A pedagógia csődje

2008.01.17. 12:32

Előre szeretném közölni, a fiammal teljesen objektív vagyok. 14 éves múlt éppen, ebből és a jelleméből adódóan viselkedése provokatív, néha engem is ki hoz a béketűrésből. Több okból kifolyólag az esze ellenére tanulási nehézségekkel küzd, és totál csődnek tekinteném a nevelésemet, ha eközben a lányunk nem volna a mintatanuló, aki számára az egyetlen elfogadható helyezés az évfolyamelső. Mivel nem volt más lehetőség, ezért kénytelenek voltunk keresni egy olyan iskolát, ahol állítólag speciálisan foglalkoznak vele. Nem egy egyszerű eset. Az iskola messze van, reggel munkába menet autóval viszem, hazafelé BKV. Azért, hogy megkaphassuk az emelt normatívát, illetve nem mi, hanem az iskola, egy rakás helyre el kellett vinni a gyereket, megmutogatni, hogy tényleg rászorul. Így indulhattunk el az új iskolában úgy, hogy ne kelljen fizetni érte. Úgy gondolom, ennyit megérdemlek, mint tisztességes adózó. Tavaly év végén közölte az iskola, hogy megvonta a főváros a támogatást, és mégis fizetni kell. Szerencsére jó kerületben lakom, az önkormányzat a maradékot megint csak kifizette, tehát még mindig megúszom fizetés nélkül. Igaz csak én, és nem az állam. Viszont nem minden szülő volt ilyen szerencsés helyzetben, ezért az iskola létszáma felére csökkent, dupla fős osztályokkal, elvesztve az eredeti varázst. Most azonban nem ugrálhatok, 8. osztályban nem fogom ezzel nyírni a gyereket. Szeretném eloszlatni azok ködét, akik azt hiszik, hogy jobb egy ilyen iskola. Persze tisztelet a kivételnek. Lássuk milyen jellemzői vannak.

A gyerekek összetétele elég speciális, mindegyik küzd valamilyen problémával. Megy az egymással való kötekedés, időnként a termek módszeres amortizálása. Kérdem én azonban, ha tudja ezt a pedagógus, akkor miért nem felügyelik azt a nem túl sok gyereket? A gyerekem időnként úgy viselkedik, hogy az kívánni valót hagy maga után, ezt tudom. Ez alatt kérem azt érteni, hogy pl. órán egyszer csak elfelejt figyelni, és rá kell szólni. De könyörgöm, ezért jár oda, és nem egy normális suliba. Persze ilyenkor behívnak. Hogyan? Apuka, holnap 10-re jöjjön be! Álljon meg a menet. Én is, mint minden más normális ember, dolgozni járok, ahol nem úgy működik, hogy ma beszólok, hogy holnap nem jönnék. Ekkor kicsikarok egy értelmes időpontot, amire meg húzzák a szájukat. Simán előfordult, hogy megunták pl. a gyerekemmel foglalkozni, és bő egy hét kényszerszabadságra rakták, azaz hazaküldték, annak ellenére, hogy igazolást nem kellett vinnem. Majd ők elintézik. Elvileg viszont tanulni járna oda a gyerekem, amiből annyi igaz, hogy tudom mit kellene tudni matekból, és hétvégén meg este tolom a fejébe ÉN. Pedagógia szempontjából az ott tanító „pedagógusok” számomra eléggé leírtak, egyáltalán nem próbálják meg kezelni a gyerekek problémáit, tőlük meg is ölhetik egymást. A legnagyobb pedagógiai fogás, hogy egyesével vagy kollektíve behívják a szülőket, és letolják őket, hogy milyen gyerekük van. A szülő meg bólogat és kész. Most pedig ne jöjjön nekem senki azzal, hogy minden eszközt elvettek tőlük. Sajnos a maradékkal sem élnek. És most jön az írás apropója.

