Puhány spamharc

2008.07.01. 10:00

Az Internet világában számtalan idegesítő dolog van, amivel a mindennapos használónak meg kell küzdenie. Ezek egy részével szerencsére mára nem kell szembesülnie, mert már a szolgáltatója rég megoldja ezt a frontvonal mögött. Nem kell például foglalkoznia azzal, hogy a bejövő leveleinek adott esetben 70-80%-kát kitevő spamekkel törődjön, mert azt a levelező szerver szűrői rég kidobták. Nem annyira csak jótékonyság ez a szolgáltatók részéről, nekik is jobb, ha a felesleges levelek nem landolnak az ügyfél postafiókjában. A spam nem kicsi, és nem csak idegesítő probléma. A levelező rendszerek kapacitásában jelentős erőforrásokat követel a spamek válogatása. Ez plusz processzoridőt, memóriát és ezáltal pénzt köt le a szolgáltatók részéről, de a probléma túlmutat ezen. A spam forrása a legtöbb esetben nem is felderíthető. A profi spamküldők ugyanis nem saját szerverekkel dolgoznak, hiszen ezek ip címei hamar azonosíthatóak volnának, és így kizárásra kerülnének a levelező rendszerekből. Sokkal kellemesebb megoldás olyan vírusokat készíteni, amik a felhasználó gépét megfertőzve azt rögtön levélküldő gépezetté változtatják, ami máris ontja magából a leveleket. Ezért vannak az ip címek alapján működő listák, amire felkerülni igen kellemetlen, mivel sok esetben nem is olyan egyszerű onnét eltávolítani azt, aki rákerült. Ez pedig konfliktusokat okozhat a szolgáltató és az ügyfél között is, hiszen adott esetben nehéz elmagyarázni, hogy nem ártana kicsit takarítani a gépen egy vírusirtóval. Sajnos a magyar spamipar is lendületet vett, és az utóbbi időben már nem csak Viagra és társai akarnak minket magukévá tenni, de helyi ajánlataink is vannak. A küzdelemben pedig eléggé puhák még a magyar rendelkezések.

Még nem is olyan régen szabott ki büntetést az NHH magyar spam ügyében a World Travel Holding Kft.-re, mert jogellenesen hirdette egy sárvári hotel szolgáltatásait, magyarul spameket küldött. Mondhatnánk, hogy a delikvens megkapta méltó büntetését. Mi lehet ilyenkor méltó büntetést? Hát, jogállamban vagyunk, így a 30 emelet mélyen található világítás nélküli magánzárka 500 éves tartósbérletre nem igazán működhet, de gondolhatjuk, hogy azért valami elrettentő ereje ezért van annak, amit kap ezért valaki. Ugye mindenki érzi, hogy kicsi kis országunkban ez nem így történt. Az NHH a lehetőségeinek megfelelően kiszabta az 50 ezer forintos bírságot, és kész. Ezek után nem meglepő, hogy az illető nem hagyott fel a kéretlen levelek küldésével. Mindezt teszi annyira pofátlanul, hogy sem a levél stílusa, de még az elérhetőségi telefonszám sem változott. Ennyit a magyar jog erejéről.

Sok lehetőség tehát nincs a küzdelemre egyelőre. A levél szövege szerint „Ezt az e-mail-t Ön azért kapja, mert korábban érdeklődött egy kedvezményes üdülési lehetőséggel kapcsolatban, vagy feliratkotkozott, esetleg felírták hírlevelünkre” Egyrészt helyesírási hibás ajánlatot eleve félve veszek figyelembe (feliratkotkozott), másrészt abban is biztos vagyok, hogy egyik említett lehetőség sem állja meg a helyét. Arról már ne is beszéljünk, hogy egy korrekt ajánlatban nem csak telefonon tudhatom meg azt, hogy melyik az a nagyszerű négycsillagos wellness szálló, ahol fejenként 2500 Ft-ért naponta annyi szolgáltatást kapok, ami önköltségi áron is drágább. Jó, tudom vicc ez az egész. A 20-4312466 telefonszámot azért mindenki jegyezze meg, mert az illető a puhány spamkezelésünknek köszönhetően még jó ideig ezzel fogja hirdetéseit feladni. Persze el is lehetne sms-el árasztani ezt a számot, hívni folyamatosan, mint különleges tudakozót, de az arra való buzdítás jogellenes volna, és talán még szigorúbb büntetést is kaphatnék.

Sok út volna még a védekezésre. Például az is, hogy büntetést kapjon az is, akit ilyen módon hirdetnek. A Park Inn Hotel Sárvár – mint haszonélvező – természetesen biztosan tagadna mindent, így meg kellene teremteni annak törvényi lehetőségét is, hogy a hatóság ilyen esetekben konkrét „próbavásárlásokat” végezzen, így derítve fel azt, hogy átverésről, spamről vagy valami másról van szó. Mindenesetre a mostani néhány tízezer forintos büntetéseknek a példából láthatóan semmilyen visszatartó ereje nincs. Azaz spam elleni törvényünk létezik, de sajnos pillanatnyilag nem ér semmit. Ideje volna erősíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr96547286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.07.01. 10:54:32

Nekem van egy vicces esetem spammel kapcsolatban. Az a legjobb, mikor valami user szemelyesen abuzal a szarjaival.

