A tányérostévé végnapjai

2008.03.11. 16:00

Nagyon örülnek az emberek, hogy Szőke kapitány jóárasította a tányérostévét, hiszen ettől most jobb áron juthatnak kedvenc televízió műsoraikhoz. A szolgáltató ezzel a jóárasítással azonban csak utána ment egy kicsit a közben megjelenő konkurenciának, és felismerte, hogy az ezen a piacon lévő monopol helyzetének elvesztése miatt neki is lépnie kell. Nem mellékesen pedig a dolog nem más, mint az ebbe a technológiába fektetett pénzek utolsó megfejése, hiszen nem is olyan soká a műholdas technológia tényleg az exkluzív szolgáltatások körébe tartozhat.

Wolf von Reden, a Fraunhofer Intézet stratégiai igazgatója rámutatott elemzésében, hogy hamarosan már csak az emlékekben fog élni a műholdas távközlési technológia, legalábbis az átlag felhasználók számára. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a legtöbb szolgáltató a műsorainak kész tartalmát műholdakra lövi fel, mind nálunk, mind a Föld más részein, de ez a mai trendeket figyelembe véve hamarosan megváltozik. Az IP alapú gerinchálózatok átviteli kapacitása ugyanis már olyan kiváltó technológiák alkalmazását teszi lehetővé, amik mellett a rendkívül drága műholdak alkalmazása már nem lesz kifizetődő. Egy műhold önmagában sem olcsó dolog, a pályára állítása pedig további pénzeket emészt fel. Ráadásul ezek közel sem korlátlan élettartalmúk, és a mostani műholdak is folyamatos cserére és pótlásra szorulnak. Nem is beszélve arról, hogy az űrszemét légkörbe érkezése veszélyt is jelenthet a lakosságra nézve, ahogyan azt láthattuk a legutóbbi amerikai kémműhold esetében. Ehhez társul problémaként, hogy a műholdak adatátviteli képessége szűkös, a mostani gigabit nagyságrendű igények mellett. Ma pedig már nagyon kevés csatorna engedheti meg magának azt a luxust, hogy egy műholdon, analóg módon viszi át ott az adást, ahol digitális átvitellel több műsort is tudna szolgáltatni. A HD tartalom iránti fokozódó igény pedig csak tovább ront a műholdak piaci pozícióján.

Ezért a televízió műsorok IP alapú átvitele kapcsán teljesen érthető, hogy a piac az optikai adatátvitel irányába mozdul. Az elvileg korlátlan sávszélesség lehetővé teszi, hogy a műsor a világ bármely pontjára eljusson az előfizetőhöz. Pontosan ezért jelenhet meg a végponton, azaz az előfizetőnél és egyfajta új típusú televíziózás. Ma a műholdas technológia lehetővé teszi, hogy egy műholdról nagyon sok előfizetőt érjen el a szolgáltató, ezért versenyképes. A jövőben viszont elképzelhető, hogy a háztartások nagy részében olyan sávszélességű internet szolgáltatás érhető el, ami lehetővé teszi, hogy az IP szolgáltatótól függetlenül valamely más cég adja a televízió szolgáltatást. Persze ehhez komoly piaci szabályozásra is szükség van, hogy az alap IP szolgáltató ne tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az előfizető csak tőle vehessen igénybe szolgáltatást, más tartalomszolgáltatókét pedig ne vagy csak nem versenyképes áron. Ennek megvalósításával azonban igazi verseny alakulhatna ki a piacon, ahol valóban nem csak egy adott helyről vehetjük meg az általunk nézni kívánt tartalmat. Egy amerikai elemzés rámutat, hogy az NBC televízió népszerű vígjátéksorozata, A hivatal (The Office) negyedik évadának premierjét tavaly ősszel már minden ötödik néző számítógép-monitoron élvezte. Az adás után - amelyet 9,7 millióan láttak - egy hét alatt 2,7 millióan töltötték le az epizódot a webről.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek többé távközlési műholdak, hiszen azokkal minden területen elérhetőek az emberek, illetve a televíziók közvetítései sok helyről ezeken keresztül valósulnak meg. A műsor átviteli útjában azonban biztosra vehetjük, hogy egyre inkább a földi átviteli közeg játszik szerepet a kiinduló ponttól az előfizetőig.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr20376337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.03.11. 16:43:52

