Magyar Macskajaj

2008.01.21. 13:43

Előszó:

Szélsőséges kommentekért moderálás+bann jár…”

Tegnap megint megnéztem az egyik alapművet, Emir Kusturica Macskajaj(Crna Macka, Beli Macor) című filmjét. Valószínűleg a legtöbb embernek nem kell bemutatnom a filmet, csak röviden vázolnám a film szereplői felállását. Történetünk a Duna mentén játszódik, valahol a volt Jugoszlávia területén, bevezető gondolatként Kusturica rögtön feltárja, hogy a jelenben. Az egyik főhős Matko, aki csempészetből él, várja az orosz hajót, hogy hozza a benzint, mosógépet meg a többit. A másik Dadan, a helyi kisstílű szélhámos, aki leginkább abból él, hogy átvágja üzlettársait. Végül, de nem utolsó sorban Grga, a nagy öreg, akinek állítólag még olasz maffiakapcsolatai is voltak, most többek között valamiféle italt hamisít. Vannak ők, és családtagjaik, és ebben a kisstílű bűnöző világban élik mindennapjaikat. Matko kér némi pénzt Grgatól, hogy sikerüljön neki lenyúlni egy olajszállítmányt, beveszik Dadant is az üzletbe, aki mindenkit átver. A bonyodalmak végén megjelenik a felirat: Happy End. Humoros, szórakoztató film, főleg annak, aki szereti Kusturica világát.

Eddig egy szokásos film is lehetne, de egy lényeges dolgot nem mondtam. A film szereplői cigányok. Igen, kimondva, ránézésből, akárhogy is vesszük, ezek tipikus cigányok. Kusturica filmje kimondja, hogy cigányok életét mutatja be, már az elején hangsúlyozva, hogy az nem Óperenciás-tengeren túl, és nem is valami távoli középkorban játszódik a film, hanem ma. Ennek ellenére több díjat nyert a film, és senki sem gondolta rasszista megnyilvánulásnak a humor eme kifejeződését. Kevesen merik ezt ma megtenni Magyarországon.

Legutóbb talán Fábry Showderében láthattunk csak őszinte megnyilvánulást, ahol kiderült, hogy a legtöbb cigányvajdának „MÉH” telepe van, azaz színesfém kereskedelemmel foglalkoznak. Miután kiderült, hogy a vajdák sorra ilyen kereskedők, már széles mosolyt csalt a nézők arcára. Fábry a rend kedvéért rákérdezett, hogy papírgyűjtés is van-e a „MÉH” telepen, amire természetesen a nem volt a válasz. Mi volt az érdekes az egészben? Hogy valaki őszintén mert erről beszélni. Vajdákról, cigányokról, igen „cigányokról” és nem „kissebségről” volt szó. Csak a teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy nem csak színesfém tolvajok vannak, hanem olyanok, akik járják a lakótelepek lomtalanítását, és közelharcot vívnak a fém tárgyakért, ami később az említett „MÉH” telepeken végzi.

Kérdem én, miért nem lehet őszintén beszélni a cigányságról? Miért ne lehetne segíteni nekik az által is, hogy mindenki tudja mi történik velük, sőt, lehet az is kiderülne, hogy van köztük rendes is. Mi történik azonban a média és a társadalom részéről? Nem merjük bemutatni azt, ki is volt a tettes valójában, sőt a házát sem lehet már megmutatni, mert azon is lehetnek árulkodó jellegzetességek. A szocializmusban a Kékfény című műsor előszeretettel használta az „erősen kreol” kifejezést. Azóta a cigány emberek azonosítására szótárnyi szavunk gyűlt össze. Egy vidéki város helyi lapja „északi külvárosi férfi” vagy „déli külvárosi lakos” címszavakkal azonosítja őket. Aki ott lakik rögtön rá fog ismerni, hogy saját városáról van szó, ahol az északi és déli külváros egy bizonyos utcától északra és délre 99%-ban cigányok által lakott hely. Mi a fenének ez a nagy prüdéria? Lehet, hogy sokkal többet jelentene a cigánysággal kapcsolatos problémák kezelésében, ha végre kimondanánk, hogy cigány, és kimondanánk, hogy ezeknek az embereknek miben lehetne segíteni, hogy felzárkózzanak a társadalomhoz.

