Elgázolt gyalogosok

2008.05.23. 11:00

Rossz hír borzolja a kedélyeket az országban. Pécsett elgázoltak egy nagymamát a zebrán a 20 hónapos unokájával együtt, akit a babakocsiban akart éppen áttolni az úttesten. Az eset szerdán történt, ami után kórházba szállították a sérülteket. Közben először a nagymama, majd a gyermek is meghalt. Nem is csoda, hiszen a babakocsi 80 métert gurult még, miután egy másik autónak ütközve állt meg. Az eset súlyossága miatt figyelemfelkeltő lehet, de nem egyedi. Tavaly – csak Pécsett – 35 gyalogost gázoltak el, ebből ketten meghaltak. Az esetek egy része nyilván nem zebrán történt, de a zebrán gázolás sem egyedi eset. A hír szerint a sofőr nem érzi magát hibásnak. Csak azt nem értem miért.

A KRESZ kimondja, hogy „A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van”. Kész, ennyi, és nem több. Ettől kezdve minden egyéb magyarázat csak mellébeszélés. Igaz, a gyalogosnak létezik több típusú együttműködési kötelezettsége, például nem rohanhat át nekifutásból a zebrán, de alapvetően igaz a múltrendszerből ránk maradt szlogen, miszerint a „zebra a gyalogosoké”. Ebben a történetben ez nem valósult meg, és ugyan a rendőrség vizsgálja az eset körülményeit, de a képekből és a 80 méteres gurulásból sejthető, hogy a személygépkocsi nem 50 km/h sebességgel érkezett a zebrához. Hozzá kell tenni, hogy elvileg lakott területen, főleg olyan helyen, ahol az eset történt, még az 50 km/h sebesség sem tekinthető olyannak, ami kimeríti a zebra biztonságos megközelítését. Tudom, vannak gyalogosok, akik igen érdekesen kelnek át a gyalogátkelőn, de a mindennapi megfigyeléseim nem az mutatják, hogy elsősorban ők lennének a hibásak.

Az igazság az, hogy mind a északi és nyugati országok példáját nézve, mind önállóan, gyakorlatilag gyalogosgyilkos a közlekedési morálunk. Én magam autóval közlekedem, de megfigyelhetem autós és egyéb közlekedők viselkedését. Nincsenek kirívó esetek, mert egységesen mindenki harcmezőnek tekinti a zebrát, ahol a gyalogosnak meg kell küzdeni az átkelésért. Kezdődik azzal, hogy a sok értelmetlen autós nem csak a kereszteződésben képes ott ragadni, holott látja, hogy nem fog átférni, de a zebrán zöld jelzésre váró autó mindennapos látvány. Ez még a kevésbé durva eset, mert itt legfeljebb a babakocsit tologató anyuka szlalomozni kényszerül. A java ezután jön. Sokszor látom, hogy a gyalogos lelép a zebrára, megindul, és az autós ívben kikerüli őt a másik sávban. Több lakótelepen ez ellen úgy tettek, hogy a keskeny út közepére egy járdaszigetet építettek, ami egyrészt nem teszi lehetővé a kikerülést, másrészt ott megállhat a gyalogos az út közepén, talán csak nem ütik el. Tipikus magyar megoldás. Ahol ilyen nincs, ott marad a háború, nem is kevés harccal. Látni lehet, amint az átkelő gyalogos előtt csikorogva áll meg az addig 80-al száguldó autó, amiből aztán heves k**** anyázás jön, mintha neki lenne igaza. Egy legutóbbi ilyen jelenetnél, amit láttam, a gyalogos kulturáltan felhívta a zebrára az autós figyelmét, amiből majdnem verekedés alakult ki. Az sem igaz, hogy a sokat vezetők, mint a taxisok vagy buszsofőrök, példásabbak lennének. Nemrégiben a feleségem sietett a buszhoz, és pont a buszos nem engedte át a zebrán, ami a buszmegállóhoz vezet, majd ugyanezzel a kellemes hozzáállással szépen ott is hagyta őket a gyerekkel, akik így lekésték a buszt. Lehetne még sorolni, mert a morál általános.

Kellene egy kis önfegyelem, ahol vigyázunk embertársainkra. Kicsit figyelni arra, hogy nem-e akar átkelni valaki, és inkább megállni, mintsem elvenni az életét. Mindehhez pedig hozzá az, hogy nem szidjuk azt, aki esetleg így tesz, és nekünk meg kell állnunk mögötte. Másrészt nagyon szigorúan kellene ezt is venni, és ilyenkor ne lehessen megúszni egy felfüggesztett büntetéssel. Ez tetszik, nem tetszik, gyilkosság, és így is kell kezelni. Lépjünk egy kicsit ebben a dologban is a civilizáció felé, és vegyük észre, hogy a gyalogos is ember. És attól, hogy nem így teszünk, nem leszünk többek, hanem sokkal kevesebbek. Gyilkosok, csak fegyverünk nem a kés vagy pisztoly volt, hanem az autó.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr35483629

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyiket sem! 2008.05.23. 12:51:26

"Nem érzi magát bűnösnek"Nem érzi magát bűnösnek az a 32 éves sofőr, aki elgázolt egy 67 éves asszonyt és annak 20 hónapos unokáját a zebra közepén. Az "autóbuzi" (saját magukat hívják így) blogszféra manapság zeng az öntudatos állampolgári fel…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.05.23. 11:48:44

Teljesen jogos az iras, es en is elgondolkoztam azon hogy a fenebe nem erzi magat bunosnek a kocsog.

Masik marha veszelyes szituacio - voltam benne gyalogos es autoskent is - hogy szelso savban megall valaki, megadja az elsobbseget a gyalogosnak. A mogotte jovo faszkalap visszaketto padlogaz ki a belso savba es raeloz a "hulyere" aki megallt a zebranal. Persze a gyalogos mar elindul, es centiken mulik a baleset. Nalam egyszer kevesebb mint 20 centin - egy lepes! - mult.

Ide is meg kemenyebb szabalyozas kell, mert a sok marha csak ebbol ert. Multkor egy meno helyen tema volt a sebessegtullepesert jaro buntetes. Meno faszagyerekek az alabbi mondatokkal traktaltak egymast:

lakott teruleten 60nal??? Az ilyen jarjon gordeszkaval, ne kocsival. Cseppet sem ereztem ezt a vagany virtuskodast jogosnak. Remelem mikor az ilyen emberkeknek az anyjat kurja el valaki 100-zal, majd ott is mondja a rendornek: ugyan, hagyja mar, hiszen 60 alatt csak a gordeszkasok mennek.

Kicsit off: miota vannak ezek a kemenyebb tetelek, az autosok egy resze jobban figyel a sebessegre es a kozlekedesi szabalyokra. Tapasztalataim szerint. A masik, vaganyabb reteg viszont meg menobben, meg faszagyerekesebben vezet. Tegnap az m3-as bevezeton lattam egy audis majmot, aki 120 korul tolta a 80-s tablanal. Szlalomozott a normalisan 80-90-nal kozlekedo autok kozott. Jobbrol elozes, bevagas a szelsobol a belso savba, kozepso savon keresztul. Kb. 1 sec-en mult hogy nem mentem vele ossze: ki akartam menni a jobb savba, mert lattam hogy jon mint allat. De a makigyerek bevagott kozem, meg a jobb oldalt masfel kocsinyival hatrabb halado gepjarmu ele. Mert annyira fasz volt hogy nem varta meg a 3 secet hogy lehuzodjak.

Hiaba no: paraszt magyar kezebe nem kell kocsi, csak gordeszka.

DArchAngel 2008.05.23. 11:58:16

Jogos az írás, és nagyon jogos Dinin utolsó mondata.

"paraszt magyar kezebe nem kell kocsi, csak gordeszka"

Egyszerűen ebben is - mint sok minden másban - a többség egyszerűen csak saját magára gondol, mindenfajta felelősségérzetet nélkülözve. De arra nagyon kíváncsi lennék, hogy ha őt sodorná el egy autó, akkor nagy anyázás lenne, vagy eszébe jutna, hogy ő is pontosan így vezet, ezért teljesen felelős a kialakult helyzetért.

movhu 2008.05.23. 12:33:25

Úgy tűnik a kommentek kis késéssel jelennek meg...elég egyszer beírni a kommentet, meg fog jelenni.

Kurvaország 2008.05.23. 12:35:26

Politikai alapon napokig előzetesben vagy csakmert gyurcsánytakarodjozol pl.
vagy éppen mert nem fizetsz be valamilyen sarcot.
DE GYEREKET GYILKOLNI AZT BÜNTETLENÜL LEHET!
Jó hely ez, és egyre jobb lesz.
magatoknak építitek marhamagyarok.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2008.05.23. 12:36:33

Épp irtam valahol, hogy Angliában (Oxfordban vagyok egy éve már majdnem) minden autós megáll ahogy a zebrát közelíted, még akkor is, ha egyébként sebességhatáron közlekedik. Megáll! Otthon ilyet mikor látni?

nanemá 2008.05.23. 12:37:06

Az egész érthetetlen, a zebránál mindig kell rá számítani, hogy a gyalogos lelép. Persze velem is gyakran előfordul, hogy gyalog közlekedem és mindennapos, hogy lelépek féktávon kívül (tőlem jobbra a járgány) és a kedves autós még gázt ad, hogy átérjen még a zebrán, mielött a másik feléhez érek. Az is gyakori (főleg a furgonosokra), hogy nem bírja elviselni, hogy fékeznie vagy esetleg meg is kell állnia egy gyalogos miatt. Ilyenkor jön a duda meg az anyázás. Egyébként gyakorló autósként mondom, hogy a gyalogosok között is legalább annyi a bunkó és figyelmetlen csak éppen más a veszélyességi fog.

Valaki 2008.05.23. 12:37:19

Teljesen egyetértek a bejegyzés szerzőjével. Az autósok egyszerűen nincsenek tekintettel a gyalogosokra, és miközben te elindulsz a zebrán, ők simán átmennek a másik sávba.

A másik kedvencem, hogy összeengedik a gyalogosokat, és a jobbra kanyarodó autósokat. Ez egy kultúrált európai országban természetesen nem okozna problémát, de kis hazánkban ez azt jelenti, hogy paraszt autós látja, hogy neki zöld van, és nagy sebességgel kanyarodva áthúz a zebrán, lesz@rva a gyalogosokat. A gyalogos meg amikor már félúton van a zebrán, épp semmit nem lát a "vagány" autósból, esélye sincs, hogy elugorjon.

A megoldás a következő lenne: térfigyelő kamerák, ha autós és gyalogos egyszerre van zebrán, akkor 200 ezer forint büntetés az autósnak. Harmadik próbálkozás után ugrik a jogsi.

Valaki 2008.05.23. 12:37:53

Teljesen egyetértek a bejegyzés szerzőjével. Az autósok egyszerűen nincsenek tekintettel a gyalogosokra, és miközben te elindulsz a zebrán, ők simán átmennek a másik sávba.

A másik kedvencem, hogy összeengedik a gyalogosokat, és a jobbra kanyarodó autósokat. Ez egy kultúrált európai országban természetesen nem okozna problémát, de kis hazánkban ez azt jelenti, hogy paraszt autós látja, hogy neki zöld van, és nagy sebességgel kanyarodva áthúz a zebrán, lesz@rva a gyalogosokat. A gyalogos meg amikor már félúton van a zebrán, épp semmit nem lát a "vagány" autósból, esélye sincs, hogy elugorjon.

A megoldás a következő lenne: térfigyelő kamerák, ha autós és gyalogos egyszerre van zebrán, akkor 200 ezer forint büntetés az autósnak. Harmadik próbálkozás után ugrik a jogsi.

horgany 2008.05.23. 12:38:43

amikor átengedek egy gyalogost magam előtt a legtöbbször rámdudál a mogöttem lévő.és hát persze a gyalogos is meglepődik.Éltem külföldön, ott ha nem engeded át a gyalogost a rendőr ha látja azonnal megbüntet.
itt is így kéne

vérbosszú 2008.05.23. 12:40:37

A gyerek apja helyében simán kinyírnám a csávót.
Ha nem teszi akkor egy hitvány senki.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.23. 12:41:42

Movhu, szívemből szóltál. Ciki vagy nem ciki, közel a negyvenhez rászorított az élet, hogy nekivágjak a jogosítványszerzésnek, bár az autóvezetés sosem vonzott. Amióta járok a tanfolyamra és tisztában vagyok a szabályokkal, csak még jobban elrettent az a sok megjelent írás (és főleg komment), ami arról szól, hogy mások "vagánysága" hány ember életébe kerül. Egyszerűen nem értem, amit ez a gázoló állít, hogy nem érzi bűnösnek magát. A GYALOGOSNAK A ZEBRÁN ELSŐBBSÉGE VAN. Ha már áll ott másik jármű, mindenképpen meg kell állni, ha nem, már távolból lassítással kell jelezni a járdaszélen érkező gyalogosnak, hogy meg fogok állni. Hogy ne féljen átkelni. Feltételezem, ez a nagymama a babakocsival nemcsak úgy kiugrott valahonnan. Iszonyat...

genylada 2008.05.23. 12:42:31

Ha az elütött gyerek apja lennék, simán kinyirnám a sofört ... én se érezném magam hibásnak ...
Hüje ország ...

catof21 2008.05.23. 12:42:46

lehet, hogy valami nevelőbb büntetés kellene...
mondjuk napokig kellene átkísérgetnie embereket forgamalmas utakon, zebrán.
mert baromarcúkám kicsengeti a büntetést röhögve, vagy beszól a cimborának, hogy "intézzék el okosba'..."

--
c

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.05.23. 12:43:34

verbosszu: lecsukjak. Felesege - es ha van masik gyereke - magara marad. Asszony osszeroppan. Csako leul x evet, kiengedik. csalad sehol, munka sehol.

ez megoldas?

Bambula 2008.05.23. 12:43:49

Ami a mostani pécsi esetnél hozzá kell tenni, hogy a mama a zebra közepén volt amikor az a barom elgázolta, még azt sem lehet mondani hogy lelépett elé féktávon belül... remélem sok évet a kap a fickó.

Darth Vader 2008.05.23. 12:44:17

Leamputáljuk a lábát?

Zz_ 2008.05.23. 12:45:00

Azért vannak olyan helyek ahol ha nem vagy határozott sosem kanyarodsz ki autóval mert annyi a gyalogos.

vérbosszú 2008.05.23. 12:46:31

Nem csuknák le.
Hirtelen felindulásból elkövetett--blabla.
De tudod mit?
Én akkor is megtenném ha lecsuknának.
És nem kell a szociális maszlag.

Zz_ 2008.05.23. 12:46:48

Azért vannak olyan helyek ahol ha nem vagy határozott sosem kanyarodsz ki autóval mert annyi a gyalogos.

Gotha 2008.05.23. 12:47:11

Tegnap megyek a Röppentyű utcában, a Rozsnyai utcánál van egy iskola előtte zebrával,- ha valaki át akar kelni mindig megállok, mert nem egyszerű átjutni.
Tegnap is így történt, mögöttem a 120-as busszal, megállok busz ki a jobb sávba át a zebrán, a megszeppent gergőcök orra előtt.. Ennek a taplónak is leosztanék egy-két sallert..

Gwendolynn 2008.05.23. 12:47:21

Azt nem értem, hogy miért nem bír természetes lenni ebben az országban, hogy a védtelenebb közlekedőre jobban figyeljen az, aki védettebb pozícióban közlekedik? Itt mindenki le van szarva és el van taposva, aki gyengébb, lassabb, bizonytalanabb, és ez autó-autó viszonylatban is igaz, nem még a többiben!

- Rendi - 2008.05.23. 12:47:28

Azért a körülmények ismerete nélkül gyilkost kiáltani kicsit meredek, de egyes hírek szerint az áldozatok már az út felénél jártak, így valószínűsíthető, hogy az autós hibázott.

Az viszont tény, hogy a magyar autósok gyalogosokhoz való hozzáállása katasztrófális. Magam is naponta kerülgetek zerbrán ragadt, vagy kis íven kikanyarodó autósokat. Egyszer talán érdemes lenne kipróbálni, mit szólnának, ha valaki átgyalogolna a járművükön...

Gotha 2008.05.23. 12:47:52

Tegnap megyek a Röppentyű utcában, a Rozsnyai utcánál van egy iskola előtte zebrával,- ha valaki át akar kelni mindig megállok, mert nem egyszerű átjutni.
Tegnap is így történt, mögöttem a 120-as busszal, megállok busz ki a jobb sávba át a zebrán, a megszeppent gergőcök orra előtt.. Ennek a taplónak is leosztanék egy-két sallert..

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2008.05.23. 12:48:02

azért a gyalogosok fejében is rendet kéne már tenni (függetlenül jelen szomorú esettől)

gonolom úgy gondolta a veréb, hogy már elfér, azt mégsem jött össze... életfogytot nekije, mert pár év szart sem ér... visszahozni meg nem lehet az elhunytakat...

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 12:48:44

Autós, gyalogos, egyremegy.
Ilyen a (közlekedési) kultúránk, függetlenül attól, hogy járművet vezetünk vagy gyalogolunk.
(Ismerjük ugye azt a tipikus és nem veszélytelen műveletet, amikor a gyalogos a megállóban álló busz hátuljánál szalad át körülnézés nélkül a túloldalra, a másik sávban meg jön az autó...)

A pécsi eset érthetetlen. Érthetetlen hogy, hogy nem érezheti magát bűnösnek a tetvedék, aki állítólag a zebra felénél-harmadánál járó nagymamát csapta el babakocsistul. Itt aztán nemigen lehetett arról szó, hogy féktávon belül lépett elé...

Tojgli 2008.05.23. 12:49:16

Kedves kommentelők... Részemről egy kis "kiegészítés" a nagy általánosítások helyett, miszerint "köcsög autósok"!

Ez a probléma nem autós vagy gyalogos gond... hanem szimplán emberi...

Gyalogosban autósban buszosban biciklistában és motorosban is ugyanannyi (túl sok) a másra tekintettel nem lévő, kreszt, udvariasságot és logikát nem ismerő önző seggfej van az országban...

a 2008.05.23. 12:49:17

Zz_: azért más dolog jobbra kanyarodáskor lassan elmenni a gyalogosok között (ilyenkor al szokták engedni az autóst) mint a zebrán a belső sávban gázolni.

Gipsz Jakabné 2008.05.23. 12:49:58

Az nem baj, hogy Ő nem érzi magát bűnösnek, a lényeg, hogy a bíróság és az ügyészség érezze bűnösnek az ilyen taknyot, meg majd néhány kancigány is úgy gondolja a dutyiban, hogy bűnös. Remélem kezelésbe veszik majd. És még van pofája az ilyennek ország-világ előtt kijelenteni, hoyg nem bűnös? Hihetetlen és számomra az is, hogy egy ilyen gyilkosságért mindössze 5 évet kaphat.

butcher 2008.05.23. 12:50:10

Én ott lakok a helyszíntől 500méterre, és nap mint nap járok az adott útszakaszon, és bizony nagyon parás rész, tényleg iszonyat nagy a forgalom, csoda hogy eddig nem történt még ilyen baleset itt.

Zárójelben jó tudni az helyzsínről hogy a város déli elkerülője van rávezetve erre a szűk kertvárosi részre, szóval megdicsérném azokat is akik ezt így kitalálták.

Ettől független természetesen a sofőr a hibás. Az adott részen a helyiek mind minimális sebességre lassítanak ha nem belátható/forgalmas a szitu. Sajnos akik átutazóban vannak nincsenek tisztában a körülményekkel, nem veszik komolyan a zebrát, így történnek meg az ilyenek

lápi lidérc 2008.05.23. 12:50:16

Bár a cikk lényegével egyet lehet érteni (azaz az autósoknak jobban oda kellene figyelni a zebránál a gyalogosokra), viszont a végkövetkeztetéssel nem: ez nem gyilkosság, ez gondatlanságból elkövetett emberölés, amiért nem szoktak letöltendőt adni, legalábbis első esetben. Pár év felfüggesztett + jogsimegvonás egy kicsit hosszabb ideig (ált. 5 év).
Nagyjából úgy, mintha nem ásod be jól a villanyoszlopot, az meg kidől, és agyonüt valakit.

Másrészt annyit a gyalogos - leginkább én is az vagyok - is megtehet(ne), mielőtt lelép a járdáról, hogy meggyőződik, megadták-e neki az elsőbbséget.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2008.05.23. 12:50:28

Gwendolynn 2008.05.23. 12:47:21
Azt nem értem, hogy miért nem bír természetes lenni ebben az országban, hogy a védtelenebb közlekedőre jobban figyeljen az, aki védettebb pozícióban közlekedik?"
azért mert a gyalogos szarik mindenre és mindenkire!
ha őt saját magát se érdekli a saját élete, engem miért érdekeljen?

Retexis 2008.05.23. 12:50:57

Nelson:
Azért kurvára nem mindegy, hogy valaki 2 tonna és 100 lóerő vassal körülvéve vagy gyalogosan közlekedik. Az autós az akinek oda kell jobban figyelnie, mert ő az erősebb és ő elvileg a képzett közlekedő. Normális országokban ez a Kreszben rögzítve is van.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2008.05.23. 12:51:42

Tojgli 2008.05.23. 12:49:16
Gyalogosban autósban buszosban biciklistában és motorosban is ugyanannyi (túl sok) a másra tekintettel nem lévő, kreszt, udvariasságot és logikát nem ismerő önző seggfej van az országban..."
ott a pont!

Gwendolynn 2008.05.23. 12:55:31

RosszQtya
mondjuk mert te sittre kerülhetsz, és egész életedben a lelkeden fog száradni valakinek a halála/nyomora! Bár ebben az esetben pont nem a gyalogos volt a hibás valószínűleg, de még ha hülye is a gyalogos, legalább olyankor kellene rá figyelni, amikor az autós/motoros/bringás tehet valamit (zebránál, lakott területen),hiszen ő okoz nagyobb kárt, ha leszarja a gyalogost. Ha abszolúte a gyalogos volt a hibás, akkor a te lelkiismereted nyugodt lehet.

yanchi 2008.05.23. 12:56:08

Az egészben a felháborító, hogy f@szikám "nem érzi magát bűnösnek". Hát elküldeném valami klassz kis kőbányába, amíg egyáltalán nem érzi magát. Amíg sajnálni fogja, hogy nem őt gázolták halálra a zebrán. De az életére nagyon vigyáznék, nehogy túl hamar vége legyen...

KöveZoli · http://www.kovesi.hu 2008.05.23. 12:56:41

Rendi, valóban ismerni kell a körülményeket. Viszont a kresz azt is kimondja, hogy az autós MINDIG köteles úgy megközelíteni a zebrát, hogy BÁMILYEN váratlan esetben időben meg tudjon állni.
Az autóval szemben egy gyalogosnak valószinű, nincs több esélye, csak egy.

Kampfer 2008.05.23. 12:57:24

Üdv Mindenkinek!

Na ez szép lesz...! A jó az, hogy reggel a kékhírekben mindig benyögik, hogy " a tettes a bűncselekményéért akár x évet is kaphat..."! A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy leül fél évre, vagy felfüggesztik x évre...! No persze, ha találnak a géped vinyóján egy Árpádsávot, vagy egy kordagyuri mp3-at, akkor azonnal megindul a gépezet és vagy mocskos náci vagy, vagy pedig jogdíjat sértő közönséges zenetolvaj! Akkor van határozottság!
Amit a posztoló írt a közlekedési morálról, abban azt hiszem benne van az igazság.
Valamit azért meg kéne még gondolni! Mely esetekben áll neki a rend éber őrsége pofátlan módon szankcionálni és megjátszani a kemény és a polgárok épségét féltve őrző (loool) szervezetet, s mely esetekben még csak nem is látni őket...! A morál romlásában kőkeményen benne van, hogy az autósokat immár két évtizede csak hülyének nézik, szankcionálják orrba-szájba, lehúzzák, ahol csak lehet! Mindemellett az infrastruktúra szánalmas, a fejlesztések, karbantartások szánalmasak, s mindenki egyre frusztráltabb, türelmetlenebb! S azok isszák meg a levét ennek, akik részt vesznek a közlekedésben. Ez értelemszerű! De amíg a rendőrség a nevetséges kis padlássöpréseit a biztonságért tett intézkedéseknek álcázza és így is kommunikálja, amíg a jogász (később még miniszter is) egy ír gázolónak (két kisgyerek gyilkosának) kegyelemért nyalakszik az elnöknél, amíg az útjavítás egy tábla kipakolásából áll, addig biztos, hogy még csak nem is kezd semmi változni itthon! Túl türelmetlen, frusztrált és ideges itt szinte mindenki, aki vezet! Aki meg nem, az a villamoson akad ki és ordibál, vagy a busz ajtaját csapkodja. Igaz, ezzel kevesebb ember életét veszélyezteti.
Üdv!
Kampfer

genylada 2008.05.23. 12:58:15

Basssssssssza meg ... ha nem vette a jogsiját piiizéért csak tudja vmennyire a szabályokat ...
Vagyis, zebra, átjáró környékén nagyobb figyelmet és a gyalogosnak elsőbbsége van ...
Szegény sofőr családja, ha kinyirnám mit kéne szenvedjen, ... És a másik oldal családja????????
Halálbüntést rá!!!
10 ilyen az országba és az autósok megállnak és kiszállva kisérik át a gyalogoskat ...
Lenne rend!

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 12:58:27

Retexis,
persze, hogy nem mindegy.
Csak azt mondtam: ez kultúra kérdése. Ha kultúrált vagy, figyelsz a másikra, függetlenül attól, hogy autóban ülsz, bringázol vagy gyalogolsz.

Jut eszembe erről a zebra réges-régi definiciója:
A zebra az a hely, ahol a gyalagos abban a biztos tudatban hal meg, hogy neki volt elsőbbsége.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2008.05.23. 12:59:10

KöveZoli 2008.05.23. 12:56:41
Viszont a kresz azt is kimondja, hogy az autós MINDIG köteles úgy megközelíteni a zebrát, hogy BÁMILYEN váratlan esetben időben meg tudjon állni."
a kresz az is kimondja, hogy kell a zebrát használni... pl nem úgy kell átkellni rajta, mintha a beach-en lennénk... hanem haladni is kell, stb stb.

Zz_ 2008.05.23. 12:59:39

Tényleg hatalmas harc megy az utakon. Annyiszor látom hogy rendőrautó/motoros megy az autók közt és nem tesz semmit mikor nyilvánvalóan szabálysértés történik.
Ma reggel munkába menet mit minden nap jöttem az Andrássyn befelé. 7.10 körül lehetett még nem volt dugó. Egyszer csak látom hogy az előttem kettővel menő leharcolt füstölő BMW M5 csinál egy 3. sávot és ott előz egyet kb a Bajza utca magasságában, majd tovább szlalomozik amit az útfelület enged. Mint valami filmforgatás. Aztán az Operánál lekanyarodott.
Azt gondolom ha ezt látja a rendőr akkor sem tesz semmit. Miért?????
Ez az amitől szétb@sz az ideg és önbíráskodnék.

schmidt 2008.05.23. 13:00:06

Az írás szövegével egyetértek, magam is minden nap tapasztalom a gyalogosokkal szembeni rossz hozáállást az autósok részéről. Valóban, néha életveszélyesen közelítenek a zebrához. A legrosszab a kétsávos úton, miután a belső sávban engedi a gyalogost az egyik autó, azt megkerülve egy másik állat a külsőben áthajt a zebrán, veszélyeztetve a meginduló gyalogost. Viszont egy ilyen baleset nem gyilkosság, ezzel abszolút nem értek egyet, hiszen az autós nem gyilkolási szándékkal cselekedett, ezt mindenki beláthatja. Meg kell büntetni tettéért, de nem gyilkosságként kezelni. A jog egyébként nem is teszi.

üff 2008.05.23. 13:00:27

Utálom ezt a demagógiát. Ülsz az íróasztal mellett és gyilkost kiáltasz! Elég ebből a szabály az szabály demagógiából, hogy vannak szabályok, amit a többség nem tart be, de ha valaki póruljár, akkor ráhúznak mindent és ugyanaz a többség, aki ugyanazt a szabályt nem tartotta be az öklét rázza a szerencsétlenre.

kk 2008.05.23. 13:00:43

Igaza van a szöveg írójának! Aki zebrán üt el bárkit, az gyilkos!
Most jöttünk haza Spanyolországból, ott a zebrák előtt fel van festve egy fehér sáv: marha autós eddig és ne tovább!
Ha nem állsz meg, mikor a gyalogos csak közelít a zebra felé-már meg is büntettek. Ja, hogy gyorsan mész és nem látod, na ott 30-cal lehet megközelíteni a zebrát! És meg lehet állni, sőt még ha figyelsz is egy kicsit.
Még, hogy nem érzi magát bűnösnek és eltett láb alól 2 embert!!

Retexis 2008.05.23. 13:01:52

Nelson:
Így igaz. Egyrészt kultúra. Engem is idegesítenek a szabálytalan gyalogosok, mozgólépcsőeléllók, világítatlan bringások miegymás. De autóval sokkal könnyebb megölni valakit, mint bringával vagy gyalog. Ezért kellene szerintem szigorúbban bánni az autósokkal. Veszélyesebb üzem.

A másik gondom ilyenkor, hogy mégis minek tartom én el a sok lusta korrupt rendőrt, ha az alapvető feladataikat képtelenek ellátni?

Helvete 2008.05.23. 13:02:30

Ne tegyunk mar ugy mintha ez nem mindenapos eset lenne, szomoru hogy az ingerkuszobot csak egy ilyen durva baleset uti át.

Sajat megfigyelesem szerint otbol 3 gazolas cserbenhagyasos. Talan nem kene a varosokbol "autopalyat" csinalni, es tiszteletben kene tartani a kozosegi ter mibenletet, Igen tudom hogy ez idealizmus mert aki boldog auto tulajdonos, az sajat onzo rovidtavu erdekei miat soha nem fogja elfogadni.

Magyaroszagon mindenki gyoker, magatol soha nem fog normalisabban vezetni senki mert most is megvan gyozodve rola hogy remek sofor (barki akit megkerdezel ezt fogja mondani) Durva szabalyozasra lenne szukseg es hosszutavu leoltendo bortonbuntetesre, megspekelve nyilvanos megalazzasal.

movhu 2008.05.23. 13:03:37

üff 2008.05.23. 13:00:27
Az én "demagóg" gondolkodásomban gyilkos az, aki elveszi a másik életét, bármilyen módon.
Ugye mindeki emlékszik arra, amikor nem létezett autólopás csak jogtalan használatbavétel, és minden szemét ezzel védekezett, hogy ő csak kicsit autózni akart?

akárki 2008.05.23. 13:03:51

RQ
"a kresz az is kimondja, hogy kell a zebrát használni... pl nem úgy kell átkellni rajta, mintha a beach-en lennénk... hanem haladni is kell, stb stb."

