Gyerekgyilkos gyerekek

2008.05.27. 15:30

Ismét van miről írni a bulvárlapoknak napokig esetleg hetekig. Már nem azzal kell megtölteni a főoldalakat, hogy valamelyik sztárunk szőrtelenítette-e a bikinivonalát vagy mit vacsorázott legutóbb. Ismét történt gyilkosság, méghozzá abból is az egyik legfelháborítóbb fajta, a gyermekgyilkosság. Ráadásul a legutóbbi kaposvári esetben az elkövetők szintén fiatalok voltak, aki ismerték is áldozatukat. Ennek ellenére brutális kegyetlenséggel végeztek vele, és kegyelmet nem ismerve agyonverték, majd a helyi tóba dobták. A tett mögött az indoklásuk szerint az volt, hogy a fiú nagyképűen és agresszívan viselkedett velük. Megoldásként azt látták, hogy elteszik láb alól, majd a hullát eltüntetik. A lelkiismeret nem nagyon szólalt meg közben, mert a terv és előkészítés sajnos megszülte a tettet, annak ellenére, hogy a külső szemlélők számára mindkét fiatal rendezett körülmények között élt korábban. Mi állhat mégis egy ilyen tett mögött?

Legutóbb Doris írt a blogjában arról, hogy egy fiatal lány megölte a megszületett gyerekét, és ezzel kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy vajon mi visz valakit odáig, hogy ilyen tettre legyen képes. Abban az esetben még felmerültek egyesek részéről a mentő tényezők, mint például a szorult helyzet, bár számomra a gyilkosságra nem létezik indok. A megfontolt gyilkosságra azonban, ahol van idő ezerszer végiggondolni a tettet és következményeit, nem igazán találhatunk mentő tényezőkett. Egyáltalán, azt nehéz megérteni, hogy miért nem gondolkozik el ilyenkor valaki azon, hogy éppen egy embertársát készül eltüntetni a létező személyek sorából? Ilyenkor felvetődik az emberekben a kérdés, hogy miért jutott idáig társadalmunk, ahol az emberi élet ennyire értéktelenné vált egyesek szemében. Mert az eset hátterében részben az áll, hogy ezeknek a fiataloknak a szemében az élet igencsak nem képviselt értéket.

Ebben egyértelműen szerepet játszik a nevelés. Igen, a nevelés, ahol nem is feltétlenül arról beszélhetünk csak, hogy a szülő milyen értékeket adott át ezeknek a gyerekeknek, hanem arról, hogy együttesen a társadalom mit tanított velük. Nem szabad lekicsinyelnünk természetesen a szülői nevelés szerepét sem, hiszen sokszor a szóbeli megnyilvánulásokból az jön át a gyerek számára, hogy a megoldás az agresszió, csak éppen ő nem tud értelmes határvonalat húzni abban, hogy meddig mehet el ebben. Sajnos azonban a társadalom felől sem azt kapja a gyerek, ami megmutatná neki, hogy az emberi élet az valami több, mint egy bicikli, amit csak úgy el lehet lopni. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a törvénykezés is eltolódott egy negatív irányba, ahol felértékelődött a pénz és a gazdasági bűncselekmény, miközben az életellenes cselekedetek egyre kedvezőbb megítélésben részesülnek. Miközben egy gyermekgyilkosságot néhány év büntetéssel is meg lehet úszni egy fiatal anyának, amit jó magaviselet esetén még tovább osztanak, aközben a szó szoros értelmében az ömlik a moziképernyőről is, hogy hány évet kaphatunk, ha megsértjük a szerző jogokat. Mindenhol fenyegetnek bennünket, hogy szoftverlopás esetén miként fognak lesittelni bennünket, vagy adócsalás esetén hány évet fogunk hűvösön tölteni, de eközben senki sem beszél arról, hogy mennyit lehet kapni, hogy a szomszédnak beverjük a fejét a nyugdíjáért. A média is csendben hallgat arról, és még véletlenül sem tesz összehasonlítást arról, hogy azért az embertársunk élete több, mint egy néhány másolt DVD. Miért is tenné ezt, hiszen lehet, hogy nem mondana vele igazat, mert a tényleges ítéletek mást mutatnak. Nem arról van szó, hogy ezek nem bűncselekmények, de miközben ezekről nagyon sokat beszélünk, más dolgokról kicsit megfeledkeztünk.

