntetni.
A média, és főleg a TV2 nagyon ontotta magából ekkor a mocsokkal kevert butaságot. Elindult az azóta megbukott Az igazság ára, bár amint az akkori írás mutatja, ez a bukás előre látható volt. Molnár Anikót is kebleire ölelte a csatorna, és Anikó is keményen nyomta a sületlenséget. Például közölte, hogy szívesen fotóztatná magát így télen valami meleg és homokos tengerparton. Nem tolongtak a jelentkezők. Ellenben sokan nézték az Uri Geller féle Harry Potter kereső műsort. Igaz voltak bakik, mert rögtön kiderült, hogy nincs is a valóságban veszedelmes dzsungelvipera. Nem baj, a TV2 szorgalmasan csinált egyet még aznap esne a leghíresebb online lexikonba. De tudjuk, itt nincs következménye az ilyennek, lehet büntetlenül becsapni a magyart.
A kormány ezek után új adónemeket fedezett fel, és ahelyett, hogy a kiadásokat fognák meg, ezentúl a kulturális járulékot akár a nyakkendőre is kiterjesztenék, mint formatervezett művészi értékkel bíró darabra. Ekkor került először kispadra az azóta megszűnt MÁV Biztosító, am szintén mutatja, hogy a törvények mentén hogyan lehet a zavarosban halászva milliárdokra szert tenni. Ezek a lyukak előbb-utóbb mindenképpen visszaütnek, hiszen a magas adók miatt ekkora már jelentősen felszaporodtak a szlovák rendszámú autók a magyarok kezében. Eközben a rendőrség továbbra is oda figyel, ahová nem kellene, és szervereket foglal le, amiken soha nincs illegális adat.
Az április legszomorúbb eseménye mégis az, hogy a Kis Vuk moziba került, amiről kiderült, hogy csupán egy jól megemésztett vacsora utáni róka szintjét üti meg. Holnap itt folytatjuk az éves áttekintést.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr38846783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.30. 07:22:39

Ez igazi negatív országimázs. Balkán?! Dél-Amerika. Sőt, lassan egy Kustoricza-film. :(

movhu 2008.12.31. 12:50:02

cett · cettblogja.blogspot.com 2008.12.30. 08:29:07
Nem csak zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a 365 postban Cett-nek is része volt :)
süti beállítások módosítása