Megannyi dolog van, amivel büszkélkedhetünk. Sorolhatnánk a termékeket és tájakat, amikről az embereknek kicsi országunk ugrik be. Charlize Theronnak még Törökországban is hazánk jut eszébe, amikor a fővárosban autókázik, és némi képzavarral Budapestnek véli a helyet. Pedig nem is ismeri igazi rejtett titkainkat, köztük is az egyik legérdekesebbet, a vasúti átjárót.

Görögországban az üdülőövezetekben is a szokott módon működik a fényjelzés. Szeretném kihangsúlyozni, hogy jelzés. A vonatot már láthatjuk, amikor a készülék pirosra vált, és a szerelvény még ott robog a szemünk előtt, amikor újra fehér villogást láthatunk. A görög hivatal véli olyan intelligensnek az autósokat, hogy azok fel fogják fedezni az előttük haladó soktonnás rögtönítélőt, és nem fognak nekihajtani csak azért, mert a jelzés újra szabad utat mutat. Úgy tűnik, hogy mi magyarok már nem vagyunk ilyen okosak. Friss élményem Pestszentimréről, a Szálfa utca és Nagykőrösi út kereszteződéséből származik. A jelzés pirosat mutat, törvénytisztelő állampolgárként megállok és várok. A vonat pontosan 6 perc múlva meg is érkezik. Ez alatt szép sor gyűlik már össze, a főútról ide bekanyarodni szándékozók már méretes dugót is csináltak a Nagykőrösi úton. Itt szerencsétlen módon közvetlen a vasúti átjáró mellé építették a megállót, és a vonat ugyan már áthaladt a kereszteződésen, de amíg a másik irányba el nem indul tovább, a jelzés nem vált szabadra, így ezt is ki kell várni. Tényleg, hátha a mozdonyvezető visszafelé indul el, és eltolja a kocsikat. Az igazi hungaricum azonban csak most jön.

A Nagykőrösi úton egymás után 40-50 méteres távon belül két fantom vasúti átjáró is van, és mindkettőnél működik még a fénysorompó. Miért fantomok? Mert vonat hosszú évek óta nem jár rajtuk. Nem kell viszont magas IQ-val rendelkezni, hogy erre rájöjjünk, sőt nem is kell ott laknunk. Az egyik átjáróban a sín az egyik oldalon egy bokorban végződik, a másik oldalon már rég átvágták lángvágóval, mert a most működő sín azon keresztül halad. Itt legfeljebb egy Vissza a jövőbe filmből származó gőzmozdonyos időgép tudna átrobogni, de más biztosan nem. A másik átjáróban most éppen akár vonat is haladhatna, de tapasztalt arra járók tudják, hogy nemrégiben még egy hatalmas fa díszítette a vonat néhai útját. Most szorgalmas emberek eltávolították ugyan, mert igen furcsán nézett ki, de vonat továbbra sem jár arra. Az jelzőlámpákat továbbra is karban tartják, ha elromlanak, akkor megjavítják, mert ezt írja elő a szabály. Ahol a sín keresztezi az utat, ott fénysorompónak kell működnie. Igaz, hogy a tilos jelzést szolgáló piros lámpát már rég kiszerelték belőle, mert nem fordulhat elő, hogy arra szükség legyen.

Bizonyára nem nagy tétel ezeknek az átjáróknak a működtetése a MÁV veszteségeinek a listájában, de jól mutatja ez az országunkban élő értelmetlenségek hosszú életét. A Totalcar bő kettő éve írt hasonló helyzetről, ami az egyik egyszámjegyű főútvonalunkon található, de jól tudjuk, hogy egyáltalán nem egyedi esetről van szó. Talán ez a Nagykőrösi úton található példa egyedi abból a szempontból, hogy rövidtávon belül kettő is van belőle, de sajnos egyáltalán nem számít a probléma egyedinek. Ezek után már lassan kezdem belátni, hogy kevés remény van arra, hogy rövid időn belül megvalósuljon az a vágyam, hogy ne 6 perccel a vonat érkezése előtt váltson tilosra a jelzőkészülék. Hiszen Magyarországon ott is pirosra válthat, ahol soha nem is jár vonat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr46371125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pestimrei 2008.03.08. 18:33:38

A XVIII. kerület a hülye ártjárók hazája. Pl. a Halomi úton néha pirosra is vált, mert ott még nem műtötték meg a lámpát. Persze vonat ott se járt ezer éve.

