1gyeltöbb webszemét

2008.06.05. 11:00

Az már nem is kétséges, hogy az internet tele van olyan oldalakkal, amik funkciójukat betölteni képtelenek, sőt egyenesen vizuális környezetszennyezésnek minősülnek. Napról napra szaporodnak a magyar oldalak is, mert sokan úgy érzik, hogy össze kellene azért még is dobni valamit a netre, hiszen szinte már kötelezővé vált az, hogy valakinek legyen weboldala. Ugyanez igaz a civil és nem civil kezdeményezésekre is, ma már minden rendezvénynek van webes megjelenése. Ezekből az oldalakból látszik, hogy sokan nem értik, mi is kerül egy oldal elkészítésében olyan sokba, mikor a szomszéd Pistike két lángosért meg egy kóláért összedobja egy óra alatt. Aztán az eredmény olyan is. Kiinduló pontként nem ugyanaz a kategória, de a zenei fronton ismert LIGHT MEDIA Bt. valami hasonlót dobott össze most a ProArt legújabb kampányához, 1gyeltobb.hu címen.

A ProArt az a sokadik cég, aki a semmiből él meg, azaz abból, hogy valahol belekerül jogvédelem címén az audiovizuális tartalmak kiadásába, és lehúzza a maga hasznát. Most kampányt indítottak, melyben arra kérnek bennünket, hogy vegyünk eggyel több zenét, mint tavaly, és ezzel tegyünk az elszegényedő zenei világért. Mert az még sem járja, hogy szegény zenészeknek Audi helyett már csak Passatra futja, és a harmadik Jakuzzi beszerelése is problémákba ütközik, netalán már a napi drogadag beszerzése okoz gondot. Amúgy is mindenkinek komoly álma, hogy a hazai lakodalmas zene nagyjait támogassa, mint csúcs lemezeladókat. Szóval valami érdekeltséget is akartak teremteni, és ezért egy weboldalon megadhatjuk az adatainkat, és egy nyereményjátékban vehetünk részt a vásárolt anyaggal. Lássuk, mit mond el a weboldal.

Az egyik fő jelmondata, hogy vegyünk zenét, és „Ha pedig már megtetted…Király vagy!”. Ebből a mondatból rögtön átjön az, hogy azt képzelik, minden zenerajongó a kötőszóként is „király”-t használó fiatal réteg. Kérem szépen, én nem király akarok lenni, hanem meg akarom vásárolni a Varázsfuvola magyar változatát, amit az Operában vettek fel. Amennyiben ezt megteszem, akkor sem kívánom magamnak a király jelzőt. Nézzük a további okokat, hogy miért is jó nekem, ha zenét veszek. Az első pont szerint ettől frankó lesz a zenészeknek, és újabb dalokat tudnak nekem csinálni, meg újabb albumokat. Ez jó, mert akkor a kedvemért biztosan össze fog állni sok olyan zenekar, ami már rég nem létezik, de én szeretem. Sőt, a Beatles rajongók is hamarosan új albumot kapnak, de jó nekik. A második pont a legszánalmasabb. „Minden jó cuccból az eredeti a menő, a másolat gagyi…” Ezzel a menő dologgal tudnék vitatkozni. Hallottam már olyan mondatot, hogy „de barom vagy, hogy megvetted, a netről leszedtem volna neked”. Akinek ilyen a hozzáállása, az nem feltétlenül fogja megérteni, hogy miért menő dolog az eredeti. Amúgy meg a másolat nem feltétlenül gagyi, a digitális technikának köszönhetően, ha hozzáértő készíti a másolatot, akkor gyakorlatilag az eredetivel közel megegyező másolatot kapunk, sőt adott esetben a másolásvédett lemezzel sem kell szerencsétlenkednünk, mert például nem akar menni az autóba szerelt cuccban. A harmadik pont szerint rengeteg értékes nyeremény lehet a miénk. Hát akkor katt, lássuk mi van tovább. (Zárójeles megjegyzés: frissen telepített Firefox nem ismerte fel, hogy Flash plugin kellene, így kellett előtte egy látogatás egy olyan oldalra, ahol ezt fel lehet rakni)

Itt menten láthatjuk, hogy mennyivel egyszerűbb egy gagyi form-ot írni az email címünk begyűjtésére, mint egy spamrobotot üzemeltetni. A végén több pipával biztosíthatjuk, hogy a jövőben értelmetlen levelek árasszák el az itt megadott címünket. A kategóriák enyhén szólva elnagyoltak, azt meg ne is elemezzük, hogy egyesek miként kerültek be egy kategóriába. Mivel itt az ember már a nyereményre van igazán ráizgulva, ezért keresi, hogy arról mit lehet tudni. Meg is van a mondat: „A nyereményekről ITT olvashatsz bővebben”. Rutinos versenyző már kattint is az ITT szóra. Illetve kattintana, mert nincs ott semmi, azaz nemhogy hibás lenne a link, de nem is létezik. Az oldal elemzése itt véget ér, még egy bővebb írás nincs róla, hogy például nekem miért lenne jó ezeken kívül vásárolni.