Neogy már azt mondd, hogy megállnak a gyalogosok beszélgetni a zebrán, mert ha van is ilyen, kb. 100000x annyi autós áll meg a zebrán, mint gyalogos, pedig ő megtanulja, hogy a zebrán megállni tilos.

KöveZoli · http://www.kovesi.hu 2008.05.23. 13:04:08

RosszQtya, ez így igaz, ezt nem is vonom kétségbe.
Az én okatatóm 16 évvel ezelőtt úgy engedett utamra a vizsa után, hogy két dolgot ne felejtsek:

1. azért mert fenn maradok az úton, még nem jelenti azt, hogy tudok vezetni
2. úgy vezessek, hogy gyalogos is vagyok, és úgy legyek gyalogos, hogy autót is vezetek.

Az elején volt egy hozzászólás, aminek az volt a lényege, hogy a gyalogosnak is úgy kell viselkedni, ami tőle elvárható.
Nem ismerem a környéket, nem tudom, volt-e lámpa a zebránál, de ha nem volt, akkor a gyakorlat szerint bárhogy is lép a zebrára a gyalogos, az autós lesz a hibás. Szerintem.
A babakocsit toló nagymamáról meg talán nehéz elképzelni, hogy úgy rontott a zebrára a babakocsival.

woodpecker 2008.05.23. 13:04:27

Svájcban is megállnak az autók még akkor is, ha csak odaálltál a zebrához. Itthon csak oda szoktam állni, hogy mikor elmegy, utána átmegyek, de kint azonnal megállnak. Eleinte mindig meg is lepődtem.
Az egyik svájci városban a sétáló utca vége pont egy forgalmas utat keresztez egy zebrával. Hétköznap délutánonként ki kell állni a rendőröknek, hogy a gyalogosokat megállításák, mert minden autó megáll nekik és így bedugul a fő utca. Nálunk meg a gyalogos segítségére áll néha ki a rendőr.
Hozzá kell tenni, hogy Svájcban ha nem állsz meg a zebránál, mikor gyalogos van ott, azonnal leveszik a jogsit. (Bár lehet, hogy nem csak ezért állnak meg!)

elmebefőtt 2008.05.23. 13:04:45

Lápi, lehet hogy jogilag nem, de amúgy igazság szerint ez egy gyilkosság, ráadásul szándékosan és különös kegyetlenséggel elkövetve.
Szándékosan hajtott gyorsan (relatíve mindenképp) és szándékosan nem állt meg, amikor látta a gyalogos(oka)t. És különös kegyetlenséggel leszarta, hogy egy kisgyerkőcöt és egy nagyit küld a másvilágra.

Zz_ 2008.05.23. 13:04:46

Igen!
Nyilvános megalázást a közúti és gazdasági bűnösöknek és családjuknak!!!

andras244 2008.05.23. 13:05:19

Erdélyben ha nem állsz meg a zebránál instant módon ugrik a jogsi 30 napra + bünti!
Lehet filózni!!!
A csávót lekéne ültettni, vagy 20+ évre ...

üff 2008.05.23. 13:05:19

Tény, hogy nálunk a zebrát különösen nem tartja senki, meg javulnia kell a morálnak. De ez nem gyilkosság, hanem egy szerencsétlen helyzet.
Gondoljátok már magatokat a másik helyébe! Mi történik, ha mentek az unalmas úton, ahol van 100 zebra, beszélgettek, kicsit elbambultok (értem úgy, hogy alapjáraton megy a szokásos figyelem, csak a hirtelen dolgokra nem reagálsz időben) és egyszer csak későn veszed észre. Gyilkosság? Megérdemled a börtön?! A francot, az érdemli meg, aki ezt mondja!

üff 2008.05.23. 13:06:58

KK te egy elmebeteg idióta vagy. Te szerinted sosem kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy véletlen figyelmetlenségből ilyet csinálsz? A legnagyobb jóakaratoddal együtt! gondolkozz már el!

movhu 2008.05.23. 13:07:13

"kicsit elbambultok"
Ilyen a vezetésben nem lehet. Ha képtelen valaki a vezetés ideje alatt végig figyelni, akkor alkalmatlan a vezetésre. Tudomásul kell venni, hogy autózni felelősség, emberi életeket adnak a kezedbe, így is kell tekinteni.
Miért van az, hogy sok százezer autós nem üt el nap mint nap gyalogosokat?

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 13:07:27

Retexis,
na itt van a kutya elásva!

Én is baromira örülnék, ha a rendőrök végre veszélyes szabálytalankodókkal lennének elfoglalva és nem pl a tiltó tábla hatálya alatti kocsisort büntetgetnék (akik amúgy az esetek többségében nem balesetveszélyesek).

maydayray 2008.05.23. 13:07:31

Emberek, Németországban élek és Luxemburgban dolgozom, eltartott egy darabig, hogy megszokjam, itt a gyalogos a védtelen és ezért védik, ergo mindenki mindig megáll a gyalogátkelőknél, a gyalogosnak már körülnéznie sem kell, csak megy, mert biztos lehet benne, hogy nem éri baja. sőt továbbmegyek aki itt teszi le a jogsit, annak elmondják, hogy a zebra előtt és után 50 méterrel történő gázolásokat is úgy veszik a bíróságok, mint ha a zebrán történt volna (Luxemburg).

üff 2008.05.23. 13:08:31

andrás biztos Erdélyben kurva szigorú szabályok vannak, de tudjuk, hogy ha megnyílik a péntárca, akkor még a lelkét is eladja a rendőr! Úgyhogy ottani dolgokkal ne is gyere, egy velejéig korrupt országban semmilyen szabály sem szent.

KöveZoli · http://www.kovesi.hu 2008.05.23. 13:09:27

Üff, ebben én egy kicsit fafejű vagyok.
Egyszerűen nem bambulhatsz el.
De egy biztos, a szerencsétlen nagymama és a kisgyerek családja számára a vétkes gázoló azonnali kivégzése sem lenne elegendő és megnyugtató.
Nincs jó döntés. Minden kevés.

Gwendolynn 2008.05.23. 13:09:45

abban az értelemben gyilkos a faszi, hogy adva van egy szabály (lassítva megyek a zebra felé, átengedem a gyalogost), amit megszegve halált is okozhatok (elütöm a gyalogost, ő meg belehal), és én ezt a szabályt tudatosan megszegem (gyorsabban megyek, mint amiről meg tudnék állni), akkor bizony gyilkos vagyok, hiszen tudhattam, hogy így is véget érhet a szabályszegésem. másik lehetőség, hogy egy ötéves ovis belátóképességével rendelkezem, akkor meg az úr óvjon mindekit, ha autóba ülök...

andras244 2008.05.23. 13:10:27

üff 2008.05.23. 13:06:58

Hüje vagy ...
Ha én mint szivsebész téged operállak és már az 5dik vagy azon a napon és kissé mellényúlok mire te végleg kinyúlsz és csak azért mert elbambúltam és nem ragáltam időben, nanehogymááá én legyek a felelős, rossz volt a szervezeted az nem birta.
Ütne el egy Kamaz
Idióta

Helvete 2008.05.23. 13:10:34

Üff

Ha autoba ulsz es vezetsz akkor figyelj oda mindenre
erted M I N D E N R E. Ha ez nem megy ne ulj autoba, vagy ne pofazz kozbe vagy ne telefonalj hanem pislogjal szepen az utra es koncentralj.

Ez bizony gyilkosag... moralisan mindenkepen. A te feleloseged mert te zartad magad egy femkaszniba amibol nem latsz ki rendesen es nem hallasz rendesen, es te vagy az aki veszelyezteti masok testi epseget es eletet, nem a gyalogos.
(Te mint alltalanos te, vonatkoztatva mindenkire aki autot vezet)

Mindig te vagy a veszelyforras az autoban

üff 2008.05.23. 13:11:59

movhu, te bármeddig folyamatosan tudsz koncentrálni? Vedd észre, hogy az emberek többsége vezet, alkalmasok és alkalmatlanok milliói, milliárdjai. Vannak szerencsétlen helyzetek. Te minden indulás előtt leellenőrzöd a féket? Pedig kötelező! Ha nem, akkor nem vagy való az útra. Ne legyél ennyire demagóg, mindenkinél kihyaghat a figyelem, nálad is, légy szíves más pechje miatt ne ítélj. Ilyen alapon mindenki börtönt érdemelne.

saq 2008.05.23. 13:12:23

dehát olyan egyszerű.
írja már ki valaki a csávó nevét meg címét. lesz aki bosszút álljon.....

Nanee 2008.05.23. 13:12:47

Reendőőőrt?
Hol? Hát a városok utcáin nem igazán látni belőlük, max. ahogy ülnek a tovarobogó autójukban.
Na jó, olykor-olykor az aluljárókban is meg lehet pillantani 5-6 fős csoportosulásukat, ahogy ráérősen beszélgetve egymással akadályozzák a forgalmat.
Nagy mértékben rombolja a forgalomban résztvevők közlekedési morálját, hogy nincs valós rendőri jelenlét az utakon. Olyan ez, mint egy kutya és juhász nélkül hagyott nyáj!
Sajnos ott még nem tartunk, hogy az emberek "belső indíttatásból" közlekedjenek szabályosan, szem előtt tartva a másik fél testi/tulajdonbéli épségét.

saq 2008.05.23. 13:13:01

mondom szemet szemért!!

lángoljon a ház!

Dee_ 2008.05.23. 13:13:06

RosszQtya: Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a gyalogos nem biztos, hogy ismeri a kreszt, mert ez nem a gyaloglás feltétele. Az autósnak viszont kötelessége betartania a szabályokat, eleve úgy kell venni, hogy ő azokkal tisztában van, különben nem is kaphatna jogsit.
Figyel a gyalogos, persze, hiszen nem akar meghalni. De azért mégis más annak a helyzete, aki a kocsiban ül, biztonságban. Neki nagyobb a felelőssége, mert kevesebb a vesztenivalója és a szabályokat is jobban kell ismernie.

akárki 2008.05.23. 13:13:18

üff
"Gondoljátok már magatokat a másik helyébe! Mi történik, ha mentek az unalmas úton, ahol van 100 zebra, beszélgettek, kicsit elbambultok (értem úgy, hogy alapjáraton megy a szokásos figyelem, csak a hirtelen dolgokra nem reagálsz időben) és egyszer csak későn veszed észre. Gyilkosság?"

Gondartlanságból elkövetettként szokták megítélni a közlekedési baleseteket.

Egyébként meg a hirtelebn az út közepére ugrott babakocsis nagymama érdekes látvány lehet.

A gépjárművezetés VESZÉLYES ÜZEM tessék végre felfogni.
Nem traccspartizunk, meg zabálunk mobilozás közben egy 1,5 tonnás járművel 60km/h-nál.

Én minden járműbe b eszereltetnék olyat, mint ami az új lexusokban van, sípoljon az arcodba, ha nem az utat figyeled 60-nál.

nalazo 2008.05.23. 13:14:07

MIndegy, hogy nevezzük a esetet. A lényeg, hogy egy baromállat hibájából két ember meghalt. A maximális letöltendő büntetést kell neki adni. Azért meg hogy még van pofája magát ártatlannak vallani, megduplázni a büntetését! Bár lehetne!
Plusz egy négyszemközti beszélgetés egy zárt szobában a gyerek szüleivel. Az embernek felforr a vére!

andras244 2008.05.23. 13:14:11

saq 2008.05.23. 13:12:23

:D
Na azt azééé neeee.
Úgyis sokan tudják már.

Gonosz Bölcsész 2008.05.23. 13:14:32

Harmadik éve töltöm az esztendők nagy részét Pécsett. Az itteni autósok viszonya a gyalogosokhoz engem kiborít. Számtalanszor fordult elő, hogy a zebra felénél tartottam teljesen normális tempóban, és autós még rá is lépett jobban a gázpedálra, vagy éppen lefékezett, és vette szájára az anyámat...Arról nem is álmodok, hogy vki puszta emberi hozzáállásból megálljon, és átengedjen (persze ritka kivételek vannak mindkét esetben vannak, legutóbb egy helyi buszsofőr volt ilyen).
Hozzáteszem, nem vagyok az a meggondolás nélkül átrohanok a zebrán típus.

És a mostani esetben nem érzi magát bűnösnek..eszem megáll..nyilván a nagyi a kicsivel csak úgy gondolt egyet, és átment a zebrán mindenféle elővigyázatosság nélkül...és mellesleg már a zebra felénél jártak...

üff 2008.05.23. 13:14:35

andrás az autóvezetés nem szívsebészet, nem szakma, hanem eljutok A-ból B pontba. Nehogy aztán te kerülj ilyen helyzetbe!

Helvete
íróasztal mögül könnyű mondani. Mikor tudtál te mindig, mindenre figyelni? Én nem bíznék ennyire magamban.

Az autós és gyalogos találkozásokat közlekedéstechnikailag kellene lehetőleg elkerülni.

d.hardman 2008.05.23. 13:15:25

üff, mintha direkt nem akarnád érteni a lényeget. igen, mindenki kihagyhat, és ki is hagy. de ennek a következményeiért vállalnia kell a felelősséget, nem az hogy "nem érzi magát hibásnak". nyilván a nagymama volt a hibás, hogy elétolta a babakocsit.

Ligu 2008.05.23. 13:15:51

Mindenki másokra mutogat. Az autósok a bunkó gyalogosokra, a gyalogosok a paraszt autósokra.
Szerintem először inkább azt kéne mindenkinek megnézni, hogy mit tud saját maga tenni a változás érdekében. Például odafigyelhente jobban mindenki arra, hogy mit csinál, meg a másikra. A gyalogos az autósra, az autós meg a gyalogosra.
A közlekedés közös érdek, inkább az együttműködésre kéne megtanítani az embereket. Csak sajnos ez mostanában nem divat, mindenki csak a saját érdekét nézi.
A felelősségtudat erősítése helyett a büntetési tételek emelése pedig csak a társadalmi ellentéteket erősíti. Akinek van pénze, az továbbra is le fogja szarni az egészet, a többiek meg ezért utálni fogják őt.

Helevet 2008.05.23. 13:15:55

A helyzet tarthatalansaga onbiraskodasra kesztet:(

csubus 2008.05.23. 13:16:55

Mindig elmonodom, hogy a gyalogátkelőn csak akkor keljünk át, ha az 1000%-os biztonsággal tehetjük. Különösen gyerekkel/babakocsival!!! Nagyon sok a száguldozó hülye, akinek esze ágában sincs megállni. Teljesen mindegy kinek lesz/van/volt "igaza", ha a tragédia megtörténik.

üff 2008.05.23. 13:17:11

akárki, Te is könnyen beszélsz, de tudod, hogy mindenki pofázik autóvezetés közben. Elég egy pilanatnyi figyelmetlenség. Én nem ítélnék. A jogosítványbevonás egyértelmű, hatalmas kártérítés fizetés is, de a börtön tűrhetetlen.

topi.. 2008.05.23. 13:17:11

Az én szegény apám is így végezte! :( A zebra közepén volt, mikor egy nyomorult suhanc elkapta! 20 métert repült, koponyaalapi törés miatt egy hónapi kóma után meghalt! A nyomorultja mindössze kapott 6 hónapot felfüggesztve és 6 hónapra bevonták a jogsiját, mert a nagybácsija jó pozícióban volt! Ennyit a magyar igazságszolgáltatásról...... :(

Helvete 2008.05.23. 13:18:57

Üff

Jo pontra tapintotal, Igen nem bizok magamban elegge ezert kurvara odafigyelek mindenre hogy ne hibazzak mert nem szeretnek ovatlansagbol gyilkolni.

Javaslom probalj te is igy tenni, bar a hozzaszolasaidbol soha nem fogod felfogni mirol magyarazunk. Menthetelen vagy, egy idealis vilagban teged kivonanak a forgalombol:)

Maxi 2008.05.23. 13:19:01

A cikk írójának tökéletesen igaza van, egy hasonló témájú topikban én is valami hasonlót írtam. Annyit azért hozzátennék, hogy nem csak az autósok veszélyesek. Számtalanszor látom a városban, hogy a kerékpárosok lendületből tépnek át a piroson. Saját tapasztalat, hogy engem egyszer 2 centi híja volt, hogy elüssön egy wannabe-janullrich a Moszkva téri zebrán. És neki állt feljebb, hogy miért merészelek én a zöldemnél lelépni az úttestre, amikor ő a buszsávban teker. Nyilván egy autó nagyobbat üt, de azért egy "semmiből felbukkanó", 30-cal tépő biciklista is tud komoly sérüléseket okozni.

Autós gázolásnál egyébként a "csúcs", amikor a kanyarodó autós üti el a zebrán szabályosan áthaladni próbáló gyalogost. Annak csak duplán lenne elsőbbsége a KRESz szerint, ugyi... (egyrészt zebra, másrészt kanyarodó vagy irányt változtató járművel szemben a gyalogosnak MINDIG elsőbbsége van!)

üff 2008.05.23. 13:19:48

hardman szerintem ti nem értitek a lényeget. mindeig csak azt tudom mondani, hogy te pl. sosem voltál más hasonló szituációban? A figyelemkihagyásnak arányban kell lennia büntetéssel. Ez egy nagy szerencsétlenség, de minden további büntetőjogi szankció csak értelmetlen és igazságtalan volna.

saq 2008.05.23. 13:20:42

ennyi, a megoldás az önbíráskodás!! a csávó nem érzi magát bűnösnek, rendben, akkor döntsön a társadalom! nyilvános megkövezést, és a családtagok hajának lenyírását követelem, plusz a család legfiatalabb tagját adják oda rabszolgának az áldozat családjához. akik ha akarják megölhetik!

Helvete 2008.05.23. 13:20:49

Mi abban az igazsagtalan hogyha megolsz ket embert akkor bevarnak a sitre?

mitil 2008.05.23. 13:20:57

mondjuk én mint gyalogos hogyan készüljek fel a zebrához 80-nal közelítő autósra, mégis??? ezt felejtik el a száguldozók, hogy azt még csak sejtem is, esetleg nem akar majd megállni nekem, de ha annyival gyorsabban jön, hogy erre nem is számítok, vagy nem is látom, amikor lelépek a járdáról?

saq 2008.05.23. 13:21:34

"Ez egy nagy szerencsétlenség, de minden további büntetőjogi szankció csak értelmetlen és igazságtalan volna."

igen valóban ez a jó szó, hogy "szerencsétlenség" amikor valaki százzal elbasz egy unokáját toló nagymamát. szerencsétlenség... az. bármilyen más szankció meg igazságtalan. az.

lápi lidérc 2008.05.23. 13:21:38

Na szóval, a találgatózások meg a már beírt regente hülyeség tisztázása végett:

------------------------
Gyalogosra vonatkozóan:
21. §
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

Járműre vonatkozóan:
43. §
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.

------------------------

Szóval a KRESZ olyan ökörségeket még véletlenül sem mond ki, hogy "BÁMILYEN váratlan esetben időben meg tudjon állni".

Ahogy azt sem írja elő, hogyan kell a zebrát használni, mert mondjuk egy 90 éves görbebotos öregembertől nem várható el, hogy átsiessen.

saq 2008.05.23. 13:22:05

pusztuljanak el ezek a férgek! mi a címe a csávónak?

üff 2008.05.23. 13:22:37

Egy ideális világban az emberiség zöme meg sem született volna, itt kezdődik ez.
Kilépve viszont onnan a gyakorlati világban látom, hogy mennyi felelősség hárul az autósra, ahhoz képest mik a vezetési szokások, mennyire gyenge az ember és annak koncentráló-képessége és mik a vezetési trendek, elvárások (ledudálnak, ha 50-el megyek, stb.)
Ezeket összevetve nem kellene saját magunkat ennyire elítélni!

elmebefőtt 2008.05.23. 13:22:39

üff,
nem a cselekedetet, hanem a következményt kell büntetni. A te "gondolkodás"módod szerint a két áldozat súlyosabb büntetést érdemel, mert meghaltak, és az csúnya dolog!?

Pity 2008.05.23. 13:23:05

Babakocsis anyuka vagyok, reggel óta ezen agyalok + gyomoridegem van tőle.
Nos, ha kétsávos úton szeretnék átkelni akkor mindíg azt csinálom, a babakocsit húzom magam után. Ha a szélső sávban megálló autót valami paraszt padlógázzal kívánja kikerülni, engem üssön el ne a gyereket.
Ennyit tehetek.
El ebből a rohadt országból!!!!

q 2008.05.23. 13:23:14

Neki is vége csak tovább tart...
Sokaknak az auto a "személyiségük" kisugárzása...
Alapjábavéve egy köcsög, de ha autoba ül, ahol
ő a "vezető"...

ambbay 2008.05.23. 13:23:36

Szerintem sokkal több bevételt hozna a rendôrségnek/önkormányzatnak, ha a trafipax helyett kitelepednének egy forgalmas úton egy-egy zebra mellé is párszor. Hopp, egy gyalogosnak nem adtál elsôbbséget? 20.000 helyszini, 4 büntipont. Még csak méregrága müszer se kellene hozzá.

Valaki 2008.05.23. 13:23:41

Maxi:

Érdemes lenne egyszer elmenni pl. az Ecseri úti metrómegállóhoz, és a templomnál beállni egy kamerával. Mert ott éppen ez a kanyarodós játék meg.

Maxi 2008.05.23. 13:23:47

üff, ha képtelen vagy koncentrálni, akkor közlekedj gyalogosan vagy tömegközlekedéssel. Nem kötelező autókázni! De arra hivatkozni, hogy "jaj, elbambultam, bocsi" miközben valakinek a halálát okozod, enyhén szólva is antiszociális dolog. Nehogymár azokat védjük, akik szarnak mindenkire és közveszélyesen közlekednek!!!

Bijesz 2008.05.23. 13:25:28

Azért a többség szerintem nem ismeri a körülményeket. De ne ragadjuk ki ezt az egy esetet.

Mi az egyik gyökéroka a problémának?
A vonatakozó gyalogátkelő kertváros egyik utcája ahová simán bevezették kb egy éve a 6-os út Bp fele menő teljes (belvárost) elkerülő forgalmát.
Tehát aki tempósan el akar jutni a 6-oson Barcsról Bp-re átkényszerül ezen a kertvárosi szakaszon.

Egy kereszteződéssel lejjebb található pedig az a kereszteződés ahol az ország második legtöbb gyalogos balesete történik. (itt érkezik be az "elkerülő")

Arról nem is beszélve, hogy Pécs tele van olyan kereszteződésekkel ahol "tele zöld" lámpák vannak, ezek okozzák a koccanásos balesetek 80%-át Pécsett.

Miért nem foglalkozik senki a megelőzéssel?

Ilyen helyeken kellene alul vagy felüljáró a gyalogosoknak.
Elkerülőt nem bevinni sűrűn lakott kertvárosi övezetbe.
Reklámokban éjjel nappal nyomtani lehetne gyalogosoknak és autosoknak is szemléletváltásra van szükség ehhez egy program kell(ene).

Az ámokfutókat tényleg el kell kapni és meg kell büntetni.
De az átlag autós célja alapvetően nem az, hogy gyalogosokat gázoljon, hanem, hogy tempósan tudjon haladni biztonságosan. Ehhez meg kellene teremteni a körülményeket.

Nem ismerem a körülményeket ezért nem bocsátkoznék ítélkezésbe, az eredmény tragikus ez kétségtelen.

A gyilkosság azonban szándékosságot feltételez, itt valószínűleg gondatlanság történt.

De gondoljuk át, azok akik a jelenlegi forgalmi helyzetet megteremtették nem követtek el szintén valamilyen gondatlanságot?

üff 2008.05.23. 13:26:05

Helvete
mert nem ölöd meg, hanem figyelmetlenségednek következménye az, hogy meghalnak.
elmebefőtt, mit lehetne most már tenni? Bűnhődjön valaki azért évekig, mert egy pillanatra nem figyelt? Most gondolj bele, hogy a munádban elírsz egy számot. Nálatok lehet, hogy nincs nagy következménye, de ha emiatt le kéne ülj x évet?

Alexnorman 2008.05.23. 13:26:17

Szétesett ország, szétesett emberek.

Velem megtörtént egyszer, hogy "szigetes" átkelőnél mentem át, szépen körülnéztem - először balra, nem jött semmi..tovább a szigetre, majd jobbra, nem jött semmi, le akartam lépni, és a másik irányból - a forgalommal szembe!-- őrült sebességgel átszáguldott a kocsi. Hajszál híjja!
Egy szemét huszonéves állat vezette, mellette a haverja. Biztos jó móka volt! És mi van ha megölnek, vagy egy életre nyomorék leszek a balesettől? .. ja semmi, pár év felfüggesztett...

Ezeket a lelkiismeretlen rohadékokat nem érdekli.

Egyébként ha a belvárosban átenged egy autós a zebrán, az 100 esetből 99 nyugat-európai rendszámú kocsi.

És ha a zebra felénél tartottak, nehogy már ne legyen felelős!
Börtönt neki és kancigányokat!

KöveZoli · http://www.kovesi.hu 2008.05.23. 13:26:28

lápi lidérc, oké sarkosan fogalmaztam.

UFO 2008.05.23. 13:26:32

Hi!

Nem rohanhat at az uton a gyalogos nekifutasbol? Hol olvastad te ezt? Atrohanhat! Sot: koteles a leheto leggyorsabban atkelni. Az autosnak ugyanis ugy kell megkozelitenie az atkelohelyet, hogy BARMIKOR meg tudjon biztonsagosan allni. Csak akkor nem lephet le a gyalogos, ha az autos mar nem tudna biztonsagosan megallni (nem kenyszeritheti ki az elsobbseget), de ha az autos betartja a KRESZ-t, akkor ilyen egyszeruen nem fordulhat elo (hiszen eleve lassan, ovatosan kozeliti meg az atkelohelyet).

Persze lehet okoskodni, ki, miert nem engedi at a gyalogost, de ez lenyegtelen. A torvenyt nem magyarazni kell, hanem betartani. Plane, ha eletet ment!

Az olyan idiotakrol pedig ne is beszeljunk, akik az atkelohely elott allo autost (aki varja, hogy a gyalogosok befejezzek az atkelest) hangos anyazas kisereteben, padlogazzal kikeruli. Na az ilyeneket minimum 5 evre sittre kellene vagni. Embereletekkel senki ne jatszon, max a sajatjaval!

Udv

Dr. Panasz Muki 2008.05.23. 13:26:55

Kamerákat az utakra, MOST!

elmebefőtt 2008.05.23. 13:27:32

ambhay,
tuti igazad van! Ha az általam naponta használt 2 'zebra' járműforgalmára birságolási jogot kapnék (lámpa, gyalogos elengedése), nagyon hamar dúsgazdag lennék a bírságokból.

andras244 2008.05.23. 13:27:50

üff 2008.05.23. 13:19:48

De igen voltam olyan helyzetben mikor kihagytam és vmi baromság sült ki a dologból.
DEEE KÖNYÖRGÖM ne vezetés közben vagy más maximális odafigyelést kerő dolog közben!
Na ezzel nem értek egyet.
Igen az lenne tényleg a legjobb, ha a sofőr jogsiját örökre bevonnák, plusz egy pl 50 milás forintnyi kártérités. Emberenként. ... Ja és ő tönkre menne?!? Na és! 2 emeber életét oltotta ki ÉS AZ EGYIKNEK MÉG SZINTE MEG SE ADATOTT, HOGY ÉLJEN ...
A QRVAANYÁT A KIB@SZOTT KRETÉNJÉNEK........
............................................
dühöng
dühöng
dühöng
dühöng
dühöng

1977ex 2008.05.23. 13:28:47

sajnos már ott tart a dolog, hogy a kedves autósok annyira átnevelték a gyalogosokat, hogy azok akkor sem mernek elindulni ha megállok a zebra előtt. villogok nekik, intek majd nagy nehezen hajlandó félve lelépni az útra. ilyenkor persze meg lilul a fejem hogy minek álltam meg. viszont akkor is megállok, mivel sokat vagyok gyalogos is és tudom mennyire dühít mikor már félig a zebrán állok és az autósok meg csak jönnek és szarnak rá hogy nekem lenne előnyöm. az sem zavarja őket hogy a 102 kilómmal és a vérbenforgó szememmel próbálom őket rendre utasítani. de hát ugye ilyenkor a 40 kilós 18 éves kiscsaj is erősebb a matizába mint én szal ha nem akarom összetöretni magam akkor jobb ha behódolok nekik.

De ami a legveszélyesebb és sajnos elég gyakran tapasztalom. megállok zebra előtt. a mögöttem lévő dudál villog ideges és kivág mellém és teligázzal elmegy. miközben én azért állok ott hogy a gyalogos elmehessen. szóval nem csodálkozom kicsit sem ha nem elég bátor a gyalogos a zebrán.

amúgy meg az ilyeneket akik elütnek valakit a zebrán nyilvánosan meg kéne lincselni, megkövezni kerékbetörni és karóbahúzni.

üff 2008.05.23. 13:30:10

De azokat is védeni kell, akik nem akartak rosszat, csak csinálták a napi rutinjukat, és rossz forgalmi helyzetből adódóan hibáztak.

Bijesszel egyetértek teljesen, egy korábbi fórumona Pécs-Hirdnél lévő forgalmi helyzetnél nem tudtam megértetni az emberekkel, hogy ha nem tennénk gyalogátkelőt oda, ahol a közlekedők nagy százaléka 80-al megy, mert az útviszonyok engedik, akkor nem lenne tragédia sem!
Szar közlekedésrendezés miatt vannak ezek.

UFO 2008.05.23. 13:30:15

"amúgy meg az ilyeneket akik elütnek valakit a zebrán nyilvánosan meg kéne lincselni, megkövezni kerékbetörni és karóbahúzni."

Amen! :-)

Hola (törölt) 2008.05.23. 13:30:27

Kicsit off, de tegnap az autópályán 60-as táblánál 70-nel mentem és a mögöttem jövő kamion villogott és majdnem letolt. Komolyan féltem.

