Ismeretes, hogy Hadnagy István fizikatanárt megalázták egyik óráján, majd az erről készült videó felkerült az internetre, ami óriási botrányt kavart. Az eset utóhangja megmutatja, hogy a tanárokból kikopott már az, hogy legalább védjék a mundér becsületét. Az igazgatónő hozzáállása után ugyanis nem csodálkozunk, hogy az általa kormányzott intézményben ilyen dolgok történnek.

A tanárnak nem az első esete volt, amikor fenyegetést kapott. Volt olyan, hogy megfenyegették, hogy kiszúrják a szemét, ha bemer írni a naplóba. Megdobálták krétával és óráin fegyelmezetlenek voltak. Igaz, nem csak az ő óráin, ez teljesen általános az intézmény falain belül. Süveges Éva igazgatónő viszont a tanárt is felelősnek tartja a történtekért, mert szerinte amúgy is alkalmatlan volt a tanításra. Ő ugyanis már több videót látott, ami az óráin készült, és miközben ő tanítani próbált, a gyerekek rendetlenkedtek, amire ő nem tett semmit, esetleg néhány fajgyűlölő kijelentést. Ez utóbbit a tanár tagadja, de nem csodálkoznánk, ha az ismert körülmények között elhagyta volna ilyen a száját. A tanárok egyébként is tehetetlenek, eszköz nincs a kezükben az ilyen gyerekek ellen, hiszen minden iskolából nem lehet kitiltani őket. Ami megdöbbentőbb a nyilatkozatban, az maga ez a hozzáállás a vezető részéről.

Az igazgatónő ezek szerint tudja, hogy az intézmény oktatójának voltak problémái. Mi az, amit erre ő reagál? Hibásnak tartja kollégáját, mert a videókon azt látta, hogy rendetlenek az óráján. Ez egy rendkívül értelmetlen és sületlen vezetői reakció. A helyes eljárásmód az lett volna, ha megelőző intézkedéseket tesz, és gondoskodik arról, hogy a rendetlenség fő kirobbantói elnyerjék méltó büntetésüket, nem kollégájába rúg bele még egyet, utólag. Mindannyian tudjuk ugyanis, hogy nem arról van szó, hogy egy egész osztály hirtelen fellázad, és megalázásokba kezd, hanem jól kiválasztható személyekhez kötődnek ezek a problémák. Ám okos pedagógus vezetőnk nem arra koncentrál, hogy mit kellene tenni, hanem elhárítja saját mulasztását azzal, hogy egy utolsót rúg néhai beosztottjába. Normális országban ilyenkor a tanár megkülönböztetett figyelmet kapna, és külön szankciókat helyeznének kilátásba azok ellen, akik vele szemben tiszteletlenek. Így azonban a diákok megtanulták, hogy egy tanár iskolából való kicsinálásnak legjobb és büntetés nélküli módja micsoda.

Tisztelt igazgatónő! Hol van az ön szerepe ebben az ügyben? Miért nem azzal foglalkozik, hogy a felelősségre vonás megtörténjen? Azt is elfogadjuk, hogy a tanár már képtelen a mai eszközöket figyelembe véve rendet tartani az említett csürhe között, de akkor legalább ne kapjon még egy búcsúpofont, mert nem vette elő a gépfegyvert a sarokból, és nem lőtte halomra őket. Ő egy tanár, akinek a dolga ilyen idős gyerekek között a tudás átadása volna. Mert mi lenne, ha jobb erőben lévő fiatal kollégája ilyen esetben két nagy pofon segítségével megvédte volna magát? Tudjuk, akkor meg azért lenne alkalmatlan. Úgy tűnik, hogy ebben az intézményben az egész hozzáállás és probléma a vezetés alkalmatlanságából ered.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr35397298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.26. 16:14:33

Szörs,

belinkeltem a lényeget, bár nem én írtam...

T 2008.03.26. 16:16:48

Kedves szörs itt is hagyom a pályát, nem kell az igazgatónak alkalmaznia! Bruttó 120-ért nem fogok hülyét csinálni magamból naponta. Viszont vissza kell jönnöd a pályára akkor, és megmutatni hogyan is kell ezt csinálni ebben a nagy liberált világban.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.03.26. 16:17:02

jah, igen. ha a kis kocsog igy viselkedik 15 evesen egy tanarral szemben, akkor 4 ev mulva leszurja a rendort a sikatorban? ezt neveljuk? Ide tartunk?

Az fix, hogy en inkabb tulorazni fogok, de a gyerekemet olyan iskolaba fogom jaratni, ahol a nemcigany gyerek nem fordul elo.. Meg ha fizetos is lesz. Mert nem fogom ilyen lelki es testi seruleseknek kitenni, mint amit hetente hallani. Lasd pl. az a boxolo srac, akit a nemcigany tarsai vertek meg heccbol, osztalyfonoki oran. A srac meg nem utott vissza, mert oda a karriere. Kell ez nekem? Nem.

movhu 2008.03.26. 16:17:12

VR6 példája is mutatja, hogy van itt gond rendesen a dolgok rejtegetésével. Csak emlékeztetnélek titeket egy korábbi írásomra. Ott orális szexre kényszerítettek egy kisgyereket. Az elkövetők nem cigányok voltak:

mover.blog.hu/2008/02/14/fajtalankodas_tanari_jovahagyassal

Az igazgató azzal kezdte, hogy ment a körlevél róla, hogy senki nem mondhat és tehet semmit.

wanton 2008.03.26. 16:18:12

Ki kell rúgni a diákot és az igazgatónőt is.
Az én időmben még azt is elintézték, hogy a környező sulikba se vegyék fel... (volt rá pár példa)

movhu 2008.03.26. 16:20:13

Az én időmben a kisvárosban kettő általános iskola volt. Akit kiraktak az egyikből, az nem a másiba nyert felvételt, hanem a 15 km-re lévő másik város iskolájába. Egy év után hidd el, örült, hogy visszavették. Ritka is volt az, amikor alkalmazni kellett.

Azonos 2008.03.26. 16:22:00

Szörs neked a "rasszista" szöveg ( - vagy volt, vagy nem - ) fontosabb, mint, hogy egy diák veszi a bátorságot és leugatja a tanárát ?

wini 2008.03.26. 16:24:08

Az én időmben meg kizárták volna a KISZ-ből és cseszhette volna a nagy tehetségét bármiben, neki akkor meszeltek :-)))

zt 2008.03.26. 16:24:27

aki hülye, haljon meg. ez a lényeg. aki másokkal így viselkedik, mint ez a "gyerek", nem érdemli meg az emberi életet. ez most már tarthatalan így. és vonatkozik ez a gazdag kis mocsadékokra uyganúgy, mint a "szociálisanhátrányos" kis mocsadékokra.

intelligencia alapú népirtást követelek!

hogy nem jutott eszébe ez eygetlen diktátornak sem?:)

...ja persze, akkor nem lennének birkák, akiken uralkodhatnának.

movhu 2008.03.26. 16:31:37

"intelligencia alapú népirtást követelek"

Az a baj, hogy az intelligenciával ellenkezik a népirtás. De úgy néz ki, hogy az igazgatói pálya is.

amerikás 2008.03.26. 16:33:43

Mint már előttem is írták, a probléma más, ha távolról, filozófiailag közelítjük meg, illetve ha benne kell élnünk.

Elméletileg (és sokan így vannak) úgy gondolom, hogy minden ember egyenlő, tekintet nélkül mindenre. Mindenkinek egyenlő lehetőséget kell biztosítani a tanulásra, fejlődésre önkifejezésre.

Gyakorlatilag, nem szeretném, ha a gyerekeimnek olyan társaságban kellene tanulniuk, tölteni az idejük jelentős részét, amelyiknek én a felnőtt megfelelőjéhez én még a közelébe se mennék. Sajnos az élet nem igazságos (egyenlő) és nem is lesz soha. Én iszonyú sok energiát teszek, és még fogok tenni a gyermekeim fejlesztésébe. Márpedig a társaság, az iskolai környezet alapvetően meghatározó, kamaszkorban pedig a kortársaknak már nagyobb hatásuk lehet, mint a szülőknek. Nos, akkor hogyan is válasszak iskolát?

VR6 2008.03.26. 16:36:34

Sok igazgató nem rendelkezik olyan emberi kvalitással, ami a vezetést lehetővé tenné. Mondjuk mindennek van felelőse, az alkalmatlan igazgatónak is.
A cikkben szereplő tanárt pedig érdekes, hogy illették már 'alkalmatlan' jelzővel, ámde erre bizonyítékot nem kaptunk, mert nekem ezen csürhe hozzáállás nem az.

movhu 2008.03.26. 16:38:38

Ne hidd, hogy sok fizetős iskola sokkal jobb lenne. Tudok pro és kontra eseteket. Az egyik tényleg színvonalas és megéri a pénzét. A másikba az ilyen okok miatt eltanácsolt gyerekek járnak, ami csak akkor derül ki igazán, amikor a gyereked bekerül oda. Akkor meg megint keresel új iskolát? Kellene itt egy jelentős pedagógusi szemléletváltás, törvényi támogatás, stb.stb. Nehezen lehet lesarkítani a problémát egy dologra.

wini 2008.03.26. 16:38:49

amrikás
Teljesen igazad van. A gyerekek a nap legnagyobb részét az iskolában töltik. Praktikusan hét közben több időt töltenek el a tanáraikkal és osztálytársaikkal, mint a szülőkkel. Éppen ezért én, mint szülő, szeretném meghozni azt a döntést, hogy ez milyen társaság legyen vagy milyen ne legyen.

VR6 2008.03.26. 16:41:31

Pedagógusi szemléletváltás a jogaik szélesítése nélkül nem lesz.

Amúgy akárhány pedagógussal beszéltem mindegyik képben volt, csak a kezük van megkötve. Na erre szokott még rájönni a vezetőség impotenciája is a témákkal kapcsolatban. Plusz a balhés szülők szájának a befogása, az iskolabezárások réme stb. stb.

A sok bába közt épp a cél, a tanítás minősége, lehetősége veszik el.

szörs 2008.03.26. 16:41:40

Kedves Egy tanár!

Félreértettél, ne haragudj, nem azt próbáltam mondani, hogy szegregáció-párti lennél - itt, szegregáció alatt az elsősorban viselkedési deviancák szegregálását értettem, még ha el is felejtettem odabiggyeszteni...

És valóban, egyetértek: nem kakaóbiztos gépekre, intelligens táblára van szükség (még csak nem is rám :)) hanem rendszerre, egzakt döntésekre, asszisztenciára.

(Az eldurranást továbbra is megértem, a rasszizmus viszont tolerálhatatlan, szvsz.)

Üdv neked és kitartást kívánok!

zt 2008.03.26. 16:42:39

tudom, hogy nem éppen a legbölcsebb dolog mások tömeges meggyilkolása, de legalább jól meg kéen büntetni őket (javaslom a végtaglevágást stb). bár attól tartok, úgysem tudnák összekötni a tettüket a megtorlással, mivel hülyék.

amúgy meg a szándékosság viszi a pálmát. ezeket nevezem én idiótáknak. ha bárkit is bánt -akár fizikailag, akár verbálisan - megbüntetni.

én is szívesebben vinném majd a gyerekemet az ártalmatlan, ámde kedves és szeretetreméltó down-kórosok közé (ha már integráció - sok erkölcsi dolgot jobban megtanulnak és elfogadnak ők, mint egy úgymond "normális", de velejéig gonosz "újgazdag/kisebbségi/bárki helyettesítse be utálata tárgyát" gyerek), mint egy olyan osztályba, ahol már a levegővételért megverik vagy megalázzák.

úgy gondolom, ha valakinek megadják a normális fejlődésre az egyenlő lehetőséget, de az visszaél vele, akkor azt a lehetőséget el kell venni tőle örökre.

ugye azt senki nem gondolja, hogy a mániákus sorozatgyilkos/erőszaktevő/rabló megbánja bűneit és megváltozik a börtönévek alatt?!?

szörs 2008.03.26. 16:43:38

Azonos,
fentebb írtam egy svéd példát. szerintem követendő lenne,
üdv,
szörs

szörs 2008.03.26. 16:45:06

Kedves Té,
szerintem te nem is cigányoznál egyébként az órán, mert tudod, hogy az gáz, csak most "el van durranva a fejed" nem? :))
üdv,
sz

movhu 2008.03.26. 16:52:24

Elrendelte a nyomozást a bántalmazott tanár ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság, amely közfeladatot ellátó személy elleni erőszak kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vizsgálódik. Mint pénteken megírtuk, egy mobiltelefonnal felvett videó alapján egy VIII. kerületi középiskola 16 éves diákja fizikaóra alatt odament tanárához, belerúgott, lökdöste és egy fém csapteleppel fenyegette. Az érintett pedagógust annyira megviselte az eset, hogy benyújtotta felmondását, s jelenleg idegszanatóriumban kezelik. (MTI)

karotta · http://www.youtube.com/watch?v=Nliw5Sux1AQ 2008.03.26. 16:59:17

Gyanítom hogy a dirinéni is fosik az erőszakos kisebbségtől...

