Miért piramis?

2008.04.07. 18:00

Többen keresték a szokásos TV2 műsorbíráló postomat, így egy kis vírusmarketing jön. A műsor maga nem volt annyira szórakoztató, hogy odakössön a tévé elé, de a hozzá kapcsolódó fórumok olvasása közben akkorákat lehet röhögni, hogy azért már külön megéri figyelmet szentelni a dolgonak. A mostani műsorba belenézve meg lehetett állapítani, hogy nagyobb katasztrófa volt az előző résznél, a kedves meghívott hölgy pedig vagy tényleg ennyire bevette a hülyeséget vagy nagyon túljátszotta a szerepét. A trükkök nagy része nyilvánvaló volt, ezeket nem is részletezem, de az Uri Gelleres kitalálós megér egy rövid pszicho kurzust. Olyan dolgokra nem pazarlom az időt, mint megmagyarázni a szögbelövős szerencsétlenkedést. Amúgy is elindult a TV2-n a reklámozás, ahol a kígyónál megjelenik a „csalás” szöveg, a konzekvencia pedig az, hogy „akkori is jól szórakoztál, nemde baromkám?” szöveg. Mintha eddig nem ezt mondták volna, hanem az ellenkezőjét…mindegy, ez a kommunikációs stratégia már megüti az elégséges szintet. Előre hangsúlyozom, az itt következő leírás egy verzió, lehet egészen máshogy csinálni, ez egy viszonylag tiszta, csalásmentes változat.

Nem untatok itt senkit pszichológus nevekkel és részletes kísérleti leírásokkal, de annál egy picit többet akarok adni, mint hogy „ez volt a legegyszerűbb”. Induljunk ki abból, hogy a TV2 minél kevesebbet akart csalni a produkciónál, annál is inkább, mert itt az sms szavazást a múltkori ügyvédek helyett most közjegyző hitelesítette. Igaz, a szoftver megpiszkálható lenne, de tételezzük fel, hogy itt tényleg ezt hozta a szavazás eredménye. Lássuk akkor a feladatot. Eredetileg 25%-kal indul minden szimbólum, ezt nem kell magyarázni. Ezt kell egyes ábrák esetében elvinni odáig, hogy egyértelmű legyen a választás. Első lépés, hogy az emberek, amennyiben csomóból kell választani, akkor általában (hangsúlyozom nem mindenkire igaz) a csomó közepéből választanak, azaz a két szélsőt eleve kiejtik. Ez máris besegít a macskának és a piramisnak. Ne felejtsük el, hogy a végén csupán 1%-kal győzött a piramis a macskával szemben. Ennek az lehet az oka, hogy Uri Geller nem tudta, hogy valami mágikus vonzalma van a magyar embernek a macskához és kutyához, ezért a születési adatok után a „kutya”, „macska”, „cica” a leggyakoribb primitív jelszavak az átlag felhasználók számítógépén vagy levelezéséhez. Amennyiben például egy biciklit rajzol, a különbség sokkal nagyobb lett volna a piramis javára. Ezek után már csak a kognitív séma fogalmát kell ismerni. Az emberi elme általában a már meglévő gondolkodási rendszerébe illeszti meg az új információt. Azaz úgy ismerünk fel tárgyakat és tanulunk új dolgokat, hogy a régen ott lévőkhöz kapcsoljuk. Ezután az ismeret fokozatosan megy át a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába. Ennek során szerkezeti elemeire bontjuk az információt, és beillesztjük meglévő sémáinkba. Az emberi agy az új dolgokat pufferszerűen gyűjti be. Ha elkezdünk valakinek sorolni számokat, betűket vagy bármit, hogy felmérjük a rövid távú memóriáját, akkor 7 elemig könnyen visszamondja, itt viszont elkezd téveszteni – betelik a puffer -, hacsak nem járt valami ezzel kapcsolatos tanfolyamra, vagy nem kap elég időt ahhoz, hogy hosszútávú memóriájába helyezze át. Ezért, amikor az embernek vissza kell emlékezni valamire, akkor értelemszerűen azt fogja választani, ami minél kevesebb elemre bontható. A háromszög az háromszög, a piramis lényegében 2 háromszög. Az összes többi tárgy komplexebb, és nehezebb visszaadni az eredeti ábrát. A rövid távú memóriát bármilyen külső hatás megzavarja, például a műsor hirtelen tovább pörgetése, ami itt is megvolt. Fontos, hogy az ábrák bemutatása után mihamarabb bekavarjunk valami mozgalmassal. Ehhez jön még plusz biztonsági okból a busz - mint utolsó elem - rajzolására szánt rövidebb idő. A többi ábrával szemben már csak alig 10 másodpercet kapott, a többi 20 másodpercével szemben. Nagyjából ennyi.

