Sztárok mindenekfelett

2008.04.10. 09:13

Nemrégiben az ENSZ koppintott az angolok orrára, mert enyhén szólva is túl engedékenyek drogozó sztárjaikkal. Elnézik, hogy azok nyíltan vallják be függőségüket, bemutatják filmeken szokásaikat, és amennyiben mégis a törvény elé kerülnek, akkor érdemi büntetés nélkül jönnek ki a tárgyalóteremből. Igaz, hogy nem feltétlenül drogügyekben, de nálunk sincs ez feltétlenül máshogy.

Már annak idején meglepte a nagyközönséget, hogy Zalatnay esetében ténylegesen börtönbe kellett vonulnia. Miért? Azért, mert nálunk a sztárokat nem szokás megbüntetni, mintha velük a bíróság elnézőbb volna. Ettől pedig rendesen vérszemet is kapnak, amitől egy elfajult kérkedési hullám indult be arról, hogy ki és milyen köztörvényes bűncselekményt követett el. Olyan ez már, mint annak idején a Japán falvakban, hogy szégyennek számított, ha valakinek a családjában nem volt olyan személy, aki kamikaze pilótaként végezte. Nálunk a sztároknak lassan kötelező lesz valamivel előrukkolni, hogy hol hágták át a törvény. Győzike élharcosa most a témának. A múlt héten „előkerült” a lányáról egy vízipipázós fotó. Milyen véletlen. Vajon kinek a fiókjából eshetett ki? Átlátszó a dolog eléggé, nyilván ezzel is akarták népszerűsíteni a műsort, hátha így több ember fog a tévé elé ülni. Nem is csalódtak, mert újabb bűncselekménynek lehettek tanúi. Győzike a lányát oktatja vezetésre, természetesen az utcán, veszélyeztetve mások életét. A csatorna részéről jött a magyarázat, hogy lezárták a környéket és minden, de a cselekmény akkor is éppen annyira jogtalan, mintha a budapesti belvárosi forgalomba vetették volna bele magukat. Teszi mindezt az a csatorna, amelyiken éppen előtte fut a népmesei motívumokkal átszőtt Barátok közt, ahol mindig az igazságos és a jó győz. Kertész Géza éppen ekkor jelenti fel magát a rendőrségen, egy egyébként soha ki nem derülő bűncselekménnyel kapcsolatban. Akik nem látták, ne tessék nevetni, az tényleg így van. Biztosan attól kontrasztosabb a csatorna, hogy egyik pillanatban a törvény mindenek felett, aztán mindenek alatt. Még a Fábry Showban is feltűnt egy rendőr megvesztegetéséről szóló történet az egyik személytől, aki az új műsorukban szerepel, amolyan viccesen előadva. Persze, amennyiben hivatalosan kérdeznénk, akkor kiderülne, hogy ez csak része volt a műsornak, és semmi valóságalapja nincs is. Erre azért illik válaszolni, jön Görög Zita is, aki büszkén meséli, hogy ő bizony ügyes-bajos dolgai miatt nem érettségizett le, de addig kamuzott, míg így is felvették a főiskolákra. Mondhatom szép. Igaz, arról nem szól a hír, hogy megszerezte-e az ezáltal érvénytelen diplomákat, de mindegy. A lényeg az, hogy neki is sikerült nyilvánosan kihirdetni, hogy bűnöző. Teszi ezt bátran azért, mert tudja, hogy semmilyen jogi következménye nem lesz. Ugyanúgy, ahogyan a TV2 műsorában feltűnő nyilaskeresztnek sem, mert az nem is az volt, hanem szívecskék voltak a végén. Látom, hogy ezek után a szélsőséges boltok Hello Kitty horogkeresztet fognak árulni.

