Reklámmentes postaládát!

2008.04.14. 09:15

Senki előtt nem ismeretlen - főleg nagyvárosi környezetben - a reklámújságokkal teletömött postaláda látványa. A legtöbb társasház már külön erre a célra rendszeresített dobozzal várja az újságot terjesztőket, akik vagy figyelnek erre vagy nem. Sokszor ugyanis hiába a felirat, miszerint nem kérünk ilyet a ládánkba, és hiába a külön erre odarakott tároló, az terjesztő ezt figyelmen kívül hagyja. Nyilván nem véletlenül, hiszen a lap előállítójának az volt a kifejezett kérése, hogy ez mindenképpen a potenciális ügyfelek postaládájában végezze útját. Ebből pedig számtalan kellemetlenség keletkezik. Ha kicsi a hely, akkor a később jövő postás már csak összegyűrve tudja annak jogos helyére begyűrni a levelet, ami pontosan ebből az okból kifolyólag könnyen végezheti a kukában, a többi papírral együtt. A lakásfeltörők is előszeretettel vizsgálják, hogy hol gyűlt fel több napi anyag, hiszen egy nyaraló család kisebb valószínűséggel érkezik váratlanul haza, megzavarva a „munkát”. Ezért sokan a virágok locsolása mellett a láda ürítésére is megkérik valamely bizalmas ismerősüket. Úgy néz ki ennek vége lesz, mert az új kereskedelmi törvény megtiltaná az ilyen típusú direktmarketinget.

Az országban többek között először Győr városában indult be kollektív mozgalom, hogy a postaládán elhelyezett feliratokkal tartsák távol a kéretlen anyagot, vagyis a hagyományos spamet. A mennyiség egyáltalán nem kevés, egy Győr méretű város évente 600 tonna szórólapot termel, és nyilván dob ki a kukába. Egy része még átmenetileg krumpli hámozáshoz, és egyéb nemes célokra felhasználásra kerül, de nagyobb része egyenesen a szemetesbe vándorol. Az új törvény szerint magánszemélynek csak akkor lehetne ilyet bedobni, ha ahhoz előzetesen hozzájárult, amely hozzájárulását bármikor visszavonhatná díjmentesen. Aki mégis ilyet kap, az bejelentést tehet a Fogyasztóvédelmi Felügyeletnél. Az esetek kezelése persze nem lesz könnyű, hiszen főleg apró szórólapokkal akár a konkurencia lejárató kampánya is megtestesülhet ilyen formában. Egy biztos, hogy minden a reklámozó, mind a reklám terjesztője elköveti a szabálysértést.

A szakma háborog, főleg a terjesztők. Sokan félnek állásuk elvesztésétől, mert így sok szórólapozónak nem lesz többet munkája. Állítólag nem is keveset lehet vele keresni, az összeg akár százezres nagyságrendű is lehet annak, aki rendesen végzi a munkát. Azért tegyük hozzá, hogy ebben a szakmában nagyon általános a feketemunka, tehát a valósan megtermelt jövedelem ennek töredéke lenne, csak rendkívül nehéz az ellenőrzés. A reklámozók sem örülnek, hiszen a szabályozás nem csak a postaládákra, de az autó szélvédőjére, és minden magánszemély által birtokolt tárgyra kiterjedne. Hozzá kell tenni, nincs is annál idegesítőbb, mint mikor zuhogó esőben még azzal kell foglalkozni, hogy az ablaktörlő alól az ember kibogarássza a papírokat, mielőtt karambolt okoz, mert nem lát ki tőle. Az újságok tehát eltűnhetnek a postaládából, autókról és más helyekről, így más módon kell legújabb akcióiról értesítenie az embereket a boltoknak. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy az utóbbi időben teljesen elharapódzott az, hogy az akciós termékek nincsenek is, ráadásul az újságban szereplő termékek egész évben ugyanezen az áron, vagy éppen olcsóbban kaphatók. Vagyis ezek az újságok egyébként is táptalajai voltak a fogyasztók megtévesztésének, tisztelet a kivételnek. Egy biztos, nem az ebből eredő bevételkiesés és munkanélküliség fogja tönkretenni a magyar nemzetgazdaságot. Aki pedig tisztességesen akar reklámozni, annak továbbra is meg lesz rá a módja. Legfeljebb nem a hagyományos, idegesítő és környezetpusztító módon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr23424657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Download site 2019.03.06. 08:33:45

