15 perces biztonság

2008.09.18. 09:00

 

Manapság bármerre megyünk, ügyelni kell a megjelenésünkre. A legkisebb élelmiszer boltok is fel vannak szerelve biztonsági kamerával. A kávézó, az üzletközpont, a bank, a posta- még az utcán is lehetnek elhelyezve megfigyelő szemecskék, amik azt nézik, rendben mennek- e a dolgok, nem követünk- e el valami rosszaságot. Gyakran kényszert érzek, hogy viccesen belekacsintsak, vagy valami mókás grimasszal szórakoztassam a biztonsági szalagokat ellenőrző szerveket. De mit tegyek, kinőttem már ebből a korból. Inkább megigazítom a hajamat, mielőtt a bankautomata elé lépek. Nézzek már ki valahogy, mikor húsz centiről készül rólam felvétel.
Ezen túl persze ad némi biztonságérzetet is. Feltételezem, ha valaki megtámad, vagy meglop, akkor ezek a felvételek segíthetnek kideríteni, ki volt az elkövető. Így gondolja ezt egy ilyen naiv állampolgár, mint én vagyok.
Sajnos úgy tűnik, ez azért nem egészen így működik.
Néhány napja egy üzletközpontban ellopták anyukám táskáját. Az egy dolog, hogy nem kevés készpénz volt benne, de sajna bankkártya is, PIN kód is. Mire anya eszmélt, a kártyát már használták, az azon lévő pénzt leemelték. Irány a rendőrség, feljelentés, jegyzőkönyv. Egy igen készséges rendőrnő próbálta a megoldást keresni, hisz egy ilyen zsebtolvajt- táskatolvajt megtalálni a legnehezebb. Logikusnak tűnt, hogy a bankautomata biztonsági kamerája talán elárulhat valamit. Így gondolkodott a sértett, így gondolkodna bárki, aki egyszer is elolvasta a feliratot: videofelvétel készülhet a tranzakcióról. Mint kiderült, ez nem így van. A rendőr elmesélte, hogy bizony a bankautomata biztonsági kamerájának felvételét körülbelül 15- 20 percig őrzik meg, utána törlésre kerül az esetek 90%- ában, így a rendőrség szinte soha nem tudja felhasználni a nyomozás során. Igen? Akkor miért van ott egyáltalán? Mert előírják nekik, hogy legyen. Van, de mégsincs. 15 percen belül ritkán indul el egy nyomozás, ritkán kérik be a felvételt. Általában mire erre kerül a sor, már rég törlődött, így nincs mit tenni-, ezt meséli a nyomozó. Ha nem így van, akkor ő tudja rosszul, de nyilván számtalan ilyen feljelentés alapján nyomozott már, úgyhogy el kell, hogy higgyem, amit mond.

Azért az mégis furcsa, hogy a bankok gátlástalanul használják a pénzünket, bármilyen megmozdulásunkért díjat számolnak föl. Akkor is, ha átutalunk, kiveszünk, beteszünk. Hitelekről, THM- ekről meg már ne is beszéljünk. Ők aztán tényleg extraprofittal dolgoznak. Aztán ha bajba kerülünk, még egy vacak videofelvételre sem számíthatunk. Talán túl sokba kerülne néhány napig tárolni egy ilyen felvételt? Kevesebb lenne a nyereség? Vagy mi az oka? Hiszen belőlünk élnek! Ezzel a hozzáállással a sokat szekírozott rendőrség munkáját hátráltatják, és ráadásul nem jogszerűen, hisz előírásuk van rá, hogy készítsenek biztonsági felvételeket. Arra nincs rendelet, hogy mennyi időre maradjon meg a felvétel? Már egy 24 órás megőrzés is sokat segítene. Egy negyed órás olyan, mintha nem is lenne. Talán lehetne rájuk is egy Robin Hood adót kivetni, amiből kicsi, egynapos tárolású, digitális kamerákat tudnának betenni minden bankjegykiadóba. Akkor elég lenne azt átnézni, és most nem azzal foglalkozna két rendőr napokig, hogy az üzletközpont felvételeit böngésszék, kutatva a táska után, hogy hol, kinek a vállán látják meg.
Álmodozok megint. Miért is lenne érdeke a banknak, hogy figyeljen a pénzünkre? Neki csak az számít, hogy a pénz forogjon, mozogjon, az teljesen mindegy, hogy ki az, aki megmozdítja. Valószínű, hogy a tolvaj akciójáért a számlára ráterhelték a kezelési költséget, a hitelkeret- túllépési költséget, és még az is lehet, hogy a videokamera felvételéért is felszámoltak valamit. A kártyát használták, a pénz mozog, és ez máris hozza a profitot. Csak ez számít.