storyline :) 2008.03.08. 18:34:10

Erről az jut eszembe, hogy a sorompó az egyik legfeleslegesebb dolog a világon. Ha nem jön a vonat, akkor nem kell sorompó, ha jön, akkor meg úgyis elállja az utat.

movhu 2008.03.08. 18:38:39

Ismerem a Halomi úton lévőt is :)
Viszont itt Abszrudisztán földjén laknak azért olyanok, akiknek továbbra is a teljes soromporó volna szüksége. Tegnap is volt baleset, igaz nem halálos.

storyline :) 2008.03.08. 18:41:48

Ez a soromporó meg úgy hangzott, mint amikor csúszik a csiga a sínen, és énekel: taram-taram, taram-taram, taramtaramtaramtaramtaramtaram.....

Destroy 2008.03.08. 18:58:36

Vajon mennyi ilyen lámpa üzemel a mi(adófizetők) pénzünkből? Népszavazást a lámpákról! :)

Inimma 2008.03.08. 19:06:21

Biztos van erre a problémára valamilyen "nyugati" vagy más néven "európai" megoldás. A közútakon mostanában a körforgalom az aktuális csodaszer. Erre a problémára: fénysorompó kontra autó ne lenne? Vagy még nincs olyan pártközeli cég, akinek megérné csinálni valamit? Vagy nem írták még ki a tökéletesen levajazható közbeszerzést?

storyline :) 2008.03.08. 19:07:04

Destroy 2008.03.08. 18:58:36

Az csak 5milliárdba kerül, és kb 1000 év múlva már rentábilis lesz a befektetés :D

Palotai Boris 2008.03.08. 19:08:13

A legklasszabb a XV. kerületet Újpesttel összekötő Töltés utcai átjáró. Ezt ugyanis rendszeresn percekig elállja a vonat keresztbe, mert tilos jelzést kap az állomás felől. Egy idő után elunja, dudál, furcsa módon ilyenkor három másodpercen belül megkapja a szabad jelzést. De akkor a munkába igyekvő ember már megőszült a hosszas várakozásban.

A rohadt szemafort 50 méterrel kéne odébbhelyezni, valamint a jelzés váltóját közvetlenül a fénysorompó után és ez a probléma nem létezne többet. De ehhez ész kéne, az meg nincs.

zsoci 2008.03.08. 19:08:29

Azért mieött ilyen okosat írtok nem ártana tisztábsan lenni sorompó működésvel:

Az vált korábban mert nem biztos hogy minden vonat megáll a megállóban (pl tehervonat ? ). Ha pedig nem áll meg hamarabb ér ám oda. A minimális elővillogás+lecsukás 20sec. Ez 120km/h-nál azt jelenti hogy a bekapcsoló pont kb 660mre kell legyen. Ha lassabban jön ezt a távolságot hosszabb idő alatt teszi meg.

A megállóban álló vonat meg azért nem oldja fel mert az utolsó kocsi még nem ment le az érzékelő szakszról ( ez minimum 25 méterre kell véget érjen az átjárótól. )

Az hogy olyan átjárók villognak fehéren amik esetleg semmibe se vezető síneket védenek valóban bafaszság. A vasút nem jogosult magától elbontani, azért meg hogy más elrendeje lusta tenni bármit is. Sima bürökráci, mint annyi minden magyarországon. ( ennél azért kicsit bonyolultam de ez a lényeg )

üdv Zsoci

Kalapos-Skodás 2008.03.08. 19:10:10

Lsz írjátok le azt is, hogy az érintett vasútvonalak (vágányok...) milyen feladatkörűek (mert van nekik ilyen), illetve mi kellene ahhoz, hogy egy szükséghelyzetben engedélyezzék a sorompót. Ettől még csakugyan lehetnének rugalmasabbak a szabályok. De nem lenne ártalmas a hátteret is látni. Ez addig csak puffogás...

movhu 2008.03.08. 19:23:24

Az általam említett egyik szakaszon már egyik irányban meg is szakad a sín, mert el van vágva...
Ugyanúgy, ahogyan a Totalcar-os cikkben említett példa. Ha még is használnák, akkor hamarabb lehetne oda rakni újra a sorompót, mint helyreállítani a sínszakaszt.

gerhardt 2008.03.08. 19:43:42

Szerintem inkább villogjon fehéren, minthogy áthajtsak rajta 90-nel. Sok szopás van ebben az országban, ez már nem rendít meg semmit....