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.03.26. 17:02:07

Legelőszöris az igazgatónőt kellene kirúgni, páros lábbal.

Hanna15 2008.03.26. 17:12:18

Nem olvastam végig minden hozzászólást, így nem tudom, más már írta-e, de engem az képesztett el leginkább, hogy egy diák sem ment oda és állította le azt az idiótát, amikor lökdösni kezdte a tanárt.
Nem vagyok pesti, nem tudom, az ottani tizenévesek milyenek, de nálunk még a "legbunkóbb" (értsd: nagyszájú, visszapofázó és tanulni utáló) srácok is az ablakon vágták volna ki azt, aki erre vetemedne valamelyik tanárunkkal szemben.

aaa 2008.03.26. 17:14:57

Ahogy mondják mindíg a fejétől bűzlik a hal...
Ez a senkiházi igazgató nyilvánvaló csak a saját seggét menti. Fél hogy ha nem a tanár okolja ő is kap a cigányoktól...söpredék. Valaki rendet tehetne már ezeknél a tetveseknél, mert mostanság nem telik el hét úgy, hogy ne lenen valami botrány amiben fajgyűlölő cigány erőszakoskodik, gyilkol magyart.

Kajacsata 2008.03.26. 17:17:35

Fizetős, felvételiztetős elitiskolákat, nagy pénzért tanító, jó tanárokkal. Ott aztán nem kell nagyon fegyelmezni: ha kirúgással fenyegetnek, otthon apu veri le a vesémet. Önszabályzás. Akinek meg nincs rá pénze (vagy ösztöndíja) az mehet a lerobbant állami iskolákba nemtanulni az egyetemet 10év alatt átbukdácsoló tanárok óráira. Rakodómunkásokra is szükség van.

torkigvagyok 2008.03.26. 17:17:43

Igen, nekem aki egy tanár a sok közül, elegem van!
Kollégát agyonvernek(pedig biztos sok romagyereket tanított szeretettel), megpofozzák a másik kolléganőt a rossz jegyért, idős kollégát rugdossák, lealázzák.
A törvény a bűnt elkövetőt védi. A rossz és agresszív gyerek meg fogja úszni, mert kiskorú, a kiskorú nem büntethető.
Ilyen parlamentünk van, ahol ilyen törvényeket hoznak.
A régi "átkos" rendszerben titkosan a tantestület szavazta meg az igazgató személyét. Manapság az iskolaigazgatókat az Önkormányzatok nevezik ki. Akkor milyen demokráciáról beszélnek itt a megválasztott képviselőink? Meg vagyok róla győződve, hogy egy csomó igazgatót nem a rátermettségéért, hanem a "jó kapcsolatok kiépítésének eredményeként" helyezik vezetői állásba. Meg van az eredménye: egy laza, eredménytelen, rosszul működő iskola(rendszer). Persze ezért mi tanárok vagyunk a felelősek, mert mi tanárok selejtes személyiségek vagyunk: mondta a Szülők Országos Szövetségének vezető nagyasszonya.
Az M1 tévében egy másik nagyasszony azt nyilatkozza, hogy nem lehet tekintélyelvűségre alapozni az iskolát. Akkor mire?
Több ezer éve felépült egy fejlett civiláció, ami a tekintély és a tudás tiszteletére alapozott. Sok dolog van a világban ami tekintélyes és hasznos. Ilyen az iskola is. Most tesszük tönkre. Aztán jön majd a civilizáció többi vivmánya, amit majd szintén alkalmi buta divat miatt lerombolunk.
Tüntek már el hatalmas kiépített Birodalmak a történelemben, mert ostoba volt a működtető hatalom. Magyarország kis ország, hamar le lehet rombolni...

El vagyok keseredve...
De egyet megtanultam abból a videoból: ha egy ilyen korú gyerek ezt csinálná velem, hamar és keményen pofán vágnám. Persze kirugnak majd az állásomból, de akkor sem fog megalázni senki sem! Ezt az álláspontot javaslom a többi kollégának is. Becsület csak egy van!

Nagyon Vörös Aszú 2008.03.26. 17:17:44

-Ja, meg azt is aki kinevezte igazgatónak!

sasika61 · http://sasika61mondja.blog.hu 2008.03.26. 17:18:01

Kedves Szerző!
Örülök ennek a posztnak. Jómagam is tanár vagyok, 3 posztot is írtam már az ügyben, szinte teljesen hasonló szellemben: sasika61mondja.blog.hu/2008/03/25/nyilt_level_suveges_eva_igazgatonohoz
sasika61mondja.blog.hu/2008/03/25/hiller_ur_alkalmatlansaga
sasika61mondja.blog.hu/2008/03/22/hiller_miniszter_ur_agyonhallgatott_szavai
Ez most legalább nagy nyilvánosságot kapott.Gratulálok.

madz 2008.03.26. 17:23:17

nagyon kiakadtam, amikor valami szülői szervezet nagyokosa elnyilatkozta magát h egyértelműen a tanár a felelős, merthogy a szülő jóhiszeműen azért adja be a gyerekét h az iskolában neveljék. hát a jó ribanc nénikéjét! a gyerek nevelése elsősorban a szülő feladata, egy középiskolás korú gyereket már pláne ne mlehet "megnevelni" az iskolában. az agresszív viselkedés pedig egyértelműen otthonról hozott tanult magatartás.

re: Hanna15 2008.03.26. 17:26:00

Szerintem te álomvilágban élsz. Ki az a hülye aki egy bűnözővel szembeszáll magyarországon. Az emberek a román késelős gyerek művét is nyugodtan végignézték ahogy kb. 50-100 ember előtt megkéselt egy másik gyereket.

A magyar jogrendszer arra neveli az állampolgárait, hogy ne segítsen másoknak mert a rendőrség elkapja és beperelik érte.

Nagyon Vörös Aszú 2008.03.26. 17:29:09

Kedves 'torkigvagyok'!
Mélységesen egyet értek az utolsó bekezdéssel. Egy fecske nem csinál ugyan nyarat, de három makarenkói pofon,(három kirugás) talán más pofáján is csattanna. Talán előbb a fejükhöz kapnának akik most még csak a fejük vakarásáig jutottak el.

hoppá 2008.03.26. 17:35:51

szörs!
én elhiszem, hogy valami ultra libsi ... vagy, de azért egyet ne felejts el. itt nem a cigány gyerek az áldozat. ha a cigány gyerek fenyeget és dobál, megver akkor ne azon légy kiakadva, hogy le mocskoscigányozza őt a tanár (ha egyáltalán), mert nem ez a fő gond.
a fő probléma az, hogy amig a nem romákból 10/1 az arány addig a romáknál 10/6 az arány minimum. ha majd ez kiegyenlítődik akkor jogos lesz a felháborodásotok libsik a rasszizmuson, de amíg ez az általános addig szó sincs rasszizmusról.
Titeket kéne beküldeni dolgozni a 8. kerületi sulikba és kocsmákba.
akkor biztos nem vinnyognátok így.

Langdon12 2008.03.26. 17:42:26

Szerintem "ismert körülmények" alatt nem azt értette, hogy cigányok vannak az osztályban, hanem hogy a diákok olyan szinten tiszteletlenek, hogy idegességében már olyasmiket mond, amit ő maga sem érez helyesnek. Gyakorló tanár vagyok, és tapasztalatból beszélek: néha nagyon kell küszködnöm, hogy ne mondjak semmi gorombaságot egyes diákoknak, habár magamat nyugodt, udvarias embernek ismerem. Azt természetesen én is nagyon nagy hibának tartom, ha valaki rasszista kijelentéseket tesz. Ezzel a részével egyetértek. Az igazgatónőnek azért kell elhúznia melegebb égtájakra, mert a reakciójával támogatja a diákok viselkedését. Hiába sírnak a fejkvótáért: azt kell felfogni, hogy ha egy-két kirívó embert kivágnak, attól az iskola nem megy tönkre, viszont az ottmaradók talán elgondolkoznak egy kicsit.

Makarenkoi Pofon 2008.03.26. 17:44:22

Ha mar a jogok felol kozelitunk: laikus nezopontom szerint, a tanulni NEM akaro diakok tankotelezettseget az allam nem ervenyesitheti a tanulni AKARO diakok tanulashoz valo JOGA karara.

hoppá 2008.03.26. 17:49:46

az lenne az igazságos, ha minden ilyen esetnél tudhatnánk, hogy az elkövető mely etnikai csoporthoz tartozna.
Mert akkor a libsik befoghatnák végre és a valódi problémák kiderülnének. Illetve a normálisabbja már így is tudja mi az igazság, attól függetlenül, hogy az ilyen szörs féle libsik megpróbálják elkenni.
AAkkor legalább hivatalos formában látszana, hogy miről is van szó és hogy mi a probléma forrása. Akkor legalább a valós problémáról lehetne beszélni, nem pedig maszatolni mindenféle hamis vádakkal (rasszizmus)

nyekk 2008.03.26. 17:52:43

hoppá 2008.03.26. 17:35:51 Teljesen egyetértek veled. És nem a szülő, és nem a társadalom a felelős, hamem az ilyen -mint voltál kedves írni - fasszopó aljas tetű igazgatónőnek csúfolt lúvnya, akit egy normális iskolában még konyhalánynak sem alkalmaznának, meg azok akik úgy erősítik a rasszizmust, hogy ha cigány csinál valami disznóságot (márpedig élen járnak benne) akkor azonnal etnikai üldözésről visít. Elég már ebból, mert ettől minden normális embernek kinyílik a zsebében a bicska, és Magyar Gárdáért kiált.

hoppá 2008.03.26. 18:13:58

ennyi!
észre kéne már venni, hogy rohan az ország egyfajta társadalmi katasztrófába.
lassan olyan állapotok uralkodnak, mint az usa néger gettóiban.
hatos villamoson pofán lőnek valakit olaszliszkán halálra vernek egy taárt az orvost megverik ez itt... és sorolhatnánk holnap reggelig.
Persze tudom én hogy ez a fő cél. buta agresszív embereket nevelni magyarországon, hogy lesüllyedjünk valami afrikai szintre és akkor azt tehetnek velünk amit akarnak. ebben a libsi picsogók nagyon sokat segítenek.

mandula 2008.03.26. 18:18:25

Egyetértek..az igazgatónő alkalmatlan a vezetésre, és szégellheti magát.
Sajnos valóban nincs semmilyen eszköz a pedagógusok kezében.Igazából nem vagyok híve a fenyítésnek, de néha szükség van rá.
Sajnálom az idős tanárt, valószínű senki sem világosította fel arról, hogy a diákjogoknak van egy olyan cikkeje is,ha a diák támad a tanárra,joga van megvédenie magát, mindenféle retorzió nélkül.
A mi sulinkban is volt egy diák, akinek borzasztó nagy mellénye volt,a szülők persze elfogultak voltak vele...Simán azt mondta az idősebb kollégákra, hogy:menj már arrébb, te ribanc...meg hasonlók.Nem vagyok egy nagypofájú nő, meg a termetem se túl elrettentő, mindenesetre egyszer odamentem ehhez a gyerekhez, és nyugodtan elmagyaráztam neki, ha nem tiszteli a tanárait,trágár megjegyzéseket tesz, egyszer elkapjuk,a fejére húzunk valamit, bevisszük a WC-be és jól megagyaljuk.
Aztán nem tud ki ellen panaszt emelni.Nem tudom miért, komolyan vette...Nem mondom, hogy minden kollégával tisztességesen beszélt,de nekem azóta köszön:-)
Az ilyen esetekben az a legnagyobb gond, hogy a többi diák alapból elretten,és elvárja, hogy a tanár igenis vívja ki a tiszteletet.Ha nem ezt kapja, elbizonytalanodik, összezavarodik.

