A smurfok Terabithiába mennek

2008.03.05. 12:39

Ismeretes mindenki előtt, hogy március elejétől újra vízummentesen utazhatunk Kanadába. Ezek után semmi akadálya annak, hogy 6 hónap időtartamig ott tartózkodjunk. A mohácsi romák menten pezsgőt is bontottak, az éllovasok ülnek is a repülőre, és mennek kifelé. Amennyiben kedvező körülményeket találnak kint, akkor a többiek is követik őket. Azt elfelejtették viszont a felbujtók közölni velük, hogy a vízummenteséggel beutazó állampolgár még nem jogosult munkát vállalni Kanadában, ahhoz egy csomó dolognak eleget kellene még tenni.

Lehet-e erről a kérdésről úgy beszélgetni egy rádióműsorban, hogy ne sértődjön meg senki, és ne merítsük ki még véletlenül sem a gyűlöletbeszéd fogalmát? Nemigen. Éppen ezért a Slágerrádió reggeli műsorában Bochkor és Voga a felvezető után úgy döntött, mégsem tárgyalják ilyen módon a témát. Amit viszont ez után tettek, az megmutatja, hogy mennyit ér valójában a gyűlöletbeszéd elleni törvény. Ugyan nem mondtak semmi rossz dolgot, és nem bántották a kisebbséget, de hosszú percekig beszéltek a témáról úgy, hogy nem hangzott el sem Kanada, sem a cigány szó.

Elkezdtek arról diskurálni, hogy ezután Terabithia megszünteti a vízumkényszert Piréziával szemben, ezért a piréziai smurfok úgy döntöttek, elindulnak világot látni. Több kérdést felvet azonban az eset. Miért nem mentek eddig Piréziába, hiszen a vízumkényszer nem jelenti azt, hogy oda nem lehet menni? Megkezdődött a téma részletes kivesézése. Kiderült, hogy a smurfok most kaptak ihletet az indulásra, amúgy is egy mobilis nemzetség. Sajnos lehet, hogy nem beszélnek terabithiaiul, de majd jó helyi nyelvtanfolyamokon meg fogják tanulni a nyelvet. Mit fognak azonban ott dolgozni? Ez sem kérdéses, mert a piréziai smurfok nagyon jól értenek a teknővájáshoz, és majd ezt a mesterséget űzik az ígéret földjén. Igaz, hogy fateknőre már Piréziában is kicsi az igény, de hátha ott majd működik az üzlet. A smurf amúgy is megél a jég hátán is, Terabithiában pedig rengeteg jég van. Lehetne még idézni a beszélgetés részleteit, megmosolyogtató volt, ahogy sikerült megmutatni, miként lehet egy kényes témáról teljesen burkoltan értekezni.

Ez a hirtelen jött eset is mutatja, hogy lehetetlen fellépni kemény szabályozással a gyűlölet ellen, egészen máshol kell megkezdeni annak felszámolását. Törvény ide vagy oda, legfeljebb parlagfüvet mennek irtani azok, akik erre éreznek indíttatást. És mit lehet tenni azzal a szorgos lakossal, aki írtja a parlagfüvet? Hiszen az nem csak szabad, hanem kötelező is. Amelyik smurfnek meg nem tetszik, hogy lerombolják a fű irtása közben a gombaházait, annak irány Terabithia, az ígéret földje. Ki mondhatja ezek után, hogy bármi gond is lenne itt gyűlölet kérdésében?

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr19366525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.03.05. 13:34:08

Én nem hallotam rasszistának a műsort. Remélem sokan hallgatták mohácson, mert csak azt próbálták magyarázni, hogy nem kellene olyan hirtelen elindulni ész nélkül, mert valaki erre biztatja őket, akinek jó ez a karrierjének.

cso zsi 2008.03.05. 13:35:12

Ugye a reptéren őket is taserrel fogadják, mint a lengyel társukat?

movhu 2008.03.05. 13:36:27

dr. Wilburnál a pont. Így jár az ember, ha átfogalmaz egy mondatot, és már csak nyelvtanilag ellenőrzi, nyelvhelyességileg meg nem :) Szóval sereghajtó helyett lett éllovas.

abandi 2008.03.05. 13:40:15

Viszik a kultúrát, sokszínűséget stb...
Hoznak sok fátot, egyebet...
Nincs itt gond...

pistike 2008.03.05. 13:40:40

Azt sem ártana figyelembe venniük, hogy nem biztos, hogy átengedik őket a határon, mert ott is van mérlegelési joguk. Ha pedig bejutnak, akkor biztosan rájuk állítanak néhány rendőrt.
Mit fognak ott csinálni? Elmennek, és magyarul megkérdezik, hogy van-e munka? Egyáltalán milyen munka az, amit meg tudnának csinálni?

bspbsy 2008.03.05. 13:43:11

áruházi biztonságirendszer tesztelőnek elég jók! meg köztisztaságinak is!

Szálka 2008.03.05. 13:46:43

Sz'al csak annyi gond, mindegy, roma, nem roma, hogy most megint jön az össznépi hűlyítés, hogy mennyire állat kint. 2001-ben ezzel a projekttel vetettek véget a vízummentességnek. Most még1x eljátsszák ugyanazt, Kanada megint bekeményít én meg megint izgulhatok, hogy vajh idén elfogadják-e a vízumkérelmemet? Jelzem, eddig mindig elfogaták, de köszönhetően a romák felbújtóinak és azoknak, akik a kolbász kerítésért indultak Torontóba, plusz kiadás volt mindig. Feleslegesen.
Majd amikor a 80%-kukat visszafordítják a torontói reptérről, akkor lesz anyázás, meg hátrányos megkülönböztetés stb. Miért kell azoknak is megnehezíteni az életét, akik nem láblógázni mennek?

clown 2008.03.05. 13:49:35

Kedves Honfitársaim ! Úgy látom, sokaknak tényleg kérdés a kérdés. Nem érdemes erre pazarolni drága időnket. A strasszburgi eset óta a franciák is rájöttek, hogy nem minden szinesfém, ami magyar. Hadd járlák be a világot, bizonyítsák be mindenhol, hogy nem vagyunk rasszisták.