Ambien and lunesta together - loemaqq

Trackback: Download site 2019.03.06. 07:53:06

\\ZIP\\ Rick Steves Greek Islands Book. Write CIPFP early Funda Browse marco - arkansas driving record

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloodhound v2.0 2008.04.14. 09:38:17

épp itt van már az ideje, hogy mindez megvalósuljon

Doris · http://doris.blog.hu 2008.04.14. 10:51:34

De milyen undorító pazarlás! Engem mindig felháborít. Le az ilyen szarságokkal, mentsük meg az erdőket!!!

bloodhound v2.0 2008.04.14. 11:40:14

na ez meg a másik. bár erős a gyanúm, hogy jobbára újrefelhasznált papírból készül ez a sok szemét a postaládáinkba (bár, ki tudja?), de akkor is csak szemét... :(

d.hardman 2008.04.14. 11:48:03

ezaz nagyonhelyes tiltsukbe :)

Zafira 2008.04.14. 12:18:55

Nem a terjesztést kell tiltani, hanem az ilyen reklámot! Ne használhassanak el évente sok tonna papírt teljesen hülye célra, aminek nincs semmi értelme. Reklámozzanak plakáton, médiában, vannak kifejezett reklámlapok, de ne papírt használjanak el erre a célra, ami úgyis a szemétben végzi! Ráadásul állítira idegesített, mikor tele apostaládám (náunk már nem engedik be szerencsére ezeket a házba), és idegesít mikor többé - kevésbé udvariasan a kezembe próbálják nyomni az utcán ezeket a szórólapokat.

Die, Commies, Die! 2008.04.14. 12:24:09

Nagyon ideje volt!

rece · http://napielet.hu/ 2008.04.14. 12:24:48

Nagyon remélem, hogy az önkormányzati ingyenes és minden postaládába kézbesített politikai reklámkiadványokra is érvényes lesz a szigorítás.

fice 2008.04.14. 12:29:53

rece: Kivéve persze a gyevi bírót. Az önkormányzati újság illetve a jelenleg ellenzéki Helyi Téma "tájékoztató kiadvány", nem reklám. Abban meg biztos lehetsz, hogy a pártok meghagyják maguknak a lehetőséget az ellopott közpénzek ilyetén fecsérlésére.

Különben meg szemet-szemért elven le kell dönteni pár heti levélszekrény-termést egy-két hirdető elé.

PumaElBusta · http://pumaelbusta.fpn.hu 2008.04.14. 12:30:41

Felig-meddig off:
Telemarketinget is valahogy szajba kellene verni. ugyan az nem papiralapu, de kurvara idegesito ha haromszor felhivnak uyganazon faszsag miatt, ami engem kurvara nem erdekel.
Nem azert nem kertem a telefonszamom titokban tartasat, hogy az ilyen buzik megtalaljanak, hanem azert hogy aki konkretan engem keres, megtalaljon.
Egyszeruen felbasz, hogy egyesek abbol elnek hogy masokat idegesitenek (nem hiszem hogy tul jo hatasfokkal mukodnenek az ilyenek)

Én 2008.04.14. 12:34:25

"Az új törvény szerint magánszemélynek csak akkor lehetne ilyet bedobni, ha ahhoz előzetesen hozzájárult." Ez a hozzájárulás hogyan fog megvalósulni, és honnan lehet tudni, hogy ki járult hozzá.?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.04.14. 12:35:47

