Törvénystornó-bajnokság

2008.04.11. 10:09

Jól meg kell gondolnia tettét annak, aki meglátja a táblát – „Magyar Köztársaság” – amikor valamelyik határátkelő helyen megérkezik hazánkba. Különös dolgok történtek ugyanis az elmúlt időkben, hiszen ami történik, megmutatja, még az sem biztos, ami van. Már nem is feszegetem azt a kérdést, amikor a kormány lassan kettő éve évközben tett adózási és járulékfizetési kiigazításokat, amely intézkedés alapjában rengeti meg egy ország hitelességét. Azért nem nyúlok annyira vissza, mert az utóbbi időben folyamatosan történnek események, amelyek után tényleg elbizonytalanodunk, egyáltalán van-e itt bármiféle jogállam. Elég csak az Index ma reggeli címlapját megnézni.

Három hír egymás alatt. Az első arról szól, hogy hiába a törvény, a BKV nem hajlandó nyilvánosságra hozni a közérdekű adatokat, annak ellenére, hogy erre már külön kérte az a cég, akivel az ominózus vitatott szerződéseket kötötte. Hiába az erőlködés, hiába a jog, ha itt valaki kitalálja, hogy márpedig ő nem engedelmeskedik neki, akkor a másik fél hosszas procedúrának teszi ki magát, amikor megpróbál érvényt szerezni akaratának. Térjünk át a következő hírre. A Kőbánya-Kispest megálló bontását meg szerették volna kezdeni az oda küldött munkások éjszaka, amit a helyei boltosok megakadályoztak. Dulakodás kezdődött, amire rendőrt hívtak, a bontásból nem lett semmi. Hiába vitatkoznak az itt üzletet üzemeltetőkkel hónapok óta, az üzemeltetők szerint a bontást végzés tiltotta meg, de még nem kapták meg postán a határozatot. Most akkor vagy a bíróság lassú, vagy nincs is ilyen határozat, de valakinek megint csak nincs igaza. A munkások meg nem csináltak semmit. Alatta a harmadik hír. Megszületett a behajtási díjakról szóló rendelet módosítása, amit most a Regionális Közigazgatási Hivatal jogszerűtlennek nyilvánított, annyira, hogy az állítólag eddig sem létezhetett volna az alacsonyabb díjakkal sem. Ugyanis úthasználati díjat egy korábbi döntés alapján csak autópályán lehet szedni, és kész. Önkormányzat tehát nem szedhet be ilyet. Az már megint csak kérdéses, hogy akkor a főútvonalakra miként lehetett kiterjeszteni a fizetős rendszert, hiszen ennyi erővel magukra az önkormányzatokra is lehetett volna ilyen jogkört ruházni. Utolsó hír, ami már tegnap lefutott az Indexen, hogy hamarosan újabb népszavazás jöhet, mert be lettek nyújtva az ehhez szükséges dokumentumok. Most anélkül, hogy bármely hír kapcsán azt fejtegetnénk, hogy melyik jó és rossz, nézzük meg, ami mögöttük van.

Ez egy új népszokás. Adhatunk is nevet neki, például Törvénystornó-bajnokság. A lényege a következőkben rejlik. Első selejtező felvonásként, hogy ki tudja megtalálni a törvényben azt a pontot, ami alapján ő nem fogja végrehajtani, még akkor sem, ha vonatkozna rá. Akik ebben a selejtezőben kiesik, az jut tulajdonképpen tovább. A szerencsések a már kész törvény alól kibújtak, a többiek tovább küzdhetnek. A bronzérmeseink már megvannak. A következő körben már egyéb furfangokat is be kell vetni. Például rá kell bírni az illetékes hatóságokat, hogy vonják vissza a törvényt vagy a rendeletet. Aki erre képes, mehet haza az ezüstéremmel, és azzal a kellemes tudattal, hogy ismét megtakarította magának azt a fáradtságot, hogy igába hajtsa a fejét. Az igazi aranyérmet viszont most lehet megszerezni. Ha végképp nem megy máshogy, akkor meg kell szavaztatni a néppel, hogy a törvény úgy rossz, ahogy van, és vissza kell vonni. Aki ebben a három fordulóban sem képes eredményt produkálni, az még mindig visszamehet az elejére, és kezdheti az engedetlenségi mozgalom működtetését elölről.

Jó viccnek hangzik az egész, de ne felejtsük el: Amikor valaki ide akarja hozni a pénzét, ebbe az országba, annak az egyik leglényegesebb elem, hogy mennyire stabil a gazdaság, az adózás, a törvénykezés. Tulajdonképpen a pénz tulajdonosának az a lényeges, hogy mennyire tekintheti stabilnak azt a környezetet, ami körülveszi. Itt egyáltalán nem. Ugyanis arról van szó, hogy hiába létezik törvény, azt vagy nem akarja senki betartani, vagy el akarja törölni. Itt lassan mindenki azt csinál, amit akar. Ekkor viszont mások is azt fogják mondani, akik itt szeretnének munkahelyet létrehozni vagy már dolgoztatnak itt embereket, hogy akkor csináljatok, amit akartok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr97420909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszkurátor 2008.04.11. 11:41:29

Ezt is csak itt lehet megcsinálni ...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.11. 12:47:39

Magyarország a lehetőségek országa! Itt mindent lehet.
süti beállítások módosítása