Olyannyira, hogy már a trécom is ez irányba nyomul z úk IPtévés megoldásokkal. Igaz, most még ő jól meg tudja oldani, hogy a multicast miatt ne adhasson bárki tévét nála értelmes módon, de várom végre a változást. Ugyanez iagz a levegőből, de földi sugárzással adott műsorokra. Akkor végre lehet, hogy nem kellene a "sokcsatornás alapcsomag"-ot megvennem, csak amit meg is néznék.

movhu 2008.03.11. 16:46:47

Minden csak harc és kartell elkerülés kérdése :)
Pillanatnyilag nincs igazi verseny. Egy területen egy szolgáltató van, és a hagyományos analóg technológia nem is teszi lehetővé, hogy válogass a műsorok között.
Felhívnám a figyelmet, hogy a dolog nem túl furisztikus, mert a mostani 100 Mbit-es átlagos hálózat bőven sok a megvalósításhoz.

Marcsi 2008.03.11. 16:51:20

Ez egy lépés volna abba az irányba, hogy a neten növekedjen a legális tartalmak mennyisége. Mert az emberek kényelmére hajtva csak valami cucc a tévébe, amivel ágyból töltheti le a filmet, és lesz olyan, aki nem fog torrentezni ettől. Gondolkodhatna azon a filmipar, hogy pénzt nyom a technológia terjedésébe.

daveslim 2008.03.11. 16:55:20

Jah, persze. Szép álom. Há' tényleg ilyen naívak vagytok?! Vazze... naponta egy rakás olyan hibával találkozom, hogy nem bír 4 meg 8 Mbit-et egy ADSL vonal. Visszamondja az ügyfél a TrékomtV-t, mert egyszercsak elkezd szaggatni, mert nincs elég sávszél. Volt, de aztán több embert kötöttek be a központba és azok elveszik másoktól.
Majd ha mindenkinek lesz rendes nete, nem lesz sávszél para, akkor jöhet a TV.
Álmodozás... az van. Technika mögötte: az nincs.

movhu 2008.03.11. 17:01:31

Amikor én erről beszélek, akkor nem veszem figyelembe a hanyagul összetákolt hálózatokat, hanem feltételezem, hogy azokat megjavítják. A Fraunhofer intézet pedig szétnézett a Cebiten, ahol tömegével kínálták azokat a technológiákat, ahol már optikai szál van az előfizető otthonában. Mai árakkal pedig ez nem álom, hanem a jelen technológiája. Csak a TRÉcom még feji a dögledező tehenet, amíg az ki nem leheli utolsó lehelletét.

nemcsak 2008.03.11. 17:02:17

"Álmodozás... az van. Technika mögötte: az nincs. "

daveslim: Borzasztó nagy tévedésben élsz!!! A technika rendelkezésre áll, sőt megvannak azok a technikák is, amik biztosítják, hogy pl egy nagy email letöltése ne zavarja a tv-nézést, zene hallgatást, hiszen ott mindegy, hogy 1 vagy 2 perc alatt jön le, míg a TV-nél nem lehet csúszás (pl QoS).

Amiről Te beszélsz, az messze nem technikai jellegű probléma, hanem gazdasági. A szolgáltatónak nem áll érdekében bővíteni a kapacitást, inkább mindenkinek csökkent egy picit, aztán még egy picit csak azért, hogy még több embert rá tudjon kötni.

Technikailag képesek lennénk rá, hogy minden autópálya 2*5 sávos legyen, ilyen-olyan okokból mégsem építjük őket így, vagy mert nem éri meg, vagy mert legfeljebb dugó van de a +1 sáv túl sok pénz lenne, vagy millió ok, de nem azért nem építünk 2*5 sávos utakat, mert nem tudnánk ilyen széles felüljárót csinálni föléjük...

senkikapitany 2008.03.11. 17:28:17

Biztos lesz ilyen, sőt képesek is vagyunk már rá, DE.
Gyerekek ki kellene egyszer mozdulni a büdös Budapestről ... falura. Az ország kb 1/3án az ADLS is csoda kategória, a kábeltévéről meg nem is beszélve, a 3G-ről meg végképp, állítsanak is bármit a "Szolgáltatók" a reklámanyagaikban. Nem vagyok a technika ellensége sőt, de a tények - mint az köztudott - makacs dolgok.

v586 2008.03.11. 17:50:18

A Fraunhofer Intézet kollégájának valószínűleg igaza van, a kérdés csupán az, hogy ő mit ért a "hamarosan" alatt. A jövő ugyanis szerintem is az optikai kábelé, de jelenleg nemhogy az otthoni IP-tévézésnek nem adottak még a feltételei, de időnként bizony még maguk a szolgáltatók is küszködnek a dologgal.