Szóval itt volna az ideje, hogy a csatornák, lapok és minden médiaszereplő önmérsékletet gyakoroljon, és ne dicsőítse a törvénytelenséget. Az állami szerveknek pedig jó volna odafigyelni arra, hogy ezekben az ügyekben is történjen valami, és ténylegesen elmarasztaló ítélet szülessen. Amennyiben pedig erre képtelenek vagyunk, akkor tegyük törvényessé a bűnözést. Javaslom a Btk. kiegészítését azzal a ponttal, hogy „Aki az Iwiw-en tízezernél több ismerőst birtokol, illetve bármely országos kereskedelmi televízió igazolja, hogy ő ismert sztár, arra a jelen törvénykönyvben rögzített büntetések nem érvényesek”.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr9419373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszkurátor 2008.04.10. 09:36:25

Mennyit és mióta pofázom ezt én is.
Nagyon úgy tűnik, hogy a hazai sztárocskák tényleg más elbírálás alá esnek mint a mezei halandó.
Ott van ugye rubint "nesszójjábe" réka, vagy éppen miszter kern andrás.De nézhetjük akár császár "gyilkos" elődöt is.Azért arra tényleg kibaszottul kíváncsi lennék, hogy ha Gipsz Jakab öntőmunkás betépve elbaszna egy rendőrt majd utána megpróbálna még egy biztosítási csalást is elkövetni mennyit is kapna.Gyanítopm nem kicsit többet mint elődke.

movhu 2008.04.10. 09:41:27

Bocsánat Rékától, hogy kimaradt :)
Sajna ettől benne az is tudatosult, hogy mint "sztárra", rá más közlekedési szabályok vontkoznak. Mindenen és mindenkin keresztül.
Elnézésképpen ideidézem a korábbi, teljesen róla szóló postot:

mover.blog.hu/2008/03/25/rubint_reka_egyenlobb

weid 2008.04.10. 10:19:36

- lezárt pályán azt csinálsz az autóddal, amit akarsz (lásd Rábaringen kanyarodhatsz 160-nal, ami élményke sem utolsó)
- az a Hello Kitty-s nekem már sok volt :) ha szívecskék vannak a végén, az nem nyilaskereszt. ilyen egyszerű. ha nyilaskeresztet rak ki, akkor jogos (lenne) a tasli. mehetünk tovább

Egy dologról elfeledkeztek, amikor ismert személyiségekről beszéltek: a közösségformáló erejükről. ezért nem lehet őket úgy (vagy jobban) büntetni, mint az egységsugarú földlakókat (beszéljünk globálisan). lásd Jacko, vagy George Michael-jelenség.

És ! persze nem mehetünk el mellette, hogy ez a karizma a mai magyar sztároknál nyomokban is alig, és akinek van, az is nagyon tudja magáról, emiatt rendszerint önös/hülye célokra használja ezt fel (nem-is-parkoltam-tilosban, sajnáljatok-engem-szegény-adócsalót, ésatöbbiek)
Még Kordagyuribácsi lett a leghitelesebb figura a haknigyárban, de a többi...lassan már tapsolunk Kozsónak is. :)

movhu 2008.04.10. 10:44:48

Az a baj, hogy a felvétel nem lezárt pályán történt, hanem közterületen, amit állítólag biztosítottak. Ráadásul zárt pályán sem vezethet akárki. Elvileg oktatni csak olyat lehet, aki elérte azt a kort, hogy oktatható, és csak képzett oktató tehet, lezárt pályán is.
A szívecskés dolgot meg nem védeném, mert hamarosan megjelenhetnek - ha nem is cicás - de más, csak "majdnem olyan" önkényuralmi jelképek.

weid 2008.04.10. 11:02:43

tudod, a majdnem-gól nem gól. :)
ami majdnem olyan, az éppúgy lehet gyenge másolat, irónikus ikon, avagy rafinált bújtatás.

Hitler-Smiley pl?
az első Westbam kislemez borítóján volt először, ha ő használja, az vajon minek minősül..?

Baszkurátor 2008.04.10. 12:37:36

Én ezzel az egész önkényuralmi lószarral nemértek egyet.Mert ezek aztán végképp nemtehetnek arról, hogy néhány fosbojler kisajátította őket a céljaira.
Ez vonatkozik Árpád-sávos lobogóra vagy éppen szvasztikára.Bár az tény, hogy könnyebb egy szimbólumra kenni a szart...
süti beállítások módosítása