Őrizetbe került V. Mátyás is, az Il Ferro Kft. Másik tulajdonosa is, aki önként jelentkezett a hatóságoknál. Egyelőre nem tudni, hogy a bíróság mely pontokban fogja bűnösnek találni a cég vezetőit, elég vastag a vádlista. Az ügy rövid előzménye az, hogy a cég több tízezer forintot ígért havonta azoknak az autótulajdonosoknak, akik szerződést kötnek az Il Ferro-val, majd a cég reklámot helyez el autójukon. A szerződés azonban egy több százezer forintos regisztrációs díjjal indult, és persze a havi díjból soha nem láttak egy vasat sem az autótulajdonosok. Ennek hatására azonban sokan vásároltak új személygépkocsit, annak reményében, hogy majd a havi reklámozási díjból fizetik az autóhitel díját, nem kis kellemetlenségbe keverve önmagukat. Ezeket nyilván a bírósági ítélet sem tudja orvosolni majd.

Vajon mennyi pilótajáték bukott meg a rendszerváltás óta Magyarországon az Il Ferro megjelenéséig? Nem kevés. Tanultak belőle az emberek? Nem. Az ügyeskedők a kezdeti nyilvánvaló eszközök után egyre rafináltabb módszerekhez nyúltak annak érdekében, hogy hihetőbb legyen a gyors meggazdagodás története. Egy idő után az emberek ugyanis rájöttek, hogy nem lesz pénz abból, ha mindenki csak egy darab papírt ad tovább, ezért különböző köntösökbe bújtatva adták el a semmit. Lehetett ez ingatlanbefektetésnek álcázva, de voltak érdekesebbek is. Ezek között volt az AC Diamond vagy DT Diamond néven futó vállalkozás, aki azt állította, hogy a legbiztosabb befektetés a gyémánt. Ráadásul nem is akármilyen, hanem a színes gyémánt. 2002 év végén jelentek meg a piacon, és 30 % körüli éves hozamokat ígértek, ami természetesen az akkori piacon rendkívül kimagaslónak számított. Hogy az ügyfél érezze úgy, hogy kap is valamit a pénzéért, ezért átadtak neki egy megfelelő kapszulában tárolt gyémántot, a hozzá tartozó minősítéssel. Tudni kell, hogy a kapszula feltörése a minősítés elvesztését jelenti, tehát szakértő által megvizsgálni nem igazán lehetett. Sokan belerohantak az üzletbe, milliókat fektetve az „értékes” gyémántokba, hiszen a cég visszavásárlási garanciát adott rájuk, elvileg bukni nem lehet. Aztán kiderült az igazság, hogy a gyémántok annyit sem érnek, mint amennyiért vették őket, és a cég szépen el is tűnt, az ügyfelek pénzével együtt. A PSZAF-hez már 2002 végén érkezett bejelentés, hogy a cég jogosulatlan betétgyűjtést végez, ám a PSZAF továbbpasszolta az ügyet a rendőrségnek, aki szintén nem csinált semmit. 2-3 év múlva, a PSZAF azzal az indokkal lépett fel a cég ellen, hogy jogosulatlan betétgyűjtést végez. A kérdés csak az, hogy miért nem 2002-ben? Rakjuk azonban félre itt az állami felelősséget.

Ezek a cégek alapvetően az eszetlen kapzsiságra építenek. Arra, hogy az emberek még mindig elhiszik, valaki fizetni fog nekik egy autót, amivel nekik nincs más dolguk, mint egész nap autózni, és ebből még meg is élhetnek. Igaz, hogy másnak keményen kell egy céges autóért dolgozni, de nekik oda adja valaki a két szép szemükért. Elhiszik azt, hogy a bankok és a kockázattal bíró befektetési alapok hozamainál sokkal több pénzt is fialhat befektetésük, és azzal még más is jól fog járni. Pontosan az Il Ferro bizonyította be, hogy megfelelően új ötlettel továbbra is meg lehet lovagolni az emberi butaság pénzhez kötődését. Úgy tűnik, hogy az emberi elme a pénz elképzelt szagától is rögtön a mennybe repül, és gondolatban már sütteti is a hasát a tengerparton. Aztán ismét jön a nagy pofára esés. A rendszer pedig megy tovább. Mert az emberek elhiszik, hogy nyerhettek a holland lottón, amin nem is játszottak, hogy egy nigériai bukott politikus velük akarja megosztani a vagyonát, vagy azt, hogy nyertek egy laptopot, és már csak egy kis pénzt kell utalniuk az adókra. Pedig, ha egyszer nem fájna gondolkodni, akkor később nem fájna a megdöbbenés abban a pillanatban, amikor bevillan a mondat: mert hülye azért vagyok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr87357782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peter 2008.02.28. 11:51:04

Első :)
Pl. A Magad Uram, ami egy az egyben az volt. Azt is benyelték.

mary 2008.02.28. 11:54:37

Ki az, aki benyel olyan szöveget, hogy neki majd a segge alá tolnak egy autót ? Igaz, hogy cégek nehezen adnak céges autót, de volt aki elhitte, hogy neki ez jár.

