A filecserélés szélmalmai

2008.02.29. 14:29

A Reuters nemrégiben adta hírül, hogy a brit BERR csoport komolyan odaszólt az internet szolgáltatóknak. Ez a testület felelős az internetes forgalom szabályozására való tervek kidolgozásáért. A felszólítás a szolgáltatóknak ultimátumszerűen megszabta, hogy életképes tervet kell lerakniuk az asztalra ez év áprilisig, arra vonatkozóan, hogy miként lépnek fel a filecserélők ellen. A fenyegetés azt is tartalmazza, hogy amennyiben a szolgáltatókat tömörítő szövetség nem tesz semmit, akkor jogi útra fogják terelni az ügyet. A jelek szerint tehát a szigetországban a filmes lobbi eredményeket ért el a kormányzatnál, hogy mekkora erővel, az áprilisra kiderülhet.

Az eset mutatja, hogy nem csak nálunk fordul elő az, hogy nem szakértő embereket ültetnek egy olyan bizottságba, ahol felelős döntéseket hoznak. Nehezen értik meg sokan, hogy ez már régen nem a kelet-német Stasi ideje, ahol a borítékokat egyesével kibontották a postán, hogy ellenőrizzék az nem tartalmaz-e olyan dolgokat, melyek károsak lehetnek az fennálló rendszer számára. Az internet varázsa pontosan abban a szabadságban rejlik, amit semmilyen Stasi típusú szervezet nem tud megakadályozni. Ugyan volna lehetőség a csomagokat egyesével kibontani, és megnézni mit tartalmaznak, de ki dönti el, hogy azok tartalma illegális-e? Mert sokan elfelejtik, hogy a filecsere nem csak illegális adatok továbbítására használható, és ez akkor is így van, ha a legtöbben a brit kormány szerint nem megfelelően használják. Több linux disztribúció DVD-je nem közvetlenül tölthető le, hanem valamilyen p2p alkalmazás segítségével juthatunk hozzá, aminek során mi magunk is bekapcsolódunk a terjesztésbe. Ezek után ember vagy program legyen a talpán, ami egy DVD egyetlen kicsi szeletéből megállapítja, hogy a tartalom illegális.

 

Jó, mondhatná valaki, ne rugaszkodjunk el ennyire a valóságtól, és tételezzük fel, hogy a filecsere során leginkább jogvédett audiovizuális tartalmak cserélnek gazdát. A szolgáltató ebben az esetben sem tud túl sokat tenni a forgalom szűrésére. A csomagokból rendkívül nehezen azonosítható, hogy valójában normál forgalomhoz tartoznak, vagy valamely ismert film darabjai. Amennyiben valakinek még is sikerülne olyan eljárást kidolgoznia, amely egyértelműen akadályozni tudja a p2p alkalmazások adatátvitelét, akkor pedig működésbe lép az ellengépezet. A mai világban csupán napok - és nem hetek – kérdése, hogy megjelenjenek azok a kliensprogramok, amelyek tökéletesen telefonbeszélgetésnek vagy normál levelezésnek álcázzák a fileok átvitelét, netalán úgy tűnik, hogy a felhasználó csupán kedvenc weboldalait nézegeti.

Úgy tűnik azonban, hogy a britek nem tanultak a Stasi hibájából, akiknek végül nem sikerült megakadályozni a Berlini-fal leomlását. Mert hiába az eszeveszett küzdelem, végül nekik is be kell látni, hogy az egyik dolog a világon, amit nem lehet teljesen megregulázni, az maga az internet. Jó volna, ha megfelelő szakértőket ültetne minden ország ezekbe a székekbe, akik nem csak ahhoz értenek, hogy értelmetlen és lehetetlen kéréseket zúdítsanak a szolgáltatókra.

Meg kell érteni, hogy erre a problémára csak az a megoldás létezik, ami kompatibilis az emberekkel. Mert valójában a filmipar az embereknek készít filmeket, a zeneipar nekik gyártja a CD-ket, és ez a réteg nem is rossz életet biztosít azoknak, aki benne tevékenykednek. Az emberekkel kell megtalálni a megfelelő hangot. Mindaddig azonban, míg értelmetlen szélmalomharcokkal az ipar és a kormányzat csak olyan helyre üt, ahol végül nem ér el semmi eredményt, addig nem lesz megoldás. Mert a Stasi féle szervezetek ideje lejárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr2359459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elég 2008.02.29. 15:26:35

Jó, hogy nem a szemembe akarnak chipet ültetettni a szemorovssal, mert akkor ellenőrizni lehetne mit nézek. Elegem van a filmiparból

peter 2008.02.29. 15:29:46

Paul McCartney és Heather Mills is éppen azon a néhány fonton vitázgat, amit a rajongók dobtak nekik össze. Szegények. A legtöbb rajongójuk töredékét nem keresi meg egész életében.

zala 2008.02.29. 15:31:28

LÓFASZT nehogymá te vagy a blédránör.

movhu 2008.02.29. 15:31:33

Erre az aspektusra kis sem akartam térni részletesen, pedig mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a sztárok és producerek így sem éheznek. Enyhén szólva.