Borcsika 2008.05.23. 13:31:05

Az én fiam 2,5 éves, és már most tanítgatom, hogy hogyan kell az úttesten átkelni. Ma reggel is rámszólt, Mama, zöld a lámpa. De még 3 autós haladt át előttünk. Így persze nehéz átérni kényelmesen, állandóan futnunk kell, hogy átérjünk.
Más: márcsak azért is gyilkos ez az igen korareggeli csávó (fele genya, fele pisi), mert ő a zebra közepén bírta elcsapni azt a szegény nagymamát, meg a kisunokáját. Mégcsak nem is az volt, hogy féktávolságon belül lelépett a zebrára. Teszem fel körülnézett a néni, és arra nem számított szegény, hogy ennek a parasztnak ott támad rodeózhatnékja. Hogy a pichába számol ez el a lelkiismeretével? Van neki olyanja?
Komolyan nem értem.
Tudom, a gyalogosok sem egyszerű esetek, de amikor jogosan szólok neki, hogy picikét ne rohanjon már annyira, és engedje már meg, hogy átjussak lábtörés nélkül a zebrán, akkor még neki áll följebb. Ne álljon b@ssza meg!
Magyarországon SOHA nem lesz olyan közlekedési kultúra, mint tőlünk nyugatabbra. De ne csak a nyugatot vegyük alapul. Kambodzsában nincsenek sávok, zebrák, lámpák, mégis folyamatos a forgalom, néha van egy ét koccanás, és ennyi. Olyan nehéz lenne leszállnunk arról a kurv@ magas lóról, és emberként viselkedni? El vagyok keseredve, ne haragudjatok.
+1 momentum: játszótér környéke. tábla-bucka-bucka-tábla. Emberünk jön a full-pucc autójával, olyan lendülettel, hogy a bucka-bucka résznél 3 dísztárcsát hagyott el a négyből. Mi meg dőltünk a röhögéstől, amikor jött vissza összeszedni, és egy kicsit meg is szégyenítettük. Talán volt értelme...

KöveZoli · http://www.kovesi.hu 2008.05.23. 13:31:27

Rosszul tudom, hogy eleve úgy van, hogy ha a gyalogos egyértelműen a zebra felé tart, akkor az autósnak ezt úgy kell tekintenie, hogy az illető ott át fog kelni?
Régen ilyenért meghúzták a tanulót, ha egy gyalogos ugyan még nem lépett le a zebrára, de már feléje tartott (értendő itt, hogy pár lépés és ott van), s a vizsgázó áthajtott a zebrán.

üff 2008.05.23. 13:31:36

András a bevonással és mondjuk 10 millió Ft-al egyetértek. Börtönnel nem.

lápi lidérc 2008.05.23. 13:31:45

elmebefőtt 2008.05.23. 13:04:45
Szándékos nem lehet, mert nem azzal a céllal ment ki az útra, hogy ő most el fog ütni valakit. Különös kegyetlenséggel elkövetett meg azért nem, mert nem kínozta az áldozatokat.
Meg hát a jognak vannak kritériumai.

Ezekkel lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni, de - hálistennek - nem rajtad vagy rajtam áll a megváltoztatásuk (bizonyos esetekben én is sokkal szigorúbb ítéleteket adnék, bizonyosakban meg enyhébbeket - pl. röhejes, hogy a viszkis rabló 17 évet kapott úgy, hogy senkit még csak meg sem ütött, egy többszörös gyilkos (aki valóban gyilkos, nem autós gázoló) meg 8-10 év után az utcán van).
Persze, autós gázolás esetén is, ha egyértelműen az autós a felelős, akkor valóban hajlik az ember a letöltendő felé (pl. Császár Előd), de ugye akkor szerinted jogos volt az olaszliszkai eset is, ahol a család azt hitte, halálra gázolta az autós a kislányt?

dühöngő 2008.05.23. 13:32:06

Szándékos volt, mert szándékosan hajtott gyorsan. Szándékos emberölés...

maydayray 2008.05.23. 13:32:19

a probléma pont ott indul, hogy mindenki autóba ülhet, mindenki jogsit szerezhet, 30-40 éve nem így volt, de még 20 éve sem, kisebb luxusnak számított sokat autókázni, most már nem, és igen, kedves uff, szoptak már emberek egyetlen elírt 0 miatt, még ha talán börtönbe nem is mentek. ha nem tudsz nonstop az útra koncentrálni, menj busszal. ennyi.

Maxi 2008.05.23. 13:32:37

...és az a legszörnyűbb, hogy ebből se tanulunk. Mert megy a kurvaanyázás, meg a dögöjjömmeg és a hogylehetilyenfasz, de azért holnap ugyanúgy átmegy a többség 60-nal a zebrán. Meg a vasúti átjárón. Meg beszorul a kereszteződésbe. És még sorolhatnám...

bolomba (törölt) 2008.05.23. 13:33:04

a kicsit off reszhez:

Megrogzott gyalogosskent, mindig eberen, zebrahoz es ketlabon jaro celtablahoz valo "jogaimat" kihasznlava kozlekedem. Azonban velem is elofordult mar, hogy epp raszorultam a kolcsonos odafigyelesre. Ergo a sofortol se varhatom el, hogy mindig toppon legyen. Csak lazan es menni fog.

off vege

Hogy gyilkossag?

Nekem jobban tetszik a gondatlansagbol elkovetett emberoles kifejezes. Hogy a buntetesi tetele es a biroi gyakoralt nem megfelelo?! Hat igen. Meg jo hogy a szabalyokat lehet valtoztatni.:) A fogalmaknal viszont normavaltozasra van szukseg, szoval hagyjuk ezt a gyilkossagot.

na meg egy off:

Jo par eve kiotlottem, hogy kene mar keresnem egy sprayt, amit autora fujva 10 perc 'simogatas' es egy kis viz/nyal reven le lehet mosni. Igen gondolom, ha elterjedne, akkor egy ido utan tan elgondolkodna a soforunk, hogy: baszki mier' kell ennyiszer mosnom a kurva gyalogosok miatt a kocsimat?

üff 2008.05.23. 13:33:47

Nagy különbség a szándékos száguldozásból eredő szerencsétlenség, pl. a mecseki motoros, vagy a figyelmetlenségből elkövetett baleset. A kettőt nem vonnám egy kalap alá, utóbbi jóval enyhébb büntetést érdemel!

Mindenki Fake 2008.05.23. 13:34:51

Annyi a sötét buta paraszt ebben az országban, hogy itt csak kemény eszközökkel lehet rendet tartani. Jó dolog a zéró tolerancia, de ide kevés. Zebránál, ha a gyalogos át akar kelni, meg kell állni. Ha valaki nem tartja be, kapjon 5 pontot és egy 100 rugós csekket. Második alkalomal fél milla és jogsibevonás. Ha valaki zebránál előz, vagy megkerül egy gyalogost átengedő autót (ilyen gyilkosság is volt már pár), azonnal a második lehetőség. Ja és nem elég a kemény szabályokat meghozni, be is kell őket tartatni. Ha kell tűzzel-vassal. Túl sok embernek van jogosítványa ebben az országban, de nagyon sokan nem alkalmasak rá.

andras244 2008.05.23. 13:35:39

üff 2008.05.23. 13:31:36

üff
bevonás végleg és 25 milla emberenként ...
nah?!?
:D

dühöngő 2008.05.23. 13:36:53

Ha pár nyugati országban megállsz a zebránál - mondjuk nézelődni - akkor azt veszed észre, hogy az autósok álldogálnak és várják, hogy lépjél már le...
Engem csaptak már majdnem el (nem is egyszer) úgy babakocsival, hogy az átengedő autó mögül kivágódott egy másik. Azt hiszem csak sportolói múltam és gyors reflexeim mentettek meg minket...

Maxi 2008.05.23. 13:37:19

KöveZoli, a tanulót most is meghúzzák. Néha talán eszébe jut, hogy milyen jót röhögcsélt, amikor az oktatója közölte, hogy hú, de fogja még utálni a gyalogosokat, mert miattuk van a bukások mintegy fele a vizsgán. Aztán megkapja a jogsit és "törleszt"...

andras244 2008.05.23. 13:37:34

bolomba 2008.05.23. 13:33:04

hol az a spray

ide vele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

elu 2008.05.23. 13:37:52

A Fogarasi úti felüljárónál az autósok szinte sosem tartják be, hogy a zebrán nem nekik van elsőbbségük. Ráadásul két helyről lehet egyszerre bekanyarodni. Nyolc szeme kell, hogy legyen, az embernek, ha ép bőrrel át szeretne érni. A gyerekeimet is emiatt nem engedem egyedül iskolába, nehogy valamilyik "barom" elcsapja őket. Babkocsival úgy kell átrepülni. Többször írtunk levelet a fővárosi önkormányzat illetékeseinek, de nem történik semmi. Gondolom, ők is arra várnak, hogy valaki előbb meghaljon. A pécsi családot nagyon sajnálom. Borzalmas lehet nekik. 5 év büntetést nagyon kevésnek tartok kettős emberölésért. Legalább 10-12 évre bezárnám, ezzel talán el lehet riasztani a hozzá hasonló vagányokat. Azt pedig, hogy nem érzi magát bűnösnek, remélhetőleg elmúlik, s megöli őt a lelkiismerete, hogy tönkretett egy családot. Meg nem ölném, de azt kívánnám neki, hogy ne élje túla börtönt.

olaszliszkai 2008.05.23. 13:37:59

KÜLDJÉTEK HOZZÁNK! EZ A MOCSOK MEGÉRDELMI!

Hola (törölt) 2008.05.23. 13:39:08

A zéró tolerancia szart sem ér. Csak a pénzbehajtásról szól, magyarul a kintfelejtett sebességkorlátozó tábláknál, meg a helység vége tábláknál való traffipaxozás megy csak.
Nem a büntetés riaszt, hanem a lebukás veszélye. Csak ahhoz ész, meg rengeteg pénz kellene, de akkor nem maradna mit ellopni. Ezért nem lesz soha rend ebben az országban.

Mindenki Fake 2008.05.23. 13:40:48

Az ilyen szarházi semmiért sem tartja felelősnek magát, mert úgy nevelték hogy mindig más a hibás. Kiskorában ha nekiment egy asztalnak, gondolom az asztal volt a hibás. Nagyon sok ilyen "ember" van, mert felnőtt az a generáció, akiket már nem volt divat nevelni.

bolgárpukkasztó 2008.05.23. 13:41:26

Velem történt meg kb. 5 éve: van a Népfürdő utcában egy gyalogátkelő, ahol az utca átmegy az Árpád híd alatt.

maps.google.com/maps?f=d&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.535598,19.060475&spn=0.00339,0.007296&t=h&z=17

Nagyon sokáig tart, mire zöldre vált a lámpa (jelezni kell), így ha egyedül vagyok, általában nem is jelzek, hanem átmegyek szabálytalanul a piroson, amennyiben nem látok közeledő járművet. Ha jeleznék, akkor csak annyit érek el, hogy a zöld jelzésig odaérne pár jármű, akiket így megállásra kényszerítenék. Viszont amikor ez történt, a fiammal mentem, ezért megálltam és jeleztem, mert nem akartam rossz példát mutatni a gyereknek. Pirosra váltott az járművek lámpája, kozben odaért észak felől a 133-as busz, a külső sávban szépen lassított és megállt ahol kell. Mi a nyugati oldalon voltunk, az 1-es villamos felől jöttünk. A mi lámpánk is zöldre váltott, elindultunk. Néztem délnek, azaz jobbra, hátha jön egy vak vezető, aki nem veszi észre a pirosát. (Én nem bízom senkiben, amikor elsőbbségem van, akkor is 1000-el figyelek mindenkire, akár gyalog, bicajjal vagy kocsival megyek.) Nem jött senki. Kicsit nyugtalanított, hogy a busz miatt nem látok balra, ezért megálltam még a busz takarásában egy pillanatra, és kikukantottam balra is. A fiam ment volna tovább, szerencsére fogtama kezét. Abban a pillanatban száguldott át a piroson egy személygépkocsi, em tudom mennyivel ment de csak egy fehér foltot láttam, pár centire húzott el tőlünk. (Azért a szelét még nem éreztem.) Reflexszerűen visszahőköltem, és visszahúztam a fiam is, szerintem ezzel mentettetem meg az elsodrástól, esetleg a gázolástól. Az biztos, hogy mindkét esetben komolyan megsérült volna, akár végzetesen. Mindenesetre már ott se volt, repesztett tovább a pár tíz méterre lévő következő lámpáig, ami szintén pirosat jelzett neki, ott meg is állt. Tehát baromira nem nyert semmit azzal, hogy atment a piroson, semmivel se jutott előre, minket viszont majdnem kilapított. A szemem sarkából láttam, hogy a buszvezető se hitt a szemének, csóválta a fejét rendesen. Később megpróbáltam magyarázatot találni az autós viselkedésére. A busztól nyilván nem látott minket, de akkor is... Hogy lehet álló busz mellett elrobogni??? Én amikor vezetni tanultam, mindig a KöKi-ről indultunk és oda érkeztünk, át a buszvégállomáson. Ha álló busz mellett mentem el, annyira lelassítottam, amennyire csak lehetett, nehogy elém lépjen valaki. Kicsit hosszú voltam, de a lényeg, hogy aki védtelenül közlekedik, ne arra számítson, hogy az erősek megvédik, hanem arra, hogy minden erővel el akarják tiporni. Ha nem így történik, akkor legfeljebb kellemesen csalódik - mert igenis vannak értelmes/udvarias/törvénytisztelő járművezetők is. A másik, hogy én akkor is megköszönöm, ha átengednek, amikor az eleve járt volna nekem. Hagy érezze a másik, hogy respektálják a figyelmességét. Mert ebben az országban bizony figyelmességnek számít, ha egy erősebb megadja az elsőbbséget a gyengébbnek, függetlenül attól, hogy elvileg az elsőbbséget nem a nagyobb testi- vagy a lóerő határozza meg, hanem a közlekedési rendszabályok.

Sixy 2008.05.23. 13:41:52

"Most gondolj bele, hogy a munádban elírsz egy számot. Nálatok lehet, hogy nincs nagy következménye, de ha emiatt le kéne ülj x évet?"

Azért ha elírok egy számot, még nem hal meg a nagymama és az unokája. Másrészt meg munkától függően bizony lehet következménye, az ilyen "hoppá, elütöttem egy számot" dolgokkal jó néhány milliót lehet ám zsebre vágni. És igen, azért bizony börtön jár, hát akkor emberölésért hogy a csudába ne.

Az autós pedig szabálytalan volt, akárhogy is nézzük. A nagymama már a zebra közepén járt, nem hiszem, hogy átsprintelni készült. És igen, ha egyszer elbambulok és ezért valakit megölök, akkor csukjanak le x évre, hátha megtanulom, hogyan kell nem elbambulni. Vagy azt, hogy ne üljek autóba, ha nem tudok koncentrálni.

Egyébként én tényleg nem tudok. És nem is ülök, marad a bicikli, meg a gyaloglás, meg a tömegközlekedés.

Heh, elképzelem, hogy mivel ő csak elbambult, ezért felmentik a börtönbüntetés alól, aztán kicsivel később már bárki gondatlanul elgázolhat embereket az "elbambultam, bocsánat" szöveggel. Azért óvatosan már.

saq 2008.05.23. 13:42:02

ennyi, halált erre a parasztra!!

Maxi 2008.05.23. 13:42:12

üff, drága! A zebrán lendületből gázolás esetén a figyelmetlenség egy kicsit sok dologra terjed ki: pl. az 50 m-rel a zebra előtti táblára, a felfestésre és a gyalogosra, (valamint legtöbb esetben a sebességhatárra). Ennél többet csak az hagy figyelmen kívül, aki "véletlenül" a vonat alá hajt.
Szóval aki ennyire "figyelmetlen", az ne vezessen járművet!!!

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 13:42:35

Ne hülyüljön már meg mindenki!

Nem előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel gyilkolt, hanem figyelmetlenségből megölt valakit/valakiket.
Tényleg nem lehet érzékelni a különbséget?

Az eset -ahogy már mondtam - felháborító, de attól, hogy börtönbe csukják, nem fog megváltozni sem ő, sem a többi hasonló ámokfutó.
Rendőrök kellenének az utakra, akik keményen büntetik a másokat veszélyeztető tapló barmokat.

Valaki 2008.05.23. 13:43:23

Egyszerű a dolog. A gázosabb helyekre kamerát feltenni, naponta analizálni, aztán meg a csekket küldeni az autósnak.

Jobb helyeken napi 20-30 autóst is lehet fogni, ez 100 ezres büntetéssel számolva 2-3 millió forint bevételt hozna naponta. (20 nappal számolva, kameránként 40-60 millió forint)

Ennek lenne elrettentő ereje, ráadásul bőven behozná az árat, még pénzt is termelne.

avogadro 2008.05.23. 13:43:29

igaza van az irónak, mért nem tesznek semmit? ja, hogy majd 30-al lehet menni zebra előtt, aki eddig is 80-90-el száguldozott azt nem foglya meghatni, aki meg eddig is szabályosan ment az meg szivjon. Magyarország 2008 :(

KöveZoli · http://www.kovesi.hu 2008.05.23. 13:44:40

"Rendőrök kellenének az utakra, akik keményen büntetik a másokat veszélyeztető tapló barmokat."

Ott nem tapló az a barom, ahol rendör van....de ha kikerül a látóterükből....

phaidros · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.23. 13:44:54

A gondatlanságból elkövetett emberölést mondjuk én sem büntetném börtönnel - egyrészt mert "megjavítani" nincs mit, másrészt meg sokat érnek vele az áldozatok... ha lenne adósrabszolgaság még, az lenne a legmegfelelőbb büntetési forma sztem.

Muad'Dib 2008.05.23. 13:45:55

Az a szomorú, hogy mennyire nincs tisztában senki ebben az országban azzal, hogy mennek ezek a dolgok külföldön. Itt van pl. lápi lidérc aki idézgeti itt a törvényeket, láthatóan soha nem járt normális országban... Pedig, igen, ott alap, hogy aki a zebra felénél üt el valakit az ülni fog (pl. Svájc). Nem kérdés, mert a zebrát eleve úgy kell megközelíteni, hogy feltünjön, ha valaki közben elsétált a zebra feléig (azért az nem 2 másodperc). Szomorú dolog ez, hogy ennyire nem jutnak át a már lebontott vasfüggönyön keresztül hogy is mennek egy kultúrált társadalomban az események...

kuul 2008.05.23. 13:46:06

sok a nézőpont és ez jó, viszont: 2 ember-egy csecsemő is-meghalt, ez tény. ezen még az sem változtat ha a vétkes valami más miatt hibázott, a zebra előtt meg kell állni és el kell engedni a gyalogost. jómagam motorozok is, de korábban sokat vezettem itthon és külföldön is. egyedül magyaországon láttam azt, hogy az autósok nem állnak meg a gyalogosnak vagy ha igen még a gyalogos van lekötelezve és megköszöni ezt, ez nonszensz testvéreim!
az meg csak hab a tortán, hogy az elkövető ezek után szabadlábon van és nem érzi magát bűnösnek? részemről azonnali itéletek követelek minden gyalogos és nem gyalogos nevében, minimum 20 év szigorítottal, aztán majd a gyökérje rájön, hogy a börtönben sem szeretik a gyerekgyilkos embereket, az ánuszával fizessen ezért a kretén!

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.05.23. 13:46:27

ne vedjetek annyira azt a szegeny autost.. valoszinuleg nem 50-nel ment es nem csak elbambult..

Corwin 2008.05.23. 13:46:55

üff: egyik szavaddal cáfolod a másikat, lol.
"A figyelemkihagyásnak arányban kell lennia büntetéssel.Ez egy nagy szerencsétlenség, de minden további büntetőjogi szankció csak értelmetlen és igazságtalan volna."
Ahem, akkor mondjuk a bíró figyelmetlen lesz a tárgyaláson, és kioszt egy életfogytiglant.
Két ember halt meg, mert a "tisztelt" autós nem megfelelően vezetett.
ÉS akkor elintézzük egy "nem figyeltem oda" mondattal?
Frászt! Tökre nem érdekel, hogy 10 perce, vagy 20 órája ül az autóban, és siet, emiatt gyorsabban megy. Zebrához közelítve lassítson, ha meg fáradt, akkor pláne. Ha én, mint gyalogos nem figyelek, és nekimegyek egy autónak/villanyoszlopnak, akkor nekem szar, nekem fáj. Ha az autós jön nekem, akkor nem biztos, hogy kommenteket olvasok másnap.
Gondold el, eléd áll a pasi:
"Most ütöttem el a gyerekét a nagymamával együtt a zebrán, de nem érzem magam felelősnek, pillanatnyi figyelemkihagyás volt csak", elnéző lennél? lószart.
Igenis büntessék meg szigorúan. Precedens büntető ítéletet, mert különben ellenkező előjellel lehet belőle az. ("őt se büntették meg, én meg 10-el lassabban jöttem, és nem is volt nagymama+babakocsi, csak egy diák...")

Sole 2008.05.23. 13:48:16

üff mi lenne veled , ha valaki figyelmetlenségből levágná a kezed , amivel ezeket az ostobaságokat írod? Te mit szólnál hozzá? Jaj bocsika egy pillanatra elbambultam ne haragudj megdoblak pár millával aztán kussoljál és felejtsük el!!!

ambbay 2008.05.23. 13:48:45

Az a baj, hogy a Rendôrség leszarja a zebrán elsôbbségadást, pedig baromira sok birságot szét tudna osztani emiatt.

A fickó meg valószínüleg azért tagad, mert így enyhébb büntire számíthat, hála a magyar jogrendnek. Még az is lehet, hogy megússza felfüggesztettel. :( Jut eszembe, Császár Elôdnek nem mostanában kéne szabadulnia?

zulu 2008.05.23. 13:50:18

üff:

Már megbocsáss, ezt a dolgot úgy beállítani, hogy hát jaj istenem figyelmetlen volt szegény csávó, bárkivel előfordulhat, nehogy már emiatt börtönbe kerüljön, iszonyatos cinizmus.

Ha az én anyámmal és gyerekemmel tette volna ezt meg, nem lenne tárgyalás. Meg börtön sem.

Szóval szerintem jobb neki a sitten.

tra lala 2008.05.23. 13:50:54

Én ésszel közlekedem, mégis volt már párszor olyan szituáció, hogy hajszálon múlt a baleset..
Pl. mikor látom, hogy gyerekek állnak az út mellett a járdán, egyszercsak az egyik gondol egyet, odarohan a falhoz, megérinti, majd azzal a lendülettel szaladna át az út másik oldalára. Nem mentem többel 30-nál, de ha nem áll meg a gyerek az utolsó pillanatban, akkor nem tudom kikerülni. Pedig figyeltem is rá..
Ami meg többször is előfordult már, hogy megyek autóval, egy másik autó parkol az én oldalamban az úton, biciklis öregember odaér a parkoló autó mögé.. lassít.. hátranéz és meglát engem.. megáll.. vár.. vár.. majd úgy gondolja, hogy ha eddig nem értem oda, akkor már csak átfér, úgyhogy elindul.. nem számít, hogy tulajdonképp már ott vagyok közvetlen mögötte..
Babakocsit is ütöttem már el majdnem. Okos nő parkoló kisteherautó mögül lépett volna az úttestre. Abba már nem gondolt bele, hogy ő most babakocsival van és azt talán nem kéne kitolni az úttestre, hogy szét tudjon nézni..
Szóval szabályosan is lehet balesetet okozni. Sokszor csak a szerencse múlik..

A srác mindenképp bűnös, mert zebrán ütötte el ezeket az embereket, de azért a zebra nem azt jelenti, hogy aki azon van az halhatatlan.. Attól, hogy ott a gyalogosnak elsőbbsége van, ugyan úgy szét kell nézni. Ha látszik az autón, hogy nem tud már megállni vagy hogy a sofőr nem is oda figyel, akkor nem kell csakazértis elindulni.

A büntetéseket viszont szigorítani kéne. Ez a pontrendszer is egy vicc.. Vannak dolgok, amikért nem pontot kellene adni meg pénzbírságot, hanem elvenni a jogosítványt és mellé x nap vagy hónap elzárást/közmunkát/autóelkobzást/stb..
Pl. részeg vezetés, lakott területen belül száguldozás. Ezeket mindenki tudatosan csinálja és más emberekre nézve fogozottan veszélyesek. 40 millás mercist hol érdekli, hogy megbüntették 300e forintra. A lopós fajtát még az autó sem érdekli annyira, jogsit is szerez újat, de ha egy hónapig takarít a keletibe akkor azt azért megérzi ő is. Persze pénzzel bármit ki lehet váltani.. De azért csak több utánajárás neki is, mint egy csekket befizetni..

egyapuka 2008.05.23. 13:51:35

En egy hasonló korabeli kislány apukája vagyok, ráadásul a feleségemnek nap mint nap ilyen forgalmas úton kell sajnos átmenniük. Jelenleg ott tartunk, hogy csak akkor mer elindulni, ha nincs senki az úton, vagy mindkét oldal megált. A következő dolgok estek eddig meg velük: A busz megál integet, hogy menjenek át, mikozben a buszt a zebrán elkezdik előzni !!! A buszos meg dudál és mindent csinál hogy áljanak meg. Az hétköznapi eset, hogy az egyik oldal megáll a masikon meg senki, és mindezt úgy hogy babakocsi és gyerek, és általában nem egyedül vannak hannem több kismama együtt...

Én minden nap kb 80 km vezetek budapesten. Az egyszerűen érthetetlen ami ebben a városban, és szerintem az egész országban, közlekedés címen zajlik. A bíroságnak nagyon erős példát kéne statuálni ezzel az emberrel(vagy inkább álattal) szemben.

Ha a mi családunkban esne hasonlo eset meg, szerintem lelőném ezt a szemétládát, és utána még meg is köpködnem, az ilyennek koporsóban a helye....

Zizz 2008.05.23. 13:52:37

Nem olvastam vegig az osszes kommentet, de errol jut eszembe: az uj, szigoru rendszer szerint 9 buntetopont , ha valaki jogsival buncselekmenyt kovet el.
Gazolasnal, buncselekmenynel miert nem veszik el ott helyben a jogsit, tepik darabokra, es az elkovetkezo 5000 evben nem kaphat ujat??

lápi lidérc 2008.05.23. 13:53:15

mitil 2008.05.23. 13:20:57
"mondjuk én mint gyalogos hogyan készüljek fel a zebrához 80-nal közelítő autósra, mégis???"

Úgy, hogy szétnézel, mielőtt lelépsz az úttestre, és ha látod, hogy valaki gyorsan jön és nem fog megállni, nem lépsz le elsőbbséged biztos tudatában SEM.

ambbay 2008.05.23. 13:23:36
"Hopp, egy gyalogosnak nem adtál elsôbbséget? 20.000 helyszini, 4 büntipont."

Ha jól tudom, ez 30 ezer jelenleg, a büntetőpontokat nem tudom.

UFO 2008.05.23. 13:26:32
"Nem rohanhat at az uton a gyalogos nekifutasbol? Hol olvastad te ezt?"

Hát például a KRESZ általam beidézett pontjában.
A bárm,ikor megállásról viszont nem ír. A gyalogos pedig bizony kikényszerítheti az elsőbbséget, csak féktávon belül nem tudja, és ő jár rosszul. Meg hát nem túl biztonságos, ezért nem tanácsos kikényszerítenie.

andras244 2008.05.23. 13:27:50
"plusz egy pl 50 milás forintnyi kártérités"
Alapszabály, hogy csak akkora kártérítést érdemes kiszabni, amit az elkövető meg is tud fizetni, különben értelmetlenné válik az ítélet. És az emberek többsége egész életében összesen nem keres 50 millió forintot.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 13:54:09

Sole,

bármilyen képtelenségnek is hat a szemedben: ha azért megyek oda a láncfűrésszel, hogy levágjam a kezét az egész más súllyal esik a latba mintha pl munka közben figyelmetlenségből történik ugyanez.

Mindenki Fake 2008.05.23. 13:55:29

Sajnos az ország lakosainak intelligenciaszintjét tükrözi a közlekedési morál. Túl sok embernek van jogosítványa, nem szabadna, hogy mindenkinek alanyi jogon járjon.

Zizz 2008.05.23. 13:55:59

Meg hozzatennem, hogy a sulyos/notorius gyorshajtoktol is szinten jo idore el kellene venni a jogositvany mindenfele kisebb/nagyobb penzbuntetes helyett (mert ugye a penzbuntetes nem kifejezetten egyenlo feltetel...). Masodik utan egy honapra, harmadik utan ket honapra, utana meg akar exponencialisan is novekedhetne...

wini 2008.05.23. 13:56:21

Szerintem is alapvetően a fejekkel van a baj. És szinte mindegy, hogy az a fej kocsiban van, bringán, motoron vagy két lábon.
Én sokat életem külföldön, láttam, hogy ott hogy megy, meg aztán alapvetően egy végtelenül nyugis ember vagyok, szinte soha nem sietek sehova, így kocsival sem tépek, mint az őrült. (Bár a kettő nem feltétlenül van kapcsolatban) Régebben is odafigyeltem a gyalogosokra, meg a zebrára, de egy ideje "sportot űzök" abból, hogy ha gyalogost zebránál látok állni, akkor megállok és átengedem. Mindig. És abból is sportot űzök, hogy mindezt egy kézmozdulattal meg is erősítem. Ha nincs éppen nagyon szar kedvem, akkor egy mosolyt is megeresztek. És élvezettel figyelem a sokszor megdöbbent arcokat. A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy egy nagy fekete úgynevezett városi terepjáróval közlekedem. Amiről messziről mindenki azt hiszi, hogy egy tahó állat vezeti, aki a gázpedálon kívül mást nem használ a kocsiban. Jelentem, én még a parkolóházban is indexelek. Tudom, sikeres ember nem lehetek.
Namármost, ezt a nagy dzsip/gyalogos átengedés kombó érdekes reakciókat vált ki az emberekből. Volt olyan, aki az istennek sem akart elindulni, hiába álltam és mutogattam. Mögöttem az utósok sem stresszelnek, mert nem "mernek" rámdudálni, mert attól tartanak, hogy egy kopasz benga mászik elő bézbólütővel :-) Ma reggel viszont Óbudán a Miklós térnél egy idős férfi hatalmasat mosolygott és két kézzel integetett és úgy köszönte meg. Tök jó érzés volt :-))
Önző módon arra hajtok, hogy mikor fogok egy blogban arról olvasni, hogy "képzeljétek, ilyen is van, ma a zebránál állva..." - és jól magamra ismerek.
Lehetne ilyen versenyt indítani, aki akar csatlakozzon, és akiről előbb tesznek említést egy blogban vagy hozzászólásban, az kap egy "gyalogosbarát" autóillatosítót :-)))

Bijesz 2008.05.23. 13:56:27

Hát ugye a börtönbüntetésnek, mint minden büntetésnek célja van.

