Kirókázott Vuk

2008.04.23. 13:00

Sokak számára ismerős az a formula, amikor valaki jól bevacsorázik, aztán annak rendje módja szerint jól felönt a garatra, majd mindez a nem olcsó bevitel végül ugyanazon az útvonalon távozik is. Mégis sokan csinálják ezt rendszeresen, mert valahol úgy gondolják, hogy a kívánt élvezeti szintet megütötte az este, és mégsem veszett annyira kárba a dolog. A Kis Vuk című celluloid pazarlás még ezt a szintet sem üti meg, a bele fektetett pénznek értelme nem volt. Előre jelzem, a filmet nem néztem meg, nem is fogom, mert a bemutatókból tökéletesen átjött, hogy erre nem vagyok kíváncsi, és nemhogy fizetni nem szeretnék érte, de ingyenjegy sem kellene, mert nem akarom magam ilyesmivel kínozni. Sokan leírták már azt, hogy az animáció valahol a ’90-es évek végének számítógépes programjait idézi, de azt hiszem, hogy a sorozatgyártott alsókategóriás, 3D produkciók is bőven meglépik ezt a szintet. A felháborító mégsem ez a dologban, hanem hogy mibe került mindez.

1,4 milliárd forint. Ez majdnem 9 millió dollár. Ebből pontosan nem is lehet tudni, hogy mennyi volt az állami támogatás, 16-20%-kos összegről beszélnek. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen bőven 200 millió forint felett van, amit az adófizetők belefektettek ennek a „filmnek” az elkészítésébe. Azt végképp ne firtassuk, hogy a maradék bő 1 milliárd előteremtése esetlegesen szintén találkozik az állam zsebével. Nem, a kultúrának nem kell feltétlenül nyereségesnek lenni, az állam támogathatja a kultúrát, ezzel is hozzájárulva a nép szórakozásához. A Kis Vuk című produkció az értékelések szerint messze esik azonban a kultúrának nevezett fogalomtól. Ettől kezdve elkezdenek érdekessé válni a számok. Az egy dolog, hogy az első hétvégén az Eszter hagyatéka című Márai-adaptáció is megelőzet a Vukot, de ehhez hozzátartozik az is, hogy ez előbbi egy nagyságrenddel kisebb költségvetésből készült. Én is azok közé tartozom, akik inkább erre váltottak jegyet, mintsem a Vuk nevű förmedvényre. Jöjjön akkor az osztás-szorzás. Országosan 9306 személy volt kíváncsi az első hétvégén a filmre, ami azt jelenti, hogy a végső nézőszám várható értéke valahol 30-40 ezer főnél biztosan nem lesz több. Eredetileg 60 ezer fős ígéretre kapták a támogatást, ami úgy látszik teljesíthetetlen lesz. Ez röviden azt jelenti, hogy óvatosan megbecsülve is minden néző jegyárához hozzá jön még körülbelül 6000 forint állami támogatás. Tehát az adófizetők ekkora összeggel támogatják azoknak a mozijegyét, akik ellátogatnak a filmre. Igaz, ez a pénz már így is, úgy is kiment a kasszából, de elgondolkoztató. Ahogyan az is, hogy kiknek és miért éri meg az, hogy nézőnként 35.000 forintért csináljanak egy filmet, aminek a jegyenkénti bevétele a mozikban – amiből még elég sok dolog levonódik – alig több ezer forintnál, sőt a vidéki vetítések esetében még ennél is kevesebb. A későbbi ajándéktárgy és DVD eladások aligha termelik ki a különbözetet.

Magyarázkodni lehet. Hogy a Macskafogó2 jó csillagzat alatt került moziba, és ezért váltottak rá az első hétvégén 23 ezer jegyet, és különben is. Az a helyzet, hogy van egy óriási különbség. A Macskafogó az valahol Macskafogó maradt. Kis ráhagyással olyan, mint az eredeti. Ez a Vuknak nevezett 3D-s számítógépes játék viszont nem több, mint egy olyan rajzfilm, amit egy valamit magára adó rajzfilmcsatorna is csak a holtidőben tűzne műsorára. Pillanatok alatt felküzdötte magát az IMDb-n is a minden idők legrosszabb rajzfilmje pozícióba, és hemzseg az internet a rosszabbnál rosszabb kritikáktól. Egy biztos, az előre borítékolt bukás sem tett jót a filmnek, de nem is lehetett mást várni. Nem véletlen, hogy az eredeti alkotó, Dargay Attila nem adta a nevét ehhez, és nem is kért belőle. Gát György szerint megőrizték az eredeti film szellemiségét, a néző szerint egyáltalán nem. Már csak egyet sajnálhatunk, és most indítsuk be a demagógnak ható gépezetet. Vajon mire futotta volna ebből az összegből például a Heim Pál Gyermekkórházban annak érdekében, hogy az ott lévő betegek jobban érezzék magukat? Valószínűleg sokkal nagyobb élményre, mint amit ez a valami nyújt azoknak, akik megnézik. Fejenként 6.000 forint állami támogatással. Drága buli volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr92438564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.04.23. 13:07:00

majd bevezetik, hogy kötelező legyen a kisiskolásoknak/óvodásoknak megnézni, és akkor a csoportos jegyekből csinálnak bevételt s nézettséget

krtek 2008.04.23. 13:10:18

Érdemes lenne a támogatást odailő (el)kuratórim(ok) tagjainak (és esetleg kedves expornós édesannyuk) dicsőséges neveit felsorolni. Max ennyit lehet tenni.
Ezen a szinten a felelősségrevonás ismeretlen fogalom. Szerettem a régi VUK-ot. De az új gagyi. Nagyon úgy tűnik sima lenyúlás célzattal készült.

