Kutyakolbász

2008.07.16. 10:00

Ismét sikerült az egyik kereskedelmi televíziónak átesnie a ló túloldalára, amikor megpróbálta saját hatáskörében kompenzálni a nyugat által rólunk festett képet. Ezúttal az RtlKlub próbált védelmére kelni egy hazai kutyabörzének, és olyan riport kerekedett a történetből, hogy ezt megnézve szinte sajnálhatjuk is a vásárban érdekelteket. Még szerencse, hogy kicsit mögé lehet tekinteni a dolgoknak. Az adás címe „Kutyaütő riporterek”, amivel elvileg a külföldi kollégákra akartak utalni, de sikerült önmagukról kiállítani a bizonyítványt ezzel. Mi is a történet?

A hír szerint, ami tegnap, július közepén került adásba: „Megkínzott, éhező, beteg kutyák a monori állatpiacon – ezt állítja a Sky News. A napokban bombaként robbant a botrány: Magyarország a divatos ölebek legnagyobb kelet–európai vevőpiaca, ahol fillérekért lehet trendi kutyusokhoz jutni.” Sajnos a bevezető is messze esik az igazságtól, mert a Sky News június elején adta le azt a riportot, amiről az egész beszélgetés szólt. Tehát lehet, hogy nekik bombaként robbant a “napokban”, de már rég kifutott történetnek számít. A szervezők nehezményezik, hogy a Sky riportere nem is kérdezte meg őket, hanem kijöttek, szétnéztek, felvették a képeket, majd ezt bemutatták a tévében. A bemutató éppen ezért úgy sikerült, hogy az nem éppen a magyar kereskedők szájízének kedvez. Objektív tények hangzottak el a magyar kutyatenyésztésről, vagyis inkább szaporításról, és arról, hogy milyen kálváriát járnak be utaztatásuk során az állatok, mire elérik célországukat. Áruk alacsony, hiszen az esetleges szállítási veszteségeket is bele kell kalkulálni a folyamatba. A szervezők perelnék a Sky-t, de arra nincs pénzük, hogy ügyvédet fogadjanak. Ezeket tudhattuk meg az RtlKlub riportjából, akik elkövették azt a hibát nyugati kollégáikkal ellentétben, hogy egy ilyen kérdésben pont a leginkább érintettől kértek véleményt. A tények ugyanis sokkal közelebb állnak a Sky által bemutatotthoz, mint a magyar verzióhoz.

Már korábban is szerepeltünk kutyáinkkal más ország televíziójában, legutóbb a CBS mutatott képeket erről. Nem véletlen, hogy a Sky riporterei is megjelentek, ők tudták, hogy nem fognak üres szalagokkal távozni. Nyugaton közismert a kelet-európai helyzet, ami nem csak minket, de más környező országokat is érint. Olaszországban már olyan szintre jutott a dolog, hogy a helyi mezőgazdasági minisztérium sürgette a magyar hatóságokat, hogy lépjenek fel az illegális kutyakereskedelem ellen. Nem csak gazdasági okokból, hanem állatvédelem szempontjából is. Ezek az állítok ugyanis messze nem olyan körülmények között élnek, ahogyan kellene. A Blikk riportjában is olvashattunk arról korábban, hogy mi a véleménye néhány állatorvosnak ezekről a tenyésztési formákról. Sokszor lakások adnak otthont tucatnyi kutyának, ahol kisméretű ketrecekben élik mindennapjaikat, amolyan keltetőgépként funkcionálva. Ezek az emberek kizárólag a pénzeszsákokat látják az állatokban. Amikor egyszer egy ilyen tenyésztőt megkérdeztem viccesen, hogy mi van akkor, ha azért veszik meg a kutyáját, hogy megegyék, a válsz egyszerű volt. Neki csak a pénz a lényeg, hogy vigyék a kutyát, de azért elég nagy szemétség, ha bántják őket. Ez azonban nem lehet akadálya annak, hogy ő eladja a kutyát akárkinek, aki pénzt ad érte. Olyan mellékes tényezőkről ne is beszéljünk, hogy ma hivatalosan szinte senki nem tenyészt kutyát Magyarországon, azaz az ebből származó pénz majdnem teljesen a feketegazdaságon belül kering. Nem ritka, hogy munkanélküli- vagy szociális segélyen lévők mellékesen kutyatenyésztők. Tisztelet a kivételnek, akik tisztességesen csinálják, de ők itthon éppen úgy tiltakoznak az ellen, hogy bárki puszta megélhetési kutyaszaporító legyen. Nekik semmi bajuk nem volna azzal, ha a magyar állatvédelmi törvény nem csak létezne, hanem végre is lenne hajtva. Ők szeretnék, ha nem csak a riporterek, de a hatóság is megjelenne ezeken a börzéken. És akkor még nem beszéltünk a teljesen illegális utakról.