Valaki megrongálta a fehér táblát az osztályteremben. Apró benyomódások rajta, állítólag tolltól származik. Engem tökre nem zavarna, de nem az én dolgom eldönteni. Bűnös nincs, mert az állítólagos tettes…szóval olyan családból származik…hogy nem érdemes kijelölni őt bűnösnek. Lényegtelen. A fiam is bekerült a bűnbakok közé, lehet volt is hozzá köze, szerinte nem, nem tudom kinek higgyek már. Előkerül a fizetés kérdése ma. A gyerek állítja, hogy ő nem fog fizetni (vagyis én), mert ő nem tette. Szó szót követ, és az igazgatónő üvölt a gyerekkel, hogy „A kurva anyádat, akkor is ki fogod fizetni”. Íme korunk nagyszerű pedagógusa, aki hangoztatja magáról, hogy ő aztán mennyire szívén viseli az ilyen gyerekek sorsát. A gyerek bekattan, erre nagyon érzékeny, és következetesen kijelenti, hogy már csak ezért sem. Megint jön a telefon, hogy menjünk érte. Mert az úgy megy. Hazaküldték, ezzel megszűnt a felelősség. Ma fogadóóra, már látom nem lesz nyugis. Mindenki így keressen a gyerekének alapítványi iskolát. El kell mondanom, hogy az iskola, ahová a lányom jár, sokkal normálisabb pedagógusokkal van tele. Pedig az csak egy „normális” iskola. Sajnálom, hogy az állam a közös pénzünkből egy ilyen intézményt támogatott. Szerencsére részemről már nem sokáig. Az iskola neve és címe nálam.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr85300727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

majom 2008.01.17. 17:48:33

Az ilyen gyereknek kár erőltetni az iskolát. Menjen csak szépen dolgozni, mint apuci reggeltől-estig.
Gondolom otthon az egész lakásban nincs 5 könyvnél több, de a tanár osztása az megy...

Káposztakukac 2008.01.17. 17:49:08

annyira lerí a maradi, önző, tipikusan magyaros mentalitás. mármint a commentelők hozzászolásairól... primitív, hülye banda. biztos sokkal jobb szülők vagytok, meg persze a pedagógiához is faszán értetek, mi?

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.01.17. 17:51:12

Amúgy ez tényleg erős igy visszalapozva, hogy egyesek milyen hangnembe mernek belepofázni másnak a magánéletébe...Ez nem magyar mentalitás. Ez internetes aljanép, aki élőben a felét ennek nem volna képes a szemébe rebegni bárkinek. Erről ennyit.

AVC, M.D 2008.01.17. 17:52:12

A tanárság olyan, mint a foci...Mindenki ért hozzá, de kevesen csinálják jól. Beleszólni azt gátlástalanul...Emberek ki lehet próbálni! Tessék bemenni és órát avagy csak rendet tartani..! Egy pedagógus miért nem vesztheti el a türelmét ? Főleg, ha tudja, hogy a szemébe hazudnak? A gyerek mondhatja és mondja is, hogy a kurva anyádat?

okt 2008.01.17. 17:53:58

"Az iskola neve és címe nálam."

Miért nem a posztban?

waketomi 2008.01.17. 17:55:34

Le kell tépni az iskola ajtaját

Bubu 2008.01.17. 17:57:31

„A kurva anyádat, akkor is ki fogod fizetni”

Tisztelt "Szülő"! Ilyet nem igazán ejt ki a száján egy pedagógus, mégha nem is a legjobb, de egy közoktatási intézmény vezetője végképp nem. NEkem elhiheti, ismerek egy párat. A szerintem feltupírozott, de biztosan ellenőrízhetlen történetét átugorva a közoktatással csak két baj van (amit mindig mondunk): egyik oldalról a tanári kar 50%-nak helye nem lenne ott ahol van (a jobbak rég elmentek magánpraxisba), illetve rendkívül forráshiányos. Itt nem egy szétrugdosott tábla a legrosszabb, hanem az, hogy megalázó a fizetése a Föld egyik legstresszesebb munkájának. Javaslom minden kétkedőnek, hogy álljon ki napjában hatszor 35 (igen, 35!) ember elé, és tartson előadást, tanítson, és eredménnyel. Körülbelül száz éve tudjuk, hogy az ideális osztálylétszám 15fő körül van. Ma, Magyarországon nagyjából ez a szám 30 fő.