Mottó: A közpénzlenyúlás nem bűn, hanem pár nagyarcú szarember megélhetése.

rece 2008.04.23. 13:29:48

Rókáznom kell!
Itt íratott le először tavaly novemberben:
napielet.hu/napi/rovat/kultluk/1333/rokaznom_kell
(Azoknak, akik gyűjtik a "szakirodalmat".)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.04.23. 13:32:29

Az a legszomorúbb, hogy ezt még nemzetközi forgalmazásba is be akarják dobni. Nesze neked országimázs...

movhu 2008.04.23. 13:35:22

Gát még IMAX verzióról is beszélt :D

mover.blog.hu/2008/01/23/gat_gyorgy_vetit_csak_nem_a_vukot

Mondjuk nem kelle hozzá túl nagy erőmű, hogy akkora felbontásban is kirendereljék, csak ki fizeti a kópiákat?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.23. 13:38:37

Az Index (vagyis a Cinematrix) múlt héten vetítette az eredeti Vukot moziban, eredeti kópiáról. A jegyek ingyen voltak, gondolom mindenki kapott, aki jelentkezett a játékukra, mert szinte teljesen megtelt a terem. Valódi élmény volt, mit mondjak. Az elején még Dargay is üzent a nézőknek, szóval igazi exkluzív vetítés volt.

Kifelé menet a kislányom (2 éves múlt) meglátta az kisvuk plakátját, és megkérdezte, hogy "az ott Vuk, apuci?" Ki lehet találni a választ.

paráznabillegető 2008.04.23. 13:39:34

országimázsnak tökéletes!
VÖRÖS ÉS SZAR.

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.04.23. 13:40:18

Ez a förtelem egy Gátlástalan ember mellékterméke. lelkiismeretlen az egész hozzáállás, amivel készült. Ellenkező esetben már az elején leállította volna a munkát. 1,4 milliárd? Ugyan mi került ebben ennyibe? Ez az összeg nem valós szám, csak marketing adat. Ez a borzalom, avval a napközis hozzáállással, jóval kevesebből kihozható, mint a 200 millás állami támogatás. Sebaj: BICIKLIADÓT!: blogart.blog.hu

W Joe 2008.04.23. 13:41:50

Sajnálom, hogy ilyen lett a Kis Vuk. Én is csak az előzetest láttam, de valóban nem tűnik méltónak a Nagy Vukhoz :(

saul 2008.04.23. 13:43:15

Én már hónapokkal ezelőtt sírtam ettől a szörnyűségtől, amikor eljutottak hozzám az első renderek és a figuratervek.
Nevetséges, mit nem képzelnek magukról egyes nyilvánvalóan inkompetens emberek. Azt állítják, elsősorban nem a magyaroknak készült (azért is nem nosztalgikus-bár ezt hagyjuk, valszeg ebben annak is nagy szerepe volt, hogy Dargay Attila nem adta el a Vuk c. rajzfilm jogait) hanem a világnak, ezért is a nagy költségvetés.
Vicces, hogy Gát "Hozzáértő" György még nem látta a Shrek semelyik részét, vagy az Incredibles nevezetű tűrhetően sikerült animációs filmet, és azt hiszi, hogy ezzel a vasárnapi matinéba bekerülni sem képes igénytelen, amatőr próbálkozással kiszúrhatja a világ szemét....
Pfff!

movhu 2008.04.23. 13:45:19

A Shrek első része tokkal-vonóval 60 millió(USD) volt, úgy, hogy az tényleg egy világméretű produkció. Ezzel számolva Gát legalább a duplájából csinálta volna meg.

Bubu 2008.04.23. 13:49:54

És ezek akarnak Internet adót...

ethan blow 2008.04.23. 13:53:11

ez nem film, ez sima lenyúlás, ami közelebb áll Gát Pörkölt György lelkivilágához, mint a kultúra, ezt tudtuk eddig is, nézzétek meg a szánalmas életművét.
ennek a vuknak semmi köze a Vukhoz. be kellene perelni őket hűtlen kezelésért, bazmeg. Asszem talán maradt még 2-3 sikeres rajzfilm, amiből lehetne kulturálisan lopni kicsit, pl. Az idő urai, a Mézga család, vagy A légy egész estés változata mondjuk 3 milliárdért. 1,5 milliárd erre a szarra???? Mire? Kinek???

escaper · http://elinnen.blog.hu 2008.04.23. 13:55:52

Nem az a baj, hogy drága, mert a kultúra közvetlenül nem kell, hogy hasznot hajtson. A régi Vukot a gyerekeink is nézni fogják, tehát a költségek generációkon keresztül is megoszlanak.

Nem az a baj, hogy állami pénz van benne, mert ha valamire költeni kéne az államnak az a kultúra.

Nem az a baj, hogy most kevesen nézik meg, mert bizonyos rétegkultúrákra érdemes költeni.

Nem az a baj, hogy nem követi a Vuk szellemiségét, mert létezhet alkotói szabadság.

Az a baj, hogy még közepes minőséget sem üti meg a film elkészítése. Az a baj, hogy másoktól veszi el most és a jövőben a lehetőséget. Az a baj, hogy a magyar rajzfilmkészítés éppen bimbódzó felemelkedését akadályozza. Az a baj, hogy nem lehet a gyerekeknek magyar irodalmat közvetíteni ezzel. Az a baj, hogy szellemtelen és unalmas.