Mit üzen? Elrettentés. Más célja nincs.

Mi történik ha valaki börtönbe kerül?
Az adófizetők pénzén fogják eltartani. Amennyiben volt munkája, az általa termelt érték kiesik (kevesebb adó folyik be csökken a GDP)

Ha huzamosabb ideig börtönbe kerül, nagy valószínűséggel nem fog tudni visszailleszkedni a társadalomba, nem termel értéket hanem közvetve elvon (szociális juttatásokon keresztül)

Ez egy ember esetében elenyésző, de ha egy ilyen rendkívül szigorú joggyakorlat kerül bevezetésre akkor hosszú távon már érezhető is lehet.

Azért az ilyen dolgokat is mérlegelni kell mielött farkast kiáltunk: életfogytiglan, xx év börtön.

Ne feledjük a cél az elrettentés nem a büntetés maga.

1977ex 2008.05.23. 13:56:31

Nelson Mandula 2008.05.23. 13:42:35

"de attól, hogy börtönbe csukják, nem fog megváltozni sem ő, sem a többi hasonló ámokfutó."

kit érdekel hogy megváltozik vagy sem? ha elkövet valaki valamit, akkor viselje a következményeket. akkor is ha figyelmetlenségből történt.

nem tudom ti mit szólnátok ha valaki elütné a gyereketek és az aki elütötte kapna egy ejnye bejnyét???? én akkor sem lennék boldog ha csak 10 évre csuknák le. de viszont ha tudnám hogy még csak 1 napot sem tölt emiatt büntiben maradna a szemet szemért. és pont hogy ez ne legyen kéne rendes igazságszolgáltatás. az egyszerűen nem igazság hogy két emberéletért kap 2 évet felfügesztve. max ha kötélre függesztenék fel két évre.

Muad'Dib 2008.05.23. 13:57:37

"A srác mindenképp bűnös, mert zebrán ütötte el ezeket az embereket, de azért a zebra nem azt jelenti, hogy aki azon van az halhatatlan.. Attól, hogy ott a gyalogosnak elsőbbsége van, ugyan úgy szét kell nézni. Ha látszik az autón, hogy nem tud már megállni vagy hogy a sofőr nem is oda figyel, akkor nem kell csakazértis elindulni."
Könyörgöm a zebra felénél járt... Nem lelépett az autó elé. Mivel nagymama gyerekkocsival, gondolom nem rohant, tehát nem 1 másodperce volt az autósnak észrevenni...
Egyébként valóban jellemző az autósokra a debil nemtörödömség. Mondjuk megáll nekem valaki a kétsávos úton. A másik sávban jövő autós nem fékezne, hogy megnézze nem e egy gyalogos miatt álltak e meg. Nem, hanem gázt add, hogy végre előrébb jusson és megy át a zebrán nyolcvannal. Na így lehet könnyen elütni valakit. Nem is merek elindulni ilyen úton,mert tudom, hogy a másik fasznak eszébe nem lesz megállni

Johnny336 2008.05.23. 13:58:03

Bezzeg, ha 30-as táblánál lakotton kívűl mész, azt keményen veszik! Erre kellen odafigyelni a rendőrségnek. Ráadásul ők sem engedik át a gyalogot!

UFO 2008.05.23. 13:58:17

Lapi liderc

Senki sem kenyszeritheti ki az elsobbseget, a KRESZ szerint csak akkor elhetsz a jogoddal, hogy elsobbseged van, ha ezzel nem okozol elsobbseget. A fekezesre 'kenyszerites' nem kikenszerites, hanem siman csak eltel a jogoddal. A hirtelen fekezesre, illetve iranyvaltoztatasra vonatkozik a kenyszerites.

Megallas? En nem mondtam, hogy meg kell allnia az autosnak. Fel kell keszulnie arra, hogy barmikor meg kellhet allnia!

UFO 2008.05.23. 13:58:57

nem okozol elsobbseget
->
balesetveszelyes helyzetet

bocs :-)

Jim Raynor 2008.05.23. 14:01:10

nelson mandula, üff, meg a többi gyilkosvédő figyelmébe...

mi az, hogy figyelmetlenségből???? látja a zebrát, látja a gyalogost, ismeri a szabályt....nehogy már azt mondjátok, hogy egy babakocsit toló nagymamát fényes nappal nem lehet észrevenni!!!!ez a gyilkos görény nyilvánvalóan látta őket, csak baszott megadni az elsőbbséget! Innentől pedig nem figyelmetlenségről, hanem SZÁNDÉKOS szabályszegésről beszélünk!!!és ezzel megölt két embert!!!!!mi a faszért ne csukják legalább 10 évre börtönbe??????

gondolkodjatok már, a viszkis rabló, aki nem ölt meg senkit, csak kirámolt pár bankot, hány évet kapott???ez a köcsög meg ússza meg pénzbüntetéssel? pont ez a baj, hogy az ilyen cselekményeket nem büntetik elég szigorúan!

ha leszúrt/lelőtt volna két embert, akkor mi lenne a büntetése? igenis börtönben a helye!!!

én a magam részéről az ilyen szemeteket a saját kocsijuk után kötve végigvonszolnám a város összes zebráján!!!

KöveZoli · http://www.kovesi.hu 2008.05.23. 14:01:52

Sajnos vagy nem sajnos, az ítélkezésünkben az igazságérzet dübörög és nem a jog.
Valószínű a bírósági tárgyaláson én is beígérném az okozónak a váratlanul rá törő életelvesztés lehetőségét - tehát folyamatosan nézzen a háta mögé.
De hát van a jogszolgáltatás és van az igazságszolgáltatás.

Mindenki Fake 2008.05.23. 14:03:19

Bijesz, akkor a gyilkosságért se járjon börtön? Akkor sincs nevelő hatása és azokat is a mi adónkból tartják el. Tény hogy a börtönkörülményeket nem javítani, hanem rontani kellene és a minimum lenne hogy a saját eltartásukat legalább kitermeljék, de eről itt ne vitázzunk, mert nagyon offtopic lenne.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 14:05:19

1977ex,

Bijesz megelőzött, valami ilyesmit akartam én is írni.
+ hozzátenném: a börtön elsőrendű célja az, hogy a veszélyes egyedeket elkülönítsük a társadalomtól.

Különben tök megértem a szülőt, aki ilyenkor gyilkolni tudna.
Viszont tök nem értem a többieket, akik ilyenkor vért akarnak látni.

Maxi 2008.05.23. 14:06:06

Jim Raynor: "ez a gyilkos görény nyilvánvalóan látta őket, csak baszott megadni az elsőbbséget!"

Sajnos korántsem biztos, hogy látta őket. De ez egy kicsit sem menti fel a felelősség alól. Lévén, ha valaki képes így "elkalandozni", az kalandozzon inkább a tömegközlekedéssel. Akkor annyit álmodozhat a buszon/villamoson, amennyit a menetjegye elbír.

Mindenki Fake 2008.05.23. 14:06:19

Pedig igazuk van. Dögöljön meg az ilyen.

andras244 2008.05.23. 14:07:25

zulu 2008.05.23. 13:50:18

... sitt sitt de vagy 40 évre!

Mindfield 2008.05.23. 14:07:27

Dinin 2008.05.23. 11:48:44

Ilyet én is láttam már. Tényleg centiken múlik csak néha.

Muad'Dib 2008.05.23. 14:08:16

Nelson Mandula 2008.05.23. 14:05:19
Lehet azért, mert Mo.-n a felelősségérzet kompletten hiányzik mindenkiből. Tudod, ha minden ilyet lecsuknának, lehet a köv. héten te is lassítanál mielött átrongyolsz a zebrán (és itt a "te" nem konkrétan neked szól, csak példa, mielött megsértődnél:) ).

wagabound 2008.05.23. 14:08:21

Megdöbbentőek azok a hozzászólások, amikben így vagy úgy a gázolót próbálják felmenteni, vagy legalábbis megértőek akarnak lenni vele szemben.

Aki járműbe ül, annak felelőssége van, ami alól nincs felmentés, a szívinfarkust kivéve. A zebrán történő gázolás a legdurvább közlekedési bűncselekmény, amit kőkeményen meg kell torolni. Különösen akkor, ha az elkövetőben még annyi megbánás sincs, hogy bűnösnek vallja magát, mint ebben az esetben. Végignézetném vele az áldozatai boncolását és temetését, utóbbinál a hozzátartozók közé állítva, százkilós kőkolonccal a lábán. Utána pedig tíz év közmunkával fűszerezett fegyház, a jogsi pedig örökre bevonva.

Mindenki Fake 2008.05.23. 14:09:10

Az autó fegyver, nem való mindenkinek a kezébe.

andras244 2008.05.23. 14:11:07

lápi lidérc
az 50 millával csak azt akartam éreztettni, hogy az emeberi életnek nincs pénzben kifejezhető értéke ...
Szóval szivem szerint egy jóval nagyobb összeget irtam volna.
500.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000,99 ft

Maxi 2008.05.23. 14:11:46

Nelson, én a magam részéről a zebrán szeretnék kevesebb vért látni! Emberölésért meg börtön jár, kivétel csak nagyon ritka és extrém esetben van ez alól. Viszont az igazi megoldás valóban nem az, hogy csukjunk csak le mindenkit, hanem 1. előzzük meg a baleseteket (pl. kamerák, rendőrök, megfelelő nevelés), 2. legyen következménye a felelőtlen közlekedésnek (helyszíni büntetés, ami tényleg fáj), 3. csukjunk le mindenkit, aki mindezek ellenére súlyos/halálos balesetet okoz.

Watson 2008.05.23. 14:11:54

"márcsak azért is gyilkos ... mert ő a zebra közepén bírta elcsapni"

A hírek szerint egy szemből elhaladó teherautó takarta a zebra azon részét, ahonnan a gyalogos megindult. Ha ez igaz, akkor feltételezhető, hogy a gyalogos úgy indult rá a zebrára, hogy a teherautótól ő sem látta a jobbról jövő forgalmat, vagyis csak a zebra közepén került az atóvezető látóterébe.
Ez még 30 km/h sebességnél is necces, de mivel az autó vezetője a szemből jövő zavartalan forgalom miatt vélhetően feltételezte, hogy nem kell gyalogosra számítania, valószínűleg nem is lassított.
Mindenki gondolja át a szitut: egészen biztos, hogy soha nem kerülhet ilyen helyzetbe?!...

A baleset egyébként kétségtelenül nagyon tragikus, főleg mert egy kisgyermek is az áldozata. Itt boritékolom nektek, hogy a következő fókusz/napló már csámcsogni is fog az eseten, természetesen a szokásos bulvár-dramaturgiába csomagolt ízléstelen tálalással.

Radical Massza 2008.05.23. 14:13:15

Ez a lápi lidérc fele ostobaság fárasztó.
A féktávolság a gyalogátkelő előtt is a sebesség függvénye.
Ha lakott területen belül 50 km/h a megengedett sebesség (fékút 15 m), a gyalogátkelő fokozott óvatossággal közelítendő meg, ez a bírósági ítélkezés gyakorlata szerint -15%, azaz kb. max. 42 km/h, de általában a 30 km/h az elfogadott. A fékút ennél a sebességnél 10 m körül van, azaz kb. 2 db autó hossza. Ha ennél távolabb van az autó, nem beszélhetünk féktávolságon belüli lelépésről. Ha mégis annak minősül, a sofőr szabálytalanságot követett el.
A gyalogosnak elsőbbsége van a zebrán, jól belátható úton, remek látási körülmények között halad határozottan, nem zavarva meg a többi közlekedőt mozgásával, akik több száz méterről észlelik és ennek megfelelően lassítanak a zebra előtt. Azaz nem, mert a tahók a megengedett sebességet jelentősen túllépve leszarják, hogy ott van egy élő ember az útjukban. Érdekes, hogy Bécsben a kisiskolás gyerekek is bátran és egyedül közlekedhetnek a zebrákon, megkapják az elsőbbséget.
Szóval a terhes anyja lépett volna féktávolságon belül a zebrára, aki erre hivatkozik...

Gege 2008.05.23. 14:13:39

10 év minimum annak a rohadék gyilkosnak, kamerákat a zebrákhoz, aki nem áll meg elsőre 50 ezer mondjuk, másodikra ugrott a jogsi. Nem kell hogy ennyi embernek legyen jogosítványa, úgyis túl zsúfoltak az utak. Vagy betartja a sok köcsög azokat a kurva szabályokat és megáll a zebránál már akkor is ha csak áll ott a gyalogos, vagy járjon busszal.
Mondom ezt úgy hogy rengeteget vezetek én is, szóval nem az autós gyülölet beszél belőlem.
Egyébként ha én lennék a gyerek apja helyében, már benne lenne a balta a szemétláda fejében ...

Mindenki Fake 2008.05.23. 14:14:33

Watson, ha gyalogátkelőhöz közeledve nem látja biztosan hogy van-e rajta gyalogos, akkor talán ne padlógázzal közelítse meg.

lápi lidérc 2008.05.23. 14:14:39

Muad'Dib 2008.05.23. 13:45:55
"Pedig, igen, ott alap, hogy aki a zebra felénél üt el valakit az ülni fog (pl. Svájc)."
Remekül hangzik. Kár, hogy nem igaz.

"valaki közben elsétált a zebra feléig (azért az nem 2 másodperc)."
De, nagyjából annyi. Átlagos gyalogostempóban nagyjából 1,5 métert teszel meg másodpercenként, ez 2 másodperc alatt 3 méter. Egy sima 2x1 sávos út nem sokkal szélesebb 6 méternél (illetve inkább nincs is 6 m széles).
Más kérdés, hogy aki 2 másodpercig nem az útra figyel, az nem alkalmas vezetőnek.

Mellesleg normális országban a törvényeket tartják be. Viszont betartják.
Nálunk nem. Nagyon sokat tudnék idézni csak a közlekedésből biciklistől autósig (és akkor ez még csak egy területe az életnek). A gyalogos kicsit más, tőle nem várható el, hogy ismerje őket. Az ésszerű gondolkodás és saját magára vigyázás (önvédelem) viszont elvárható mindenkitől.
(Mellesleg Nyugat-Európa országainak többségében jártam, volt, ahol éltem is. Vagy auzok nem normális helyek?)

kuul 2008.05.23. 13:46:06
"a börtönben sem szeretik a gyerekgyilkos embereket"
Hányszor jártál börtönben?
Ja, hogy egyszer sem, csak olyan jól hangzik?
Talán hagyjuk a legendákat meg a meséket.

Corwin 2008.05.23. 13:46:55
"Precedens büntető ítéletet,"
Magyarországon nem precendesalapú ítélkezés van. Ne zavarjon meg a sok amerikai film.

zulu 2008.05.23. 13:50:18
"Ha az én anyámmal és gyerekemmel tette volna ezt meg, nem lenne tárgyalás. Meg börtön sem."

Dehogynem. Te kerülnél oda, jó sok évre, mert te viszont előre megfontoltan tetted, amit tettél.

tibiii 2008.05.23. 13:50:54
Elárulom, az ittas vezetés azonnali jogsibevonással jár márius 1-jétől. És a rendőr nem mérlegelhet.

zebrás 2008.05.23. 14:14:44

Kecskemét, zebra a kórház előtt. Onnan 200 méterre egy nagy kereszteződés, csúcsforgalom. A zebra előtt már bedugult, állt a sor, mögöttem is vagy 7-8 autó. Átengedem a gyalogosokat a zebrán, mire a mögöttem második, egy turbó golf kilő, és majdnem elüt két gyalogost, majd hárommal elém befurakszik a sorba. Kiszállok, hogy kicsit beszéljek vele, de már az előttem lévő is kiszállt. Mire odaérek ezt látom-hallom. :
Egy tagbaszakadt 40-es férfi az ablakon keresztül kihúzta a vitéz ifjonc felsőtestét, az ingét marokra fogva, kérdezte: Kinek a kurva anyját? semmi válasz. Egy öklös az orrba.
Ismétlem: Kinek a kurva anyját emlegetted?
semmi válasz, ismét egy öklös. (A Golfban még két fiú és egy lány sunyított.)
Na, kiét?
Az enyémet -nyöszörgi a vitéz kissé véres orral.
-Most meg kérem a jogosítványodat!
Már kapta is.
A férfi összehajlította-törte, és belehajította az út széli lefolyóba.
Én meg adtam neki egy névjegyet, ha tanúskodni kell.
Azóta sem kellett.

Országimázs 2008.05.23. 14:15:42

Story: Napokban egyik koruti keresztezodesben piroson atszaguld legalabb 90-el egy auto. Gyalogosoknak mar reg zold jelzese volt. "Szerencsere" csak egyetlen ember probalt eppen atkelni. Egy tigrisugrassal meguszta. Auto kesobb megallt, majd visszatolatott. Nem ertettem egy darabig, hogy miert is... Aztan... 4 db "ember" kiszallt es jol elgyepaltak a szerencsetlent. Nyugodtan visszaultek es csikorgo kerekekkel elrobogtak - gondolom, hogy elcsipjek a kovetkezo pirosat is valahol a varosban -. Annyira gyorsan tortent mindez, hogy akik a kozelben voltunk, annyit birtunk tenni, hogy felirtuk az auto rendszamat. Javasoltuk, hogy hivjunk rendort. Feleslegesnek erezte, mert kulfoldi turista volt es masnap indult a gepe hazafele... Szegeny, hajszal hijan szep emlekekkel tavozott tolunk. Gondolom alig varja , hogy ujra szep hazank foldjere lephessen. :(
Meg egyetlen dolog jutot meg eszembe... Miert nem jon ilyenkor egy szep es nagy es hosszu Kombínó ... :(

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 14:16:00

Azért tisztázzunk valamit:

attól, hogy nem kívánom a halálát és és még csak börtönbe sem küldeném a pécsi tetvedéket, még nem próbálom felmenteni. (Nem is olvastam itt felmentő kommentet.)

Olasz 2008.05.23. 14:17:00

Pappol itt mindenki arról hogy 100%-ban mindig figyel!!! (tisztelet a kivételnek)

Melyikőtök az, aki mindig minden helyzetben jól döntött vezetés közben?

Melyikőtök az, aki mindig minden szabályt betart?

Melyikőtök az aki 50es táblámál 49-cel megy?

Melyikőtök az, aki egy ilyen szitut átélt, és át tudja azt is érezni mennyire lehet zavart ilyenkor maga az elkövető?

Melyikőtök az aki a ami napig hisz még a médiának, és 1000%-ig elhiszi amit leírnak? (pl: nem érzi magát bűnösnek, - ezeknek csak a botrány kell)

Melyikőtök az, aki már olvasta a helyszínelésről készült dokumentumot?

Nincs bajom azzal hogy itt belementek mindenféle "halljon aki öl" témába! De legalább várnátok már meg a tényeket...

És mégvalami. Nem kell elbambulni ahhoz hogy balesetbe keveredj!

Honnan tudjátok hogy az autó megfelelő műszaki állapotban volt-e? Honnan tudjátok hogy az esetleges
hibákról az autón tudott-e a sofőr?

Túl sok a hiányzó infó TI MEG MÁR AKASZTOTOK!!!

Milyen morálról is beszélünk akkor????

(A zebrán elütni valakit bűncselekmény nincs vita. Csak várjunk már meg minden infóóóót! Olyan ezen a blogon is néhány hozzászólás mint vmi szennylap. Páran lehet a Blikknél dolgoznak. Olaszliszkai, neked külön gratulálok...)

1977ex 2008.05.23. 14:17:59

Nelson Mandula 2008.05.23. 14:05:19

"a börtön elsőrendű célja az, hogy a veszélyes egyedeket elkülönítsük a társadalomtól."

ez igaz de a másodlagos célja meg az ha valaki valamit elkövet igen is csücsülje le az idejét. és hogy a mi pénzünkön ül és ez rossz a gazdaságnak? leszarom. a segély is a mi pénzünkből van az is rossz minden a mi pénzünkből van. és ha kell fizetek még több adót de az ilyenek akkor is takarodjanak be a börtönbe. ezzel az erővel a csalókat sikkasztókat sem kell leültetni, hisz lehet amúgy tök békés jámbor emberek. nem veszélyesek senkire. ne legyünk már ennyire elnézőek. érdekes az senkit nem zavar ha valaki tartozik az államnak és nem fizet börtönbe zárjuk. pedig ő nem vette el senki életét. az aki meg megölt valakit az meg nem kap börtönt. ez vicc. csak olyan amin senki nem röhög.

Maxi 2008.05.23. 14:18:12

Radical Massza: a fékÚT valóban 15 m, de a fék TÁVOLSÁG majdnem a duplája!!! És abban az első 15 m-t változatlan sebességgel teszi meg a jármű. Kb. ennyi kell, míg a vezető "kapcsol", hogy fékeznie kell. Pontosan emiatt van az a KRESZ-ben, hogy a zebrát fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel kell megközelíteni. Azaz, úgy kell megválasszad a sebességed, hogy akár jöhet is az a fránya gyalogos (bármelyik irányból!).

Azzal meg senki ne jöjjön, hogy "ne mondd, hogy a gyakorlatban nem fordulhatna elő bárkivel", mert a gyakorlat több mint gyalázatos. Ha az lenne a gyakorlat, hogy betartjuk a KRESZ-t, mert az a sikk, nem pedig a megszegése, akkor nem fordulhatna elő bárkivel.

Carl Lazlo, Esq. 2008.05.23. 14:20:33

Nyilván egy érzéketlen tuskó az adott autós, és remélhetőleg megkapja méltó büntetését. Természetesen elképzelhető, hogy megússza felfüggesztettel.

DE jusson eszébe Olaszliszka mindenkinek, aki halált kíván az ilyen esetekben. Ott is azért verték agyon szerencsétlen tanárt, mert valami idióta kurva azt üvöltözte, hogy: Öld meg, mert meghalt a gyerek.

Nem szabad hagyni, hogy elvakítsanak az indulatok. (Velem még nem történt ilyen, és remélem sosem fog, úgyhogy nem tudom hogyan fogok viselkedni ilyen tragédia esetén, de remélem meg tudom őrizni a emberi mivoltomat.)

Herlock Sholmes 2008.05.23. 14:20:54

Hagyjuk ezt a demagóg dumát.
Sietett, mert nem szereti hidegen a pacalt.
Elég szar is hidegen, bár vannak akik kéjjel tunkolnak a jéghideg pacal szaftjában.
Percse csakis friss kenyérrel, a másnapos, kissé már szikkadt kenyér nem az igazi.
Telefonáltak hogy megfőtt, igyekezzen.
Igyekezett.

Radical Massza 2008.05.23. 14:21:31

Watson kérdésedre a válasz: nem.
Elfogadhatatlan bármiféle magyarázat az ügyben. A gázolás az autó bal oldalával történt, közel a zebra felénél, az út és a járda messziről belátható, egyenes szakasz. Ha mégsem látom be a zebrát, lassabban kell menni hogy meg tudjon állni, ha szükséges. Erről szól a kresz és a józan ész parancsa.
Ebben az esetben viszont nyoma sincs, hogy a sofőr bármiféle szabályt betartott volna, s ráadásul még nem is felelős önmaga szerint. Ez nem normális élőlény, nincs helye az emberek között.

Olasz 2008.05.23. 14:22:17

Egy átlagos autó 14.5 - 15 méter alatt áll meg ha 50-nel haladt.....

75km/h -nál ez már kb 30 méter

Ez tény. Helyszínelő szakember infója....

Gege 2008.05.23. 14:24:11

Watson!

Éppen ez lenne a vezetés lényege hogy felismerd az adott forgalmi helyzetböl előre adótható lehetőségeket, problémákat. Ha úgy vezetsz hogy ha elémkerül majd kikerülöm ha tudom vagy nem , az már régen rossz.
Azért is húztam fel magam mert pécsi vagyo és jól ismerem az adott környéket és én mindig annyira vigyázok ott, de bárhol máshol is, Kertváros, Uránváros Pécsett tele van rosszul látó, öreg nyugdíjasokkal napközben, ez nem a pesti Nagykörút.
Egyszerűen nem tehetik meg az autósok hogy ilyen helyeken száguldozzanak.
Komolyan vannak olyan helyek hogy 20 al se merek menni, mert egyszerűen nem lehet, nem tudsz megállni és bármikor előbukkanhat egy gyerekkocsis , vagy egy sántikáló néni ....

FELSZÓLÍTÁS A KERESKEDELMI TV-KNEK!!! 2008.05.23. 14:24:53

Kedves Szerkesztők, Munkatársak!

Ebben a mérhetetlenül romlott világban, ebben a sok sebből vérző országban, tessék tenni valamit a morális fejlődésért.
Nagyon aranyos Győzike, ahogy egereket szippant fel porszívójával, meg vezetni tanítja a 13 éves lányát. Az is megható, amikor Gyuri Geller "mukodik", stb.
Ehelyett azonban talán sokkal nemesebb dolog lenne, ha mondjuk a Papp "pimaszúr" Gergely által készített műsorok kaphatnának nagyobb teret, vagy a Juszt László féle tv-ügyvéd műsorok (nem a két konkrét személyről van szó, hanem az ő műsoraikban képviselt témákról). Ezek ugyanis segíthetnek az ilyen jellegű társadalmi problémák (közlekedés, parkolás, mozgássérültek emberszámba vétele, ...)megoldásának elősegítésében, és az érdekes téma miatt, elképzelhető, hogy lenne akkora a nézettség, mint a Hal a tortán, vagy egyéb szuperprodukció esetében...
Aki nem a "nemessége" miatt nézné az ilyen jellegű műsorokat, az azért ülne oda, mert a saját nyomoruk mellett, mások kárán is röhöghetnének (a kereskedelmi tvzés lényege ezzel teljesülhetne is...).
Az elképzelés tehát jó lehet, kérem, fontolják meg. Az eddigi évtizedes kereskedelmi tévés (legtöbbször agymosás) műfaj, ezáltal küldetéssé változhatna. Ennyivel tartoznának...

Tisztelettel:

Egy töketelevan ember, aki viszont nem szeretné megfogadni Gyurcsány úr javaslatát, és maradni szeretne ebben a remélhetőleg egyszer élhető országban.

Olasz 2008.05.23. 14:24:55

Általában egy autó (már ha nincs szétreszelve)..

az előbb rosszul írtam

mitil 2008.05.23. 14:28:54

lápi lidérc
ezzel a 80km/h sebességgel csak arra akartam célozni, hogy a bizalmi elv szerint nekem, mint gyalogosnak NEM kell felkészülnöm arra, hogy valaki lakott területen, zebránál képes ennyivel közlekedni, mégis életszerű a dolog sajnos, és én már így közlekedem, ha gyalog vagyok, viszont ha már elindultam azon a ragyaverte zebrán, akkor nagy veszélyben vagyok, ha egy autó ilyen gyorsan jön, csak azt nem értem, hogy felnőtt, ivarérett, szavazójoggal rendelkező autóvezetők, akik speedelnek, ezt mér' nem képesek belátni????

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 14:29:26

1977ex,

ne mosd össze az előre megfontolt szándékkal elkövetett bűncselekményeket (csalás, sikkasztás), a gondatlanságból elkövetettekkel.
Aki gondatlanságból követ el bármit, jó eséllyel még egyszer nem fogja, mert arra tuti oda fog figyelni, akkor is ha a büntetést megússza.
Ha nem ússza meg, akkor meg nem lesz módja még egyszer elkövetni, mert pl nem lesz jogosítványa.
A csalót, sikkasztót másképp nem tudjuk veszélytelenné tenni, mint elzárjuk egy időre.

szakáll 2008.05.23. 14:29:42

Bocsi, nem olvastam el az összes kommentet, de ez EMBERÖLÉS, nem gyilkosság (nem előre eltervelten szándékos). Ettől függetlenül a faszi rohadjon meg börtönben!

lápi lidérc 2008.05.23. 14:30:05

Mindenki Fake 2008.05.23. 13:55:29
Nem jár alanyi jogon. Vizsga után szerezhető meg.

UFO 2008.05.23. 13:58:17
"a KRESZ szerint csak akkor elhetsz a jogoddal, hogy elsobbseged van, ha ezzel nem okozol elsobbseget."

Hát ezt nem értem.

Radical Massza 2008.05.23. 14:13:15
Marhaságokat írsz, de ne zavarjon.
A fokozott óvatosság nem kisebb sebességet jelent, azt csökkentett sebesség néven ismeri a KRESZ. Azt jelenti, hogy számítanod kell rá, hogy bármikor fékezni kell. Semmi többet.
A 30-as sebesség meg azt jelentené, hogy az egész városban rugózhatnál a gázpedálon 30-50-30-50 tempóval.
Persze egy gyepes agyú biciklisnek lehet magyarázni. Talán előtt tanuld meg a KRESZ-t.

Mindenki Fake 2008.05.23. 14:14:33
"Watson, ha gyalogátkelőhöz közeledve nem látja biztosan hogy van-e rajta gyalogos, akkor talán ne padlógázzal közelítse meg."
A padlógáz már a Trabinál sem 50-60 km/h volt...

De remekül látható itt a logban, hogy az alacsonyabb intelligenciaszintű tömeg (=birkanyáj) remekül hergelhető, főleg ha lincselésről van szó. Természetesen a körülmények és a szabályok pontos ismerete nélkül.
Az "akasszuk fel"-t üvöltözni a legkönnyebb. A gondolkodáshoz már egy kis ész is kell(ene).

Corwin 2008.05.23. 14:31:20

lápi lidérc: vehehehe...nem zavart meg a sok film, és valamennyire képben vagyok az angolszász jogrendszerrel, köszönöm. A precedenst nem jogi fogalomként, hanem köznyelvi értelmezésben alkalmaztam, de mindegy:-)
"Az ésszerű gondolkodás és saját magára vigyázás (önvédelem) viszont elvárható mindenkitől."
Hm...ha ezt úgy érted, hogy csak akkor menjek át az úton gyalogosként nem lámpás zebrán, ha nem jön autó - hiszen így vigyázok magamra a legjobban - akkor kapj már az agyadhoz, ember!
Zebra - én, mint gyalogos ott tudok átkelni az úton. Nem azért van, hogy megkönnyítse az átkelést, hanem, hogy lehetővé tegye. Szabályosan csak itt tudok átkelni. Ezt talán az autósnak is figyelembe kellene venni, nem?

