Csodagyógyítás elmaradt

2008.05.13. 13:00

Hol is kezdjem azt, amit itt ki akarok fejteni? Talán azzal a legcélszerűbb, hogy leszögezem azt, nem vagyok feltétlenül minden természetfeletti és megmagyarázhatatlan dolog ellensége. Ilyen módon nekem is vannak olyan pontok a hitvilágomban, amire nem feltétlenül tudok tudományos magyarázatot szolgáltatni, de nem is akarok. Pont attól hit, hogy elfogadom a rendszerben rejlő látszólagos hiányosságokat. Ennek ellenére szkeptikus vagyok minden dologgal kapcsolatban, ahol azt látom, a történetnek valahol emberi szenvedő alanyai vannak, és hozzájárul az emberiség további butulásához. Ezt a vonalat erősíti mostanában a TV2, egyre fokozódó kínok közepette.

A Kiválasztott című műsoron lassan túl vagyunk, remélhetőleg sok ember számára nyilvánvaló lett, hogy trükkökről van szó, azokból is sokszor nem a legjobban kivitelezettekről. Sajnos a műsorral kapcsolatos szórakozás kimerülhet így abban, hogy az ember jót derül az ezzel kapcsolatos fórumok olvasásán. Mellette a csatorna különböző – néha már a ’80-as évek másolt videokazettáit alulmúló képminőséggel készült – felvételekkel próbálja bizonyítani azt, hogy természetfeletti dolgok márpedig vannak. Egészségükre mondhatnánk, de lassan már a nyílt árnyékra ugrásban is belemennek a szerkesztők. Tegnap nézegetve az oldalukat - amin éppen átmenetileg Google hirdetések is szerepeltek - láttam meg egy videót, amin egy brazil csodadoktor tevékenységét mutatták be. Ő Joao de Deus, azaz Isten Jánosa. Idáig azt hittem, hogy kinőtt már a társadalom abból az orvoslásból, ami a néhány évtizede még hírként járta be a világot. Több helyen feltűntek ilyen csodagyógyítók, még magyar műsorokban is láthattunk a rendszerváltás hajnalán ilyen bemutatókat, például a Fülöp-szigetekről. Az „orvos” ezeken valamit matat a beteg hasán, majd kellő mennyiségű vérnek kinéző kellék közepette kiveszi a betegséget a hasból, és persze heg nem marad a helyén. A motívum annyira ismert, hogy feltűnik az Ember a Holdon című filmben is, amikor Andy Kaufman utolsó kísérletként elmegy a gyógyítóhoz, ám egy kóbor pillantással észreveszi, hogy kamu az egész. És ő csak nevet az egészen, majd rövid időn belül meghal.

A brazil csodadoktor hasonló dolgokat művel. Olyan az ő gyógyítása, mint a humorfilmben elhangzó poén, azaz a szemműtét végbélen keresztül. Tehát, ha szívbeteg vagy, akkor a szemedet kapargatja meg egy késsel, ha a szemednek van baja, akkor a mellkasodon ejt egy bemetszést. Minden kellék megvan, ami kell ilyen helyen. Eldobott mankógyűjteményes szoba, képek, misztikum, titokzatosság. Videót is csak ők készíthetnek, és ezt kaphatják meg vetítésre azok, akik szeretnék bemutatni a tudományát. Ezt használta fel a TV2 is, és közben bemutatta három magyar, köztük egy fiatal fiú kiutazását. A fiú balesetben mozgássérült lett, és a család minden megtakarított pénzét összedobta, hogy ő kiutazhasson a gyógyítóhoz. Egy másik férfi a szemét kívánta megjavíttatni, neki ott is a seb a mellkasán, amit egy öltéssel varrt össze a mester. Aki most azt várja, hogy mindketten meggyógyultak, annak csalódást kell, hogy okozzak. A 8 és fél perces riport vége az lett, hogy láthattunk két személyt, aki egy kisebb vagyont költött a kiutazásra és az ottlétre, aminek a végén gyakorlatilag semmit sem változott az állapotuk. A harmadik határozottan állította, hogy ugyan a betegsége nem szűnt meg, de a fájdalmai csökkentek. Ekkor merült fel bennem a kérdés, hogy miért kell az ilyet bemutatni? Mert a riport nem úgy zárult, hogy akkor nem ér semmit az egész, hanem szépen el lett simítva, kicsit inkább arra célozgatva, hogy azért érdemes utazni.