Elégedetlen 2008.02.28. 11:58:42

Egy olyan országban, ahol az emberek elhiszik, hogy minden ingyen lesz, mert megszavazzák, ne is várjunk mást.

movhu 2008.02.28. 11:59:20

Látom rögtön sikerült összekapcsolni egy politikai kérdéssel a történetet :)

peter 2008.02.28. 12:04:07

Hogy egy kicsit megoldás centrikus is legyek. Lehetne az államnak egy gyorsreagálású része, és amikor feltűnik egy ilyen ajánlat, akkor rögtön vizsgálódhatnának. Ha midnen rendben, akkor mehet a dolog, de ne várjuk meg, míg tízezrek szívják a saját hülyeségüket. Védjük meg a hülyéinket is.
Ez hiú álom marad egy ideig azt gondolom, mert még az utazási irodák gondja sincs teljesen megoldva, bár ott történt valami.

movhu 2008.02.28. 12:06:29

Ott volna erre a PSZAF, akihez 2002-ben úgy érkezett a beadvány, hogy alá volt támasztva törvényileg, hogy miért nem jó a gyémántos cég tevékenysége. A PSZAF mégsem tett semmit több, mint 2 évig, majd gyakorlatilag elővették a bepanaszoló levelet, és közzé tették az eredményt.
Szóval volna rá szervezet, csak nem működik elég hatékonyan.

Mária · http://maria.blog.hu 2008.02.28. 12:12:37

Ugyan már!

Az internet és azon belül az AdWords hirdetések tele vannak efféle szarságokkal...

Ha valaki hoszabb ideig figyeli őket, azt is megtudhatja, hol tanulják az okosságot...

nevetőharmadik 2008.02.28. 12:12:53

" movhu · mover.blog.hu 2008.02.28. 11:59:20
Látom rögtön sikerült összekapcsolni egy politikai kérdéssel a történetet :) "

Sajnos a pszichológiája a kettőnek ugyanaz. És itt most nem arra gondolok, hogy így vagy úgy szavazni helyes-e, hanem a körülöttük felhalmozott érvek többsége hat ugyanerre a gondolkodásra.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.02.28. 12:19:58

A kocsmáros megmutata nekünk a meggaszdagodás receptyét. Ha mi mind befizetünk neki egy bizonyos öszeget, akor beleir a noteszába benünket, és mi pedik kapunk harminc pontot, amit úgy lehet beváltani felesre, hogy még pénszt is kapunk érte, ha beszervesztünk még egy enbert, aki részvesz a játékba, és aki szintén belekerül a noteszba, hogy jól tejejjen neki a krimó, és még felest is kapjon, és utána is kapunk részedést felesek formájába, igennagy százalékba, ha tehát én beszervezem Károjt mégeccer, akor kapok ötven bónuszt, ami kettő pontot ér, és ha néhány pontot is elértem, akor máris jöhet az ingyenfeles, de ha a Károj is beszervez engem mégeccer, akor immár az eggyik pontomat felajálottam ezzel a törzskasszának, ami ojan, mint a kártyába a talon, hogy mindik csak az tud kivenni belölle pénszt, aki épen sorra kerül, de akor megincsak egy felessel lesz gazdagab, és ha ojant szervezünk be, aki nem iszik körtét, hanem például kevert ízü szeszitalt, mint a Rózsika, akor a femmaradó eggytizenötödrészt, aszt hozzáönti a kocsmáros a felesünkhöz, amit épen vettünk. Ezér a Rózsikát mán hárman is beszerveszték, én meg a Károj Meg az Izold, és a Károjt a Ferenc meg maga a Kocsmáros meg az Ibi is, és ezáltal megy elöre a krimónak a gazdasági lékköre, hogy fejlőggyék, mihejt a jókedv a tetőre hág, és meggaszdagoggyunk tölle.

bakmatyi 2008.02.28. 12:27:23

Sajnos az emberek többsége síkhülye pénzügyi kérdésekben. Erről elsőre látszott, hogy jól felépített piramisjáték, több kollégám mégis beleugrott.

Magyaráztam én nekik, hogy nonszensz, nem életképes, nincs egy igazi hírdető se a kocsikon, stb. Bólogattak, aztán csak befizettek a barmok, hiába, a hülyeség és a naívság nagy úr. Igazából az első hülye után tódult a többi, mert a havernak már 2-3 hónapot "is" kifizettek! Hűűű, akkor ez csak tuti lehet!

