Az autókereskedő ferdít

2008.03.15. 17:04

Sokszor cikkek olvasása közben felmerül bennem, hogy miért kell a nyilatkozóknak annyira erősen ferdíteni a számokat olyan esetben, amikor ők maguk tökéletesen tisztába vannak az alapvető adatokkal. Az egyik gazdasági híroldal cikke tökéletes példája annak, amikor a riportalanyok megpróbálnak úgy tenni, mint aki mond is valamit, de valójában csak a saját üzleti érdekeiket védő hebegésről van szó.

A téma nem más, mint az egyik leghullámzóbb piac, az autóvásárlás. A cikk arról akart beszámolni, hogy csökkent a finanszírozásból visszavett autók száma, és ennek okát a hitelezés szigorodásában kereste, illetve abban, hogy egyre többen jelzáloghitelből fedezik az autóvásárlást, ahol sokkal szigorúbbak magukkal szemben az emberek. Ekkor a nyilatkozatok között megjelennek a számok. A Suzuki kommunikációs vezetője szerint az eladott Suzukik 60-80%-két finanszírozzák hitelből valamilyen formában. A kérdés viszont itt rögtön felmerül bennünk, hogy akkor most mennyit is? Az ő általuk forgalmazott autók számában nem egészen mindegy, hogy 60 vagy 80 százalék, ezek súlyos ezer darabok egy évre vetített eladásnál. Ezt úgy tűnik, nem fogjuk megtudni pontosan, mert senkinek nem célja tudatni. A helyzet csak ekkor kezd fokozódni, mert számot kell adni a visszavett autók számáról is. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének vezetője szerint 2007-ben a bankok 15-25 ezer autót vettek vissza, az előre becsült 40-50 ezer helyett. Álljunk meg egy szóra! A becsült adatoknál még elfogadjuk a tízezres eltérést, de a végső eredménynél már kevésbé tudjuk megtenni ezt. Nem mindegy hogy visszavettek valamennyi autót vagy annak közel a dupláját. Persze értjük mi ennek a hátterét.

A felelőtlen hitelvállalás továbbra is jellemző a piacon, de a kereskedőnek ebben már semmi kára nincs, hiszen azt a vásárló és a bank már tőle függetlenül intézi. Az autó eladva, a hitel utáni a jutalék a cég számláján, nincs is ezzel semmi több baja a kereskedőnek. Ekkor pedig nem ildomos olyan nyilatkozatokat tenni, amelyek valamilyen formában arra ösztönöznék a potenciális vásárlót, hogy jobban gondolja meg a hitelfelvételt. Érdemes kisebb számot nyilatkozni és minél inkább sejtelmesebben, hogy a vevő ne kezdjen el gondolkozni azon, ő is tagja lehet annak a tábornak, akitől már vettek vissza autót. A cél az eladás, és nem hiszem, hogy bárki találkozott volna kereskedővel, aki megpróbált volna bárkit lebeszélni az ésszerűtlen vásárlásról. Mert a kereskedő mindent bevet. Amint látható, ha kell, mellé is beszél a témának. Mert a lényeg az eladás, bármi áron.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr9382211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Misi 2008.03.15. 17:55:22

Nekem eleve gyanús a végső adat. Tavaly szeptemberben túl voltak már a 40 ezren, most meg csak 15-25 ezer ? Ez hogy van kérdem én?

movhu 2008.03.15. 18:08:02

Tavalyi ezzel kapcsolatos írásomban van erről szó, és már akkor is magas volt a szám:

mover.blog.hu/2007/11/28/title_16106

Perillustris 2008.03.15. 18:15:45

A kereskedő sosem lesz partner a túlfűtött, lehetőségein túlívelő vásárlójelölt lebeszélésében, s valljuk be, ezen semmi meglepő nincs, ezen moralizálni teljesen felesleges.

Durva párhuzam, de a kés- és fegyvergyártók sem alszanak rosszul, pedig termékeikkel emberek ezreit ölik meg évente.

Szóval a megoldást kizárólag a törvényi szabályozás megváltoztatásával lehet kikényszeríteni: az állampolgárokat egyszerűen meg kell védeni önmaguktól, emellett persze ütős tájékoztató-felvilágosító kampányok kellenének.

kehes 2008.03.15. 18:22:59

egy nagyon pici pontosítás: a jutalék egy része általában visszaírható a kereskedőtől ha az általa közvetített ügylet idő előtt lezárul/bedől

persze ez nem akadályozza meg őket abban, hogy mindenkit rábeszéljenek a hitelből való vásárlásra (még ha lenne elég cash a vasra, akkor is), a mostanra már 20%-ot is elérő jutalékszinten elfér az a kis visszaírás - pláne, mert általában kisírják/kizsarolják, h mégse legyen visszaírva a juti.

a jutalékelőlegekről meg már ne is beszéljünk...