Miért is lehet ez a következtetés? A fiú elmondta, hogy már kimozdul otthonról, jobban érzi magát, és megváltozott a világnézete. Azt már fel sem veti senki, hogy egy ilyen személy számára, aki a szoba falai közé volt zárva, és közben emiatt lelki problémái is voltak, egy ilyen utazás maga a megváltás. Valószínűleg hasonló hatást váltott volna ki belőle az is, ha egy gyönyörű környezetben elkölti ezt a pénzt, egy tetszőeleges európai mediterrán környezetben. Joao de Deus ennek talán kevésbé örült volna, mert akkor az ő megélhetése került volna veszélybe. Mert lehet mondani, hogy ő nem kér pénzt, ingyen gyógyít, és csak az utazást, szállást és ellátást kell fizetni. Én azonban kicsit tovább gondoltam a történetet, mert egyet tudok. Joao is eszik, él, és van neki miből költenie. Miből teszi mindezt? Valaha is utána nézett bárki, hogy a brazil kisvárosnak mekkora bevételt jelent a gyógyító jelenléte? Megnézte-e valaki, hogy Joao-nak nincsenek-e érdekeltségei a környék összes ilyen kiszolgáló létesítményében? Egyáltalán, létezik-e a gyógyítónál a hálapénz fogalma? Csupán rövid felvetődő kérdések, de biztosak lehetünk benne a látogatói számokat ismerve, hogy az oda özönlő embertömeg nem kis turisztikai bevételt jelent a városnak, főleg a brazíliai jövedelmi viszonyokat ismerve. Most ennek a turisztikai létesítmények adott ingyen reklámot a csatorna. Mert ismerve a magyar valóságot, a legtöbb kiszolgáltatott ember nem azt vette le a riportból, hogy kiment ez a két személy, elköltve egy rakat pénzt, és nem gyógyultak meg. Nekik az jött át, hogy miből fogják összeszedni az utazás árát, és vajon mi lehet a gyógyító elérhetősége.

Félreértés ne essék, együttérzek a beteg emberekkel. De azt is tudom, hogy nekik sokkal inkább segítene az, ha orvosok segítségét fogadnál el maradéktalanul. Sok beteg állapotának romlásának vagy gyógyulása akadályának azt jelölhetjük meg, hogy nem működnek kellő módon együtt a szakorvosokkal. Akiknek pedig az a sajnálatos sors jutott, hogy betegségük nem gyógyítható, mert sérült gerincük soha, semmitől nem fog meggyógyulni, egyáltalán nem hiányzik, hogy a kis spórolt pénzüket efféle dolgokra szórják el. Nekik sokkal hasznosabb lett volna egy film, amiben bemutatják a gyógyítót, majd rávilágítanak, hogy az ilyen gyógyítás turpisságaira már egyszer fény derült a Fülöp-szigeteken. Akkor ők Kaufman-hoz hasonlóan nevetnének egy jót, és valóban az életminőségük javítására költhetnék a pénzt. De tudjuk, egy kereskedelmi csatornának semmi sem drága. Sokszor más, elesett emberek pénze sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr86466256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.05.13. 13:26:24

Movhu
Hogy te milyen rosszindulatú vagy. Már ne is haragudj :)
Egyébként persze: igazságod vagyon.

"Akkor ők Kaufman-hoz hasonlóan nevetnének egy jót, és valóban az életminőségük javítására költhetnék a pénzt"
Lehet hogy nevetnének - aztán ők is rövid időn belül meghalnának (mint Kaufman)...