Volt egy picsa, teszveszen vagy vateran majdnem uzleteltunk, de nm jott ossze. Eltelt egy ev es ugy gondolta a liba, hogy a szarjairol mindenkinek tudnia kell. Elkezdett tehat ilyen reklamlevelekkel az osszes meglevo - kb. 240 - cimet spamelni. A leveli word doksit tartalmaztak, amibe bele voltak kurva kepek. Darabja ilyen ot mega koruli volt, es napi 4-8 kozott kuldott. Persze letiltottam az email cimet, de naponta ujat regelt a freemailen.

Irtam neki maganban, hogy nem kellene, de valaszra sem meltatott. Aztan tobben is elkezdtek elegedetlenkedni mailben, igy ropkodtek a korlevelek, hogy ki ismeri a csajt stb.
Persze ez ot nem erdekelte. Igy ment ket hetig, a freemailnek hiaba irtam, nem reagaltak, a csaj internetszolgaltatojanak is irtam, azt mondta, hogy irjak a freemailnek. :) Pedig a csaj ip-jet is megadtam meg kuldtem neki ilyen spamet hogy ezt kapjuk.

Szoval gondoltam kicsit megszivatom a picsat. Voltak ilyen kihagyhatatlan ajanlatai, hogy pl. 10 evvel ezelotti napilapok 1000 ft per darab aron, meg torott legycsapo 600 ft-ert. Nem hulyeskedek, komolyan. :)

Regeltem egy freemail accot aztan irtam a csajnak hogy huuu de jo dolgaid vannak, es vennek. Meg is egyeztunk tobb szaz ujsagban, meg ekszerdobozban meg nem is tudom miben, amiert kb. 170.000-t kert, pedig szerintem a realis erteke jocskan 20.000 korul mozgott. :)

Persze a csaj, aki marhara nyomta hogy o anonim akar maradni, a vegen mar a szomszedja szamat es lakcimet is megadta, hogy leellenorizhessem. :) Aztan megbeszeltuk, hogy feljon pestre, hoz valami 20 kilo ujsagot az orsre, meg kelenfoldre valami mast, mert ekkor mar egy masik cimrol is szivattam.

Persze jol megjarta, nem voltam ott. Aztan megleveleztuk, hogy talan mostmar megerti, hogy NEM KEREK SPAMET. Sot, megkertem hogy ezentul tenyleg ne irjon semmit, mert az adatai es a cime is megvan, es ha spamet kapok tole, korlevelben megy vissza az egesz elerhetosege.

Persze rohadt nagy bunko voltam. De azota nem kaptam tole semmit. :) Lehet hogy hatott ra a dogmelegben a 25 kilo cipelese, plusz az utikoltseg, mert busszal jott.

Ezert gondolkoztam mar a magyar spamesekkel is hasonloan kene eljarni. Aki spammel hirdeti a szarjat, rendelni tole jo sokat adott helyre, hatha elgondolkozik a dolgon. :)

Johnny336 2008.07.01. 14:11:15

Emlékszem, mikor még távközlésben dolgoztam (1,5-2 éve), és hívtak minket az ügyfelek, hogy nem tudnak levelet küldeni. Az IP-t vagy MX rekordot ráeresztettük spam-adatbázisra, és szépen kijött, hogy ők bizony felkerültek ilyen helyekre. Szépen elmagyaráztuk, hogy ilyen helyekről a törlést nem mi kérjük, hanem ügyfél, illetve nem ártana visszafogni magukat.
"Ők nem külödzgetnek ilyeneket."
"Akkor vírus van."
"Az sincs, ő a rendszergazda, nincs vírus, ő ért hozzá, én pedig valószínűleg nem."

Szerintem azóta is vannak jópáran ezek közül, akik fent vannak a black- és greylisteken:)

pipboy2000 2008.07.01. 14:14:57

Dinin 2008.07.01. 10:54:32
Ez jó! Ha nem lehet megbüntetni őket rendesen, legalább egy ennyi elégtétele legyen a népnek.

Nagyon intelligensek lettek ezek a spammerek...tavaly nyomultunk haverral a sportingbet.com-on, az ő adataival, bankkártyájával, freemailes kamu emailcímről. Én csak annyit csináltam, hogy nézegettem rendszeresen, meg fogadgattam össze vissza, de sehol semmilyen adatot magmaról meg nem adtam. Egyszer belenézek a spamkönyvtáramba, s tele van kibaszott sportfogadásra buzdító gyanúsabbnál gyanúsabb spamekkel. Pontosan nekik fogom megadni a bankkártyaszámom. Asszem vmi gaz spyware volt a gépemen, olyan vót mint az 1984.

Azért szerencsére jobb helyeken komolyan veszik...millió dolláros büntetéseket szabnak ki, de én pl Schlingloff Sándorra minimum 1 betoncsizmát + dunát ajánlanék.

Kenguru 2008.07.02. 00:00:59

Expresszben/netre hirdetes?
Csaladi ugy/betegseg miatt mar befizett udules(500eFt ertekben) 50eFt-ert atado?
Lakas a varban csaldi okok miatt surgosen hetmillioert elado?

Persze nem sugallok en semmit, mert ez ugye illegalis, meg erkolcstelen is... :))
süti beállítások módosítása