Elég 2008.02.29. 15:34:24

Ott van a konyvesen most futó témaként, hogy JKR sem bír magával, és be akarja kebelezni a fél világot. Úgy néz ki a pénzéhes britek már csak ilyenek
konyves.blog.hu/2008/02/29/j_k_rowling_beperelte_rajongojat

oszkar 2008.02.29. 15:34:42

Elég!

Ne adj ötleteket!

peter 2008.02.29. 15:39:56

Ebből is látszik, hogy ott se kell érteni valamihez, hogy szakértője legyél a témának. Valaki végiggondolta épp ésszel, hogy milyen lenne már válogatni a csomagok között egy routerben? Szerintem azért nyomták rá a szolgáltatókra a feladatot, mert így most jól benyaltak a filmiparnak, de közben fogalmuk sincs a megoldásról. Mert nincs is megoldás.

Telem 2008.02.29. 15:43:33

"A szolgáltatóknak ultimátumszerűen megszabta, hogy életképes tervet kell lerakniuk az asztalra ez év áprilisig, arra vonatkozóan, hogy miként lépnek fel a filecserélők ellen."

- végezzék el ők (ingyen) azt a munkát, amit még senkinek sem sikerült körvonalaznia. Óriási.

movhu 2008.02.29. 15:47:14

Én személy szerint az internet szolgáltatásban dolgozom nem kevés ideje. Ennek ellenére nincs életképes javaslatom rá, és jó, hogy nem a brit szigeten élünk.
Mellékesen mindek dolgozzak ki megoldást, amire 2 nap múlva kijön a patch az összes p2p programra?
Az ingyenesség meg nem szokatlan ebben a körben. Az NBH-val való együttmüködés is jelentős terheket ró ki a szolgáltatókra anyagilag. Igaz, ott legalább tényleges bűnözóket keresnek, nem a homeusert próbálják lenyakazni.

*Tom 2008.02.29. 15:49:23

"Ebből is látszik, hogy ott se kell érteni valamihez, hogy szakértője legyél a témának."

Hat azert ebben ne legyel ilyen biztos. Anglia nem Magyarorszag, a kapcsolat nem az egyeduli felveteli kovetelmeny :-)

Inkabb arra tippelnek, hogy eleg eros a lobby, ezert kell valamit (legalabb latszat-intezkedest) prezentalni. Raadasul a jogi lepeseket is kell neki vhogy kerulni, nyujtani a dolgot, amig el nem felejtik.

Marcsi 2008.02.29. 15:51:24

Ahogy szokták mondani: "Jó, hogy a wc-t nem Hollywoodban fedezték fel, amert akkor minden lehúzás után fizetni kellene érte". Tuti, hogy ezt is kilobbizták volna. A kormány majd leshetne, hogy a felhasználók szépen lemondanák a gyors netet utána, és egy rakás adóbevételtől esnének el.

movhu 2008.02.29. 15:55:29

Csak aztán ne akarják ezt kiterjeszteni egész európára, mert ezt nyomja a filmes lobbi. A szolgáltatók naponta kapnak egy rakás levelet a nagy Amerikából, amerikai törvényekre hivatkozva, hogy kapcsolják le a felhasználójuk netjét, mert az filmet oszt meg:
mover.blog.hu/2008/02/05/a_legnagyobb_spam_kuldok_egyike
Mellékesen mit kezd a nagy Amerika azzal, hogy nálunk hologrammos a DVD, és teljesen jogos ráírni ettől a filmet ?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.29. 16:12:45

Bírom ezt a hadakozást az ellen, hogy kifizessétek a filmet és a zenét. Igen, a filmet és a zenét az embereknek készítik, de nem ingyen és nem jótékonyságból. Az pedig végképp szánalmas érvelés, hogy 'úgyis annyi pénze van, minek neki még'. De sajnos amíg társadalmilag nem csupán elismert, hanem valósággal dicséretes dolog a film/zenelopás, addig nem fog változni semmi.