Szurkapiszka 2008.03.05. 13:50:41

Arról mit tudni, hogy honnan lesz pénzük repülőre?
Ugyanis stoppal nehéz...

abandi 2008.03.05. 13:51:06

Köztisztaságinak...!!!
Na persze...Pusztulj Kanada!!!
Persze, inkább sajnálkoznunk kéne a tervezett inváziójuk miatt...Hátha átvernénk a célországot...

borsalino 2008.03.05. 13:53:04

Lehet,hogy favágónak mennek a kanadai rengetegbe.Itthon már minden fát (il)legálisan kivágtak de ott még akad nehány.

Blue Buddha 2008.03.05. 13:53:04

Északon kellenek kétkezi munkások az olajhomokbányákba. Szóval, ha dolgozni akarnak, lesz munka.

Loga 2008.03.05. 13:54:08

Ez az új törvény jól jellemzi a mai piréz köztársaság nevetséges, primitív, reménytelenül visszafejlődő állapotát.

Mert ugye, ha egy kósza, troll vagy gonosz mágus uszít, hazudik valamit más kószákról, elfekről, tolvajklánokról vagy akár a smurfokról, az ugye normális, nem ciki, nem ítéljük el, nem szégyen a nyilatkozóra nézve, TEHÁT törvényileg kell megrendszabályozni.

Mivel ma nem szégyen bunkónak, gyűlölködőnek, tudatlanul nagypofájúnak lenni. Pótoljuk hát ki törvénnyel az erkölcs, tartás és más neveltetésből adódó, ma Piréziában gyakorlatilag nem létező európai ideákat!

Hát nem fog menni, nincs meg a megfelelő hardver ennek a szoftvernek a futtatásához, ehhez mondjuk 10 millió svéd vagy holland elfet kéne ide betelepíteni, de akkor már nem is kéne törvény, ők ugyanis tudnak normálisan viselkedni.

szkinhed 2008.03.05. 13:57:28

kimennek, ez rendben van. de vissza is fognak jönni, ez azért annyira már nem frankó. adakozzunk, vegyünk repjegyet csak oda mindnek. távollétükben fosszuk meg őket magyar állampolgárságuktól, így akit onnan kitoloncolnak mert haszontalan, az már nem jöhet ide vissza.
a magyarok utálják a cigányokat, ez tény. de vajon ki tehet erről?

68nyara 2008.03.05. 14:01:00

Azért ha már ennyire burkoltan beszélünk a smurf-okról, akkor nem ártana tisztázni pár kérdést, pl. mivel lehet kimeríteni a gyűlöletbeszéd bűncselekmény tényállását? Vagy ezt majd minden helyzetben eldöntik külön-külön? Mi lesz a mérce? Ha azt mondom, hogy nem szeretem a smurfokat, akkor rasszista vagyok, és 3-5 év? Kötelező szeretni őket? Vagy ha azt mondom, hogy szeretem a smurfokat, akkor biztos csak úgy értettem, hogy "szeretem" a smurfokat és ismét 3-5 év? Ha félek tőlük és átmegyek az út túloldalára (mert egy csapat smurf elől éjszaka hazafelé szoktam ilyet tenni), akkor az előítélet és 3-5 év? Vagy 5-8? Hiszen meg is valósítottam a cselekményt nem csak beszéltem róla?
Ha a kertemben az éppen az ereszen dolgozó smurfokba (minek nekem réz ereszcsatorna..., az már eleve felbujtás)botlok, akkor megkérhetem őket, hogy fejezzék be a cselekményüket vagy már az is előítélet, hiszen lehet, hogy csak megjavítani ugrottak be? Ha a smurf smurf nyelven, arról értekezik, felettébb ékesszólóan, hogy mit gondol a magyarokról, akkor az rasszizmus, gyűlöletbeszéd, vagy csak véleménnyilvánítás?

weasel 2008.03.05. 14:02:06

Miért pont Kanada? Közelebb nem találtak országot? Várjanak 2 (3?) évet, és az EU-n belül munkavállalás céljából oda mehetnek ahova akarnak. Kanada kurva messze van. Nem értem.

Szurkapiszka 2008.03.05. 14:04:23

weasel !
A cikkben sehol nem volt szó arról, hogy dolgozni mennek ki.

clown 2008.03.05. 14:04:26

Borsalinónak igaza van. Talán favágónak mennek. Az pedig jó. A fa erdőben van. Az erdőben pedig medve .-))

abandi 2008.03.05. 14:04:39

Figyelembe véve a a glogális felmelegedést is:
Lehet, hogy hatékonyabban tisztítják meg az új északra vezető szupersztráda nyomvonalát a természettől!
Cigányokat a vadonba! Mégiscsak természeti népcsoport!
És: Svédek a munkafelügyelők...a hollandusokkal karöltve...Lesz is rögvest vissza...

68nyara 2008.03.05. 14:05:09

Loga: biztos vagy abban, hogy tudnak? Laktál netán Hollandiában? Vagy Svédországban? Tudod, hogy mennyire befogadó nemzet bármelyik, nem 1980-ban, hanem most?

marcsi 2008.03.05. 14:05:51

Kimondtad a kulcsszót weasel: "dolgozni" Az EU-ban dolgozni lehet.
Azért mennek Kanadába, mert elhitette velük valaki, hogy ott rögtön kapnak lakást, meg annyi segélyt az államtól, hogy megélnek belőle. Ez meg nem így van. Aztán majd ott állnak egy büdös vas nélkül a szabadban. Az első visszajáratot fizeti a kanadai kormány, és vizumkényszer vissza. Lesheted mikor törlik el lekgközelebb.

weasel 2008.03.05. 14:05:57

Egyébként érdemes végiggondolni a dolog stratégiai jelentőségét.

Köcsög osztrákok szennyezik a Rábát? Válaszlépés: 10000 törpnek veszünk közpénzen jegyet Bécs WestBhf., csak oda.

Köcsög szerbek verik a magyarokat? Válasz: ld. fent, csak most Belgrádig.

A sor folytatható.

Vogon 2008.03.05. 14:08:14

Blue Buddha
"Északon kellenek kétkezi munkások az olajhomokbányákba. Szóval, ha dolgozni akarnak, lesz munka."

Ha dolgozni akarnak... olajhomokbányákban...