Pet 2008.03.08. 19:46:48

Egy másik baj van ezzel. A rendőrök egyes helyeken éppen úgy használják, mint a kint felejtett 30-as táblát. Oda állnak mérni, konkértan tudok ilyet.
Nagyon veszélyes ott átmenni 40 helyett többel, ahol tíz éve nem jár vonat, ugye kedves rendőrök ?

movhu 2008.03.08. 20:10:30

Igen, az ilyen kiváló hely lesz a MAGÁN traffipax cégeknek is, mert a szabály az szabály, ide is vonatkozik:

mover.blog.hu/2008/01/22/title_19743

lac 2008.03.08. 20:29:46

Belegondolni is rossz, hogy mi lenne nálunk a helyzet, ha egy nap a görög példa szerint mennének a dolgok. Pest megyében naponta letörnek egy sorompót, így hiába a jelzés, önmagában nem ér semmit. De sajnos a vonatba (oldalról) ütközés sem annyira ritka eset, idén már legalább ketten haltak meg ilyen balesetben.

Viszont a használaton kívüli vágányok átjáróinak biztosítása - főleg forgalmas közút esetén - szerintem is csak pénzkidobás.

Palotai Boris 2008.03.08. 20:45:09

Zsoci 500 méterre az inkriminált átjárótól a másik vonalon van olyan, ahol nincs öt méterre a vonat segge az átjárótól, mégis visszaáll fehérre. Igaz, ott csak egy vágány van.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2008.03.08. 20:47:15

Én is Pestimrén laktam majdnem tíz évig, a szüleim a mai napig ott élnek, úgyhogy gyakran van szerencsém mindhárom kamu fénysorompóhoz. Mióta először jártam arra életemben, azóta így működnek...

MÁV-fan 2008.03.08. 20:49:31

Zsoci! Azon a vágányon max. 25 km/h sebességgel lehet menni, 120 az Mo-on csak álom... Ezen a vonalon egy izmosabb óvodás-csoport lehagyja a vonatot...

nyekk 2008.03.08. 21:07:27

Nagyon nagy hiba, ha a fénysorompó túl hamar vált pirosra. Pár perc után a kocsik elkezdenek dudálni, hogy menjél már, mert nyilvánvalóan rossz a fénysorompó. Erre az első megindul, a többi meg utána, és akkor jön a vonat.

nyekk 2008.03.08. 21:10:04

Felirat a vasúti átjárónál, ami jellemzi az erőviszonyokat: "Itt a vonat 10 másodperc alatt halad át. Akkor is, ha Ön kocsijával a sínen tartózkodik."

vanek 2008.03.08. 21:17:55

A Budaörsi úti fénysorompóra válaszoltak a Totalcarnak (fenn is kell lennie a válasznak ott), hogy az elbontása és utána a helyreállítás kb. 50-60 évnyi üzemeltetési költségbe kerülne, ezért sem bontják el, ehhez jön még a szükséges bürokrácia diszkrét bája...

Palotai Boris: "Egy idő után elunja, dudál, furcsa módon ilyenkor három másodpercen belül megkapja a szabad jelzést." Ha csak egyet dudál, akkor így jelzi, hogy megkapta a szabad jelzést.

A vonattal egyébként meg nem érdemes szórakozni, sajnos erre sokan csak az után jönnek rá, hogy felkenődtek a mozdony ütközőjére. Egy átlag vonat össztömege 200 tonnánál kezdődik, a fékútja pedig ritkán rövidebb fél kilométernél.

Magántraffipax: A magáncégeknek én kizárólg fixen telepített traffipaxokat engedélyeznék, a telepítés helyét egy kérelemben indokolni kellene. Ja, hogy így már nem érné meg az Úgyislenyúllak Bt-nek? Az önkormányzatoknak viszont nem ez számítana, amikor az iskolák előtti területeket kameráznák be. Jobb helyeken így szokták lassabb haladásra bírni az autósokat, az a néhány hülye meg megszívta. (Angliában a GPS készülékekbe letölthető a fix traffik adatbázisa (jóakaró autósok által összeállítva), a készülék meg szépen figyelmeztet, hol kell lassítani.)

Pribi 2008.03.08. 21:27:50

Hali!

Valóban érdekes egy hely a cikkben leírt sorompó. De tudok a környéken, na jó egy kicsit arréb, de ugyanezen a vasútvonalon, egy másik nagyon érdekes sorompót. Történetesen az Üllői úti sorompót. Ez az ami Kispest és Pestlőrinc között van.