Sósav 2008.03.26. 18:25:29

én már 1990-ben elhagytam a tanári pályát, pont az ilyen állapotok miatt (na meg láttam, hogy ebből a fiziből nem fogok a karib-tengereken nyaralni, ilyenek). 18 éve semmi nem változott, csak vannak, akik végletekig eljátsszák a demokráciát és az emberi jogokat. aztán érdekes módon traktorral behajtani tilos táblákat raknak ki, meg könnygázzal szemen lövik a fideszes nagymamát. nevetséges.
én tutira szétszedném a cigányokat és a nem cigányokat külön osztályba, de ha lehet, külön iskolába. már csak a gondolat is irritál, hogy nincs jogom azt választani, hogy cigánymentes osztályba járjanak a gyerekeim. a cigányok vezetői, a parlamenti képviselők meg cigányparlamentesek meg ilyenek lehetőleg először azon munkálkodjanak, hogy a pénzből létrehozzanak egy speciális felzárkóztató cigányoktatást, és kineveljék ehhez maguk közül a megfelelő tanárokat. ez olyan, mint hogy a gdp növekedés magyarországon akkora, mint amerikában, mégis más gazdasági program kell nekünk, mert ugye kissé le vagyunk maradva, balkáni módra. erre a speciális oktatás-nevelésre pedig valóban ne sajnáljuk a pénzt. hajrá, cigányok, lehet felzárkózni. de addig lehetőleg ne nagyon ugráljanak emberjogilag, amíg ölnek, vernek, rabolnak.
más. annak idején, amikor egy cigányos osztályt kaptam, ezek már az első órán deklarálták, hogy ki akarnak engem is készíteni, mint az elődömet (érdekes módon az is idegösszeroppanással végezte, ná já, érzékeny lelkű irodalomtanár volt). nálam az működött, hogy a tananyag végén mindig vastag betűvel le volt írva két mondatban a minimálkövetelmény (nem tudom, hogy ma hogy van ez). az óra elején ebből a két mondatból írattam egy röpdolgozatot 10 percben, és nem érdekelt, hogy a cigányok természetesen destruktívan álltak hozzá, azaz eleinte be sem adták a papírt. két kisdolgozat volt egy jegy, négy jó ötös, három négyes stb. kb. az ötödik egyesnél megtört az ellenállás, "ügy" lett belőle, jött az igazgató óralátogatni, a szülők háborogtak, de a magyarázatom roppant egyszerű volt: ha a minimum két mondatot megtanulja valaki, akkor akár öt ötöse is lehet. ebbe aztán senki sem tudott belekötni, és ez volt az alap, amire a gyerekekkel építkezni lehetett. második félévtől elkezdtek tanulni...
visszaemlékezve az a baj a cigányokkal, hogy a nagy pofájuk, a beilleszkedni képtelenségük magával rántja a nem cigány gyerekeket, akik otthon nem azt látják, hogy az anyuka fogadja a kuncsaftokat, miközben őt szekrénybe zárják, de ha az iskolában ezt látják, akkor megtetszik nekik ez a féle vagányság, és megkísérlik utánozni. rosszul áll nekik, de hát a csoportba tartozás ösztöne igen erős az embereknél.
azért azt is megjegyezném, hogy érdekes módon volt a cigányok között is olyan, aki komolyan tanult, lelkes volt az órán, "nagy szíve volt", és semmilyen agresszió eszébe sem jutott volna. az érem másik oldala, hogy ő is belekerült a származása miatt egy ilyen lepukkadt osztályba, és ő is ki volt téve az agresszív cigánygyerekek hatásának. szóval bonyolult probléma, mert az ilyenért vérzik az ember szíve, de ez egy volt a rengeteg közül.
hát ennyi. még csak annyi, hogy gyűlölöm, amikor ilyen híreknél egy szó sem esik arról, hogy cigány az elkövető, mintha ez nem az ő társadalomfelfogásuk sajátossága lenne, mintha nem ez lenne a probléma gyökere, minden baj oka, amit inkább megszüntetni kellene, mint szemet hunyni felette.
szar ország ez az ország...
www.youtube.com/watch?v=qLfrM4xA3YM

tanárnő 2008.03.26. 18:26:24

Kedves Hozzászólók!

Pedagógus vagyok, és több éve vagyok a pályán. Egyik évről a másikra történnek döbbenetes dolgok. Hogy a mellettem álló kolleginát megrúgják direkt labdával és a gyerek gyúnyos mosollyal kommentálja "véletlen volt" -pedig mindannyian tudjuk, hogy nem-amikor 10-szer nagyon szépen, türelmesen rászólunk egy-egy gyerekre, és csinálja tovább a nem éppen elfogadható dolgát, közben vigyorogva lesajnál bennünket, higgyétek el, tehetetlenek vagyunk. Pedig próbálunk változni, alakulni az új nemzedékhez, ingyen korrepetálunk, bármilyen problémával fordulhatnak hozzánk, ünnepeket tartunk, csomagokat készítünk nekik, mozgássérült tanulóknak biztosítunk kielégítő ellátást, igény szerint haza kísérjük a gyerekeket és sorolhatnám a végtelenségig, hogy mit meg nem teszünk egy fillér ellenszolgáltatás nélkül, mert a többségnek , elhihetitek ez a hitvallása, hivatása, ezt választotta és ebben akar jó lenni.
Ugyanakkor senki sem beszél a szülők felelősségéről. Amikor könyörgünk a szülőknek, hogy nem kell az elsős gyermek szobájába televízió, csak azért is vesznek, amikor megkérjük őket, hogy írják bele a ceruzákba a gyerek nevét, megkérdezik, minek?
Tisztelet a kivételnek, de a szülők mindent az iskolára és a pedagógusokra testálnak. Vannak persze olyanok is akik együttműködőek, de évről-évre csökken ezeknek a szülőknek a száma.
A gyerek addig szám, amig nincs, aztán egyfajta teher. Mást nem hallunk, minthogy egész hétvégén ment a tv , a számítógép, nincs esti mese, nincs közös séta, nincsenek beszélgetések, se együtt játszás, se együtt tanulás. Kérdem én, hol helyettesíti a családi harmóniát az iskola?
A felsorolt események, mint pl. közös séta, beszélgetés, játék még nem is pénzigényesek, és még nem is időigényesek.Teleaggatják a gyerekeket státusz szimbólumokkal, megveszik a legújabb mobilt, de el nem mondják nekik, hogy szabad-e, vagy sem bárkit fényképezni vele. Több törődést kellene a gyerekeknek adni, mindezt a szeretetet elsősorban az apától és az anyától kapja meg a gyerek. Azoknál a családoknál, ahol szeretetben és gondoskodásban nő föl a gyerek, ott az iskolában sincsenek egetverő problémák, a gyerek megfelelően szocializálódik, és nem esik ki a második órán holt fáradtan a padból, mert éppen éjfélig nézte legjobb esetben valamelyik sportcsatornát.....de sajnos alig vannak legjobb esetek...
Szóval, felelősségteljesen legyen mindenkiből szülő!

Sósav 2008.03.26. 18:30:48

a videót elnézve micsoda mocsok egy osztály...
azt meg kikérem magamnak, hogy a mocsok gyerek fejét a tv2-ben elhomályosítják, a tanárét pedig nem.
undoríííííííííítóóóóóóóóóóó!

Tanerő 2008.03.26. 18:31:03

Tanárnő vagyok és írónő. Nem szeretném vizsgálni egy 70 fölötti kollega alkalmasságát, ahogy nézem ,néhány évtizedet már eltöltött a pályán.
DE! Tényleg rémülettel nézem magam is mi folyik az oktatásban.
Van az osztályomban egy fiú. Naponta mondja el a többieknek, hogy kell embert ölni, és ő meg is fogja tenni. Be is mutat dolgokat. Vettem már el tőle pillangókést, viperát. A kisebbeket, gyengébbeket bántja, ha rászólunk, csak nevet a szemünkbe. A szülei nem is hajlandók szóbaállni velem, mondván, nem érnek rá, dolgoznak. Amit tudtam már megtettem, nem csak én, az igazgató is. Hála istennek az én főnököm kiáll a kollegái védelmében, de tűzbe megy a gyerekekért is. Beszélgettünk a sráccal kedvesen, büntettük, végigmentünk a jogi létra minden fokán,kezdve az intőktől, fegyelmi tárgyalásig. Semmi nem használt, a gyerek csak néz ránk gúnyosan, és hajtogatja, amit a médiából jól megtanult. "Úgysem tehetnek semmit velem." Próbáltuk eltanácsolni, csakhogy ez 7.-es korban, hiába 15 éves már a gyerek, lehetetlen. Ha más iskola nem fogadja be, márpedig nem hülye, nem fogadja, akkor itt marad.
Én pedig aggódhatok érte, mert a szülei nem teszik meg. De mégjobban aggódom a többi gyerekért, akiket maga után húz, romlanak a jegyeik, a szülők tőlem várják, hogy tegyek valamit, és én csak annyit tehetek, hogy ami időt csak lehet, az osztályommal töltök, hogy megértessem velük a fiú által terjesztett fasiszta eszmék iszonyúságát, védem a gyengéket.
A többi gyerek jogaival ki törődik, miközben ezé az eggyé érvényesülnek? Ki törődik a többi szülő jogaival, miközben ezek fütyülnek a gyerekükre? Az én jogaimról nem beszélek, én pedagógus vagyok, megpróbálok minden gyereken segíteni, ez a dolgom. De könyörgöm! Az asztalostól nem várják el, hogy gyalu, enyv, kalapács nélkül dolgozzon, és körmével faragja a fát. Tőlem, kollegáimtól miért várják, hogy eszközök nélkül dolgozzunk?

torkigvagyok 2008.03.26. 18:36:00

Még mielőtt valaki azt mondja, hogy rasszista lennék, nos akkor téved! Nem akarom, hogy ebbe az irányba vitatkozzunk, mert a Hatalom röhög a markába! Aki roma és itt született Magyarországon az teljes jogú magyar állampolgár! De nemcsak a jog jár az állampolgárnak, hanem súlyos kötelességei is vannak! Amit köteles betartani! Vagy különben itt a káosz!

Szabolcsban nőttem fel, ahol mint tanulóként jártam az osztályomban, és ott 2 padsor magyar gyerek volt, egy padsor roma gyerek volt. Na és rend volt! Nagyon nagy rend volt! Tök mindegy volt milyen származású volt a bunkó gyerek, ha bunkó volt, kivágták az iskolából, a szülőnek meg megmagyarázták, hogy a gyermeke neveletlen és elhanyagolt és nem tartja be a rendet!
Na és ezt a hatósági intézkedést nem lehetett "megmagyarázni". Végrehajtották és kész!
Társadalmat fenntartani és működtetni csak értelmes és rendszerető emberekkel lehet! Ezt akkor tudták az "átkosban". Most is tudják ezt a Főemberek, csak cinikus módon hagyják elfajulni a dolgokat. Aztán jön egy kis zürzavar és akkor jöhet az "erős ember", az aktuális demagóg politikus. Mert mindig a "zavarosban lehet a legjobban halászni".
Ma ezt elegánsan liberalizmusnak hívják...
Én magam választottam a tanári pályát és már akkor is jól ismertem Magyarország etnikumi megosztottságát.
De kedves fórumosok ne egymással vitatkozzunk, mert a politikus Főember ilyenkor röhög a markába, mert ezeket a sorokat ő is olvassa, vagy a tanácsadó szolgája olvassa, akinek ebből ötletei lesznek a Főember részére és majd megint feldobnak egy szemét gondolatot, amin mi kisemberek majd jól elvitatkozunk, a Főember pedig marad a posztján még jó néhány évig és röhög rajtunk...
A társadalom nem azért működik mert van Parlament.
Azért működik, mert van 4,5 millió munkavállaló aki reggel felkel és legjobb szakmai tudása szerint estig húzza a igát, hogy megéljen. Ez teremti meg az éves GDP-it! Mert a sok dolgozó ezt csinálja szorgalmasan egész évben.
A gyerekek és a fiatalok meg minden reggel az iskolába mennek, mert az a dolguk! Ha nem ezt teszik, akkor nincs jövő, mert hülyék és ostobák maradnak! Rohadtul nem tudom akkor ki fogja fenntartani ezt a bonyolult, gazdag, technikai civilizációt!
2002 óta minden 3-ik első osztályos gyermek roma származású. KSHI adat!!! 15 év múlva az egészséges és fiatal magyar ifjúság egy harmada roma fiatal lesz. Lesz szakmájuk? Lesz középiskolai végzettségük? Lesz diplomájuk? Mert ha lesz, akkor nem aggódok! De ha nem lesz, az akkor a mai hatalom bűne lesz, mert hazavágta a jó magyar közoktatást!
Mert nemcsak a roma gyereket vágják haza, hanem minden átlagpolgár gyermekét! Mert a jövő iskolázott tömegeit hosszútávra, évtizedekre kell tervezni! Nem 4 évre!
Persze majd lesz bűnbak: a silány minőségű, hitvány pedagógusok lesznek a bűnösök...
A rendszerváltást mi csináltuk, és mi nem jártunk rossz iskolákba! Ha szegényes is volt az épület, de megkövetelték a tanulást! Meg is volt az eredménye. Arra is rájöttünk mi a rossz!
De mára eleget károgtam, egy varjú nem csinál oktatási forradalmat...