Hát, azért lássuk be, ez egy kicsit erős volt. :D

Pirézia kiküldi Terabithiába a biológiai fegyverét. Hajjaj, megtudják a terabithiek, hogy mitől döglik a légy!

Méghogy bánya! A fölből a luk el lesz lopva bazmeg!

weasel 2008.03.05. 14:09:00

Igen, khm-khm dolgozni ...
Jó akkor ezt hagyjuk. Ezek szerint oda szeretnének menni, ahol a legnagyvonalúbb a szociális háló.

Illogikusan messze van ehhez Kanada. Talán Franciao.? Nem, ott már voltak. Svédország? Áhhh, ott is. Esetleg ... áááááááá!!!!... még az is kiderülhet hogy törpjeinknek itthon a legjobb ...!

pistike 2008.03.05. 14:09:53

A gyűlöletbeszéd törvény eleve életképtelen, ráaádul az AB meg is fogja semmisíteni.
Ezeket a romákat meg sajnálni kell, mert egy zsírosabb cigány a saját népszerűsége növelése miatt az utolsó vasukat elnyaraltatja velük Kanadában.

Fert 2008.03.05. 14:11:27

Már a kivándorló cigányokkal is bajotok van?

abandi 2008.03.05. 14:12:39

Egy ilyen közpénzes oda utaztató cég...Ha már a piacot mekaparintották, most a piacozásból is vegyék ki a részüket...hehehe...
Vissza meg lufasz..., sőt "átmeneti" tábor, hogy akkor most ki kicsoda és miért???

movhu 2008.03.05. 14:13:44

Tudni kell, hogy munkát igen kemény feltételekkel lehet Kanadában vállalni, szakképzetlen munkaerőnek esélye sincs ilyesmire. Ráadásul az ottragadók legalizálása sem olyan, mint az USA-ban, hogy néhány év alatt beépítik a köztudatba a mexikói beszökött emberkét.
Szociális háló meg csak a hivatalosan letelepedni szándékozóknak van, akik előtte bebizonyítják, hogy alkalmasak a kanadai életre. Gondolom szokás szerint segít egy vastag bankszámla egy kanadai bankban, hogy tudják, nem élősködni mész ki.
Ezek az emberek meg összedobják a repjegyre valót, mert valaki beadta nekik, hogy ott várja őket a meleg ágyikó, meg az ezer dolláros segély.

movhu 2008.03.05. 14:17:25

A kanadai bevándorlási törvények értelmében az egyén joga a belépésre megtagadható, illetve az egyén az országból kiutasítható az alábbiak fennállása esetén:(mai állapot!!!!), többek között:

olyan egészségi állapot esetén, amely közegészségügyi vagy közbiztonsági szempontból veszélyt hordozhat, vagy amely az egészségügyi vagy szociális ellátás meglehetősen nagymértékű megterhelésével járhat;
• olyan egyének esetén, akik saját és családtagjaik pénzügyi ellátására nem képesek vagy nem hajlandók;
olyan személyek esetén, akiknek valamely családtagja nem bebocsátható.

Ezektől a belépés is megtagadható...

68nyara 2008.03.05. 14:17:38

Ja és mikor és ki hajtotta be ezeken a smurfokon a svédországi utazás költségeit? Mert a visszautat a Svéd állam fizette, neki kifizette a Magyar állam. Ezek után, ha odafáradnak a pénztárhoz a repjegyért, akkor nem kellene a végrehajtónak odaállni és kp kézből kivesz, aztán hajrá, lehet utazni, ha van miből?

Loga 2008.03.05. 14:18:34

68nyara
"Loga: biztos vagy abban, hogy tudnak? Laktál netán Hollandiában? Vagy Svédországban? Tudod, hogy mennyire befogadó nemzet bármelyik, nem 1980-ban, hanem most? "

Érdekes ez a "befogadó" dolog, pl. a piréz lakosok egyik fele még csak piréznek sem tartja a másik felét, az utcán meg egymás ajtaja elé szarnak, a boltban kiakadnak, ha kérsz, a fizetésed nulla, eü. szar, stb., stb., és általában a pirézek ott tesznek egymásnak keresztbe, ahol tudnak.

Ezek után akkor ugye beszélhetünk arról, hogy egy európai ország mennyire befogadó ehhez képest. Egyébként voltam ezeken a helyeket, 1000-szer jobban megbecsültek, sokkal normálisabban viselkedett velem szemben mindenki, mindenhol, mint "itthon", pár hét alatt "jobban befogadtak", mint a pirézek születésem óta úgy, hogy piréz vagyok én is. Ennyit a befogadásról.

Atika!!! 2008.03.05. 14:20:28

Nem tudja valaki, hogy a kiutazásukat milyen módon lehet akár anyagilag is támogatni? Erre szívesen áldoznék, persze egy feltételem lenne...

abandi 2008.03.05. 14:22:35

Én speciel nem félek az ellenséges ufóktól...amíg a cigánytábor közelében landolnak...
A többi civilizációs ártalom semmi, ahhoz képest, hogy évszázadok óta sem bírunk velük kezdeni semmit!!!
A folyamat gyorsul...

movhu 2008.03.05. 14:24:45

Jó lett volna, ha az alábbi oldalt mindegyik elolvassa, mielőtt útra kel:

www.cic.gc.ca/english/work/index.asp

Munkavállalási engedélyhez jutás Kanadában. Ja, angolul van, mert feltételezik, hogy beszélsz angolul, ha ott akarsz dolgozni.

Gilderoy 2008.03.05. 14:27:24

Nem beszélünk róla, és akkor nincs baj.

68nyara 2008.03.05. 14:27:44

Loga, minden országban ott tesznek egymásnak keresztbe ahol tudnak, ott sem szeretik jobban a bevándorlókat mint máshol. Viszont a szomszéd kertje mindíg zöldebb. Hogy nálunk szarabb az élet? Igaz, de ne tévedjünk el, nem azért amit írsz. Nekem is volt szerencsém többek közt Hollandiához is, és azért a te véleményed elég felületes ebben a kérdésben. Amíg pl. egyetemen vagy kint addig igaz, de amint letelepednél és normálisan dolgoznál kint már vannak pici fenntartásaik. Na akkor még nem beszéltünk pl. Svájc, Németország, Francia o., Ausztria, és még sorolhatnám beli állapotokról.

abandi 2008.03.05. 14:28:03

Eztet a logát fel kell fogadni kivándorlásvezetőnek, oszt szevasztok!...majd integetünk...

abandi 2008.03.05. 14:32:21

Cserébe jönnek mások...