Ez a dolog vonatkozik a "Közhasznú Koldusok Adókuncsorgó Formaleveleire" is?
Ugyanis azt nem szórólapozók, hanem a a postás dobálja be a ládákba, akinek ugye van kulcsa...
Normál borítékos levél, címzés nélkül, lezáratlanul, és mikor belenéz az ember látja, hoyg egyház, menhely, anyámkínja, mindegy, de azonnal add a pénzed, és a százalékod...
Szerencsére a reklámújságok kihordóit már jórészt sikerült rászoktatni a láda használatára, de a postás által hordott reklámcuccok még mindig bejutnak...

ex-dr. vuk 2008.04.14. 12:39:12

Vegre! En mar zavartam ki szorolapost a lepcsohazbol, mert a direkt ez ellen kitacepaozott ladakba is dobalt. Elkergettem a g*cibe. Elobb tanuljon meg olvasni aztan szorolapozzon.

Egyebkent nem ertem mi azzal a baj h leteszi a lepcsohazba, akinek kell ugyis visz, akinek meg nem azt nem idegesiti fel.

LiberAll 2008.04.14. 12:41:35

Én nem tiltanám be, csak kötelező adót vezetnék be, pl oldalankét és példányonként 10.000 Ft. Tehát ha valami megjelenik 1000 példányban, ami smafu. akkor az állam 10 millió Ft-ot kapna, szerintem rohadt gyorsan nem lenne itt államadósság, meg költségvetési hiány. Aki meg bliccel, annak meg 1000*-es díjat küldenék ki büntetésül. Az egész ellenőrzésével meg megbíznám az APEH-et szerintem rohadt gyorsan mindenki leszokna erről a bedobáltatom a szarjaimat mentalitásról.
Amúgy én kb heti 3 kiló tuskó , madaras tuskó és egyéb reklámshit-et kapok ami olvasatlanul a szemetesben végzi... :(

W Joe 2008.04.14. 12:44:12

Végre egy törvény, aminek örülök!

pec 2008.04.14. 12:46:57

sok diák veszítheti így el a munkáját..
sztem jópár ezer munkahely szűnik így meg.
Valami olyan megoldás kellene, ami nem idegesíti az embereket, de munkahelyek sem kerülnek veszélybe.
Tíz éve én is 2 évig ebből éltem a suli mellett, és nagyon nehéz volt a meló az emberek hozzáállása miatt.

Én 2008.04.14. 12:47:20

"Az új reklámtörvény javaslat kiemeli, hogy szabályai csak a gazdasági reklámtevékenységre vonatkoznak, tehát a politikai és társadalmi célú reklámok nem tartoznak a körébe. Ugyanakkor a gazdasági reklám körében is megengedi, hogy törvény - vagy annak felhatalmazása alapján rendelet - egyes áruk reklámjára, illetve egyes kommunikációs eszközökben való közzétételre speciális szabályokat állapítson meg." Tehát jó magyar szokás szerint kivétel megint lesz.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.04.14. 12:59:33

Én:
Nah innentől undorító!
Csinálnak egy jónak tűnő dolgot, és egy mozdulattal kiherélik...

Inimma · http://inimma.ingyenweb.hu 2008.04.14. 13:03:13

Lehet hogy a borítékgyártóknak, és a címjegyzékkészítőkre virrad szép nap?

Más.

Nyugaton mintha kuponokat is osztogatnának az ilyen vicik-vacak reklámújságokban. Ilyet errefelé csak az Interspar füzeteiben láttam nagynéha.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.04.14. 13:03:22

Ne legyen kivetel! Annyi szart ontenek az emberek nyakaba a buzi politikusok, legalabb egy normalis torvenyt hozzanak!

