Spamiszony

2008.09.25. 14:00

Az internetes levelezéssel egyidős a vele járó immár nem is gyermekbetegség, a spam. A spam nagyon egyszerűen megfogalmazható, mint fogalom. A spam a fogadó által nem kért, elektronikusan küldött hirdetés, felhívás, levél és miegymás. Azaz a spam például egy olyan email, amit nem kértünk, hogy küldjenek. Természetesen nem minősül annak, ha a szolgáltatónk a számlatartozásunkról küld egy levelet, mert ahhoz feltételezhetően valahol hozzájárultunk. A választék teljesen széles körű, és a nagyszámok törvényére épít. Hiszen ki az, aki egy levél hatására rohan az online boltba Viagrát venni, vagy rögtön beugrik egyet kaszinózni? Arról ne is beszéljünk, hogy ki hiszi el, hogy egy volt nigériai miniszter rajta keresztül akarja kimenekíteni több millió dolláros vagyonát, és már csak arra a néhány ezer dollárra van szükség, amit a címzett átutal neki? Kevés ember, nagyon kevés. Ezerből, tízezerből egy? Nem is érdekes, a spam nyomul kifelé, és minden sokadik levél célt ér. Az üzenetet fogja a vevő oldal, és cselekszik, amiből pedig pénz lesz.
Hamar bebizonyosodott, hogy a sima tiltás vagy szabályozás kevés, mindig lesznek emberek és országok, akik erre tesznek magasról. Robotok pásztázzák az internetet potenciális email címekért, ezért biztosak lehetünk benne, hogy amennyiben szokásos formátumban felrakjuk címünket egy weboldalra, akkor az a következő napon már része lesz egy óriási adatbázisnak, ahonnét áramlanak a kéretlen levelek. Ezért elkezdtek fejlődni a spamszűrő rendszerek. Kulcsszavak alapján történő pontozás, feladó ipcíme alapján történő szűrés és sorolhatnánk. Ma már több szolgáltató levelező szervere a beérkező levelek kétharmadát-háromnegyedét eldobja, anélkül, hogy azt valaha is látná a címzett, annyira lerí ugyanis róluk, hogy kéretlen levelek. A spamküldők is fejlődnek, egyre rafináltabb módon rejtik el a szövegben a reklámot. Külön probléma, hogy a hatékonyság növelése végett olyan trójai programokat is fejlesztenek, ami az óvatlan felhasználó gépét egy levélküldő zombivá változtatják, és mire azt ezt figyelő rendszerek elkezdik kiszűrni az erről érkező leveleket, azoknak egy része célba ért. Igaz, a trójai által fertőzött gép hamarosan használhatatlanná válik, de funkcióját betöltötte. Mehet az újratelepítés.
Ami a legszomorúbb, hogy terjedőben van a magyar nyelvű spam is, és egyre pofátlanabb módon. Egy több mint egy évtizede használt címem már nyilván sok listán fent van, ennek ellenére kevés spam ér célba. Az egyik ilyen fajta, ami különböző fantáziadús körítő szöveggel egy adott csoporthoz tartozó fizetős warez szolgáltatást reklámoz, például imigyen:
Sziia nyuszoka,
Itthon all a bal, botrany van nagyon:(
Apu es anyu valni akarnak... En ezt nem fogom kibirni!
Apu elmondta anyut minden rohadt kis kurvanak, majdnem verekedtek is:(
Ettol most olyan nagyon depis vagyok:(Annyira elszomorit:(
Most filmekkel vigasztalodok, amiket innet toltok le:
OLDAL CÍME (amit természeteseb töröltem) 
Legyszives irjal, holnap esetleg talalkozhatnank is, hogy egy fergetegeset szeretkezhessunk!
Akkor talan legalabb egy kis idore, elfejthetnem, ezt az egesz szarsagot:(
De talan nem is rovid idore, ha jol birod a kikepzest:PPPP
Cuppppppppppaaaaaaaaaaaaaz: puncicusod:)”
Menten klikkelek és már küldöm is az emeltdíjas esemest, nemde? A pofátlanság fokozódik azzal, hogy mostanában rendszeresen ugyanarról a helyről adják fel a leveleket. Nem vacakolnak azzal, hogy megpróbálják elrejteni a feladás helyét. Nem kell sokat levelezgetni, ha vannak megfelelő körökben ismerősök, és kiderül, hogy a levelek kiinduló pontja elvileg egy hotspot, amin keresztül valaki időnként elárasztja a magyar közösséget a reklámokkal. Mit tenni ellene nem nagyon lehet. Illetve érdekes, hogy nem tesz senki semmit. Miközben filecserélő oldalakat futtató gépeket rendre elviszi a rendőrség, és nem talál rajtuk semmi terhelő adatot, eközben azok az sms-el működő szolgáltatások, amelyek mögött egyértelműen azonosítható cégek állnak, virágkorukat élik. És a nagy számok törvénye működik. Vannak, akik fellépnek az oldalra, és küldik is az üzenetet a remélt film vagy program reményében. Ezek után nem tartom elképzelhetetlennek, hogy vannak olyanok is, akik válaszlevelükben egy filmnézésnél kicsit többre is meginvitálják a kedves leányzót. Mi inkább töröljük a postafiókunkból a levelet, hiszen spamiszonyban szenvedünk, és várjuk, hogy valami illetékes egyszer érdemben is fellép a hasonló jelenségek ellen.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr32680873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meer 2008.09.25. 14:31:58