Az a baj, hogy a természetszeretetet felmutató Fekete István regényből egy szörnyűségesen gagyi videójáték animációt készített, ezzel az alapmondanivalót rombolja le.
Az a baj, hogy a gyerekek már az eredeti Vukot sem fogják elolvasni...

saul 2008.04.23. 13:56:00

A költségvetésbeni különbség persze ne tévesszen meg senkit. A shreket nyilvánvalóan jól képzett (ennek megfelelően jól fizetett), sejtelmem szerint amerikában létező rajzfilmesek készítették, míg Gát "Hozzáértő" György a DYN Entertainment (nem találtam veboldalukat, ha valaki tudja, plz hlp!) berkein belül alkalmazott gyaníthatóan költségkímélőbb ifjoncokat, akik (mint a végeredmény mutatja) a kellő tapasztalatnak is híján vannak. Szóval sok grafikus sok havi munkája sokba kerül, sok usa beli jó grafikusé még többe.
Magyarok mellett legyen mondva (és hogy kevesebből is lehet kiválót alkotni):

cine.hu/egill/site/

W Joe 2008.04.23. 13:56:19

Bubu 2008.04.23. 13:49:54
Meg nyakkendőadót :)
Az internetadóból befolyt összegből támogathatnák a Kis Vuk 2-t

Rajzi 2008.04.23. 13:56:37

Ha nem nézted meg, milyen jogon alkotsz véleményt?

movhu 2008.04.23. 14:01:37

Azon a jogon, hogy én írom ezt a blogot :D
Viccet félretéve, láttam képeket, trailereket, ami elérhető. Nem áll tőlem távol a számítógépes animáció, és látom azt, hogy ez milyen szintet üt meg. Akik pedig látták, azok az én véleményemet támasztják alá.
Szerintem aki a beharangozók alapján nem tudják megítélni, hogy ez egy alsórendű produkció, azok nézzék meg nyugodtan. Annyival kisebb veszteség. Én inkább az Eszter hagyatékára és a Bolondok aranyára szavaztam most a pénzemmel.

Komissz 2008.04.23. 14:03:15

Kifejezetten idegesítő, primitív fércmunka.

Mike36 2008.04.23. 14:04:23

nemnézem meg de fikázom
szép magyar szokás

saul 2008.04.23. 14:05:06

Rajzi: lol vagy. :D Arra való a "trailer"-nek nevezett dolog, hogy azt, aki nem látta a filmet, arra csábítsa, hogy megnézze azt.
Namármost. A Kis Vuk nevű próbálkozás előzetesei pontosan az ellenkező hatást érték el: fellebbentették a fátylat a film hiányosságairól, és jóindulatú figyelmeztetésként szolgáltak az egyszeri nézőjelöltnek,hogy ne költse a pénzét hülyeségre.
Nekem elég volt a hivatalos oldalon (kisvuk.hu) megnéznem a kedvcsinálónak feltett videókat, hogy belássam, ennél gyengébb teljesítménnyel kevesen próbálkoztak moziban.
S mivel a kedvcsinálónak célzott videók célja az lenne, hogy engem az egész film megnézésére csábítson, feltételezhetően minimum az egész film átlagszínvonalát képviselik,ha nem jobbak. Asszem nem kell tovább ragoznom...

Destroy 2008.04.23. 14:05:35

Tudjuk Rajzi, mindenki téved, és nem érti meg Gát pénzszóró művészetét. Javaslom elolvasni azokat a kritikákat, amelyeket olyanok írtak, akik látták. Azok sokkal durvábbak.

hvuk 2008.04.23. 14:06:19

Movhu!

Tudtommal ha nem lesz meg a 60 ezer néző, akkor vissza kell fizetni az állami támogatást. Úgyhogy nem buktuk el azt a pénzt, egyszerűen csak nem kell elmenni a moziba. Mindenki tartson távol a Kis Vuktól még egy embert! :)

W Joe 2008.04.23. 14:07:07

Ha nem annyira szép az animáció, az még a kisebbik gond, a nagyobbik az, hogy a történet rossz, legalábbis amennyit hallottam/láttam belőle.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.04.23. 14:07:10

undorodom az ilyen gát-féle hitvány gazemberektől. ez a rajzfilm szemét.

Sáfrány 2008.04.23. 14:07:18

A kivitelező a Feature Films for Families Hungary és alvállalkozói volt. www.ffh.hu/munkaink.html

"A Kis Vuk tökéletesen betöltötte az egyedül kívánt funkcióját már jóval a bemutató előtt."
Érdeklődőknek ajánlom a szakmai topicot: www.cgblog.hu/?q=node/981&page=1

Elvárható hogy a Manifeszt (www.manifeszt.hu/) jogásza feljelentse Gát Györgyöt és bűntársait gazdasági bűncselekményért. Az is jellemző a mai állapotokra hogy mindez még nem történt meg.

saul 2008.04.23. 14:07:23

Kicsit zagyva lett a vége, szori.
Helyesen : csábítsanak
:(

fraki 2008.04.23. 14:07:49

Rajzi, ez itt már gyenge.

movhu 2008.04.23. 14:08:35

hvuk!

Bárcsak igazad lenne. A 60 ezer tuti nem lesz, de félő, hogy lepapírozzák, hogy mégse...