Maxi 2008.05.23. 14:31:32

Nelson Mandula, ugyan nincsenek pontos adataim, de meglepődnél, hogy hányan vezetnek jogsi nélkül. Szóval attól még elkövetheti sajna újfent...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.05.23. 14:33:08

Valaki írta korábban az 5 év büntetési tételt. Az a MINIMUM kiszabható ebben az esetben.
Btk. 186. § (2) bekezdés c) pontja. 5-10 év. És remélem ebben az esetben a MAXIMUM kiszabhatót kapja a mandró. Ezt, mint gyakorlott autós mondom. Ha 80-al közelítenék meg lakott területen belül egy gyalogátkelőhelyet, és ott 2 ember halálát okozom, akkor ez a minimum. És még van bőr a pofáján nem vétkesnek érezni magát. Ez az ember hogy nézhet tükörbe? Már csak ezért a hozzáállásért is lecsuknám 10 évre, és többé ne vezethessen...

JégEmber 2008.05.23. 14:34:18

Azt nem szoktam megérteni, hogy a zebránezerreáthajtóbarmok hogyan lehetnek annyira buták, hogy nem értik meg, hogy egyszer ők is gyalogosok lesznek? Vagy ez ilyen öngerjesztő folyamat, hogyha engem nem engedtek át, akkor csakazért sem engedlek át titeket? Amúgy egy ilyen lemosható spray tényleg jó lenne. Aki nem áll meg lefújom. Visszajönni már úgysem tud, ha meg mégis megáll, a kocsiját úgysem hagyja ott, ha meg még azt is, akkor már régesrégen ott sem vagyok. Amúgy én semmi korrelációt nem fedeztem fel az életkor/társadalmi pozíció és a zebrán át nem engedés között.

Gwendolynn 2008.05.23. 14:35:55

van, aki szerint lehet gondatlanul (nem szándékosan) jelentősen túllépni megengedett sebességet (nem arról van szó, hogy ötven helyett 55-tel) és a zebra közepén tartó gyalogost gondatlanul nem elengedni???? ezt csak szándékosan lehet elkövetni!

Pécsi 2008.05.23. 14:36:01

Csak azt nem értem, hogy egyes emberek egy újság hír alapján hogy mernek állást foglani, itélkezni. Fogalmuk sincs a tényekről, hogy valójában hogy is történt a balesett, de már kimondják az itéletett.

De ha már a felelőség kérdését vizsgálják, akkor az nem felelős aki egy lakó-pihenő városrészbe vezette pécs elkerülő útját? Vagy aki rosszul szervezi közlekedést?
Nem, az ilyenkor lapul, bár elötte sikernek könyvelte el ezt a remekművet.Egyszerübb a közlekedőkre ráhúzni a vízes lepedőt(autó, gyalogos, kerékpáros, stb.).
Viszont az is ígaz, hogy a közlekedési morálunk sehol sincs.

1977ex 2008.05.23. 14:36:31

Nelson Mandula 2008.05.23. 14:29:26

nemérdekel hogy gondatlan volt. ez miért ilyen kibaszott mentség? meghalt két ember mert ő gondatlan volt. erre nincs mentség. és mi a biztosíték hogy nem csinál még ilyet?????? há vazzze tavaj is elcsaptam két embert idén is elcsapok majd azt mondom nem figyeltem azt megúszom megint. na jó legyen két év múlva addig úgy is lejár a felfügesztett. ne legyünk már ennyire liberálisok hogy mindig a homokba dugjuk a fejünk. nézzük a tényeket. meghalt valaki? IGEN jár érte börtön? IGEN!!! ennyi

lápi lidérc 2008.05.23. 14:38:15

mitil 2008.05.23. 14:28:54
Nem tudom, én nem szoktam "speedelni", viszont alaposan körülnézek, mielőtt lelépek a zebrára.
És tényleg van egy csomó marha, aki 70-80-nal megy ott, ahol 50-nel lehetne. Rendőr meg sehol. Meg ha van, akkor sem csinál semmit. Na, ezen kellene változtatni.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.05.23. 14:38:35

index hir: bevonjak a pecsi gazolo jogositvanyat.

Ez hir???? Ezt a magatol erthetodo dolgot meg kell irni? Nem ez lenne az alap? szegyen..

Seduxen (már NEM dr.) 2008.05.23. 14:38:37

Gwendolynn: maga az emberölés GONDATLANSÁGBÓL következett be. Azt nem akarta az autós. (Ennek ellenkezőjét az ügyészségnek kellene bizonyítani, de ez marhaság sz'tem). Itt egyedül a kRESZ szabályok megszegése volt tudatos, ennek következménye volt a baleset. Lehet, hogy nem jól fogalmaztam, de igyekeztem megvilágítani a különbséget...

meow? 2008.05.23. 14:39:01

"Nem szabad hagyni, hogy elvakítsanak az indulatok."

Faszt nem, baltat a hataba.

turista 2008.05.23. 14:39:11

Engem a múlt héten akartak elütni a zebrán, Belváros közepe. Éppenhogy nem sikerült, csak a tükörrel kapott el a baromarcú, lefékezett, és verekedni kezdett (mármint miután majdnem elgázolt), csak egy emberes tökönrúgás beszélte le a szándékáról.
Mindezt a KAF- 4xx frsz. Oktáviatól kb 10 méterre... erre mit csináltak? Szépen szabálytalanul megfordulva alindultak a másik irányba. Remélem amikor a feleségét ütik el, akkor is ennyire empatikusak lesznek...

Corwin 2008.05.23. 14:39:29

Lápi lidérc:
na most kezdtem el gurulni a röhögéstől. Köszönöm, hogy TE, tévedhetetlen magasságodból kijelentetted, hogy itt mindenki birka, alacsonyabb intelligenciaszintű, hiszen nem ismeri pontosan a körülményeket, a tényeket, és ítélkezik. (Szerintem véleményt nyilvánít, de mindegy)
Nos, ezek szerint TE ismered őket pontosan - légy már olyan jó, és ismerted velünk is, hátha más lesz a véleményünk. Vagy te sem ismered? Nahát...most megdöbbentem... :-) :-)

gege 2008.05.23. 14:40:52

lápi lidérc !
Te egy barom vagy ! Ha elütné valaki az anyámat és a gyerekemet szerinted mennyire érdekelne ha lecsuknának érte mert kibeleztem a rohadékot?
De elötte a kocsija után kötném és végig húznám a városon...

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 14:41:20

Maxi,

akkor lőjünk agyon mindenkit helyben és mérlegelés nélkül, minek is a törvény, hiszen annyian kijátszák...
Ilyesmi történt Olaszliszkán... az tetszett?

EÖ (törölt) 2008.05.23. 14:41:41

érdemes megnézni a kedves anyukákat is ám, 10-ből 7szer a babakocsi már régen lenn van az úton mikor anyuci körbenéz.
ettől függetlenül az autósok szarnak a gyalogosokra, de ez fordítva is igaz.

lápi lidérc 2008.05.23. 14:42:07

Corwin 2008.05.23. 14:31:20
Nem csak akkor, ha nincs autó, de csak akkor, ha meggyőződöt arról, hogy az elsőbbséget meg is kapta. Különben öngyilkossági kísérlet.

Seduxen 2008.05.23. 14:33:08
Szerintem te elnézhettél valamit.

1977ex 2008.05.23. 14:36:31
Téged nem érdekel, de szerencsére nem te vagy a bíró. Azt megérdekli.

meow? 2008.05.23. 14:42:12

"Ilyesmi történt Olaszliszkán... az tetszett?"

Azokat a ciganyokat is a hazukkal egyutt kellett volna felgyujtani.

meow? 2008.05.23. 14:44:22

"érdemes megnézni a kedves anyukákat is ám, 10-ből 7szer a babakocsi már régen lenn van az úton mikor anyuci körbenéz."

Ha ugy kozelitened meg a zebrat, hogy meg tudjal allni elotte barmi is tortenik, akkor vakon is attolhatna a babakocsit. De mivel a tisztelt autosok 99%-a padlogazzal kozlekedik, ezert kell ugy sasolni mindenhol mintha Afganisztanban lennenek, es haborus zona lenne.

saq 2008.05.23. 14:44:58

írja már ki valaki a címét ennek a gázolónak!

1977ex 2008.05.23. 14:46:27

Pécsi 2008.05.23. 14:36:01

tök lényegtelen amit írsz. amúgy igazat adok 100%ban hogy az is állat aki tervezi az útvonalat, DE!!! ha már ez van az nem mentesít senkit, nem mondhatja hogy vazze hülye volt aki ezt az utat tervezte én akkor is 80-al megyek itt. főleg hogy ZEBRA van. én baromira nem vagyok szabálytisztelő polgár. de a gyalogátkelőhely az szent. remélem tányleg csak 30-al lehet áthaladni rajta és az sem fog érdekelni hogy 30-50-30-50-re kel a sebességem percenként változtatni. attól hogy van úttest és vannak rajta autósok nem csak ők léteznek. nem csak az autósok hazajutását kell segíteni hanem a jóval nagyobb létszámban lévő gyalogosokét is. és tudom ezzel magam ellen beszélek mert én is autózok és gyűlölöm a 30as táblákat a körforgalmakat. imádok marha gyorsan menni, de mindennek megvan a maga helye, és a város nem az a hely ahol gyorsan és figyelmetlenül kell autózni bármilyen ostoba is az útvonal.

lápi lidérc 2008.05.23. 14:46:28

Corwin 2008.05.23. 14:39:29
Nem, én sem ismerem pontosan, én ezért nem is ítélkezem, és nem üvöltöm habzó szájjal, hogy akasszuk fel, meg börtönbe vele, mint ahogy itt sokan.

gege 2008.05.23. 14:40:52
Jaja, szeretem az ilyen egyagysejtű szájkaratésokat, mint te. Gondolom, vagy 160 centi és vasággyal 40 kiló.

Nelson Mandula 2008.05.23. 14:41:20
Az nem tetszett nekik, mert ott cigányok voltak az elkövetők.

wini 2008.05.23. 14:47:00

Egyéves Önkéntes
Na, ez is olyan városi legenda. Nincs az az anya, aki azért tolná előre a babakocsit, hogy megállítsa a kocsisort. Eszednél vagy? A babakocsi azért van elől, mert tolni kell és nem húzni. És nyugodj meg, mindenki, aki babakocsival akar átkelni, gondosan körbenéz. Pont amiatt, mert tudja, hogy először a babakocsit kapja el a gázoló.
Csak az autósok szeretnek azon hőbörögni, ha uram bocsá meg kell állniuk egy babakocsis miatt, hogy azért álltak meg, mert az a lelketlen anya a gyerekkel zsarolta ki a megállást.

lápi lidérc 2008.05.23. 14:48:39

Nelson Mandula 2008.05.23. 14:41:20
Na mit mondtam? :-)

lásd: meow? 2008.05.23. 14:42:12

meow? 2008.05.23. 14:42:12
Most ti épp ugyanolyanok vagytok, mint az olaszliszkai cigányok akkor. Annyi különbséggel, hogy szerencsére nem vagytok az eset közelében.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 14:49:22

1977ex,

az hogy gondatlan volt nem mentség. Hogy jobban megértsd: NEM MENTSÉG.
Épp csak más a súlya , mintha előre megfontolt szándékkal történt volna. Nem csak nálunk, hanem a nyugati féltekén mindenhol.

Mint ahogy más súllyal esik a latba az, ha valaki gondatlanságból felgyújtja a szülei lakását, mert pl bekapcsolva felejti a kávéfőzőt. És egészen más (nagyobb) súllyal az, ha szándékosan rájuk gyújtja a házat. Érzed a különbséget?

Maxi 2008.05.23. 14:51:53

Nelson Mandula, asszem eltévesztetted a házszámot (legalábbis az eddigi hozzászólásaim alapján nem volt jogos, hogy pont nekem címezted!). Elhiszem, hogy felzaklat a lincshangulat, hidd el, én sem értek vele egyet. Nem, Olaszliszka sem volt oké, és nem azért, amit lápi lidérc ír (etnikum), hanem azért, mert nem vagyok az önbíráskodás híve. Viszont a "jaj szegény, biztos nem figyelt éppen" szintén kiveri nálam a biztosítékot, szorri. Mint ahogy az is felháborít, hogy hány olyan esetet hallok, amikor jogsi nélkül vezetnek egyesek, akár évekig. Mert a kutya se ellenőrzi!

chris25 2008.05.23. 14:52:28

Most szerdán (21-én) a 80-as busz (BPO-173) előzte a zebra előtt a pirosnál álló 1-2 autót a szembesávban, persze a záróvonalat átlépve. Mindezt úgy, hogy a gyalogosok már leléptek a zebrára. Az eset a Pesti Úton történt ami szerencsére 2+2 sávos. Na az ilyeneket kellene elkapni és kezét lábát szilánkosra eltördelni.

1977ex 2008.05.23. 14:53:03

lápi lidérc 2008.05.23. 14:46:28

megnézném ha a te gyerekedet üti majd el valaki a zebrán, akkor is azt fogod mondani, hogy ugyan már minek a szerencsétlent börtönbe zárni, hiszen megviselte őt is a dolog. ha meg tényleg ezt fogod mondani akkor sose legyen gyereked mert akkor már az is jobb ha egy medve neveli majd fel helyetted.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.23. 14:54:27

Maxi,
bocs, asszem télleg felhúztam magam, oszt épp
te voltál kéznél... Sorry.

lápi lidérc 2008.05.23. 14:54:42

meow? 2008.05.23. 14:44:22
"Ha ugy kozelitened meg a zebrat, hogy meg tudjal allni elotte barmi is tortenik"

Csak hát ilyen követelmény nincs (ésszerűen nem is lehet), te nagyon hülye, legföljebb a te kis sötét fejecskédben. Idéztem fentebb a KRESZ ide vágó passzusait, nézz utána (már ha tudsz olvasni).

1977ex 2008.05.23. 14:46:27
"remélem tányleg csak 30-al lehet áthaladni rajta"
Ne remélj, tanulj KRESZ-t! Akkor nem írsz ilyen ökörségeket. Elég szörnyű, hogy neked ilyen tudással jogsid van.

Gege 2008.05.23. 14:54:55

Hát lápi lidércke ez nem talált.
Nem vagyok 120 kiló, de ellenben már fiatal korom óta sportolok, ökölvívtam, kick-boxoltam és most 30 évesen is mindennap futok, edzek, öklön 200 fekvőtámasz bármikor...
Szóval nem tudom te ezt elmondhatnád e magadról?
Ja és olyan kocsmába voltam csapos évekig, aminek a környékére se mernél menni kis köcsög ...

saq 2008.05.23. 14:55:31

mandélácska nem kell ez a PC magatartás. épp elegünk lett mostmár abból, hogy folyton a bűnözőket véditek, eljött az idő hogy a társadalom visszavágjon! MINDENKINEK!

elmebefőtt 2008.05.23. 14:57:03

mover.blog.hu/2008/05/23/elgazolt_gyalogosok#c2295918

Hogyne, Pécsi, sőt Benz is felelős, mert feltalálta az autót ...

lápi lidérc 2008.05.23. 14:57:45

Nelson Mandula 2008.05.23. 14:49:22

Nem érti meg. Nem lát az egy darab agysejtjét körülölelő vörös ködtől.

Egyébként az is érdekelne, hogy ha ennyire kikelnek magukból egy ismeretlen eset ismeretlen elkövetője és ismeretlen áldozatai hatására, mit tennének, ha a saját családjukkal történne valami.
Ez ugyanis már nem normális.

1977ex 2008.05.23. 14:59:18

Nelson Mandula 2008.05.23. 14:49:22

érzem a különbséget. olvastad valahol a soraimba hogy egykalap alatt kezelném azokkal? mert én ilyet nem írtam. én csak azt írtam és fogom is, hogy ezért is jár neki a börtön. és ne kapjon érte 20 évet. elég a 15. ja és tönkretszük az életét és a családja életét? könyörgöm ő nem tett tönkre életeket és a hozzátartozók életét???

lápi lidérc 2008.05.23. 15:00:31

Gege 2008.05.23. 14:54:55
Na, itt röhögtem föl hangosan...
A képernyő sok mindent elvisel, ennél nagyobb hazugságokat is, kedves szájkaratés olvtárs.

1977ex 2008.05.23. 15:02:00

lápi lidérc

kérdem én milyen büntetést szánnál ennek az embernek?

Retexis 2008.05.23. 15:04:25

A sok szabálykövető autós.

www.youtube.com/watch?v=zm7jaCpCaNc

hepibipbip 2008.05.23. 15:05:13

látom, időt adnak a faszagyúnak a védekezéshez, most gondolom összeült mindenféle "szakemberekkel, akik kigondolnak számára valami mentséget

de remélem a lelke nem ad felmentést!

Rezes 2008.05.23. 15:05:37

"Egyébként az is érdekelne, hogy ha ennyire kikelnek magukból egy ismeretlen eset ismeretlen elkövetője és ismeretlen áldozatai hatására, mit tennének, ha a saját családjukkal történne valami.
Ez ugyanis már nem normális."

Na most telt be a pohár. Öreg! Te nem vagy magadnál!

lápi lidérc, jó lenne, ha végre lecsapolnának már.

Gege 2008.05.23. 15:06:24

lidércke
Ez az egy agysejtes dumádat már biztos nagyon unja mindenki, de látom neked nagyon tetszik, gondolom annak idején amikor hallottad valakitöl, azt gondoltad : ez igen, ez jó, majd ezt lövöm el minden fórumon, olyan frappáns... Ügyi vagy okoska, csak már unalmas, fejleszd kicsit a szófordulataidat...

1977ex 2008.05.23. 15:06:32

lápi lidérc 2008.05.23. 14:57:45

mit tennék. megvárnám mit ítél a bíróság. ha ez büntetlenül maradna büntetnék én. és vállalnám érte a következményeket. ugyan is az életem már ott tönkre ment volna hogy megöli a gyerekem valaki GONDATLANSÁGBÓL. Ha elítélnék akkor ugyan összetörve de folytatnám az életem ahogy tudom.

mellesleg nem vagyok igedes, nincs vörs köd a fejemben, csak baromira ráérek így pénteken a munkahelyemen és el merem mondani a véleményem az esetről. elnézést ha ez nem egyezik a kis tudományos mindent jobban tudó lelki világoddal de tudod ahány ember annyi vélemény.

gramercy (törölt) 2008.05.23. 15:06:57

kedves blogíró, miért nem kívánod rögtön vissza a halálos ítéletet és a rögtönítélő bíróságokat?

talán hallottál már nem egy olyan esetről, amikor a gyerek beleborult az árokba de semmi baja nem lett, viszont az autóst agyonverték

az ilyen demagóg cikkek és hozzáállás is hozzájárul ehhez


utálom a magadfajta biztonság-fasisztákat
a f@szom tele van a kameratelepítésekkel stb.

miért nem írjuk ki: ha autózol, a szovjetunióban is lehetnél, az állam meg a wheel-shufflers nálad mindig minden szituációban mindent jobban tudnak


kétlem hogy vezetsz

lápi lidérc 2008.05.23. 15:13:44

1977ex 2008.05.23. 15:06:32
És ettől a gyereked föltámadna?

Gege 2008.05.23. 15:13:48

lidércke !
Nem hiszem hogy itt bármit is kéne bizonyítanom, nem azért írtam. De ha ez neked örömet okoz, csak tessék, kacagj a világba...
szánalom

irednek 2008.05.23. 15:15:48

Sziasztok! Én így látom:
Mindenki követ el hibákat. Mondjuk, hogy így van.
Látta, nem látta, láthatta, nem láthatta, nem tudjuk.
A tények: zebra közepén gázolás, 2 halott, ebből az egyik egy 20 hónapos csöppség.
Nem akarjunk vért, ne vakon ítéljünk? Rendben.
Egy ponton van a hiba: azt mondja az emberünk: nem érzi magát hibásnak.
Hát szerintem, ha nem érzi magát annak, nyugodtan akasszon valaki egy pajszert a tarkójára.

kutya 2008.05.23. 15:15:52

SZERINTEM ITT A LÉNYEG VÉGRE VALAKI TUDJA MIRŐL SZÓL A KRESZ!!!!!

Radical Massza 2008.05.23. 14:13:15

A féktávolság a gyalogátkelő előtt is a sebesség függvénye.
Ha lakott területen belül 50 km/h a megengedett sebesség (fékút 15 m), a gyalogátkelő fokozott óvatossággal közelítendő meg, ez a bírósági ítélkezés gyakorlata szerint -15%, azaz kb. max. 42 km/h, de általában a 30 km/h az elfogadott. A fékút ennél a sebességnél 10 m körül van, azaz kb. 2 db autó hossza. Ha ennél távolabb van az autó, nem beszélhetünk féktávolságon belüli lelépésről. Ha mégis annak minősül, a sofőr szabálytalanságot követett el.


MINIMUM ÍGY KÉNE TUDNIA MINDEN VEZETŐNEK!!!

1977ex 2008.05.23. 15:17:09

lápi lidérc 2008.05.23. 15:13:44

nem sajnos nem támadna fel. de nem is azzal a tudattal kéne élnem hogy aki megőlte az szabadon, s vígan éli tovább az életét mintha mi sem történt volna.

de tényleg szeretném tudni te milyen büntetést szánnál annak aki a zebrán elüt két embert. légy már kedves ezt oszd meg velem.

Káposztakukac 2008.05.23. 15:18:40

egy kérdés: lámpa volt? azért nem mindegy, ha a nagyi a piroson ment át...

saq 2008.05.23. 15:18:59

A POKOLBAN FOGTOK MEGROHADNI GYILKOSVÉDŐK

Cornholio 2008.05.23. 15:19:10

Semmi különös nincs ebben az esetben sem.

Szar ország, szar emberekkel...

lápi lidérc 2008.05.23. 15:19:26

kutya 2008.05.23. 15:15:52

Az a baj, hogy hülyeséget ír. De látom, ez nem zavar.

Watson 2008.05.23. 15:21:49

Én csak azt nem értem, hová lesz ez a sok-sok példamutató közlekedési morállal bíró, szabálykövető ember, amint kilépek az utcára? Hova tűntök mind?!

kutya 2008.05.23. 15:22:28

Szerintem olvass kicsit aztán okoskodj!!

Mert ez így van leírva de láltom ez meg téged nem zavar.

Te is olyan pöcs vagy mit a gázoló!!!

Jim Raynor 2008.05.23. 15:23:40

a zebrán elütni valakit az ugyanolyan, mint átmenni a piroson, és úgy balesetet okozni.....

ha valaki az én gyerekemet ütné el a zebrán, és még csak nem is bánná meg, hát én azt tuti megölném, de még előtte meg is kínoznám! (azzal az ír gecivel is ezt kellett volna, akkor most nem pöffeszkedne büntetlenül Írországban)

gramercy, te meg egyszerűen egy fasz vagy.....megölt két embert, és ússza meg pénzbüntivel, mi? gratulálok! gázoló-e vagy??

Gwendolynn 2008.05.23. 15:24:07

Seduxen
Szándékos szabálysértésnek - ahol ráadásul tudja az illető, hogy az milyen potenciális veszélyekkel jár - nem lehet gondatlan következménye, szerintem. Az, hogy kicsi volt a valószínűsége a halálos balesetnek, az nem ad felmentést a szándékosság alól, és nem jelenti a gondatlanságot. A belátóképesség épp azt jelentené, hogy felmérem: megéri-e az esetleg tudatosan vállalt szabálysértés, nem okozok-e másnak és magamnak aránytalanul nagy kárt. Szerintem.

Cornholio 2008.05.23. 15:24:39

Watson: én pl. külföldre költözök, most intézem. Adózni már jó ideje nem ide adózok. (mint a MOL)
Több autóm is van, gyorsan is szeretek menni, de a zebra tényleg a gyalogosoké.

1977ex 2008.05.23. 15:27:25

Watson 2008.05.23. 15:21:49

ahogy írtam is nem vagyok szabálykövető. nálam csak a zebra a szent és sérthetetlen. és ha látsz egy autóst aki megál a zebránál ahol emberek át akarnak menni az lehet én leszek. de lehet ha látsz egy autóst aki irányjelzés nékül bepofátlankodik eléd lehet az is én leszek.

lápi lidérc 2008.05.23. 15:27:30

saq 2008.05.23. 15:18:59
Sajnos, nem vagyok keresztény, szóval a pokolnak esélye sincs.

Amúgy meg nem gyilkos, és nem védjük. Röviden csak ennyiben tévedsz.

1977ex 2008.05.23. 15:17:09
Az, hogy én mit adnék, nem lényeges, mert én sem vagyok bíróság. A körülményeket (pl. mennyi az úton a megengedett sebesség, ha már a 6-os átmenő szakasza - ezeken ugyanis gyakran nem 50, hanem 70, mennyire belátható, volt-e előjelző tábla, hány méterről látható, hogy ott zebra van stb.) meg nem ismerem, így a letöltendő néhány év és a felfüggesztett 1 év (vagy bizonyos esetben akár teljes felmentés, ha kiderül, hogy nem ő a vétkes, mert pl. takarásból léptek elé féktávolságon belül - nem tudhatjuk, nem voltunk ott) között bármi lehetne.
Én sem azt mondom, hogy minden ítélettel és büntetési tétellel (tól-ig) egyetértek, de jelenleg ez van.

Gwendolynn 2008.05.23. 15:27:38

Watson
pl. itt vagyok én, de rendesen szarul is érzem magamat, levillognak, ledudálnak, beszólnak, hogy hülye p***a vagyok. :) mondjuk már csak röhögök ezen, és igyekszem túlélni, ha autóba ülök (gyalog megfőleg)

DS 2008.05.23. 15:27:56

Velem is majdnem hasonló történt.

Én a 2 éves unokaöcsémet akartam áttolni egy kb. 3 sávos úton, ahol éppen zöldreváltott nekünk a lámpa, a kocsik szépen álltak sorban a pirosnál, én el is indultam, magam előtt tolba a babakocsit, mire a buszsávban, kb. 40-nel elhúzott egy biciklista kb. 10 centire tőlünk. A pirosban.

Az a baj, hogy a bringások azt hiszik, hogy rájuk nem vonatkozik a piros lámpa. Ha egy fokkal gyengébb a reflexem és nem rántom vissza a babakocsit, most lehet, hogy az unokaöcsém nem lenne ép és egészséges.

Szóval a biciklisek is tudnak...

lápi lidérc 2008.05.23. 15:29:08

kutya 2008.05.23. 15:22:28
Idéznéd a KRESZ-ből, hogy melyik pont mondja ki, amit te itt hangoztatsz?
Ja, hogy egyik sem, csak egy másik barom hülyeségét veszed át, mert te sem tudod értelmezni a magyar nyelvű szöveget?

kutya 2008.05.23. 15:32:33

Én is olvastam a fokozott óvatosságal megközelítést (40 k/h )

De hülyékkel nem vitatkozom mert lesülyedek az ő szintjükre.

Te meg nyugottan csapass át minden zebrán 80 -al.

1977ex 2008.05.23. 15:33:53

lápi lidérc 2008.05.23. 15:29:08

de ezek szerint te sem bírod értelmezni a szöveget. a zebra közepén ütötték el. a kommentekből kiderül az is hogy ez olyan útszakasz ami belátható. az is kiderül hogy nem 50el ment az autós. az is világos hogy a mami nem csak úgy eléugrott a babakocsival akkorát még én sem tudok ugrani pedig én csak 30 vagyok. az is világos hogy a sofőr megölt két embert. én nem arra vagyok kíváncsi hogy jelen jogrendszer milyen büntit ad rá, ha ad. hanem arra hogy a te szíved mit diktál, a te igazságérzeted milyen büntetést szabna ki rá???? szerintem nem kérdeztem nehezet.

lápi lidérc 2008.05.23. 15:34:21

Jim Raynor 2008.05.23. 15:23:40
És akkor előre megfontolt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért kapnál egy sima életfogytiglant.
Simán megérné.

Gondolom, akinek meg betegségben hal meg a gyereke, vesz egy kötelet, és felköti magát.
Ugyanolyan értelmes cselekedet.

zsolt 2008.05.23. 15:35:38

Sziasztok

én épp pécsett élek, ( kisbetû nem veletlen ), van egy lassan 2 éves kisfiam.
A zebrákon csak akkor tudunk átmenni, ha letoljuk a kocsit az autók elé.
Sajnos az hogy valaki megáll a zebra elôtt mert látja hogy át akarunk menni kb. 100-bol egyszer fordul elô...

ennyi :(

min 2008.05.23. 15:38:36

A zebrát fokozott figyelemmel kell megközelíteni! Ezt is leírja a Kresz. Tehát ha gy jár el az autós látnia kell a zebránál várakozót minden esetben. Átvennám az osztrák szabályt, miszerint a gyalogosnak minden zebrán elsőbsége van és erre tábla és útfestés is figyelmezteti az autóst. Ezek után ha elüt valakit és az meghal, egyszerüen gyilkos. Figyelmetlenség?? Milyen hülyeség ez? Majd a abló is azt mondja ha lelő valakit, hogy véletlenül sült el, bocs...Az illető beült a kocsiba, onnantól kezdve kipipálta az "elfogadom a közlekedésben rám vonatkozó szabályokat" rublikát. Egyszerüen gyilkolt az ürge mint ahogy a másik aki a bicajos lányt gázolta halálra múltkor. Recsket nyereségessé tenném velük...

Mindenki Fake 2008.05.23. 15:38:47

Amikor Pécsen jártam, az volt a benyomásom hogy Budapesthez képest sokkal nyugodtabbak, előzékenyebbek és kevésbé agresszívak az autósok. Lehet hogy tévedtem.

lápi lidérc 2008.05.23. 15:39:28

kutya 2008.05.23. 15:32:33
Idézd, te nagyon sötét! Hol olvastad? A KRESZ melyik pontja?

Az a baj, hogy neked a hülyék szintje is elérhetetlen magasság.

1977ex 2008.05.23. 15:33:53
Miből derül ki?
Olvastad a baleseti jegyzőkönyvet, vagy pár ide kommentelő feltételezéseiből indulsz ki?
Mert ha esetleg egy fél méterrel a zebra után álló (ott megállhat, nem sért semmilyen szabályt) teherautó mögül vágtatott ki körülnézés nélkül, akkor egész más a helyzet.
És mivel nem voltál ott, meg a többi kommentelő sem, nem tudhatod sem te, sem ők.

Gege 2008.05.23. 15:40:03

lápi lidérc
Baszdki, most már fejezd be, tartsd meg a köcsög véleményed az okoskodó fejedbe ...

kutya 2008.05.23. 15:41:37

Szerintem te tiszta hülye vagy és nem tudsz magyarul.