Linoge 2008.05.13. 13:34:34

"sokkal hasznosabb lett volna egy film, amiben bemutatják a gyógyítót, majd rávilágítanak, hogy az ilyen gyógyítás turpisságaira már egyszer fény derült a Fülöp-szigeteken." Pár hét múlva valszeg ez lesz a Zaktív egyik riportja. Így kétszer adják el ugyanazt a lovat.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.05.13. 13:37:58

Engem egy dolog érdekelne nagyon: az ilyen helyekre kiutazó emberek nemzetisége, azaz, hogy HONNAN jöttek. De látattlanban le merném fogadni, hogy felülreprezentált közöttük a kelet-európai, és általában a fejlődő országbeli (már persze, akinek van erre pénze). Mert olyan vidékeken MUSZÁJ hinni a csodában, másban nme lehet...

W Joe 2008.05.13. 13:51:42

szürke_tapir: Szerintem ez nem országfüggő. Akinek valami betegsége van, az szeretne hinni a csodákban, és ezt sokan kihasználják. Persze még az is lehet, hogy valóban segít valakinek, mert ő hisz benne, hogy hatása van, és "meggyógyítja magát", de ez gondolom azért elég ritka lehet, Placebo hatás.

Roy 2008.05.13. 14:03:05

Még hisztek a mesékben?

Szarkazmus 2008.05.13. 14:05:34

Az a baj, hogy sokaknak csak a placebo hatás marad, mert olyan betegségekben szenvednek, amik gyakorlatilag gyógyíthatatlanok, mégis pokoli fájdalmat okoznak (pl: arcidegzsába). A helyzetnem ország, hanem orvosfüggő. Én kaptam már olyan "receptet" egy hónapnyi kínszenvedés után, miután végigjártam 6 különböző rendelést 3 kórházban, hogy: "idővel elmúlik". De lehet, hogy csak a vizitdíj rontotta meg köztünk az orvos-beteg kapcsolatot

Azhát 2008.05.13. 14:07:05

Mit csodálkoztok, ez kell a népnek.

Leonard Zelig 2008.05.13. 14:09:04

Metál Ica meditálással eltüntette magából a cisztákat. A méhében voltak, de ő elment Indiába és megtanult lélegezni (addig biztos fuldoklott). Azóta tök helyesen lélegzik és eltűntek a cisztái. Állítólag az orvosai padlót fogtak a csoda láttán, de mivel a TV2-nek nem voltak hajlandó nyilatkozni a padlón fekve, ezért egy másik nőgyógyász-méhész nyilatkozott, aki szerint ugyan nincsenek csodák, de a TV2 műsorai jók.

movhu 2008.05.13. 14:21:00

Leonard Zelig 2008.05.13. 14:09:04
Ennek hatására most sok nő, aki hasnonló problémákkal néz szembe, orvosi segítség helyett meditál, és akkor kerül orvosi kezekbe, amikor már késő lesz. És ki lesz a kontár? Az orvos, mert nem tudott segíteni.

2008.05.13. 14:25:11

Ugyancsak ez a TV2, ugyancsak a Napló ásta elő a jótékony felejtés legmélyebb bugyraiból Uri barátunkat még a pojáca műsora előtt kb fél évvel. Meg is lepődtem, hogy "eztmostígyhogy"?
Majd gondosan végigkísérhettük az egyik niemand riporterkét, amint bemegy egy világklasszis kanálboltba, vesz egy találomra kiválasztott, garantáltan nem manipulált kanalat és a díszcsomagolással együtt átadja Urinak, hogy nesze neked, hajlítgasd!
És meghajílitotta.
És nem volt manipulált, mert láttuk, hogy a kanálboltból vette.

Persze ez nem a szombat esti bűvészműsor előfutára volt, kicsit sem!

other side 2008.05.13. 14:31:15

Nekem volt kint ismerősőm, aki elmondja, ha csalást lát. Nem talált.
Hatalmas, pozitív élményként számolt be róla.
Lehet, arról vitatkozni, hogy mi alapján dolgozik az ember, de azt ne feljtse el senki, hogy amit nem ismer, az nem biztos, hogy nem létezik (Klasszikus idézet: „A levegőnél nehezebb repülőgépet építeni képtelenség.” -- Lord Kelvin, a Royal Society elnöke, 1895.). Tapasztalj és utána mondj véleményt.