Tehát. Az ön kedves kis története, semmi másra nem jó, mint arra hogy tovább szítsa a gyűlöletet a tanárok iránt. Ha ilyen elhangzott, akkor tessék elmenni a minisztériumba, tárt karokkal fogják fogadni, nekem elhiheti.
Egy ilyen vállalhatatlan, és primitív mondat nem hagyhatja el a száját egy Tanárnak, pláne egy vezetőnek. Ha igen, akkor azonnal fegyelmi.

Egy költői kérdésem azért van. Miért nem fordult a kedves szülő a szakhatósághoz?

Mert én tudom.

Üdvözlettel
Egy tanár

Sáfrány 2008.01.17. 18:00:30

Nagyon egyszerű megoldás van a pedagógusoknak durvánbeszóló agresszíven visszapofázó gyerekek helyrerakására: osztályfőnöki óra keretén belül kötelező jelleggel megnézni a Battle Royale nevezetű alkotást, és elmagyarázni utána hogy ez LESZ ha így folytatják.

Dr Kangörény 2008.01.17. 18:01:39

kizárt, te szimplán hülye vagy. Itt most te politizálsz egyedül. Szerinted mindenhol minden a legnagyobb rendben van, aki szerint ez nem így van az a kormány faszságairól akarja elterelni a figyelmet. Hülye.

zenész 2008.01.17. 18:05:34

Kedves Bubu!
Ha kevés a pénz, keress másik munkát. Nem kell mindent a pénzre fogni. A pedagógusok nagy része, főleg az elégedetlenkedők, nem alkalmasak a választott munkájukra. Egyébként az ilyen kezelhetetlen gyerekeket én simán falhoz csapkodnám. Na ezért is nem vagyok padegógus.

Perverzsrac 2008.01.17. 18:12:38

Hírmondó Helén: kinek kivel kellett volna dugnia? ezt nem értem

Birkatúró 2008.01.17. 18:13:01

Movhu!Jól tetted, h. megírtad. Sokan tudnának ehhez hasonlókat,vagy ennél meredekebbet írni.Akinek ez a blogbejegyzés fake-nek tűnik, annak fogalma sincs a mai magyar közoktasási viszonyokról (hangulatról). A gyerekek is megérnének egy-két bejegyzést, ott is akad 1 kis bibi. Végtelen számú ilyen, és ehhez hasonló történetet tudnánk megírni.
Pl: anyanyelvi tanár, jó hírű pesti iskolában, 1xűen "pitsáknak" nevezi a 8.-ik osztályos lányokat.Tovább is van, mondjuk még? Riszpekt, Movhu!

Perverzsrac 2008.01.17. 18:18:07

Hozzászólva a témához is:

T. Szülő! (gondolom Anyuka, de ez nem derölt ki nekem a szövegből)

Abszolúte nem értek egyet a felháborodásával. Hogy miért is? Mert Ön csak az okozatot nézi és nem az okot! Tessék mondani: miért is magatartászavaros a gyerek??
Hány éves a kedves lánya? Nem szokott kicsit sokat példálózni a múltban a fia előtt, hogy "bezzeg a Julis!... Vegyél példát a Julisról...Nézd hogy tanul a JUlis" Vagy hasonlók. Van egy ezresem arra, hogyha elkezdene vájkálni objektíven a múltba akkor megtalálná az okot ahol - már bocsánat - de jócskán elb.szta a fia nevelését. Az hogy ezek után mi történt vagy történik, az már az Ön baja és nem másé. Ha pedig valóban ezt mondták a fiának - amit én is kétlek és kis túlzásnak érzek -, akkor is csak egy okozat az Ön elfuserált gyereknevelése miatt.

