Vacsoracsata kismamáknak

2008.08.31. 08:00

Doris tegnapi írása kiválóan rávilágított arra, hogy a szülő milyen nehézségekkel néz szembe akkor, amikor iskoláskorú gyermekének vásárol tanszereket. Nagy a nyomás, hogy az újabbnál újabb és csicsásabb dolgokat vegyük meg, miközben az minőségileg semmivel sem nyújt többet a használójának. A csata azonban sokkal korábban kezdődik az anyának, még akkor, amikor a gyermek bent van a hasában. A kismama magazinok oldalszámra ontják azokat a dolgokat, melyek kiválóan alkalmasak egy terhes nők életének megkeserítéshez. Ennek egyik kiemelendő példája, hogy mit egyen a kismama. Ez külön fejezete lehet annak, hogy hová fejlődött a kín, amely jellemzi világunkat.

A felvetés ott kezdődik, hogy „mit egyen a súlyával elégedetlen kismama”? Már eleve elrontott a kérdés felvetése. Ha valaki fogyókúrázni akar, akkor ezt megteheti kismamasága előtt, után, de közben még véletlenül sem. Annál inkább, mert a mostani szaporodó szülési komplikációk, vetélések és meddőségi problémák hátterében is a táplálkozási rendellenességek állnak, azok, melyeket a korunk társadalmi normái sulykolnak a nőkbe. Ilyen körülmények között kismamáknak fogyókúrázási tanácsokat adni nagyon nagy felelőtlenségre, és természetesen profitvadászatra vall. De tekintsük meg a magazinoknak ezt a rovatát, mert jól szemlélve viccrovattá változnak.

Most bárki állítsa össze a fejében azt, hogy ő milyen étrendet követne, és sorolja fel, mint enne napról napra. Ezt most el lehet felejteni. A kismama magazinokban található étkezési rovatokhoz képest Stahl Judit főzőműsora egy falusi vásár lacikonyhája. Pedig ő sem semmi. Egyik főzés közbeni mondata jól jellemzi, miként alkot ő: „Ha nincs otthon drága fenyőmag, akkor azt helyettesíthetjük olcsó kesudióval” Nem véletlen, hogy ezek a műsorok az Irigy Hónaljmirigyet arra ösztönözték, hogy megalkossák a kuszkuszos medvetarkót. Lássuk, mit tanácsol nekünk a magazin, ha terhesek vagyunk. Kivonatosan lássuk az étrendet. Búzacsírás barackturmix, hajdinagolyócskák, jégsaláta zsázsacsírával, juhtúrós spenótlepény, lencsepástétom, makréla zöldsalátával, répás céklasaláta, de csak szigorúan málnaecettel, szardíniás Graham-toast, csicseriborsó pástétom. Tök átlagos étrend, a hűtőnk tele van az alapanyagokkal, de ha mégsem lenne otthon, akkor a sarki boltos készséggel ad bármelyikből nekünk. Ugye?

Gyanítom, hogy az átlagos potenciális olvasó nem esik abba a kategóriába, aki ilyen étrenden tud vagy akar élni. Mégis úgy van beállítva a dolog, mintha ez tökéletesen természetes volna, és úgy tünteti fel ezeket, mintha tényleg teljesen szokványos ételek volnának. Arról ne is beszéljünk, hogy ezeknek az elkészítése mellett a jövendőbeli anyának nem sok egyéb dologra marad ideje, nemhogy arra, hogy foglalkozzon a legfontosabbal, miszerint pihenjen. Miért nem lehet normális tanácsokat adni az embereknek? Kétségtelen, hogy a fenti étrend talán jó, de mi van akkor, ha az olvasó valami életszerűre személyes étlapot szeretne látni? Tudjuk, ők ne vegyenek ilyen újságokat. De a probléma itt nem ér véget, mert az emberi butaság olyan végtelen felület, mint a Möbius-szalag. Hasonló tanácsokat és objektivitást tanúsítanak a cikkek más területen is. Nagyjából olyanoknak, akiknek más dolguk sincs, mint magukkal foglalkozzanak, és ezt még egy egész stáb segíti.