Komplikato 2008.04.23. 14:10:30

Az egész egy vicc. Mi lesz a következő dobásuk? Megcsinálják az EGri csillagok 2-t, Gárdonyi ük-ük unokájának szomszédjának a haverja által írt regényből? Fekete István meg forog a sírjában. A T. leszármazott meg költse gyógyszerre amit ezért kapott.
A DYN Ent. meg ennél rosszabb promót nem is kaphatott volna. A normális értelmes tehetséges CGI szakemberek meg max. téphetik a hajukat, hogy hiába olcsóak és jók, ha ilyennel promozzák hazánkat ...

b0risz · http://zahar.blog.hu 2008.04.23. 14:11:47

Rajzi bazmeg nézz már körül a kisvuk.hu-n, és MINDENT látni fogsz.
nehogy már azok után bárk is megnézze?
hüje vagy te?

karak 2008.04.23. 14:12:13

Rajzi 2008.04.23. 13:56:37
ez nem egy kritika...
ez egy kritikán aluli baromság, amiben mindegyikünk (kis ráhagyással - ez jó) pénze ott figyel. nehogy már ne lehessen beszólni!
idenézz:
aeonflux.freeblog.hu/archives/2008/04/05/soha_nem_lattam_meg_repulo_r
ha ennél többet akarsz ebből, akkor te
a, vak
b, súlyosan ízléskárosult
c, mazochista
d, gát györgy
vagy.
aki d, surmóállatja még most is simán belemondja a kamerákba, hogy azért csúszott ez a szar, mert ő maximalista... muramisten! mi lett volna ha minimalista?
fájdalmas egy gigalol ez az egész sztori, mint az egész magyar "filmipar"

movhu 2008.04.23. 14:12:46

Kételkedőknek melegen ajánlom a Cinematrix írását:

index.hu/kultur/cinematrix/kritika/vuk0418/

Idézetek:
"Jaj de jó, hogy pont beléd botlok, Gonosz Keleti Vizuális Boszorkány, 3d-s filmen akarom megcsinálni a Vuk folytatását, de csak ez a három bádogtallérom van. Hogy lehet ezt kisakkozni ennyiből?".

"A Kis Vuk olyan tökéletes hűséggel hozza a kilencvenes évek elejének kompjúterjátékos-modemes-internetes világát, hogy az első öt perc után azt hittem, mindjárt elkezd dolgozni a Láthatatlan Kötőtű, és sorról-sorra letöltődik a vászonra egy ordas pornókép. Hát ez sajnos nem történt meg, mégis tömeges szopás lett a vége. "

"az jut az ember eszébe, hogy segítsenek Kis Vuknak, a rókának, és valaki csapja agyon, mielőtt több bárgyúság hagyná el a száját. Amúgy olyan változásokat vezettek még be a készítők, hogy a részeg gúnár helyett a cirkuszigazgatónő iszik, a Vuk sükebóka, a rókalány kurva, az öreg (igazi) Vuk meg hitgyülis lett"

"A dramaturgia teljesen rossz. Az amúgy is gagyi történet eléggé értelmetlen és követhetetlen. Pláne, hogy nincs egy fő karakter sem, akin keresztül a történet összeállhatna valami egésszé. Karakterek tűnnek fel és el bármilyen következmény nélkül, és egy csomó cselekménynek semmi hatása sincs semmire, és senkire"

Ennyi, a többit ott olvassa el, aki kételkedik. Ők látták...

Dia 2008.04.23. 14:15:51

Csak sima rajzolásban (papíron ceruzával...stb) vagyok járatos, számítógépes animációban nem, így a kivitelezés szakmai színvonalát nem tudom megítélni. Ellenben az előzetesek nem tetszenek tehát kedvet sem kaptam a film megnézéshez. Aki meg látta, az meg unalmasnak is titulálta... Szomorú, hogy erre ekkora összeget fektettek be.

W Joe 2008.04.23. 14:16:53

Komplikato 2008.04.23. 14:10:30
A címe valami ilyesmi lehetne:
Egri csillagok háborúja - Az oszmán birodalom visszavág

hoseman 2008.04.23. 14:19:35

"Kiiíírály ez a vadászat!".....baszdmeg!!
Rajzi! tE hiperkorrekt "jogvédő"... pfejj..baszdmeg TE is

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.04.23. 14:24:23

Kevés filmre mondom már a bemutató előtt, hogy ez rossz lesz, de a Kis Vuk képei és előzetese alapján nekem nem jutott eszembe se az, hogy jó se az, hogy közepes. Én moziban meg nem nézem, pedig az első részt kiskoromban láttam pár tucatszor.

Komplikato 2008.04.23. 14:25:40

Lehet bennem a hiba, de csak azért, mert valaki Fekete István utóda, miért következne, hogy tud írni??? De ha tud is írni, akkor miért is következik, hogy ugyan azon műfajban?
Ez kb. olyan érthetetlen dolog számomra, mint amikor Zambo Jimmy tesója próbál meg énekelni ... bár az eredmény még ott is jobb.

bateman · http://bateman.sarok.org 2008.04.23. 14:30:49

Na, teljesen egy követ fújunk. Meg végre valami, amiben az egész ország egyetért, leszámítva az ostba Gát Gyurit és a szánalmas pereputtyát. Mondjuk a pénzosztás nem csak a Vuk esetében vérlázító, hanem a magyar filmek legalább 70%-ánál, hiszen legalább ekkora részük majdnem akkora celluloidszemét, mint a Kis Vuk (akarom mondani, a Kis Fos). Persze, tisztelet a kevés kivételnek...

www.sarok.org/users/bateman/m_242485/

Sáfrány 2008.04.23. 14:35:28

Igen bateman, nyilván a gond az hogy ez az osztogatás megy már ezer és egy éve, de itt lenne a kiváló alkalom hogy a Kis Vuk jogos bukását felhasználva előre lépjen a filmszakma azzal hogy odakoppintanak a felelősök orrára végre, és felülvizsgálják az állami finanszírozást.

Norman Bates 2008.04.23. 14:35:59

Egri csillagok háborúja már volt, Hernádi Gyula írt ilyen címmel regényt 1993 környékén...