Undorito, pazarlas, szemetgyar. Tunjenek el az oriasplakatok is! Nemetben tett utazasomkor meglepett hogy semmi ilyen szarral nem talalkozok. Olyan jol neznek ki a varosok cba oriasplakat nelkul, el sem tudjatok kepzelni.

Plusz nem kell gumicsizma, hogy atkelhess az aluljarot borito szemeten...

Zoli 2008.04.14. 13:04:24

Honnan szeditek ezt? A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslat nem tartalmaz tiltást a címzetlen reklámküldeményekre vonatkozóan...

Én 2008.04.14. 13:06:30

LiberAll: az a pénz rohadt gyorsan valami bennfentesnek a bankszámláján kötne ki.

mas 2008.04.14. 13:30:38

nem ertem miert kellene vedeni a szemetet gyartok munkajat. nem hasznos a tarsadalomnak, ami ezert igyekszik kivetni magabol. menjenek olyan helyre dolgozni, ahol hasznosak. pl szemetet szedni.

Berci 2008.04.14. 13:53:45

Postás vagyok egy nagyvárosban. A legundorítóbb, hogy egy ideje még velünk is vitették nagy áruházláncok szórólapjait. Persze ha az ezért járó pénzről érdeklődtünk, akkor annyival letudták, hogy benne van a (szánalmasan kevés) fizetésünkben, meg hogy ezt csak közvetve érzékeljük majd a fejlesztésekben. Utóbbi mintha nem igazán realizálódott volna. Az sem érdekelte őket, hogy milyen módon hátráltatjuk és járatjuk le a munkánkat a szórólapozással. Vidéken, kistelepülésen mind a mai napig viszik postások a szórólapokat. Nekik nincs kellően nagy hangjuk, jómunkásember úgyis alig akad, jó lesz erre a kézbesítő.
Most már nincsenek, csak időnként hivatalos szórólapok. Meg maradtak a címzett szemétmarketing anyagok. Amik aztán semmivel se jobbak, sokszor megesik, hogy 3 különféle nagyonegyedi, önakiválasztott, csakmostesélyes, kaparjaazezüstcsíkot szarból egy címre érkezik típusonként 2-3. Éljen az adatnyilvántartás.

BonBad 2008.04.14. 13:56:51

valóban, ideje lenne betiltani ezt a fajta reklámozást (is). érdekes, hogy csak most kerülhet rá sor, online világban ezt mintha előbb felismerték volna. mert tulajdonképpen a szélvédő alá tett, postaládába gyömöszkölt rengeteg papír is csak spam, csak esetleg még több kárt is okoz.

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2008.04.14. 14:02:32

jajj, ezt a szar szöveget, hogy szegény szórólaposztók (meg telemarketingesek, orvvadászok, színesfémtolvajok, bérgyilkosok)
akkor legyen legális a lopás és a rablógyilkosság is, mert vannak akik meg abból élnek...

ex-dr. vuk 2008.04.14. 14:05:47

Egyebkent nem ertem mi a gond azzal a rendszerrel, hogy kb. ${lakasok szama}/3 db ilyen ujsagot letesznek a lepcsohazba es csa'. Harmadannyi nyomtatas, a celkozonseg se lesz kevesebb az tuti, viszont a bosszusag signifikansan csokken.

cs (mi más) 2008.04.14. 14:19:21

Én néhány éve picsogtam a westelnek, hogy nem kell a kapcsolat újságjuk a számla mellé. Kis idő múltán az újságjukban olvashattam, hogy környezetvédelmi megfontolásokból a jövőben nem lesz papíralapú újság, csak internetes kiadásban. Kivéve a platinakártyásoknak... Hát nem az voltam!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.04.14. 14:22:01

teljesen egyetértek és támogatom

meee 2008.04.14. 14:29:32

Én!