Ezzel csak az a baj, hogy az emberek elrugaszkodnak a valóságtól. Azt hiszik, hogy a realitás nem más, mint százezreket elkölteni babacuccokra, és a fárasztó bevásárlás után megenni egy kis pisztáciával töltött gyöngytyúkot. Mert ez is realitás, hiszen az Ezeregyéjszaka meséi erről is ír. Nem is kell ehhez más, mint egy kis romantikus dél-amerikai sorozat, meg az aktuális sztárhírek, és tökéletes a világ. A gyermek a lehető legjobb környezetben fog felnőni. A boldogsághoz már semmi más nem hiányzik neki, csak néhány dolog. Jó néhány….

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr5641239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave_hu (törölt) 2008.08.31. 10:27:26

tudod az a gáz, hogy a magazint minden hónapban tele kell tölteni, és lehetőleg mással, mint előző hónapban.
A legjobb példa erre a fitness magazinok, mert ugye egy a4-es papiron le lehet irni mindent, amire az embernek szüksége van, hogy egészséges életmódot folytasson, mégis 86 magzin van, ahol havonta más más a sláger edzésmódszer, meg a sikerdiéta. Ezek kb. a blikk hátoldalán lévő fake "brit tudósok" kategóriájú hirekkel érnek fel.

Pistike 2008.08.31. 12:14:24

Még talán nem is azzal van a baj, hogy előkerül 1-1 ilyen exkluzív hülyeség, hanem amikor a heti étrend listában csak ilyenek vannak. Ezeket néha a nagy hipermarketekben sem lehet beszerezni, nemhogy egy kisebb vidéki városban. Ők nek szüljenek? Érdekes, ott is egészséges gyereket szülnek, ahol nem hallottak még arról, hogy málnából is lehet ecetet csinálni.

movhu 2008.08.31. 12:20:37

Egyszer kaptam kölcsön egy szakácskönyvet. Nagyon szép, és ízléses volt, de halál komolyan mondom, hogy a legegyszerűbb étel a következő volt benne:
Szenjakab kagyló kerti turbolyával
:)
Én egy csomó extrát sütök-főzök, pácolom a kecskecombot és hasonlók, de úgy érzem van határ.
Ellenben Norbi ebből él, tehát igény az van rá. Sajnos, szoktam mondani.

zrtzrtzrtzrt (törölt) 2008.08.31. 12:32:12

Amiről írsz, ezzel ekvivalens: velvet.hu/trend/iskola080831

Érdekes, hogy a XXI. sz-i (magyar) ember azzal akar kitűnni a tömegből, hogy trendet követ, ami pont azt jelenti, hogy nem tűnik ki a tömegből....

tűzvillám 2008.08.31. 15:23:36

A kaja mellett a másik röhejes/felháborító dolog az ilyen magazinokban a divatoldal, ahol a modellek minden egyes ruhadarabjának márkáját feltüntetik, mellette azt, hogy hol kapható és persze az ár.
Pl: tunika (már ettől a szótól is hánynom kell), Diesel, D'Orsay, 13.000 Ft
Itt az árakat közlik olyan természetességgel, mintha mindenki legalábbis 20.000 Ft-os karkötőt és 35.000 Ft-os papucsot akarna venni, és már csak azon tanakodna, hogy melyik színt válassza.

2008.08.31. 19:48:32

És ami a fenti étrendben a legjobb, hogy ha belengetném a nejemnek -- érintett: első trimeszter végefelé, álomkór, kisróka, plusz egy örökmozgó másféléves, csak hogy a szabadidő mennyisége is saccolható legyen --, a harmadik pont környékén magamra hagyna, hogy egy derekasat "ásítson" a fajanszra borulva...
süti beállítások módosítása