Ingyenes DVD letöltés

2008.05.20. 17:00

 

Ismét egy üde színfolt a nagy, harácsoló audiovizuális piacon az, amit az Egon és Dönci című film készítői tesznek. Döntésüknek köszönhetően immár nem csak néhány kevésbé ismert zenekar vagy a United albuma tölthető le ingyenesen, hanem egy film teljes DVD változata is hamarosan elérhető. Ez elképzelések szerint június 1-től a film többféle változatban lesz elérhető a letöltők számára, természetesen teljesen legálisan – adta hírül nemrég a Scene.hu. Nem véletlenül pont itt, hiszen a csapat és maga a rajzfilm is ebben a világban nőtte ki magát moziba kerülő produkcióvá. A letöltések meglepő módon nem merülnek ki a filmben, hanem gyakorlatilag minden - a művel kapcsolatos - anyag elérhetővé válik. A soundtracken, csengőhangokon kívül a textúrákhoz használt fotógyűjtemény vagy a teljes hangeffekt készlet is elérhető lesz.

Kicsit tegyük félre a filmmel kapcsolatos negatív kritikákat, kinek-kinek ízlése szerint alakult a véleménye a filmről. Én magam is megfogalmaztam néhány dolgot, amin nyilván lehetne még javítani. Azt viszont semmiképpen sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ez a film akár művészileg, akár szórakoztatás szempontjából megelőzi a legújabb 3D-s magyar rókaképződményt, miközben annak tizedébe került. Az külön kiemelendő, hogy míg az Egon és Dönci egy fillér állami támogatást sem kapott, addig a Vukban annyi állami pénz van, ami meghaladja az előbbi film teljes költségvetését. Ebben a helyzetben döntött úgy a filmkészítő csapat, hogy eljött az a pont, amikor a beszéd helyett a cselekvésnek van itt az ideje. Nem kétséges, hogy lehetett volna még nyúzni a filmet, hogy minél több pénz préselődjön ki belőle, de úgy néz ki, hogy elérte azt a kritikus szintet, ahol ez a gesztus már sokkal nagyobb értékű.

Az egész egy igen szép történet kezdete lehetne. Egy olyan történeté, ahol ugyan minden audiovizuális terméket előállító ember megkapná a pénzét azért, hogy dolgozott, de nem kíván irreális hasznot lehúzni az emberekről. Az egész rendszerből kikophatnának azok a folyamatok, amelyek ma drágává teszik ezeket a termékeket, mint például maguk a kiadók. Eljuthatunk(nánk) odáig, hogy a megjelenő lemez csupán a bevezető promóciós terméke egy együttesnek, amit egy réteg meg is vásárol magának, és a koncertek elindulása vagy lefutása után már mindenki számára elérhető lenne legálisan a világhálón. Végre megvalósulna az álom, hogy a mindenki életét megkeserítő és egyébként ingyenélő szerzői jogvédő szervezetek sokkal kisebb apparátussal tudnának működni. Ebben az álomvilágban a film moziban történő lefutása után első körben megjelenne normális áron a DVD, majd egy idő után a türelmesek hozzájuthatnának egy jelképes letöltési díjért, mert a szervereket csak üzemeltetni kell valamiből. Igaz, ez egy álom, és talán az is marad, de időnként szeretjük, ha valaki elringat minket ebben az álomban. Jó érzés tudni, hogy néha ezek az álmok megvalósulnak, hála az olyan csapatoknak, mint az Egon és Dönci készítői.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr92478485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crobb 2008.05.20. 19:41:59

A vuk 2 problémája nem az hogy drága volt, hanem hogy szar

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.20. 23:30:38

Talán nem ingyen kellene kínálniuk a letöltést, hanem becsületkassza alapon, mint a Radiohead.

Pér száz forintot talán mindenkinek megérne ...

Johnny336 2008.05.21. 09:41:35

Azt vettem észre, ha valaki minőségi munkát végez, és odateszi magát, a jóérzésű rajongók ezt meghálálják, hogy megveszik eredetiben.


Ld. PS-re a Gran Turismo-sorozat. Profi, minőségi munka. Aki szereti, az megvette eredetiben, ezzel is megtisztelve a programozókat.

Konkrétan értendő a számítástechnikára:
amikor hulladékot adnak ki, és árulják 10-15E-ért, majd kiderül, hogy hullik szét az egész, akkor az ember elgondolkozik, hogy megéri-e megvenni.
Sokan mondják, hogy a hardvert sem lopod össze hozzá. Valóban nem. De arra van 1-2-3 év garancia (van ahol több is!), tehát ha szar, akkor vissza tudod cserélni.

DArchAngel 2008.05.21. 09:53:12

Ma vettem meg az Ötödik elemet 360 kemény magyar valutáért. Az megérte.
Valószínűleg az Egon&Döncit is letöltöm, megnézem. Amúgy szerintem az életben meg nem néztem volna. Ha megtetszik, és jó áron látom, lehet, hogy megveszem.
Ez is egy üzletpolitika, csak sokkal normálisabb annál, minthogy "zsákbamacskára" költsön az ember 10000-15000 Forintot (PC játék), vagy hogy belőle éljen a MAHASZ és a többi tolvaj áljogvédő (zenei anyagok).

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.21. 12:47:05

Minden tiszteletem az övék.

A Vuk2-őt is letölthetővé kéne tenni, legalább még nagyobbat bukna, mert kiderülne, hogy ingyen se kell senkinek ...

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.05.22. 09:12:31

néha úgy érzem, van még remény.

cso zsi 2008.05.24. 20:36:52

Az Egon és Dönci megnézve szinte szó szerint ugyanaz a véleményem, mint a nyitó üzenetben olvasható. Gyönyörű, sokat igérő. Lehet, hogy megveszem, de nem biztos.
A téma sajnos 100%-osan visszaköszönt a gyermek által "rongyossá" nézett "Wallace és Gromit - 3 bolondos történet" című két éve kiadott dvd-ről "Az 1989-es A nagy sajttúra - amikor barátaink egy kis sajtért egészen a Holdig elmennek, mert azt mindenki tudja, hogy sajtból van - szabályos (?) űrutazós sci-fi."
est.hu/cikk/37351/wallace_es_gromit_-_3_bolondos_tortenet
Amíg ez kb húsz perc alatt lerendezi, addig a hazai változat közel másfél órán át próbálja elhúzni.
Gyönyörű, de unalmas.
süti beállítások módosítása