Szóval ez a magyar kutya-reality. Szeretnénk, ha nem így lenne, szeretnénk, ha a nyugati hírtelevíziókba végre valami jó dologgal is bekerülhetnénk, de sajnos így van. A Sky News, mint hírtelevízió, nem igazán szokta magának megengedni, hogy álhírekkel járassa le magát. Nem azért nem kérdezték meg a helyieket, hogy ne tudják meg a véleményüket, hanem nem szerették volna nyilván, hogy páros lábbal vágják ki őket a kamerával együtt. Így legalább születhetett egy riport arról, hogy milyen is a nagy magyar kutyavásár, ami nem Budán van, hiszen ott csak egyszer volt, hanem Monoron. Ezt hiába kompenzáljuk itthoni riportokkal, mert mindenki tudja, hogy az igazság odaát van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr71570509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giulia 2008.07.16. 10:35:37

Ez pont ugyanaz, mint mikor arról beszéltek valami fejessel a Postánál, hogy miért tűnik el olyan sok csomag itt. Ezért ugye több csomagküldő letiltott minket. A válasz az volt, hogy nem is tűnik el sok csomag. Amikor a hálapénzbotrány kirobbant, és letiltották az oldalt, akkor minden orvos azt mondta, hogy itt nincs is hálapénz. Most meg az, hogy ilyen probléma nincs is, azaz kutyabaja a magyar kutyatenyésztésnak. Magyar reakció.

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.07.16. 11:22:46

Ketrecbe zárnám mind. Nem a kutyákat...

W Joe 2008.07.16. 11:59:32

A külföldi riporterek asszonták, hogy itten valami nem stimmel az ebárusítással. De hát ezek a külföldiek nem értenek hozzá, mi megkérdeztük a kutyaárusokat és asszonták, hogy minden rendben. Milyen buták ezek ott az Égből pottyant Híreknél.

Nyomek 2008.07.16. 12:11:35

Most ezt nem értem. A cikk szerint vannak tisztességes tenyésztők és nem tisztességesek. Nyilván olyan drágán adja a kutyát a "tisztességes" tenyésztő, amilyen drágán csak tudja. Vagy nem így van?
Jött a konkurencia, aki szintén drágán akarja adni, ez alávág a "tisztességeseknek".

Mitől tisztességes végülis a tenyésztés? Attól, hogy be van jelentve, adózik utána? Vagy attól, hogy megfelelő körülmények között tartja az ebeket? Mi a megfelelő körülmény?

Túl sokat mutogat a post ide-oda-egymásra, de a lényeg burkoltan látható: Az egyik tenyésztő szidja a másikat, mert viszi a hasznát. Akár külföldi, akár belföldi legyen is az.

Avraham NetJézus (törölt) · http://tinyurl.com/a-zsido-valosag 2008.07.16. 12:14:33

A pajeszosok ismét hazudtak de mi ebben az újdonság?

aPar aLyza 2008.07.16. 12:17:58

Régiesen szólva, a nemzetközi helyzet fokozóóódik!!!

movhu 2008.07.16. 12:21:41

A belső harcok biztosan szerepet játszanak, de szerintem valahol ott kezdődne az ideális állapothoz való közelítés, hogy mindeféle állat tenyésztéséhez leírt szabályokra volna szükség, amit be is tartanak. Azaz lakótelepi panelban ne lehessen kutyát, macskát tenéyszteni.
Ehhez jöhetne még - ellenőrzéssel -, hogy kuytá úgy lehessen tenyészteni, mint malacot, tehenet, lovat, tyúkot. Azaz megfelelő, az adózást biztosító rendelkezésekkel. Ha más tenéyaztőkre van szabály, akkora a kutyára miért ne lenne?
Tehát a tisztességesség összetett dolog, ami mind az államnak, mind a kutyának jobb.