Zolinak van igaza.
Az mfor cikk hülyeség, csak arra vonatkozik a tilalom, ha meghatározott címzettnek megy...

movhu 2008.04.14. 14:47:34

Nem pontosan. Arról lenne szó, hogy csak "úgy" nem dobhatnak semmit a postaládádba, csak megcímezve. A címlistára akkor kerülhetsz fel, ha hozzájárulsz, és bármikor le kell hogy vegyenek, ha ezt akarod. Minden cégnek szigorúan vezetni kellene a listát.

2008.04.14. 18:23:53

Nekem nincs bajom az ilyen reklámokkal, át szoktam nézni, egy csomószor vettem olcsóbb karajt, paradicsomot, fénymásolópapírt stb. ezek miatt, aki meg arra hivatkozik, hogy kidobtam a reklámokkal a leveleimet, az mekkora fasz már, nem tud belenézni a kötegbe? Ki ne találjuk, hogy egyszerre 20 van a ládában. Sokkal gázabb az óriásplakát, azt utálom, egyetlen terméket reklámoz, hírérteke nulla, csúf, útban van, szar. Na ennyi.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2008.04.15. 04:59:12

Azért ennek a dolognak vannak más aspektusai is, mint hogy munkhelyek szünnek meg...

Miért nem terjedt ki a 2001 es Spam trv a postai spamekre, miért pont most?

Van egy elképzelésem, ha árdekel:
proaktiv.blog.hu/2008/04/13/reklam_torveny_ujratoltve

Provokátor

ui: miért kell mindig a ló "másikoldalánülnünk"

Ivan Kozirev 2008.04.15. 13:35:12

Hozzánk is jön dögivel ilyen spam, de mi azért legalább szelektívbe dobjuk, hátha...

Egonka (törölt) 2008.04.15. 20:57:06

Azért elolvashatta volna valaki azt a törvénytervezetet alaposan - elsősorban az a barom indexes újságíró, aki egy MTI közlés alapján bedobta a köztudatba ezt az álhírt. A direkt marketingnek van magyarországon törvényi szabályozása, ami ráadásul az európainál jóval szigorúbb. Ez a tervezet nem helyezi azt hatályon kívül, sőt, hivatkozik rá. Erről ennyit.

Bab 2008.04.16. 21:16:31

Érdekes, hogy azzal támadják a reklámújság-terjesztőket, hogy "környezetpusztító", meg hogy "Felesleges szemét". Namármost ezek az újságok újrahasznosított papírból készülnek, ami olcsóbb. Gondoljatok bele, ha ennél drágább lenne az előállítása, nem érné meg a cégeknek ingyen osztogatni. A másik, hogy szemét. Tény, viszont, ha a kedves "fogyasztó", a szelektív konténerbe tenné a többi papírral együtt, ami nem annyira megerőltető, akkor megadná az esélyt arra, hogy újrahasznosítsák, és lehet, hogy nem is reklám lenne belőle, de ha mégis, akkor is megmarad egyfajta körforgás. Aki ezt nem tudja felfogni, az egy centivel sem különb a reklámozó szemétgyártótól. Egyébként én is reklámújság-terjesztő vagyok, és pl. soha nem teszek újságot olyan helyre, ahol NORMÁLISAN ki van írva, hogy "nem kérek"! Nem németül (mert ilyennel is találkoztam már), meg olyan betűmérettel, amit közelről sem látni, nem, hogy munka közben, amikor kisebb gondom is nagyobb annál, hogy a postaládákat böngésszem, hogy van e írás rajta. Ezzel a törvénymódosítással egyébként vagy megszűnik a munkahelyem, vagy nagyon megszivatnak mindannyiunkat, és feleslegesen, mert a multi-cégek úgyis meg fogják találni a kiskapukat, és el fogják juttatni a hülyeségüket a célközönségnek! Csak éppen úgy, hogy mi már kiesünk ebből a körből. Így legalább egy rakás embernek volt munkahelye, és nem az utcán volt, vagy a kocsmában. De ebbe, gondolom kevesen gondolnak bele, hiszen nehéz az embernek a saját problémáján, vagy az orra hegyénél túl is látni!