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.04.23. 14:37:59

Nem unjátok még?
Ez a Vuk fikázás már-már unalmas és közhelyes, mint a foci.
A jó dolgokkal kéne már foglalkozni, amiről érdemes írni.

A magyar hokisikerről például.

A figura aranyos.

Sáfrány · http://bateman.sarok.org 2008.04.23. 14:38:25

Sáfrány: pontosan! Véget kellene végre vetni a bratyizásnak és annak, hogy olyanokank utalunk ki, 2-300 millió forintokat, akik 20-30 évvel ezelőtt alkottak érdemlegeset, de butaságból vagy gőgből egyszerűen nem voltak képesek haladni a korral és az igényekkel. Azért számomra az szívfájdító, hogy az évente jelentkező magyar filmek hatalmas százaléka egyszerűen nézhetetlen.

És ha már magyar film, akkor a magyar filmplakátokat nem is említettem. Az is külön poszt lehetne itt a hóbelevancon...

bateman · http://bateman.sarok.org 2008.04.23. 14:40:16

Mármint nem vagyok Sáfrány, csak szimplán hülye. :) Bocs.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.23. 14:42:41

A film humorban is bővelkedik. Már a trailerekben is nagyon jó poénok vannak, mint pl (vinnyogó hangon):

"Olyan szép nagy füled van, biztos jól hallassz vele!"

A fiatalok a kor követelményeinek megfelelő csajozós dumákat leshetnek el ebből a kortárs művészeti alkotásból. Igazán nem értem, mi bajotok vele.

Komplikato 2008.04.23. 14:43:35

HalivudEstevez - Nem unjátok még?
Dehogynem, de az ügy komolyságára való tekintetel, lásd fentebb Sáfrányt, minden energiát beleölünk abba, hogy végre csináljon már valamit az állam a megélhetési filmesek vs állami támogatás ügyben. Nem különben az original Vuk megszentségtelenítése ügyben. (Ott van ugye a petició.)
Meg kötelező szavazni az IMDB-n a Kis Vuk-ra ... érdemeinek megfelelően.

movhu 2008.04.23. 14:46:34

Az a baj, hogy amennyiben csend lenne, akkor mindenki azt hinné, hogy jó ez így, és lehet tovább csinálni. Úgy néz ki itt telt be a pohár a társadalom részéről, ezért nem unják meg. Már weboldal is született az ellenzők részéről:

kicsivagyokehesvagyok.hu/

vargatom 2008.04.23. 14:47:38

Aki összehasonlítgat a Dreamworks és Pixar filmek költségével, az ne felejtse el hogy per pillanat padlón van a dollár árfolyama. Szóval azért ez az 1.4 milliárd még mindig csak kábé a tizede egy kinti produkció árának - az más kérdés, hogy ennyi se látszik belőle a kész filmben...

vogonkolto 2008.04.23. 14:50:17

És itt talán megemlítendő a kis vuk talán egyetlen pozitív vonatkozása (szerény személyem számára): egy kis vuk fikázó blogon olvastam, hogy "bezzeg az Egon és Dönci"

Megnéztem és "this could be the beginning of a beautiful friendship" életérzés kerített hatalmába. Egon és Dönci rulez! :)

movhu 2008.04.23. 14:50:38

OFF
"per pillanat padlón van a dollár árfolyama"
Szeretnének tégeg Amerikában, olyan optimista vagy :) Lehet, hogy hamarosan még ennek az árfolyamnak is örülnének. Láttam én már ilyen kijelentéseket, amikor 200 Ft alá ment "per pillanat" a dollár.

movhu 2008.04.23. 14:52:09

Vannak bajaim az Egon és Döncivel is, de az végülis a bejőn kategória nálam:

mover.blog.hu/2008/01/04/title_18382

Sokkal olcsóbb volt, és 0 forint állami pénz van benne.

mazsolaszáj 2008.04.23. 14:54:47

Most mentem el a hivatalos weblapra....
Azt a qva! Annyira gagyi! Nem magyar véletlen?

plötty 2008.04.23. 15:02:19

Ha nem nézted meg a filmet, akkor mi a fszról beszélsz? Hogy tudsz egy oldalt írni egy olyan dologról, amit még csak nem is láttál? Ebben a mai világban mindenki ilyen okos, annak tudatában, hogy megíta a frankót?!
Elárulom, én sem néztem meg, de a grafika alapján nem tűnik rossznak. Úgyhogy valószínűleg megnézem.

movhu 2008.04.23. 15:06:52

plötty 2008.04.23. 15:02:19

"a grafika alapján nem tűnik rossznak" Légyszi olvass kommentet is...

Én nem csak a filmről beszélek. Ha ez nekem, mint adófizetőnek 1 forintjába se került volna, akkor érdekelné a nyavaját ez a része. Másrészről viszont ez egy kultikus figurába tapos bele. Kb az a szint, mint a Hello Kitty Darth Vader, csak ez még nem is vicces.

bateman · http://bateman.sarok.org 2008.04.23. 15:07:31

Szóval ez nem az én napom, valaki lőjjön le.

A lényeg: jó szórakozást plötty.

movhu 2008.04.23. 15:07:58

Javaslom pötty, hogy a B.Tamás által idézett képett rakd ki a gyereked ágya mellé. Bepisilés garantálva, olyan aranyos.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.23. 15:08:03

plötty, jó szórakozást hozzá...