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr33668963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meer 2008.09.18. 09:19:12

A hitel üzlet mindenkinek...ilyesmi reklámszövegek ugranak be. A bankot rohadtul nem érdekli az ügyfél pénze, ha nem neki kell megtéríteni, mint ebben az esetben. Sajnos nem lehet elégszer elmondani, hogy a PIN kód NE LEGYEN A KÁRTYA MELLETT. De azért nem értem a bankokat. Mai technológiával tök mindegy mennyi videót tárolsz, akkora kapacitások vannak.
A megoldás a táskalopásra meg egyszerű: kézlevágás.

movhu 2008.09.18. 09:26:16

Tudom ,hogy sokaknak nehéz megjegyezni azt a temérdek kódot, amit kell. Ezért azt szoktam javasolni, hogy amennyiben minden áron hordozni akarják magukkal, akkor legalább ne a kártya mellett, illetve ne egyértelműen írják fel. Egy csomó telefonszám közé, sok számot egymás után, amiből az eleje, vége, közepe, minden második, stb. a kód, de ne legyen már ott a kártya mellett az eredeti banki papír a kódról. Mert a bank ilyenkor szóba se áll veled, olyan, mintha te vetted volna fel a pénzt.
A másik kérdés, ami érthetetlen, hogy miért csak ennyit tárolnak? A mai tároló rendszerek már rég nem videokazettásak, hanem digitálisak(meglepődnék, ha a bankban nem ez lenne). Ma már nem pénz 1 hónapnyi anyagot tárolni, akár országos viszonylatra vetítve sem. Arról ne is beszéljünk, hogy ez mekkora pénz egy bankhoz mérve. Biztosan futná rá belőle a készpénzfelvételi díjakból. Igen, csak a profit számít.
Emese banki reklámja megérne egy Fogysztóvédelmi ügyet. Miért üzlet az nekem, ha hitelt veszek fel, és annak egy részét készpénzben ideadják nekem ? A körítő rizsa mindegy, a hitel az ügyfélnek a muszéj kategória. Még akkor is, ha vállalkozása van, és ő többet csinál belőle. Akkor sem a hitel neki az üzlet, hanem a saját vállalkozása. A bank csak meglovagolja a pénzhiányt. Providentről meg ne is beszéljünk.

The M 2008.09.18. 09:35:40

Igazad van, álmodozol. A bank pont annyi pénzt költ számára felesleges dolgokba, amennyit rákényszerítenek. Neki semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy naiv ügyfél pénzét megvédje. Mondjuk a bankban lévő biztonsági rendszerek és őrök sem állnak a helyzet magaslatán, az is biztos. Tanulság fent már megemlítődött. Védd meg magad, nincs más megoldás. Kézlevágás jó ötlet, jelenetősen gátolja a második elkövetés lehetőségét. Szépen műtétileg, és még ki is fizettetném vele. Illetve felajánlanám az olcsó bárdos megoldást is.

Kuszal 2008.09.18. 09:43:27

Üdv!

Azzal kezdeném, hogy nem vagyok jártas a banki rendszerekben, DE, kizárt dolognak tartom, hogy egy bankomat videókamerájáról csak a legutolsó 15 percet lehessen visszanézni. Ez hülyeség, kb. akkora mithogy anyukád a kártya mellett tartotta a kódot. (Mondjuk hallottam már olyanról aki körömlakkal ráírta a kártyára, hogy ne feljetse el)

Szerintem ezt ismét csak a rendőri erők tájékozatlanságát mutatja. Biztos hallotta valahol és ezt megosztotta Veled is. Persze így neki is könnyebb, hiszen nem kell a bankba menni, felvételt kikérni, stb. De verjed csak nyugodtan az asztalt, mert ez így nem igaz. Arról már nem is beszélve, hogy mi értelme van egy olyan videórögzítő rendszernek, ami a legutólsó 15 percet képes csak tárolni. Semmi. Nem néztem utána a jogszabálynak de tuti, hogy napokat, ha nem heteket, hónapokat ír elő az ilyen redszerek esetében.