A sorompó már akkor pirosra vált amikor a vonat elindul a Kökiről, ami legalább 3-4 km. Ja és nem jön többel 2 cm/óránál. Mondjuk a Köki felé se jobb a helyzet, mert a vonatot szabad jelzéssel várják a mi derék vasutas barátaink, és mire megjön a vonat, szintén 2 cm/órával, megáll, kiszáll az a 10 ember aki ki akar szállni, és megy tovább. Elképzelhető mekkora dugó van az Üllőin. Egész Kispest és fél Lőrinc áll miatta.

A múltkor az mondták a MÁV-osok hogy csak a szükséges ideig van piros jelzés az autóknak. Én meg amilyen vagyok kuncogtam rajta.

Pribi

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2008.03.08. 21:35:19

vanek: Magyarországon is letölthetők a fix trafi adatbázisok. Van persze olyan is amin nem csak a fixek vannak rajta, hanem a gyakori mozgótrafis helyek is és minden második sarkon jelez, annak sok értelme nincsen. Nem tudom milyen navid van, Garmin nüvikhez van jól használható és ingyenes adatbázis. Ha kell, írj nekem és elküldöm.

vanek 2008.03.08. 22:01:36

SilentSound: Mio-m van Igo-val, de igazából kevésbé érdekel. Lakott területen belül szoktam tartani a korlátokat, különösen akkor, amikor vidéken a kis falvakon megyek keresztül a kétszámjegyű főúton. Futottam már bele meglepő szituációkba, jobb a békesség (meg az óvatosság). Persze a türelmetlenebbje előz, tűzön-vízen át, aztán majd csodálkozik, ha felkenődik a szembejövő lovaskocsira, vagy a kerékpáros öregember/asszony fél méterrel előtte fog az úton keresztbekanyarodni, mert eszébe jutott valami.
A kinnfelejtett 30-as tábla mögött megbúvó yard ellen meg úgysem tehetsz semmit.

Kalapos-Skodás 2008.03.13. 12:45:40

"MÁV-fan 2008.03.08. 20:49:31"
Nem tudom, h melyik vg-ról beszélsz, a Nagykőrösit keresztező vg-ok, a kelebiai vonal bp-i szakaszának felújítása előtt 10-esek voltak, utána leszórtak valami zúzott követ, hogy felemeljék és 40-nel még nem sikerült kiboruljon a Szergej. A 120 km/h Magyarországon elég sok fővonal tervezési sebessége, sőt, vannak már ennél magasabb értékek is, így a sorompót a kiépítési sebességre illik tervezni. Ha lepukkan a vonal az nem befolyásolja a sorompó telepítésének paramétereit.

"Pribi 2008.03.08. 21:27:50"
Tényleg csak a szükséges ideig szokott zárva lenni a sorompó. Ettől még lehet, hogy Te nem tudod, hogy milyen feltételek esetén lehet a sorompót felnyitni, de a sorompót ez nagyon nem fogja érdekelni...

"SilentSound · autozz.blog.hu 2008.03.08. 20:47:15"

Ezek szerint a fent említett pályafelújítási munkálatok idején jól elkerülted a szakaszt.

"vanek 2008.03.08. 21:17:55"
Khmmm... A fékút NEM 500 méternél kezdődik. A FLIRT pl. 120-ról bőven a térközök távolságán belül megáll. Az egy más kérdés, hogy egy Gigant az 1000 t vasérccel nem fog 100-ról 400 m alatt megállni.
A kinnfelejtett 30-as táblára pedig az lenne a gyógyír, ha az utak karbantartási költségvetését is a megfelelő állapot és az előírt sebesség betartásához lehetne kötni.

Végezetül egy tudományos kérdés:
A Pongrác uton (Bp. X. ker.), a Jászberényi úton (szintén Bp. X. ker.), a Gyömrői úton (szintén Bp. X. ker.) vannak András-keresztekkel védett, rendesen előjelzett útátjárók, amelyek már vagy le vannak vágva, vagy csak nem használják és úgy nőtte be őket a gaz. Mekkora sebességgel szabad ezeken áthajtani?

rp_bubu 2008.04.15. 20:54:49

"Egy idő után elunja, dudál, furcsa módon ilyenkor három másodpercen belül megkapja a szabad jelzést. De akkor a munkába igyekvő ember már megőszült a hosszas várakozásban"

Eszed mint a tenger :-) Akkor dudál a vonat, hogy ha szabadfényt kap, jelezve, hogy indul...
süti beállítások módosítása