movhu 2008.05.13. 14:34:46

other side 2008.05.13. 14:31:15
Kicsit több konkrétumot...
Orvosi diagnózis, minél pontosabban? Kimutatható javulás RTG,MRI,UH vagy más objektív készülékkel?
Olyat nem fogadok el, hogy ott gyógyult meg a depresszióból.
A kintlővő srác ugyanúgy szembetegséggel küzd, a fiú tolókocsiban tért vissza, mégis pozitív módon számoltak be róla. De én is pozitív dolgokat tudok csak mondani arról, hogy megfürödtem az Olimpos tövében lévő tóban.

hunter41 2008.05.13. 14:36:11

A gond az, hogy a súlyos beteg ember világlátása megváltozik. Régebben ilyenkor váltak sokan hívővé, ma ez kiegészül a csodában való hittel. Szó nincs természetesen csodadoktorról csak egy ügyes emberről aki kihasználja, hogy azok az emberek akiknek nincs vesztenivalójuk, ezerszeresen elhiszik a csodákat. Ráadásul egy olyan klerikális társadalomban ahol a halál valami szörnyűséges dolog, ott nagyon könnyű a hiszékenységgel visszaélni.
A dolog etikai és morális oldala persze már egészen más. De a jog egyelőre nem bünteti, így csak gyomor kell hozzá.

Bobby Newmark 2008.05.13. 14:45:32

Other Side:
Persze, el lehet hinni mindent, (legfeljebb hülyének fognak nézni) de kötelező ne legyen már!

Ami úgy kezdődik, hogy "nekem egy ismerősöm..." ott már régen bajok vannak, főleg, ha ilyen kamu természetfelettivel szerencsétleneket átbaszós témáról van szó...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.13. 15:08:48

Napló, az "oknyomozó" riportmagazin ...mu-ha-ha.

Meddig sülyedhet még ez a nézhetetlen szar?
Bőven elég az ajánlót megnézned és már mindent láttál ...

other side 2008.05.13. 15:18:01

movhu:
Vannak ilyesfajta bizonyítékok. De én nem tudok egy ilyet se meglobogtatni, s elküldeni, mert nem voltam kint és nem tárolok itthon ilyet.
Értem az aggályotok, hogy a sok kontár, szemfényvesztő miatt nehéz az ilyet elfogadni.
Az esélyt ettől függetlenül kár lenne elvetni...
Nem az elejétől láttam a riportot a tv2-n, de az ismerősőm elmondta, hogy ott nyugati orvoslást tanult, a világ számos pontjáról érkezett orvos van, akik szintén nem hiszik el, amit látnak és megvizsgálják a betegeket, de még sose kapták csaláson az Joao-t.
Persze nehéz azt elfogadni amit mond, hogy ha hiszel, akkor meggyógyulsz, mert ezt a mondatot is sokan lejáratták.

other side 2008.05.13. 15:36:14

Bobby Newmark:
Nem az unokabátyám nővérének szobatársának az öccsének a barátjának anyjának az ismerősétől hallottam, hanem egy általam megbecsült embertől.
Persze Bobby, ha te kint voltál és csalást tapasztaltál, akkor visszavonom érveim, és jól gondolom, hogy nemsokára publikálod őket. Ja, hogy te is a tvből vetted az infot, akkor kár elítélni azt,a mit nem ismersz. Persze ez a legkönnyebb.

akárki 2008.05.13. 15:50:09

other side 2008.05.13. 14:31:15

"...de azt ne feljtse el senki, hogy amit nem ismer, az nem biztos, hogy nem létezik (Klasszikus idézet: „A levegőnél nehezebb repülőgépet építeni képtelenség.” -- Lord Kelvin, a Royal Society elnöke, 1895.). Tapasztalj és utána mondj véleményt."

Na ez a klasszikus "régen ezt mondták, és lám" duma mennyire unalmas már.
Akkor létezik Drakula, meg farkasember, meg yeti is szerinted? Azért mert te nem ismered, nem láttad...

Mellesleg Lord Kelvin egy fax volt, mivel a madár is nehezebb a levegőnél, mégis repül.
Csakhogy akkor még kicsit másként gondolkodtak az emberek.