Peter 2008.07.16. 12:31:18

Mi lenne, ha végre szakítanánk a jó hagyománnyal, és a körmére néznénk az iparnak? Az ilyennek a vége az lehet, hogy akármekkora kis ügy, az EU rá fog mutatni, hogy nem foglalkozunk vele, és jön a felszólítás vagy rosszabb esetben valamilyen megvonás. Amúgy meg aki járt magyar kutyatenyésztőnél, az tudja, hogy mi a valóság. És nem a jóból fogják megítélni a többit, hanem fordítva.

faxau 2008.07.16. 12:38:25

A tenyésztő abban különbözik a szaporítótól, hogy a szukát nem minden egyes tüzelésekor hagyja bepározni, igyekszik a fajta standardjához mérten a lehető legszebb, legjobb kiskutyákat "létrehozni", az örökletes betegségekkel rendelkező ebeit-bármennyire is szereti mondjuk Morzsit- nem fogja továbbszaporítani; versenyekre kiállításokra, tenyészszemlére jár kutyáival, megnézi kinek és hova adja el a kiskutyát, szerződést köt a vevővel(!!!), melyben bizonyos dolgokra garanciát vállal, ill. amennyiben a kutyát nem megfelelő körülmények között tartják, akkor azt visszaveszi. És ritkán árul csomagtartóból. Meg lehet nézni a kiskutya szüleit.............Stb.........
Ha nem akarod a szaporítómaffiát gazdagítani, de nincs szükséged vmilyen spec. fajtára, akkor irány a menhely. Persze előbb ismerkedj meg a neked tetsző kutyussal. Mert lehet, hogy Neked tetszik, csak éppen nem tudod biztosítani Neki kellő közeget, időt, energiát és szeretet.

gargoyle 2008.07.16. 12:42:28

avraham netjezus: ismet egy sikeres monomanias hozzaszolas. kar hogy pont az a poen hogy NEM hazudtak. vagy a kutyatenyesztok vallasara celoztal? :D

canismerga 2008.07.16. 12:46:30

Amíg ugyanazt, vagy legalább is kinézetre ugyanannak a fajtának látszó kutyát Mo-n meg lehet kapni 40 ezerért kapni és egy adott országban 250 ezret lehet kapni érte lesz értelme kutyával bizniszelni. Ez van

Avraham NetJézus (törölt) · http://tinyurl.com/a-zsido-valosag 2008.07.16. 12:46:55

Nem hazudtak? Akkor majd fognak ;-) Amúgy monotematikus az a szó amit kerestél.

movhu 2008.07.16. 12:53:47

Tetszik faxau megfogalmazása. Ha nem is így lehetne leírni a törvénybe, de nagyon jól lehetne szabályozni azt, hogy mik a tartás alappillérei, amiket mindenkinek be kell tartani. Igaz, akkor lehet, hogy a külföldi ár/magyar ár arány leromlik 40000/250000-ről 100000/250000-re, de talán kijön a Sky, és bemutatja, milyen jók a magyarok, mert rögtön tettek az ügyben.(Álmodom :) )

canismerga 2008.07.16. 12:54:23

A műveletlen antiszemitáknál, csak a magukat műveltnek hívő antiszemiták rosszabbak. Jézus, te olyan vagy , mint Móricka, akinek mindenről csak , "az" jut az eszébe... Bár, hogy egy kutyás témába, hogy kerülnek a zsidók?

johevi 2008.07.16. 12:57:31

És akutyaárusok adnak vajon számlát? És azon mi szerepel? 1db kutya, fekete ?

movhu 2008.07.16. 12:58:58

Azt már megtanultam, hogy olyan téma nem létezik, ahol ne lehetne Gyurcsányozni, Orbánozni, cigányozni vagy zsidózni. Maradjon itt emlékül az utókornak, hogy a kutyatenyésztésnél is lehet.

movhu 2008.07.16. 13:02:18

Ha a prostiknak kellene számlát adni, akkor miért ne lehetne a kutyaárusnak?
Hétvégén láttam számlát, amin volt 2 db lekváros táska, 4 db kakaós csiga stb. Bármiről lehet számlát adni. Hát istenem, az van az áru megnevezésénél, hogy Puli, akkor Puli.

Peter 2008.07.16. 13:20:01

Ez csak itt érdekes, hogy valamiről, amit adunk, számlát is kellene adni :) Kíváncsi vagyok, hogy egy szigorú adózási morállal rendelkező országban meddig menne egy ilyen hely, ahol mondjuk úgy kétséges, hogy egyezik-e az eladott kutyák és kiadott számlák mennyisége. Gyanítom, hogy papírral nem sok állat cserél gazdát.

nyehe 2008.07.16. 13:34:16

A most jelenlévő gazdasági szükségszerűségből és az országban élő népesség általános erkölcsi és tudati színvonalának egyvelegéből kiindulva nyilván van igazság a szuperüberkulturált nyugat kiváló sajtójának eme bájos végtermékében is...
De ehhez (a hazai állatkínzók védelebe vételének szándéka nélkül) engedtessék meg pár kérdés:
1. A hozzánk kulurális periférián tengődő balkáni barmokhoz képest hihetetlen magasságokban székelő nyugati civilizáció jeles médiáinak nincs fontosabb közölnivalója ennél napjainkban(pl néhány jelenleg is zajló politikai-gazdasági-katonai konfliktus amihez esetleg közük lehet és ami miatt nem csak kutyák kínlódnak)?
2. Kiemelve a macskaevők heves tiltakozását: éppen ők, hogy a k...a anyjukba mernek nekünk reklamálni bármiért is ami állatkínzással kapcsolatos, amikor havonta szól a híradó arról, hogy megint fogtak egy szemét tetves digót a határon pár kiló(!) pacsirtanyelvvel, vagy néhányszáz kilőtt védett madár tetemével?
Magukon sápítozzanak, főleg mert nálunk már nincsen új a Nap alatt....

