Ma már egyszer előkerült – nem éppen kedvező fényben – egy Wikipédia bejegyzés. Kicsit kompenzálok a lexikon felé azzal, hogy megemlítem az egyik legújabb hírt vele kapcsolatban. A hír maga így hangzik:

„A Wikimedia Alapítvány a tízmilliomodik Wikipédia-szócikket ünnepli, ami itt, a magyar Wikipédiában született meg, és Nicholas Hilliardról szól”

A Wikipedia 2001. január 15-én indult útjára, és ma már több mint 250 nyelven találhatóak benne szócikkek. A lexikon lényegében az internetes közösség által íródik, így bármely felhasználó létrehozhat és szerkeszthet szócikket. Elvileg megbízható ismeretanyagot szolgáltat, ami a legtöbb esetben igaz is, azokat az eseteket kivéve, amikor valaki csak azért illeszti bele saját bejegyzését, hogy azzal megtévessze az interneten kutakodókat. Az irányelvek kihangsúlyozzák, hogy az egyik legnagyobb hiba, „ha pusztán reklámlehetőségnek (üzlet, politika, vallás reklámozására) fogod fel a cikkeket. Ez lexikon. A lexikon is jó reklám, de csak akkor, ha igazat ír, amit ellenőrizni is lehet, és ha bemutatja az összes dokumen- tálható álláspontot egy kérdésben”. A legtöbben kerülik ezeket, és valóban hasznos és érdekes információkhoz juthatunk az online lexikont „lapozgatva”.

A hír szerint március 27-én éjfélkor született meg a tízmilliomodik bejegyzés az angol Nicholas Hilliardról szól, aki aranyműves és miniatúrafestő volt. Ez az esemény megmutatja, hogy a valóság jelentősen felülmúlja azokat az elképzeléseket, amivel a szervezet elindította az oldalt 2001-ben. A kezdeményezés rávilágított, hogy nem csak a szoftverek, de a lexikonírás világában is lehet olyan mértékű önkéntes munkára számítani, ami használható végeredmény hoz. Kár, hogy ezt magyar vonatkozású ünnepet pont egy honi bejegyzésnek sikerült kicsit elhomályosítania. Még jó, hogy az internet világában az információ korlátlanul és szabadon hozzáférhető, és az esetleges hiányosságok és félreértelmezések hamar kijavítódnak. Remélhetőleg a mostani 91.000 magyar bejegyzés is gyorsan bővül, és beszámolhatunk a százezredik olyan szócikkről, ami a mi nyelvünkön íródott.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr7404959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.03.31. 15:28:28

Azért ebben csak jobb ELSŐnek lenni, mint öngyilkosságban :D Jó volna más pozitív területeken is eredményt felmutatni.

Peter 2008.03.31. 16:10:01

A dzsungelvipera mikor fog törlődni vagy kijavítódni ? Valaki igazán megtehetné, aki benne van a témában.

Mushi 2008.03.31. 17:24:57

A kígyócska latin nevéből kiindulva dzsungelvipera barátunk "Guatemalai pálmavipera" néven él tovább. A laptörténetben is ott van, hogy a lap át lett nevezve.

Mindenesetre büszke vagyok arra, hogy épp a magyar wikin született meg a tízmilliomodik szócikk. Mint a wikipédisták egyike, bízom benne, hogy hamarosan átlépjük a 100ezres határt is. :)

Misi 2008.03.31. 17:54:33

Nem tudom miről beszélsz, met it

hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9l-Amerikai_dzsungelvipera

még mindig ott van az oldal.

Mushi 2008.03.31. 18:43:36

Már bocs, de hol?? Amit belinkeltél, az ez: "(...) Az adást megelőző napon a Wikipédia magyar változatában egy frissen regisztrált felhasználó létrehozott egy szócikket „Dél-Amerikai dzsungelvipera” címen. Az ilyen néven máshol nem ismert kígyófaj beküldött leírása szerint mérgező, mérete 150-180 cm, ezek az információk viszont ellentmondtak a Bothriechis aurifer máshol ismert adatainak. (...)"
Ez NEM egyenlő azzal, hogy létezik (még) ilyen nevű szócikk! És ha megnézed lábjegyzetben, ott is ottvan, hogy "Az eredetileg „Dél-Amerikai dzsungelvipera” néven létrehozott szócikk, melyet azóta átneveztek és kijavítottak" Nem értem, még mi baj van...
süti beállítások módosítása