Ma már azt hisszük csak el, amire VAN BIZONYÍTÉK.
Mendemondáknak, "megbízható emberek" állításainak manapság már csak a tájékozatlan, befolyásolható buta emberek hisznek.

Például többek között azért építenek hatalmas drága részecskegyorsítókat, mert a tudósoknak fizikai bizonyíték is kell egy-egy megjósolt szubatomi részecskéről, nem elég az elméleti számítás, pedig azokat a legjobb tudósok számoolták ki, és hasonló tudású kollégáik ellenőriztek le jópárszor.

akárki 2008.05.13. 15:55:32

pedig leellenőriztem, hogy szerverhiba után elment e a post...

movhu 2008.05.13. 15:56:50

other side 2008.05.13. 15:18:01
"Vannak ilyesfajta bizonyítékok. De én nem tudok egy ilyet se meglobogtatni, s elküldeni, mert nem voltam kint és nem tárolok itthon ilyet"
Látod, ez a bajom az összes ilyennel. Arról van szó, hogy én semmi mást nem várok, mint azt, hogy valaki mutasson egy hiteles RTG felvételt, majd egy másikat, amin látszik, hogy pl. a csontja visszatért a deformációból.Soha, semmi konkrétum, csak az ismerős ismerősének valami volt, de nem tudom, hogy mi...
Ebből élnek. Nem más tartja őket életben, mint az Urban Legend.

movhu 2008.05.13. 15:57:56

akárki 2008.05.13. 15:55:32
Az egyforma kommenteket kimoderáltam, lehetett valami gond, mert többeknél volt ilyen.

akárki 2008.05.13. 16:06:58

other side 2008.05.13. 15:18:01
"Vannak ilyesfajta bizonyítékok. De én nem tudok egy ilyet se meglobogtatni, s elküldeni, mert nem voltam kint és nem tárolok itthon ilyet."

Meg az sem árt, ha az állítólagos bizonyíték arányban áll az állítással.
Az, hogy valaki az ujjával átjukasztja valakinek a bőrét és azután semmi nyoma nem marad, azzal a fizika, kémia, és biológia alpvető tövényeit szegi meg.
Ehhez mérten kellene bizonyítékot felmutatni, különben ez is csak egy trükk.

other side 2008.05.13. 16:34:51

akárki: "Ma már azt hisszük csak el, amire VAN BIZONYÍTÉK.
Mendemondáknak, "megbízható emberek" állításainak manapság már csak a tájékozatlan, befolyásolható buta emberek hisznek." és "Az, hogy valaki az ujjával átjukasztja valakinek a bőrét és azután semmi nyoma nem marad, azzal a fizika, kémia, és biológia alpvető tövényeit szegi meg."
Sajnálom, hogy ilyen korlátolt vagy, de ha legalább megnézted volna, hogy mit kritizálsz, akkor talán észreveted volna, hogy hagy nyomot a kezelése...

other side 2008.05.13. 16:37:50

movhu:
ha csak városi legenda lenne, akkor nem mennének ennyien oda ilyen hosszú ideje.
Persze jogos a kérésed, de ezzel én nem fogok tudni szolgálni, ha neten találok, akkor kirakom majd a linkjét.

bloodhound v2.0 2008.05.14. 12:01:25

lassan minden poszt a szánalmas tv2-ről fog szólni, vagy kapcsolódik hozzá valamilyen formában. movhu, elég monomániás lettél, ideje lenni elmenni bringázni, vagy csak egy jó nagyot sétálni a friss levegőn... :) én nemhogy tv-n nem nézem a tv2-t (se) de ha nethez utok, az lenne az utolsó dolog, hogy a honlapjuk közelébe menjek. egyébként meg a "csodadoktor-jelenség" nem meglepő, a tízmillió hülye országában inkább az a furcsa, hogy nem kap nagyobb publicitást a dolog. lehetnének pl. ők az új celebgeneráció.