Hypo 2008.04.23. 15:10:51

Ez utan jon Gat gyorgy uj filmje LINDA 3D :)))

vargatom 2008.04.23. 15:19:05

Tök érdekes, hogy valahányszor index főoldalra kerül egy blogbejegyzés a Kis Vukról, hirtelen mindig akad egy, de csak egy, felháborodott rajongója...

movhu: mindegy hogy megy-e lejjebb vagy sem, a lényeg az hogy a Shrek meg az Incredibles költségvetését ne úgy viszonyítsátok akármihez, hogy mai árfolyamon átváltjátok forintra, mert irreális összegeket kaptok.

hoseman 2008.04.23. 15:19:32

"plötty 2008.04.23. 15:02:19
Ha nem nézted meg a filmet, akkor mi a fszról beszélsz? Hogy tudsz egy oldalt írni egy olyan dologról, amit még csak nem is láttál? Ebben a mai világban mindenki ilyen okos, annak tudatában, hogy megíta a frankót?!
Elárulom, én sem néztem meg, de a grafika alapján nem tűnik rossznak. Úgyhogy valószínűleg megnézem."
Arról beszél a cikkíró Kedves Plötty,hogy szar a film. A cikkírónak a szeme mellett agya is van,nem úgy mint neked(..),így az eleddig látottakat(pl trailer,hogy mást ne mondjak..)objektíven le tudja képezni,s az eredmény egy rakás fos! Grafika:2008-at írunk jóbarát...ááá,fölösleges szófosás....valszeg az alkotószopadékok is olyan karakterekből állnak mint TE. pá

fingerbangs 2008.04.23. 15:23:09

sose volt ez 1.4milliard
kb. 150-200milliobol csinaltak a niggerek, a tobbi penz nagyresze sose letezett, csak papiron, hogy a gat kapjon tamogatast

erdemes lenne inditani egy vizsgalatot, sokminden kiderulne

movhu 2008.04.23. 15:23:23

Az eredeti írásba direkt bele sem írtam a Shrek-et, mert nem egy kategória. Egy akkora filmnél olyan költségek is megjelennek, ami itt szóba sem került. Például olyan tényezők, hogy 1 perc film lerenderelésére mekkora számítási kapacítás kell, a tervezők és kivitelezők béréről ne is beszéljünk, és gondlom a híres színészek sem kevés pénzt kértek a hangjukért.

Luxon 2008.04.23. 15:25:05

szerintem is
hmm sorozatban gyártott barbie 3d animációs film minőségű vacak.
Elnézést a barbie -tól. Mert az legalább nézhető vacak.

paráznabillegető 2008.04.23. 15:29:38

ennyi pénzből BLt nyerek a fradival!
de még a vecséssel is!!!

hkori 2008.04.23. 15:32:58

A fikázósereg ugyan igy szidta az álmagyar filmszemle gyöngyszemeit? Pl a macskafolytó kisfilmet aminek a létezése hónapokkal késöbb derült ki? Ja az művészet.
.
Gyerekeknek pont jó lesz ez a film. Nem netfüggő 30-asoknak készült.

hoseman 2008.04.23. 15:34:44

ismerek egy tagot a garázdák(film készítői) közül.Alapvetően jó arc lenne,de ebbe a förmedvénybe nagyon 'belefolyt'(bizonyára jó pénzt kapott...itt már csak ez számít:(
No mindegy..javasolni fogom a szerencsétlen marhának,hogy az önéletrajzából hagyja ki ezt a 'kis malőrt'..
Meggondoltam magam...azt fogom javasolni hogy írja csak bele! Vastagon szedett betűkkel!Így talán hozzásegítem(egy aprócska lépéssel:)) piciny országunkat ahhoz,hogy az animációs szakmából kikopjanak az ilyen megélhetési trógergrafikusok.

movhu 2008.04.23. 15:34:49

Vannak gyerekeim, de ezzel nem büntetem őket. Szemét van elég a tévében is, nem győzöm őket abban szelektálásra bírni, nem kell még adnom a lovat alájuk, hogy romboljam a szintet.

lOc (a pasztafáriánus) 2008.04.23. 15:37:44

Rajzi: a szart sem kóstoltam, de azért mondhatok róla véleményt mert érzem a szagát és látom hogy néz ki.

lOc (a pasztafáriánus) 2008.04.23. 15:39:13

hkori: macskafojtó. Olyan szó hogy "folytó" nincs.

Statárium 2008.04.23. 15:43:59

Geszti Mester és Gát Pöri mintha egy alom volna. Abból a vörös fajtából. Ezt nem lehet cáfolni. :)

plötty 2008.04.23. 15:45:13

Adófizetők pénze, beszarok, ne leygetek már naivak, mire költik a ti pénzeiteket...
Hoseman annak van agya, aki anélkül mer ítélkezni valami felett, hogy látta volna? szar a könyv, vagy film, mert nem tetszik a borítója?
Ne forduljunk már ki ennyire értékrendből...
Az, hogy ha megnézed és nem tetszik, oké, de meg se nézed és vélemény már van?! Ez szint alatti.
Az egész hozzáállásotokban az nem tetzik, hogy ha valaki alkot vmit, még ha nem is nektek tetszőt, de valamit csinált. Nem úgy, mint a többség, vagy a kommentezők nagy része, aki igazából semmit nem csinál, vagy alkot. Szóval előbb valamit tenni, hass, alkoss, gyarapíts, véleményt utána kérünk. és nem érdekel kinek hány diplomája, vagy milyen naccerű-bagyívű értelmiségi...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.04.23. 15:46:28

plötty:
"Elárulom, én sem néztem meg, de a grafika alapján nem tűnik rossznak. Úgyhogy valószínűleg megnézem."

