Betiltott Mozzarella

2008.03.28. 16:38

A Mozzerallát ma már minden bolt polcán megtalálhatjuk, kedvelt alapanyaga több készételnek, többek között az igazi olaszos pizzának. A mozzarella eredetileg Campania vidékén készült, és bár sokan Nápolyhoz kötik a nevet, a környékbeli városok közül leginkább Battipaglia tartja a magáénak. Az autópályán délre haladva, Salerno után térhetünk le a kisvárosba, és itt hamar megtudhatjuk, hogy valóban nagyban forgalmazzák a sajtot, mert nincs olyan épület, amit ne díszítene egy „Mozzarella di Bufala” tábla. Az eredeti termék ugyanis bivalytejből készül, ezt jelzik a környéken látható csordák is. Úgy néz ki, hogy ezt a terméket tette most tönkre a dél-olasz szemétválság. Kérem, hogy a korszerű szemétégetők ellen tüntetők most figyeljenek. Mivel a helyiek nem engednek több feldolgozót építeni, és ide áramlik északról is a szemét, ezért sokszor ezek gazdátlanul kiöntésre kerülnek a szabadba, vagy ami még rosszabb, egyszerűen elégetik őket, ami jelentős károsanyag kibocsátással jár. Ez került most be szép lassan a bivalyokba, onnét pedig a mozzarellába. Az EU ezért szankciókat helyezett kilátásba.

Olaszországban a mozzarella olyan szintű nemzeti jelkép, mint nálunk például a paprika, és ezért mindent meg is tettek a védelmében. Az agrárminiszter kamerák kereszttüzében fogyasztott belőle, hogy megmutassa, nincs senkinek félnivalója. A botrány egyébként Dél-Korea miatt robbant ki, ők vitték ugyanis nemzetközi szintre az ügyet. Kétségtelen, hogy egyes gazdaságokat be kellett zárni, de számuk a miniszter szerinte csekély az összeshez mérten. A tesztelt sajtok egy részében tényleg magasabb volt a dioxinszint az előírtnál. 130 gyártó termékeiből 26-ban magasabb PCB szintet találtak, mint az elírt határérték. Ezért, és az EU hivatalos lépésének elkerülése érdekében ma reggel az olasz külügyminiszter bejelentette, hogy eltávolítják a boltokból a dioxin gyanús termékeket. Állítólag ilyen sajtok exportra nem is kerültek, így nincs félnivalója annak, aki az EU más országaiban vásárol. A termékek újbóli polcra kerülésének időpontja függ a vizsgálatoktól, így arról most nem lehet nyilatkozni.

Sajnálom a történteket, mert sok jó élményem kötődik a környékhez és a sajthoz. A történetből – mint olyan ember, aki szeretné megvédeni a környezetét – csak egy dolgot szeretnék újra kiemelni. A szennyezés oka feltehetőleg az, hogy a felhalmozódott szemetet és anyagokat nem megfelelő módon tárolták, illetve égették el, ami az idők folyamán akkorára emelte a dioxinszintet a környék takarmányaiban, hogy az már a késztermékben is mérhető volt. Amikor tehát azt mondjuk, hogy nem szemétégető kell, hanem kevesebb szemetet kell termelni, akkor gondoljuk azt végig, hogy mi történik, ha mégsem lesz kevesebb a szemét. Mert a végén nem csak a Mozzarella di Bufala bánhatja. Mindenesetre várjuk vissza a tiszta termékeket, mert be kell vallani, jelentős különbség van egy hazai gyártású és egy eredeti olasz mozzarella között.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr59400843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Stein (törölt) 2008.03.28. 17:35:51

ELSŐként visszatérve a celebhíradóra...
Ennek a celebszembesítő sorozatnak elején (közepén, végén?) szeretném felhívni a Tisztelt Szerkesztőség figyelmét: egy percre sem veszítsék szem elől Horváth Évát. Erről az alapvetően kedves és visszafogott nőről ma már kevesen tudják, mitől is híres és miért hívja meg Verebes Szörcsi (mindig legyen nálatok tiszta törölköző) hétvégi műsorába és miért futtatja a bulvármédia. Gesztusai egyre erőltetettebbek, a róla szóló hírek régóta jelentéktelenek.

Azt tudjuk mindössze, hogy hét éve nincs pasija és átesett már plasztikai műtéten. Közeleg a pillanat, mikor szükségszerűen előáll egy annyira elementáris, annyira drámai coming outtal, mitől a számos facér férfi/gyerek, ki eddig rá ürítette...poharát, úgy tesz, mint Kocsis Csaba a kiskőrösi „Delelő” parkolójában. E napon a Blikk tízmillió példányban fog elkelni és Uj Péter megveszi élete első Ferrariját.

A drámai pillanatot illusztrálva egy filmtörténeti pillanat:
- És mit kíván mondani a tizenötmillió nézőnek?
- Szeretnék bemutatni egy nagyszerű embert. Bud Bandy-t. Egy férfit, aki csodásan csókol és életre keltette bennem a nőt. Bennem, aki...


Férfinak született.

Beau · http://beau.freeblog.hu 2008.03.28. 20:32:37

:-) az első komment jobb, mint a blogbejegyzés amihez írták

2008.03.28. 20:43:05

Dr. Stein: He?

A szemétfeldolgozók ellen tüntetők - meg egyébiránt minden olyan faszok, akik ellenzik az ésszerű dolgokat - kapják be. A dioxinos mozzarellát, ami miattuk lett az, ami. De mást is bekaphatnak, mert eszük az nincs, fő, hogy ugathassanak valami ellen. Mindegy, hogy mi ellen, hisz alternatívát amúgy sem tudnak felmutatni.
(Bocs a trágárságért, de én dühöngök minden baromság, tudatlan bunkóság ellen. Magyarországon is irtózatos károkat okoz ez a mentalitás.)

Dr. Stein (törölt) 2008.03.28. 21:45:23

Azért az EU azt is mondta, hogy "hatalmas mennyiséget kellene elfogyasztani a mérgezéshez".
Mindenesetre szomorú, hogy a maffiának - mert ők szórtak - ilyen hatalma van. Ott is az autópálya-építéseken szedték meg magukat először...

2008.03.28. 21:50:06

Dr. Stein: "Ott is az autópálya-építéseken szedték meg magukat először..." Jól értem? Csak nem az Orsós papa "DunaFerr" ügyére gondolsz? ;-))

Dr. Stein (törölt) 2008.03.28. 22:09:09

Nem érdemes kiemelni egy ügyet, felsorolásuk teljes mértékben kitöltené a kommentboxot. Lopnak ezek mind, na jó, a szocik többet, már csak időarányosságból következően is.

A magyar sajt miből van? A Bakony trappistán kívül nehéz nem radírízű és állagú trappistát találni.

2008.03.28. 22:24:31

Hehe. Ez jó. Radírízű. :-))))))))))))))))
Te is régivágású fószer lehetsz, ha még emlékszel a békebeli radírok ízére. Mert némely trappista tényleg olyan.
(Ma már a szagukat ismerve inkább zöldalma, narancs meg más kufarc íze lehet a radírnak, nem a régi jó Bohemia Works gumiíz...)
süti beállítások módosítása