Baszkurátor 2008.05.15. 12:42:59

Szerintem azé' nemsikerült, mert nem mondták ki a garézszót : MÚKOGGY !!!

quert 2008.05.31. 00:50:18

Mér'? van ez olyan tudományos eljárás, mint a droglátó..www.droglato.com, a maga természettudományos ismereteivel...
Mindjárt szülők ezrei fogják megrohanni...vagy a rendőrség:DDD

Szommer · http://Liszka 2008.05.31. 12:11:49

Könnyű úgy véleményt mondani, ha egészségesek vagyunk, de ha megcsap a halál szele 36 évesen két kicsi gyermekkel /rák/ bizony mindenbe kaaszkodik az ember a heti infúziós kezelések mellett, hogy javuljon az állapota. Mi is beszereztük a gyógyító kapszulákat Braziliából és nagyon remélem, hogy használni fog. Fő a hit és bizalom, az Isteni segítség. Liszka

nagy nádja 2008.06.03. 22:20:12

igen csak isten képes csodákra.és csak őbenne kell hinni.ő az egyedüli gyógyitő.és aki őbenne hisz az meg is gyógyúl.a hit mindennél fontosabb.isten segitségével minden lehetséges.higyetek a jóistenbe és őveletek lesz és segitnektek .hogy meg gyógyújatok.áldjon meg benneteket a jó isten.és higyetek és bizatok.

Liszka · http://Liszka 2008.06.04. 14:27:18

Jó volt látni a Fókusz műsorában Joao de Deusról szóló bejátszást. Még mindig nagyon sok a hitetlen ember /a műsorban szereplő orvos is/ képtelen felfogni, hogy Isten velünk van és meggyógyíthat. Most kiváncsian várom lányomnál a javulást, az ő képe már megjött braziliából, hála a magyar fogorvosnőnek. Nagyon sokat imátkozom a gyermekem gyógyulásáért.

varga zsoltné 2008.06.04. 22:56:44

kérlek beneteket ha tudtok segiteni irjátok meg hogylehet kijuttatni a fenképeket braziliába a beteg apukámnak és a kisfiamnak szeretnék segiteni ha valaki tudja segitsen

Liszka · http://Liszka 2008.06.08. 22:18:33

Talán tudok segíteni,milyen betegsége van az édesapjának és a kisfiának. Itt már nem tudják őket gyógyítani ?

Bandi 2008.06.12. 00:31:48

sziasztok,

ahogy olvastam a bejegyzeseket, gondoltam elmondom a masik oldalrol a velemenyt: 3/4 eve vagyok itt, egy daganatos betegseggel - 5 kemoterapia es 2 mutet utan, "nagyjabol" tudom, hogy mit jelent a rak szo. . S hogy kamu-e, vagy sem? annyit mondthatok, hogy amiota itt vagyok, javult az allapotom, s egyre jobb a verkepem. kell annal tobb bizonyitek, hogy gyogyulok, s ezt elismerte az orvosom is?
Olyan dolgokrol alkottatok velemenyt, s itelkeztetek, amirol nem is tudtok, vagy elegge hianyos az informacioitok. Ez a legnagyobb problema otthon, Magyarorszagon. Mielott megismernel valamit, megtudnal valamirol valamit, mielott lehetoseged lehetne egyaltanal velemenyt alkotni, maris eliteled, s bekategorizalod magadban. Itelkezel, ahelyett, hogy valoban megismerned.
"Ha valaki nem a te utadat jarja, az meg nem jelenti azt, hogy rossz uton jar!"

Szeretettel: Bandi

Liszka · http://Liszka 2008.07.15. 17:44:11

Nagyon örülök, hogy pozitív hozzászólás is olvasható végre.Lányomnál hihetetlen változás állt be,rövid idő alatt a másfél cm-es áttétes daganat mindegyike felére csökkent.A heti Herceptin kezelések eddig csak szinten tartották.37-éves és nagyon bízunk a gyógyulásában, az Isteni segítségben.Reménykedve várjuk a következő CT vizsgálat eredményét. Az orvosa telefonon hívta, hogy nagyon jó lett az eredménye, ő is csodálkozott.
Bárcsak abba lehetne hagyni a Herceptin kezelést, amit élete végéig ígértek (sajnos előbb utóbb a szívnek is árt).
süti beállítások módosítása