palamano 2008.03.15. 18:44:30

Senki nem tiltja meg, hogy bármelyik vásárló elolvassa a szerződés szövegét.Igaz ez kb. 16 oldal, 10 emberből 1 teszi meg.Pedig felvesz min. 1-2 millió hitelt.
Egy számológéppel pillanatok alatt ki lehet számolni, hogy mennyit kell visszafizetni a futamidő végéig.
Higyétek el nem csak a kereskedők a hibásak, hanem az üf.-ek is akik nem gondolják át, hogy mi lesz ha nem tudják fizetni a hitelt.
Egyértelmű, hogy a 0-10 %-os kezdőbefizetéses hitelfelvételt meg kellene tiltani, mert abból csak rosszul lehet kijönni.

movhu 2008.03.15. 18:57:15

kehesnek köszönjük a kiegészítést!
A 20%-kos jutalékszint viszont akkora, ami mellett visszaírás esetén sem kevés a pénz. A legkisebb hitelek esetén is százezres összeg.
palamanto felvetése már megjelent kormányzati szinten is, de az autókereskedők nem örültek neki. Az okokat nem fejtem ki mégegyszer...

mover.blog.hu/2008/02/12/autot_csak_onresszel

napersze 2008.03.15. 19:19:44

ez is csak üzlet, felnőtt emberek (minden értelemben felnőttek) között megkötött bót. lehet ilyenkor rossz lapot húzni, benne van az is a pakliban, de nem kellene a kereskedőket b.sztatni, pontosabban, nem ezért kellene. ha vki elkötelezi magát 0% indukóval 1000 évre, megérdemli, ja, hogy nem olvasta el a szerződést, csak az autó színét nézte? persze ez meg nagyon magyaros, becsaptak! átcsesztek! szemetek! csak azt nem hallod, hogy de nagy farok voltam! ingyé nincs semmi! meg lehetne már tanulni!

movhu 2008.03.15. 19:25:52

Részben igazad van napersze. Én viszont azt gondolom, hogy van egy pont, ahol az embereket meg kell védeni önmaguktól. Az Il Ferro példája mutatja, hogy bármit el lehet hitetni az emberekkel:

mover.blog.hu/2008/02/28/il_ferro_mert_hulye_ezert_vagyok

Most lehet azt mondani, hogy azok is hülyék voltak. Így is van. De a magyar ember - ahogyan te is látod - tovább tolja a felelősséget másra. Amikor bedőltek az ingatlanszövetkezetek, akkor ott tüntettek a Parlament előtt, hogy kártalanítsa őket az állam, aki nem tett semmit az ellen, hogy becsapják őket. A visszavett autósok ugyan nem fognak talán oda menni, de a gondolkodásmód mutatja, hogy az itt lévő embereknek szüksége van arra, hogy megvédje az állam őket attól, ami a legveszélyesebb rájuk nézve. Önmaguktól. Ezért is látnám jónak, ha szigorúbb lenne a szabályozás.

The Great Destroyer 2008.03.15. 19:37:58

Sajnos a tartós fogyasztási cikkeket árusító intézmények kis kivétellel mindig hiénáskodni fognak, nekik nem céljuk visszatérő vásárlókat szerezni.
Viszont, aki észnélkül ugrik bele mindenféle autó/lakás/áruhitelbe, az meg is érdemli. Bakker elvileg szabadpiaci körülmények uralkodnak pici országunkban, minden annyiba kerül, amennyiért még van rá vevő, ha valamit el lehet sózni 2Xes áron, akkor nem fogja egyik kereskedő sem feleannyiért adni, mint a többi, mégha megtehetné, akkor sem...
Én olyan bótban melózok, ahova muszáj fixen bejáró ügyfeleket szerezni, különben tutira becsukhatunk(számtek). Én általában ledumálom az embereket a túlköltekezésről, mivel, ha azt látja, hogy nálam olyan dolgot kap, amire valóban szüksége van, ahelyett, ami 5ször többe kerülne és nem is biztos, hogy jó lenne, akkor visszajön még 15ször és 20szor annyit fog elkölteni, egy autókereskedő ezt nem tudja megtenni...

storyline :) 2008.03.15. 19:49:10

Mi van akkor, ha szar hitelt felvéve kisírok egy nagyobb kedvezményt a kereskedőtől, aztán az első hónap után lerendezem a bankkal a tartozást? Utolsó kocsihitelemnél, ha jól rémlik, a törzstőke 2%-a volt a szerződésmódosítás díja. Tehát akár egész jól ki is lehet a dologból jönni, pláne ha még a forint ingadozását is sikerül jól kihasználni.

Vélemény?

movhu 2008.03.15. 20:00:54

Akkor te Dövan abba az igen kicsi százalékba tartozol, aki fel tudja mérni azt, hogy mit csinál :)
Én pedig még most se fizettem vissza a hitelemet az autóra, mert a THM-je jóval alacsonyabb az inflációnál. A kereskedőnek valószínűleg még az a néhány autó hiányzott egy kvótához, amiből nekem is eladott. Így nem csak kedvezményesen kaptam az autót, de kedvezményes hitellel is. Igaz, ehhez be kellett járnom gyakorlatilag az összes ebbe a márkába tartozó budapesti márkakereskedést. Az egyik 1 km-re van tőlem, én meg a 15-kmre lévőtől vettem.
Ki járt jobban? Akitől nem vettem autót, vagy aki kedvezményekkel adta ide? Lehet gondolkozni a kereskedőknek, bár nem feltétlen az átlagos vásárló vagyok.
süti beállítások módosítása