Ha az drága ember betertja a Kresz szerinti fokozott óvatosságal való megközeítését a zebrának akkor nem történik meg. És keresd meg te a kerszeben a gyalogos átkelőre vonatkozó rész
és szégyeld hogy BUTA vagy és nem tudod értelmezni a leírt szöveget.

Mindenki Fake 2008.05.23. 15:41:54

Lidérc, biztos hogy zebra után fél méterrel meg lehet állni? Én 5 méterre emlékszem. Ha igaz, akkor ki a hibás? A gyalogos, mert ott akart átmenni?

lápi lidérc 2008.05.23. 15:43:03

min 2008.05.23. 15:38:36
Nem kell átvenned, már most ez a szabály nálunk is.
Ellenben náluk sem az van, hogy "ha elüt valakit és az meghal, egyszerüen gyilkos", ott is hosszas bírósági eljárás során mérlegelik, hogy ki volt a hibás, nem pl. féktávolságon belül ugrott-e az áldozat az autó elé.

Mindenki Fake 2008.05.23. 15:43:33

Azért ilyen szar és impotens a Magyar jogrendszer, mert lidérchez hasonlók alkották és működtetik.

zsolt 2008.05.23. 15:44:34

ja még annyit, hogy vannak autósok akiket k****vára nem érdekel ahogy ott baktatunk babakocsival a zebrán, nem lassít...

az is hozzátartozik a kultúrált közlekedéshez, hogy nem ijesztegetjük a másikat.
-- gyalogos nem lép le váratlanul az útra
-- autós lassít zebra elôtt

tudom, nem minden autós egyforma, és vannak rendesek is, de egy tagadhatatlan, a közlekedésben a gyalogos másodrendûnek érezheti magát.

pl a lámpáknál a gyalogos zöld sokszor 20 másodperc, nem lehet átérni a zebrán

kutya 2008.05.23. 15:45:21

szerintem felesleges a"lápi lidérc" -el vitatkozni mert 1 unatkozó kisgyerek fogalma sincs a kreszről talán még jogsia sincs

zsolt 2008.05.23. 15:46:19

@Mindenki Fake

lehet, Budapesthez képest pécs nyugodtabb

avogadro 2008.05.23. 15:46:29

1000 civil autó a rendőröknek, kamerával. én pl 3 órás út alatt kb 100 autó előz meg autópályán, amikor én 130-al megyek. 100*100e / 3 óra. ezeken vennék újabb civil autókat.

ugyanez zebráknál csak fix kamerákkal.civil rendőrökkel.

máshol mért működik ez? csak MO-n nem????

aki meg ezt a gyilkost véde az szégyelje magát, gondolom nem tenné ha az ő gyerekét ütik el, akkor is védené?

Mindenki Fake 2008.05.23. 15:47:02

Azok is megérdemelnének egy belezőkarmolót, akik a gyalogos lámpákat úgy állítják be, hogy csak futva lehet átérni a zöldön. Nagyon sok ilyen lámpa van Budapesten. Úgy tudom, hogy itt nem volt lámpa, a gyalogosnak egyértelműen elsőbbsége volt.

zsolt 2008.05.23. 15:47:26

irdatlan bácsi majd lerendezi a rohadt kölyköket

avogadro 2008.05.23. 15:47:42

"pl a lámpáknál a gyalogos zöld sokszor 20 másodperc, nem lehet átérni a zebrán"
erről volt egyszer a tv-ben, csak elkezdeni kell az átkelést zöldön, a befejezésről nincs szó.

avogadro 2008.05.23. 15:48:49

elsőbbség a zebrán ugyanolyan, mint a jobbkézszabály, nem csak akkor kell megadni, amikor már a kocsi jobbról a kereszteződésben van, hanem ha már közelit, ugyanez a zebránál meg a gyalogosnál

Szemet szemért 2008.05.23. 15:48:53

Itt a nagymama és a gyerekkocsi már az út közepén volt amikor el ütötte őket ez az állati lény. Én eleve halálra ítélném. Nincs enyhítő körülmény. Ölt és ezért halljon meg. De előtte börtönbe zárnám, hogy szenvedjen, ott ha meg tudnák rab társai, hogy miért került be egy pár álmatlan éjszakája lenne.

Rezes 2008.05.23. 15:48:59

lidérc: "Mert ha esetleg egy fél méterrel a zebra után álló (ott megállhat, nem sért semmilyen szabályt)"

Elmondanám, 5 azaz öt, vagyis 500 cm. ill. 5000 mm-en belül nem lehet megállni.

(5) Tilos megállni:

e) kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül;


Csak a mihez tartás végett

lápi lidérc 2008.05.23. 15:49:41

Gege 2008.05.23. 15:40:03
Méltányolom az ilyen kifinomult, rendkívül nagy észre valló véleményeket.

kutya 2008.05.23. 15:41:37
Én már megkerestem, idéztem is föntebb, talán ha tudnál olvasni...
De te még mindig nem idézted, honnan vetted a baromságaidat. Pedig várom.
A butaságról meg talán neked nem kéne beszélned, neked még ahhoz is sokat kellene okosodnod, hogy lekiismeret-furdalás nélkül butának nevezhessenek.

Mindenki Fake 2008.05.23. 15:41:54
Az az 5 méter a zebra ELŐTT van.
Nem mindegy. Utána akár 1 centivel is megállhatsz.

Jim Raynor 2008.05.23. 15:51:16

lápi lidérc, mint jogász mondom, kutyának igaza van!

a Kresz szerinti, fokozott óvatossággal való megközelítés a bírói gyakorlatban kb. 30 km/h-t jelent.(keressek neked BH-t hozzá?)

úgyhogy, te tudatlan gyökér, csak ne emlegessed a hülyeség szintjét, mert annyit értesz a közlekedési (büntető)joghoz, mint vakond a csillagászathoz. inkább kussolj, oszt eridj száguldozni, ahhoz biztos értesz.

Zorro 2008.05.23. 15:52:29


Csak egy rovidke tortenet Ausztriabol:

Becs melletti falu foutca, 40es tabla mindenhol, ugye mindenki 40el megy, se tobbel se kevesebbel. Anyukam kimegy az unokajaval a jardara, setalgatnak, neha ugye az unoka meg-megall es nezelodik, erre a foutcan meno auto leall, mert azt hiszi, hogy at akarnak menni az uton es nem egy nem ketto hanem sok...a vegen bejottek a jardarol mert mar kinos volt...zebra meg a kornyeken se volt...

Megint mas, dogoljon meg a gyilkos sofor...remelem a bortonben elintezik...

Es akik a sofort vedik, minden zebra elott ott van az elorejelzo tabla, tehat onnantol kezdeve KOTELES fokozott figyelemmel menni!!!

Osszesitve, sajnos olyan egy orszag moralja, mint amilyen a kozlekedes ( vagy a foci)..sajnos!talan az unokamnak mar jobb lesz...

1977ex 2008.05.23. 15:53:11

lápi lidérc 2008.05.23. 15:39:28

vazzze ezt a szőrszálhasogatást. olvastál az újságban teherautót? ugráló mamát babakocsival? öreg mama babakocsival ugrott elé és ő a hibás, nem veszed észre hogy ez nem életszerű? ha letolja a mama a kocsit és kiviszi a kezéből az életszerű, az hogy a mama beugrik a zebra közepére az nem. vagy a te mamád még tud babakocsival ugrálni? grat a jó egészségéhez. nem nem voltam ott. nem tudom tényleg mi volt a szitu. én a jelen információkból dolgoztatom az agyam.
és hogy ne adj kitérő választ. tegyük fel az autós volt a hibás. ne rosszul fogalmaztam a végén ebbe is belekötsz. az autós a hibás elüt két embert a zebrán. milyen büntwetést adnál neki? pénzbírság? ejnye bejnye? felfügesztett? vagy netán letültendő? ne spirázzuk már túl ezt a kérdés. hagyjuk ezt ha a nagyanyámnak fasza lett volna ő lett volna a nagyapám szarságot. konkrét kérdés. kérlek válaszolj normálisan. ismétlem nem nehéz kérdés. bár látom neked az!

zsolt 2008.05.23. 15:53:44

az hogy tilos megállni zebra elôtt nem az jelenti hogy akkor is tilos megállni ha gyalogos közlekedik a zebrán, vagy igen csak rosszul ismerem a Kreszt?

Páneurópai harci Kos 2008.05.23. 15:54:14

Olvasgatom ezt az "eszmecserét" és ámulok, hogy a tények pontos ismerete nélkül egyesek azonnal lincselni akarnak, mert elhiszik azt amit a (Bulvár) média szajkóz. Lincselni semilyen formában nem megengedett, kultúrhelyeken legalábbis.
Magyarország meg szeretne kultúrhely lenni.
(igaz ez még nemnagyon megy)

Másfelől viszont érdekelne, hogy mennyivel ment az a gépjármű? (zebránál fokozott körültekintés hahó)

lápi lidérc 2008.05.23. 15:55:03

Rezes 2008.05.23. 15:48:59
Na, a másik olvasni nem tudó hülye...

Vajon hogy is hangzik az idézett pont 6. szava? Után?
Netán előtt?

Barom.

(Egy kis segítség a gyengébbek kedvéért, hogy miért van így: mert aki át akar kelni az úttesten, a jármű mögül jobbra ki tud nézni, hogy a másik irányból jön-e valami, de előle balra a jármű mögött érkezőket nem látná.)

Mindenki Fake 2008.05.23. 15:55:51

A kresz előírja a sebességhatárt és hogy a zebrára lelépő gyalogosnak elsőbbsége van. Az autós dolga hogy oldja meg, hogy ezt biztosítsa, de ha az kell hozzá hogy a zebra előtt 20-ra lassítson, akkor tegye azt. Aki erre nem képes, alkalmatlan arra, hogy a forgalomban autóvezetőként részt vegyen.

Káposztakukac 2008.05.23. 15:56:14

"Es akik a sofort vedik, minden zebra elott ott van az elorejelzo tabla"

te melyik bolygón élsz?

lápi lidérc 2008.05.23. 15:56:23

Jim Raynor 2008.05.23. 15:51:16

Keress nyugodtan, mivel nem ezt jelenti.
Talán add vissza a diplomádat.

Jim Raynor 2008.05.23. 15:56:29

lápi lidérc:

tessék, te gyökér : BH 1998/7: 36 km/h. és még sok ilyen van, tessék olvasni!!!!

1977ex 2008.05.23. 15:56:38

te lápi elárulnád a korod? csak úgy érdekelne.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.05.23. 15:56:51

Felnégyelni, ízekre szedni.

Természetesen azt is meg kell vizsgálni, hogy nem a semmiből ugrott-e elő a nagyi, esetleg takarta valami nagyobb autó, amitől nem látszódtak. Mert ilyen is van. Meg kell tehát ismerni a másik felet is.

Ha gyorsan ment, nincs mentség: felnégyelni. Nem állt meg: felnégyelni.

Jim Raynor 2008.05.23. 15:57:40

olvad el a BH-t, aztán pampogj a diplomámról, madárpók!!!

saq 2008.05.23. 15:59:03

lidércke, nem csak a keresztények jutnak pokolra. hanem első sorban a hozzád hasonló gyilkosimádók!

Gábor 2008.05.23. 16:00:36

Egyszer engem egy barom román majdnem elütött miközben a körútról kanyarodott le. Nekem zöld volt és ő kanyarodott, de ha nem ugrok előre elcsap. Sikerült megúsznom, de be szóltam, hogy mit csinálsz nem látsz. Erre ki ugrott a kocsiból és betakart, hogy fel szakadt a szemhéjam. Majd beült a kocsiba és tovább ment. Fehívtam a 112 őt és mondom a rendőrnek, hogy diktálok egy rendszámot majd utána mondom mi történt. Közbe ömlött a vér alig láttam. Erre a bunkó zsaru, nem érdekli a rendszám, mondjam el mi történt. Utána mondta, hogy most már mondatom a rendszámot de addigra hol volt már a kocsi. Aztán el vitt a mentő, és 5 öltéssel varták össze a barom román meg megúszta.

2008.05.23. 16:00:41

Pécsi, ezen az alapon Benz papa leszármazottjait is el kellene ítélni...

Lajos_62 2008.05.23. 16:01:09

Negyven éve vezetek és szinte mindennap kocsiba ülök, így aránylag jól ismerem a közlekedés minden fajtáját! Ebben az esetben egyértelmű az autós felelőssége. Gyerekkocsit toló nagymama nem megy olyan gyorsan, hogy ne észlelhette volna, ha figyel és megfelelő sebességgel halad! Műszaki hibára nem érdemes hivatkozni,mert az is az autós felelőssége. Az a baj a közlekedéssel, hogy vannak jó közlekedési szabályaink, de ahelyett, hogy azokat tartatnák be, kampányszerüen egy-egy témában ellenőriznek, intézkednek! A minap a nagy "szigor" kapcsán megállított a rendőr, hogy 55 -övenöt- km/ó-val mentem és közben egy Audi kb. 80-al elment mellettünk! Más! Kétsávos úton megálltam a zebránál, de a gyereket cipelő gyalogos nemtudott átmenni, mert a másik sávban még legalább hat kocsi elment!! Ilyen a közlekedési morál, ami nagyon sokára fog megváltozni, ha nem egyforma szigorral lépnek fel mindenki ellen!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2008.05.23. 16:02:00

Lidérc!
www.magyarorszag.hu a forrás

Közúti veszélyeztetés

186. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,

c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

d) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget

okoz.

Szerinted?

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.05.23. 16:02:31

Visszaolvastam, ezt találtam:

"Itt a nagymama és a gyerekkocsi már az út közepén volt amikor el ütötte őket ez az állati lény. "

Ha ez így van, felnégyelni.

lápi lidérc 2008.05.23. 16:03:24

Zorro 2008.05.23. 15:52:29
"minden zebra elott ott van az elorejelzo tabla"
Hány olyat mutassak, ahol nincs ott?
Budapest melyik kerületében?

1977ex 2008.05.23. 15:53:11
Nem olvastam. De azt sem, hogy NEM volt.
És bizony kell a szőrszálhasongatás, egy ember életéről van szó. Ha hibás volt, kapja meg a megérdemelt büntetését, ha nem, akkor meg ne kapja meg.
Ezt mi itt nem tudjuk eldönteni. Valószínűleg a helyszanlő rendőrök sem, pedig ők ott voltak, tanúkat hallgattak meg stb. Meg ezért tököl rajta hónapokig a bíróság is.
Egyébként meg olvass vissza, írtam.

Mindenki Fake 2008.05.23. 15:55:51
Nem. Ha az kell hozzá, meg is kell állnia, nem elég lassítania.

lápi lidérc 2008.05.23. 16:04:44

Jim Raynor 2008.05.23. 15:56:29

Talán idéznéd kicsit hosszabban?
Mert ez így elég kamuszagú.

Rezes 2008.05.23. 16:05:19

Na ide figyelj kisfiam!!!!
Reggel óta figyellek.
Az a szarcsimbók amelyik a jobb oldali, hatos seggszörömön van, na az többet ér mint a te kis gennyes, pudvás eddigi és jövôbeli életecskéd, HOGY MERSZ RÔLAM ÍGY BESZÉLNI.

kutya 2008.05.23. 16:06:18

Köszönön:

Jim Raynor 2008.05.23. 15:56:29


tessék, te gyökér : BH 1998/7: 36 km/h. és még sok ilyen van, tessék olvasni!!!!

Jim Raynor 2008.05.23. 15:51:16
lápi lidérc, mint jogász mondom, kutyának igaza van!

a Kresz szerinti, fokozott óvatossággal való megközelítés a bírói gyakorlatban kb. 30 km/h-t jelent.(keressek neked BH-t hozzá?)

úgyhogy, te tudatlan gyökér, csak ne emlegessed a hülyeség szintjét, mert annyit értesz a közlekedési (büntető)joghoz, mint vakond a csillagászathoz. inkább kussolj, oszt eridj száguldozni, ahhoz biztos értesz.

VÉGRE VAN EGY MÁSODIK EMBER AKI ÉRT HOZZÁ!!!
(magamat nem számolom)

lidérc te meg f... vagy nincs miről vitatkozni
Persze te biztos skos vagy lápi lidércke.

Zorro 2008.05.23. 16:06:38

Káposztakukac:

mindegyik elott, ha nincs akkor elloptak...söt, ha van tabla es elkopott a felfestes akkor mert ugye a kresz szerint a tabla erosebb parancs ott van egy zebra...

De teljesen mindegy, zebra volt elcsapta.

Sokan vitatkoznak itt az egeszrol, akkor valaki valaszolna egy kerdesemre:
Megyek a kocsival az uton, latok egy elsobbsegadas tablat, mit KELL csinalnom, lelassitani es megnezni atmehetek-e a keresztezodesen.vagy?????

Ugyanez ervenyes a zebrara is, latom a "kek zebratablat", le KELL lassitanom, mert lehet, hogy valakinek (gyalogos) meg kell adnom az elsobbseget. Ennyi, mirol is beszelgettek mar itt???

Tehat ha 50km-rel csapta el akkor is vetkes mert lassitania kellett volna, mert NEM neki van elsobbsege es felteteleznie kellett volna, hogy meg kell allnia...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.05.23. 16:07:05

Gwendolynn: nem, sajnos nincs igazad. Az általad vázolt verzió abban az esetben állna meg, ha a vádhatóság tudná bizonyítani, hogy kifejezetten KÍVÁNTA az autós a nagymama, és a csöppség halálát. Ezt nem gondolhatjuk komolyan...
Nem. Itt a tudatosság a kresz megsértsében merült ki. Hogy ennek mi lett a következménye, az már nem szándékos. Ezen az alapon minden gyorshajtót is el lehetne ítélni "majdnem" emberölésért.

lápi lidérc 2008.05.23. 16:08:55

Seduxen 2008.05.23. 16:02:00
Szerintem rossz pontot kerestél ki, ez nem közúti veszélyeztetés volt (nem biztos, hogy megszegte a közúti közlekedés szabályait), hanem gondatlanságból elkövetett emberölés. Az ilyen eseteket annak szokták minősíteni.

Lajos_62 2008.05.23. 16:09:09

A gyorshajtásból eredő balesetekre szerintem illik a "szándékos" jelző! Véletlenűl nem lehet gyorsan hajtani!!!!!

Páneurópai Harci Kos 2008.05.23. 16:11:10

Közlekedési morál:sz@r
A hiba a fejekben van, ez onnan is leszűrhető, hogy tele vagyunk véres mészárossal, és szájkaratéssal, akik durva személyeskedés nélkül nem is tudnak kommentelni. legalábbis észérvek alapján nem megy.

(Nem) kívánom nekik, hogy egyszer járjanak úgy amit ők kívánnak másoknak, pusztán félreértésből.

szvsz
- egyhítő körülmény lehet ha valami kitakarja, a másikat.
- súlyosbító, hogyha nem lassított zebrához érve.
Pontos tények ismerete nélkül itélkezni... pláne kőkorszaki ember módjára... balkán.

lápi lidérc 2008.05.23. 16:12:57

Rezes 2008.05.23. 16:05:19
Azért, te barom, mert nem tudsz olvasni, nem ismered a KRESZ-t sem, de okoskodsz.

Azóta elolvastad, hogy mi van írva abban a pontban, amit beidéztél? Vagy legalább felolvastattad magadnak egy olvasni tudóval?

lápi lidérc 2008.05.23. 16:15:45

Lajos_62 2008.05.23. 16:09:09

Ez sajnos nem így van. Az ember nem mindig a kilométerórát figyeli, és 2 mm a gázpedálon (vagy egy kisebb lejtő), és már túllépted az 50-et.
Gondolom, elég keveset vezethettél.

1977ex 2008.05.23. 16:17:04

te lápi én nem vagyok a fiad.de ha így lenne és ilyen apám lenne mint te már rég beraktam volna az öregek otthonába hogy ott rohadjon meg. és ezt a fiamozást meg ezt a kioktatást kurvagyorsan felejtsd el mert ettől nyílik nálam a pofonláda. és kérlek ne kérdőjelezd meg az agysejteim számát mert én sem tettem ezt a te csökött agyaddal. illetve nem árta azon elgondolkoznod hogy engem egyedül csak te nézel hülyének viszont téged már összeszámolni is nehéz hogy mennyien. de élj csak a saját álomvilágodban tovább mert nem zavar de ezt a fijamozást jobb ha befejezed.

Gábor 2008.05.23. 16:18:26

Azt hiszem kifogok menni a legközelebbi zebrához és elkezdem fényképezni azokat az eseményeket amikor a kocsik nem engedik át a gyalogost. az már sokszor eljut az Út közepéig de nem tud tovább menni mert senki nem áll meg. Ez rengetegszer előfordul. Nem igaz, hogy nem látszik, hogy a gyalogos át akar menni hiszen a középvonalig már eljutott. Bár ezt inkább filmezni kellene. Nekünk kell meg rendszabályozni az autós társainkat, a rendőrség nem ér rá. Nem tudom a fényképek bizonyítóerejűek e? Ne minden autóst szidjanak, aki viszont nem szabályszerűen vezet annak egy idő után el venném a kocsiját is és meg oldódna a kormánynak meg polgármesterek autógondja. Pénzbe se kerülne. A közlekedési morál meg javulna.

Rezes 2008.05.23. 16:18:58

Még mindig kostogatsz...
Elperlem a padlót alólad, öreg!

Lajos_62 2008.05.23. 16:19:59

lápi lidérc!
Nem az 55-60 kilóméterre gondoltam, hanem a 80 és annál többre, lakott területen! Szóval nem a pár kilóméteres túllépésre, hanem a jelentősre! Mikor lassítok a zebránál, vagy megállok és "ezerrel" elmennek mellettem, miközben a szüleimet emlegetik! gyakorta van ilyenben részem! sajnos!!!

1977ex 2008.05.23. 16:20:10

lápi lidérc 2008.05.23. 16:15:45

hát lehet hogy te sokat vezettél de ha nem vagy képes 50-el menni és azt tartani ajánlom a tempomatos kocsit vagy még több gyakorlást.

1977ex 2008.05.23. 16:21:45

és mielőtt arra gondolnál hogy én 50 el megyek felejtsd el. de ha azt akarom hogy 50 legyen a vége akkor az 50. ha 60 akkor az 60. és nem tempomaton nyomom.

lápi lidérc 2008.05.23. 16:23:20

1977ex 2008.05.23. 16:17:04
Hol írtam neked olyat, hogy fiam?
Már te sem tudsz olvasni?
Amúgy meg hagyjuk már ezt az óvodás szájkaratés stílust.
Mellesleg nem az számít, hogy hányan tartanak valaminek, hanem az, hogy ki.

Gábor 2008.05.23. 16:18:26
"Nem tudom a fényképek bizonyítóerejűek e?"
Nem.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.23. 16:24:23

Jim Raynor:

Ugye nem azért 98-ast idéztél, mert 99-tôl hozzáférhetôek online?

avogadro 2008.05.23. 16:24:45

kéne egy demonstráció, mindenki hozna egy kresz könyvet és a zebrán előtt megálva minden autósnak felmutatni, akkor talán tennének is valamit...

lápi lidérc 2008.05.23. 16:25:14

1977ex 2008.05.23. 16:20:10
"ha azt akarom hogy 50 legyen a vége akkor az 50. ha 60 akkor az 60. és nem tempomaton nyomom"

Te kis II. Andersen...
Mellesleg aki vezetett már életében, az ezt nem hiszi el, de ilyen apróságokkal ne törődj.

lápi lidérc 2008.05.23. 16:28:29

avogadro 2008.05.23. 16:24:45
Nem, kéne egy nagy demonstráció, ahol a rendőrök betartatják a szabályokat.
De nemcsak a zebrára vonatkozókat, hanem a járdán parkolástól kezdve a piroson átmenésig az összest.
Autóssal, motorossal, biciklissel, gyalogossal egyaránt.
Amíg olyan töketlen a rendőrség, mint most (vagy saját maga nem tartja be a szabályokat (pl. leparkol a megállni tilos tábla után 30 centire), addig itt nem lesz rend.

Bedi 2008.05.23. 16:31:53

Ez a sok véresszájú, lincselni készülő barom aki itt kommentel, ugyanaz, aki a magán trafi=pénzbehajtás miatt fröcsögött nemrég?

Vagy az a 90%, aki szerint az a veszélyforrás aki 50-nel megy és meg kell előzni, mert nem veszi fel a forgalom ritmusát?

Esetleg azok, akik rámdudálnak ha megállok a zebránál, ahol mellesleg a gyalogos meg nem indul el, mert vagy nem mer, vagy mert nem figyel oda, amíg kocsi hangot hall?

Akik majd emeltdíjas SMS-sel szavaznak 98%-ban a hülye kerTV-ben, ha megkérdezik, hogy ezentúl négyeljék fel, aki halálos balesetet okoz?

Nem ismerem a pécsi baleset körülményeit, ezért csak általában mondhatom, hogy a legtöbb halálos gázoló maga is áldozat. Annak az áldozata, hogy a sebességkorlátozást csak néhány balek tartja be. Hogy ha be is tartjuk az összes szabályt, még akkor is simán összejöhetnek úgy a kürülmények, hogy megölünk valakit.

1977ex 2008.05.23. 16:32:53

ja bocsi akkor télleg tökhülye vagyok mert te annak tartasz :) értem én :)

oké a gyengébbek kedvéért azaz a te kedvedért 50 a plafon nem végig 50el haladsz 45-el is 40-el is mehetsz. de azt ne mond nekem ha nem akarod hogy túllépd az 50-et akkor ezt te nem tudod megcsinálni. mert ha tényleg így van akkor te tényleg béna vagy.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.05.23. 16:33:27

Lidérc: megint tévedsz. Ennek a bűntetőjogi elnevezése a gondatlanságból elkövetett halált okozó közúti veszélyeztetés. De mindegy, fáradt vagyok itt jogi előadást tartani. Majd az ügyész eldönti, hogy miért akarja keresztre feszíttetni a mandrót.

avogadro 2008.05.23. 16:36:08

Bedi: azt ugye akkor nem hallottad, hogy nem tartja magát hibásnak, szóval mivel az IQ-jába nem maradt meg rendesen a kresz, valszeg azthitte, hogy neki van elsőbbsége. ez itt a gond. bizonyos iq alatt nem adnék jogsit. meg van győződve róla, hogy a zebra az autósoké és sajnos sokan gondolják igy ...

motabu 2008.05.23. 16:36:47

Hol gondatlanság az, ha a gázt nyomom a fék helyett??? Gázt nyomni figyelmetlenségből nem lehet, csak szándékosan.
Ha a ti gyereketeket nyírná ki egy ilyen "figyelmetlen voltam" csávó, biztos azt mondanátok, mi, hogy "szegény sofőr, egy-két percre kihagyott", ugye?

anna 2008.05.23. 16:37:14

Kresz tankönyv, 58. oldal:

"A vakvezetés tilalma:
A járműve sebessége a megszabott sebességhatárokon belül olyan legyen, hogy meg tudjon állni az Ön által belátott útszakaszon minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell."

77. oldal

"5.3. Gyalogosok:

...Az elsőbbséggel bíró gyalogost járművével még csak nem is zavarhatja. A gyalogos-átkelőhelyet megközelíteni fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel kell, azért hogy elsőbbségadási kötelezettségének - ha szükséges - akár megállással is eleget tudjon tenni. Nemcsak arra kell ügyelnie, hogy a "zebrán" közlekedik-e gyalogos, hanem arra is, hogy várható-e megjelenése még az Ön odaérkezése előtt. Ezért már jó előre annyira mérsékelnie kell a sebességet, hogy egy gyalogosban se ébredhessen kétség afelől, hogy elsőbbséget fog adni. Az úttestre lépett gyalogost akkor is a zebrán haladónak kell tekintenie, ha az a járdaszegély mellett megáll. ..."

Bedi 2008.05.23. 16:37:14

avogadro

az ugye nem olvastad, hogy a pécsi esetről semmit, csak álltalában?

avogadro 2008.05.23. 16:37:56

azért kiváncsi lennék ha a "védők" gyerekével lenne, akkor is annyira védenék a gázolót?

ugyanez, a sok barom nem csukja be a vonatajtót magaután, na ha egyszer a saját gyereke pottyanna ki, ő lenne a legjobban felháborodva. Ez MO.

lápi lidérc 2008.05.23. 16:38:32

1977ex 2008.05.23. 16:32:53
Az előbb mintha nem ezt írtad volna.

Seduxen 2008.05.23. 16:33:27
Biztos igazad van, nem vagyok jogász, csak Császár Elődnél valami ilyesmire emlékeztem, meg akkoriban a vele foglalkozó topicokban jogászok is kifejtették a véleményüket, azt is, hogy ilyenért nem szoktak letöltendőt adni.
(Ennek ellenére nekem úgy tűnik, nem az a pont játszik, amit megadtál.)

RendőrBarát 2008.05.23. 16:38:44

Valahol mintha olvastam volna a saját véleményemet is a hozzászólások között...
Szóval, aki úgy közelíti meg a gyalogosátkelőhelyet, hogy nem tud idejében vészfékezés nélkül megállni, az már alapból hibásan vezet. Természetesen csak a jelzőlámpa nélküli zebrára gondolok. A jelzőlámpás, meg értelemszerű kellene hogy legyen.
DE!
Aki zebrán gázol, annak én is eltörném a kezét és a lábát, hogy egy életre emlékezzen rá, hogy mit tett!

Ha a törvényes büntetést nézzük, akkor minimum előzetes letartóztatásba helyezném, hogy legyen ideje gondolkodni azon, hogy mit tett. És a büntetési tételt pedig 5-10 év vezetéstől való eltiltással kezdeném, és egy állandó járadékösszeg levonását a gázoló fizetéséből (akár adó formájában levonható tételként).
A pénzbüntetés önmagában nem visszatartó erejű, sem a hosszas börtön!

avogadro 2008.05.23. 16:39:37

mégegyszer légyszi, mert csak sejtem mit akartál irni, bocsi :)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.05.23. 16:39:56

motabu: én pusztán büntetőjogi oldalról közelítettem meg, és ez azért gondatlanság, mert nem volt egyenes szándék az elkövető magatartása, és a bekövetkezett "eredmény" között. Remélem érthető? Ezzel nem akarom felmenteni az autóst (akinek a helyszínen bevonták a jogsiját - az index friss híre szerint - MÉG JÓ!!!), de ezért lehet majd elítélni (talán). De letöltendőt szerintem sem kap. Na ezért nem lennék meglepve, ha a gyerkőc apja felkeresné egy belezőkarmolóval...

avogadro 2008.05.23. 16:42:40

jogsi 10 évre el. mint az a fuvaros, aki részegen vezette a kvadját és átengedte a fiának, aki meghalt. azzal érvelt, hogy neki kell a megélhetéshez a jogsi. hát kéremszépen, ha kell hozzá, akkor neki még jobban be kéne tartania a szabályokat, de nem: nézz meg 1 taxist, egy kamion egyszer majdnem elgázolt itt pesten a zöldön, szerencsére állt egy rendőrautó is a kereszteződésben és egyből el is kapták, biztosan nem vették el a jogsiját.

motabu 2008.05.23. 16:42:50

Seduxen 2008.05.23. 16:39:56

Szerintem azt, hogy a csávónak mi volt a szándéka és mi nem, azt nem tudhatjuk, mert senki nem lát a fejébe.

egyenlítő 2008.05.23. 16:42:52

Van közbenső fokozat is a gondatlanság és a szándékosság között, a felelőtlenség. Ha valaki tisztában van a tette lehetséges következményeivel, de bízik azok elmaradásában.

