Greenpeace terrorizmus

2008.03.06. 15:55

A természetvédelem is egy olyan dolog, mint a fajgyűlölet vagy nem gyűlölet kérdése. A világon vannak csoportok, akik valamelyik oldalon foglalnak állást, és semmi esetre sem akarnak a másik fél felé közelíteni. Mindenki fújja a magáét, és éppen ezért nem születik megoldás, mert egyik szereplő sem akar átvenni a másik álláspontjából egyetlen kicsi gondolatot sem. Ezért nem születik megoldás a kérdésben, mert mindenki a másikkal ellentétes folyamaton dolgozik éppen, aminek pillanatnyilag nincs érvényesülési lehetősége vagy egyszerűen kivitelezhetetlen. Nincs ez másképpen a környezetvédelem területén sem.

A Greenpeace most éppen Bécsben falazta be egy bank bejáratát, mert az ellen tiltakoztak, hogy a bank támogatást nyújt a szlovákiai atomerőmű építéséhez. Most történt az is, hogy japán bálnavadász hajóra savat dobtak az aktivisták, ezzel juttatva kifejezésre a nemtetszésüket az üggyel kapcsolatban. Az ilyen történetek hallatán persze nem is csodálkozhatunk, hogy felcsapnak az indulatok azokkal szemben, akik felemelik a szavukat a természet védelme érdekében. Mert mihelyst megszólalunk erről, akkor mindenkinek az ádáz természetvédők ugranak be, akik nem rettennek vissza terrorista cselekményektől ezért, hogy megakadályozzanak valamilyen vélt vagy valós veszélyt. Mielőtt megszólalnának az aktivisták, jelzem, hogy tisztában vagyok vele, nem csak a savval történő agresszív támadások képezik a tevékenységüket.

Nem mondom, hogy nem kell védeni a bolygót, ahol élünk, és több írásomban is rámutattam már, hogy az emberek személyes felelőssége mekkora volna ebben a kérdésben. De néha azt az anekdotát látom viszont az életben, hogy „a természetvédő az, akinek már van háza az erdőben” és ő akarja megakadályozni, hogy oda más is házat építsen. Mert eléggé visszás, amikor a nagy aktivista gázt ad a környezetszennyező autójának, és hazaszáguld a spotlámpákkal és más veszedelmes elektromos fogyasztókkal teli lakásába. Az igazság az, hogy mindannyian hozzájárulunk a bolygó milyenségéhez, mert az atomerőművet se szórakozásból építik, hanem mert igény van az általa megtermelt energiára.

Ilyenkor robbannak be a szokásos mondatok. Nem atomerőművet kell építeni, hanem ösztönözni az embereket a kisebb fogyasztásra. Nem hulladékégetőt kell építeni, hanem csökkenteni a hulladékkibocsájtást. Mekkora igazságok. Ennek ellenére nő az energiaigény, növekszik a szeméthalom, és valamit kezdeni kell ezzel is. Persze, párhuzamosan meg kell kezdeni az emberek átnevelését a környezettudatosságra, de ez a folyamatnak csak az egyik fele. Amikor a betegnek adott esetben valami belső szervi baja van, akkor jól tudjuk, hogy meg kell műteni. Addig azonban, míg az nem kerül megvalósításra, életben kellene valamilyen módon tartani. Ebben kellene konszenzusra jutni a két oldalnak, és belátni, hogy közös erőfeszítésekre volna szükség. Nem utolsó sorban pedig törekedni kellene arra, hogy a környezetvédelem ne kerüljön be a „hülyék sportja” nevű rekeszbe, ahol olyan dolgok vannak, amiket illik nem komolyan venni, mert csupán néhány magával mit kezdeni nem tudó ember szórakozik megint.

A kérdés tehát komoly, mindannyiunk közös otthonának karbantartásáról és védelméről volna szó. Ezért mindenkinek egy közös megoldásra kellene törekedni, nem pedig pofon vágni a másikat, mert szerintünk az ő papucsa koszosabb, mint a miénk, és rálépett vele a szőnyegre. Akkor talán nem lesz pejoratív szó az, hogy környezetvédő. Nem utolsó sorban pedig, amikor megfordul a fejünkben a környezet védelme, akkor először nem az erőművet kell szidnunk, hanem megvizsgálni, mi miként tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy a bolygónk élhetőbb legyen. Mert minden probléma az egyénnél kezdődik, nem a gyárnál. Itt egyértelmű a fogós feladványra a válasz. Az ember volt előbb, csak azután a szennyezés. Ettől még nem gondoljuk azt, hogy ki kellene irtani az embereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr65368466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m-on · http://majdnembs.blog.hu 2008.03.06. 17:13:45