Eközben a ProArt hangsúlyozza, hogy mennyire nagyszerű a kezdeményezés, mert sok zenész is támogatja. Számomra viszont sokkal szebb példa az, amit az Egon és Dönci alkotói, a United vagy a többi zenekar tettek, melyben munkájukat ingyenesen elérhetővé tették, és más bevételekből kívánják fenntartani az életüket. A ProArt más irányt vett, de akkor már jó volna, ha ezt nem csak úgy odahánynák valami weboldalnak tűnő dolog formájában, hanem adnának is valamit, ha már a ez emberek pénzére fáj a foguk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr38504702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2008.06.05. 12:04:08

Ez ismét tipikusan olyan dolog, amiért valakik sok pénzt kaptak, de rohadtul semmi értelme sincsen, és még gázul is csinálták meg.
Ez a "király" ebben az országban.
Amúgy meg a magyar (pop)zenéről - amit itt nyomni akarnak - csak annyit, hogy:
BWHAHAHAHAHAHAHA!!!
Nulla. Legfeljebb akkor hallgatnám, ha nekem fizetnének érte. De lehet, hogy akkor sem.

Johnny336 2008.06.06. 08:42:35

Aki olyan minőséget nyújt, azt megveszik, ezzel is megtisztelve a munkáját. De az n+1. tucatszart...mondjuk azt le se töltöm :)

Érdekes, számítógép szoftverek. Letöltik őket, mert szarul írják meg, bug-os, vagy töltheted le hozzá a 86GB-s javítópatchet. Ha én így végzem el a munkámat, akkor kibasznak, nemhogy fizetnek érte...

Programoknál maradva - az összes release csapat azt hirdeti az info file-ban: "Ha tetszik a program, vedd meg eredetiben!"

Ld. Gran Turismo-sorozat PS-re. Annyi időt, munkát tettek bele a készítők, hogy a minőségen is meglátszik. Ők pl. megérdemlik, hogy megvegyék az általuk készített játékot.

Mária 2008.06.06. 11:25:42

Ez nem webszemét kategória.

Engem érdekelne, hogy mihez kezdenek a begyűjtött mailcímekkel és egyéb adatokkal. Adatvédelmi nyilatkozatot, nyilvántartásba vételi számot nem láttam.

Az is érdekelne, hol, mikor lesz a beígért sorsolás. Lesz-e közjegyző? Hol lehet elolvasni a nyertesek listáját? Hogyan értesítik a nyerteseket? Hogyan lehet átvenni a nyereményt? Bejelentették-e 30 nappal korábban a sorsolást a megfelelő helyen úgy, ahogyan azt a törvény előírja...

Kihez fordulhat a sorsolásban résztvevő, ha úgy érzi, sérelem érte...

Nagyon amatőr ez az egész... gondolom, valami pályázaton kívül "elnyert" pénzből csinálták...

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.07. 06:35:40

Ez egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott post volt. Tanulnának már meg érvelni az ilyen sarcból élő kreatívok, vagy legalább fenyegetőzni.
Mint pl. a Kockafejek II. évad első részében.

"Lelőnél egy zsarut? Ellopnád a sisakját? Beleszarnál a sisakba, hogy odaadd az özvegynek? Aztán visszamennél tőle is ellopni a sisakot? A letöltés is lopás!"

rennie 2008.06.08. 13:45:14

az az alapvető baj velük, hogy képtelenek feljődni. ugyanott tartanak mint mondjuk 7-8 éve, letölteni bűn és slusszpassz. kutyát nem érdekli náluk ezek szerint, hogy attól még, hogy szerintük bűn, az ország (világ) min fele letölti az őt érdeklő zenét ahelyett, hogy megvenné. ennyit a befolyásukról.

az hogy az országban még embert nem ítéltek el azért mert letöltötte a kedvenc zenéit (pénzért továbbadni más tészta) az úgy látszik szintén nem jut el hozzájuk. ennyit arról, mennyire lehet és kell komolyan venni őket.

az összes magyar popzenész jobban járna, ha felrakná az albumát a netre akár ingyen, akár pl. 120 Ft/dal áron, mindjárt nem kéne egy csomó léhűtőt fizetnie, akik a világon semmire nem alkalmasak!