V1agra, C1alis, Pen is en largement :D

rolika 2008.09.25. 14:51:35

thunderbird-öt használok, a spam 99%-át kigyűjti a szemétbe. javaslom mindenkinek

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2008.09.25. 15:03:09

Jaja, a Thunderbirdbe már csak egy jó kis OCR kéne, hogy a képspamet is kiszűrje...

Pistike 2008.09.25. 15:51:45

Ezt sose értettem. Ott a sok 0690-es warez oldal, ahol a hó végén a cég szépen megkapja a jutalákát a telkótól. Egyértelmű, hogy valaki valakitől pénzt vesz át warezolásért, és mindenki lesz_rja. Hogy van ez?

The M 2008.09.25. 15:53:42

Ezzel a csajjal már nekem is volt dolgom. Szerintem a fél világ meg...hatta már. Sőt a küldő némely egyeneságbeli rokonát is elég sokan.

Logos 2008.09.25. 15:58:43

Gyanús, mint minden itt, hogy benne van olyan is, akinek ráhatása van az üldözésre. De tévedjek.
Megoldás úgyis az lenne, ha bárki odafigyelne arra, hogy ugyan ne lehessen warezt nyíltan üzemeltetni ilyen sms oldalalkon. Régen fű alatt ment, most meg már éppen a Barátokközt előtt nem megy a tévében reklám. Igaz, az pénzbe kerül.
Egy levelező rendszer üzemeltetésénél, pont ezek miatt, már többe kerül a spamszűrő hardverkapacitás, mint a többi cucc.

InfiniteReality 2008.09.25. 16:03:24

Az ilyen spamek ellen (is) tökéletes az öntanuló, pontozáson alapuló és direktben tanitható SpamAssassin. Hátránya hogy linuxos, valamint levelezőklienshez nehéz hozzáhegeszteni. Ellenben szerverekhez nagyon jó lehet.

Kevés spamet enged át, amit esetleg igen, azt egy "dummy" cimre elküldve megtanulja, és beleveszi a bonyolult pontozásos rendszerébe. Egyébként az egész "tanitást" úgy kell kezdeni a programmal, hogy beadagolunk neki mondjuk 3000db spam levelet, hogy "nesze ez spam".

will · http://willfreeman.freeblog.hu 2008.09.25. 16:11:42

A gáz az, hogy az irritáció olyan magas fokú, hogy azok a cégek szívják meg akik rendes, élő, gyűjtött adatbázisra küldenek levelet, és van rajta emilcím, vagy telefon is. Mi például ilyenekkel is foglalkozunk. És ilyenkor kapom a nyakamba az összes gecizős panaszt, én szívok a Rolexek és fasznövelők miatt, mert a levél feladója elfelejtette, hogy egyszer egy telefonunkra rendesen pozitívan reagált és megadta az emilcímét, vagy feliratkozott normálisan a hírlevelünkre.
A sok spam miatt egy sima hasznos hírportálos hírlevélen is képesek teljesen kiakadni az emberek.

movhu 2008.09.25. 16:19:09

A hírlevelekre nem szoktam kiakadni, még akkor sem, ha már fogalmam sincs róla, hogy mikor és hogy kerültem a listára. Nagyon hasznosnak tartom, és pozitívnak, ha van egy gomb, amivel gyorsan leíratkozhatom. Tudom, hogy ez nem hasznos az ilyen cégeknek, de nekem legalább pozitív élmény marad.

Logos 2008.09.25. 16:20:28

Legutóbb kaptam olyan warezreklámot, hogy le lehetett iratkozni a listáról :) Gondolom nagy hatása lett volna, ha végigcsinálom a porcudúrát.

d.hardman 2008.09.25. 16:29:32

www.419eater.com/
scammerek szopatása :) biztos nem fog sajnos, de ha kishazánkba is elterjedne... :)

Meer 2008.09.25. 16:31:36

A spamelőre fel kell tetoválni néhány művét. Egy idő után ciki lesz ilyenekkel rohangálni a strandon :)
A megoldás nem abban rejlik, főleg magyar spam esetében, hogy a spam-et szűrjük. Nehogy már ne lehessen egy akkra országban megfogni valakit, aki a mögötte lévő szolgáltatást vagy árut adja.

