BIX - 100 Gbit/s

2008.11.27. 10:30

Hát eljött a nagy pillanat. A BIX forgalma - amely a magyar internetszolgáltatók közötti adatcserét hivatott megvalósítani – az itt látható grafikon szerint tegnap este elérte e 100 Gbit/s értéket.
Pontosan 13 hónapja történt, hogy a forgalom 60 Gbit/s volt, és jó ideig nem is nagyon mozdult el erről a pontról. Az utóbbi időben nem is a szélessávú előfizetések számának növekedése járult hozzá ehhez az újabb eredményhez, hanem az, hogy egyre több szolgáltató nyitott a nagyobb sávszélességek irányába. Ehhez hozzá kell tenni, hogy nem tudhatjuk pontosan, hogy a szolgáltatók közötti egyéb kapcsolatokon keresztül mekkora forgalom bonyolódik, és mekkora a saját hálózaton belüli forgalom, például a T csoport esetében. Közben persze a szolgáltatók maguk is küzdenek azzal, hogy a megnövekedett kapacitásokat ki tudják szolgálni. Ebben a belső sávszélesség növelése mellett egyéb technikák is beléptek, többek között az UPC az utóbbi időben több fórum tanulsága szerint is jelentően korlátozza a P2P forgalom prioritását. Ez azt eredményezi, hogy csúcsidőszakban ezek használhatósága és sávszélessége töredékére csökken, ami miatt többen a szolgáltató váltáson gondolkodnak. Ki tudja, talán más szolgáltatók is dolgoznak a saját megoldásukon, ami miatt nem lehet tudni, hogy merre is érdemes mozdulni.
Hogy mit hoz a jövő, azt még kevésbé tudhatjuk biztosan. A szélessávú piac most még további fejlődés előtt állhat, főleg úgy, hogy az egyre feltörekvő kisebb cégek is több területen jelentős konkurenciává léptek elő. A DIGI Kft. mellett több szolgáltató is belépett az igen nagy átviteli sávszélességet biztosító LAN-os piacra, de közben feljövőben vannak olyan - régen kisebb cégek-, mint például az adsl piacon erőteljesen előrenyomuló TVNetwork Nyrt. is, aki a hírek szerint a mobilszolgáltatói babérok felé is kacsingat. Úgy néz ki a internetben a sávszélesség mellett továbbra is az ár dominál, de a sok kicsi sokra megy, és ezek forgalma is megjelenik a nagy közösben. A verseny jó, csak remélhetik az előfizetők, hogy ez a közeljövőben sokkal erősebb lesz.
Addig is mindenki netezzen szorgalmasan, mert messze még a következő 100 Gbit :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr10790926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.11.27. 11:54:04

Az eredmény tartásában most be fog segíteni néhány újonnan megjelent anyag is :)

Avatar 2008.11.27. 21:04:34

Free Leech van a bitHUmen-en :)
süti beállítások módosítása