Számomra legalábbis erre utal az, amikor IP alapú átvitelt alkalmazó szolgáltatók súlyos pénzekért tartalék műholdas kapacitásokat kötnek le fontosabb közvetítések idejére, mert egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak félórás-órás kieséseket a kimenő jelben. És bizony jópár nemrégi példát tudnék felhozni, amikor élő adásban fekete maradt a kép, ugyanis olyan jól működött az IP-átvitel... :)))

Mindezek mellett amíg egy STABIL 10Mbs-os netkapcsolat óriási tömegek számára még jó darabig elérhetetlen lesz, és amíg egy lavórt negyedóra alatt bárhol fel lehet állítani az udvaron, addig kétlen, hogy a műholdak üzemeltetőinek különösebben aggódniuk kellene...

Cornelius 2008.03.11. 17:52:59

Az a baj, hogy vidéken még most is az új koax kábeleket nyomják felfelé az oszlopokra, mert a gyártók ürítik kifelé az elavult cuccokat a raktáraikból.
A technológia rendelkezésre áll. Ma már annak, aki új hálózatot akar építeni, igen megfontolandó a házig optika megoldás.
A falukig pedig most is ott az optikai kábel sok helyen, csak a maradék szakaszon kellene átvinni a jelet. De a mostani helyzet jó a szolgáltatóknak.

movhu 2008.03.11. 17:56:17

A nemlétező technikák Dél-Koreában évek óta kiszolgálják az előfizetőket, és a tartalom szolgáltatás már nagyobb üzlet, mint az IP. Igaz, a kormány iszonyatos pénzeket ölt a hálózatba.

tányíros 2008.03.11. 17:59:20

egyetértek senkikapitánnyal. a cikkíró összemosta kicsit a dolgokat. amit ő ír, attól mi országos szinten még fényévekre vagyunk, márpedig a tányéros nem a nagyvárosi megoldás. nézz körbe Kelet-Mo.-on, a legkisebb faluban is minden házon ott a D*giTV tányér. ezért volt muszáj a kapitányéknak is "jóárasítani".

amiről meg a cikk szól, az megint egy más kérdés, de valóban az lesz a folytatás. csakhát nálunk majd kicsit később. emlékszem én még arra, h már mindenhol lehetett olvasni, h megvan az ADSL technológia, elképesztő (386 kbit) sávszélesség, de nálunk még az ISDN-t meg a duplaISDN-t tukmálta a Matáv mindenkire.

acetofive 2008.03.11. 18:00:06

haha...
egy masik intezet par evtizede mar a mars meghoditasarol beszelt..a technologia persze megvan, aztan megse...

egyelore a tanyeros teve koszoni jol van es egy ideig ugy is lesz. elobb lesz konkurenciaja a digi kabeltv mint az iptv.

flamer 2008.03.11. 19:10:31

acetofive: kifejtened a digi kabeltv es a kabelnetes iptv kozotti alapveto kulonbseget?...

killer111111 2008.03.11. 19:20:11



DÖGÖLJÖN MEG A UPC, akárhogy is van.
Igazi tróger módon visszaél a monopol helyzetével.

Misi 2008.03.11. 19:26:13

Azt hiszem Boly (lásd index cikk) példája után nem annyira elképzelhetetlen a dolog. Ott már csak elhatározás kérdése.

pistike 2008.03.11. 19:50:57

A történet nagyon egyszerű. A technológia ott áll készen, de a mostani befektetett cuccokból még ki akarják venni a pénzt. Ezt addig teszik, míg nincs konkurencia. Amikor az megjelenik, rögtön elkezdenek építeni és pánikolni.
Sajna az állam besegít a trécomnak is. Ugyan lett csupasz adsl, csak éppen annyiba kerül, mint a telefon+adsl. Még jó, hogy a roaming díjakba végül beszólt az EU. Sajnos azt érzem, hogy a piacon egy jelképes egyesülés van, ahol mindeki szépen lehúzza az előfizetőt, és árat senki nem csökkent, mert neki is így jó.

storyline :) 2008.03.11. 20:41:03

Nekem digitv-m van, kurvajó! Ez itt a reklám helye!

acetofive 2008.03.11. 21:06:30

flamer!
digi kabeltv:
a jelenlegi kabeltves halozatok analog modon mukodnek.
ugyanezeken a halozatokon digitalis musorszolgaltatas a digi kabeltv. (aka DVB-C)

en.wikipedia.org/wiki/DVB-C

hasonloan a "most" indulo foldi digitalis sugarzashoz (DVB-T) ott is ugyanazon a "savszelen" tobb csatornat MUX-olnak ossze igy nagyobb lehet a kinalat.

