Eltusolás rulez

2008.02.08. 12:02

Igazi csend uralkodik az OM táján a középiskolai felvételivel kapcsolatban. Aki nem értesült volna az eseményről, annak röviden annyit érdemes tudnia, hogy a nyolcosztályos gimnáziumokba szóló matematika felvételi feladatsorba hiba csúszott, és a szöveges részt egy feladatnál annyira sikerült megbonyolítani, hogy valószínűleg már az író sem értette. Ugyanis szöveges részében az volt olvasható, hogy egy radír négy hegyezőt és egy tollat ér - később viszont már két radír értéke volt a négy hegyező és a toll. Lassan már én sem értem, nemhogy egy 10 éves gyerek. A minisztérium következetesen nem kér elnézést, és nem érdekel senkit, hogy adott esetben a gyerek ott ült perceket a feladat felett, mivel nem tudta hová tenni a dolgot, hogy mást mond a kép és mást a szöveg. Persze – a minisztérium szerint – a feladatot meg kellett volna tudni így is oldani. Lehet, hogy a főiskolásnak nem is okozott volna gondot, nem így egy 10 éves gyereknek. Nem meglepő, hogy az idei felvételik nagyon rosszul sikerültek, sokak szerint ilyen bakik nélkül is kevés volt az idő vagy sok volt a feladat, de mindenképpen rosszul kivitelezett felvételi volt az idei.

A minisztérium oldalán természetesen semmit nem láthatunk mindezekből, állítólag keresik a felelőst. Ismerve a magyar verziókat, vagy nem lesz meg, vagy egyértelműen P.Piroska takarítónő figyelmetlenségéből került be a feladatsorba a hiba. Ezzel azonban nincs vége, hiszen ez Magyarország.

Itt jön a hab a tortára. A minisztérium honlapján ugyanis ott vannak a letölthető feladatsorok és javítókulcsaik. És mi a turpisság? Igen, igen, kezdi mindenki kapizsgálni. Természetesen a helyes, javított feladatsor tölthető le, semmit nem említve az előbb leírt malőrről. Hogy ne keltsen zavart a javítás, a feladatsorokon az eredeti dátum szerepel, semmi említést sem téve a javításról. Örülhet mindenki, akinek nem ebben az évben írta a gyereke ezt a feladatsort, és így nem kell talán egy életen át bosszankodnia azon, hogy valakinek a hanyag munkája miatt elképzelhető, hogy gyermeke sorsa egészen másként alakult.

Milyen jó is volna, ha a történelmet csak úgy át lehetne írni. Kijavítanánk, ami nem jól működött, és szépen eltűntetnénk a nem tetsző dolgokat. Nem beszélnénk róla, és nyoma sem lenne többet. Úgy, ahogyan a hibás felvételi feladatsornak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr69331092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2008.02.08. 13:47:42

Vajon ezen megint miért nem lepődök meg? Volt szerencsém résztvenni az első kétszintű érettségiben, ami finoman szólva sem volt éppen gördülékeny. Nem mintha ezen annyira csodálkoztam volna. Amin inkább kiakadtam az az, amikor év végén több milliós jutalmakat osztottak ki a sikeres érettségi lebonyolításért. De most már ez se érne meglepetésként.

(Egyébként nem vagyok teljesen tisztában azzal, hogy mit kéne tudnia egy negyedikes gyereknek, de azért sztem nem túl nagy feladat felismerni az ellentmondást a fenti hibás feladatban.)

movhu 2008.02.08. 13:54:05

Igen, de a szöveges leírás alatt meg ott volt egy rajz, ami meg helyes volt. Itt akadtak meg a gyerekek, hogy mást mondott az ábra, és más a szöveg.
Ráadásul képzeld el, hogy ott vagy, és elhiszed, hogy a feladat leírása jó, hiszen azt a nagyokosok adták ki, és próbálsz benne logikát találni 45 perc alatt, miközben ott a többi feladat.

Elégedetlen 2008.02.08. 15:41:10

A kérdés az, hogy van-e ebben az országban, amit nem rontanak el. És kiderül, hogy van. Minden olyan helyen, ahol valamiképpen a fizetés és a munka függ attól, hogy milyen teljesítményt nyújtasz. Míg megmarad a fix bér, a közalkalmazotti és köztisztviselői bértábla, addig nem érdekelt bárki is a gondos munkára.
Sőt úgy tűnik, a nagyobb veszetség nagyobb jutalom év végén.

mayap 2008.02.08. 15:52:38

"Milyen jó is volna, ha a történelmet csak úgy át lehetne írni. Kijavítanánk, ami nem jól működött, és szépen eltűntetnénk a nem tetsző dolgokat."
Csak úgy, mint Orwell művében... Nevetséges, amit művelnek.