És ekkor érzek egy nagy, hatalmas hibát a média részéről. Hasonlítsuk össze a Kusturica filmjében feltűnő cigányokat, Grgat, Dadant, Matkot egy másik ismert névvel, akit mi ugyanolyan jól ismerünk : GYŐZIKE. És kérdezzük meg magunktól, hogy ki tett többet azért, hogy a cigányság jobb megítélésben kerüljön a társadalomban? Emir Kusturica vagy a magyar bulvármédia?

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr52305811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.01.21. 14:55:10

Vagy Barnóczky Ákos a Szőke kólával?
No igen. Nálam ez az etalon.
De én azt mondom, ezzel a "hogyan kezeljük a problémájukat" viselkedéssel, ami nálunk van, nem fogunk célt érni. Ha nem tekintünk "felnőtt emberekként" rájuk, akkor nem fogják elfogadni a segítséget, vagy visszaélnek vele, ahogyan a felelősség nélküli gyerek teszi. Munkát kell nekik adni, BESZÉLNI kell velük, és mindenek előtt elfogadni, hogy más kultúra az övék.
Az én filmemből is kiderül, hogy van bennük egy túlérzékenység a lenézésre, a "cigányozásra". Erről férjem is mesélt, mert ő dolgozik velük. Ugranak mindenre, amiről azt érzik, ellenük szól. De nyilván ennek is oka van.
Azt látom, hogy mindkét oldalon olyan fokú a bizalmatlanság ember ember közt, hogy ebből így soha nem lesz semmi. A nagy dolgoknak itt kellene elkezdődni lent, nem kormányszinten.

2008.01.21. 19:17:54

Egészen addig nem lesz remény megoldásra, amíg bármelyik oldalról bizalmatlanság, előítélet, kirekesztés működik. És ez valóban nem kormánykérdés. Bár, ha jól belegondolunk, azért van némi hatással rá a politika is, benne a pártok. Csak meg kell nézni, kik támogatják a Magyar Gárdát, illetve kik nem határolódnak el tőlük. És ha megint ilyenek lesznek kormánytényezők, hova lesz a megoldás reménye?
Szóval igen: lent kezdődik, de a vezetés támogatása nélkülözhetetlen.

abandi 2008.01.23. 17:37:15

"És kérdezzük meg magunktól, hogy ki tett többet azért, hogy a cigányság jobb megítélésben kerüljön a társadalomban? Emir Kusturica vagy a magyar bulvármédia?"

Megkérdeztem magamat és elgondolkodtam a válaszomon:
Most akkor a cigányság zöme jóravaló, beilleszkedésre törekvő, magas kultúrájú etnikum???
A válaszom:
„Szélsőséges kommentekért moderálás+bann jár…”