Üdvözlettel egy felháborodott olvasója

Lopy 2008.01.17. 18:19:01

Csatlakozom AVC-hez. Mindenki próbálja ki, hogy milyen bemenni, rendet és órát tartani 25-30 fős tizenx éves diákokkal teli tanterembe - pláne ha alapvetően "problémás" a társaság. Természetesen szépen nyugton tűrni amíg néhány igazán renitens teljesen szétzilálja azt a pici kis fegyelmet ami esetleg megvan még az óra elején... Szerintem nagyon-nagyon kevesen lennépnek akik nem szeretnének egy vascsővel rendet tenni úgy 20 perc után .
Sok-sok nem tanítani való tanár csinálja ezt nap mint nap, és azt is lehet mondani, sokan nincsenek a helyzet magaslatán, de könyörgöm írja meg valaki hogy milyen eszközzel kell kezelni a teljesen deviáns, jegyeire és a kapott intőkre magasan tevő kölköt! Kirúgni csak úgy nem lehet, másik átvevő sulit keresni nem könnyű... Szóval respect azoknak a tanároknak, akik bírják és legalább tenni próbálnak.
Ja, movhu esetleg beszélgetnie kellene a szituációról a pedagógusokkal, és nem ellenségesen, hanem a gyermek érdekeit szem előtt tartva kezelni a problémát. Lehet hogy kicsit más hozzáállással megváltoznának a dolgok.
Bocs a mennyiségért... :)

alibi borz árny (törölt) 2008.01.17. 18:19:22

Bubu: "a jobbak rég elmentek magánpraxisba"

Ez a történet nem pont azokról a tanárokról szól, akik már otthagyták az állami oktatás rögös katedráit?

Bubu 2008.01.17. 18:20:29

Kedves Zenész!
Már leépítettek, tehát nincs miért panaszkodnom. Ellenben a simán ajtóhoz csapkodnám mentalitáshoz mégcsak hozzászólni sem érdemes, egyébként igazad van, nem a pénzen múlik. Akkor miért nem lettél tanár? Mert én imádtam a hivatásom, és nem a pénzért csináltam. Csak egy magyarázat (és természetesen nem teljes) a jelenlegi helyzetre.

Ilyen a fél ország mentalitása, mint a tied.
"Ha kevés a fizetés keres másikat". Jó!! Holnaptól minden tanár kereshet más hivatást. Aztán pedig kedves Zenész, majd otthon ücsörögve a falhoz vagdoshatod a saját gyereked, ha éppen valamilyen problémával küzd. Biztosan sokat fog rajta segíteni.

Tisztelettel

0xFFFF 2008.01.17. 18:23:46

Birkatúró ! És ezt te hallottad vagy csak a bukásra álló picsa mondta neked, aki a lányod ?

gyuribacsi 2008.01.17. 18:24:00

Néhány komment durvább, mint az eset - de persze ez így szokott lenni :(
0xFFFF ez milyen hangnem? Vissza a rezervátumba!

Sajnos, részben személyes tapasztalatok okán "Bubu" és "AVC" hozzászólóval tudok egyetérteni. A történet apropójaként szolgáló mondat még alapítványi iskolában, "pénzért" oktató pedagógustól is nehezen hihető. És ma valóban nehéz tanárnak lenni, nem sírásként mondom, hanem ismerve a totális összeomlás peremére csúszott erkölcsi állapotokat. Tanítok is, 3 gyerekem van, szóval mindkét oldalról látom a problémát.

Azt kell mondjam, amilyen káosz ma az oktatásban van (köszönhetően a reformnak csúfolt politikati akaratnak), egyáltalán nem lehet biztos benne senki, hogy önmagában egy fizetős, alapítványi iskola megoldás lesz a problémájára. Legyen bár a probléma azon ismeretek átadása, melyet az adott iskola célul tűzött ki:(

Sok rossz tanár van. De még több fásult, kiábrándult tanár, aki reszket, hogy utcára teszik a következő leépítésnél. Az már sajnos mindegy, hogy okkal, vagy ok nélkül, mert a küldetéstudattal megáldott/megvert kollégákon kívül csak azok jelentkeznek tanárnak, akik... és most hadd ne fejezzem be a mondatot.

Gyereknevelés? Milyen mintákat sugároz a média (a politikát hadd ne említsem) nap, mint nap? Milyen értéke van ma a becsülettel végzett munkának? Kire nézzen fel ma egy jóravaló gyerek? És végül, mit várunk a szülőktől, akik néha napi 10-16 órában kell, hogy dolgozzanak a betevőért?