Eleméér 2008.03.05. 14:32:31

Remélem a törpöknek nem retúrt vesznek...
God Bless Canada.

clown 2008.03.05. 14:33:14

Itt a nagy lehetőség, hogy ferike népszerűsítse magát. Megvenné zsebből a repülőjegyeket.Még így is jól járna, ellophatná, ami megmarad ( a csp,szocsegély)Vagy ez is csak figyelemelterelés az egyéb piszkos ügyletekről? Mondtam, hogy kár az időt pazarolni ....

68nyara 2008.03.05. 14:34:04

Hű ez tetszik:

Staying in Canada

"Read your work permit carefully. It sets out all the conditions for working in Canada. If you do not follow those conditions, you could be asked to leave Canada."

Mindenki gondolja végig smurfék szemszögéből.

Loga 2008.03.05. 14:35:21

68nyara
"a te véleményed elég felületes ebben a kérdésben"

Hát ne haragudj, de akárhányszor elolvasom értékes soraid, valahogy nem látom, hogy te kevésbé felületesen írtad volna, amit.

"Vannak pici fenntartásaik."

Ez azért jó konkrét, nem felületes.
Mégis mire gondolsz? Hogy nem szólalnak meg a kedvedért pirézül?

zebi 2008.03.05. 14:41:00

"még az is kiderülhet hogy törpjeinknek itthon a legjobb" - persze, itt már törvnybe van iktatva, hogy kinek szabad mindent, és ki finanszírozza azt.

Prophet 2008.03.05. 14:41:53

Ebből az lesz, hogy a magnetikus vonzások és a különböző szublimációs varázslataik segítségével a smurfok majd bűbájt mocsátanak Therabita földjére, eltűnnek a latrinafedők, meg az útjelző póznák. És a therabitai nemesek, meg a fele királyság valószínűleg száműzi ezeket a törpördögöket, vissza a vadregényes, kelet-balkáni Piréziába, de úgy, hogy aztán véletlenül se tegyük be a lábunkat oda.

Magyarán: kimennek (agyő, javasolnám a rövidebb utat az északi sarkkörön), aztán majd kiutasítják őket, és újra vízumkényszer lép életbe. Talán előkerül egy-két gyilkos, vagy családon belüli erőszaktevő smurf, aki szemet vetett a másod-unoka smurf muffjára...

Az, hogy dolgozni akarnak mellesleg szívderítő volt. Talán magasabb a segílyke, vagy többet koldulhatnak, hogy a többit ne említsem.

Nem vagyok rasszista, csak igen igen kába az ilyen parasztvakításoktól, amikor egyből felkapja a média, ezek a megélhetési gennyek meg le is csapnak rá. Viszik a hírünket a világban (de ehhez ugye nem kell smurfnak lenni)

ccc 2008.03.05. 14:44:36

szar ugy.
ebben a forumban a hozzaszolok 95 szazaleka rasszista megjegyzeseket tesz.
ami nem meglepo, ilyen ez a kurva orszag.
de hogy az index ennek helyet ad, na ezen kisse meglepodtem.
es kek a szemem, szoke a hajam, arcom csupa deru ha barki kerdezne.

68nyara 2008.03.05. 14:47:37

Loga: nem, természetesen nekem (és mindenkinek) meg kell tanulni annak az országnak a nyelvét ahol élni szeretnék, ez természetes. A baj ott kezdődik, amikor finoman, vagy kevésbé finoman közlik veled, hogy hol van az a szint ahova a cégnél eljuthatsz mint nem holland?

movhu 2008.03.05. 14:48:06

Az írás tőlem származik, és én messze nem vagyok rasszista, akár olvass el egy korábbi írásomat is( mover.blog.hu/2008/01/21/title_19670 )Pont az a bajom, hogy nem beszélünk a problémáikról.
És megint az a probléma, hogy egy-két személy hasznot húz abból, hogy ők vezényszóra elindulnak a semmibe. Megint csak egy feszültségkeltés a két csoport között.

Egy nagyon nem rasszista állampolgár

Vogon 2008.03.05. 14:49:09

ccc:

...és persze nem élsz Piréziában, és nem smurf a szomszédod, ugye?

68nyara 2008.03.05. 14:50:13

ccc: definiáld kérlek a rasszista megjegyzés fogalmát. Mert amúgy igazad is lehet, de ha már leírod a kurva ország szókapcsolatot akkor kis gondolkodás után lehet, hogy az lesz egyesek véleménye, hogy te sem vagy az az ártatlan bárányka.

Perillustris 2008.03.05. 14:51:03

Lássuk be, ezzel újabb évekre porba hullott a "vízummentesen az USA-ba" kampány is...

yanchi 2008.03.05. 14:52:00

Nekem több smurf ismerősöm is van, akarnak dolgozni, van is munkahelyük, nem kell érte Terabithiába utazniuk. Amelyik smurf meg munka helyett csak azt mondogatja, hogy a (hupi)kék bőre miatt nem kap munkát, az előbb-utóbb Terabithiából is kénytelen lesz továbbállni, mert ott is elfogy a türelem. Csak azokat a smurföket sajnálom, akik becsületesen dolgoznak, mégis egy kalap alá veszik őket a többiekkel.

68nyara 2008.03.05. 14:52:04

movhu: a LEGNAGYOBB probléma az, hogy nem lehet beszélni sem semmiről, mert az rögtön kiváltja bizonyos csoportokból a rasszizmus szó azonnali és feltétel nélküli reflex szerű alkalmazását.

piff paff puff · http://index.hu 2008.03.05. 14:52:46

ccc csak mindenki leírja a tapasztalatait. most arról nem tehetünk, hogy a smurfoknak büdös a munka és csak a segély érdekli őket.
aki meg azt írta, hogy visszaállítják a vízum kényszert annak mondanék még egy dolgot. ugyanis nem csak, hogy vissza fogják állítani, de a smurfoknak köszönhetően jól meg is fogják szigorítani.

georg 48 2008.03.05. 14:52:55

Azt nem lehetne valahogy megvariálni, hogy amíg kint vannak gyorsn bevezetik nálunk a vizumot és nem tudnának visszajönni? He-he.

movhu 2008.03.05. 14:53:40

Utálom, hogy menten rasszista leszek, mert arról írok, hogy a rádióban egy műsorban miként beszélték meg azt a TÉNYT, hogy a romák Kanadába készülnek. Most mondjam én is, hogy kva ország?