Ha elbambul valamin egy pillanatra (2 másodperc az sok, közel 30 méter 50 km/h mellett), és a zebra előtt szabálytalanul parkoló(!) autó előtt kilépőt elüti, akkor az szerintem gondatlanság. Ha a zebra előtt megállót, vagy lassítót (ez a sokkal veszélyesebb, de gyakoribb) kikerüli, az felelőtlenség. A szándékossághoz már kergetnie kell keresztben a gyalogost.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.23. 16:44:05

Seduxen: ha gondatlanságból, akkor miért nem halált okozó közúti baleset okozása? (187.par)

lápi lidérc 2008.05.23. 16:44:59

avogadro 2008.05.23. 16:36:08
"az IQ-jába nem maradt meg"
Azért neked is vannak fogalmi zavaraid rendesen. Nézz utána, mi az az IQ.

motabu 2008.05.23. 16:36:47
"Gázt nyomni figyelmetlenségből nem lehet, csak szándékosan."
Ha tudnád, hány baleset van abból, hogy valaki ijedtében a gázra lép a fék helyett... (reflexszerűen lenyomja a lábfejét, csak az nem a megfelelő pedálon van). Ezek persze általában kereszteződésben, parkolóban ki- és beálláskor állnak elő, de nagyon sok ilyen van.
Általában persze ezek nem gyakorlott vezetők, de nem is a legkezdőbbek.

anna 2008.05.23. 16:37:14
Hát nem tudom, hogy ezt a KRESZ-tankönyvet kik követték el, de a KRESZ (ami nem tan...) nem pont ezt írja. Legalábbis a mérsékelt sebességről egy szót nem ejt.

RendőrBarát 2008.05.23. 16:45:57

Jut eszembe, a mai hír volt - gondolom Ti is hallottátok - hogy az Andrássy út - Bajza kereszteződésben egy piros jelzésen áthaladó autó összeütközött egy motorossal, aki elsodort emiatt egy anyukát a gyerekeivel. Mentő. Motoros és a gyerekek kórházban. Autósnak meg "kellemes" 7vége.

Valahogy úgy vagyok ezzel az új pontrendszeren alapuló közlekedéssel kapcsolatos szabálysértési rendszerrel, hogy amint bevezették, érezhetően megnőtt a kifejezetten szabálytalanul autózók száma.
Nem mintha eddig nem figyeltem volna fel rájuk, de mostanában mintha többen lennének..

Sedo 2008.05.23. 16:46:11

Az itt verert lihego kommentelok nagy resze sokkal ijesztobb, mint az, hogy ilyen baleset megtortenhet. Ez egy sajnalatos baleset, aminek az elkoveteseert tobb, mint valoszinu, hogy az auto vezetoje a hibas. Kapja is meg erte a torvenyben foglalt buntetesi tetelet, es tiltsak el a vezetestol. De gyilkossag?!

Ha jol megnezzuk a hozzaszolasokat, akkor tukepp ebben az orszagban senki nem kozeliti meg a zebrat a megengedettnel nagyobb sebesseggel, hiszen mindenki csak masrol tudja, hogy az ezt szokta csinalni, o maga pedig soha. Mindenki lincselne, mintha o meg soha nem ment volna at piroson, nem mulasztott volna valakinek elsobbseget adni, nem ment gyorsabban a megengedett sebessegnel stb. Ha valaki a szupermarket parkolojaban 20km / oraval elmulaszt elsobbseget adni, es a masik auto vezetoje infarktust kap, akkor is vegezzuk ki? Ha elfelejted behuzni a kezifeket (mint nemreg Mohacsnal), akkor is oljunk meg? Tenyleg mindenki annyira tokeletes, hogy ilyen lazan osztogathatja a halalos iteleteket masoknak?

avogadro 2008.05.23. 16:50:33

ezt magyarázd meg a gyerek szüleinek, nyilván ha csak kicsit óvatos is lett volna a vezető, akkor ez nem történhet meg. csak annyit kellett volna, hogy látja hogy zebra jön és lefékez, ennyi.

motabu 2008.05.23. 16:51:24

lápi lidérc 2008.05.23. 16:44:59
"motabu 2008.05.23. 16:36:47
"Gázt nyomni figyelmetlenségből nem lehet, csak szándékosan."
Ha tudnád, hány baleset van abból, hogy valaki ijedtében a gázra lép a fék helyett..."

Ha ez lenne, akkor a csávó nem vallotta volna vétlennek magát.

1977ex 2008.05.23. 16:51:57

lápi

"ha azt akarom hogy 50 legyen a vége akkor az 50. ha 60 akkor az 60. és nem tempomaton nyomom"

ott van benne hogy a VÉGE itt egy fél szó sincs arról hogy kevesebbel sem lehet.

lápi lidérc 2008.05.23. 16:52:09

motabu 2008.05.23. 16:42:50

Gondolod, hogy van olyan barom, aki úgy meg ki az útra, hogy "ma pedig elgázolok valakit, lehetőleg gyerekkocsit toló nagymamit"?
Mert akkor a helyedben nem nagyon mernék kimenni az utcára. Ennél azért jobban kéne bízni a többi emberben.

kkk 2008.05.23. 16:52:51

Át kellene venni a NyEu morált. Ott a zebrán a gyalogosnak van elsőbbsége, még ha piros is a lámpa. Ilyen egyszerű.

motabu 2008.05.23. 16:53:06

Apropó, lehet tudni a gázoló nemét? Vagy csak feltételezzük, hogy férfi volt? Bár a nők általában balesetmentesebben vezetnek.

fact 2008.05.23. 16:53:09

Egy valamit nem ertetek sokan. Nem azert kell hosszu evekre elitelni a sofort, hogy bosszut alljuk ezert a babaert, mert valoban az mar nem tamasztja fel. Hanem, hogy megelozzuk a kovetkezo ilyen balestet az elrettento figyelemfelhivo buntetesekkel. Par szigoru itelet, tolem a 40 ev munkatabor is johetne, sok jovoben meggyilkolt ember koszonhetne az eletet annak, amennyire ez megvaltoztatna a vezetok moraljat. Ne feljteke sokkal jobbabn odafigyelnenek,. Reszegen volanhoz ul, 30 ev munkatabor, rogton meggondolnak, h9ogy inkabb gyalog menjenek haza. Nincs buntetes mindenki leszarja. Ha felfuggesztetett kap, komolyan mondom, nem sajnalnam ha valaki egy gerebjet nyomna az arcaba.. Mert Megrdemli, ket embernek vette el az eletet. El kell kezdeni nagyon szigoruan buntetni az ilyen feleoltlen embereket, mert maskent sosem lehet megallitani ezt a folyamatot.

brlv24 2008.05.23. 16:53:55

En ma edesanyameknal jartam, es egy KRESZ teszt konyvet talaltam a WC-ben. Marmint nem a kagyloban, hanem a polcon. Ra is kerdeztem, hogy hogyhogy??

Erre O: rajott, hogy 25 eve van jogsija, es azota egyszer sem nezte at, sokat felejtett, es meg is valtoztakak a szabalyok azota. Es igaza is van.
Es O meg sokat vezet, minden nap azzal jar munkaba.

Erdemes lenne kotelezni az auto vezetoket mondjuk 10 evente arra, hogy ujbol tegyek le a KRESZ vizsgat.
Elvileg aki egyszer megcsinalta és "tudja", az nem bukhat meg, ugye?:)
Igy kenyszeritve lennenek arra, hogy belegondoljanak, tudjak mi a szabaly!

Es persze, nem lehuzo jelleggel, 15.000Ft-os vizsgadíjjal. Mondjuk "allami (támogatott)" vizsgakozpontokban, szamitogep elotti 30perces teszt, 1000Ft vizsgadij.
Es persze, ha megbuksz, jogsi el, johetsz "masnap","harmadnap", stb..:)

mrx 2008.05.23. 16:54:49

nem kell fenykepezni ez a kozlekedesi moral. gondolom ok mind elbambultak, ugye?

TANULSAGOS!

Retexis 2008.05.23. 15:04:25
A sok szabálykövető autós.

www.youtube.com/watch?v=zm7jaCpCaNc

motabu 2008.05.23. 16:55:29

lápi lidérc 2008.05.23. 16:52:09

"motabu 2008.05.23. 16:42:50
Gondolod, hogy van olyan barom, aki úgy meg ki az útra, hogy "ma pedig elgázolok valakit, lehetőleg gyerekkocsit toló nagymamit"?"

Nézd, ez csak feltételezés, hogy nem akart gyilkolni. Ahogy az is, hogy akart. Mindenesetre egyik sem bizonyítható 100%-ra szerintem, mert nem látunk a fejébe. Simán el tudom képzelni, hogy valami idegbeteg egyszercsak bepöccen. Sajnos.

Bedi 2008.05.23. 16:57:06

fact

1000 év munkatábornak sincs semmi hatása.

Egyrészt, aki gyorshajt, és nem áll meg a zebránál az anormát követi. Másrészt, mivel veled csak egyszer történhet meg, amíg meg nem történik, leszarod.

Ellenben, ha szénnétrafipaxolnak kétnaponta, vagy minden alkalommal, ha a buszsávra teszed a kereked jön a csekk két nap múlva, na azt nem vered ki a fejedből egykönnyen.

Szóval, sok maszek trafipax kell ide, meg hetente kamerázni félnapot egy-egy zebránál.

lápi lidérc 2008.05.23. 16:58:12

Sedo 2008.05.23. 16:46:11

Tényleg, most hogy felvetetted, azért azt megkérdezném az itt vérért lihegőktől, hogy mit adnának annak az apának, akinek a 2 gyerek a rossz kézifék miatt (behúzta, csak az nem tartotta meg a kocsit) a vízbe fulladt Mohácsnál?

1977ex 2008.05.23. 16:51:57
Ja, ha így értetted, akkor félreértettelek. Mellesleg még ebben sem vagyok egyébként biztos, mármint hogy ezt meg tudod csinálni. Legalábbis úgy, hogy ne tartsd fel a többieket.

motabu 2008.05.23. 16:59:53

fact 2008.05.23. 16:53:09
"Nem azert kell hosszu evekre elitelni a sofort, hogy bosszut alljuk ezert a babaert, mert valoban az mar nem tamasztja fel. Hanem, hogy megelozzuk a kovetkezo ilyen balestet az elrettento figyelemfelhivo buntetesekkel."

Ne haragudj, szerintem a büntetés nem csak elrettentésre van, hanem valóban "büntetés"-re is. Pl. mondjuk a fenti logika alapján a bolti lopásra 20-30 éveket kéne adni, mert abból ugye sok van, tehát a szigorú büntetéssel sokkal több potenciális elkövetőt lehetne elrettenteni, míg pszichopata kéjgyilkosból szerencsére jóval kevesebb van, így ott nincs szükség akkora elrettentésre, és akkor ott megúszhatnák egy ejnye-bejnyével.

Lakótárs · http://hommelette.blogspot.com 2008.05.23. 17:00:31

lápi lidérc 2008.05.23. 16:44:59
"Hát nem tudom, hogy ezt a KRESZ-tankönyvet kik követték el, de a KRESZ (ami nem tan...) nem pont ezt írja. Legalábbis a mérsékelt sebességről egy szót nem ejt."

Nem elég, hogy rettenetesen agresszív vagy, még szörnyen tájékozatlan is. Te, nem kínos a saját ostobaságodat egy ilyen blogkommentben közhírré tenni?

Írd már ide az autód rendszámát, hogy tudjam, kitől kell rettegnem az utcán.

Sedo 2008.05.23. 17:01:49

Tenyleg jobban szeretnetek egy Olaszliszkas vilagban elni, ahol a jogos nepharag ott helyben, a gyerekeid elott megol? Tenyleg ugy erzitek, hogy akkor elhetobb lenne ez az orszag?

Balesetek meg a legvereskezubb diktaturakban is tortennek, hiaba lonek fobe az autod mellett. Ahol millionyo autos kozlekedik, ott mindig is lesznek balesetek, ez van. A repulok is lezuannak neha, pedig rohadt sok vedelmi mechanizmus van beepitve, de megis hibazik valaki valahol a lancban. Ha valakinek felelossege van buntessek meg, a buncselekmeny sullyossaganak fuggvenyeben. Ha lemeszarolom a szomszed csaladot baltaval, az nem ugyaznaz, mintha nem adok valahol elsobbseget figyelmetlensebol...

brlv24 2008.05.23. 17:04:23

lápi lédárc!

nem tudom miért osztod itt az eszt! Teljesen jogos a felhaborodas, mert enelkul nem lesz elorelepes a temaban! Most legalabb paran felkaptak a fejuket.

Fogadd el, hogy nem mindenki jogasz, rendor, es egyatlalan olyan, aki ert a temahoz.

Nem tudjuk, gyorsan hajtott-e, latott-e, de megtortent!

Egyebkent en, ahol nem vagyok ismeros, ott lassan, ovatosan,korultekintoen vezetek, ahol meg ismeros, ott meg tudom, hol kell kulonosen figyelni. Ilyen helyek a jobbkezes keresztezodesek, zebrak, ahol mindig(!) varhatunk autot, gyalogost! Ezert pl jobbkezes keresztezodesnel, gazrol le, jobbra tekint, zebra elott, gazrol le, jobbra,balra, jobbra.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.05.23. 17:07:56

motabu: így van, ahogy mondod. Az egyenes szándékot nem lehet bizonyítani, max feltételezni.
egyenlítő: Btk 14. §... Amit Te írtál, AZ A gondatlanság.
szomorútojás: háát, igazad van végül is, szerintem ezt első körben a rendőrség, 2. körben az ügyészség dönti el. Már, hogy mi miatt emel vádat. Gondolok itt arra, hogy mennyire súlyosnak minősítik a közlekedési szabályszegést. Ez lesz az alapja az egésznek. Ha gondatlanságot állapítanak meg ezügyben is, akkor a Te verziód (ez enyhébb tétel), ha súlyosabbnak ítélik, akkor az én verzióm.
Ezt a rendőrség-ügyészség dönti el, de akár menetközben a bíró is változtathat...

Kreta 2008.05.23. 17:08:27

Aki nem adja meg a zebrán az elsőbséget annak kívánom, hogy neki se adja meg a betonkeverő.
A másik amivel el lehetne ütni az időt, hogy babakocsi, de nem hús-vér gyerekkel, hanem öntötvasassal! Azt üsd el barátom.

lápi lidérc 2008.05.23. 17:09:11

kkk 2008.05.23. 16:52:51
"Át kellene venni a NyEu morált. Ott a zebrán a gyalogosnak van elsőbbsége, még ha piros is a lámpa."

Ez mondjuk nem így van, bármennyire jól hangzik is.
Az meg evidens itt is, hogy attól, hogy neked zöld, még nem ütheted el, ha el tudod kerülni valami módon.

brlv24 2008.05.23. 16:53:55
Az ötlet nem rossz, de én ingyenessé tenném (ha már kötelező).
Aztán aki megbukott, annak a következő vizsga már pénzes (mondjuk 10 ezer, ez a legkisebb helyszíni bírság 1/3-a), és addig a jogsi jegelve a sikeres vizsgáig, ami legalább 1 hét múlva lenne.
De ahogy egyesek vezetnek, én a vezetői (gyakorlati) vizsga megismétlését sem tartanám nagy hüleségnek.

Bedi 2008.05.23. 16:57:06
A sok trafipaxnak is csak akkor lene értelme, ha valóban a szabálytalanságokat büntetnék utána, nem a városon kívül útjavítás után kinnfelejtett 30-as táblánál kaszálnának. Mert az a baj, hogy inbkább ez lesz, nem a buszsávon meg leállósávon nyomulókat és autópályán 200-zal vagy városban 80-nal zúzókat büntetik majd.

Mint ahogy az egy pohár bor utáni jogsielvétellel sem azt érik el, hogy senki nem iszik, hanem azt, hogy aki fél, az nem iszik, de aki mégis iszik, az nem egy pohárral fog (mert ha nem kapják el jól van, ha meg elkapják, akkor ugyanúgy elveszik a jogsiját 1 pohár után is, mint 1 üveg után, kétszeresen egy üveg után sem tudják elvenni) - és ez jóval balesetveszélyesebb helyzetet teremt, mint eddig, mert eddig sem az egy pohár sör után volánhoz ülők okozták a problémákat.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.05.23. 17:10:25

Lidérc: azért a mohácsi esettel nem szerencsés a párhuzam. De ott egyértelműen a 187. § az irányadó. Ott abszolút gondatlan volt az apa, ezért kapta a minimumot (1 év felfüggesztett). De abban az esetben szerintem a sors tényleg jobban megbüntette.

lápi lidérc 2008.05.23. 17:10:52

Lakótárs · hommelette.blogspot.com 2008.05.23. 17:00:31

Ezután a rendkívül értelmes hozzászólás után idéznéd a KRESZ azon pontját, ahol ez a mérsékelt sebesség szerepel?
Vagy csak pofázol a vakvilágba?

lápi lidérc 2008.05.23. 17:14:40

Seduxen 2008.05.23. 17:10:25
Igen, tudom, azért is hoztam fel, mert ott meghaltak a gyerekek, de a sajátjai.
Csak kíváncsi vagyok, hogy ezzel az apával mit tenne itt a sok véresszájú.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.23. 17:16:19

Seduxen:
Ha jól értelmezem, akkor a veszélyeztetés csak szándékos lehet (lévén, hogy a sofôr az autójának ura), tehát amikor gondatlanság kitételt használtad, az a 187-es lehet csak.

Amúgy egyetértünk :)

makic 2008.05.23. 17:21:02

lajossal értek egyet.ha átlépte a megeng.sebességet,akkor szándékos emberölés,ha nem akkor gondatlan.ahogy a környéket a tv-ben láttam a kurva annyát az önkormányzatnak is.legalább egy sárga villogó lámpát kihelyezhetnének.nálunk a kerületben 3 hónapon belül 2 faszobrot állítottak fel,de közl.lámpára nem tellik.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.05.23. 17:21:14

igen, volt egy kis fogalomzavar :-)
Elvégre péntek van, fáradt az ember, meg ugye a sör... Még jó, hogy nem ülök ma autóba! :-))

hikarii 2008.05.23. 17:21:47

lápi lidérc, ha nem nagy kérés kérlek értelmezd nekem a következő bekezdést:

(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.

köszi.

igazadvan 2008.05.23. 17:25:31

elég félelmetes, hogy ilyen balesetek megtörténhetnek, akár velem is, vagy a hozzátartozóimmal.
az viszont még ennél is félelmetesebb hogy milyen vérszomjasak vagytok.

hikarii 2008.05.23. 17:30:51

Ja és lidérc, bár nem tőlem kérted, de teljesítettem az előző, Lakótárshoz intézett kérésedet is.

Szerintem kicsit csendesebbnek kellene lenned. Értem én az érveidet és a szempontjaidat is, de baromi kellemetlenűl néz ki ha valaki a tárgyilagosság és a hozzáértés mögé bújva bulvárba való féligazságokat mond a jogról és annak értelmezéséről.

makic 2008.05.23. 17:32:08

Ausztriában, ha a zebra környékén ténfergek már megáll az autó. Az asszony múltkor csak a kirakatot bámulta, én meg mondtam, nézd má megállt az autó,mennyünk már át,olyan ciki,ha nem megyünk át. Itthon meg éppen megláttam egy 150 cm magas hölgyet a zebrától 0,5 méterre álló köcsögtől. Szerencsére? lassan mentem, de így is csodálkoztunk mind a ketten.

makic 2008.05.23. 17:34:31

Ja,ezért Svájcban - állítólag kultúrország - ezért hótbizbis,hogy meglincselnék.

asdf 2008.05.23. 17:48:35

Ennyi okos embert egy rakáson...
Szerintem előszőr talán várjuk meg a rendőrségi vizsgálatot hogy tényleg hogy is történt, mert már megint az van mint amikor egy roma néhány éve kardal leszúrt egy másik romát a buszon, de természetesen ez egyből nem derült ki mert a rendőrség még nyomozott, és másnap a sajtó meg az összes fórum teli volt azzal hogy itten kérem szépen mekkora rasszizmus meg nácizmus van, egy csomóan a teli torokból anyáztak hogy a köcsög rasszisták sőt még tüntetés is volt a rasszizmus ellen, aztán egy hét múlva kiderült hogy mindkét fél roma volt... azóta néma kuss van az ügyben ugyebár...

Szóval csak a sok okoskodónak, előszőr legyen meg a vizsgálat eredménye, aztán majd a rendőrség meg a biróság eldönti hogy mi is történt és mi érte a büntetés.

Saját tapasztalatomból kiindulva, láttam én már pont elég sok bunkó köcsög autóst aki nem engedi át a gyalogost a zebrán, meg pont elég sok bunkó volt gyalogost meg öregasszonyt, aki csak úgy tessék lássék lép ki az uttestre szétnézés nélkül.
Az meg hogy a zebra közepén volt semmit sem jelent, nem minden zebra 10 méter hosszú, van ahol csak néhány méter és egy lépés és a közepén vagy.

Szóval várjuk ki a végét, de ne önbiráskodjunk (főleg úgy hogy a többséget nem látom ordibálni akkor mikor valamelyik kedvenc pártunk éppen 100 milliárdokat sikkaszt)

saq 2008.05.23. 17:48:45

lápi lidérc nyilván rendszeresen lepippantotta a csávót a parkolóban, most védi, mert így ugrik a pénzmag. mást nem tudok elképzelni. ilyen hüylét rajzolni se lehetne

Deneware 2008.05.23. 17:49:45

Aki nem pécsi, annak csak annyi adalék, hogy a kérdéses út, ahol a tragédia történt, egy pécsi lakótelepen átvezető "Pécsi Déli elkerülő út" (!!!) Tehát aki a 6-oson jön mondjuk Pestről, és el akarja a kerülni a várost (elvileg) az erre fog menni. Azért annak is a jó kurva anyját, aki ezt a nyomvonalat nem is olyan régen odatervezte. A jelzőlámpa hiányát az ominózus zebránál, ami egyébként egy forgalmas kereszteződésben (!!!) van, már meg sem említem.

abdul 2008.05.23. 17:50:03

Meglincselni a gyilkost.
Ki vele kalodába rakva a zebrára, és mindenki, aki befizet x összeget, az nyolcvan méterről gyorsítva elütheti. Aztán a következő. Nem halálig, csak a magatehetetlen nyomorékságig. Aztán be vele láncraverve az elfekvőbe.
Különben meg csak 5 évet kaphat.
Egyébként ez személyenként 2,5 év, vagy van arányában eltolódás?
Elképesztő ez az ország.

hulyemagyar 2008.05.23. 17:50:35

"Erdemes lenne kotelezni az auto vezetoket mondjuk 10 evente arra, hogy ujbol tegyek le a KRESZ vizsgat."

Ja, meg mindenki tegye le újból a szakmunkásvizsgát, meg az érettségit, meg mindent, amiből valaha vizsgázott.
Sok kibaszott okoskodó. Ha ma vezettél utoljára és nem történt veled hasonló, akkor nyugodtan oszd az észt. De ha még sokáig fogsz vezetni, akkor jobb, ha csendben maradsz, aztán nagyon figyelsz. Mondjuk a zebránál!

Baszkurátor 2008.05.23. 17:58:32

"Erdemes lenne kotelezni az auto vezetoket mondjuk 10 evente arra, hogy ujbol tegyek le a KRESZ vizsgat."

Ennek ugyan mi értelme lenne??
Gipsz Jakab nem azért megy 120-al az 50-es tábla után mert nemtudja, hogy mi a faszért van ott hanem azért mert leszarja.

beleszolok 2008.05.23. 17:59:39

Nincs mód enyhítő körülménynek venni semmit, ami zavarta a rálátást a zebrára. Ha ilyen van, akkor ennek megfelelő óvatossággal kell megközelíteni azt a zebrát, pont azért, mert kiléphet valaki a takarásból. Pont.

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.23. 18:12:36

Azért szeretem a gázolós-gyorshajtós posztokat, mert itt lehet a leghülyébb kommenteket olvasni. Itt az én megoldásom:

Minden évben találomra kivégezni annyi autótulajdonost, ahány gyalogost elütöttek! Élőben adhatná a tévé. A Stohl lenne a műsorvezető. Vagy a Juszt. Nem, nem, a Jakupcsek! Ez az. Elbeszélgetne a delikvensekkel, aztán tarkón lőné őket. Na?

beleszolok 2008.05.23. 18:16:02

Lichtenstein

Hehe. Mennyi hajláktalannak lenne egyből drága autója, aminek az üzembentartója valami gazdag jóember lenne :)

És a cégesautókkal mi lenne? Csődeljárás?

avogadro 2008.05.23. 18:18:20

Lichtenstein: kár hogy ilyenek vezetnek, mint Te :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.23. 18:20:17

Lápi Lidérc, Anna jól idézte a KRESZ-tankönyvet, egy hete tanultam én is ezt. De a kedvedért megnéztem egy régebbi, '98-as kiadású tankönyvben is (a kijelölt gyalogos-átkelőhelyről szóló résznél):

„... Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, nem kényszeríthetjük haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására, az elsőbbséggel bíró gyalogost azonban nem hogy nem akadályozhatjuk, még csak nem is zavarhatjuk áthaladásában.
Már megközelíteni is fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel kell a gyalogos-átkelőhelyet, hogy elsőbbségadási kötelezettségének - ha szükséges, akár megállással is - mindenképpen eleget tudjon tenni. Nem csak arra kell ügyelnie, hogy a "zebrán" közlekedik-e gyalogos, hanem arra is, hogy várható-e esetleg áthaladni kívánó gyalogos megjelenése odaérkezése előtt. Nem minden gyalogos ismeri, milyen lassulásra képesek a járművek, sokan a sebességeket és a távolságokat sem tudják jól felmérni, ezért már jó előre annyira mérsékelnie kell a sebességet, hogy egy gyalogosban se ébredhessen kétség afelől, hogy elsőbbséget fog adni számára..."

Nem írom be tovább, még hosszan részletezi, mi mindent kell megtennie, illetve tilos megtennie az autósnak, hogy magatartása ne téveszthesse meg a teljesen védtelen gyalogost.

suan2 2008.05.23. 18:24:37

""Erdemes lenne kotelezni az auto vezetoket mondjuk 10 evente arra, hogy ujbol tegyek le a KRESZ vizsgat."

Ennek ugyan mi értelme lenne??
Gipsz Jakab nem azért megy 120-al az 50-es tábla után mert nemtudja, hogy mi a faszért van ott hanem azért mert leszarja."

Szerintem lenne értelme az újra vizsgázásnak. A kresz igenis változik az évek folyamán, és az emberek többsége nem tanulja meg az új szabályokat, mivel nem muszáj (én sem).

Dzsoki 2008.05.23. 18:25:29

Szerintem meg rohadtul mindegy hogy mik ma magyar KRESZ szabályok, tök felesleges ezen vitatkozni.

A magyar jogrendszer úgy szar ahogy van, ha a nagymama egy buszmegállóban állt volna tíz gyerekkel és ott gázolják halálra mind (Diósdon) akkor is megússza az autós egy felfüggesztettel.

A magyar jogrendszer minden esetben az autóst és a károkozót védi, magyarországon szinte bármit megtehetsz büntetlenül. Lásd Császár XY már elfelejtettem a nevéd, vagy az Ír gázoló, vagy a fent említett eset.

Huszárvégjáték (törölt) 2008.05.23. 18:29:18

engem ki ne végeztess találomra baszki.
mindig átengedem a gyalogosokat, még a bambákat is, akik összevissza néznek mert el sem hiszik, hogy valaki megáll, mint kéne. ilyenkor szoktak rámdudálni, mire odanéz a bamba, és akkor átmegy.
de 100X inkább ez, minthogy 1X is elüssek bárkit is.

megjegyzem Pesten lakom és dolgozom, napi 1,5-2 órát autózom a belvárosba és haza. sietek és is, de keretek közt! tele van a tököm a sok barom autóssal.

ha én lennék a szegény gyerek apja, ezt a pécsi csávót habozás nélkül megölném a picsába. és leszarnám hogy mi lesz velem utána.

viktor134 2008.05.23. 18:33:46

beleszolok:

ha minde takar, és a zebra is lekopott már évek óta, akkor mi van?

Kúrcsány Ferenc 2008.05.23. 18:33:48

Remélem majd egy kamion átmegy "lápi lidérc" kurva anyján aki világraszart egy ilyen patkányt.

Maxi 2008.05.23. 18:34:15

2 órára kiteszem a lábam, aztán tessék, máris tépitek itten egymás haját. :o)

A sok kreszhuszárnak csak annyit, hogy a KRESZ-ben NINCS pontos sebességhatár a gyalogosátkelőhely megközelítésére megadva, hanem fokozott óvatosságot és mérsékelt sebességet ír elő. A BH meg nem KRESZ... mint ahogy a forgalomszervezési szabályzat sem, meg a járművek műszaki állapotára vonatkozó szabályozások sem. Az, hogy bírósági határozatokat ismerjen a köznép, nem elvárás. Én már attól boldog lennék, ha a KRESZ-t ismernék. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a KRESZ vizsga után 2-3 évvel már ALAPVETŐ dolgokat sem tudnak a nem olyan rég még tanulók. 5 év elteltével pedig simán buknak még az ábrás kérdésekkel is, ami pedig pont a gyakorlatról (elsőbbség, rendőr, vasúti átjáró) szól! Az újravizsgázás nem újkeletű ötlet, szerintem a jogosítvány megújításával egy időben kéne megejteni mindenkinek. (A hivatásosok ugyebár évente vizsgáznak, igaz, ez nem szakmunkásvizsga)

Többször felemlegettétek a fékutat. 50 km/h esetén az a 15m kb. stimmel is, csak éppen a fékút és a féktávolság között van még egy "pár" méter különbség. A fékút az, amit a jármű a fékpedál megnyomásától a megállásig tesz (vészfékezéskor ez az a csík, amit le tudnak mérni a helyszínelők), a fékTÁVOLSÁG pedig az akadály észlelésétől a megállásig tartó táv. Magyarán benne foglaltatik az a reakcióidő alatt (észlelés és fékezés között) megtett út is, amikor a jármű változatlan sebességgel robog az akadály (gyalogos...) felé! És ez kb. másik 15 m, ha kicsit lassabban reagálunk (pl. telefon, fáradtság, egyes gyógyszerek, alkohol, stb. hatására), akkor még több! És ezt nem tudja lemérni a helyszínelő, max. megsaccolni.