A rendőrnő "tájékozottságát" csak azokéhoz tudom mérni akik a vasútról is mindíg úgy beszélnek, mintha minden napjukat ott töltenék, pedig a valóságban semmit sem tudnak, csak beszélni róla, de azt is csak ismerősök és barátok lemondása alapján.

Üdv: kuszal

Pistike 2008.09.18. 10:18:09

A rendőr szerintem is igen félretájékozott lehet. Mivel a bank nem hibás, de azért benne vannak a folyamatban, nem tartom kizártnak, hogy együttműködének. Arra ezért ne számíts, hogy CSI szerű nagyításokat lehet csinálni, de könnyen lehet, hogy ismert az elkövető, és akkor elég a minőség. Szerintem kérdezz rá a bankban! Rendőrt felejtsd el, neki az az érdeke, hogy két hét alatt lezárhassa az ügyet a statisztika miatt.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.18. 10:49:03

A pIn kódot ott tartani nem jó. Viszont (micsoda véletlen!) ha van egy ritkán használatos kártyád, amire éppen szükséged van, akkor beleléphetsz egy ilyenbe.
Kuszal: ezt mondom én is! Semmi értelme egy ilyen rendszernek. Azt meg nem hinném, hogy a rendőr lenne tájékozatlan, vagy hanyag. Így rosszabbul jár, mert az áruház felvételeit kell átnéznie.

movhu 2008.09.18. 10:56:57

Még mindig azt mondom, hogy amenniben van ilyen kártya, akkor legalább kódolva legyen elrejtve a kód a pénztárcában. Legalább akkor kicsi a valószínűsége, hogy sikerül belőle 3 próbálkozásra kiszedni azt, hogy melyik a helyes. Tudom, utólag könnyű okosnak lenni, ezért szoktam előre figyelmeztetni ilyesmire.
Az viszont kezd érdekes kérdéssé válni, hogy akkor mennyi is az annyi? Azaz mennyit rögzít a bank?

johevi 2008.09.18. 10:58:00

Kötelező előírás nincs, pont a személyiségi jogok miatt. Többek közt a térfigyelő kamerák ellen is sokan nyavalyognak, hogy miért, milyen jogon figyelik meg őket, készül róluk felvétel. Ez nem a Bankok hibája ( elsősorban.. ) ombudszmanok okoskodnak általában.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.18. 10:59:44

Igen, én is azt hiszem, hogy ezúttal a lényeg a kamerán van. Rögzít egyáltalán? Merthogy a szöveg is úgy áll rajta: felvétel készülHET. Ezen már régebben is filóztam, hogy ez azt jelenti, hogy néha? Vagy hogy igen? Vagy mi az a -het, és mi alapján készül egyszer, máskor meg nem? és mi van, ha pont akkor nem, mikor kellene?

BigOne 2008.09.18. 11:00:31

A rendőt szövege nem tűnik kamunak, gondolom a bankok biztonságisai ezt mondaták neki. Az már nem biztos, hogy ez így is van. Kár a PIN kódért, mert különben a bank felelne a kárért. Igaz, akkor nem is keletkezett volna kár, ha nincs ott a kód. Szerintem azért kérdezz rá a banknál, annyit megér.

Érdeklődő 2008.09.18. 11:01:07

Én nem egy olyan cikket, híradást illetve kék-fény-szerű tévéműsort láttam már, ahol elég rossz minőségben, de banki automata kamerás képét adták közre a tettes kézrekerítése érdekében. Ezért aztán én is kizártnak tartom, hogy ez a 15 perc igaz legyen. Talán 15 nap.
Javaslom, hogy tessék utána járni mielőbb!

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.18. 11:01:33

A térfigyelő értünk van. Az automatában is miattunk van. Én teszek rá, hogy a bénázásomon röhögnek, ha tudom, hogy van fölvétel, ha valaki meglop. ilyen világban élünk. Jogom van a biztonsághoz is, azt pedig a kamera biztosítja adott esetben.