Peter 2008.02.28. 12:27:52

Bisztő kartárs született pilótajáték szervező :)
Ha már a szakmában nem élsz meg, akkor szívesen beszervezlek Ceptör vagy Fórevör cuccok terírésébe.

Blasius 2008.02.28. 12:28:55

"A szerződés azonban egy több százezer forintos regisztrációs díjjal indult, és persze a havi díjból soha nem láttak egy vasat sem az autótulajdonosok."

Ez tévedés. A sok kapzsi lúzer egy része egy ideig kapta a havi 40-50 ezer ft-ot a szemlék után (aki meg meg merte pendíteni, hogy egy idő után tutira bedől a cég fizető hírdető hiányában, azt leirigyezték, ezek a nagyokos Il Ferrosok) . Aki szerencsés volt, és hamar beszállt, jól is járhatott. Aki 2007 elején csatlakozott, az már valóban nem látott havidíjat.

movhu 2008.02.28. 12:30:38

"mert a havernak már 2-3 hónapot "is" kifizettek"

Látható, hogy a terjedésben félig az Urban Legend játszik szerepet, amit megint csak tudatosan kell beépíteni. Nem hiszem, hogy bárkinek is fizettek volna, kivéve egy-két beszervezett elsőt, akik talán a befizetett összeget visszakapták.
Aki pedig sík hülye, annak egy mondatot kell megjegyezni: ami túl szép, hogy igaz legyen...

Baszkurátor 2008.02.28. 12:31:39

Volt már ilyen szarság még a 90-es évek elején.
Csak ott nem autó volt hanem lakás.Mintha valami olaszos hangzású cég hirdette volna, hogy ha befizetsz lét akkor ők majd sorsolnak lakást és ( elméletileg ) akár 1 hónap után is lakáshoz lehet jutni de aki szerencsétlen az várhat rá ( nem emlékszem pontosan ) 10-20 évet is.Na szerintem ez is hasonló, piramisos izé volt.Azt nemtudom, hogy ezekkel mi is lett végül.

jatatita 2008.02.28. 12:31:44

Az Energenről hallot már valaki? Én sajnos elmentem egyszer egy előadásukra, ahol baromi szuggesztíven arról akartak meggyőzni, hogy ha még ott, aznap aláírok egy szerződést, befizetek 400.000,- Ft-ot ! akkor nagyon meg fogok gazdagodni! Az a szomorú az egészben, hogy 4-en mentünk új emberek, és én voltam az egyetlen, aki NEM írta alá! Kb fél év múlva olvastam, hogy büntetőeljárás indult ellenük!

peter 2008.02.28. 12:34:44

A "jól is járhatott" kategória nem igen létezett. A legtöbb baromnak nem is volt előtte autója, és hitelre vette a verdát, valszeg 0 százalékos kezdővel. Aztán meg nem tudta fizetni, és ment is a BAR listára. Mit gondoltok mitől akkora a lista? Nem mellékesen tavaly vagy 50.000 autót vettek vissza, amiben azért benne vannak az ilferrósok.

movhu 2008.02.28. 12:37:56

Egy másik Energen-es fórumról:

"Minket is elhívott egy ismerős egy esti "bemutató"-ra, nagyon látványos volt, de már a nézőközönséget elnézve kerülgetett a röhögőgörcs, pláne, mikor nagy komolyan nekiállták kántálni, hogy "Energen, Energen..." és tapsoltak, mint az idióták. :D (Hát egyik se nézett ki lennendő "üzletembernek/-asszonynak", kivéve persze az elegáns öltönyös előadót, akiről viszont lerítt, hogy szélhámos!)
Egy darabig szórakoztunk, aztán gyorsan olajra léptünk. :))))
Mindazonáltal sajnálom, azokat, akik beugrottak neki, kár, hogy a saját kárukon tanultak. :((
A kitalálóit pedig alaposan seggbe kéne rugdosni, pofátlan és undorító módon kihasználják az emberek pénztelenségét és naivitását..."

Volt a tágabb rokonságban, aki belement, de ők is tipikusan az a pénzt lehetőleg munka nélkül típus.

Elégedetlen 2008.02.28. 12:42:18

Kísértetiesen emlékeztet arra, mint mikor egy csomó ember összegyűlik, és tapsol azért, mert elhiszi, hogy hamarosan nem kell neki adót fizetni, és eközben mindent ingyen kap az államtól.
Igen, egyet kell értsek, ugyanaz a filozófia. Ígérni fedezet nélkül, mert az emberek el akarják hinni, hogy igaz. Aztán szívás, de akkor meg megmagyarázzák, hogy őket hogy becsapták, pedig milyen igaznak tűnt.