MW 2008.02.08. 15:55:11

"Milyen jó is volna, ha a történelmet csak úgy át lehetne írni. Kijavítanánk, ami nem jól működött, és szépen eltűntetnénk a nem tetsző dolgokat. Nem beszélnénk róla, és nyoma sem lenne többet. Úgy, ahogyan a hibás felvételi feladatsornak."

Tiszta 1984... :(((

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.02.08. 16:23:33

Aki kritizálni meri a választott politikusaink által levezényelt felvételi eljárás bármilyen aspektusát, a demokrácia ellensége, áruló, összeesküvő, sőt jó eséllyel kulák.

Töretlenül tovább a reformok útján!

movhu 2008.02.08. 16:44:01

Idézet a Szabad Európa Rádióról szóló tegnapi postomból ( mover.blog.hu/2008/02/07/szabad_europa_radio )

A Szabad Európa rádió adásainak zárt lakásban történő hallgatása csak akkor valósítja meg a népi demokratikus államrend elleni izgatás bűntettét, ha ez más jelenlétében történik, vagy pedig, ha a lakáson kívül tartózkodó személyek részére is lehetővé vált ezzel ezen rádióállomás uszító híreinek hallgatása, ezen utóbbi esetben azonban csak akkor, ha nemcsak az nyert tényként megállapítást, hogy a kívül levő személy tudta, hogy a lakásban a Szabad Európa rádiót hallgatják, hanem az is, hogy e rádióállomás milyen híreit hallotta.

:)

gery · http://gery.blog.hu 2008.02.08. 16:49:58

én azt mondom nem lehet elég korán elkezdeni a szopást, és megtanulni, hogy az élet szar :) lehet, hogy ezek a gyerekek sokkal szívósabbak lesznek majd az életben, mert eleve kritikusan szemlélik a világot, és nem hisznek el minden szart, amit a tévéből hallanak. több ilyet a népnek! :D

iszkiri 2008.02.08. 17:01:23

Azt hisszük -újra és újra- hogy nem lehet alulmúlni a pitiánerséget.
De miért is csodálkoznánk, amikor ezeknek a senkiháziaknak a senkiházi főnöke sem kért bocsánatot a hazudozásaiért azoktól sem, akik voltak olyan hülyék, hogy megválasztották, ki a f@szt érdekel néhány iskolás? A kis szemetek!

ati 2008.02.08. 17:08:10

gery, érdekes felvetés. A kölykök majd jól felnőnek, aztán pl. megszavazzák azt a pártot, amelyik megígéri hogy az összes ilyen inkompetens parasztot falhoz állítja. (a szavazás után meg közli a párt hogy: vicceltünk, bibibíí-búbááá, gyere szavazz holnap is!)

krezi 2008.02.08. 17:33:51

Ugyanez a minisztérium súlyos milliárdokkal egészíti ki B. Gates tengerentúli kisnyugdíjas apanázsát. Az abból származó jutalékukat biztosan jól ki tudják számolni az illetékesek.

ati 2008.02.08. 17:39:13

Ugyan krezi, szemünk sem rebben. Jól vagyunk szocializálva, amúgy gery-módra:)

csibike · http://csibike.blogol.hu 2008.02.08. 21:51:01

Lassan az lesz a meglepő, ha valamelyik érettségibe-felvételibe nem csúszik hiba, basszus.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.02.09. 11:33:29

A történelem átírása nem jelent gondot- ezt tudjuk jól.
Még a Biblia átírása sem.
A felvételi miatt meg külön "remekül" érzem magam. Egy év múlva ugyanis hasonló terveim vannak a gyerekkel. Hm. Most nagyon ideges lennék. A jövőre nézve pedig bizakodom, hogy illetékes elvtársak okulnak az ügyből.

Sunmachine 2008.02.11. 10:40:42

Nidda! Ez nem került fel az indexre...

movhu 2008.02.11. 10:47:38

De, felkerült, néhány óráig fenn is volt, de az átlagoshoz képest kevés érdeklődőt vonzott.

doors (törölt) 2008.02.21. 11:33:41

Én nem venném ennyire drámaira a dologot. Tévedés volt, hibáztak, utólag javították, és kész. Minek túldramatizálni. Ez ugyanolyan baki mint ami bármilyen másik munkahelyen előfordul.

Végrevalami 2008.02.27. 21:50:10

Végre történik valami ebben az országban:

index.hu/politika/belhirek/344267/
süti beállítások módosítása