movhu 2008.01.24. 09:02:13

Köszönöm, hogy tiszteletben tartottad a kérésemet, és nem kellett semmit törölnöm.
De tudnod kell emellett, hogy teljes mértékben egyet értek a felvetéseddel. Pont azt próbáltam fejtegetni, hogy VAN cigánybűnözés, a börtönök lakóinak nagy százaléka cigány. A baj az, hogy nem tudjuk mekkora ez a százalék, mert ha valaki kimondja, hogy 97 %, akkor rögtön fajüldöző szemét lesz. Inkább csendben van mindenki, és ez csak azt okozza, hogy senki nem törekszik semmilyen megoldásra. "Maugli"-ról is azt hallottuk, hogy román, pedig nem más, mint egy romániából ideszökött magyar anyanyalvű cigány. Nem beszélünk róla, így hogyan is mérhetnénk le, hogy egy intézkedésnek van-e hatása. Ha most kimondanánk, hogy a börtöntöltelékek 97 %-a cigány, és az intézkedések nyomán ez néhány év múlva már csak 90 % volna, akkor volna miről beszélni, de így nincs.
K. 10 éve egy vidéki városban - elsőként az országban - a polgármester úgy döntött, hogy él a TÖRVÉNYADTA lehetőséggel, és a segélyen lévőket behívja arra a 30 napnyi közmunkára, és szépen elkezdte kitakaríttatni a vízelvezető árkokat, ami komoly problémát okozott a városnak. Szépen rendbe is tették, és országos botrány lett belőle, hogy egy fajüldöző polgármester. De ő nem a cigányokat hívta be, hanem a segélyen lévőket. Most akkor mi van?
Ez van. Csönd. És addig megoldás sem lesz.

abandi 2008.01.26. 06:06:24

Csodálkozom, hogy a sok cigánybűnözéses rittyentés között elsikkadtál...
Pedig, a rendszeres kötelező munkával, (a liberális mindent, ami másoknak nem megengedhető...és szeressük..) higiéniás felügyelettel egy-két generáción belül megszűnhet a különbség...Immunitás kérdése...

máté(14éves) 2008.07.24. 00:03:24

NEM ÉRTEM MIRE FEL KÜLÖNBÖZTETIK MEG A CIGÁNY EMBERT AZ UN PARASZT EMBERTÖL TALÁN A BŐRÜNKSZINE MIATT V MIÉRT ERRE SOSEM JÖTTEM RÁ TUDOM MAGAMROL H NEM VAGYOK BUTA GYEREK MERT SOKMINDENEN KERESZTÜL MENTEM 14ÉV ALATT AZ ÉLETBEN VOLT JÓ ÉS ROSSZ IS EGYARÁNT.MIÉRT KELL MINKET BEÁLÍTTANI ROSSZ EMBERNEK TALÁN AZÉRT MERT VAN PÁR KÖSZÖRÜS A BLAHÁN AKI 10ÉVES LÉTÉRE EGY "EREDETI"DOLCE ÖVBEN FELZSELÉZETT HAJJAL NAPSZEMÜVEGBEN PUFF COMBOM SZÚR IGEN EZÉRT KÜLÖNBÖZTETNEK MEG MINKET TŐLÜK HIGYÉTEK EL A MI CSALÁDUNK UTÁLJA AZ ILYEN FAJTÁT AKI LOP CSAL HAZUDIK.EZÉRT ÁLÍTJÁK BE A ROMÁKAT ROSSZ EMBERNEK AZOK MIATT AKIK ILYET MÜVELNEK NEVETSÉGESEK AZ EMBEREK NEM GONDOLKODNA EL VKI VÉLETLENÜL H HOPPÁ A TÖBBSÉG NORMÁLIS MI EZ GYEREKEK MIBEN ÉLÜNK MI FOLYIK ITT?PL AHOL A CSALÁDOM LAKIK ITT MAGYAR GÁRDISTA EMLÉKMŰ DISZELEG A VÁROS KÖZEPÉN H MINDENKI LÁTHASSA A SZÉP NAGY MAGYAR ÉS ÁRPÁDSÁVOS SZÁZLOT NEM ÉRTEM MI EZ H A RENDŐRÖK KISÉRIK A MAGYAR GÁRDÁT KIK ŐK SZEMÉRMETLEN NÉPÉSÉG. A HAVERJAIMMAL NEM MERÜNK AZ UTCÁRA MENNI MERT FÉLÜNK A KOPASZOKTOL GONDOLKODJON EL VKI LEGYEN SZIVES H MI FOLYIK ITT.ÜDV KÖRMENDRÖL MÁTÉ
süti beállítások módosítása