Tanárnő 2008.03.26. 18:36:22

Kedves Tanerő!

Teljesen egyetértek Veled, és tudod mi az amit nem tudok feldolgozni napi szinten, amikor dolgozom?
Hogy védjem meg a rám bízott gyermekeket azoktól, akikben tombol az agresszió, úgy, hogy közben minden eszköztől megfosztanak?
Tehetetlenül magyarázunk és értetlenkedünk, próbálunk elbeszélgetni a rendbontókkal, és két perc után mintha mi sem történt volna.
Egyszerűen vérlázító látni, ahogy uralkodnak a jól nevelt és jó szándékú gyerekeken. Ezt kezdik unni a szülők, úgyhogy volt már apuka, aki az iskolán túl megvárt már egy gyereket....

Tanerő 2008.03.26. 18:45:02

Kedves Tanárnő!
Sajnos, amíg a szülők, mégpedig azok a szülők nem lázadnak fel, akik szeretnék biztonságbn tudni a gyermekeiket, tudni, hogy az iskolában tanulnak, és nem őrjöngenek az órákon, addig semmit nem tehetünk. Azt pedig, hogy a hibásak a tanárok, kb. annyira tartom igazságosnak, mintha Hasfelmetsző Jack tevékenységéért elővennénk az összes sebészt. Valaki, aki ezen a páylán mozog, de gyereket eddig csak UNICEF plakáton látott, meghozott néhány teljesen elcseszett oktatási törvényt, reformot. Ő hibás. A tanár, aki ettől szenved a tanítványaival együtt, az nem hibás.

shazam 2008.03.26. 18:49:59

Tanár vagyok. Általánosban. Felneveltem két gyereket. Hallottam már ilyen esetekről, de szerencsére személyesen még nem történt velem ilyen. De, ahogy a dolgok állnak, még megtörténhet.
Miért is? Mert a családok egy része (bőrszínre való tekintet nélkül) nem szoktatja hozzá a gyerekeket ahhoz, hogy kötelességek is vannak, nem csak jogok. Jogaik vannak az óvodában, általánosban, középiskoában és a felsőoktatásban. És persze otthon, az utcán, mindenhol. Csak számonkért elvégzendő feladataik nincsenek (a mai gyerekek lényegesen kevesebbet segítenek otthon, mint mi annak idején). A család tehát hibás. Gyerekkoromban nagyon szegények voltunk. Mégis tudtam, hogy mi a kötelességem, otthon is, az iskolában is. Akkor most hirtelen miért lett magyarázat a szegénység a devianciára? Ha valakinek nem telik egy csomó dologra, amit szeretne, vagy amire szüksége lenne, akkor már mindent szabad? Az iskola valóban eszköztelen, mert kivették a kezéből az összes fegyelmezési lehetőséget. És kikerül a kölyök az életbe, azt hiszi, hogy a munkahely is úgy működik, mint a család meg a suli, aztán megdöbben, hogy másnap már kirúgták, mert nem dolgozott és/vagy pofátlan volt a főnökével.
Egyébként az igazgatónő valóban görény módon viselkedik, és csak a saját felelősségét próbálja csökkenteni.

ryan 2008.03.26. 18:50:09

A cigányozással az a baj, hogyha a problémát a szegénységtől, és a családi közegtől elválasztva kezeljük olyan "megoldási javaslatok" születnek amik nem vezetnek sehová. Az lenne a dolgunk, hogy a leszakadókat integráljuk, mert más út nincs. De látni kell, hogy nálunk nincs a leszakadókkal kapcsolatban stratégia csak taktika.
A tanárok fizetése ugyanolyan gáz, mit az egészségügyieké, talán kevesebb aktatologató kéne, és több olyan ember a közszférában aki tényleg dolgozik (ez nem demagógia), emberi bérekért.

Tomi · http://csicser 2008.03.26. 18:55:14

Azt nem tudom észrevettétek-e, amikor a tanárt az inzultus érte egyetlen tanuló nem szólt oda, hogy: -ezt nem kéne csinálni! Igaz nem is várhatjuk ezt addig, amíg az emberek többsége félre fordítja a fejét, ha nyílt utcán látja, amint a terhes anyát ütik, az időset fellökik, kizsebelik, a segítség nyujtásról már nem is beszélve! Talán nekünk szülőknek is el kéne gondolkozni, hogy az-e a jó hozzá állás, ha a gyermekünk rossz jegyet hoz s közli a tanár hülye, mit csinálunk. Amikor ez nálunk előfordult, szégyen ide- szégyen oda, komoly pofont találtam lekeverni szemem fényének. A következő fogadó órán beszéltem a tanárával, mert tudtam, hogy a gyerek tanult. Ő közölte velem, hogy valóban az egész osztály elégtelent kapott, mert nem megfelelően viselkedtek és a röpdolgozatot, amit hamarjában meg íratott, nem sikerült megoldani senkinek! Megkért, hogy üljek be egy órájára, nézzem végig mi folyik ott tanítás helyett! Minden szülőnek csak tanácsolni tudom, egyszer nézze meg, hogy az ő csemetéje miként is viselkedik az órákon! Tisztelet a kivételnek!

Tanerő 2008.03.26. 19:09:17

Én is szívesen látnék néhány szülőt az óráimon, Tomi! De tisztelet a kivételnek, nem jelennek meg. Az osztályomban uralkodó erőszak miatt eddig egymás után három rendkívüli szülőit hívtam össze. A max. létszám eddig három szülő volt, a többiek akkor sem jönnek, ha külön hívom be őket hivatalos felkéréssel. Tudom, hogy mindenki dolgozik. De a gyerekre nem lehetne néha időt szakítani?
És igazad van, amíg mindenki közömbös, nem jutunk egyről a kettőre. Közömbösek a tanár, a másik gyerek, de sajnos gyakran saját gyerekük jövője iránt is. Akkor mit várunk a gyerekektől? Ők tükrözik, amit látnak a felnőttől.

Kukko 2008.03.26. 19:13:14

Bármennyire is sajnálom a tanárt, egyet el kell ismernem: rasszista kifejezéseket nem tehet. Ha az igazgatónő ilyent észlel, akkor figyelmeztessék, vagy kapja meg érte a fegyelmijét.

Engem az egészben az aggaszt, hogy én sem voltam egy mintadiák, de 25 többé-kevésbé rendes ember mellett eszem ágában sem lett volna ilyeneket tenni, sőt biztos lehettem volna benne, hogy a következő pillanatban az osztálytársaim tipornak meg, ha ilyesmit tennék. Most 25 ilyen diák közé bárki kerül be, nehezen lesz rendes ember. Én aggódnék, ha az én gyerekem ebben az iskolában nap mint nap azt látná, hogy tanárokat aláznak meg. És az igazgatónő is azt mondja, hogy a diák ítélje meg a tanár képességeit, és ha úgy látja, hogy nincs rendben, akkor verje jól meg!

Ha egy igazgató ilyeneket mondana egy kollégámra, és így állna ki érte, hát én másnap biztos nehezen állnám meg, hogy ne üssem meg. És persze azzal védekeznék, hogy nem is volt alkalmas vezetőnek! (Bár tényleg nem elképzelhetetlen, hogy megfenyegették)

Tanárnő 2008.03.26. 19:16:26

Kedves Tomi!

Igazán fair szülői hozzáállás!

Csak grataulálni tudok, ugyanis az utóbbi 5 évben nem láttam ilyen hozzáállást!
Amiket meg leírunk, nem ferdítés és nem felnagyítás, maga a magyar valóság.

Kukko 2008.03.26. 19:22:11

Még valamit. Arra lennék kíváncsi, hogy ki lesz a tanár utódja. Ezek után menjen be oda valaki, hogy én majd izgalmas órákat tarok, és majd talán nem vernek meg. De ha megvernek, akkor a görény igazgatónő majd igazat ad nekik.

Felvételi elbeszélgetés:
"Az nem érdekel, hogy maga milyen tanár, ha a diákok nem lesznek megelégedve, akkor majd vascsővel agyonverik, úgyhogy nagyon remélem, hogy jó érzéke van ehhez a pályához!"

Én kérek elnézést!

Tanerő 2008.03.26. 19:31:35

Kukko, neked is köszönjük, ez a felvételi beszélgetés már nem is olyan irreális. Kb. így kellene felvenni az ifjú tanárokat a pályára ;)
Engem így vettek fel kb. az osztályomhoz. Az ugyanis októberre elfogyasztott két osztályfőnököt. Jöttem én, nálam azzal kezdet az akkori igazgató:
- Maga milyen hamar fakad sírva? Mert az előző tanár a végefelé már minden óráról kirohant.
Nos, én nem fakadtam sírva, azóta össze is barátkoztam a kölkeimmel, szeretem őket, szeretnek. De mi lesz belőlük, ha nem tanítjuk meg őket fegyelemre, és nem készítjük fel az életre.
Abbaa gondoljunk bele, hogy ők egyszer ilyen mentalitással állást vállalanak valahol. Mit csinálnak majd? Megverik a főnököt, ha nulla munkára nem ad dupla fizetést?

ryan 2008.03.26. 19:57:47

A büntetés teljes kiszorulása az iskolákból,a tanulásbasn teljesen motiválatlan gyerekek esetén súlyos probléma, de látni kell, hogy ezek a büntetések a gyerekeken keresztül részben a szülőknek kell, hogy szóljanak. Az iskolának nem hiszem, hogy túl sok eszközt kéne a kezébe adni,talán a közmunka az egyetlen életképes javaslat amit olvastam. Amennyiben a szülőkhöz a büntetésen keresztül közvetített üzenet nem ér el a büntetés semmiképpen nem lehet hatékony. Ilyenkor meg kell találni azt a módszert amely segíthet (kiemelés, javító,külön iskola), hogy ne veszélyeztessük azt a részet ahol a család hatékonyan működik.Ehhez persze jó lenne olyan intézményrendzer ami nem 80% fölötti visszaesési arányokat produkál.Emellet a tanárok helyzetét javítani kell (bérek továbbképzés stb.)a fegyelmezés egy határon túl nem a tanárok dolga.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.03.26. 20:35:33

Röhelyes (vagy kétségbeejtő) hogy szörs kolléga számára nagyobb probléma ha egy tanár csúnya szavakat használ, mint ha maga a rendszer működésképtelen.

A fizikatanár - mint neve mutatja - tanít, azaz oktat, mégpedig elméleti és gyakorlati fizikai ismereteket. Ha fizika-, tánc- és illemtan tanárnak hívnák, akkor számon lehetne kérni rajta azt hogy tud-e kezelni magatartás-zavaros kamasz-köcsögöt, feltéve hogy az eszközök és/vagy feltételek is adottak minderre.

Márpedig az eszközök nem adottak! Jogilag a tanár nem alkalmazhatja a "házi fegyelmi jogot", ez kizárólag a szülőt illetheti meg, feltéve hogy az sem merítheti ki a könnyű testi sértés büntetőjogi ismérveit. Márpedig egy bőrpír (értsd: nevelő célzatú nyakas vagy grabanc gyűrődés közben kialakult látható hámsérülés) 8 napon belüli sérülés...

A feltételek sem adottak, hiszen nincs lefektetve konkrét szabályozókkal az, hogy mi a teendő kezelhetetlen tanuló esetében, azaz ha a szülő saját kötelességének (a tanár tanít, a szülő nevel) nem tesz eleget.

Ha a tanár ráadásul a szülők vagy tanulók részéről fizikai vegzációra is számíthat, az már Btk-kategória, de egy impotens állam impotens igazgatási rendszerének impotens intézményében az impotens igazgatók és kollégák mellett az egyetlen lehetséges megoldás: tipli!!!