Jó megoldás pedig már létezik: interneten keresztül letölthető/kölcsönözhető filmek, a bolti ár töredékéért. Sok helyen már remekül működik, és egyre jobban kiszorítja az illegális letöltést. Sajnos itthon még nem igazán valósult meg, amikor a T-online zeneboltjában 600 forintba kerül 1db zeneszám, amelyet csak azon a gépen használhatok, ahova először letöltöttem... nevetséges. Míg pl. amazonon vásárolt MP3 max 1 dollárba kerül és ott játszom le, ahol jólesik.

Bob 2008.02.29. 16:13:57

A neten "datagram"-ok mennek IP-től IP-ig, amik általában max 8192Byte-osak, vagy kisebbek. Egy 700MB-os filmet tehát sok-sok darabban lehet elküldeni (ebből a felhasználó semmit nem vesz észre). Ha az internet szolgáltató elkap egy ilyen datagrammot, arról nem fogja tudni, hogy mi az, mert még a file nevét sem tartalmazza (max. az első datagram)
Persze azt lehet látni a DC/TORRENT-ben, hogy kitől hova megy a fel/letöltés, de ha majd büntetnek érte, akkor a DC/TORRENT programozói tesznek róla, hogy ne lehessen látni

prinsz 2008.02.29. 16:33:13

rég láttam jó filmet mostanában. azért nem megyek moziba. kevesebbet vesztek, ha letöltöm és belenézek, mert kinyomhatom 10 perc után. jobban jövök ki időben is, mert kb annyi idő letölteni, míg odaérnék a moziba...

k_petya 2008.02.29. 16:40:10

Rékuc, a letöltés legális, ezért van jogdij mindenféle adathordozó árába beépitve (cd, dvd, memóriakártya, mp3 lejátszó, stb). Az amazontól letöltött mp3-ért 2x fizetsz.

movhu 2008.02.29. 16:42:03

Rékuc, én nem mondtam, hogy feltétlenül lopni kell, nem is amellett érveltem. A felháborítónak azt találom, hogy amikor a kormány nem tud mit kezdeni a problémával, akkor azt rátolja a szolgáltatókra.
Én is arról beszélek, hogy közös hang kellene. És már van is hasonló, mert azért az olcsó DVD-k jól fogynak, ugynaúgy, mint a jól használható leglális letöltés. De most mindenki fújja a magáét, megoldás meg semmi.
Nem mellékesen akkor el kellene törölni a matricát.

peter 2008.02.29. 16:46:45

Ok, hogy fizetni kell a film nézésért. Fizetek is a moziban érte nem is keveset. Akér meg is veszem azokat a DVD-ket, amik normális árban vannak. De nem mondja nekem senki, hogy az tök jó, hogy miután a film már a moziban visszatermeli az árát, azután nekem mág 5-6000 forintért kell megvenni.
Több haszon lenne belőle, ha az "olcón szokat" elv alapján adnák el.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.29. 17:03:59

A matrica szerintem is vérlázító, főleg, hogy én 90%-ban azért veszek pl. DVD-t, hogy a fotóimat oda adatmentsem. MP3 lejátszó dettó, amire a jogtisztán vásárolt, majd begrebbelt lemezeimet töltöm rá. Akkor már sokkal inkább fizetek az amazonnak, mint a gyökér mahasz és társainak, akik ki tudja hova teszik a pénzt, mert hogy a NiN-nek nem utalják át, az is tuti.

peter
azzal, hogy egy film visszatermelte az árát, annyi elég is? nem a kommunizmusban élünk, itt nem nullszaldóra törekednek a vállalkozások (igen, egy filmstúdió is egy profitorientált vállalkozás, ebbe nem mindenki gondol bele).

csibike · http://csibike.blogol.hu 2008.02.29. 17:04:52

Közös hang abban a bizniszben, amiben eszméletlenül sok a pénz? Kizárt :)

fifibá 2008.02.29. 17:28:17

Ez így eleve halálra van ítélve. Mikor értik már meg az illetékesek, hogy csakis totális és előzetes engedélyezés és kontroll mellett lehet hagyni, hogy neten forgalmazzanak az emberek. Sokkal tisztább lenne, hogy lenne egy űrlap egy hivatalban, azt személyesen kézzel ki kellene tölteni, hogy ki, kinek, mit és miért akar küldeni biteket. Ezt iktatnák, és 30 napja lenne a hivatalnak, hogy indoklás nélkül engedélyezze vagy elutasítsa a kérelmet, ami utóbbi esetben 6 hónapig nem lenne újra beterjeszthető. Az engedélyezett küldést ellenőrzötten lehetne lebonyolítani. A kérelem igazgatási szolgáltatási díját persze szociális alapon kellene megállapítani.