Nem feltétlenül arra van szükség, hogy visszaállítsuk a halálbüntetést, de a bűncselekményeknek legyen meg a maga súlya. Ne lehessen életellenes tettek után rövid idővel ismét az utcán folytatni az életet, mintha mi sem történt volna. Legyen ez igaz akkor is, ha valaki például közlekedési balesetben oltja ki más ember életét, vagy gondatlanságból követi el azt. Jó volna, ha amikor a „bűncselekmény” szót meghallanák a fiatalok, akkor ne az jusson eszükbe, hogy mit kellene gyorsan letörölni a számítógépről, vagy az, hogy hova kellene gyorsan eldugni a füvescigit. Jó lenne, ha a helyükön tudnánk már korai éveinkben tenni a cselekedeteinket és azok súlyosságát. Ne csak arról halljunk, hogy hány évet lehet kapni egy ilyen tettért, hanem arról is halljunk, hogy a súlyos ítéletet ki is szabták. Akkor talán megszólalna a lelkiismeret, vagy ha más nem, hát a félelem, és a rossz tervek csak tervek maradnának. Nem úgy, mint most, Kaposváron.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr76490222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2008.05.27. 15:49:15

Nem vagyok idős, már messze nem tinédzser.
Annak idején szüleim arra tanítottak, hogytiszteljek minden értéket, a másét is. Valamint, hogy az egészség, az emberi élet a legnagyobb érték.
Ma ezt miért nem tanítják a szülők a gyereknek?

csóró · http://www.penzmagus.hu/msz 2008.05.27. 16:12:37

Amit csináltak annak végképp nem volt semmi értelme...
Azért a TOP hír ez lesz egy darabig :(

szarkazmus 2008.05.27. 16:54:25

Miért kell úgy tenni, mintha ez új jelenség lenne? Emlékeim szerint 10-15 évvel ezelőtt, mikor én voltam középiskolás, is ilyen agresszívak voltak a fiatalok. A különbség annyi, hogy a sokat szidott bulvármédia manapság megírja ezeket az eseményeket.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.27. 17:32:12

Régen szajkózom: 2 gyerek után kedvezménystop, gyámügyi reform, iskolapszichológus, félkatonai tábor, halálbüntetés. Ebben a szigorodó sorrendben, tabuk nélkül.

A fiatalkorú elkövető büntetésének felét a szüleivel leültetni. Ez utóbbi kicsit radikális és nehezen megvalósítható, de ötletnek egy. Hiszen mindenki ártatlanul jön a világra.

mókus 2008.05.27. 18:52:38

Igaza van a cikk írójának és Max-nak is. Radikális fellépés kell és nem vállon veregetés meg harmadolás. Most is azt mondták a Híradóban, hogy akár 15 évet IS KAPHATNAK, azaz feltételes mód. Annyit kaphatnak, de csak max. Még Amerikában is jobban elítélik ezt. Itt meg maximum is csak 15 év van, sajnos.
A szülők is hibásak, de nem 100%-ban szerintem. És igen, a média pedig erősíti ezt a lightos hozzáállást. Publicitást kapnak és ezáltal minden apró részlet nyilvánosságra kerül, így az is, hogy a büntetés elenyésző. Nem riasztja el az embereket, sőt.

Petyulino_ 2008.05.27. 19:27:26

Max
Azért nem csak szociológiai okai vannak egy bcs elkövetésének, a gyerekek személyisége is fontos, és ez csak részben alakítható a szülő által. Legalábbis a pszichológia mai álláspontja ez. Szóval a kijelentésed, hogy mindenki ártatlanul jön a világra, sajnos nem igaz.