Balett-országban nem a jogokkal van baj - azzal minden renitens tökéletesen tisztában van - a kötelezettségek azonban lassan Alkotmány-ellenes tartalmúak. Liberalizmus = önpusztítás, mi ebben élenjárók vagyunk. Ezért útálatos számomra ez az egész Eu, mert azóta szabványtalan a kedvenc söröm, azóta kell alkalmazni azonos (nevetséges) retorziókat a holland ablakbezúzó és a balkáni öntörvényű kamaszra - gondolom nem véletlen lehet annak a gondolatnak a felmerülése, hogy a büntethetőség határát 14 éves kor alá szállítanák (ld: link fent a gyermek-bűnözés kezelésére).


És kedélyborzolásnak:

Nem vagyok tanár, pszichikailag alkalmatlan vagyok rá, 3 napon után vagyő, vagy én... ha a szülő igazságtalanul beugat, akkor ő is... RECCSSSS, mint a ropit:-)))

Viszont minden közszolga nevében: anyádon kérd számon - az vegye magára, aki írta meg aki hasonlóan gondolkodik - hogy mit szabhatsz meg a befizetett adód után a TE pénzedből. Amikor adóztál, nem rabszolgát vettél valami neveletlen agyonmajmolt gyereknek, hanem eleget tettél a kötelezettségednek - ugyanúgy akárcsak én vagy a többi közszolga. Ennyi erővel én is kérdezhetném, hogy mire használta a segélyt az én "visszavett fizetés-részemből" X és családja, pedig tudom, hogy cigit, kannásbort meg a gyerekeknek csipszet (nem, nem chip-szett) vett, amíg a pénz tartott, mindhárom nap.

Cigány vagy sem, nem érdekel. Számomra jó és rongy ember van, aki pedig a szép szóból nem ért, annál lehet kísérletezni a csúnya szavakkal, majd a finomabb ill. durvább erőszakos módszerekkel.


Jó hosszú beírás, de aki végigolvassa, az kaphat egyet... egy Boci csokit kisorsolhatok. Idézet az 1949. évi XX. tv. majdnem 19 éve aktualitását vesztett részéből (nem jogdíjas):

9. § (1) A Magyar Népköztársaság társadalmi rendjének alapja a munka.
(2) Minden munkaképes polgárnak joga, kötelessége és becsületbeli ügye, hogy képességei szerint dolgozzék.


Ez mára persze már kissé másként szól. De kérdem én: ebben a történetben a fizikatanár jogainak érvényesítése és kötelességeinek ellátása tekintetében a rangsornak vajon a pokol vagy a mennyek felőli végére helyezendő???

dr. LIpták Péter 2008.03.26. 21:13:28

Kezd nagyon elegem lenni. Lassan eljön az idő, hogy a nemzet öntudatosabb fele valami radikálisra szánja el magát !!!

ColdBlackDays 2008.03.26. 21:23:25

Azt tartom felelőtlen dolognak, hogy az igazgatónő mindamellett, hogy tudta azt, hogy a Lakatos gyereket az előző iskolából azért rúgták ki, mert bántalmazott egy tanárt, nem cselekedett, amikor először hallotta, hogy probléma van a fizika tanár és a gyerek között. Hogy a viharba tegyen rendet szerencsétlen tanár egy olyan osztályban, ahol az a menő, ha deviánsan viselkednek? Milyen nevelési módszert alkalmazzanak a tanárok, ha már nem válik be egyik sem? Ha védekezik és odacsap, akkor jönnek a fajvédők és szegény tanár kerül bajba. Tanító szerettem volna lenni, de feladtam. Én nem szeretnék brutalitás áldozata lenni. Már az első gyakorlatomon egy 12 éves kisfiú megfenyegetett, hogyha nem engedem, hogy kimásszon az ablakon, hogy a tetőről leszedje a labdát, akkor szól az apukájának, hogy bántottam. Természetesen ő sem cigány volt. Mivel csak gyakorlaton voltam, nem nagyon érdekelt, hogy következménye lehet. Odahajoltam hozzá és közöltem vele, hogy rossz emberrel kezdett, mert engem nem érdekel, hogy hányan fognak az iskola előtt várni, lekeverek neki egy akkora maflást, hogy a fal adja a másikat, ha ki mer mászni az ablakon. Csodák csodájára a kisfiú mintadiákként viselkedett azután. Csak azt sajnálom, hogy velem szemben mutatott csak tiszteletet. Igenis a körmös és a pájesz- , fülhúzás jó pedagógiai módszer volt. Megtanulnának tiszteletet mutatni. Szebb jövőt!

sarzsu 2008.03.26. 21:29:00

Már bocsássa meg a világ, de mióta dolga az iskolának a konkrét nevelés? És a szülők? Aki nem képes megtanítani a gyerekét a tiszteletre, becsületre annak kutyája ne legyen, nemhogy gyereke.
Különben is! Hogy várhatják el egy tanártól, hogy egy ilyen agresszív, kezelhetetlen gyereket neveljen? Mivel? Hiába a szép szó, hiába a csúnya, nagyon nagy ívben tesznek rá! Viselkedni azt nem tud, bezzeg a jogait nagyon tudja a kis "lakatos"! Gratulálok! Sorolhatnánk még az ide tartozó problémákat, de szinte felesleges, mindenki látja, hacsak nem visel szemellenzőt!

márnemmagyar 2008.03.26. 21:34:33

Felnőttek! A gyerek a felnőtt,szülő tükörképe. Ti csináltatok ilyen társadalmat,ne szóljatok semmit. Egyétek meg amit megfőztetek. Az okosabbja már nem él ezen a szemétdombon. (magyarország)

kukko 2008.03.26. 21:34:44

Csak egy ártatlan kérdés:
Ezek a diákok mit tettek volna mondjuk egy Öveges Józseffel?

tomasso 2008.03.26. 22:09:28

drága egyiketsem tanárur, vagy takarito, vagy gondnok!
szeretnék egyszer 1 olyan iskolában tanitani, hogy a "köcsög" magyaroktol kelljen rettegnem!

mégmagyar 2008.03.26. 22:10:09

márnemmagyar!
Akkor most ássuk el az országot, csak mert aki tehetne érte, az lelép? Ha nem élsz itt, ne járjon itt a szád! A gyerek a szülő tükörképe? A tied milyen tükörbe néz?
A mai helyzetet meg megcsinálták néhányan. Azért a többség még háboroghat, sőt beszélhet arról, mit kell tenni! Mert itt él, tehát megpróbál tenni is!

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.03.26. 22:31:25

Márnemagyar!

Ha azt mondod, hogy az USÁ-ba mentél, lehidalok:-)))

Egyébként Te azt hiszed, hogy ez elől a világméretű szarakodás elől el lehet bújni valami nyugisnak tűnő másik mocsoktanyára (országra gondolok), ahol csak azért, mert nem jársz a Bádogvárosba, minden kafa meg demokáré???

"Ti csináltatok ilyen ilyen társadalmat"??? Miért, Te mikor húztad el a segged? És miből? Ui. ha Neked tényleg semmi közöd hozzá, akkor meg az öregednek vágd ugyanezt a képébe!

Te tényleg azt hiszed, hogy itthagyom egy ilyen gennygóc társaságnak egy életem munkáját, egy családi házat, mondhatni egyetleg, de átlagember számára nem kicsit értékes valamit?

Kisfiam (vagy Öreg)! Nekem semmit nem toltak a seggem alá, nincs is sok mindenem, de a legtöbb dolgot 14 éves korom óta munkával szereztem (ez van, akkor még a szülők zöme ilyen "hülye" volt (kell bringa, menj el nyáriszünetbe dinnyét szedni meg vagont pakolni), és nahogy azt hidd, hogy ha két kicsiny gyerekkel és egy rakás kölcsönnel (a sok milla sajna nem jött össze a dinnyével se) olyan mobilis lennék, mint amikor megcsináltuk a két gyereket, mert nem éreztük, hogy innen néhány éven belül éppeszű ember lelécel, akkor én se igen vigyorognék!!!

De nem is ugatnék be a partszélről, ha jótanácsot nem tudok adni, hanem örülnék a jószerencsémnek...


Ha mondjuk 15 év múlva rendeződik némileg a helyzet, tedd meg, hogy maradj ahol vagy és ne gyere ide mártírkodni, hogy jaj nekem mennyit kellett gazdasági száműzetésben szenvednem, mert ha még élek, én leszek az első, aki tojást lő Rád, a nagy Megmondó-emberre, akikkel úgy érzem már tele a haza is, meg itt a lábaim között is...

georgparet 2008.03.26. 23:05:03

Egyenesen felháborító az, hogy igen gyakoriak ezek a cigányok által elkövetett gaztettek. Az iskola igazgatónője (zsidóbérenc, pfuj,) az utcára kellene kirakni, ily mocskos zsiófattyút, aki aszisztense volt eme gaztettnek. A cigánygyerek szociopatha volta káros mindenképpen. Undorító, hogy maguk ezek a semmmire sem méltó férgek(cigók) közötti lét csak ártott, ugyanis a közegben erőssé vállik maga az egyén. A cigányokat, akik ilyenek a zsidó és cigányfajvédőkkel együtt el szigetelésre méltók, kirekesztésre, kiírtásra- hiszen eme tetvek mentén a "tisztességes romák'nak kell szenvedni, komolyan magam korbácsolnám meg eme nem az idén barnult létezőket. De arra is mérget vennék, hogy az esetek tanulsága arra int, hogy egy a tudatosan megtervezett zsidók általi tettekről tettsorozatról lévén szó, ahol eme az ember fogalmán már már kieső léttel bíró niemandok csoportja zuhandenként-vorhandenként (kézhezálló eszközlétként) funkcionálóként müködnek egy rendszerben, ahol a zsidók fujják a dalt, s a cigányok táncolnak, csak, hogy ez egy oly tragikus koreografia, amelyben áldozatlesz az, aki még tanítani is hajlandó, értékeket képvisel, amelyet át is ad. Az elbutítás folyamat részeként belleillik az, hogy egy mondvacsinált felbérelés mentén magyarokat alázzanak meg. Undorító, hogy az intellektuális csalás leple alatt húzódozik az iskola felbérelt zsidóbérencnője, az ig. nő. Pfúj, A cigányokat poroszos neveltetésben kellene részesíteni, bár a hozott aszocialis háttér, minták, ezt nem teszik lehetővé. nem szólva a karakterükről, hiszen a tudás soha se volt érték a cigányok körében. Én magam, egy nem cigány létként germanizálódok folyton, s félek, ha nem akként élem mindennapjaim minden pilanatát.

zöldreceptor 2008.03.26. 23:17:51

Nos...nos..
Igaz, ha a szülő nem nevel, bárki más a bentlakásos katonaiskolán kívül, nagyon nem tud hatékony lenni.
Igaz, ha napi 12 órát dolgozik a szülő, estére a magányos "KoromAdtánAkkorIsUtálomaSzüleimet" kamasz szemében elég hiteltelen lenne bárminemű jószándékú nevelés, és a fáradt munkás inkább szemlesütve bólint, mintohgy otthon is frontot nyisson, veszekedjen, neveljen. Fáradt, nyúzott, elcsigázott és azt hiszem legalább annyira önző is a fogyasztói társadalom szülője. Kell önmagára is egy perc a háztartás mellett.

Nekünk az általános iskolában az igen szakavatott igazgatónk azt találta ki, hogy legyen a mi osztályunk a gyüjtő. Akárhonnan jöttek, buktak az évfolyamra, az illető hozzánk került. Így alakult, hogy 8. végére 40-en ballagtunk 17 éves átlag korhatárral, és a 40 főböl csak 11 volt a lány. Ha nem katuk volna meg a keménykezű fiatal férfi tesitanárt, akinek gátlásnélkül járt a keze, akkor a legtöbb fiú tuti, hogy elkallódik és az érettségiig sem jut el. Nosztalgiám lényege, hogyha el is járt a keze a nagy kezdeti indulat után a "rosszalkodók mindig belátták" a ruha jogosságát.