Perillustris 2008.03.05. 14:55:10

"szar ugy.
ebben a forumban a hozzaszolok 95 szazaleka rasszista megjegyzeseket tesz."

Vajon hogyan alakulhatott ez így? Mi az oka? Hmmm?

Szurkapiszka 2008.03.05. 14:57:06

Ha az rasszizmus, hogy egy család két felnőtt tagja 4 (NÉGY) _adózott_ állásból küszködve tart el 3 gyereket, mig a smurföknél 0 állás (adó-, TB- nyugdíjfizetés!) mellett minden nap jut sörre, cigire... Nos ha ezt megemlítve rasszista vagyok, ám legyen.
DE!
Ebben a k. országban csak annak kell, hogy helye legyen, aki akar is dolgozni, és valamilyen szinten hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez.
Azok, akik az első csábos lehetőségre/szóra itthagyják MO-t azok milyenek?
Megérdemlik, hogy magyarnak mondjuk őket???

Rasszista 2008.03.05. 14:59:10

"Fert 2008.03.05. 14:11:27
Már a kivándorló cigányokkal is bajotok van? "

Nekem igen. ezek ugyanis kivándorolni sem tudnak rendesen, mert visszajönnek. ...és ez baj.

Tiko 2008.03.05. 14:59:49

La Fontaine: A tücsök és a hangya.

Jean de La Fontaine tanmeséiről, fabuláiról volt híres már korában, a XVII.
században is.
Népszerűsége ma is töretlen, történetein generációk nőnek fel.
A tanmese körlevélben terjed a neten, szerzője ismeretlen.

Egy nagy rét kellős közepén éldegélt a tücsök és szomszédja, a hangya. A
hangya szorgalmasan dolgozott, hisz tudta jól, hogy munkájának gyümölcsét
élvezheti majd szabadidejében.
A tücsök? Ő ugyan nem! Táncolt, dalolt, mulatozott. Aztán, egyszer csak
beköszöntött az ínséges idő. A hangyának megvolt mindene, hiszen
megteremtette létbiztonságát. A tücsök, hogy ne kopjon fel kicsiny álla, a
hangyák vezetőihez fordult segítségért.

Ők szemügyre is vették a tücsök nyomorát, és úgy döntöttek, hátrányos
helyzetűnek nyilvánítják tücsök komát. Tücsök koma megörült, örömében be is
rúgott a kocsmában a kapott segítség egy részéből, majd a többit a
játékgépbe dobálta. Gyermekei otthon várták az élelmet, meleg ruhát,
egyikük éhen is halt.
Tücsök koma ismét a hangyákhoz ment, ismét kapott segítséget.

Nem ám szépen megköszönte, toppantott egy nagyot. Kikérte magának az
alamizsnát. Hiszen ő is teljes jogú tagja a rét közösségének, ezért neki
több jár!
És mivel hátrányos helyzetű, gyermekei sem lehetnek mások:
- "Tessék szépen kiszámolni, mennyi is jár nekem, és gyermekeimnek!" -
rendelkezett.

A hangyák sóhajtottak egy nagyot. Igyekeztek intelligensen kezelni a
helyzetet, így hát megadták a tücsöknek, amit kért. Tücsök koma úton
hazafelé ismét jól berúgott, majd másnap reggel magához térvén
elgondolkodott, hogyan tehetne szert még több segítségre:
- "Hohó! Saját magamat nem sokszorozhatom meg... no de gyermekeimet...!"
-rikkantotta.

Így hát féktelen és felelőtlen szaporodásba kezdett, hiszen gyermekeinek
sanyarú sorsa jó érvnek bizonyult, valahányszor visszament a hangyákhoz.

A hangyák megadóan bólintottak, ismét segítettek, ám néhányan közülük
elégedetlenkedtek a kialakult helyzettel:
- "Miért adunk a tücsöknek? Miért nem teremti elő magának, ha szüksége van
rá?"

Erre a tücsök agresszívan visszavágott:
- "Mit mondtál? Tücsöknek neveztél??? Az én nevem ízeltlábú hegedűvirtuóz!
Jó, ha megjegyzed, barátom!"- mondta fenyegetően, majd útjára indult.

Napokig forrongott magában. "Még hogy tücsök... teremtsem elő... nem tudják
ezek, ki vagyok én!!!"
Ezzel útnak indult, megkereste fajtársait.
- "Össze kell fognunk, meg kell védenünk magunkat ellenségeinkkel szemben!"
- duruzsolta társai fülébe.

Így is lett. Megegyeztek, ki lesz közülük a szószóló. Neki nincs más dolga,
csak fülelni. Ha azt meri mondani valaki, hogy tücsök, rá kell vágnia hogy
rasszista és kirekesztő.

Taktikájuk bevált. A buta hangyák nem akartak rasszistának tűnni, így mind
több és több segítséget nyújtottak. Közben dolgoztak keményen, hogy a saját
számláikat is be tudják fizetni. Fel is tűnt ez a tücsköknek. Úgy
gondolták, nem szép dolog a hangyától, hogy csak magára gondol, amikor
pluszműszakot vállal. Valahogy ezt is el kéne venni tőle...

Így hát elkapták a hangyát az éjszakás műszakból hazafelé, kifosztották, és
jól elverték. A hangya, a törvények szerint a rét rendfenntartóihoz
fordult:
- "Segítsenek, kirabolt egy csapat tücsök!"

A rendfenntartók csak csóválták a fejüket:
- "Honnan tudod, hogy tücskök voltak? Annak vallották magukat?"

A hangya inkább legyintett, és hazament. Napokig emlegette barátainak, hogy
csúnyán elbántak vele a tücskök. A barátok csak bólogattak, hiszen velük is
ugyanez történt. A rémhír gyorsan terjedt a rablókedvű tücskökről, míg az
éppen mulatozó tücskök fülébe nem jutott:
- "Miiii? Már megint tücsköznek? Tanítsuk móresre őket!"