Kalapács 2008.02.28. 12:45:02

Sokan becsapták edddig az embereket, de az Il Ferro a csúcs, mert eddig még egyik szélhámos sem iratta fel öles betűkkel a balek kocsijának az oldalára, hogy "HÜLYE VAGYOK!"

movhu 2008.02.28. 12:46:13

A Promo Indra volt az ingatlanokra épülő, bár az még mindig működik azt hiszem. Ez vásárlói klub néven futott, és arról szólt, hogy fizetsz évekig, és aztán sorsolnak lakást. És minél több zsetonod van bent, annál nagyobb az esély. Persze gyakorlati tapsztalatokat nem tudok, amit olvastam, ott nem lett még meg a lakás

adamone2345 2008.02.28. 12:46:19

ebben az egészben inkább az a szomorú, hogy úgy kell hozzáállnom mindenhez, hogy valószínüleg átvernek...ettől hánynom kell...aki ezt engedélyezi tevékenységköri formában az ilyen cégeknek ezt művelni, miért nem kerül felelősségvonásra? Előre látható átverés, hamis és tarthatatlen üzleti terv...nekem ne mondja senki, hogy ez már akkor nem volt látható, mikor az első autóra rákerült a matrica, vagy az első mondatát elolvasta vki ennek a gondolatnak...hányás ismét...és akkor nem kellene itt a sok okosnak bizonygatnia, hogy ő miért nem és nem kellene ilyen szar cikkekkel megtölteni minden site-ot és egyáltalán béke lenna

movhu 2008.02.28. 12:48:00

"Il Ferro"="HÜLYE VAGYOK!"
Ezen mi is jót mosolyogtunk, persze némi savanyúsággal nézve szegény áldozatokra :)
Mert leszedni is külön pénzbe került, és sokszor ott is maradt a nyoma azután is.

bloodhound 2008.02.28. 12:52:51

töltődj tappy-vel! töltődj tappy-vel! éééééééééééééééééééé-óóóóóóóóóó, éééééééééééééééééééé-óóóóóóóóóó!

valamelyik nap olvastam az újságban, hogy anyó elment a boltba, amit két csaló kifigyelt, becsöngettek apóhoz, és közölték vele, hogy anyó elesett és eltörte a lábát, kórházba kellett vinni és kellene pénz sürgősen anyónak. apó erre odaadta nekik a szekrényben kuporgatott 200k HUF-t... egy ilyen országban, ahol ez megeshet, az il ferro-jelenségen nem értem, hogy miért kell meglepődni.

kár, hogy emberi hülyeségből nem lehet autópályát meg hidat építeni...

Kalapács 2008.02.28. 12:58:16

Persze kicsit sajnálom szegény balekokat, de azt egyáltalán nem bánom, hogy nem szaladgálnak felreklámozott autók tömegei az utakon.
Azért a jó ízlés egy szikrája meg kell, hogy maradjon a világban. Képzeljetek el egy Thaliát Tesco reklámmal az oldalán!

movhu 2008.02.28. 12:58:41

Na, az ilyen idősektől pénzt lopók rögtön megnyernék nálam az életfogytiglan kőbányát.
Viszont az idősek is hibásak kicsit, mert nincs az a lakás, ahol annyi kp. lennek, mint egy idős embernél. Megszokták, hogy otthon a pénz, és nehez állnak rá a bankra, így mindig őket fosztják ki.

vadallat 2008.02.28. 12:58:57

nem értem ez az il ferros történet miért lenne pilótajték.
ez egyszerű lehúzás volt.
hu.wikipedia.org/wiki/Pil%C3%B3taj%C3%A1t%C3%A9k

A megvilágosodott 2008.02.28. 12:59:55

A "készítünk neked portfóliót modellkedéshez, csak fizesd ki a 25600 Ft-os reg díjat" is ilyen.

Volt anno 90-es években olyan is, hogy vegyél műanyag kártyát, felmutatod és 20% engedményt kapsz minden ruhaboltban. Valami 50000 Ft volt (akkor!!) ez a kártya, és csomóan bedőltek. Ha a hülyeség fájna...

movhu 2008.02.28. 13:02:36

vadallat:
Attól, hogy ott nem sikerült minden jellemzőjét felsorolni a dolognak, ez még akkor is közelebb áll a pilótajátékhoz, mint a gazdasági bűncselekményhez. Igaz, nem a klasszikus pilótajáték, de az én olvasatomban egy kategória.
megvilágosodott:
Ma - azaz 2008-ban- is van ilyen, előszeretettel szerveznek be gyerekes szülőket, csak most 50-100 E Ft. Engem is kerestek meg, hogy vigyem a gyerkőcöket. Valahol az Oktogon környékén van a "bemutatóterem"

manager 2008.02.28. 13:06:08

Az az érdekes hogy a külföldön bevált jó ötletekre viszont nem vevő a közönség, mert nem hiszi el azt sem ami igaz. A hülyeségek viszont bejönnek mert azoknál a csáberő már ugyan irreális és hihetetlen lenne de a külsőségek miatt vonzó a hozzánemértőnek.