Bateman · http://bateman.sarok.org 2008.06.09. 08:11:06

Az lenne a legjobb, ha ezt az egész szervezetet az ArtisJus-al együtt fognák és szépen eltörölnék, mert mondjuk nonszensz az, amit ők ebben az országban művel(het)nek. Van a bolygónak még egy pontja, ahol ez így működik? Az ilyen apró dolgokban látszik igazán, hogy mennyire katasztrófa ez az ország... Meg hát, a sok kicsi az sokra is megy. :S

nem annyira menő, mint ti 2008.06.12. 11:53:47

ez az írás és a kommentek is egy tipikus, rosszindulatú, félművelt megnyilvánulás, amivel sajnos tele van ez az ország.
Van egy tök jó akció, ahol végre a zeneipar nem fenyeget és nem szankciókat helyez kilátásba, hanem a vásárlásra próbál ösztönözni, pozitívan.
OK, az oldalnak vannak apróbb hiányosságai, ez egyértelmű.
De ezeket kiszúrni, felnagyítani, a lényeg mellett elsunnyogni, s közben olyan ordas baromságokat írni, hogy a "zenészek Mercedes helyett már csak Passzáttal járhatnak", stb.
Van fogalmatok róla, mennyit keresnek valójában a zenészek? Nem az az 1-2, aki szerencsésen befutott (pl. Lukács Laci, Ákos, akik megdolgoztak érte és meg is érdemlik), hanem sok ezer, aki szintén keményen dolgozik, alkot, és szeretne megélni belőle.
Marha könnyű otthon letölteni, ingyen megszerezni mások munkáját, fikázni mindent és mindenkit. Meg lehet támadni egy ilyen akciót is. Jogi csűrcsavarással, szakmainak tűnő (valójában dilettáns) nagyhangú odamondásokkal az "elnagyolt" kategóriákról. Kíváncsi lennék, a nagy szakértő szerző milyen kategóriákat adott volna meg.
S persze a szokásos demagóg szövegek az Email cím gyűjtésekről, stb.
Az oldalon egyértelműen le van írva, hogy ki milyen hírlevelekre iratkozik föl - ha akar.
Aki nem akar, annak az Email címére mégiscsak szükség van az értesítéshez, nem???
Iratkozzon föl valamelyik nagyokos, próbálja ki, hogy kap-e egy rakás levélszemetet, és ha igen, akkor lehet pofázni.
A sorsolásról is pontosan tudjuk, hogy a Fonogram díjátadón lesz, ami egy idestova 15 éves rendezvény.
A nyerteseket pedig nyilván ellenőrizni kell majd valamilyen módon, mert ilyenkor sok-sok ilyen öntelt hólyag - mint az it post-olók is - állati jófejnek érzi magát mindenféle kamuregisztrációkkal. Meg az ilyen írásokkal is.
Ebben az országban két dolgot nem szeret a nép: dolgozni és mások munkáját megbecsülni.
Nyugodtan írjátok a nagyon jó fej válaszaitokat, és veregessétek majd egymás vállát, vita nem lesz - ez az oldal részemről több látogatást nem ér.

nem annyira menő, mint ti 2008.06.12. 18:32:27

Igen, Bateman, van a bolygónak még olyan pontja, ahol "így" működik. Gyakorlatilag az összes pontján. Bár nem tudom, az "így" alatt mit értesz, valószínűleg nem tudnád megfogalmazni, mert fogalmad nincs, mit beszélsz, lövésed nincs a szerzői jog 400 éves intézményéről, a közös jogkezelésről, általában a szellemi alkotások jogi és gazdasági mibenlétéről. Viszont marha hangzatos nagy szavakkal dobálózva az anyjuk p**sájába küldeni az ilyen szervezeteket. Sokkal népszerűbbé tesz egy internetes fórumon, mint ha tényekről beszélnél. Úgyhogy én most nem is leszek népszerű: a világnak összesen két pontja van, ahol például nincs jogdíj az üres lemezek árában: Anglia és az USA. Ugyanis az angolszász jogrend eleve nem engedi meg a magáncélú másolást. Tehát nem lehet utána jogdíjat (pontosabban jogdíjkompenzációt) szedni, mert eleve tilos csinálni. Tehát az üres lemezekre ezekben az országokban semmilyen körülmények között nem szabad jogvédett tartalmakat másolni. Jogilag. Gyakorlatilag természetesen sokan teszik ezt ennek ellenére. De mondom, a tények kevésbé érdekesek, mint k**vaanyázni a jogkezelő szervezeteket...
És milyen érdekes, ez az oldal is elkérte az Email címemet. Minek egy ilyen blogot csinálni az adathalászat kedvéért... Vagy nektek szabad?

movhu 2008.06.13. 08:59:36

Ha a tényeknél tartunk, akkor ismét kiemelném, hogy a mostani módszerek már nem működnek, mert eljárt felettük az idő. Nem jelenti ez azt, hog yén úgy gondolom, nem jár pénz valakinek a szellemi tuljadonáért. De ma, főként a zene és filmiparban, egyfajta szélmalomharc folyik ahelyett, hogy tényleg vevőkompatibilis megoldásokat találjanak. Nem is mennék bele most részletesen, a lényeg az, hogy meg kellene és meg is lehet találni az utat oda, ahol mindenki jól járjon.
Az email címed és a kódellenőrzés is azért kell, hogy a robotok ne floodolják tele ezeket a fórumokat. Amennyiben itt hamis, ám valósnak tűnő címet adsz meg, akkor is menni fog a hozzászólás, legfeljebb nem tudnak neked mailt küldeni azok, akik szeretnének személyesen szólni hozzád.
süti beállítások módosítása