Ez pedig pontosan elég volt ahhoz a különbséghez, amit már mérhetőnek lehet tekinteni. Az is igaz, hogy átlagos laboratóriumi kísérletben akkora eltérést még nem tekintenek eredménynek, ahhoz legalább 50% kellett volna. Nem baj, így is ömlött az sms, mert a sok ember fejében értelemszerűen a piramis maradt meg. Csak az a fránya macska nem kellett volna. Jobb lett volna a bicikli :) (Aki bővebben kíváncsi a kognitív sémák fogalmára és döntéshozások mechanizmusára, annak ajánlom figyelmébe például Dr. Mérő László könyveit)

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr22415394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.04.07. 16:49:42

A többit ne is kérdezze senki, ezek után

mover.blog.hu/2008/03/31/wikipediat_hamisito_tv2

kifejzetten pozitív hozzáállású voltam.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.07. 18:18:10

"Figyelem csalás! Ön hülye, mert nézi. Olvasson inkább."
Műsorunkat a Móra könyvkiadó támogatta.

weid 2008.04.07. 18:18:18

a showder klub viszont remélem jó lesz! :)

jürgen baromartz 2008.04.07. 19:07:21

"de a hozzá kapcsolódó fórumok olvasása közben akkorákat lehet röhögni, hogy azért már külön megéri figyelmet szentelni a dolgonak."

ez így van, bár én magán a műsoron is nagyokat kurjongtam, főleg amikor geller bácsi megpróbálta belénksúlykolni a nézésével a "pihhamis"-t.
amúgy meg nem is piramis volt az hanem egy istenverte háromszög. nem test, csak síkidom. hogy aztán a táblára miért rajzolt piramist, holott a papíra is háromszöget rajzolt, az számomra megmagyarázhatatlan. a háromszög túl egyszerű, vagy mi?
na mindegy, igazi "uri muri" ez a műsor

2008.04.07. 19:22:00

Tetszik a fejtegetés, ha nem ismerném nagyjából a gondolkodási struktúrákat, legalább annyira ködösítésnek étezném, mint Uri Geller dolgait. Állítom, hogy az átlagnézők 50-50% arányban adnának hitelt neked és illetve Gellernek.
Csak azok javítanák ennek a jegyzetnek a hitelességi statisztikáját, akik meg is értik. Remélem, vagyunk egy páran... :-))

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.07. 19:29:06

Ez arra is jó volt, hogy a Best magazin 4 oldalas cikket szentelhetett a kis Urinak.

Bíró Szabolcs 2008.04.07. 20:02:03

Én is a piramist rajzoltam valmitöl egy kicsit fájt a fejem.

TsK 2008.04.07. 20:22:03

en a piara gondoltam

Harcsa 2008.04.07. 21:47:02

De ez igaz! Itt a bizonyíték:
www.flickr.com/photos/25453107@N06/2396043213/

(a motor a kukac utani reszt mar nem konvertálja linkké, ezért kattintva nem fog működni csak ha az egészet bemásolod a böngésző címsorába! :)

Alfonzhal 2008.04.07. 23:52:43

Én mindig punit rajzolok, smsben is azt küldök rendszerint, nemtom, miért.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.04.08. 08:04:40

Nekem muszáj volt néznem- fiamat érdekli. illetve ezért ment a tévébven. Ő az üvegre tippelt (el is volt kenődve), én macskára. Már értem, miért, haha.

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.04.08. 12:38:27

A Fábry is mindig ounit rajzol! Vele elbukott volna URI.

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.04.08. 12:39:02

Bocsi, nem ouni, hanem puni természetesen. Az ouni egy eszkimó kötőszó.

Mentalista 2008.04.08. 12:39:37

Ha Uri a harmadik helyre rajzolja a piramist, nagyobb sikerrel járt volna, ezt elcseszte. Aki nem tudja, mire gondolok, bővebben olvashat a témáról Banachek könyvében. :)

bolhabetu 2008.04.08. 20:46:52

Érdekes, mert a Zener-kártya szimbólumokra épülő mutatványnál a csillag a nyerő, ami pont a legbonyolultabb szimbólum az ötből a három hullánvonal mellett, ami a második volt a német adásban. A kereszt, kör, négyzet csak "futottak még"

en.wikipedia.org/wiki/Zener_card

Annál a változatnál inkább az számíthat, hogy a csillag és a hullámvonal jól köthető hétköznapi dolgokhoz (csillagok az égen, víz), míg a többi absztrakt ábra.