A japán bálnavadászokra dobott "sav" teljesen ártalmatlan, egyszerűen csak rém büdös. Szó nincs arról, hogy bárkiben kárt akarnának tenni. Az, hogy a japánok mit mondanak erről, egy más kérdés: az őszinte hozzáállás a részükről a bálnavadászat kérdésében nem létező dolog, folyamatosan hazudnak és ezért sokkal inkább hiszek a "savazóknak" mint nekik. Ráadásul ez a Sea Shepherd akciója volt, akik erősen kritikával illetik a Greenpeace-t, mert szerintük a GP túl puhány, és nem az aktív harcban hanem a pénzszerzésben jeleskednek inkább. Nincs egységes "környezetvédő massza".

Professor Pizka 2008.03.06. 17:28:30

A kornyezetvedelem szep es nemes dolog, de... van nehany aggalyos dolog vele kapcsolatban, igy nem lehet nyugodtan 'fehernek" nyilvanitani a "fekete" szennyezokkel szemben. Eloszoris, az epitoktol (halaszoktol, szallitoktol stb) hatastanulmanyt szoktak kerni, amelyet ha benyujtanak, akkor az termeszetesen mkilora megvett szakemberek takolmanya. A zoldek hatastanulmanyai a legtobbszor ugyanolyan elfogultak, csak a masik iranyban. Par dologhoz, ami miatt hoborogni szoktak, valamelyest ertek, es sapadozom a sok hulyesegen amit neha elovezetnek. A Pecs kornyeki radarallomassal kapcsolatban peldaul volt jo sok olyan ervuk, amely teljesen jogos es minimum meghallgatasra erdemes, amikor azonban valamelyik a Pecset ero "karos radarsugarakrol" papolt, akkor szerintem az orszag osszes fizikatanara csendben sirdogalt a sarokban.
A konstruktiv javaslatokat en is hianyolom beloluk, "a mi nem tudjuk hogy hogy kellene, de igy biztos nem" nagyon keves, ha valaki tenyleg vedeni akarja a kornyezetet. (privat velemenyem az, hogy a mostani frontok mellett a kornyezetet legjobban az ovodaban es az altalanos iskolaban lehet vedeni, ahol az ot-hat eves gyerekbe belenevelik, hogy nem folyatjuk a vizet,nem egetjuk feleslegesen a villanyt, szetvalogatjuk a szemetet es ahova megy busz oda nem kocsival megyunk, ha lehet, meg ilyenek)
A hivatasos kornyezetvedokkel meg ugyanaz a problemam mint a terroristakkal. Kepzeljuk el, milyen szomoru lenne Oszama, ha valaki azt mondana neki, hogy megszunt az USA, vagy a helyiek nagy egyetertesben kivonulnak Irakbol es mindenutt a helyi imamra bizzak a dolgok intezeset. Szegenynek onnantol nincs allasa...

A zöld lific 2008.03.06. 17:38:37

A Greenpeace mellesleg az ominózus szennyezőnek először felszólítást küld, illetve egy alternatív megoldási lehetőséget. Ha többszöri felszólításra sem érkezik semmiféle reakció, vagy nem áll be változás az adott tevékenységgel kapcsolatban, akkor lép akcióba.
Igen, a másik meg az, hogy a savdobálás nem a GP-től származik. Ők csak követik a bálnavadász hajókat. Bár úgy tudom, hogy a savazós társaság egyik "vezére" egy volt GP kampányos, akit kipakoltak a szervezetből. (Nem vagyok ebben egészen biztos...)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.03.06. 17:58:50

Nos igen.
A szemléletmódon kell változtatni. Tudatosítani kéne az emberekben, hogy ha csak egy kicsit tudunk tenni, az is valami.
Think global - act local, vagy mi.
Nálam minden lámpa vagy led vagy energiatakarékos fénycső. A mosószer és mosogatószer biológiailag lebomló. A hulladékot szelektíven gyűjtöm (más kérdés, hogy mi lesz belőle - vannak kétségeim, hogy a begyűjtő cég nem keveri-e össze és rakja le valahol).
A konnektorokon táviányítós kapcsolók vannak, amivel éjszakára minden készüléket totál kilövök, még standby módban se menjen.
Ez persze csepp a tengerben, de igyekszem fejlődni...