Gabiszonszan · http://www.anrodiszlec.hu 2008.03.11. 21:21:52

Nagyon jó lenne az üvegkábel meg IPTV. Nekünk már kb 10 éve Hytas üveg rendszer van, csak éppen nem tud rajta internetet szolgáltatni senki (se TCOM se alternatív).
Dual ISDN a max... ez a jelen technológiája, legalábbis itt vidéken.

LiberAll 2008.03.11. 21:23:17

Nekem is digi tv-m van még, s rohadt szar, mondom is le a pecsába...
Most, akkor ez is a(z) (anti)reklám helye ??

macilaci 2008.03.11. 22:13:20

Ez marhaság. Ennek a cikknek nulla köze van a realitáshoz. Két szolgáltató két éve próbálkozik Budapest bizonyos részein (!!!) az IPTV-vel, több-(de inkább) kevesebb sikerrel.

Nem hinném, hogy olcsóbb lenne olyan minőségű országos IP hálózat kiépítése (fontos, hogy országos, mert anélkül nem konkurrencia a műholdnak. Egy ilyen szolgáltatás lóf.szt nem ér, ha csak a főváros "kiválasztott" területeinek jár), mint kibérelni 5-6 transzpondert az X műholdon és lefedni vele egy húzásra egy országot. Arról az esetről nem is beszélve, amikor a természeti adottságok miatt az internetet is inkább műholdas kapcsolattal oldják meg, mint üvegkábelekkel (ipari méretben erre észak-Spanyolország a példa, a Pireneusokban lévő kis falvakkal-városkákkal)

x 2008.03.11. 22:34:02

az iptv jó lesz ADSL2 vagy vonalakon, már van ilyen sok központnál, de ez megintcsak sokkal rövidebb csavart rézpárt enged. viszont 24Mbitig, ebbe már belefér a tv. a sima ADSL meg kell legyen erőszakolva, hogy menjen rendesen. és ez még csak 1 tv. ha minden ok, 2 tv-t éppencsak elbír az adsl, ott a végzet, nincs internet addig :S

digitális kábeltévé van már itthon is. pl békéscsabán így is lehet (settopboxal) tv-zni, 64QAM-et használ, a kép nagyon jó, a hang jó, és van cca 100 csatorna. emellett az analóg jelek is bejönnek, tehát minden megy mint régen de ha van settopbox (+előfizetés), akkor van azon a tv-n digitális műsor is. epg-vel. ez t-kábel egyébként

x 2008.03.11. 22:35:03

ja és a multicasting csak addig királyság, amig nem kezdenek el sokan time shiftinget vagy vod-ot játszani...

gombilaci 2008.03.11. 22:38:04

ez valami rossz vicc?
ki volt az a nagyon okos aki ezt írta??

főleg vidéken mi , ahol megenta 1 megabitet sem tud adni mert nincs rá kapacitása !
ugyan már, műholdat fellövik azt le van fedve fél európa...

VK 2008.03.11. 23:49:30

Eleve melléfogás, hogy Szőke kapitánynak monopolhelyzete lenne. Mióta van DigiTV, azóta van választási lehetőség, ezt 1) az előfizetői számok is mutatják: Szőke: 170e, Digi: 450e; 2) Szőke jóárosítása a Digi következménye, ha a Digi nem lenne, ma is kb. tízezret kéne fizetni a tányérostévéért. BTW, a Digi két év alatt érte el ezt a számot, a Kapitány meg hat év alatt...

VK

PS. Imádom a Kapitányt és a "segédjét" csak nem tévéreklámban....

VK 2008.03.11. 23:59:15

Kommentkettő....

Nehezen tudom elképzelni, hogy a kábelszolgáltatók az ún. kábelfeedet nem műholról kapnák meg. Picit fejlettebb országnak kellene lennünk ahhoz, hogy pl. a Discoveryt a kábelesek IP alapon kapnák meg a londoni adáskijátszótól.