A megvilagosodott 2008.02.28. 13:08:32

Az egyének tanulnak belőle és idővel meghalnak.
A nép összetétele viszont marad statikus - és ezért tanulásra képtelen. Érettségiző gyerekeket minden hülyeségre rá lehet venni, mert egy újszülöttnek minden vicc új...

peter 2008.02.28. 13:09:03

Mert hogy hanzik már az manager, hogy nem kap 0 forint befektetésből havonta fizut meg autót a segge alá. Akkor inkább Il Ferro, és a maraék pénzből meg vesz gyémántot. Az legalább tuti.

freeandris 2008.02.28. 13:10:51

"Il Ferro"="HÜLYE VAGYOK!"

ez tévedés! a "ferro" jelentése: vas, az "il" pedig névelő... csak a rend kedvéért.
Egyébként úgy emlékszem 2005 óta ment a cég és kb.2006 végéig fizetett is rendesen. aztán elérte a kritikus mennyiséget és bedőlt...

A megvilágosodott 2008.02.28. 13:12:56

Ez modernkori rabszolgaság:
régen erővel kényszerítették munkára őket, ma az okosok furfanggal dolgoztatják őket maguk helyett.

Kapitalizmusban szinte minden reklám kvázi a rabszolgatartók fő kényszerítő eszköze.

movhu 2008.02.28. 13:13:13

Ha egy cég megy, akkor miért van kritikus mennyiség...?
Elérte a vezetőség azt, ami az eredeti tervben is volt. A kifizetett pénz meg a marketing költség. Szerintem.

bloodhound 2008.02.28. 13:16:42

freeandris 2008.02.28. 13:10:51
"Il Ferro"="HÜLYE VAGYOK!"

ez nem a szó jelentésére vonatkozott, hanem egy áldozat írta fel a kocsijára

Bizakodó 2008.02.28. 13:17:58

Íngyen nem kapunk semmit! Ezt főleg Elégedetlen-nek üzenem. Igen becsapnak minket,ezért menj el szavazni te is ! Igen?!

freeandris 2008.02.28. 13:18:54

értem... ezt nem láttam. de legalább volt önkritikája

bloodhound 2008.02.28. 13:20:48

pont azért írta fel a kocsira

mirage 2008.02.28. 13:23:02

arra vagyok kíváncsi, hogy ez a HILD életjáradék cég mikor fog bedőlni, és kiderülni, hogy a nagymamik lenyúlására jött létre.
annyira átverés íze van... még ha "nagy" cégről is van szó...

movhu 2008.02.28. 13:26:15

A HILD fordított üzem. A nagymamik a lakásban laknak halálukig, és addig fizetnek nekik.
Az más kérdés, hogy gyakorlatilag olyanokkal szerződnek, akiknek úgy se sok van hátra. Eleve a magyar átlagéletkor felett van a szerődési életkor követelmény, ez mond valamit azért.

Desert 2008.02.28. 13:31:49

"Ha egy cég megy, akkor miért van kritikus mennyiség"

azért mert az addigi kifizetések az új emberek befizetéséből volt és egy idő után már ez nem fedezte a növekvő kifzetéseket. (amit egyébként nem is a befizetéseknek kellett volna fedezzen, hanem a reklámozók befizetése)

Nem volt ez egyáltalán pilóta játék, egyszerűen elbaszták, hogy nem tudtak elég reklámozót szerezni, csak ültek a seggükön.

Manyizga (törölt) 2008.02.28. 13:33:04

Még az Il Ferro indulásakor gondolkodtunk azon, hogy ez TUTI pilótajáték, de annyira az elején vagyunk, hogy bele lehetne vágni... Nem mertünk (ezt utólag bánjuk picit, mert pont addig fizették rendesen a pénzt, amikorra lejárt volna az első szerződésünk)
Aztán amikor az szerződéskötéskor a szerződés mintapéldányát nem lehetett fénymásolni, vagy elvinni átolvasásra, BIZTOSSÁ vált, hogy tényleg pilótajáték... bár - mint mondottam - ez az elején nem zavaró. :)

Juzo 2008.02.28. 13:50:34

Nem értem, hogy az Il Ferro-s dolog miért ne működhetett volna? Miért lennének hülyék akik beszopták?