De ezeket szerintem egész kulturált hangnemben is meg lehet írni. Nem? :o)

Dzsok 2008.05.23. 18:37:18

viktor134

A zebra nem volt lekopva az adott esetben és a nagymamát a zebrán áthaladva az út közepén gázolták halálra.

Egyébként külföldön olyan távoli országokban mint Ausztria pl. Grácban bevezették hogy az egész városban lakott területen csak 30-al lehet haladni. A kiindulási alap az volt, hogy az emberek nem tudnak vezetni és figyelmetlenek. A 30-as zóna sebességmérőkkel kombinálva már csökkentette a halálos kimenetelű balesetek számát.

Huszárvégjáték (törölt) 2008.05.23. 18:37:27

viktor 134

tábla is van a zebráknál, azokat pl illik észrevenni vagy nézegetni.
bár nem szokás

viktor134 2008.05.23. 18:38:07

teljesen felesleges hozzászólnom, mert úgyse lesz semmi, de azért elmondom:

1. legyenek a zabrák rednszeresen újrafestve, hogy észelhetőek legyenek

2. a parkolási tilalom ami a szabályból jön, legyen felfestve a padkára ahogy kultúrált helyen, pl. Bécs, szokták.

3. változtassák meg a zebra táblát, mert jelenleg a "leszarom" táblák közé tartozik.

a "leszarom" tábla az a tábla, ami kék és szögletes,
pl benzinkút, korház, parkoló. ezeket csak akkor nézed amikor keresed őket, egyébként észre sem veszi az ember, mert az agy automatán szűr.
(talán nem véletlen, hogy szinte mindehol a körforgalom együtt van kirakva az elsőbbségadással, mert két jelzés szól így ugyanarról, de a macisajt konkrétan szól arról, hogy mi a helyzet az elsőbbséggel.)

Maxi 2008.05.23. 18:43:21

A zebránál pont azért van kint a tábla, hogy ha ráesik a hó (vagy lekopik a felfestés), az akkor is ZEBRA. Ez egyébként az egyetlen olyan útburkolati jel, amit táblával is meg szoktak erősíteni, pontosan emiatt.

A körforgalomnál azért van kint az elsőbbségadás kötelező tábla, mert nálunk így szokás és így írja elő a magyar KRESZ. De nem a körforgalom tábla miatt önmagában! Franciaországban pl. van olyan körforgalom, ahol nincs kint, ott a jobbkéz szabály van érvényben. Mivel az európai KRESZ bizonyos kérdésekben nem egységes, ezért aztán az ilyeneket kitáblázzák. (plusz, idehaza a forgalomszervezési szabályzat is tartalmazza, hogy együtt kell kitenni ezt a két táblát, de ezt a köznépnek megintcsak nem kell tudnia)

Bedi 2008.05.23. 18:43:34

viktor134

2a) az utcasaroktól számított tiltott távolságot is fel kellene festeni. Nem könnyű kitalálni a kocsiból kinézve, hogy hány méterre van az utcák metszéspontja.

elmebefőtt 2008.05.23. 18:43:39

Ma munkából hazafelé jövet elüttethettem volna magam egy K*KA-s kisteherautóval a zebrán. Többen álltunk ott, várva hogy méltóztassanak megállni, de a tgk. vezetője nem látott minket, ugyanis éppen hátrahajtott fejjel vmi fémdobozos italt döntött az arcába ...

beleszolok 2008.05.23. 18:45:50

viktor134

Ha se tábla, se látható zebra nincs, akkor tudtommal nem számít zebrának, mert a nem látható felfestések olyanok, mintha nem lennének.

ninimimi 2008.05.23. 18:46:20

Magyarázza meg legyen kedves egy SZAKEMBER a témában, hogyan van az, hogy egy pohár elfogyasztása utáni vezetés miatt bevonják a helyszínen a jogosítványt. KETTŐ EMBER MEGÖLÉSE miatt szintén. A "feltételezhető" elkövető meg szabadlábon magyarázza, hogy "nem érzi magát bűnösnek". Melyik elcseszett, rohadt rendszerből, fertályból, "mentalitásból" van itt ez a gyakorlat, kedves SZAKEMBEREK?!

Maxi 2008.05.23. 18:46:22

Bedi, ilyen alapon akkor mindent pingáljunk fel az aszfaltra... Aztán ha ráesik a hó, akkor már úgyse érvényes. Ja, és amíg mindenki az úttestet olvasgatja, simán el tud ütni néhány gyalogost. Mondjuk egy kereszteződésnél, ahol épp nincs zebra, de attól még szabályosan átmehet.

Bedi 2008.05.23. 18:48:50

Maxi,

Van ország, ahol felfestik.

Ha van jel, akkor nincs vita. Jel nélkül szinte betarthatatlan a szabály.

Bedi 2008.05.23. 18:49:30

Maxi,

Egyébként, pl Angliában szinte mindent felírnak az utcára.

Maxi 2008.05.23. 18:52:05

És ha a jelre ráesik a hó??? Miért lennék köteles tudni, hogy mi van alatta? (te pl. tudod, hogy Mocsoládon hol van záróvonal felfestve? Mármint most, így, kapásból...)

A szabály teljesen jól betartható, csak ismerni kéne. Egy dologban egyetértek a hőbörgőkkel: sok útkezelő nem ismeri a FSZSZ-t (forgalomsz. sz.), és helyenként tényleg logikátlanul táblázgatnak. De ez esetben a felfestéssel is ugyanez lenne a helyzet.

Maxi 2008.05.23. 18:54:01

Az lehet, hogy Angliában (meg az USA-ban is) mindent felpingálnak, de nem attól tudnak vagy nem tudnak közlekedni (egyébként tudnak. Normálisabban, mint mi). Viszont a felfestés nem helyettesíti a szabály ismeretét, pontosan az előbb említett okok miatt.

Káposztakukac 2008.05.23. 19:00:55

ninimimi: ez az úgy nevezett nyugati, demokratikus értékrendből következik. biztos hallottál már róla. meg talán olyasmiról is, hogy "ártatlanság vélelme", "közveszély hiánya", "tisztességes perhez való jog" stb.
bár, a stílusodból kiindulva te csak a blikk meg társaiból indulhatsz ki, így viszont nehéz lesz megértened...

azért a sok lincselő számárá még lenne egy szavam: az autós valószínűleg egy ugyanolyan ember, mint ti. biztos van családja, van munkahelye, biztos sokat dolgozik ő is, hogy a megélhetést biztosítsa családja számára. persze, ez csak feltételezés, mint ahogy az is, hogy kigyúrt román maffiózó volt sötétített üveges mercivel. de ugyan mi a valószínűbb? hát igen... ti is lehettetek volna a sofőr helyében, megeshetett volna, hogy most titeket szeretne a fél online-community meglincselni. de egy valamire büszkék lehettel: kb. sikerült lesüllyednetek az olaszliszkai cigányok szintjére. gratulálok.

Dzsoki 2008.05.23. 19:00:57

Úgy látom páran naívan félreértették a magyar jogrendszert. A halálos gázolótól nem vonták be a jogosítványát a balesetkor, hanem ma hívták be a rendőrségre és ma vonták be a jogsit.

Tehát tegnap esete, vagy ma a rendőrségre hajtva még nyugodtan halálra gázolhatott volna pár gyereket.

ninimimi 2008.05.23. 19:02:26

Jaj bocsika, sokkal "szebb" a helyzet! Most hallom a híradóban, hogy csak MA vették el a nagymama és unoka gyilkosának jogosítványát!!! Nem ám a helyszínen! Az csak egy pohár sörért jár, akkor is, ha semmi kárt nem okoztál.
Egyébként a gyilkosnak szinte mindegy is lenne, hogy elveszik-e a jogosítványát. Vagy tud vezetni a börtönben? Persze ahhoz be kellene csukni, ha ez a tette egyáltalán komoly bűnnek számít hazánkban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.23. 19:03:05

Mellesleg azt is tanítják a KRESZ-tanfolyamon, hogy bizony, a gyalogosok nemcsak a kijelölt átkelőhelyen hajlamosak átkelni (pláne, ha egy úton több száz méteren belül se kereszteződés, se zebra), tehát sosem árt az óvatosság lakott területen belül. Magyarul nemcsak ott kell ésszel menni, ahol tábla vagy útburkolati jel figyelmeztet az átkelőkre, hanem mindenhol.

Káposztakukac 2008.05.23. 19:07:35

igen dzsoki. hazafelé biztos elütött még valakit. csak úgy viccből, mert akkora poén.

Káposztakukac 2008.05.23. 19:08:31

nadine: ebben teljesen igazad van. ieális esetben a gyalogosok ugyanígy cselekszenek. ideális esetben...

Maxi 2008.05.23. 19:14:39

Bedi, még egy dolog a felfestésekkel kapcsolatban: nálunk ugyanúgy szarnának rá, mint ahogy a hiányára is. Nem ezen múlik, hidd el! Például ott van a Király u. - Körút kereszteződésben a sárga felfestés, hogy veszélyes hely (KRESZ szerint azon csak áthaladni szabad, rajta tartózkodni nem), ennek ellenére ugyanúgy ott tolonganak a kereszteződésben. Vagy másik példa: néhány évvel ezelőtt, amikor a német buszos bement a vonat alá Siófoknál, mindenki hörgött a neten és ordítva követelték, hogy sorompót minden átjáróba! Még ugyanazon a napon, néhány km-rel odébb okostóni beszorult a két sorompó közé (mert mint tudjuk, az csak úgy hirtelen, figyelmeztetés nélkül vágódik le a gyanútlan autós elé/mögé!), és csak azért nem lett hír belőle, mert a sorompót áttörve le tudott menni a sínekről.
Ja, hogy körülnézni, szabályt betartani ingyé van?

Szóval nem azon múlik, hogy mennyire hülyebiztosra táblázod/pingálod/sorompózod/bukkanózod a közutakat, hanem hogy milyen a közlekedési kultúra. Ha 5 m magas falakat húzol, azon is biztos átmászik valaki.

cso zsi 2008.05.23. 19:17:47

Egy ker tv-n mutatták a helyszínt. Nincs lámpa, csak a zebra, az út 6-7 méter szélesnek tűnt. .
Az, hogy takarta őket a teherautó, az kamuduma.
80-nál 100-nál takarhatott.
Ha a teherautó 50-nel (netán gyorsabban( ment, akkor másodpercenként 13 méterrel távolodott onnan. Két másodperc az 26 méter.
Ez alatt a két másodperc alatt nem érhetett a család a zebra közepére.


A lámpával szabályozott kanyarodó autó és gyalogátkelőhely egyidejű öszeeresztése minden szempontból szerencsétlen dolog.
Az Arany János - Bajcsy sarok, vagy a Hungária - Thököly sarok ékes példája ezeknek.
A gyalogosok számára rövid, az autósok számára lehetetlenség az átkelés, ha szabályosan tennék. Mivel az adott sávokból nem csak jobbra, hanem más irányba is lehet haladni, a mögöttes forgalom feltorlódik, alig jut át 1-2 autó a zöldön. Amire a gyalogosok elfogynak, már a keresztirányú forgalom van engedve.

szabadpolgárok 2008.05.23. 19:28:59

Csúcs, amikor az ilyen KÁPOSZTAKUKAC -féle, sztálinista szemléletű "rendőrök" oktatnak nyugati demokráciából. Tudod kukacka, itt - mármint Nyugaton, amit annyira utálsz, mert békésen legyőzte az imádott szovjet diktatúrádat - itt az autós akkor számíthat az itteni, VALÓDI rendőrök haragjára, ha nem áll meg a zebránál. Hogy a súlyosabb esetekről már ne is elmélkedjünk! És tudod miért? Hát azért, mert nem a diktatórikus állam védelmére "találták ki őket" - tudod, Államvédelmi Hatóság, ÁVH - , hanem az ÁLLAMPOLGÁROK VÉDELMÉRE ÉS SZOLGÁLATÁRA. Tudod, ez az a jelszó, amit az állítólagos rendszerváltáskor átvettetek, de halvány fogalmad sincs az értelméről. Különben nem azon elmélkednél, hogy az is lehet egy rendes ember, aki a zebrán megöl két másikat! De bezzeg az "ittasan" - a legtöbb demokráciában nem ittasság, amit ti annak hívtok - vezető, az "ellenség"! És nem azért, mert kárt okoz, vagy okozhat. Hanem mert a hatalmi tekintélyeteket sérti, hogy ellen merészel szegülni a baromságaitoknak. Ez a fő bűn nektek, nem az, ha a zebrán megöl két állampolgárt. Hogy mi ezzel a baj, azt te káposztakukac, soha nem fogod megérteni, ezt nem tanították az ávón.

papagály 2008.05.23. 19:33:49

Azért még senkinek se jutott eszébe, hogy valami felelősége az autós oktatónak is van, kell hogy lássa, hogy a tanuló nagyon bizonytalan, agresszív, meg egy csomó egyéb jele is van az alkalmatlanságnak, és akkor nem csak pótvizsgára kerülne az illető, hanem orvoshoz is lehetne küldeni.
Nem lehetne a vizsgabiztosokat lefizetni, ill. pénzért venni a jogsit, amiről szintén lehetett olvasni sok helyen.
Jobbra kis ívben régen, ha nem volt gyalogos, lehetett haladni. Elő kellene ezt is venni, és alkalmazni.

cso zsi 2008.05.23. 19:35:21

"Erdemes lenne kotelezni az auto vezetoket mondjuk 10 evente arra, hogy ujbol tegyek le a KRESZ vizsgat."
"hulyemagyar 2008.05.23. 17:50:35
Ja, meg mindenki tegye le újból a szakmunkásvizsgát, meg az érettségit, meg mindent, amiből valaha vizsgázott.
Sok kibaszott okoskodó. Ha ma vezettél utoljára és nem történt veled hasonló, akkor nyugodtan oszd az észt. De ha még sokáig fogsz vezetni, akkor jobb, ha csendben maradsz, aztán nagyon figyelsz. Mondjuk a zebránál!"

"Baszkurátor 2008.05.23. 17:58:32

Ennek ugyan mi értelme lenne??
Gipsz Jakab nem azért megy 120-al az 50-es tábla után mert nemtudja, hogy mi a faszért van ott hanem azért mert leszarja. "
Márpedig van értelme a dolognak.
Anno még az elmúlt rendszer nagymúltú, sok sofőrrel rendelkező cégénél negyedévenként tudásfrissítő tanfolyam, évenként házivizsga.
Annyira komolyan, hogy a jogsi kockára volt téve, tehát a vizsgázók nagy részének az épp betöltött állása is múlhatott rajta.
Néhány éve szakmaszerzés, PÁV-kategória emelés miatt fullos Kresz vizsgán vettem részt. Hullott rendesen a "férgese", volt hozzám hasonló "régi motoros", és ifjú titán is közöttük.
A forgalmi vizsgán a vizsgáztató kis híján kirugdalta a kocsiból a vizsgapáromat, "a családját is így viszi halálba?" kiáltással, mert egy macisajton csak úgy átlendült a busz orra előtt.
Igenis, az orvosi öt-tíz éves frissítésekor a tudásról is számot kéne adni.
A szakmunkásvizsga egyébként nem olyan rossz példa.
Mert abba ugyan nem halt még bele senki, hogy elfelejti a mohácsi vész dátumát, és az aktuális király nevét, a görbére gyalult asztalláb is csak selejt,
de a hegesztőpalack helytelen kezelése, a szigeteletlen villanyvezeték az már problémásabb dolog.

Káposztakukac 2008.05.23. 19:41:02

szabadpolgár: ha tudnád, hogy ki vagyok és ismenéd az élettörténetemet, akkor nem írnál ekkora hülyeséget.

üdv, egy (nyugat)németországban született demokratától. te fasz. egyszer szeretnék az ilyen stílusban író köcsögökkel élőben összefutni. csak egyszer...

Kitekintő 2008.05.23. 19:47:52

Semmiképpen sem szeretném védeni a sofőrt, aki egy nulla, ha nem ismeri el a vétkességét az adott egészen egyértelműnek tűnő helyzetben, amelynek a körülményeit nyilvánvalóan nem ismerem megfelelően ... ha a gyerekemmel tette volna ugyanezt, szimplán vége lenne a csávónak, mint a botnak ... mindössze tanácsot szeretnék adni, hátha valakinek jól jön:

Fontosnak tartanám a különségtételt a KRESZ szerinti vétkesség ... és a józan ész szerinti vétkesség között. Ha nem kevés év prakszisában minden egyes helyzetben kierőszakolni próbáltam volna az elsőbbségemet, mind autósként, mind gyalogosként ... többezer, ha nem több tízezer alkalommal haláloztam volna el.

Nagymama kisbabával törékeny ... gyorshajtó idióta nagytömegű acélpáncélban sebezhetetlen. A fizika törvényeit nem lehet emberalkotta jogszabályokkal meghágni ... amely törvényszerűséget az egyénnek magának kell belátnia és alkalmaznia.

Az én privát esetemben, a négy nagyszülő egyike megmásíthatatlanul és megkérdőjelezhetetlenül le van tiltva arról, hogy felügyelje - nemhogy az utcára kivigye - a kisebbik gyermekem. Elnézést az önző példáért, de sajnos nem mindenki alkalmas az őrült acélfolyón való biztonságos átkelésre ... és azok jobb ha csak magukat veszélyeztetik sajnálatos testi vagy nem annyira testi korlátaik mellett.

Mindemellett ... le a sofőrrel!

Maxi 2008.05.23. 19:49:19

"Azért még senkinek se jutott eszébe, hogy valami felelősége az autós oktatónak is van, kell hogy lássa, hogy a tanuló nagyon bizonytalan, agresszív, meg egy csomó egyéb jele is van az alkalmatlanságnak, és akkor nem csak pótvizsgára kerülne az illető, hanem orvoshoz is lehetne küldeni."

Nagy ötlet, DE: egyrészt, nem az oktató vizsgáztat, hanem a vizsgabiztos. És ha olyan, akkor megbuktatja. Aztán ha ötször megbukott, akkor mehet a pszichológushoz. Nagyobb gond a "másrészt"... Hogy megszerzi a jogsit, és addig tartott a szabályismeret és a szabályok betartása. Na jó, még 1-2 hónapig talán óvatosabb, esetleg dolgozik benne a tanítás. De 1 év, 2 év elteltével már szerez annyi rutint, hogy fittipaldinak gondolja magát (holott messze nem az!!! és ez a legveszélyesebb időszak, mert még nincs elég tapasztalata, de a "nagyok" összes hülye allűrjét felvette és már az óvatosság is hiányzik), majd még néhány év elteltével "megszokásból" közlekedik. Szabályok meg leszarva.

Az oktatásra valóban ráfér egy bazi nagy reform. Pl. ott kellene kezdeni, hogy már az óvodától kezdve FOLYAMATOSAN nevelni kéne a gyerekeket a kulturált közlekedésre. Aztán a KRESZ oktatásra/vizsgáztatásra is ráférne némi reform, pl. hogy sokkal gyakorlatközelibbek legyenek a kérdések, szigorúbb és összetettebb a vizsga, az oktatás pedig ne a vizsgára betanításról szóljon főként (tisztelet a kivételnek, aki a szabályok mellett kultúrára is nevel. Van ilyen, de kevés). Aztán nyugodtan átvehetnénk azt a jó szokást, hogy 1 évvel a jogsi után egy tesztvezetésre kellene menniük a friss jogsisoknak, ahol egyrészt a gyakorlati tapasztalataik alapján kérdezhetnek a szakembertől, másrészt kijavítják azokat a hibáit, amik talán még nem kövesedtek bele. Valamennyire vizsga ez, hiszen "át kell menni" rajta, de a fő célja inkább a konzultáció. És igen, be kéne vezetni a legkésőbb orvosival összekötött felújító KRESZ vizsgát.

papagály 2008.05.23. 20:55:02

Igaz: Már az ovodában el kell (és van ahol el is kezdik) kezdeni a közlekedési szabályokat oktatni. A gyalogosokat csak itt és az iskolában lehet oktatni (és vizsgáztatni) de a biciklit is jogsihoz kötném. Ha nem lenne ez a kivagyiság, ami van, egyik mutatja a pénzét a városi terepjáróval, másik úgy akar kinézni. És bizony elég, ha a közlekedők 10-20%-a ilyen, azok aztán tönkreteszik az egész közlekedést.
A hozzászólók közül mindenki normális, hol vannak az agresszív emberek? Kevés van, és azok is hallgatnak.

Maxi 2008.05.23. 21:16:02

A szabályok tanítása mellett a közlekedési kultúrára nevelés szinte mindenhol hiányzik. Mint ahogy az is, hogy egy-egy szabály mögött mi a gyakorlati logika, miért védi az életed a biztonsági öv, a kerékpáros sisak és a fényvisszaverő csík az iskolatáskán. Azt se tanítják meg (sokszor még KRESZ tanfolyamon sem!), hogy mit kezdjünk az agresszívakkal az utakon, miért fontos az előzékenység és az odafigyelés. A tanulók eszméletlen jókat elkacarásznak a tesztkönyv kérdésein, és szájhúzogatva jelölik be az "elvárt jó választ" (pl. hogy az agresszív állatot nem móresre tanítom, hanem elengedem inkább), de kevés oktató van, amelyik el is magyarázza, hogy miért kéne ezt a gyakorlatban is megtenni. Igen, ez a rész nyilván az oktatók feladata - lenne. De ugyanúgy a szülőké is, ugyanis az oktató rongyosra pofázhatja a száját, ha kiskölök minden reggel azt látja aputól, hogy cikázik, mint állat, gyerekülés, biztonsági öv nyista, mindenkit baromarcúnak hív és azt gondolja, hogy a dugó tülkölésre oszlik (miközben épp a kereszteződés közepén áll, mert nem fért át a sok előtte cammogó baromarcútól, ugye).
De ugyanígy piszok mérges tudok lenni a motoros rendőrökre, amikor a dugóban két kocsisor között gurulnak előre (megkülönböztető jelzések nélkül természetesen). Egyszer nagyon kevésen múlt, hogy rájuk nyissam az ajtót. Nem arcoskodásból, tényleg pipa voltam, csak a kocsit féltettem. Szólni nem nagyon lett volna nekik miért, lévén a KRESZ szerint ott semmi keresnivalójuk nem volt, a piros lámpánál állva pedig miért ne nyitogathatnám az ajtót?

Jim Raynor 2008.05.23. 21:28:08

na, lápi lidérc, ha esetleg visszatérnél a faszságaiddal....

nem online nézem a BH-kat, van nekem jogtáram....
de hogy megnyugodj, itt egy másik: BH 1995.7. a lényeget idemásolom neked, nehogy azt higgyed, hogy kamu:

"A fenti kiegészítésekkel kapcsolatban a másodfokú bíróság mindenekelőtt arra mutat rá, hogy nem tévedett az elsőfokú bíróság akkor, amikor akként foglalt állást a tényállás körében, hogy a sértettnek az úttestre lépése - vádlott adott haladási sebessége mellett - féktávolságon belül történt. Amennyiben a vádlott személygépkocsijával a biztonságosabb - kb. 30-35 km/órás - sebességgel közelíti meg a gyalogos-átkelőhelyet, a baleset bekövetkezése - a féktávolságon kívüli lelépésre tekintettel - elkerülhető lett volna."

remélem világos a bíróság álláspontja.....úgyhogy majd akkor beszélj hülyeséget, ha befejezted a gimnáziumot és utána elvégzed az egyetemet, de ha ez meghaladja a szellemi képességeidet, akkor ajánlom figyelmedbe pl. a "Közlekedési büntetőjog" vagy a "KRESZ értelmezése a gyakorlatban" c. szakkönyveket, olvasni csak tudsz.

tömören: gondolkozz el magadon, hülyegyerek.

Maxi 2008.05.23. 21:39:37

Jim Raynor, a BH nem KRESZ. Utóbbiban nincs benne, hogy a bíróság mit tart szerinte biztonságos sebességnek. A KRESZ-ben az van, hogy mérsékelt sebesség, fokozott óvatosság. De a gyakorlatban ezt se tartják be, sokan nem is tudják, szóval már az tök jó lenne, ha legalább a KRESZ-t ismernék a járművezetők.

Jim Raynor 2008.05.23. 21:48:44

maxi, ez igaz, de mit mond a kresz? azt, hogy fokozott óvatossággal, úgy kell megközelítenünk a zebrát, hogy hirtelen lelépő gyalogos esetén is meg tudjuk állni. + azt is tudni kell, hogy a gyalogos elsőbbsége a zebrán abszolút (bár nem feltétlen) ami azt jelenti, hogy a gyalogos már megkezdte az átkelést, akkor az atyaúristennek is meg kell állnia.

mivel jelen esetben az úttest közepén történt az elütés, ezért nem is értem, hogy egyesek miért védik a sofőrt.

Maxi 2008.05.23. 22:10:48

Ebben, így teljes mértékig egyetértek veled. Ha egy picit visszaolvasod a hozzászólásaimat, akkor láthatod a véleményem a témáról. Mint ahogy a problémáról is.

Ugyanakkor, ha nem csal az emlékezetem, a kora délutáni vita egyik sarkalatos pontja volt, hogy valaki beírta, hogy a KRESZ-ben le van írva a sebességhatár. Márpedig nincs. Egyetlen helyen köti ki a mérsékelt sebesség maximális mértékét, és az pedig a vasúti átjáró megközelítése (lakott területen belül 30, lakott területen kívül 40 km/h... na, nem mintha ezt betartanák, de benne van). A gyalogos átkelőhely szabályai elvileg világosak, gyakorlatilag ugyanúgy szarik rá a többség (sajnos), mint az összes többi szabályra. Mert sikk. Mert "aki szabályt betart, sikeres ember nem lehet", ugyi... (és ez független a KRESZ-től, a többi szabályra is igaz)

Jim Raynor 2008.05.23. 22:38:50

csak egy uccsó gondolat...amikor vezetni tanultam, én bizony megkérdeztem, hogy mi a rosseb a "fokozott óvatosság"...és nekem bizony megmondták, hogy a kb. 30. annak számít....de hát ugye az ilyen lápilidérc félék, akik mennek bele a vakvilágba, de utána nem néznek, hogy a gyakorlatban mint jelent a szabály....pölö mert szarnak a szabályokra...ilyenkor meg jönnek a hülye dumával, hogy biztos takarásban volt a babakocsi, meg nem is kell lassítani, stb. az ilynektől örök időkre elvenném a jogosítványát, de még gördeszkára sem engedném...

hulyemagyar 2008.05.26. 08:05:48

"csak egy uccsó gondolat...amikor vezetni tanultam, én bizony megkérdeztem, hogy mi a rosseb a "fokozott óvatosság"...és nekem bizony megmondták, hogy a kb. 30. annak számít"

Jópár embert ütöttek már el a zebrán 30-cal is. Akkor is azt mondják, hogy nem fokozott óvatossággal közelítette meg. Ez a "fokozott óvatosság" nagyon szubjektív dolog.

Maxi 2008.05.26. 08:52:51

A "fokozott óvatosság" azt jelenti, hogy baromira körülnézel, jön-e valamilyen veszély (gyalogos, vonat, labda - és labda után guruló kiskölök, stb.), és úgy közlekedsz, hogy számítasz rá. Nyilván száguldozva nehéz ezt felmérni, így bajosan választható el a "mérsékelt sebességtől". Ami pedig lehet 30. Vagy kevesebb is akár, helyzettől, látási- és útviszonyoktól függően.

Navarone 2008.05.26. 12:15:28

Olyan szomorú ez az egész ügy... Meghalt két ember, az egyikük még csak most született... És emberek itt ölik egymást ezen a blogon, nem értem, nem közös a cél? Hogy mindenki tartsa be a szabályokat? Hogy ne haljanak meg emberek azért, mert mások felelőtlenek és azt hiszik, övék az utca?

Egyetértek azokkal, akik szerint gyilkosság történt. A sofőr megsértette a szabályokat, emiatt meghalt két ember. Ha a sofőr betartja a szabályokat, akkor ez a két ember ma is él. A sofőr döntése volt, hogy nem tartja be a szabályokat, hogy nem a megfelelő sebességgel közelíti meg a zebrát. Véletlenül nem lehet gyorsan menni, csak szándékosan. Aki a zebrán szándékosan gyorsan hajt át, az vállalja, hogy ezzel embert is ölhet ott, ahol nem neki van elsőbbsége, hanem a gyalogosnak.

Aki autójával embert halálra gázolt, annak x év börtön, jogosítvány végleg elvétele, és a családnak havi járandóságot fizessen. Ez lenne szerintem méltányos. Egyrészt leüli a büntetést a börtönben, másrészt esélyt sem adnak neki még egy gázolásra azzal, hogy tovább vezethet, harmadrészt a fizetéséből levont járandósággal támogatja a családot.

Szerintem így kellene büntetni.

abandi 2008.05.26. 15:18:28

Babakocsis gyalogost elüni a zebrán...
Remélem nem ír geci volt!!!
Meg lellett volna lincselni???

emese 2008.05.26. 15:32:56

emberek jobb ha tudjuk maximum 5 év szabadságvesztést kaphat az elkövető

elmebefőtt 2008.05.28. 13:28:53

Tegnap történt:
Hazafelé menet szokás szerint láttam, hogy az autós nem fog megállni, hogy elengedje a zebránál várakozókat.
Ámde! Közvetlenül a zebra előtt becsatlakozik a főútba egy parkoló kijárata, ahol egy rendőrautó állt (mindenféle fény-hang effekt nélkül), várva a besorolást .
Feltehetően ezt látva az autós csikorgó gumikkal (és fogakkal ....) megállt, így átmehettünk.
süti beállítások módosítása