Kheller 2008.09.18. 11:05:22

"ne legyen már ott a kártya mellett az eredeti banki papír a kódról. Mert a bank ilyenkor szóba se áll veled, olyan, mintha te vetted volna fel a pénzt."

Hogy mivan?? Honnan tudná a bank, hogy ott volt a kártya mellett a papir?

1. Megkerült az elkövető és a kezében volt a papir? Akkor nincs miről beszélni

2. Nem került meg az elkövető, akkor meg honnan tudná a bank, hogy mellette volt-e a papir vagy sem. Az eredeti papirt a legtöbb bank ajánlja, hogy felbontás után azonnal semmisitsd meg igy nonsense lenne a bemutatását kérné, ráadásul felirhatta egy másik cetlire is

3. Az meg, hogy az elkövető egyből jól irta be a pin-t semmit nem jelent, mert az atm-ek kommunikációja a bankkal a szánalmas szint alatt van néhány méterrel mivel cleartext-ben csipogják át a pin-t mikor használod a kártyát, igy röhögve lehallgatható és a kártya ellopása után röhögve felhasználható, anélkül, hogy a kártya mellé irtad a kódot.

Na erről ennyit.

Szilba 2008.09.18. 11:15:04

Páromnak egy éve szintén ellopták a pénztárcáját, és a legközelebbi bankautomatánál próbálkoztak vele. (PIN kód nem volt ott) A lopás ténynét csak másnap fedeztük fel, feljelentést tettünk. A rendőrség kb. egy hét után (!) lekérte a bankautomata fotóját, és ennek segítségével megtalálták a tolvajt. Tehát a rendkívül készséges rendőrnőd vagy csont hülye, vagy csak nem volt kedve dolgozni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.09.18. 11:16:50

kényszeresen a középső ujjam szoktam mutogatni, ha észreveszem, hogy kamerával figyelnek. ugyanakkor a napokban liverpool városát látogattam meg, ahol (gondolom más angol városokhoz hasonlóan) nagyon durván mindenhol (külső és belső)térfigyelő kamerák vannak. Nem zavart, sőt, biztonságban éreztem magam. Itthon zavarna, mert ezekből a magyar egyenruhás bűnöző gazemberekből simán kinézem, hogy visszaélnének adott esetben ezzel is, mint mindennel.

The M 2008.09.18. 11:18:05

Megtudtuk, hogy a rendőrnő h*lye és félretájékozott, illetve mindkettő egyszerre :)
Azt azért kétlem, hogy amennyiben az elkövető tudta a PIN kódot, akkor a bankot érdekelné ezután bármi is, például az, hogy volt-e ott papír vagy sem.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.18. 11:19:57

a 15 perc ellen is van megoldás, mostanában alkalmazzák is rendesen. kell hozzá egy ifa, egy hosszabb sordony, egy kis impulzusnyomaték és kész. máris tehetsz nagy ívben a 15 percre, a pénzednél vagy.

mbazs 2008.09.18. 11:21:09

Kheller:
cleartextben? nehezen hiszem.

Autótesztelő · http://hasznaltteszt.blog.hu/ 2008.09.18. 11:23:03

Ez ám a cumi.. sok pénz volt a kártyán?

KenSentMe 2008.09.18. 11:24:24

Jah, tiszta George Orwell, meg 1984.. a teleképről sose lehet tudni, hogy figyelnek-e a másik végéről, vagy nem.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.18. 11:27:21

Szilba: Egyre jobb. Tehát vagy a bank a hunyó, vagy a rendőr nem akar dolgozni. Szívás ezerrel.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.18. 11:29:54

Autotesztelő: A kártya azért volt ott, mert másoktól összegyűjtött pénzt rakott be rá. Nem keveset. Hogy nehogy ellopják.