xcoder 2008.02.29. 18:08:35

A kiadóknak kellene végre rájönniük hogy a 100 éves üzleti modelljük életképtelen. Hosszú távon mindig azok a cégek nyernek akik elég értelmesek és rugalmasak ahhoz hogy átlássák hogy a körülmények megváltoztak és lépnek is. A hülyék pedig a partvonalról rázhatják az öklüket hogy az mp3 lejátszók korában senki nem vesz már gramafonlemezt...

Kukacospista 2008.02.29. 18:38:18

Nocsak,milyen szép vita!
Eszébe jutott vkinek,nem cipelnének ennyi hiénát a hátukon a zenészek,milyen olcsó lenne?Tegyék lehetővé akár a netes letöltést is,szolid összegért.Rögtön a jogosulthoz folyna be a zsöci...Ja hogy nem lenne munkája ennek a bandának...Az élet már csak ilyen.Vagy forradalom által elsőnek a falhoz...

weasel 2008.02.29. 18:40:33

A zenét fogyasztó (hallgató) és termelő (szerző, vagy előadó) közötti viszony egy technológiai forradalom miatt vált

anyagi szempontból szélsőségesen aszimmetrikussá. A tömegtermelés és sokszorosítás kitalálása, megszervezése előtt a

szerző vagy előadó minden egyes hallgatóért "megdolgozott". Koncerteket adott, vagy elfogadta egy mecénás megbízását

és a házi szerzője lett, folyamatos "termelési" kényszerrel.

Mindezt alaposan felforgatta a rögzítés és az olcsó sokszorosítás megjelenése. Mindössze pár száz mérnökről van szó,

akik lehetővé tették hogy a kultúra mindenkihez eljusson. Nem kell megvárni a következő koncertet/előadást, hiszen

ott a lemez (viasz, bakelit v. CD - mindegy), vagy a rádió és lehet hallgatni.

Az alapvető gond ezzel csak az, hogy nagységrendekkel meg tudott emelkedni a kultúra fogyasztóinak száma anélkül,

hogy nagyságrendi emelkedés következett volna be a kultúra eljuttatásának költségeiben. (Mennyi egy iparilag nyomott

CD előállítási költsége? fél-negyed euró?) Ezen nagyságrendi hatékonysági ugrás haszna szinte teljes egészében a

termelői oldalon maradt, mivel idejében sikerült kifejleszteniük és elfogadtatniuk a szerzői jog fogalmát és elvét.

Szerintem a haszon ilyen szélsőségesen egyenlőtlen elosztása egész egyszerűen igazságtalan. A megoldást talán

valahol a haszon újraosztáa mentén kellene keresgélni. Legyen olcsóbb a fogyasztás, ha a termelés költségeit, és

tisztességes hasznát ez is fedezi!

weasel 2008.02.29. 18:41:16

Basszus ez a hülye teljesen széttördelte. Én kérek elnézést :-(

movhu 2008.02.29. 19:01:36

Az tény, hogy nem a színész vagy előadó részesül a busás haszonból, nem véletlenül volt írói sztrájk.
Ezen azonban gondolkozni kellene, aminél egyszerűbb a kormányokat piszkálni, hogy tegyenek már valamit, és hamis/elferdített tanulmányokkal bizonyítanbi egy nem létező bevételkiesést.
Igen, egy új üzleti modell kellene, nem pedig az értelmetlen hadakozás. Így még évekig mehet a vita, eredmény nélkül.

vpeti 2008.02.29. 19:16:18

1984: Nagyot tévedett Orwell, mert nem a CCCP, hanem az USA a Nagy Testvér. Tony Blair meg fényesre nyalja Bokor Gyuri hátsóját. Jó most már nem ő van, de az utódja is ezekszerint ugyanolyan szolgalélek.

Kukacospista 2008.03.14. 20:14:14

vpeti!

Csak mondom,az 1984 az egyettlen könyv,ami nyugaton,keleten egyaránt be volt tiltva...
Nagyon ráérzett ez az Orvell gyerek...
És sztálin majdnem megcsinálta...
Bár mostanában nyugaton is kezdenek felzárkózni,a terrorizmusra hivatkozva.
A háború béke!
süti beállítások módosítása