Berci 2008.04.17. 13:12:53

Ezzel a "nem kérem" matricával egyetlen baj van csak. Azoknál a megbízóknál, akik a Postán vagy a velük szerződött vállalkozón keresztül terjesztik, van egy agyrém dolog. Csak akkor nem dobják be, ha az illető hivatalosan kérte a Postán. Amíg csak kézzel kiírja, és egy lelkiismeretes terjesztő kihagyja a ládát, és a megbízói ellenőrzésnél ez kiderül... Akkor a terjesztőn csattan az ostor.
Aztán vannak, akik trükkös nyílásszűkítéssel próbálnak védekezni. Ezzel csak az a baj, hogy a hülyébb szórólaposa így is megpróbálja betuszkolni, én meg ha utána érkezem a levelekkel, akkor azok nem férnek be. Bár többnyire sehogy se férnek be... -.-

Kattant Katta 2008.10.03. 13:21:26

Nos,hát akkor hallgattassék meg a "másik oldal"is!
Én hajnali 3 kor kelek,mert a megyei újságot hordom 7 óráig jelenleg 128 példányt,előfizetőknek!
Emellett 2-3 féle szórólapos cég beosztottja is vagyok.Megjegyezném hajnalban az újsággal együtt nem tehetem be a szórólapot is!Tehát egy területen 2x 3x is végigmegyek./nem beszélve a díjbeszedésről!/Azt gondolom bárki aki ezt mocsok dolognak tartja amikor 7-8 körül kiveszi a postládájából a szórólapot majd besétál a jó meleg szobájába gondolja át újra!
Ő menne-e télen hóba sárba esőbe /szemüveges vagyok és idöm nincs mindig törölgetni a szemüvegemet de ez csak apróság!/úgy hogy az úton kell szlalomozni a bringával olyan autók húznak el mellettem /nem 50-nel!/akik le se sz.ják hogy ott pocsoja van felveri rám a sarat?! És ezért épp csak annyit kapok h be tudom fizetni a számlákat és tudok vinni a suliba 1 szendcicset!/szendvics:2 szelet olcsó párizsi és sima zsemle!/Apropó, suli.Érettségizni szeretnék 27 éves fejjel,akárhány munkahelyre mentem az önéletrajzommal el sem jutottunk addig a kérdésig h szeretnék-e a jövőben gyermeket, mert meglátták h suliba járok és már mutattak is az ajtó felé!!!Pedig élelmiszer kereskedő szakmám van!
/"Kenyérre mindig szükség lesz." mondta a nagyapám!Ezért választottam ezt a szakmát.most vidéken élek,de laktam 3 évig pesten ott kezdtem a sulit,ugyan ez a helyzet!
Tehát Én sem szórakozásból választottam ezt a melót!A muszály vitt rá!
Visszatérve:Hallod kelj fel hajnalba viseld el az ezzel járó dolgokat,kezeld az embereket, végezd el az adminisztrációs munkát,pihenj 1 órát majd 1 héten 2x menj el suliba, figyelj!-tanulj!-vizsgázz!-este fél 9 re hazaérsz,emellett van egy párod aki enni kér és szeretne melléd bújni este,de a vacsoránál beleesik a fejed a tányérba olyan fáradt vagy./még csak egy csemete hiányzik a körből,amire jelen helyzetben gondolni sem merek!/de ha még ez sem elég délután mikor nincs suli vidd a szórólapokat,és próbálj meg időt szakitani a hobbydra,kedvteléseidre!Nahh "röviden" ennyi.
Természetesen ÉN vállaltam és meg is csinálom maximálisan a töllem elvártakat!Csak azért írtam le h azok is betekintést nyerjenek akiknek a szájuk csudnagy de valójában fogalmuk sincs mennyi energia buzgóság és kitartás szükséges ehhez!
Köszönöm...

süti beállítások módosítása