Itt viszont érdekes, hogy a rajzon csak egy szimpla háromszög volt, Uri mégis egy piramist rajzolt, ami már egy konkrét dologhoz köthető, és a műsor misztikus kontextusához az állt a legközelebb.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2008.04.09. 16:28:08

Egyik barátnőmmel játszottuk ezt az 5 kártyás mókát. Mikor neki kellett kitalálni, melyiket tartom a kezemben, 70% fölötti volt a találat. A probléma az volt inkább, hogy nem lehetett tudni, hogy most én voltam a "jó vevő", tehát ő találta ki előre mit akar "kitalálni", és azt vettem, majd választottam ki, vagy ő volt a jó vevő és megérezte mit választottam ki.
:)

Saman Time Traveling 2008.04.09. 16:31:29

Ez nem tudomány, hanem üzlet. Ki lenne olyan botor, hogy az eredmény valószínűsége csupán 25% vagy 50% legyen.

A mentalista (és gyakorlatilag minden egyéb) trükk lényege, a garantált eredmény. Hozzá tartozik a tripla adag körítés, hogy azért fogyasztható is legyen.

Kár felhívni a figyelmet arra, hogy még a méretek, a vonalvastagság meg apapírra nehezedő nyomás is azonos. Ha én adom elő a trükköket, igyekszem becsempészni némi előre megtervezett hibát, hogy ne legyen annyira nyilvánvaló a megoldás.

hayoka 2008.04.09. 18:03:31

Akkor légyszi magyarázzátok el,hogy Uri hogy találta ki,hogy mit rajzolt a pilóta?Mert ő akár rajzolhatta volna a macskát is.Köszi.
Hayo

kaskala 2008.04.09. 18:48:39

de a pilotának senki nem mondta hogy ebből az 5 dologból választhat ez nem tűnik fel senkinek?
rajzolhatott volna repülőt vagy kört vagy virágot is:))))

Pilóta 2008.04.09. 18:54:31

Két borítékot kaptam a Tv2-től. Az egyikben volt a tiszteletdíjam, a másikban meg amit rajzoltam.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.04.09. 23:30:28

Na én elkezdtem elemezni a tróger orosz rulettes (szegbelövős) bénaságot.

Hatig elszámolni különös képesség? Bruhahahaha
vallaskritika.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=42161

Még nem volt kedvem befejezni a cikket

Úgy hiszem nem nézem a többi adást. A különös képességű mentalista ugyan is kb. olyan mint az istenhívő szkeptikus. Ne lenne itt semmi gond, ha mentalistákat mutatnának be a műsor felvezetésénél és nem para dolgokkal kamuznának.

kingusbingus 2008.04.13. 06:11:56

Akik kételkednek azok minek nézik a műsort?Vagy akkor mért nem elemzik a bakikat, illetve csalásokat?Én kíváncsi lennék rá mi a magyarázat pl. amikor Máté az árnyékával érintette meg Mónit, és Mónika felállt. Vagy a mostani adásban, Lui elment arra a címre amit Alexandra kihúzott. Több ezer közül húzott, és tényleg arra a címre ment el ami a papíron állt. Ezt hogyan magyarázod?Nyílván ha ott lennél, és tátélnéd, másként reagálnál...

movhu 2008.04.13. 08:22:05

Látom kingusbungus, hogy beletartozol a célközönségbe :(
Az egész illúzió és csalás! Szerinted a cím nem volt előre megbeszélve? Ugye ezt te sem gondolod komolyan? Gondolkozz, és még viheted valamire az életben, mert nem fognak állandóan átvágni. Javaslom olvasásra:

mover.blog.hu/2008/03/31/wikipediat_hamisito_tv2

Aki képes az internetre szócikket hamisítani a hazugságáról, az nem képes a többi trükknél ugyanerre? Hagyjuk már. Be kellene őket perelni, mert becsapnak egy rakás embert a nézettség érdekében, ráadásul azok be is veszik.

Rókai Hajnalka · http://mover.blog.hu 2008.04.13. 08:52:37

Itt minden a csalásról szól, az asszisztencia pedig jól meg lett fizetve Bocskorral az élen. Ma már az a trendi ki tudja jobban becsapni az embereket, ebben aztán komoly versengés folyik az RTL-el. Persze a többi csatornán folyó "telefonos játékok" is erről szólnak.

vorikiraj 2008.04.13. 22:18:14

Amig ezt beszéljük meg,addig sem gondolunk a minket sujtó Europában szinte ismeretlen mérvü megaláztatásra.Egy ilyen jobbsorsra érdemes nemzet ezt meddig tűri??
süti beállítások módosítása