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2008.07.16. 13:35:55

az a baj, hogy törvény már van az állatkínzásra de betartatni senki nem fogja.

Birkapöri 2008.07.16. 13:55:27

movhu · mover.blog.hu 2008.07.16. 13:02:18

Ja, és a kajának eladott kutyánál nem darabra, hanem kilóra szólna a számla :-(
'1,5 kg Csau-csau -
Vevő: Csangjing étterem'

Na, én ezeket (is) bezárnám.

egyenlítő 2008.07.16. 14:16:06

Általában is hihetetlenül túlszaporodtak a kutyák Magyarországon. Én ivartalaníttatnám az összeset, kivéve a bejegyzett tenyésztőknél levőket.

zala 2008.07.16. 14:16:58

faxau 2008.07.16. 12:38:25
canismerga 2008.07.16. 12:46:30

az említett két hozzászólást összefésülve megkapjuk a probléma megoldását és annak kivitelezhetetlenségét is. Respekt mindkettőtöknek.

hadd említsek egy párhuzamot.
afrikai vadorzók kilövik az orrszarvút és az elefántot, levágják a szarvát, az agyarát, a többit otthagyják. jön az európai természetfilmes forgatócsoport és dramaturgiailag tökéletesen megtervezett és kivitelezett filmet készítenek a porban heverő, döglegyektől lepett, megcsonkított tetemről, majd elbeszélgetnek a rezervátum őreivel, akik heroikus küzdelmet folytatnak ez ellen, mondjuk a wwf (számlaszámuk a képernyő alján. ments meg egy elefántot!) támogatásával, csak szegények kevesen vannak és a felszerelésük is sok esetben rosszabb, mint az átkozott orvvadászoknak. Szív megszakad, film vége.
Az elefántcsont túlnyomó többségét európában értékesítik. Természetesen az orvvadásznak haszna származik ebből, ám az ő haszna elhanyagolható az európai kereskedők hasznához mérten. A koszos nigger, aki kilőtte a vadat maga az ördög, míg az a fehér, aki elefántcsont sakkészletet árul a luxusboltjában valószínűleg xxx díszpolgára. (xxx = tetszőlegesen választható bármely nyugat-európai kis vagy nagyváros).

Szóval mutogathat ránk ujjal a kibaszott szájnyúz. Persze igazuk van, itt nálunk a kisállatoknak pokoli sorsuk van. Ezt a bizniszt azonban az ő kedves honfitársaik tartják fenn. Legyenek büszkék magukra.

egyenlítő 2008.07.16. 15:33:22

Végeztem a civilizációval. Irány a faodú, a magam által szedett gomba, bogyó. Hát hogy jövök én ahhoz, hogy mások ki tudja milyen anyagból, ki tudja milyen munkával, ki tudja, hol, hogyan elkészített dolgait egyem, használjam? Igyekszem majd befogni egy farkaskölyköt is, bár távolról sem szokik olyan jól az emberhez, mint a kutya. De mégsem. Erkölcstelen, hogy a kezem nyaldosásához szoktassam.

myrtill · http://www.myrtill.com 2008.07.17. 20:09:35

movhu,
nem akarlak elkeseríteni, de lovat tenyészteni és sajnos szaporítani is minden korlátozás nélkül is lehet, egy kezemen meg tudnám számolni, aki hivatalosan is ebből él. csak azért meséltem el, mert pozitív példának állítottad be.

bloodhound v2.0 2008.07.22. 08:12:02

nemrég volt ügyészségi vizsgálat (országos) 2007-es, jegyzők és más hatóságok előtt folyó állatvédelmi ügyeket vizsgáltak. a városi ügyészség illetékességi területén állítólag csak a mi 3.700 fős településünkön (holott van itt 45.000-es város is!) voltak állatvédelmi ügyek tavaly, legalábbis a hatóságok ilyen adatszolgáltatást nyújtottak be az ügyészségnek...

ennyit a jogszabályok alkalmazásáról, hatályosulásáról...
süti beállítások módosítása