Egyébként meg olyan, hogy harmadolás, egyszerűen nincs.

álommókus 2008.05.27. 19:33:55

Nem igaz, hogy ez tanítás kérdése. Az egézséges gyerek ilyet nem csinál. Régebben is voltak szörnyű esetek, a mediatizált világban mindent úgy érzünk, a szomszéd kertben történt.

Akik meg itt brutálisan akarnak bánni emberekkel, azok maguk is bűnösek. Szörnyű, amiket írtok. Kegyetlen, embertelen és nem is az igazi bűnösök szenvednének egy ilyen rothadt világban, amiket leírtok, törvény és ész nélkül. A gyilkos is meg tud térni, a civilizáltság fokmérője, mennyire vagyunk képesek a törvényes rendnek átadni az igazságszolgáltatást.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.05.27. 19:41:37

ez egy következmények nélküli ország... itt mindent lehet, mert úgyis megúszom... az ügyvéd úgyis kimosdat... (feltéve ha nem vagy a legcsóróbb, analfabéta roma vagy más lumpen elem) ez az a szabadság amire annyira vágytunk '89 előtt... '89/93 között SZDSZ tag voltam!!! éljen a liberalizmus!!! ebben az országban erkölcsi, morális nihil van... ennél még a kisdobosok 6, meg az úttörők 12 pontja is több értéket közvetített!!! azt hiszem vissza kell térni a konzervatív/vallásos neveléshez... hogy az emberölésközben ne a törvényre/bíróra/ügyvédre sandítsunk, hanem a lelkiismeret fogja vissza a kezünket...

Sikamlós Jim DiGriz 2008.05.27. 20:14:26

Nem konzervatív/vallásos nevelés kell - humanitárius, lelkiismeretes. Nem hülyeségekre kell nevelni a szerencsétlen gyerekeket, hanem az élet tiszteletére, a tettek súlyára.

közlekedési bűnöző 2008.05.27. 20:27:35

Apunak meg anyunak nincs ideje (mert hajtani kell, hogy Q7-es Audit vegyenek) elmagyarázni a gyereknek azt, hogy a sok faszság pokémon, meg gyilkolászás, amit a TV-ben lát, az nem igazi és az élet nem így működik.

Ennyi

Mindfield 2008.05.27. 20:31:46

És ez megint egy remek eset arra, hogy egyesek szájkaratéval átessenek a ló túlsó oldalára. Igen, kivégezni, felnégyelni, bebörtönözni, stb....Aki ilyeneket mond, az nem más, mint szintén a sokat szidott liberalizmus terméke, és ha esetleg az ő írását olvassa egy befolyásolható egyén, akkor ugyanúgy érezheti rá a késztetést, hogy mások felett önbíráskodjon. Kemény odamondogatások helyett fokozatos javulást!

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.27. 20:44:40

Minfield, a "fokozatos javulás" eredményeiről olvashatsz a postban. Fokozatosan vált halálossá egynémely élethelyzet a buksisimogató, megengedő vadlibek miatt. Nintendót ne vegyünk neki?

közlekedési bűnöző 2008.05.27. 20:45:01

Hát ha az én lányomat ölné meg két ilyen fasz suttó én bizony nem ölném meg őket. Csak kiherélném.

Azért nem kapok 14 évet, csak 6-ot, azt meg negyedelik vagy mi....

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.05.27. 20:50:11

hát lehet én látom egy kicsit rosszúl a dolgokat, de mind a mellett, hogy rettentően elitélendő a dolog és tényleg szörnyű azért őszintén szólva a világ nagy átlagát véve tényleg nem ér sokat az ember élet
a halál büntetés pedig nem hiszem hogy megoldás (több vele a probléma, mint az előny), de mondjuk az életfogytiglan lehetne 500 év és nem 25 (vagy ebben az esetben 15) főként hogy ebben az esetben ezek a "gyerekeke" szocializációjukat a "rács" mögött fejezik be és ez lehet ettől csak roszabb lesz bennük valami, mint eddig.