Ezzel elindult egy soha nem látott erőszakhullám a réten. A tücskök
raboltak, fosztogattak, vagy puszta kedvtelésből verték félholtra a
hangyákat. Erről nem is szólhatott a fáma, mert a tücskök szószólója résen
volt, valahányszor felröppent egy kósza hír, ő habzó szájjal üvöltötte
"RASSZISTAAAA!"

A hangyák mindenféle dologgal próbálkoztak. Megalapították a hangyagárdát,
de ezt még saját fajtársaik is lehurrogták. Fegyveresen egy hangya sem
merte megvédeni magát, hiszen egy tücskökkel teli börtönben nem sok jó várt
volna rá. A tücskök (hm, elnézést ízeltlábú hegedűvirtuózok) senkit sem
kíméltek. Öreget, fiatalt, nőt, gyereket egyaránt megtámadtak, szemrebbenés
nélkül.
Még egy köztiszteletben álló hangyatanárt is meggyilkoltak sok más
hangyával együtt. A hangyák csak tűrtek, dolgoztak, hiszen a rét komoly
gazdasági válságba sodródott.

Közben a tücskök csak szaporodtak, egyre több volt az éhes száj. A hangyák
etették őket, míg a kis éhes szájakból kifejlett tücsökbűnözők nem
cseperedtek. A hangyák egyre demoralizáltabban élték hétköznapjaikat. A
tücskök egyre többen lettek. Végül az egész rét fölött átvették az
irányítást. Elszennyezték a rétet, feléltek minden tartalékot, büntetlenül
kaszabolták le az utolsó hangyát is.

Minden La Fontaine mesének van tanulsága. Ennek is. Nem mondjuk ki.
Nem vagyunk rasszisták.

forrás: internet

U.I. a nyolc éven aluli magyarországi lakosság fele(!!!) tücsök.

georg 48 2008.03.05. 14:59:57

Arra is kiváncsi lennék, hogy mi a bánatos szentszarból tudnak két három évente ide-oda röpködni két kontinens között?

68nyara 2008.03.05. 15:01:57

Szia szurkapiszka! A felvetéseddel alapvetően egyetértek, de már ez is kimeríti a gyűlölettörvény valamely kategóriáját, ígyhát el kell tőle határolódnom. :-) Lassan ott tartunk, ahol aKirálynőt megölni nem kell félnetek jó lesz.. szöveg kiagyalói.

baraboo 2008.03.05. 15:03:53

ccc: milyen KURVA igaz!
Azok kedvéért pedig, akik (viccből?) nem értik azt a szót, hogy rasszista: olyan ember, aki azt gondolja, hogy egy adott népcsoport MINDEN tagja ilyen, vagy olyan. Kurva jó fej vagyok, úgyhogy elmondom: az egyik legszánalmasabb tulajdonság. Ezeknél a rokkantaknál már csak azok a nagyobb seggek, akik még többre is tartják magukat más embereknél emiatt.
Ja, és fehér magyar vagyok, egy baranyai cigányfaluban élek. Pá!

Loga 2008.03.05. 15:07:42

68nyara
"A baj ott kezdődik, amikor finoman, vagy kevésbé finoman közlik veled, hogy hol van az a szint ahova a cégnél eljuthatsz mint nem holland?"

No ilyennel nem találkoztam, bár nem is lett volna időm eddig eljutni, az viszont az első nap világos volt, hogy a szint, ahonnan indulok, kb. az az szint, ahova talán-tanál eljutok piréziában 20 év alatt.

Megbecsültség, életszínvonal, utcai, bolti, tömegközl. kulturáltság, egyéb hétköznapi apró pozitív interakciók, stb., stb. = befogadottság.

Ugyan már, hasonlítsd már össze a piréz "befogadással", és aztán nyugodtan nyomj egy cancel-t erre a befogadásos vitára.

Részemről abbahagyom ezt, egyszerűen csak annak vitás a két világ közti különbség, aki az egyiket nem látta legalább 1 hét erejéig.

abandi 2008.03.05. 15:08:03

Végül is...az itthoni cigányok műkivándorlása "segíti" a magyarság itthonmaradását... meg az ebből adódható: "no, most már csapjunk a közepébe pajtások" című újraindulást is...Mert eddig csak mentünk, mentünk...

Fehérember 2008.03.05. 15:12:41

Nekem speciel semmi bajom azzal, ha kimennek a törpök akárhova is.
De basszus: VISSZAJÖNNEK!!!

Szurkapiszka 2008.03.05. 15:13:45

baraboo!!!

Érdekes módon, a 100 tagú Cigányzenekarra sem mondják hogy "roma".
Mo.-n vannak "cigányok":vályogvető, fazekas, kubikos, köszörűs, zenész, stb.
Érdekes, hogy ezek a jelzők mind-mind _munkával_ kapcsolatosak.
És persze vannak "romák" is, akik kikérik maguknak a cigány szót. Pedig a "roma" cigányul cigányt jelent.
(Ezek után az egyes nagykövetségek dolgozóit hogyan kell hívnunk? American? English? )
Azoknál a "roma" embereknél, akik csak kapnak az államtól, de adni már nem akarnak, én többre tartom magamat.

ccc 2008.03.05. 15:15:02

movhu

nem azt mondtam hogy az iras rasszista, azt mondtam hogy a HOZZASZOLASOK 95 szazaleka rasszista.
szerintem az iras kurvajol felveti a kurva erdekes temat csak kurvara kiderul hogy egyelore (meg csak 2008-at irunk, nem igaz?) ebben az orszagban ez egy halvaszuletett intellektualis exercise, hogy ne magyarul fejezzem ki magam.

68nyara
" a legnagyobb problema az hogy nem lehet beszélni sem semmiről, mert az rögtön kiváltja bizonyos csoportokból" es itt vege is az idezetnek, folytatom: a rasszizmust

Prophet 2008.03.05. 15:15:10

Jaja! Rohat rasszisták! Mindenkit kirekesztenek! Meg tyűlölködnek, meg nem tisztellik a másikat! Legjobb lenne őket ezárni egy táborba, ahonnan nem tudnak kigyönni, majd jó kityótyítanák őket a rasszistáskodásból! Fú, de utálom őket! Nem is állok velök szóba!