Szóval, vissza a körmöst! A kevesebb több alapon, mert mit ér száz kérő szó, egy jókor adott jogos nyakleves helyett???!!

nemrasszista 2008.03.27. 00:05:10

Ehhez hasonló cigánypurdékat a Lauder Javne iskolába (legalább 50% legyen az arányuk). Természetesen a deszegregáció jegyében!
Gondolom ez ellen még az SZDSZ sem ajvékolhat. Integráljuk együtt ezeket a "félreértett csiszolatlan gyémántokat".

nemrasszista 2008.03.27. 00:41:11

Az sem volna haszon nélkül való, ha a TANÁROK egységesen foglalnának állást a deviáns állatok iskolából való (esetleg állatkertbe?) eltávolításának ügyében. Erre egy határozatlan idejű munkabeszüntetés (NEM sztrájk!) jó is lehetne. Mondjuk olyan követelésekkel, hogy ne legyen kötelező 18. életévig tanulni, jó lesz a 14 is, mint régen (aki akar úgyis továbbtanul). Az erőszakos deszegregáció minden módszere legyen tilos (a kormány ma leginkább a pénzek teljesen igazságtalan elosztásával próbálja ezt rákényszeríteni az iskolákra). Ne lehessen elmegyenge, deviáns, emberalatti lényekkel összekényszeríteni a normálisokat.
Stb...

Ha a tanárok 2/3-a ebben részt venne (pár hét, max 1 hónap!), az olyan csapás lenne erre a diktatúrára, hogy azt nem élhetné túl!
(Sajnos a Fidesz nevű képmutató képződmény profitálna ebből valamennyit, de még azokkal is jobban járna(?) az ország, mint ezzel a bandával.)

Anand 2008.03.27. 01:37:05

Először is: szörs, te egy undoritó patkány vagy. Másodszor: "T"-vel egyet értek, tűrhetetlen, ami megy. Ha én tanár lennék, az ilyen szemétláda gyereknek olyan pofont adnék, hogy a fal adná a másikat. Az olyanok csak ebből értenek. Senki sem tehet büntetlenül ilyet senkivel sem, amit egyes cigánygyerekek megengednek maguknak.

T 2008.03.27. 07:31:21

Látom azért vannak itt még normális emberek akik rájöttek arra pl.Anand, Yericho850, hogy elsősorban nem azzal kell törődni hogy a tanár használt e csúnya szót, egy ilyen eset utá. Ezzel csak szokásos jól liberált módszer szerint nem a problémát oldjuk meg csak maszatolunk. Látom itt is meg kell még halnia néhány kollégának hogy változások legyenek, mert addig úgynézki csak maszatolás lesz.

Meg majd rájön szörs is ha a saját bőrén tapasztalja ezeket a dolgokat, láttam már olyan illetőt, az eset után ő lett a legradikálisabb ismerősöm, addig meg ő is nyomta ezt a liberális maszlagot.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.03.27. 08:14:09

Sajnos T, a szörs-félékben van meg az a fajta egoizmus, hogy alkalmasnak találják magukat vezető-irányító-törvényalkotó szerepre. A többieknek megvan az egészséges(?) önkritikájuk arra, hogy kifogást találjanak önmagukban.

Gondolkodtál már azon, hogy miért van ennyi idióta vezető helyen??? Hát ezért! Mert akinek esze, tehetsége és embersége is alkalmassá tenné, az önmagát alkalmatlannak találja. Ha pedig mégis ilyen ember kerül vezető szerepbe, a többi egoista akasztófa-szökevény kicsinálja.

Ez nem az élet törvénye, ez Mo. törvénye:-(((

Gilderoy 2008.03.27. 08:24:51

Ez a fajta liberalizmus, amit itt nyomatnak már húsz éve, megbukott, nincs itt mese. Lehet magyarázni, de se a cigányellenesség nem enyhül, se a romák nem zárkóznak fel, úgyhogy kész, ennek így vége, legalábbis a pozitív hatásait illetően. Egyébként sajnos még nincs.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.03.27. 08:51:43

Kedves cigányozók...
tessék villamossiklatást nézni, színfehér gyermekek előadásában...
vagy az nem erőszakos cselekedet?
vagy akkor már rögtön nem probléma, ha nem cigányok csinálják?
ejnyemár...

Tanárnő 2008.03.27. 09:39:15

A cigánykérdés, egy nagy kérdés, és rengeteg problémát fog szülni, ha egy átfogó szociális intézkedéssel nem változtatunk-nak a helyzetükön, és itt nem a segélyek növelésére gondolok, hanem a tudatosság kialakítására. Élő példa és minta lehet a romáknak az a közülük kierülő, dolgozó és megbízható ember, aki figyel a családjára, adózik és dolgozik. Az a szemlélet, hogy gyereket gyártunk a világra, mert a gyerek pénzt hoz, nem lehet követendő és általános, elfogadott példa. Meg kell őket tanítani már óvodában arra, hogy tudatosan éljék az életüket és céljaik legyenek, ehhez viszont kell egy elfogadó társadalom, kell a romák pozitív hozzáállása, egy jól működő szociális háló, és törvények, melyeket ők is betartanak.
Az igazi probléma nem az iskolában van, csak ott kezdődik. Az elkeserítő az, hogy a gyerekek többsége, lehet roma, vagy sem-teljesen mindegy, céltalan, nem szeret sem dolgozni, sem tanulni, lézengenek, agresszívek, tombolonak mert feszültek.
Tombolnak, garázdálkodnak, mert tele vannak indulattal. Nem tudják megfogalmazni, mi a bajuk, mert otthon kapnak azért enni, meg van nekik márkás jó öltözetük, azt hiszik azért, mert szeretik őket.

Pedig dehogy, azért van csinos ruha, hogy le ne maradjanak a többitől. Versenyt akarnak tartani.Aztán amikor ezt a versenyt képtelenek a szülők finanszírozni, akkor lehet mindenféle ilyen-olyan üzlettel a havi apanázst kiegészíteni.

A katasztrófa csak az lesz, hogy ezek a gyerekek nem fognak alázattal, napi 8 órában dolgozni. Kevés munkával szeretnének jól élni, mert így nőnek fel. Nem kell teljesíteni, mert az eddig úgyis jó volt.
Az iskola tehetetlen, a szülő érdektelen, a gyerek meg a kettő között kallódik. Egy elkallódott gyerek, tök mindegy, hogy cigány vagy sem sosem lesz a társadalom hasznára.
A felháborító viselkedésüket pedig közöny fogja fogadni, mert senki nem kockáztatja meg, hogy egy buszmegállóban leköpjék, vagy megverjék, mert nem bírta és szólt, hogy ne verjék szét azt, ami másnak érték.
Ja, és a tamponnal dobálózó lányból, meg a tanárt verő fiúból milyen szülő lesz? Már csak azért, mert ugye tudjuk, hogy a gyerek számára elsősorban a szülő a minta.

Tanárnő 2008.03.27. 09:45:21

Ja, egy komment még.

Tavaly nyáron történt, nem tudom hallottatok-e róla?

Ugyan nem iskolában történt,hanem az utcán de egy tanárnőt hátbaszúrt egy állítólag terhes nő, mert nem adott neki cigarettát. A nyílt utcán ölte meg, egy kétgyermekes anyát, egy köztizteletben álló embert,akinek annyi volt a bűne, hogy nem volt nála cigaretta.... 2007. nyarán történt az eset..

Ennyit ér egy ember élete annak, akinek nincs veszíteni valója, és aki a perifériára szorult, és azt hiszi az erőszak bármire megoldás lehet.

hm 2008.03.27. 09:50:20

Az Olaszliszkán meggyilkolt tanár sírját rongálták meg (Tiszavasvári)

Március 13-án egy hozzátartozó tett feljelentést a Tiszavasvári Rendőrkapitányságon, hogy az Olaszliszkán meggyilkolt tanár sírját valaki megrongálta. A helyszíni szemle során a rendőrök megállapították, hogy valaki (vagy valakik) átbicikliztek vagy kerékpárt toltak át a temetőn. Ennek során több más sírral együtt áthaladtak a néhai Szögi Lajos sírján is, látható nyomot hagyva a földön, illetve felborítottak egy tartóban elhelyezett virágot és egy mécsest. Rongálási kár nem keletkezett. A rendőrségi adatgyűjtés szerint valószínűsíthető, hogy nem szándékos bűncselekmény történt. A feljelentő kegyeletsértés vétsége miatt megtett magánindítványát az ügy irataival együtt a Tiszavasvári Rendőrkapitányság megküldi a nyomozás elrendelésére illetékes bíróságnak

Tn 2008.03.27. 09:58:37

Haláleset 2007/07/05 20:58
Isten nyugosztalja a tanárnőt. Akit Újpesten egy szál cigaretáért meggyilkoltak.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.03.27. 10:16:26

index.hu/x?cbl=2&c15_29=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fpolitika%2Fbulvar%2Fdiak2715%2F

Ezek mind egyedi, elszigetelt esetek - mondanám, ha szóvivő lennék és lenne az a pénz, ami elég vastagra érleli a pofám bőrét.

Privát véleményem, így nem tartozom számonkéréssel senki felé, hogy cigánykérdés igenis van, de nem úgy, hanem amúgy, mert izé meg hozé... az utcámban lakók 90 %-a útálja a cigányokat. A 10 % mi "magyarok" vagyunk:-)

Én nem zárom az autómat, ha az utcán szerelem, éjszakára sokszor a szerszámok is ottmaradnak. Eddig egyedül a cigány kőműves mester állványai tűntek el a háztól, amíg nem volt kerítés. Ő tudja ki volt...

Speciel az iskolai oktatás ellehetetlenülése a tanulók magaviseleti (szülői okra visszavezethető) okből szerint nem cigány-kérdés, hanem kulturális és szociális GYALÁZAT. Mégpedig részint azért mert csakugyan nem lehet még nagyvonalakban sem a kizárólag a cigány-etnikum számlájára írni, másrészt ez korosztályi probléma, ami szvsz már most is több évtized múlva bekövetkezendő szociális katasztrófa hírnöke.

Még mielőtt Nostradamust kiáltana bárki:

1. A jelenlegi 8-18 éves korosztály etnikumtól függetlenül neveletlen, kezelhetetlen. Miután már szülei sem tapasztalták a porosz (és/vagy Makarenkoi) nevelési módszereket, így azt is mondhatnám, hogy eleve képtelenek lennének szülői feladatok ellátására. Így aztán könnyű Mo-n 180-as IQ-t elérni, hiszen a többség deviáns, dilettáns. (Bocs, ezt így hívják és nem sértés akar lenni)

2. Ez a jelenlegi 18 év fölötti korosztály - lévén nagyrészt nevelésre alkalmatlan - nem fogja tudni "kitermelni" azt a következő 1-2-3 generációt, aki öreg napjaira jólétét, pihenését és nemutolsó sorban MEGÉLHETÉSÉT hivatott kitermelni (ld: előző anyázó megjegyzésem arról, hogy ki kit tart el az adóforintjából).


Én csak azért nem pánikolok, mert 63 éves várható életkorral esélyem sincs 67 évesen nyögdíjba menni:-( Apámnak se volt (élt 55 évet)

A fiam (és a hírben szereplő köcsög vagányok) helyében viszont aggódnék a jövőm miatt, feltéve hogy szándékukban áll megérni azt a kort...

Mindenki Fake 2008.03.27. 10:36:33

A legszomorúbb az, hogy ez az eset is csak azért került a médiába, mert felvették egy mobillal. Vajon hánya hasonló eset történt és történik naponta ezekben az iskolákban, főleg ahol ilyen tehetséges igazgatónő regnálása mellett csak eltussolják az ilyen ügyeket.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.03.27. 10:45:21

Már megint:

index.hu/politika/bulvar/villamos0326/

1. Ha napi jelenség, ki és miért nem tesz ellene semmit??? Nincs szabadidős rendőr, aki fejpénz vagy óradíj fejében utazgat a BKV-n??? Illetve a Metro-őrség vagy mi a töcs, az csak az átlagutasok vegzálására vannak tartva???

2. Ez nem rongálás!!! Attól hogy nem történt sérülés, tulajdonképpen merényletet hajtottak végre egy tömegközlekedési jármű ellen, így ha nem is terrorcselekménynek, de minima közlekedés biztonsága elleni bűntettnek, köznyugalmat súlyosan megzavaró (csak alkalmasnak kell lenni, ez a kitétel) csop. garázdaságnak, vagy bármi másnak minősíteném!!! Vagy Bp-en nincs erre erő, eszköz, igény???