Az Il Ferro vett reklámfelületet a kocsikon. A bevétellből pedig a kedves ügyfél vett egy autót. Ez egy teljesen jó üzleti modell, amit ha becsületesen csinálnak, működhetne nyugodtan.
Hisz ingyen filmeket is kapunk a tévében (meg győzikesót:)) csak azért hgoy nézzük a köztük lévő reklámokat.

Persze nem fizetni jövedelmezőbb volt. A börtönben szappanért hajolgatni viszont remélhetőleg nem esz már az:)

Miki 2008.02.28. 13:53:00

Az egésznek szerintem az a gyökéroka, hogy a magyar oktatási rendszer nem ad alapvető pénzügyi ismereteket MINDENKINEK. Pedig biztos vagyok benne, hogy a diverzifikált portfolió mibenléténél sok hasztalanabb dolgot tömnek kölykeinkben (na jó, az enyémbe majd csak 2 év múlva).
Az emberek többsége egyszerűen nem érti meg a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakat sem. Nem hogy a folyamatokat...

movhu 2008.02.28. 13:55:11

mover.blog.hu/2007/11/22/oktatasi_reform_kellene_de_nagyon

Erről megírtam korábban már a véleményem. Sok semmitmondó tudás, és csúszunk lassan a világ végére a sorban.

Gurney Halleck 2008.02.28. 13:55:42

Ha ez 2002-től működött, és csak 2007 elején dőlt be, az majdnem 5 év. Tehát akik az elején beszálltak a 180 ezer Ft-os belépési díjjal, bizony kerestek rajta vastagon. Mert ha elég távol van a munkahelyed, simán meg van a havi km adag. Na most őket meg az APEH fogja bastatni, hogy mi is van azokkal a havi 50 rugókkal, ami adómentesen folyt be mondjuk 2 évig? További baj az új autósoknál jelentkezik leginkább, meg azoknál, akik az utolsó negyed évben léptek be, mert ők már nem kapták (legalább) vissza a befizetett pénzüket sem.

Juzo 2008.02.28. 13:57:21

Hozzáteszem ebben a konkrét esetben azért egyetértek azzal, hogy nemkevés ráutaló jel volt, hgoy ez átbaszás. De alapvetően nem (lett volna) hülyeség.

Blasius 2008.02.28. 14:01:34

""mert a havernak már 2-3 hónapot "is" kifizettek"

Látható, hogy a terjedésben félig az Urban Legend játszik szerepet, amit megint csak tudatosan kell beépíteni. Nem hiszem, hogy bárkinek is fizettek volna, kivéve egy-két beszervezett elsőt, akik talán a befizetett összeget visszakapták.
"

Ezt teljesen rosszul tudod.

Több helyen olvasható volt, hogy a cég Kp-ban fizetett az ügyfeleknek a szemlék után, amíg tudott. Szó is volt arról, hogy mivel az ügyfelek ezt nem vallották be, holott adóköteles jövedelem, így APEH vizsgálat elé nézhetnek.

Emellett az index.hu Il Ferro topicban a cég bedőlése előtti időben az Il Ferrosok írták, hogy a cég - akkor még - fizet rendesen.

Ettől még nagy átverés volt a dolog, de pont azért léptek be olyan sokan, mert az ismerőstől látták, hogy a cég fizet, és így a sok lúzer új autóba ülhetett, ingyé'.

Miki 2008.02.28. 14:03:26

Az a baj, és azért bukott a buli, mivel a nyújtott szolgáltatás (hírdetőfelület biztosítása) értéke, és a remélt ellenszolgáltatás (a jó sok zsé) nem igazán álltak összhangban egymással.

movhu 2008.02.28. 14:04:16

Ok, elhisszük neked.
Ettől még azt gondolom, hogy a kezdeti kifizetés idején is tudható volt, hogy átverés az egész. A cég vezetői "jól" csinálták, mert befektettek, és ez még több hasznot hozott. És megkeresték a görbe csúcsát, majd leléptek.

syea 2008.02.28. 14:04:29

más is említette már, de nekem erről a zeptör és fórevör líving jut eszembe... meg az Amway. nem tudom létezi-e még, de borzatsztó volt!

nyunyógomez · http://indafoto.hu/arecibo 2008.02.28. 14:08:32

A magyar nép mindig is ilyen ökör volt. Emlékezzetek: kik is gyűjtöttek Isaurának? T.a kivételnek,megérdemlik a sorsukat!