68nyara 2008.03.05. 15:15:13

Loga, van amiben egyetértek veled, amiket felsoroltál az ok valós dolgok, de erről nem CSAK az tehet, hogy itthon milyen az emberek viszonya egymáshoz. Különben valóban nem érdemes itt vitatkozni ezen, ami nem is ide vágó téma.

68nyara 2008.03.05. 15:18:48

ccc: nem értem teljesen a válaszod...ezek szerint azt állítod, hogyha BESZÉLÜNK a roma problémáról, pl. hogy hogyan lehetne elérni, hogy az iskolázottságuk emelkedjen, vagy ne forduljanak a bűnözés felé, vagy sikeresen tudjanak munkát keresni, akkor ez rasszizmus? Mert a mondatodból ez derül ki.

ccc 2008.03.05. 15:19:13

ja, elfelejtettem definialni a rasszizmust:
az a gyomrod melyerol jovo erzes amikor szobakerulnek valakik, amikor ugy erzed hogy az agyad verellatasa hirtelen nagysagrendekkel megno, kezed izzadni kezd es nem talalod a szavakat mert csak ugy tolulna a mondanivalo az ajkadra. amikor ugy erzed hogy nagyon faj es szemelyesen erint. na az az.

cheerleader 2008.03.05. 15:21:28

ccc 2008.03.05. 14:44:36 ne igyon zöld teát... az raszizmus

sziabence 2008.03.05. 15:22:28

Tegye fel a kezét akit az index fizet ! :-)

ccc 2008.03.05. 15:23:08

68nyara:

nem azt allitom hogyha BESZELTEK rola az rasszizmus, hanem AHOGY beszeltek rola, az rasszizmus. ennyi.
es azt allitom hogy nincs kivel beszelni mert a tobbsege a hozzaszoloknak negativ sztereotipiakat ismetelget.

cheerleader 2008.03.05. 15:23:44

ccc mondj pozitív sztereotípiát a cigányokról

abandi 2008.03.05. 15:24:21

ccc
A rasszizmust a fajelmélet eltörlésével vezették új utakra...Ma már fajták vannak...
Üdv.: egy komondor...
(Amúgy: a kölök német juhászkutyák miért gyűlölik a cigányakat???)

68nyara 2008.03.05. 15:28:42

ccc: akkor beszélgessünk ezekről a kérdésekről: 1. iskolázottság: milyen megoldási javaslataid vannak a témában?

ccc 2008.03.05. 15:29:29

cheerleader

mondok: milyen kurvajol tudnak zenelni. meg tancolni, a verukben van.
ja meg vannak szorgalmasak koztuk. az a nehany aki hajlando feheremberszeruen elni. igaz ez csak egy alsztereotipiaja egy negativnak: mind lusta.

68nyara 2008.03.05. 15:30:31

ccc: a rasszizmus fogalmad szerint a hűtlen kedvesről beszélni rasszizmus...ok, felvéstem, ez a téma is kilőve, akar a fene ülni ilyesmikért.

cheerleader 2008.03.05. 15:31:42

ccc - a zenei izlésünk nyilván különbözik- én nem hallottam még cignyzenét dícsérni, kivétel a 100 tagú zenekart, aki meg véletlenül sem ROMAzenekar;-)
vajon miért?

ccc 2008.03.05. 15:34:20

68nyara

mi vagyok en, szakember? nem. rabizom a szakemberekre. mer nekem kellene megoldani az iskolazottsagi problemat?
en egy szaros allampolgar vagyok aki annyit tehet hogy megvalasztja azt aki tesz valamit vagy ha tanar vagyok akkor probalom megtanitani irni plusz olvasni. ezt tudom tenni az iskolazottsager.
vagy nem mocskolom oket egy forumon.
vagy odakoltozom ahol laknak.
vagy hozzaadom a lanyomat.
vagy ilyesmi.

sziabence 2008.03.05. 15:35:35

ccc szóval te beházasítanád a lányod a "falu végére"?

ccc 2008.03.05. 15:36:30

cheerleader

a szavaimban fellelheto volt az ironia. amellyel azt szerettem volna jelezni hogy huje a kerdesed. ha nincs rajuk pozitiv sztereotipia, akkor ugy erzed hogy nyugodt szivvel sorolhatod a negativakat?

Szurkapiszka 2008.03.05. 15:38:14

abandi 2008.03.05. 15:24:21

"(Amúgy: a kölök német juhászkutyák miért gyűlölik a cigányakat???)"

Állítólag: akit valamilyen stressz ér (fél, szorong), annak nem csak az adrenalinszintje megy fel, hanem a kiválasztott verejték (izzadás) összetevője is változik, magyarán más lesz a szaga. Ezt mi emberek nem érezzük, de a kutyák annál inkább. Emiatt is utálják a postást, a villanyszámlást stb.
Nem kifejezetten a "cigányokat" utálják, hanem a tilosban járókat.

ccc 2008.03.05. 15:38:47

de mi a f.. csinalok en itt? vitatkozom azokkal akikrol megallapitottam hogy nem lehet vitatkozni?
jo napot kivanok, pa

abandi 2008.03.05. 15:39:10

Asszimilálódj ccc...meg ilyesmi...

cheerleader 2008.03.05. 15:39:24

Pedig remek kérdésem volt :-) Teát valaki?

abandi 2008.03.05. 15:46:17

Szurkapiszka!
Nem igaz, mert:...de ez nem kutyás blog!!!
Érdekes: a "fehérgallérosokat" nehezen ismerik fel, pedig...

Szurkapiszka 2008.03.05. 15:46:21

ccc!

Van egy probléma, a cigánykérdés.
Az átkosban (is) a szőnyeg alá lett söpörve, nem foglalkoztak vele.
Egy probléma megoldásakor:
-Felvetik a problémát
-Megvitatják
-Közösen megoldást találnak
-Megoldják

Itt mi kimondtuk a problémát:cigánykérdés, cigánybűnözés. Meg kellene vitatni, nem???
Ki lehet hátrálni a vitából, de akkor csak Olaszliszka, és Magyar Gárda a következmény.
Lehet, hogy megoldást nem találunk rá, de legalább _akarjuk_ ,hogy jobb legyen.
Az igazi rasszisták, ugyanúgy, mint az állandóan farkast kiáltó "jogvédők" nem érdekeltek a probléma megoldásában, mert ekkor értelmét vesztené a mondanivalójuk...