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.03.27. 10:47:00

Ne javíts, látom: közl. bizt. elleni btt...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.03.27. 10:49:01

A lényeg: ezek se nyugdíjasok vagy vasgyári melósok voltak...

jobb · http://http//blog.hu/goldmine/hedgehog.php/397298 2008.03.27. 12:54:11

25-évvel ezelött én is ebbe az iskolába jártam,de akkor ez elképzelhetetlen lett volna igaz, hogy akkoriban csak 1 brazil járt a mi osztályunba és ha volt vele valami probléma az apja rögtön pofánvágta(mindig a tanárnak adott igazat)Egy KANIZSAI VINCE egy HATOS SANYI BÁCSI egy FARKAS MARIKA NÉNI lerendezte volna az ilyen férgeket!!Ma sajnos ez nem lehetséges mrt mindenki azt csinál amit akar és a tanár keze is meg van kötve.Az orkot azonnali hatállyal kirúgni(az igazgatónő szégyellje magát)

Gejza 2008.03.27. 13:48:53

Egyetértve a felháborodott tanerőkkel, megyjegyezném, hogy Mo.-n a pedagógusképzést sikerült hihetetlen mértékben lezülleszteni. Akit a 70-es, 80-as években nem vettek fel sehova, hát tanárképzős lett minimális pontszámmal. Ho Shi Min-ről már ne is beszéljunk. (Kőagyúak menedéke) És mindez még laza makarenkói keretek között (koki, pofon, körmös, stb.). Valahogy sokan úgy érzik, bármely felsőfokú végzettséggel lehet tanítani. Felnőtteket esetleg, tanfolyami szinten oktatni, de általános és középiskolában semmi esetre sem. Ha jól tudom az atrocitás áldozata is hosszú éveken keresztül tudományos kutató volt és nagyjából 15 éve óraadó tanár.

kukko 2008.03.27. 14:21:16

Kedves Gejza és a többiek, akik a tanári képességeket megkérdőjelezik! Igazat adok nektek, de a tanárok többsége csak "átlagos képességű" tanár. Persze van egy-két zseni is, de a tanári pályan erkölcsi és anyagi megbecsültsége miatt valószínűleg ők nem tanárnak fognak elmenni. A maradékért meg majd az elitgimnáziumok megküzdenek, ahol egy "átlagtanár" is hatékony munkát tudna végezni.
Meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy ha a gyerekem nem átlagon felüli talentum, akkor csak egy átlagos iskolában kap majd helyet. Ha meg a szabad iskolaválasztás megszűnik, akkor ez a gyerek, aki vascsővel ütögeti a tanárát, mellette fog ülni majd a jövő zsenijének, és "dudva lesz a dudvák közt az ananász"

torkigvagyok 2008.03.27. 14:29:19

Na kiborult a bili...
Egy csomó hír jelent meg iskolai erőszakoskodásról. Mert bizony volt az eddig is, csak a szégyenteljes dolgokat nem "teregettük ki".
Nekem nincsenek illúzióim a közoktatásról: nagyon meredek lejtőt látok magunk előtt!
A mai ifjúság nem buta vagy hülye, csak neveletlen. De nagyon neveletlen. Ennek a generációnak az egész élete magatartásbeli zűrökkel lesz tele.
Mert kihagytak egy FONTOS nevelési módszert az életükből: ezt módszert a tanárokba beleverik a Főiskolán és az Egyetemen! Ez a fokozatosság elve! Csak olyan joghézagos és vacak oktatási törvényeket hoztak, hogy lehetetlen minden téren ezt a módszert alkalmazni.
Fokozatosság elve: (egyszerűen)
1. Először mondjuk szépen!
2. Másodszor mondjuk határozottabban!
3. Erélyesen megparancsoljuk a gyereknek, hogy dolgozzon, s egyben viselkedjen rendesen!
4. A Törvény nem enged többet...

Ezek után látom a sötét jelent és a sötét jövőt. Már annak is örülnék, ha a bekövetkezett botrányok után a Fene Nagy Kormányunk legalább némi jogi "tűzoltást" végezne! Megfelelő jogi és civilizált módon feltétlenül, s mellette vegye figyelembe a gyermek életkori sajátosságait, de legyen a gyermek büntethető!
Különben az egész egy nagy katasztrófa! Aki most tanárnak tanul, no ők fogadják őszinte részvétemet. Sok erőre lesz szükségük.
El tudnám mesélni, hogy ezt Japánban hogyan csinálták és csinálják, csak kissé hosszú. De az tény, hogy Japán vezető nagyhatalom, mert ott példaértékű a nevelés és oktatás! Japánban az egyik legfőbb nemzeti ügy az oktatás magas szinvonala! Meg is van az eredménye! Szeretném ha itt is ez lenne, mert ha ott megoldható, akkor itt is, mert emberek csinálták, csak akarni kell! Japán vezetői akkor is sokat tettek a közoktatásért, amikor az országuk szegény volt...

laszlo pajtas 2008.03.27. 14:33:38

Javaslataim a torvenyhozasnak: az iskolakotelesseg eltkora legyen 14 ev. Utana, ha egy gyereket legalabb harom helyrol rossz magaviselet kirugtak ne kelljen felvenni egy iskolanak sem. Onnentol viszont ne jarjon a szuloknek se csaladi potlek, se kozmu kedvezmeny. azt hiszem a szulo jol megrakna a gyereket, ha nem viselkedik rendesen az iskolaban. ez innentol nem rasszista torveny...szivem szerint meg az evismetlesre bukottak szuleitol is megvonnam a csaladi potleg bizonyos szazalekat, de ez egy hosszu vita

torkigvagyok 2008.03.27. 15:14:58

Kedves Laszlo Pajtás!

Megleptél javaslataiddal, eléggé határozottak, nagyon tetszenek! Ilyen jogi következményekkel minden szülő "odafigyelne" alaposan csemetéjére!
De ebben a liberális mocsárban kétlem, hogy a képviselőink mernének ilyen határozottak lenni. Most is van egy csomó törvény az iskola védelmére, s benne a gyermek védelmére, csak éppen hoztak egy csomó ostoba "bénító" törvényt is, mert a mai hatalomnak csak szükséges rossz dolog a tisztes magyar közoktatás szinvonala. Nekem aki csak egy tanár a sok közül, abszolut becsületbeli ügy az iskola, a kormány meg csak Pató Pál úr mintájára cselekszik.
De az ötletek nagyon tetszenek! Gratula!

áginagyi 2008.03.27. 16:33:38

Az alábbi írásomat nyolc éve közölte egy kisváros (Szentendre)legnagyobb lapja. Akkor még aktív pedagógus voltam, és minden szava a cikknek saját tapasztalaton alapult. Arra gondoltam akkor, hogy lesznek mindkét oldalról reagálások, pedagógusok, akik megvédenék a mundér becsületét, mások, akik az írást kiegészítik a saját "élményeikkel". Abban reménykedtem, hogy elindul valamiféle párbeszéd, lehetőség arrra, hogy ne romoljon el minden még jobban. Nos, nem nem történt semmi. Azóta tudom, hogy előbb-utóbb bomba fog robbani. Most robbant, sajnos a legrosszabb válaszok kapnak nyilvánosságot, Ranschburg Jenőt és Vekerdy Tamást, Winkler Mártát (van aki még tudja, hogy kicsoda Ő?) egyre kevesebben olvassák, hallgatják, így aztán ott vagyunk, ahol vagyunk.
Tehát itt a valamikori cikkem.
"ÚTRAVALÓ"
Ha találkoznék avval a bizonyos jóságos tündérrel, akitől bármit kérhetnék, az lenne a kívánságom, hogy minden szülő, akinek gyermeke valamilyen oktatási intézményben tölti el napja nagyrészét, láthatatlanná váljék. Úgy egy-két napra. Azt hiszem, hogy a leghívebb pedagógus rajongók is látnának olyan dolgokat, ami megrendítené őket bizalmukban. Ennek az írásnak is az a célja, hogy felrázza azokat, akik csak egymás között mernek az óvodai, iskolai gimnáziumi apró tragédiákról szólni, féltve csemetéjüket a megtorlástól. Most biztosan, számosan a szívükhöz kapnak, árulót kiáltanak, túlzásról beszélnek, s én elnézést is kérek azoktól, akiknek nem kell ezt az inget magukra venniük. Ne is tegyék, de ne is vállaljanak szolidaritást senkivel, csupán a mundér becsülete érdekében!
Tudom, minden rossz mellett legalább két jó dolgot lehetne említeni, de ez nem mérlegkészítés. Ugyanis, ha van szakma, ahol nem szabadna soha selejtet gyártani, akkor ez az. Minden eset olyanokkal történik, akik védekezésre képtelenek, s teljesen kiszolgáltatottak. Azok a gyerekek lesznek felnőttek, akiket megpofoznak, akik elé beállnak a sorba, akiket naponta húszféle módon értékelnek, akiket azon akarnak rajtakapni, amit nem tudnak, akiket lehülyéznek, akiknek leragasztják a száját, hogy ne beszélgessen alvásidő alatt, akinek felborítják az asztalát, ha nem figyel az órán, akinek felolvassák a levelét a többiek előtt, akik észreveszik, hogy a tanárok több kakaót kapnak a tejbegrízre, mint ők, akik inkább összepisilt bugyiban ülnek délutáníg, mert félnek a megszégyenüléstől, akiknek elmaard a testnevelés órájuk, mert "rosszak" voltak, akikhez odavágják a kulcscsomót, mert beszélgetnek az órán, akit lopással gyanúsítanak, de nem kérnek tőle bocsánatot, ha alaptalan volt a gyanúsítás, akit kamaszlány létére fenéken rúgnak, ha rendetlenkedik, akinek meg kell enni azt is, amit legszívesebben kihányna, s akik már mindezen már meg sem lepődnek, mert számukra egyszercsak természetes lesz, hogy a nagyobbak ezt tehetik a kisebbekkel. Nagyon várják, hogy ők is nagyok lehessenek, s ne reménykedjünk abban, hogy a megaláztatásokra nem fognak emlékezni. Ne reménykedjünk abban, hogy ők másképpen lesznek felnőttek, (vagy alig-felnőtt kamaszok )mint mi. Nem. Azt fogják vissza- és továbbadni, amit tőlünk kaptak. Azt gondolom, nem lehetünk büszkék az útravalóra.
Sokan mondják felnőtt korukban, hogy ők is rendes emberek lettek, pedig.... s itt jönnek a klasszikus esetek arról a bizonyos "igazságtalan pofonról", a szigorúságról, ami csak hsznált nekik, és így tovább. Elhiszem nekik, egy apró megjegyzést hozzátéve. Nem ezért, hanem ennek ellenére lettek olyanok, amilyenek lettek.
Tévedés ne essék, nem vagyok híve a parttalan gügyögésnek, csupán hiszek abban az egyszerű igazságban, hogy a gyerekeket nem lehet eléggé szeretni. Minden jó szó, minden szép mozdulat, megértő odafigyelés kamatostól térül meg. Legyünk annyira önzők, hogy ezt célozzuk meg!"

Befejezésül csak annyit még, hogy a rendszerváltás de lehet rendszer változás is tőlem) előtt három négy évvel indult meg valamiféle erjedés az oktatásban. Jöttek és maradtak olyan fiatalok a pályán, akikben reménykedni lehetett, hogy valóban érteni és szeretni fogják ezt a munkát. Csalatkoznom kellett. Nagyon sok oka van, (megérne sok--sok beszélgetést a nyilvánosság előtt)de a lényeg mégis az, hogy a régi hülyék összefognak az új hülyékkel és megy minden tovább, egyre jobban lesüllyedve a mocsárba.
Ez a mondat annak a hozzászólónak van címezve, aki új erőként az űrbe lőné a problémás és szerinte "hülye" gyerekeket. Én viszont őt már most eltanácsolnám erről a pályáról, ha módomban állnae, akkor el is zavarnám. Sajnos azonban bizakodhat, mert nyerő lesz ebben az országban, fogadni mernék, hogy most is "elismert" valaki a maga helyén.

Egy volt logopédus-fejlesztő pedagógus, aki hosszú ideig tanított általános iskolában, tehát valódiak a tapasztalatai.