Láttál te már 2007-es színvonalu renderelt grafikat? Te 1 provokátor vagy nem? Az a fajta, aki élvezi, ha elküldik az anyjába? Mert más magyarázat nincs arra, amit írtál.

bate · http://bateman.hu 2008.04.23. 15:46:31

plötty: köszönjük a bemutatkozásod.

Statárium 2008.04.23. 15:48:17

Etnikai hovatartozásukon kívül még a Gregor Berni is ott van közös kapocsként. Igaz az Erdélyi László is szintén. (És zenész is szintén.)Ez a Berni is "tuggya",hogy nem a méret számít.

lOc (a pasztafáriánus) 2008.04.23. 15:50:49

plötty: mivel állami támogatást kapott, ezért adófizetők pénze.
Másrészt meg én is megkérdezném hogy a '90-es évek óta láttál 3D-s animációs filmet? Mert szerintem bármelyik veri ezt a förmedvényt.

gabest1 2008.04.23. 15:51:15

Nekem már pedig tetszett az új vuk! Bár movhu-hoz hasonlóan én se láttam :D De jókat lehet rajta röhögni neten.

hoseman 2008.04.23. 15:53:44

Plötty! Ne tagadd tovább...!Te bennfentes vagy...
Jólvan,nincs semmi baj csillagom....ez a Kis Vuk(jól írom?..) tényleg egy ALKOTÁS. Végülis relatív hogy mi jó,és mi rossz... mert például egy mazochistának az a jóó,ami nekünk rossz..no...nem boncolgatom tovább..előre a KIS KIBASZOTT VUKi úton,s kiabáljuk együtt: Kiiiííírály ez a vadászat!!!

Komplikato 2008.04.23. 15:56:53

"Gyerekeknek pont jó lesz ez a film."
Mint gyakorló kispapa, és leendő apa: Protestálok! Miért kéne a gyereknek igénytelen, tartalmatlan szarokat néznie? Hogy hasonlóan igényes felnőt legyen?

"Elárulom, én sem néztem meg, de a grafika alapján nem tűnik rossznak. Úgyhogy valószínűleg megnézem."

Szerintem meg az egy évtizeddel ezelötti PlaySTation1-re írodott, nagyságrendileg kevesebb pénzből és 10 évvel ezelötti technológiával készült Crash Bandicot játék ...
Szeb. Jobban animált. Élethűbb. Hangulatosabb. ÉS még abban az ugribugri játékban is értelmeseb a sztori.

A Kis Vuk grafikai szintje nem éri el az "egy hétvége alat sűrgős megrendelésre lerenderelt" 2 perces reklámfilmek szinvonalát. 5 sőt 10 éve láthattunk már egy ember által otthon akkopr gépekkel és szoftverekkel ennél 100x szebb animációt. Sőt. A sima, eredeti original Vuk film kézzel rajzolva is 1000x szebb.

Pierre73 2008.04.23. 15:57:03

utálom, amikor valaki ledemagógozza saját magát, mikor alapvető kérdést feszeget. Ez azért is szánalmas dolog, mert eleve egérutat annak, akinek a kérdést szánja, ahelyett, hogy kivárná a választ. Ezt rendesen belénknevelték.

movhu 2008.04.23. 16:01:12

Bocsánat, de a fenti okfejtésért már megkaptam máshol a demagóg jelzőt, amikor arról beszéltem, hogy kicsit máshogy osztanám a pénzeket.
Amúgy meg vazze, olyan király ez a múvi. Ott mentem le hídba, olyan kiru rizsa van benne. Én csípem, mert ettől is nyomult a kultúrám az egekbe.

plötty 2008.04.23. 16:14:24

nem, mégcsak nem is vagyok bennfentes. Persze logikus következtetés, de mégsem. Azt viszont nehezn értem, hogy mit nem értesz, értetek azon bzmeg, hogy ne kritizáljon már olyasvalaki bármit, aki nem is ismeri azt. Erre nincs mentség.
Lehet, hogy nem egy közönségsiker, de tény, hogy mindenki szeret fikázni anélkül, hogy maga bármit csinálna.

bate · http://bateman.hu 2008.04.23. 16:18:23

Gondolom ezt főleg onnan tudod, hogy magadból indulsz ki...

movhu 2008.04.23. 16:19:15

Mi művészetileg inkább fogyasztók vagyunk, és számunkra ez jön át. Mindenkinek meg van a maga szakterülete. Amit mondasz plötty, az olyan, mintha az orvos, miután a hozzátartozód belehalt a műtétbe, annyit mondana: itt mindenki csak kritizálni tud, ahelyett, hogy műtene rendesen.
Apropó, amint olvashattad, egy másik magyar produkciót megnéztem, és kifejezetten tetszett, pedig sokkal olcsóbb volt, és azt sem kritizálom, hogy volt benne állami pénz.

Archenemy 2008.04.23. 16:22:02

Bár nem dolgoztam a kisvukkon, szeretném védeni kicsit a szakma becsületét

szóval gyanítom, sok olyan kezdő dolgozott ezen a filmen, aki előtte még nem volt komoly gyártásban
ami nem is lenne baj, ha lenne egy veterán art direktor, aki irányítja, tereli őket

de ha a fele is igaz azoknak a pletyiknek, amiket hallottam a produkció körül, a vezetés kb. iszony fejetlen volt, nem tudták, mit akarnak

beugró feladat volt pl. egy alak modellezése, textúrázása, csontozása, akkor is, ha spec-effektesnek vagy scriptelőnek jelentkeztél