álommókus 2008.05.27. 20:59:18

Pont hogy a konzervatív ember keményít, nem a liberális. Amúgy szerintem a gazdasági liberalizmus az, amitől tele a tökünk, a szabad verseny, nem azzal, hogy szabadok lehetünk és hasonlók.

közlekedési bűnöző: jogállamban nem ölhetsz meg senkit büntetlenül. Ez nem elborult agy kérdése, mindenki kikészül, ha szeretteivel történik valami, de Afganisztán és Magyarország között az egyik fontos különbség, hogy az előbbiben hagyomány a vérbosszú. Én nem szeretnék ilyen országot.

Nem hiszek abban, hogy a gyerek a rossz neveléstől/rossz politikától válik gyilkossá. Eszement hülyeségnek tartom ezt az "ez egy következmények nélküli ország" mantráját. Azért a Zuschlagot csak lekapták és semmi pénzért nem engedték szabadon. De ha olyan is a politika, amilyen, ez akkor sem gyűrűzik be a gyerekeink életébe. Nevetséges...

Rengeteg nem konzervatív szülő van, akik ezeket az értékeket nem plántálják bele gyerekükbe, nem lesznek sem gyilkosok, sem máshogyan rossz emberek. Szeretet kell a családban. De az sem mindig elég, ha a gyerekek idióták. Már az ötéves gyerek felett alig van uralmunk, 17 évesen meg... Csak szeretnénk nevelni, de már nem lehet.

netuddki 2008.05.27. 21:18:04

Szerintem ok-okozati összefüggésben kellene vizsgálni az ilyen eseményeket. Azzal, hogy szigorítjuk a büntetést, még nem biztos, hogy elejét lehet venni egy ilyen eseménynek. Az csak arra jó, hogy az emberek féljenek a büntetéstől. De mi van akkor, ha még a büntetés szigora sem elegendő ahhoz, hogy megelőzzön egy ilyen cselekedetet.
Inkább az okokat kellene megnézni. Nyilván akit eltettek láb alól, nem volt egy szent. Mit tett ő azért, hogy két társa összeszövetkezett ellene? Mindannyian voltunk gyerekek, és tinik, jól tudjuk mindannyian milyen kegyetlenek tudnak lenni egymással a fiatalok.
A másik része a probléma megoldás. Sokmindenre megtanítanak bennünket az életben, de hogy hogyan kell a problémákat kezelni, vagy a másik emberrel bánni, azt már nem. Mondhatjuk, hogy egy irodalmi idézet tudása fontosabb, mint a kapcsolatok ápolása, és a jó viszony megtartása másokkal.
Az ember a viselkedési mintáit a szüleitől tanulja el, ha ők sincsenek ebben a topon, akkor a gyerekeknek szintén hiányos a tudásuk.
Gyakran még a szülő gyerek párbeszéd sincsen meg.
Mindannyian egy külön világban élünk. Az értékrend meg változik. Az ÉN agresszív előtérbe helyezése fontos kritérium lett, szinte követelmény a boldoguláshoz.

Teddy pompom 2008.05.27. 21:34:55

A helybeliek szerint néhány hónapja ugyanabban a tóban találtak egy összevert hajléktalant.
Állítólag a három gyereknek köze volt a halálához és a József nevű fiú el akarta mondani valakinek mert bántotta a lekiismeret. Ezért ölték meg a barátai.