Autótesztelő · http://hasznaltteszt.blog.hu/ 2008.09.18. 11:33:42

Ejj, nagyon durva. Sajnálom anyukádat, gondolom az iratai, meg minden más is a táskájában volt. Egyébként, a szolgálnuk, és védünk szlogenen kellene elgondolkodni, hogy megáll-e egyátalán. Sem a rendőrség, sem senki nem fogja a normál állampolgárok pártját. A bankokat pedig törvényileg kellene kötelezni a felvétel 2 hétig tartó megőrzésére.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.18. 11:37:13

Én 10 éve kezeltem egy magánfőiskola biztonsági rendszerét. 1 hónapig megvolt a felvétel, pedig akkor még videokazettára dolgoztunk, kézzel cserélgetve, nyilvántartva, nem pedig úgy mint, ma, amikor gondolom gigbájtok ezrei állhatnak rendelkezésre, és mindez automatikusan működve. Kizártnak tartom ezt a 15 perc dolgot. Hát még egy szimpla egygigás pendrive-ra is ráfér 1 óra DVD minőségben!

zulu 2008.09.18. 11:46:33

Izé, emberek, lehet hogy én tudom rosszul, de a PIN kód a kártyádon van tárolva, és nem a bank rendszerében. Tehát amikor bepötyögöm, a kártyán lévő adattal hasonlítja össze a masina, és nem utaztatja cleartextben sehová.
Vagy nem?

Mindemellett aki egy négyjegyű számot nem tud fejben tartani, az sikeres ember nem lehet...

Perillustris 2008.09.18. 11:49:57

A PIN-kod okos tarolasan tul javaslok egy plusz lehetoseget, ami jelentosen noveli a biztonsagot: a kartyan be kell allitani a napi limitet, termeszetesen az egyeni vasarloi szokasoknak megfeleloen.

Ha adott napra egy nagyobb osszegu vasarlas van betervezve, akkor atmenetileg fel kell emelni a limitet.

A CIB-nel kulon be lehet allitani a keszpenzfelveteli es a vasarlasi limitet, igy ha valaki ellopja a kartyat, amin - szerencsetlen modon - a PIN-kod is rajta van, akkor sem tudja megkopasztani a tulajdonost.

johevi 2008.09.18. 11:54:31

Szerintem a rendőr egyszerűen nem akart foglalkozni egy táskalopással és így akart lerázni. Biztos közel volt a műszak vége és rengeteg papírt kellett olna kitölteni. Egyébként szerintem is 15 nap és nem 15 perc.

movhu 2008.09.18. 11:54:40

zulu 2008.09.18. 11:46:33
Még ennél is komplexebb. A PIN kód a bankban sincs tárolva, hanem egy ellenörző összeg, ami a kódból képződik. Ezt küldi át az automata. Ha megegyezik, akkor jó, ha nem, akkor nem. Igazából a PINkód lopás mindig emberi tényező kijátszásával történik. Vagy le van írva papíron, vagy kilesik. Volt már olyan, hogy kamerát szereltek rejtett helyre, és azzal lesték ki.

avensis 2008.09.18. 11:56:49

Rosszul tudod.
az automata kéri a pinkódot, megvárja a műveletet, majd titkosított formában elküldi a banknak az egészet. A bank meg visszaválaszol a megfelelő formában.
ezért is van az, hogy nem akkor kapod a rinyálást, amikor beütöd a rossz pinkódot, hanem amikor a pénzfelvétet már elindítottad.
A kártyán nincs kód, csak az ident.

Sec 2008.09.18. 11:57:40

A 15 perces dolog kacsa. Valószínű nem volt kedve a rendőrségnek nyomozni. Mivel biztonságtechnikai cégnél dolgozom tudom, hogy az ATM-ekbe 600 gigánál is nagyobb adattárolókat építenek be, ami csak a kamera képét rögzíti. Ha DVD felbontásban folyamatosan rögzítene 25 fps-sel -ami kizárt, azonfelül teljesen felesleges- akkor is kb 3 hét folyamatos felvételt tudna tárolni.

Szóval Photoshop!

sdfsdf 2008.09.18. 11:59:48

looooooooooooooooooooooooooool
bankártya meg pin kód egymás mellet aki enyire hülye már bocs az ne is szóljon egy szót se ennél már az is egyszerűbb ha megváltoztatja a pinkódját egy formára 1234 vagy 7896 4562 4769 ilyesmi

hú de hülye emberek vannak már bocs

abban viszont igazad van ha 15 percig van meg akkor minek veszik fel? ha jól tudom akkor is csak az arcot lehet azt meg mért nem lehet hosszabb távon?
egyértelmű hogy a bank nem akarja kifizetni ha loptak a kártyával, és fel is vetődik bennem egy kérés ha másolnak bankártyákat akkor az hogy derül ki?