A Fraunhofer Intézet nem piskóta egyébként. Valaki be volt baszva, szvsz, amikor nyilatkozott vagy tényleg nem gondolt bele, hogy a világ nem Németország (fura, ez eddig csak az amerikaiakra volt jellemző...).

Kb. egy hónapja eljutottunk oda, hogy a Magyar Televízió 16:9-ben adott egy focimeccset. Más kérdés, hogy a német közszolgálatiak (akik mellesleg nyereségesek rendesen, nem csak papíron, mint itthon) gyakorlatilag ezt használják a műsoraik 90%-án kb. három éve.

Egyébként, ha a történelem bárkit is érdekel, két jutyubos link itt (az elejét nem írom, csak a .com/ utáni részt):

watch?v=3eU2SJhOLp4
és
watch?v=pOVxj7AlgFY

Na, nagyjából itt tartunk.

VK

nemcsak 2008.03.12. 08:56:09

azt flejtitek el, hogy ma vidéken nem azért nincs szélessávú internet, mert nem tudnánának építeni, hanem azért, mert nem éri meg. Egy barátom egy apró faluban lakik. 3 éve kijött hozzájuk egyszer egy szolgáltató, hogy arra megy valami kábelük, bekötnék a falut is. 3 ember mondta, hogy neki fixen kell, még a polgármesteri hivatal is azt mondta, hogy minek az nekik. így szerintetek bekötött bármit is a szolgáltató? Értelemszerűen ott kezdenek mindent, ahol a legnagyobb tömeget érik el a legkevesebb energiabefektetéssel (nagyobb városok pl).

ellenben pont ez a televíziózás adhat lökést ismét az egész iparágnak, mivel alapjában véve a TV bekötésért szívesen fizet mindenki, és ennek "mellékterméke" lesz az internet, nem pedig az internetért fognak fizetni, amin majd lehet TV-zni.

Amúgy a most elhangzott érvek kb olyanok, mint amik annó a kábeltv ellen mentek, hogy minek az, az antenna mennyivel jobb. Mára az ország masszívan nagyobbik része (tudom, van akik csak tányéroson továbbra is) kábeltévén nézi a tv-t.

nemcsak 2008.03.12. 09:04:41

egyébként rengetegen írjátok, hogy ez sosem fog megvalósulni, mert kis falvakban nincs internet. Nos Europa nyugatibb felén már nagyon kevés hely van, ahol nem érhető el a szélessáv. Márpedig a műsorszóró cégek azt fogják nézni, hogy oda simán eljuttatnak mindent az új technikával, nem fognak az alföldi szórványtelepülések miatt egy műholdat fenttartani, úgyhogy idehaza vagy megoldjuk a problémát, vagy műholdas sugárzás nélkül maradunk, lévén, hogy a műholdak nem magyar tulajdonban vannak, még sőt, még csak nem is jóságos állambácsi kezében, aki majd évtizedekig üzemelteti csak azért, hogy a Gizi néni és a Pistabácsi ne morgolódjon.

Ez a folyamat vélhetően néhány éven belül le fog zajlani (europában, az usa-ban már most épülnek azok a rendszerek, amik alkalmasak a kiszolgálására), a kérdés csak az, hogy velünk, vagy nélkülünk...

ati 2008.03.12. 11:18:03

Szerintem a DVB-T létjogosultsága erősebb, mint bármilyen IPTV szolgáltatásé. A DVB-T nem igényel semmilyen kábelezést, szélessávú, digitális, interaktív ha kell, és regionális, tehát a szerzői jogi problémákkal sincs fejfájás.

storyline :) 2008.03.12. 12:02:24

LiberAll 2008.03.11. 21:23:17

Mi a problémád vele?

Krojf 2008.03.13. 04:10:55

Komáim!
Ez a "netesdi" még odébb lehet!!!
Szerintem egy jobb CI-s, merevlemezes beltéri körülbelül 5000 csatornával nagyobb "terített asztal" lehet, nem is beszélve a rengeteg műholdas rádióról!!! Az ember azon fajta szabadsága, hogy forgatással kb. 64 műholdat "bevételezhet", egyelőre nincs versenyben semmi, pláne, ha növeli a tányér méretét, amivel növeli a vételerősséget!!!
Én még egy ideig nyugodt vagyok a STRONG SRT 4500 CI-vel, kiváló darab, UPC Directtel "bővítve", így van csati dögivel!!! A kábel még várhat nálam egy cseppet...!
Üdvözlettel a Ti Krojf komátok.
süti beállítások módosítása