Azt hogy a gyerekekben születetten nincs empátia ez pszihológiai tény.
Minden gyereket meg kell tanítani hogy ne húzza a macska farkát mert az fáj neki.Nagyon sok embernek ezt nem tanítják meg.

közlekedési bűnöző 2008.05.27. 21:39:45

"közlekedési bűnöző: jogállamban nem ölhetsz meg senkit büntetlenül. Ez nem elborult agy kérdése, mindenki kikészül, ha szeretteivel történik valami, de Afganisztán és Magyarország között az egyik fontos különbség, hogy az előbbiben hagyomány a vérbosszú. Én nem szeretnék ilyen országot. "

Le se szarnám a jogot, ha ilyen történne velem. (Remélem soha nem fog)

közlekedési bűnöző 2008.05.27. 21:45:37

"Már az ötéves gyerek felett alig van uralmunk, 17 évesen meg... Csak szeretnénk nevelni, de már nem lehet. "

Mert már 2 évesen elb...ták a nevelést, azért.

Mikor a 3 éves gyerek (saját tapasztalat) azt mondja az anyjának, hogy menjünk már, mert megrugdallak, az apa meg csak röhög rajta.... és ez egy jólszituált értelmes ember.....

BOB 2008.05.27. 21:57:11

álommókus: hát nekem a liberalizmusnak pont a gazdasági oldala az, amivel NINCS tele a tököm, mert vállalkozhatok, megvalósíthatom a saját terveimet, satöbbi. A nevelésben azonban nem vagyok a liberális elvek híve, a gyerekeimet sem így nevelem. Szeretem őket, sose vertem meg őket, nem büntetéssel nevelek, hanem dícsérettel, de mindig volt rend és rendszer az életükben, ezért mindig tudják, miben hol a határ. Lehet ezt konzervatívnak is nevezni.

BOB 2008.05.27. 21:58:07

közlekedési bűnöző: pontosan, az első 3 év kulcsfontosságú. Érzelmileg és szocializációs szempontból is.

Dikhee 2008.05.27. 22:00:14

"Mikor a 3 éves gyerek (saját tapasztalat) azt mondja az anyjának, hogy menjünk már, mert megrugdallak, az apa meg csak röhög rajta.... és ez egy jólszituált értelmes ember.....
"


NEM!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.05.27. 22:02:36

leírtam a blogomban pár javaslatot.. hagy ne másoljam már be ide az idevágó részeket.. ha valakit érdekel, kérem nézze meg. üdv!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.27. 22:03:18

ajj de egy izé, nem mondom hogy demagóg, de majdnem .)
'miért jutott idáig társadalmunk, ahol az emberi élet ennyire értéktelenné vált egyesek szemében.'

Ezt ugye csak megszokásból sóhajtottad ide? Az emberi élet soha és sehol nem ért annyit, mind 2008-ban a nyugati társadalomban. Pénzt és munkát nem kimélve tartjuk életben a betegeket, öregeket, életképteleneket.
Mielőtt repülnek a kövek: ez nagyon jól van igy természetesen. De akkor kár azon sopánkodni, hogy keveset ér az élet.
Régen ezt egy párbajjal lerendezték. A 19. század Angliájában pisztollyal, a középkorban jó széles karddal. Bumm a fejbe! Fej a homokba! Akkor többet ért az élet?

Max Power mester jól beszélt amúgy :)

közlekedési bűnöző 2008.05.27. 22:12:50

Dikhee:

Átfogalmazom. Eddig így ismertem.

vero 2008.05.27. 22:13:24

Kikötözi, megégeti, odacsalja, agyonveri, letaglózza. ... tudjuk, hogy mi a következő.

Megvárjuk? Lehet a mi gyerekünk lesz. És türelmesen várjuk a nyomozás eredményét. És széttárt kezekkel nézünk; nem értjük. Vajon hogyan lehet ez?

Hát még mindig nem értjük?