Kheller 2008.09.18. 12:03:10

Nyugodj bele, hogy cleartextben megy át és nem a kártyán van tárolva, hanem a banknál. Ha a kártyán lenne tárolva, akkor simán át lehetne irni akármire egy háromezer forintos kártyaolvasóval...

Pár hónapja füleltek le egyébként egy ilyen bandát, filléres alkatrészekből összerakott kis lehallgatót raktak az atm telefonkábelére és hónapokig nem vették észre, egészen addig rögzitették az összes pin kódot amit beütöttek az atm-en, volt is belőle balhé...

Kheller 2008.09.18. 12:05:21

Egyébként az egyetlen biztonságos megoldás a chipes kártyák, a mágneskártyánál biztonságáról csak hozzá nem értők hadoválnak butaságokat

zulu 2008.09.18. 12:08:18

avensis:

Köszi a felvilágosítást, akkor tényleg rosszul tudtam.

Perillustris 2008.09.18. 12:10:06

En a parnamban tartom a penzt. Csak hulyen neznek a boltban, amikor fizetek. Bar a legtobb helyrol mar sokkal elobb kikuldenek, mert azt hiszik, le akarok fekudni a probafulkeben.

smartdrive 2008.09.18. 12:10:29

"sajna bankkártya is, PIN kód is"

iq-teszthez kéne kötni ezt is

Török Tamás · http://torimpex 2008.09.18. 12:23:57

Bármennyire is furcsa, de én a bankártyát meg a banki papírt a PIN kódról mindig egymás mellett tartom épp az esetleges lopás, elvesztés miatt. Ennek a logikája pedig az, hogy a tolvaj többször próbálkozzon pénzt felvenni a kártyáról és úgy tudom 3 sikertelen próbálkozás után az automata a kártyát nem adja vissza, elnyeli. Ja, azt elfelejtettem leírni, hogy olyan kártyám van aminek a PIN-je megváltoztatható és én azt már az első nap megváltoztattam egy számomra könnyen észbentarthatóra.

Sync 2008.09.18. 12:24:21

meg is érdemlte baszod.
aki ennyire hülye annak ez jár.
vagy lenyultátok a lét, aztán még egy blogon is nyavalyogsz, hogy hitelesnek tűnjön?

Ylim 2008.09.18. 12:26:44

"Mókás", hogy az emberek többsége a saját hülyeségét mindig másokra akarja hárítani.
Gondolom a lakáskulcs meg a lábtörlő alatt van.

Doris: befizetésre a bank pénztára a legalkalmasabb.

movhu 2008.09.18. 12:27:17

Sync 2008.09.18. 12:24:21
Egyes, ülj le fiam! Legközelebb jobban készülj!

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.18. 12:29:19

smartdrive: Ne térjünk el a tárgytól. Bármi okból előfordulhat ilyen. Nekem is volt már, hogy nem használt hitelkártyát vittem magammal, mert adott helyzetben használtam. A kódot mellécsúsztattam, mert tutira mentem a gépnél. Ha akkor rabolnak ki, én is szívok, pedig általában nem viszem magammal a pint. Mikor van 3 kártyád, egy személyi számod, taj számod, adószámod, és még néhány telefonszámod, akkor előfordulhat, hogy csinálsz egy ilyet. Az illető szívott. Itt a lényeg az, hogy vagy a bank, vagy a rendőrség még tett rá egy lapáttal.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.18. 12:32:06

Török tamás: Ez nagyon jó! Ez tetszik.

LouisCyphre 2008.09.18. 12:32:08

Perillustris, te nagyon hülye vagy! :-))))))

Autótesztelő · http://hasznaltteszt.blog.hu/ 2008.09.18. 12:35:25

Ma már minden kártyának meg lehet változtatni a PIN-jét nem? Nekem mind a három kártyámnak, telefonomnak ugyan az a kódja.

Gyertek kommentelni meg szavazni a blogomra, mert igy sose leszek hires!

Blender 2008.09.18. 13:00:49

Milyen sok hülyeséget tudtok itt összehordani...

Először is nem tudom melyik bank lehetett ez, de ilyen nincs, hogy 15 percen belül törlik, ez központba továbbítva lesz és ott tárolódik. Nem minden ATM-ben van kamera, pl. azokon amik 24 órás zónában vannak ott gondolom nincs hiszen a helyiségben van kamera.