Gaeta 2008.09.25. 16:32:57

A leiratkozásnak nagyon sok helyen épp az a lényege, hogy ha megcsinálod a leírt procedúrát, azzal bizonyítod, hogy elolvastad a levelet és célbaért az üzenet. Tehát jó alany vagy, és lehet küldeni még több szemetet.
Persze ez csak az "igazi" spamre vonatkozik, a normális hírlevelekről stb-kről persze le lehet iratkozni. (legalábbis általában. Volt olyan, hogy valahogy felkerült a címem egy legitimnek tűnő hírlevél listájára, de a leiratkozáshoz a feliratkozáskor megadott jelszó kellett volna...)

BLovi 2008.09.25. 16:49:37

Ez a "csaj" nekem is írogat, különböző neveken. Egyből törlöm amikor látom hogy ismeretlen a feladó. Csak olyan szar, hogy napi 3-4 ilyen levél is jön :(

2008.09.25. 16:51:25

"Make your rod magically blow up!"

ribizli 2008.09.25. 16:52:21

A magyar feladójú láma spammerek ellen igen hatékony a spambejelentes@nhh.hu-ra továbbítás. Ők szépen eljárnak, és büntetnek is szükség szerint, valamint értesítenek. A múltkori levélben szerepelt, hogy a szuperlúzer spammer az NHH (Nemzeti Hírközlési Hivatal) mailcímére is küldött levelet. :)

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.09.25. 16:54:17

Tegnap feljelentettem egy spammert, kíváncsi vagyok,mozdítják-e a zsarvak a fülük bojtját... Sajnos 38 kilósan nem járható út, hogy megkeressem és eltángáljam.:)

will, ha feliratkozik valaki a hírleveledre, ne fél év után írj neki először, mert jó h fogalma sem lesz, mit akarsz tőle. Egy ismerősömnek is leüvöltötték a fejéről a hajat a feliratkozottjai nemrég, persze h egy sem emlékezett, mire adta meg a címét fél vagy egy éve, és még én is körberöhögtem szegényt. :D

Bézból 2008.09.25. 17:01:32

Egy olyan megoldáshoz mit szól a T. Nagyérdemű, hogy az ominózus hotspotnál IRL figyelőszolgálat, majd fizikai attrocitás?

segabor 2008.09.25. 17:02:13

keeroy: a pálmát mégis ez viszi el:

"Penetrate her from behind with your love rod"

Ha rossz a kedvem, felidézem és menten vigyorgok :))

Domonkos · http://ujakropolisz.hu 2008.09.25. 17:18:20

Teljesen egyetértek a mondanivalóval. A spameknek, illetve egyéb parazita reklámoknak abban látom a legnagyobb veszélyét, hogy a kommunikáció szükséges csatornáit szennyezik be, így azok eredeti feladatukat sem lesznek képesek ellátni. Például a pesti belvárosi közlekedés során az emberek nem is mernek egymáshoz szólni, mert egy reflexszerű érzelmi pofon benyelése árán lehet csak beszélgetést kezdeményezni. De azt is jól meg kell gondolnom, ha időnként egy jó programot, vagy történetet akarok megosztani a barátaimmal, mert tudom, hogy naponta szőnyegbombáznak mindannyiunkat fantasztikusnak tűnő ajánlatokkal. Megvan a kultúrált formája a reklámnak, az ajánlattételnek, a segítségkérésnek, még cigit vagy pár forintot kérni sem bűn egymagában. Kihívás nyitottnak maradni, de egyben nem prédául vetni magunkat...De érdemes, mert először egy egészséges mikroklímát épít fel maga körül az ember, egy olyan burkot ami véd is, de nem is áthatolhatatlan. Ez a mikroklíma pedig vonzani fogja a hasonlókat, és így van esély nagyobb, egészséges közösségek létrehozására.

Jay 2008.09.25. 17:19:32

Mi a fasszom az a zinternet?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.25. 17:28:09

Látom másnál is kiverte a biztosítékot a téma. Pont tegnap hörögtem én is egyet, bár szerintem én kaptam (nyilván nem egyedül) az univerzum legpofátlanabb scam-jét...
azbeszt.blog.hu/2008/09/24/de_az_univerzum_nem_biztos

dinoszaurusz 2008.09.25. 17:45:39

az NHH az én eseteimben elég hatékony volt eddig
összes kiosztott bümtije az általam bejelentett esetekből 2 milla fölött jár fél év alatt

ma az interware küldött spamet :)
nekem valószínűleg utoljára

ididididó... 2008.09.25. 17:56:28

nekem havi 520 db jön :)

gmail véd többit lesz..
süti beállítások módosítása