én 2008.05.27. 22:13:58

"KIBASZOTT FEHÉR GECIK! EZEK A TETVEK CSAK ARRA KÉPESEK, HOGY GYILKOLJANAK! KÖTELET MINDEN FEHÉRNEK!!!" - érdekes módon nem olvasok ilyen hozzászólásokat. Pedig ha egy cigány csinálná, akkor egyből menne a "rohadt cigányozás", meg jönne a magyar gárda. Tudom hogy nem erről szól a post, de elegem van abból, hogyha egy cigány csinál valamit, akkor az azért van mert cigány, ha viszont fehér csinálja, akkor a társadalom a hibás.... (nyilván nem akarok olyan faszságokat beszélni hogy nincs cigánybűnözés, de olyan faszságokat sem akarok beszélni, hogy Mo a cigányok miatt tart ott ahol tart. Pedig sokan ezt mondják)

Vica 2008.05.27. 22:15:09

az egyik elkoveto apja rendor, tehat a 15 evbol nem lesz tul sok letoltott ev...
de csak azt kivanom nekik,hogy a segguket csipkesre b@sszak szet akarmelyik bortonbe is kerulnek

a Tancsics kb a Dunantul legelitebb es orokke fenyezett iskolaja,fel csaladom oda jart. jelenleg a diakok fele stresszes kb mert akkora teher nekik a hatalmas kovetelmeny amit az iskola a nivoja miatt megkovetelnek...nem mentseg ez a gyilkossagra, de el lehet ezen is gondolkodni

vörösbegy 2008.05.27. 22:17:07

Ez sajnos mindenhol komoly probléma mostanában. Én Londonban élek,és itt egymást ölik a tinik,mert az olyan cool. Ha valami nem tetszik nekik,vagí nem úgy nézel rájuk,simán megtámadnak fényes nappal a legforgalmasabb utca közepén is. Itt már nem lehet próbálkozni neveléssel, és mert tudják, hogy bármit csinálnak megússzák mert kiskoruak,semmi nem tartja vissza őket. Én biztos,hogy először jól megbüntetném anyját apját, legalább 20 évet adnék nekik, a kölyköket meg bevágnám a javítóba,de nem ám luxus komfort, tv,meg minden ami még egy hotelben sincs, kemény ágy a wc mellett, és reggeltől estig izzasztó meló,hogy megtanulja a kis hülye,mit érdemel az,aki másokat bánt.

Biga 2008.05.27. 22:44:54

Álommókus jól beszél. Nem sok zsebpénz, nagy erkölcsi tanítások, bibliaóra, egyetem szükséges ahhoz, hogy normális felnőtt legyen a gyerekből, hanem szeretet, magyarul időt kell rá szánni, beszélgetni, jó kapcsolatot ápolni, legyen kinek megnyílni és ne csak gyűljön a sok szar.

Alfonzhal 2008.05.27. 22:48:40

Biga, azért az túlzás, hogy csak szeretet.
Inkább úgy mondanám, hogy sok szeretet, ami mellett a gyerek meglátja a fontosságát és értékét a zsebpénznek, erkölcsi tanításnak, bibliaórának, egyetemnek. Ismerek bőven olyan "anyukát", aki rengeteg szeretetet ad a gyerekének, és egy kretént nevel belőle.

Kisiparos 2008.05.27. 23:07:34

én: Az utolsó 1 évben nézzük csak meg, hány alkalommal is okozott fehér kiskorú bűncselekményt? Aztán hasonlítsd össze a cigány kiskorúak által elkövetett bűncselekmények számával (ami kiderült). Na majd ennek az aránynak megfelelően jöhet a "KIBASZOTT FEHÉR GECIK! EZEK A TETVEK CSAK ARRA KÉPESEK, HOGY GYILKOLJANAK! KÖTELET MINDEN FEHÉRNEK!!!" típusú kommentözön. Igenis léteznek fehérek között is társadalomba nem illő egyének, mintahogy cigányból is van rendes ember (személyesen is ismerek ilyet), viszont az arányok közel sem azonosak.

Biga 2008.05.27. 23:41:41

Gergő, szereteten nem "majomszeretetet" gondoltam, hanem olyasfélét, amit te is írtál.