áginagyi 2008.03.27. 17:20:15

Úgy gondolom, hogy lenne még egy pár mondatom az egészhez.
A "cigányozáshoz" egy aprócska történet. A fiam 25 éve volt alsós, reggel jelentett az osztályfönőkének, s a hiányzók között említette az egyetlen cigány osztálytársa nevét. A tanítónő visszakérdezett a következőképpen. "Hiányzik? Kinek?Mert nekem nem!" Az a kisgyerek nem volt deviáns, csak cigány.
Továbbá. Az előző hozzászólásomban nem említettem meg a szülők felelősségét. Minden olyan kommentárral mélyen egyetértek, akik erről sem feledkeztek el. Semmivel nem kevésbé (sőt) bűnös az a szülő, aki felelőtlenül, szeretet nélkül, elhanyagolva a legfontosabb teendőit "neveli" a csemetéjét.
(csak egy adalék) Ugyan mennyi pénzbüntetést érdemelne az a felnőtt, aki a gyerekét nem csupán nem ülteti be a biztonségi ülésébe, de attól sem riad vissza, hogy az első ülésen vigye minden biztonsági intézkedés nélkül? Naponta többel is találkozom az utakon, a magam részéről én még a kocsijukat is elvenném, a tévében viszont "csak" az ittas vezetőkről szólnak a hírek.
Tényleg az az érzése az embernek néha, hogy ebben az országban sikk átlépni minden szabályt, és minél hülyébb valaki, annál nagyobb az ázsiója.
Az integrációról pedig heteket, hónapokat kéne beszélni, mert nem az elvekkel van baj, hanem az a probléma, hogy az elvek mellé sem tudást, sem feltételeket nem biztosítottak. Csak látszat megoldások születtek, s megy mindaz tönkre, ami valamikor legalább csírájában kezdett kialakulni.
Senki, de senki, semelyik kormány nem volt képes lényegi változtatásokra, mert ugyanúgy, ahogy mindenben, nem voltak képesek egymásra figyelve, a másikat meghallgatva közös nevezőre jutni, így aztán minden váltáskor elsőnek romboltak, azután kapkodtak, .....nem is folytatatom tovább. Szomorú vagyok és úgy érzem, hogy az alagútban azért nem látni a fényt, mert ránk is szakadt.

áginagyi 2008.03.27. 17:27:24

"torkígvagyok"-nak

Egyetlen adalék a "nagyszerű japán oktatáshoz": Abban az országban legmagasabb az iskoláskorúak öngyilkossági rátája.

zt 2008.03.27. 17:39:18

végül nem álltam tanári pályára, éppen a fenti gyakorlatos tapasztalataim alapján, úgyhogy áginagyi megnyugodhat:)
viszont ahhoz a nézetemhez az életem minden területén ragaszkodom, hogy aki visszaél a neki egyenlően és bőkezűen szolgáltatott bizalommal, az nem érdemli, hogy figyelmet és energiát fordítsanak rá. sajnos nem egy magánéleti és szakmai példát láttam, látok a környezetemben, hogy megmaradjak ebben a hitben,. kezdve wegy barátnőm sokadszorra visszafogadott hűtlen szerelméről, aki mindannyiszor megcsalta és emg is fogja, hiába bizonygatja az ellenkezőjét, apám karrierjén át, aki egyszer hitt a barátságban, és kihúzta a pöcegödörből a mára millárdos barátját, aki a jogos és nem is nagy munkabérét máig nem fizette ki. egészen egy volt gimnáziumi osztálytársig, akinek a kihágásai ellenére bizalmat és átengedést szavazott a tanári kar - ezt ő a igazgató megverésével viszonozta.

szóval én nyíltan és bizalommal közelítek mindenkihez, de ha ezzel visszaélnek, akkor vállalják a következményeit.

úgy vélem, a fenit esetre sem tudok mést modnani, mint hogy ez a fiú eljátszotta a bizalmát a tanárának és az embereknek, tehát nem érdemli meg, hogy ezentúl a nem vétkes társaival egyenlő bánásmódban részesüljön.

Tanerő 2008.03.27. 18:32:13

László pajtás, azt kell mondanom, igazad van, bár nehezen mondom ki. Én jobban örülnék, ha a gyerekek, minél tovább ülnének az iskolapadban, ha ülnek, és főleg tanulnak. Szüksége lenne az országnak tudós, tanult emberekre.
De pont ezért, lehetségre lenne szükség, hogy azokat, akik nem hajlandók a tanulásra, viselkedésre az iskolákban, el lehessen távolítani a többiek érdekében.
Van egy égetni való hetedik osztályom. Sajos nagyon nehéz csapat, 80%-a súlyosan magatartászavaros. A szülők egyike sem foglakozik a csemetéjével, a háttér mindenütt nagyon rossz, napi szinten állok kapcsolatban a gyermekjóléti szolgálattal is.
A minap megkérdeztem egy tanügyi szakértőt, aki ugye ért a jogszabályokhoz, mit tehetek, ha a gyerekek egyáltalán nem hoznak felszerelést, nincs náluk matematika órán vonalzó, razórán festék, magyar órán könyv, és ezért nem tudnak dolgozni. Házi feladatot egyáltalán nem csinálnak, nem tanulnak. Folyamatosan hetedik órában maradok én ott velük, és gyakorlom magyarszakos létemre a matekot, a törit velük. Hogy vegyem rá, a szülőket, hogy foglalkozzanak csemetéikkel.
A válasz a következő volt: "Nincs rá jpgszabály, nem tehet semmit, ugyanis az nem a joga, CSAK a kötelessége."
Hát kérem itt a baj. A kötelesség szó úgy látom ebben az országban kissé átértékelődött. A kötelesség valami, amivel minek törődjek, senkinek nincs joga számonkérni rajtam. A jogom az más. Az jár nekem, ha sérül, a szám jár, médiához, sajtóhoz fordulok, követelem. De hogy kötelességem is van az kit érdekel.
Most kiderült, nincs jogom hetedik órában ott tartani a gyerekeket sem, mert joguk van hazamenni tanítás után. De mi lesz velük később? A mostani bizonyítványuk már beleszámít a felvételibe. Azzal nem sérülnek a jogaik, hogy nem törődünk a jövőjükkel?

Nzoltan 2008.03.27. 19:00:41

Felháboító az igazgatónő és a rendörség hozzáállása.
A megoldás az lenne a fiatalok túlkapásaira, hogy a szülő is büntethető legyen az ilyen esetekben. Végül is elsősorban ők nevelik a gyereket, nem az iskola.
Persze divat lett minden felelősséget az iskolára hárítani.

Az látszik hogy, az egyre kitolódott gyerekvállalás ellenére nem elég érettek az emberek a gyerekneveléshez. Valahogy nincs idejük foglalkozni a csemetékkel és nem azért mert sok a dolguk, mert az régebben is volt hogy valaki nagyon elfoglalt volt, hanem a szülők lusták, és magukkal vannak elfoglalva. Sokkal könyebb a csúzmarijja új részét nézni, min a gyerek leckéjét ellenőrizni.

Nzoltan 2008.03.27. 19:07:46

Ne várjunk a kormánytól valamiféle előrelépést az ügyben a jogi szabájozást illetően, ugyanis egymással vannak elfoglalva a politikusaink. Ez nem csak a Feriékre igaz hanem a Vikiékre is. Más sajnos meg labdába se rúg.

Tanerő 2008.03.27. 19:30:01

Sajons ez így igaz. Vagy sarkunkra állunk, és a személyes életünkben megoldjuk a problémákat, ahogy tudjuk, legyen szó megélhetésünkről, gyermekeinkről, vagy marad minden megoldatlan. Hát, jogok, vagy kötelességek, én bizony bent tartom a tanítványaimat, mert nem ártana arra is gondolni, hogy mi lesz, ha egyszer az ő kezükbe kerül az ország.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.03.27. 21:34:26

Áginagyi!

Azt hittem, a cigányozáson már túlléptünk azzal, hogy a jelenség nem etnikai, hanem nevelési kérdés. Tehát beszéljünk nagy általában a helytelenül nevelt, vagy inkább neveletlen, méginkább direkt módon deviánsnak nevelt kamaszokról.

Még egy kérés: a japán iskolások öngyilok-rátájával se példálózzunk addig, amíg akkora mentális szakadék van egy japán és mármely más nemzet polgára között, hogy a földgolyó kevés lenne betemetni. Van egy "Kamikaze" c. könyv, abban le vagyon írva, hogy mivel tartozik egy kamasz a császárának és a családjának, továbbá miként válik egy bamba vagy arrogáns kamasz fegyelmezett szamurájjá, önfeláldozó kamikázévá. Állítólag ott sok minden azóta nem változott, 'tán császár már nincs...


Még egy őszinte vallomással tartozok: gyűlölöm a tanárnőket. A rokonságban is adódik, laktam is albérletben egynél 3 hónapot, és főiskolás szobatársam is képes volt vagy 2 évemet rááldozni egy tanképzős leány időnkénti társaságára.

Azt nem tudom, hogy most milyen elvárások vannak a tanár- vagy tanítóképzőkben, de amikor műszaki fősulis léttünkre láttuk hogy mire kapnak zsinórban ötösöket... hát ott rontottuk el, hogy szabadidőnkből nem áldoztunk egy ilyen diplomára is. Mégegyszer bocsánat, de az elvárások ott és akkor pofátlanul alacsonyak voltak, mondhatnám hogy aki le tudott érettségizni, az egy tanárképzőt is "meg tudott csinálni". Mégegyszer Mea Klumpa, persze azóta lehet hogy az élet a legtöbbüket kikupálta, nekem mindegy, de a "világmegváltásos" és "küldetéstudatos" tanerőt valóban verni kell, minden alkalommal, amikor elkezdni a kioktatásos-sipákolós szövegét vagy az "emberfők kiművelésére tett elhivatottságát kezdio bizonygatni:-)))

Mindegy, témához nem tartozik, a rossz gyereket ütni-vágni kell mint a répát, ha apa/anya reklamál, őket is:-)))

2008.03.27. 22:48:38

Miért égeti az igazgatónő a beosztottját Nyilvánosan?...Miért fenyegeti meg ezek után a folyosón?...Miért teheti meg, hogy ilyen körülményeket
teremtet a fenntartókkal?, miért engedi hogy látszat Iskolaszék működjön az általa vezetett intézményben? Miért dolgozik ilyen státusban az ilyen vezetésre alkalmatlan ember?
Miért?

torkigvagyok 2008.03.28. 14:19:48

Áginagyi rosszul gondolkodsz! Egy társadalom az egy rendszer! Ne ragadj ki belőle egy statisztikai adatot és ebből ne következtess vissza elítélően az egész rendszerre! Több évtizede vagyok tanár, hazai gyermek öngyilkossági adatokkal is tudok szolgálni. De e szomorú tények mellett, azt kell kijelentenem, hogy jobb, sokkal jobb a japán oktatási rendszer! De jobb a norvég, a finn, a svéd, a francia és az olasz. Mert ezekre közvetlen rálátásom volt, nem szeretek általánosságokban beszélni, ill. írni.
Más:
Olvasom itt sok pro és kontra véleményt, nézem a híreket az újabb iskolai balhékról, gondolkodom rajta sokat, de arra a következtetésre jutottam, hogy megvadult az ország, csak az indulat, a harag, az intolerancia és közöny!
A Parlament létrehozott egy vizsgáló bizottságot az elharapózott iskolai agresszió kivizsgálására. Láttam a megbizottat nyilatkozni. Nos szerintem van egy új gittegylet, majd elbizottságoznak néhány hónapig, aztán nem történik semmi sem. Az eddigi Parlamenti vizsgáló bizottságok hatásfoka igen gyenge volt, lásd "olajügy", "bankügyek", stb., stb.
Marad a pesszimizmus, hiába tépem itt a számat, csak az indulatokat szaporítom tovább.
Vége.
Ennek az egyenletnek nincs megoldása...

Mushi 2008.03.31. 15:35:01

Mikor általánosba jártam, volt nálunk egy, mondjuk úgy, az átlagnál barnább bőrű lány. Akkor még csak visszaszólt a tanárnak,és maximum magában átkozta vagy fenyegette. Nyílt "terrorról" szó sem volt. Ennyit változott azóta a világ, pedig nem húsz vagy tíz év telt el..
Ha valaki meg meri említeni, hogy ezeknek a nagy többségét kik is követik el, máris rasszizmussal vádolják. Itt szó sincs ilyenről, csak ritkán hallani olyant, hogy egy magyar gyerek verte meg a tanárát.
Mert rendes gyerek nem azt látja otthon, hogy jól van fiam, megverted a tanárt, jól tetted, legközelebb már a szemét is szúrd ki, mert MEGTEHETED. Egy cigányra nem azok a törvények vonatkoznak, mint a magyarokra, ezt valljuk be.

torkigvagyok 2008.04.11. 13:27:32

Nos Tisztelt olvasók!

Az emberi természet hozta önmagát és egyben régi formáját: minden csoda 3 napig tart!
Eddig tartott...
E téma már senkit sem érdekel.
Gondoltam, hogy ez így lesz...
Már van azóta más, amin lehet mérgelődni.
No ebben van a polita és a politika csinálók hatalma!
süti beállítások módosítása