Ember 2008.02.28. 14:15:15

Olvasom olvasom én ezeket, de egyvalamit hiányolok. Csend van a Poligrupo körül. Hú de nagy a csend. Pedug ha valami lehúzás volt, akkor az az volt igazán. Hány károsult van ott? Hány milliárd értékben? Hány éve nem kapják meg az emberek a pénzüket? Pedig ott még közjegyző és ügyvédi háttér is volt. Mégis behülyült vagy 15.000 ember...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.02.28. 14:17:23

Szerintem az il Ferro egyáltalán nem indult csalásnak, vagy pilótajátéknak. Egyszerűen egy baromi jó ötletnek tűnhetett (ha belegonddolunk tényleg az, bár erősen túlárazott), aztán, amikor elkezdett nem menni, a tulajok próbálkoztak mindennel, hogy minél később kelljen lehúzni a redőnyt. Lehet, hogy naív vagyok, de szerintem ez a legvalószínűbb forgatókönyv.
Ennek kicsit ellentmondani látszik, az egyik kommentben említett szerződés körüli titkolózás, meg a - szerintem - legmocskosabb húzás, ami a bevételek adóvonzataival kapcsolatos félretájékoztatás.
Végül is mindegy, pénzt valóban jobb munkával keresni, de amíg világ a világ, az ember úgyse változik meg soha.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.02.28. 14:22:38

Miki: ne röhögtess, kérlek. Az egésznek az a gyökere, hogy az emberek gyökerek. Tanítanak matematikát, irodalmat, földrajzot. Járj körül kicsit az országban és nézd meg, hány ember tud összeadni-kivonni, elmondani _egy_ verset, vagy megmondani merre van kelet.

Baszkurátor 2008.02.28. 14:23:31

@ nyunyógomez 2008.02.28. 14:08:32

Jééé tényleg!!
Meg volt valami vak kurva is akinek a szemműtétre akartak összedobni zsetont.
Egyébként elég csak a józsika sóba belenézni.
Ennyi kretént máshol nemlátni ... ikszdé

lófejköd 2008.02.28. 14:25:34

A gyémántos csalást vivő fickó legújabb biznisze a sciennet nevű piramis. Világcégnek hirdetik, persze csak magyar találatot ad rá a google.

sertésmájkrém 2008.02.28. 14:36:13

Nekem meg a brókernet és a lyoness jut erről eszembe. :)

Lakástulajdonos 2008.02.28. 14:38:08

Az olaszos nevű ingatlanvásárlói klub (Promo Indra) nem piramisjáték. A működési modellje önfenntartó (ellentétben a piramisjátékkal, mely csak a növekedési szakaszban működik) és pontosan tudni, hol van benne a szervező haszna. Egyébként én is így vettem lakást 7 éve.
Úgy tudom, még működik.

Badbitie 2008.02.28. 14:53:50

desert

Pont ez a pilótajáték baszki. :D Az új belépők fedezik a régieknek a kifizetéseket akkor az pilótajáték.

Emlékszem az elsőre, amikor csekken kellett befizetni a listán elsőnek és akkor odaírhattad magad a lista végére, és magadat odaírhattad a végére, és a csekkel együtt tovább kellett küldeni 10 embernek. Aztán a 10 hatványival számolva hamar kiderült, hogy sose kerülsz sorra. Mégis mi kaptunk levelet amiben volt csekk fénymásolat. :D

használt papagáj 2008.02.28. 14:58:06

akinek legalább 4-5 hónapot fizetett, az már nem vesztett semmit, legfeljebb nem is nyert.

autó vissza, addig ingyé ment, listára föl, azzal meg csak nyerhet, mivel végre valami megpróbálja a saját hülyeségétől megmenteni.

én nem panaszkodnék, ha legalább a befizetett pízemet visszatörlesztették volna.

nekem őszintén az volt a nagyon meredek, hogy egyszerűen nem tudtam elképzelni, melyik az az öngyilkos cég, amelyik havi 50-100K HUF-ért reklámozni akarja magát Olcsó Béla portássegéd Suzuciján.

nyilván nem volt sok ilyen Hülye Vagyok Üzletlánc, ebbe buktak vele ócsított madárék.

Desert 2008.02.28. 15:01:07

Badbitie: tévedsz. az, hogy az elején az újak fizetik a bent lévők kifizetését az önmagában nem pilótajáték. akkor lenne az, ha mögötte nem lenne semmi. Itt viszont volt. Mégpedig hirdetés. A bukta abból lett, hogy ezt az ágat nem futatták fel, találtak pár (talán 1 kézen megszámolható) hirdetőt aki fizetett is nekik (innentől már nem pilótajáték) de nem futatták fel, magyarul elszarták. Lehetett volna ezt jól is csinálni, alig tudnák már elkölteni a pénzüket a tulajok (és a bent lévők is jól járnának) ehelyett börtönbe mennek.