professor,
Az egyik barátom a (volt) taszári reptéren szolgált még az átkosban, épp a radarosoknál.
Nem tudom, ez legenda-e, de ő mindenesetre nem szokott lódítani. Mesélte, hogy egyszer az egyik ilyen nagy teljesítmányű "bólogatós" radar valami műszaki hiba folytán "lekonyult" és egy ideig a szomszéd téesz földjeit sugározta.
Na, ott nem is volt egy nagy sávban termés az évben.

PL 2008.03.06. 18:14:48

"Mert minden probléma az egyénnél kezdődik, nem a gyárnál"
Ne haragudj, de ez egy nagyon nagy naívitást mutató mondat. Jól hangzik ez a fogjuk meg egymás kezét és tegyük szebbé a világot monólog, de azért ebben már a középiskolások sem hisznek.
A gyárak, termelő üzemek, stb. tulajdonosai magasról tesznek a közös megbeszélésre. Jogszabályok mögé bújnak, ráadásul olyanok mögé amelyet majdhogynem ők írtak. (korrupció: Kína)
Az összes olyan gyár ahol valamilyen környezetre ártalmas anyag kerül vagy kerülhet ki az élővilágba, rendszeresen kalkulálnak a büntetés megfizetésével, sőt a környezetvédők okozta erkölcsi kárral is. Nem azért tesznek szűrőt a kéményre mert meghatódtak vagy mert nagyon körenyezettudatósá vált a vezetés, hanem mert egyszerűen egy idő után olcsóbb mint megfizetni a bírságot és küzdeni pl. a Greenpeacel. Ha a Greenpeace csak levelezne, és pl. ilyen fórumokon irogatna, akkor soha nem érnének el semmit. Sajnos még itt a világ jobbik felén is, nagyon erősen lobbiznak a gyárak tulajdonosai a különböző környezetvédelmi előírások ellen, és nemegyszer nem kevés sikerrel...

Atomszemét ükunokánk ükunokájának · http://www.atombomba.hu 2008.03.06. 19:24:18

Az aktivisták atomerőmű elleni bojkottjuk során bizony bevethetnek komolyabb figyelemfölkeltő dolgokat is. Mi lesz az atomszeméttel? Erről soha nem beszél senki. Csak reménykedünk nagyon, hogy jó helyen van tárolva. És jó helyen is marad, többezer évig.
Az energia árának drasztikus emelése segíthet, csak azt meg a politikusok nem akarnák meglépni. De ugyanők néha még atomot is dobnak ideoda. Persze, nekik szabad :)

Hú de gonosz és erőszakos ez a grínpísz! Csernobil után inkább meg kéne nézni a dolog jó oldalát! Genetikai torzulás, meg rákos daganatok, háromlábú kisgyerek, ez csak az egyik oldal ám!
A sugárzó területen (vagy egykor sugárzó terület) békések az állatok, nyugalom van, zöldellnek a fák.

Én 86ban a homokozóban játszottam, ami akkor "beteg lett". Kaptunk egy adag sugarat. Ezernyi tanulmány készült, mindenki elmondta már akkor a véleményét.

Mi egy volt szoci ország vagyunk, ahol sok blogger még mindig szoci. Mit szoci! Komcsi! Elvtársak, erről nem beszélünk! Aki a majdan ükunokáink lábainál heverő atomszemétről beszél, az károsítja a népgazdaságot! És aki ez ellen fellép, az fasiszta! Értitek? Fajüldözés!

Hiszen erről szól a világ, elvtársak! Fajgyűlölet, vagy nem gyűlölet. Aki gyűlöli az atomot, az az otthon békésen energiapazarló derék embereket gyűlöli, akik kiborulnak, ha nincs tévéjük vagy pécéjük meg elektromos gyümölcsfacsarójuk!

Ítéljük el az erőszakot és gyártsunk még több atomszemetet, hátha az utódoknak majd jó lesz valamire :D

RL 2008.03.07. 15:06:30

Atomszemét! R

Remélem neked nem lesz utódod.

Kismami83 2008.03.07. 21:06:36

Ezt a cikket az állatvédőkről is írhattad volna. Ott is igaz (sajnos) ugyanez.
süti beállítások módosítása