Aztán a PIN kód továbbítása mindenképpen rejtjelezetten történik, és az ATM-ek általában bérelt vonalon lógnak amit eleve titkosítanak. Szóval annyira nem triviális lehallgatni. De gondolom Kheller napi szinten PIN kód lehallgatással szórakozik.

tappancs 2008.09.18. 13:04:39

1. a rendőr hülyeséget mondott.

2. tessék megjegyezni a pin-kódot, és nem felírni sehová!!


az ügyfél "hülyeségét" nem lehet semmiféle biztonsági berendezéssel maximálisan kivédeni...

sejk 2008.09.18. 13:13:29

Szept 11 utan is siman visszakerestek a merenylokrol az ATM videot, ahogy eppen penzt vesznek fel

Jajjmár faszomacaptchába 2008.09.18. 13:33:07

Jajj, hát az a kamera nem azért van, hogy tőled ne lophassanak! Azért van, hogy te ne lophass a banktól!

dr. Wilbur Swain 2008.09.18. 13:36:30

alap: a pin ne legyen a kártya közelében
a klasszikus eset: a pinkód ráírva a kártya tokjára...

Reggie 2008.09.18. 13:40:11

Az is lehet h siman bekamuzta a rendor a 15 percet mert nincs kedve foglalkozni az uggyel...

Liberté_73 2008.09.18. 15:07:07

"mivel cleartext-ben csipogják át a pin-t"

hát ekkora marhaságot régen nem hallottam!
(elárulom, hogy ki sem megy a PIN az ATMből, nemhogy cleartextben, de sehogy)
olvass egy kicsit barátom

Szilba 2008.09.18. 15:09:04

Kheller 2008.09.18. 12:03:10 "egészen addig rögzitették az összes pin kódot amit beütöttek az atm-en."
Sokra mehettel vele a kártya nélkül...

Perillustris 2008.09.19. 01:06:51

"Sokra mehettel vele a kártya nélkül"

Nem feltétlenül. Már olyan is volt, hogy a rossz fiúk telepítettek egy kamu automatát, ami persze elnyelte a kártyát a jó PIN beütése után is. Nem kellett mást tenniük, mint elmenni a legközelebbi valódi ATM-hez.

De ismert a lemásoló technika is, amikor beépítenek egy olvasót a kártyanyílásba.

pizzateszta 2008.09.21. 00:49:00

Biztos, hogy a rendőr tudta rosszul. Több bankban is dolgoztam már, és mindenhol legalább 30 napig tárolták a felvételt.

Az hogy melyik ATM-be szerelnek kamerát az ATM típusától (a 24 órás zónához alapban nincs köze), és a bank bankbiztonsági szabályzatától függ.

Egyébként meglepődnétek, hogy napjainkban is mennyire felelőtlenek tudnak lenni az emberek. És most nem idősebbekről beszélek, akik már nehezen viszonyulnak a mai technikához, hanem a fiatalabb korosztályról. Néhány példa: Ügyfél ~50 millió forintot vett fel, és egy részben átlátszó reklámszatyorban vitte el; Van, hogy egyáltalán nem készülnek semmivel; pinkód + kártya rendszeresen együtt tartva

molnibalage 2008.10.01. 19:03:29

A magyar pénzügyi szolgáltató szektro egy rossz vicc a szememben.

Délibáb 2008.10.19. 13:18:13

"A bankok gátlástalanul használják ki a pénzünket"?

Ó, ne! A fogorvos meg gátlástalanul betömi, kihúzza a fogamat! Ha nem tetszik, tessék kivenni minden hónap elsején, és bedugni a biztonságos matrac alá.

"Miért is lenne érdeke a banknak, hogy figyeljen a pénzünkre? Neki csak az számít, hogy a pénz forogjon, mozogjon, az teljesen mindegy, hogy ki az, aki megmozdítja."

Ez meg a demagógia csúcsa. A bank szolgáltatást nyújt, te választhatsz, hogy mit veszel igénybe, mit nem, ezért a banknak igenis érdeke, hogy megfelelő szolgáltatást nyújtson. Csak épp a bank nem Apu, hogy fogja a kezed, továbbá nem is jótékonsági intézmény, hogy az ügyfél érdekén kívül ne keresse a magát is.
süti beállítások módosítása