összehasonlításként ez olyan, mintha elvárnák egy autódesignertől, hogy szereljen össze egy motorblokkot, hogy bizonyítsa, "ért az autókhoz"

szegény gruntok hiába dolgoznak, ha nem képesek egyedül, vezetés nélkül minőséget alkotni, mert tapasztalatlanok, kezdők (nem pedig rosszak)...

sztem ez nem az ő felelősségük, hanem a főnöké, aki nem látta ezt előre

csak azért mondom ezt, mert nekem is kellett már eszközök nélkül, lehetetlen technikai megkötések mellett dolgoznom szűk határidővel, és legszívesebben letagadnám a végeredményt

szóval kicsit együttérzek én itt a készítő átlaggrafikusokkal, akiknek most ég a pofája

bate · http://bateman.hu 2008.04.23. 16:24:22

Archenemy: nincs is ezzel semmi gond, amit mondasz, hiszen mi sem az egyszeri, fejetlenségben dolgozni képtelen grafikust támadjuk, hanem azt az embert - Gát Györgyöt - aki az egésznek a feje, aki telehazudta a sajtót és a végterméket látva bizonyosan állítható, hogy semmi, de semmi köze nincs az animációhoz és lehet, hogy úgy általában a filmgyártáshoz.

movhu 2008.04.23. 16:25:43

Amint láthattad, én nem is azt mondatam, hogy ezen komplett barbárok dolgoztak. Az összkép lett rossz, és erről elsősorban nem a kis grafikus tehet. Azt se tudták mi fán terem ez a 3D izé, és nekifogtak. A minimum lett volna, hogy felkérnek egy olyan szakértőt, aki évek óta iylet gyárt, és elmondja, hogy milyen is egy ilyen program, mire kell figyelni, stb. Ilyen tuti nem volt. Ez másról sem szólt, mint a pénz elköltéséről, úgy, hogy jó helyekere menjen. A nagy részét nem ezek a grafikusok vitték el.

durbincs 2008.04.23. 16:37:32

Rajzi valszeg az egyik készítő vagy maga Gát György... :D
Amúgy a végtelenül szar kivitelezés mellett az hivatalos oldalon olvasható történet is foghíjas már az első mondatban:
"Vadászok törnek az erdőre, egyedül a helyi vadőr tolókocsihoz kötött fia és az ő nagyothalló kutyája próbálja megállítani a vadorzókat."

A vadász az mióta vadorzó...?

Sorokin 2008.04.23. 17:10:59

Ez gigalol!
Gát Gyurit valaki agyonverhetné!

ThomasGreg 2008.04.23. 17:16:34

Kedves Plötty!
Én, mint aki látta a "művet" nyugodtan kijelentem,h ez bizony egy nagy rakás szar... Ez vitathatatlan.
Nem elég az,h a grafika tré... de gyakorlatilag még sztorija sincsen. Egymás után pakolt minősíthetetlen módon megcsinált "jelenetek" halmaza.
A grafikára pedig úgy tekints,mint pl egy mirelit pizza dobozán levő képre... Ott,úgy "talán" megállja a helyét, "talán" még kívánatos is, de mikor kibontod eléd tárul a szörnyű valóság.
Hidd el nekem a mozivásznon mindenféle "szépség" elveszett a Kis Vukból.
Elmondom,h nálam nem a grafika verte ki a biztosítékot, hanem az a gátlástalanság, amivel ezt a szemetet a képünkbe akarják tolni. A grafikát elnéztem volna, ha van legalább 1 picit is értelmes a történet és szerethető szereplők //jó zene--- nem utálom a rap-et, se a nyálas számokat, de ezek itt abszolút odanemillőek voltak// vannak benne.
Az öcsémmel voltam megnézni //én 23, ő 13 éves// és csak azért maradtunk végig a vetítésen, mert ingyenjegyek voltak//nyertem őket//.
És bizony sokan elhagyták a termet vetítés közben.. főleg családok, akik karonfogva vezették ki 4-5 éves gyermekeiket a teremből, nehogy megfertőződjön a kicsi agyuk ezzel a hulladékkal.
Én konkrétan megsértve éreztem magam,h ezt magyarok követték el, és előre szégyelltem magam,h ez nemzetközi forgalmazásra készült.
Végezetül jó szórakozást kívánok hozzá, de lenne 1 olyan kérésem,h véletlenül se fizzess érte, mert már az a cselekedet felér 1 bűnténnyel.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.04.23. 17:39:17

Nem láttam, csak a bemutatót- elég volt.:-(
Nem adom az én Vukomat, aki itt van bennem! Surranó ki sárnyak...
De Eszter hagyatéka...jeee, allig várom, hogy megnézzem. Már a bejátszások hangulata is remek volt!

crobb 2008.04.23. 19:36:21

Nem az a baj, hogy 1.5 milliárd, meg hogy az állam támogatja. A végeredmény keserves csak. Vettem fél éve egy komoly plazmát, azóta ha megnézek egy átlagos amcsi animációs mesét tényleg leesek a díványról. A mesehősök utolsó kis szőrszálát is lebegteti a szellő, virítanak a kontrasztok fények stb... De ez mi a szar? Nem az a bajom vele, hogy magyar, meret qrvajó régi magyar mesék, filmek vannak. De ez egész egyszerűen szánalmas.

mókus 2008.04.24. 02:12:01

meglesz az a 60 000, mivel az iskolás gyerekeket beterelik rá..

karak 2008.04.24. 09:57:18

plötty!
miért érzem gyanúsnak, hogy gát györgy pereputtyához tartozol, vagy magát a mestert tisztelhetjük a nicked mögött?
talán a túláradó ostobaság teszi?

protontorpedonaszadsandor 2008.04.28. 20:07:12

süti beállítások módosítása