68nyara 2008.03.05. 15:47:23

ccc: ne kapd már fel a vizet, a legnagyobb probléma éppen az, hogy nem tudunk beszélgetni sem már ilyen kérdésekről. Legyen neked igazad, akkor beszéljünk arról, hogy hogyan adhatnám a lányom egy roma családba nőül? (Én ugyan nagyon keveset tudok a romákról, nem nagyon találkoztam egyel sem eddig közelebbről, de annyit hallottam valahol, hogy vannak bizonyos szabályok a házasságra nézvést náluk.)

68nyara 2008.03.05. 15:50:53

Szurkapiszka: most mondtam valami rosszat ccc-nek? Próbáltam felvetni témákat, hogy legyen miről vitatkoznunk. Komolyan is gondoltam, hogy ezekről kellene beszélgetni, mert e nélkül, max olyan lázálmos megoldások kerülhetnek elő, mint, hogy mindegyiket elhajtjuk innen, ami persze ugyis irreális. Akkor viszont igen is ki kell találni, hogy hogyan lehet ezeket a problémákat megoldani. Mert ha a pártokra, államra bízzuk, akkor a vége az lesz mint eddig mindíg, választáskor ígéret, utána feledés.

68nyara 2008.03.05. 16:01:21

ccc megállapította, hogy nem lehet velünk vitatkozni, és nem is teszi...ügyes. Ezentúl én is alkalmazni fogom. Kényesebb a kérdés: veled nem lehet vitatkozni, és faképnél hagyom. Majd én eldöntöm, hogy kivel lehet vitatkozni. Legyen piros bőrű, lila szemű, ...

ccc 2008.03.05. 16:08:53

na jo, nem birom megallni mert 68nyara nagyon aranyosan meltatlankodott.

itt jon a slusszpoen: nem adnam a lanyomat oda. egyreszt mert nem ADNAM sehova, dontse el o hogy hova akar menni.
ebbol mondjuk meg jol kijottem mert en vagyok a libsi szulo.
a masodikbol mar nem jovok ki olyan jol: nem koltoznek mellejuk. ez van, rasszista vagyok. vagyis zavarna a zaj. mert az a kep el bennem hogy zajosak. ez van, rasszista vagyok. bevallom.

vagy lehet hogy nem vagyok az. nem irok szemetsegeket roluk, nem gondolom azt hogy mind lop vagy ha azt is gondolnam, magamban tartanam. itt kezdodik valami. a szalonkepessegnek igenis van ertelme. egy belso folyamat elso lepese lehet.

harmadszor: nincs mirol vitazni mert szerintem nincs "ciganyproblema" es "ciganybunozes." ezek torzitasok, jobban mondva olyan tartalommal toltott szavak melyekre nem vagyok hajlando reagalni.

höm 2008.03.05. 17:02:12

A rasszzmus alapja az általánosítás....

az általánosítás alapja pedig a LUSTASÁG!!!

amikor lusta vagy külön-külön személyenként megvizsgálni egy népcsoprt adott tagjainak a viselkedését, motívációját, inkább törvényszerüséget akarsz keresni benne, ami óhatatlanul rasszizmushoz vezet, mert törvényszerűségeket vélsz felvedezni a viselkedésmintájukban...
pl: az afroamerikaiak (és az afrikaiak is :) jó kosarasok, meg atléták...(ez nehezen tagadható)
mert jobb az izomzatuk felépítése, jobban érzik a ritmust, stb. (persze vannak ennek szociológiai okai is, mint pl a kiemelkedés eme módja a szegényebb életkörülmények közül, ugyanakkor ez a latinamerikai népességre nehezen elmondható...)
szóval a fenti kijelentés rasszista, mert általánosítást tartalmaz egy adott népcsoportal szemben.....?
Ha azt írod, hogy az afroamerikaiak hülyék a matekhoz (legalább is nehezebb felfogásúak) ez megint csak nehezen tagadható, pedig vér rasszista kijelentés....!
Tehát elfogadjuk hogy adott népcsoportoknak vannak jellemzőik akkor rasszisták leszünk, annak ellenére, hogy a jellemzők lehetnek negatívak és pozitívak egyaránt....(jing-jang.. ahol találsz pozitív jellemzőt, találni fogsz negatívat is...)

ergo: ne általánosíts egy népcsoporta se!! és nem leszel rasszista....
vizsgáld az egyedeket külön külön, vedd rá a fáradtságot és nézd őket személyenként és nem leszel rasszista!!!
a megtalálni vélt törvényszerűségeket, és megszerzett tapasztalatokat, pedig dobd ki az ablakon, vagy legalább is gyorsan felejtsd el és így elkerülheted a rasszizmus jogos vádját!!!!

tiborson 2008.03.05. 18:22:54

Menjenek csak a rohadt mocskos törpök, bár az összes eltűnne az nekem tök mind1 hova, csak az életben vissza ne jönne 1 se!!!! 1 éves jövedelmem ajánlom annak a törpcsaládnak, amelyik utolsóként hagyja el az országhatárt, és soha többé 1 sem teszi a lábáta Kárpát-medencébe!

tiborson 2008.03.05. 18:25:35

Ja, és Én igen RASSZISTA vagyok, ezt már senkinek nem kell leírnia...

Nagyon Vörös Aszú 2008.03.05. 19:49:26

-Most akkor mit kell mondani? Viszontlátásra??

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.03.06. 00:21:38

-Messze vagyunk még, Törpapa?
-Mostmár messze!

de itt Piréziában is messze vagyunk ám... Terabithia nem csak földrajzilag van messze.

Ami meg a rasszizmust illeti: aki dolgozni akar, az talál munkát Magyarországon. Ha jól emlékszem, a vízummentes tartózkodási lehetőség _nem_ tartalmaz munkavállalási lehetőséget. Azaz, vagy rokonlátogatni mennek, vagy... vagy tényleg a refugee systemet tesztelik le nagyon gyorsan smurf "barátaink". Mindenesetre én úgy 3-4 év múlva megnézem milyen feltételekkel lehet beutazni Kanadába...
süti beállítások módosítása