Töppedt gomba 2008.05.28. 00:40:32

Manapság olyan divatos ez az: "engedjük meg a gyereknek, hogy kifejezze és megtalálja magát" típusú nevelés = leszarom mi van a kölykömmel, csak ne baszogasson mónika show nézés közben.

Egyébként jónéhány korábbi hozzászólóval egyetértek, nem csak a szülő hibás ilyen esetekben, SŐT bizony azok az "ártatlan" "félrenevelt" gyermekek gyakran maguktól viselkednek így. Ennek pedig semmi köze a társadalomhoz.

Töppedt gomba 2008.05.28. 00:41:33

Ja még azt akartam, hogy a társadalom, meg egyéb külső tényezők folyamatos hibáztatásával gyakorlatilag azt mondjátok, hogy az embernek nincsen saját, szabad akarata, csak külső tényezők hatására cselekszik. Ez pedig természetesen nem így van.

Akut kockafej 2008.05.28. 01:34:23

Gyurcsány tehet erről is. :P

Girhes macska 2008.05.28. 05:39:28

ˇ"Már az ötéves gyerek felett alig van uralmunk, 17 évesen meg... Csak szeretnénk nevelni, de már nem lehet."
Hát nem tudom. Nekem húszéves gyerekem van és a nevelés még mindig folyamatos. Persze már más síkon, mint ötéves korában!
Addigra megtanulta a rendszert az életében, a viselkedési normákat, az udvariasságot, a segítőkészséget, a tiszteletet, szóval az alapokat.
Tizenkét éves korában kirabolták és megverték, akkoriban sokat beszélgettünk az emberi élet fontosságáról és a tárgyi tulajdon lényegességéről.
Mostanában inkább életvezetési tanácsokat kér, amikor kér és nem kell külön elmondani neki, hogy amikor ráér, segítsen be a háztartásba, pedig fiú az istenadta.
Lehet mondani rá, hogy papucs, nyámnyila és egyebek, de lesz*rná, ha hallaná. Az ő köreiben ez természetes viselkedés, a barátai is ilyenek és jól érzik magukat így.
A szülők "rendezett körülményei" szvsz csak annyit jelentenek, hogy van rendes házuk, munkahelyük és nem gazos a kertjük.
Töppedt gomba: szerintem igenis a szülő a hibás, ha a gyereke ilyet tesz. Ki más nevelte/neveli ilyenné?

midnight coder 2008.05.28. 06:43:28

Szvsz alapvetően két külön jelenségről van szó.
Az egyik az amikor az egyik gyerek kirabolja/terrorizálja/zsarolja a társát. Ezek általában cigányok vagy hasonló életvitelt folytató magyarok. Ez valóban szociológiai és itt valóban lehet szerepe környezetnek, iskolának.

A másik az az eset amikor az illető szimplán elmebeteg, szadista állat. Ilyen van tizenévesben is, fehérben is cigányban is, és még talán jobb hogy ez most jött elő és nem 10 év múlva amikor már 20 embert gyilkolt meg. Ezek a kedves gyerekek előzőleg állatokat temettek el illetve nyúztak meg élve és más hasonló dolgokat műveltek. Ki tudja mi lett volna a következő lépésük, talán szereznek egy kalasnyikovot és kiirtják a fél osztályt...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.05.28. 07:10:01

Üdv!

Egy ismerősünknél több férfi társammal döbbenten néztük a 10 éves gyereket, aki a számítógépen forgó szemekkel és vicsorogva "játszott" a "Vice City" nevű játékkal. A szülők pedig hagyták...

Én az ilyen "játékért" is megretorzióznám a progi íróját, a saját gyerekemet meg lecsapnám mint a taxametert... Ha annyira vicsorogni akar, menjen küzdősportolni, ahol legalább önuralmat is tanítanak, nevelnek és szerencsés esetben megtanítják a gyengébb tiszteletét is.

