Értelmetlen népszavazások

2008.04.08. 14:11

Sok vita kering az utóbbi időben a levegőben, hogy miről érdemes népszavazást tartani. Sok olyan kérdés van napirenden, amiben a népszavazás várható költségei meghaladják azt az összeget, amiről tulajdonképpen maga a szavazás folyik, de ez sem jelenti azt feltétlenül, hogy maga egy ilyen népszavazás felesleges volna. Ezenkívül lényeges kérdés, hogy a szavazások egy része nem ügydöntő, csupán vélemény nyilvánító, ahol megtudhatja az irányító réteg, hogy mi a népakarat, ám ez nem kötelezi semmire. Ezért jellemzően, így hazánkban is, ügydöntő népszavazásokat írnak ki. Ezzel ellentétben Szentgotthárdon elkövették a világ egyik legértelmetlenebb véleménynyilvánító népszavazását.

Tudvalévő, hogy a határ túloldalán az osztrák sógorok hulladékégetőt akarnak építeni Heiligenkreuzban. A szentgotthárdiaknak értelemszerűen ez nem egészen tetszik, hiszen az égetőből távozó égéstermék csökkentheti a környezet levegőminőségét, és félnek annak egyéb káros hatásaitól is. Az is igaz, hogy nem kaptak megfelelő felvilágosítást az üggyel kapcsolatban – amint arra az osztrák fél is rávilágított – hiszen akkor kisebb volna az ellenszenv iránta. Talán a helyiek nem hallottak a dél-olasz dioxin ügyről, ami miatt nagymennyiségű mozzarellát kellett visszahívni. Az szennyezés oka az volt, hogy délen nem épültek meg a hulladékégetők, és megfelelő tárolás és a hulladékégető nélküli égetés annyira feldúsította a dioxint a környezetben, hogy az állatokon keresztül a táplálékba került. A magyar eset azonban egy kicsit más. Olaszországban is a helyiek harcoltak az égető ellen, itt is, csak éppen valamit elfelejtettek.

Az üzem tervezett helye és a szentgotthárdiak között ugyanis ott húzódik az államhatár. Ettől kezdve kicsit érdekessé válik a helyzet. Mert ugyan a szavazatra jogosultak 59%-ka elment szavazni, és 98% nem értett egyet az építéssel, sajnos ez csak egy vélemény a város lakossága részéről. Az osztrák cég már jelezte, hogy nem érdekli őket a szavazás eredménye, az égető meg fog épülni.

Az egyik kérdés az, hogy a város vezetése elhitte-e, hogy egy ilyen szavazásnak lehet eredménye az osztrák oldalon, a másik az, hogy az emberekkel miként sikerült elhitetni, hogy szavazatuknak lehet bármilyen hatása a valóságra? Mert hiába az EU, ha a normáknak megfelelő létesítményt kívánnak építeni a határ túloldalán, akkor abba gyakorlatilag semmi beleszólásunk nincs innét. Gondoljunk csak arra, hogy még olyan esetekben is nehéz a helyzet, mint a bőrgyár esete, ahol elég egyértelmű volt a szituáció. Nem tudom mibe került a szavazás, de az biztos, hogy ez volt csak igazán ablakon kidobott pénz. Ennyi erővel szavazhattunk volna Koszovó vagy Tibet függetlenségéről is, hogy hangot adjunk a véleményünknek. Ráadásul ez a hulladékégető közel sem akkora port kavaró jelenség, mint egy atomerőmű, amire nemzetközi viszonylatban is sokan felfigyelnének. Én ennek ellenére együttérzek a helyiekkel, de azt tudniuk kell, hogy véleményük a túloldalon nem érdekel senkit. Nem utolsó sorban pedig azt kell átgondolni, hogy mi van akkor, ha az ott lévő szeméttelep megépül, a hulladékégető pedig nem. Akkor lesznek csak igazán problémák az osztrák szeméttel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr30416746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszkurátor 2008.04.08. 16:28:26

Tudod miről kellene már népszavazni??

- a képviselő "urak" és "úrhölgyek" fizetéséről

- arról, hogy visszahívhatóak legyenek

- arról, hogy költségtérítést csak számla alapján kapjanak (természetesen számlák valódiságát szúrópróba szerüen ellenőrizni kellene teszem azt a apekknek )

Én kérem szombathelyi vagyok a szüleim körmendiek.Tehát elég közel vagyok ezekhez az izékhez.Tépik itt magukat a népek az égető ellen ( persze én sem szeretném de ezt az osztrákok ( akik egyébként roppant bunkók, legalábbis ezek a burgerlandi parasztok) nagyívben leszarják ) de érdekes módon amikor szaros lignit bányát akartak ( és még akarnak ) meg erőművet hozzá akkor srenki sem népszavazott.Pedig az legalább annyira szennyező és környezetromboló.Gondoljunk itt a külszini fejtésre például.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.08. 18:03:28

Szomorú, hogy nem szóltatok hozzá a témához méltó mennyiségben.
Kis radikalizmus ebben az esetben elfogadható lenne.

langi 2008.04.08. 18:25:43

Baszkurátor
Mi itt Vas megyében sajna ilyenek vagyunk. Más dolga, minket nem érdekel

Baszkurátor 2008.04.08. 18:26:43

De most mond meg őszintén mi a rákot lehetne csinálni??
Ezért ( is ) csak egy nagy szemfényvesztés ez az egész EU.

Baszkurátor 2008.04.08. 18:29:06

@ langi 2008.04.08. 18:25:43

Hát az biztos, hogy ha tényleg megakarják majd csinálni én, így 3 gyerek meg 3 unoka után beállok tenorpistának....

DArchAngel 2008.04.09. 13:07:48

Azért kicsit furcsa, hogy a határ mellé telepítik, hogy az uralkodó szél hozzánk fújja át.
Kicsit lenéznek minket, nem?

Baszkurátor 2008.04.09. 19:37:20

Persze.Ahogyan a németek lenézik az osztrákokat.
süti beállítások módosítása