Desert 2008.02.28. 15:03:39

Desert

Elméletben. Elméletben ha lett volna hirdető akár csak 1db is, nem csak barter, akkor talán tényleg nem az. Csak hát ezek a makacs tények, meg a rideg valóság nem találkozik ezzel az elmélettel. Ez csak egy sima pilótajáték volt. Annak is volt kitalálva. Nem hiába volt titkos a szerződés.

Desert 2008.02.28. 15:16:32

örülök, hogy te igy belelátsz a cég nem nyilvános papirjaiba, hogy milyen szerződéseik voltak és kivel. Gondolom, akkor most te is a rendőrség elöl menekülsz. :))
Ilyenek ezek a makacs tények :)

Gurney Halleck 2008.02.28. 15:45:57

Nem volt titkos a szerződés, fenn volt a neten a honlapjukon, le lehetett tölteni pdf-ben.

éhes disznyó 2008.02.28. 17:14:17

Promo Indra és Poligrupo is köszönik szépen, jól vannak. A Promo Indra Portugáliában úgy harminc éve van jelen. Kb. annyi a köze a piramishoz, mint az Eiffel-toronynak.

mz1234 2008.02.28. 18:26:27

"Baszkurátor 2008.02.28. 12:31:39
Volt már ilyen szarság még a 90-es évek elején.
Csak ott nem autó volt hanem lakás.Mintha valami olaszos hangzású cég hirdette volna, hogy ha befizetsz lét akkor ők majd sorsolnak lakást és ( elméletileg ) akár 1 hónap után is lakáshoz lehet jutni de aki szerencsétlen az várhat rá ( nem emlékszem pontosan ) 10-20 évet is.Na szerintem ez is hasonló, piramisos izé volt.Azt nemtudom, hogy ezekkel mi is lett végül."

Mondom neked, ez nem átbaszás volt, hanem tényleg működött, én is így jutottam lakáshoz (nem egy hónap múlva, nem is 10 év múlva, hanem valahol a futamidő közepén). Promo Indra Consortio volt a neve. Azt tudni kell, hogy ez a konstrukció a havi befizetéseken belül teljesen világosan elkülönített egy havi több ezer forintos költséget a számlákon, ami az ő pénzük volt, a többi a kvázi törlesztőrészlet. Vagyis pontosan lehetett tudni, hogy nekik ebben mi az üzlet, ezen mennyit is keresnek. Az Il Ferro-nál pont ezt nem lehetett tudni, vagyis hogy miért éri meg ez nekik.

A Lyoness nevű dologról mit tudtok? Nekem ez is piramisjátéknak tűnik.

et 2008.03.06. 14:08:27

Az il ferronak csak barterszerződései voltak (hírdetésért cserébe nem kaptak pénzt.) Ha mindenkinek fizettek volna, akkor a közterületi reklámpiac fele lett volna az övék. Másrészt 100 e ft-ot egyik hírdető sem ad havonta azért, hogy Kovács Pista naponta bemenjen a falujából a szomszéd faluban lévő munkahelyére, miközben az autót max 10 ember látja.

Liquido 2008.03.12. 22:09:57

mz1234 2008.02.28. 18:26:27

A Lyoness nevű dolognak, ahogy Te hívod, távolról sincs köze semmilyen piramisjátékhoz. Nagyon egyszerű a dolog. A meglévő kereskedelemre épülő nemzetközi vásárlói közösség. Tulajdonképpen semmi mást nem csinál, mint a vásárlók vásárlásaiból befolyó árréseket kezeli időrendben egy teljesen egyedi rendszeren keresztül. Teljesen nyílt elszámolási rendszere van, aki veszi a fáradságot, és megismeri, rájön mennyire egyszerű és mégis milyen nagyszerű a Lyoness. Többet itt nem írok, de aki Miskolcon vagy a közelében lakik, keressen bátran, szívesen megosztom vele a többit is.

Üdv mindenkinek

EBEUSS2 (törölt) 2009.06.01. 14:03:58

@Liquido: Csak azt tudnám, hogy egy kereskedelmi forgalom után járó jutalék szétosztására alakult cég számlájára miért is kell/lehet pénzt befizetni, amit "előleg"-nek hívnak. Lehet, hogy a vásásrlás az csak álca a háttérben meghúzódó piramisjátéknak? :)

Dobika 2020.08.09. 16:06:09

Nekem száz ezer forintal tartoznak!Kihez lehet fordulni?Tudom kifújt tojás hülye voltam! Megkajáltam! Két hónapot fizettek utána semmi!Nóta is mondja, aki hülye az is marad!

Dobika 2020.08.09. 16:08:14

Fényképeim vannak,de a papírok már nincsenek meg!
süti beállítások módosítása