Amikor az apja észrevette a megrökönyödésünket, rászólt a gyerekre, kikapcsoltatta vele a gépet. "Rohadt g.ci" - szűrte a háta mögött a gyerek a fogain a szitkot.

Na bravo!!! Ugyan mikor fogja megkéselni a szüleit vagy valamelyik társát? Mert ezek után már csak ez jöhet... Vagy rosszul látom?

fakalap 2008.05.28. 07:44:20

"...talán megszólalna a lelkiismeret, vagy ha más nem, hát a félelem, és a rossz tervek csak tervek maradnának."

GYEREK, TE ESZEDEN VAGY?

GONDOLD MáR VÉGIG!!!

Aki ilyesmire gondol, tervel,
az _automatice_ azt gondolja:

N E M F O G L E B U K N I !


elmondom lassan, mégegyszer,
azt hiszi el fogja kerülni a lebukást, ééérted?
Zéró visszatartó ereje van, volna, lenne
a büntetés mértékének.
Szeretném ha nem így lenne,
de ez álom csupán... a józaneszüek,
a jóérzésüeknek jut csak eszébe?

ÉRTHETŐ?
SZERENCSÉTLEN.

Virág et. 2008.05.28. 08:03:04

Ezeknek a gyerekeknek halvány fogalmuk sem volt arról, hogy mennyit kaphatnak ezért. Ha helyszíni tarkólövés járt volna érte, akkor is megcsinálják, mert - micsoda meglepetés! - a 17 éves kiskamaszok nem Btk-t lapozgatnak.
Ennyit a súlyos büntetési tétel konkrét visszatartó erejéről a konkrét esetben.

Az életellenes bcs-ek pedig súlyosan büntetendőak a magyar jogrendszerben. A gondatlanok értelemszerűen enyhébben, mint a szándékosak. De 2-8 éve az nem kevés. A szándékos emberölés pedig akár életfogytos is lehet. Ezeke a fiúk is csak azért nem kapnak életfogytot, mert még fiatalkorúak.

Nem lehet minden szart életfogyttal büntetni, mert akkor mi marad a súlyosabbakara? Ha valaki megkínoz, majd kiírt egy egész családot az ugyanúgy bűnhődjék, mint egy fáradt sofőr, aki egy pillanatra elaludt a volánnál és megtörtént a baj? Melyik a veszélyesebb a társadalomra? Melyiket kell egy életre elzárni?

Amerika meg rossz példa, mert kiosztanak 180 évet a bíróságon, aztán azt először harmadolják, majd negyedelik, majd tizedelik és 10 év múlva már kint is van. Nem kell bedőlni a számoknak. Mo-n fegyvház esetén a büntetési tétel 4/5-ének letöltése után kerülHET fetlételesen szabadlábra először. Kicsit más lépték.

Virág et. 2008.05.28. 08:04:12

Az elütésekért bocsánat, reggel van még.

szarkazmus 2008.05.28. 17:11:54

Még egyszer leírom. Évtizedek óta így viselkednek a "gyerekek". Mikor énkölyök voltam, akkor is vertük egymást agyba-főbe. Néha játékból, néha gonoszságból. Pechemre egy szakmunkásképző kollégiumában voltam elszállásolva középiskolás koromban. Annál a börtön egy kicsit jobb lehet (egyszer csak kijöttek az ÁNTSZ-től, és be is zárták az egészet :-)). Sorolom, hogy néhány év alatt miket láttam (én hálistennek néhány pofonnal megúsztam a kalandot): ablakon kidobás, arccsonttörés, szemkitolás körzővel, bordatörés. 4 komoly bűncselekmény, a szinte mindannapos verésekről, "lehúzásokról" nem is beszélve. Pedig ekkor nem volt nintendo, kereskedelmi tv, erőszakos számítógépes játék. Ilyen esetek mindig is voltak, mindig is lesznek. A büntetéseknek nincs különösebb visszatartó hatásuk, mivel alapjában véve erőszakos lények vagyunk.
süti beállítások módosítása