A vitaindító történetek minden szereplőjét tudom sajnálni: szülőt, gyereket, és pedagógust. Ami most megy ebben az országban, nem mehet tovább!

bobka 2008.01.17. 18:24:43

szerintem ez az új tanári gárda ami mostanában kerül ki a felsőoktatásból borzalmas.én végzős vagyok egy alapítványi iskolába és viszonylag sok fiatal tanár tanít.mind stikkes.pl a matektanárom marha szigorú,a tanítási módszere katasztrófa és utálja a gyerekeket.láttam nála egy BKFes könyvet párszor,elkezdtem utánakérdezni,különböző forrásokból megtudtam hogy elvégez valami gazdasági szakot és azonnal abbahagyja a tanítást.kérdem én,minek megy tanárnak az olyan aki utálja a gyerekeket és nem tudja kezelni őket?egy normális tanárom van,ő olyat tanít ami távol áll tőlem és mégis érdekessé tudja tenni,jól előadja és így megértem és jó vagyok belőle.a szintén stikkes irodalom,történelem,angol tanáraim is megérdemelnének egy külön fejezetet...és ezek az emberek egy egész életet megtudnak határozni azzal ahogy tanítanak.hogy csak egy példát említsek,volt egy nagyon jó fej történelem tanárunk aki mindig elmesélte a témákat meg szépen lehetett jegyzetelni meg megérteni.egész addig emeltszintüzni akartam belőle,aztan kaptunk egy új tanárt aki úgy megutáltatta velem az egészet hogy hányingerrel megyek be órára...

felfog6atlan 2008.01.17. 18:26:23

Annakidején anyámék(mint tanár) mindig vittek magukkal szülőket is osztálykirándulásra. Egy nap elég volt a nagypofájú szülőknek, hogy fülét-farkát behúzzák, mert ízelítőt kaptak abból, hogy milyen ezt mindennap csinálni. Egy kurva rossz szót nem mertek utána mondani, mert észbekaptak hogy nem az van ám amit ők otthon a zédeskicsiszegénygyerekük elmesélése alapján hittek.
Ugyanaz lett mint nagyban...a gyereknek csak jogai vannak, a tanárnak meg csak kötelessége. Aztán aki nem akar tanulni, azt mivel lehet rákényszeríteni hogy tanuljon??? Semmivel, kényszeríteni nem lehet!! Ha meg a gyerek nem tanul, a tanár a hibás, hogy miért nem tanítja???...De tanítja, mint egyetemen...leadja az anyagot, mást nem tud tenni, aki akarja megtanulja, a többit meg nem kényszerítheti.
Áh, f.szkivan.

TBC 2008.01.17. 18:28:07

"totál csődnek tekinteném a nevelésemet, ha eközben a lányunk nem volna a mintatanuló, aki számára az egyetlen elfogadható helyezés az évfolyamelső." - Ehhez csak "gratulálni" tudok, hagy nőljön fel abban a szellemben, hogy ő csak akkor ér valamit, ha osztályelső. Sajnálatos módon az ilyen szellemben felnevelt tanulók később, ha neadjisten még sem ők lesznek a "szuperkitűnők", sokkal nehezebben képesek magukat elfogadni, és onnantól kezdve jönnek az önértékelési gondoktól kezdve a teljesítőképesség drasztikus csökkenéséig minden. Nem egy hasonló tanuló "veszett el" a szemem láttára, miközben a sok tanár által - már elnézést a kifejezésért - lehülyézett tanulók meg később sokkal többre vitték. A "csak az osztályelső kitűnő az elfogadható" szellemiségében élő tanulók között nagyságrendekkel nagyobb a későbbiekben az "elveszett" emberek aránya, mint azok körében, akik kicsit ettől lemaradnak, netán van, amiből megelégednek mondjuk egy hármassal.
Másrészt meg részedről is hibás hozzáállás, hogy csak azt vagy hajlandó elfogadni, ha kizárólag osztályelső. Nem ez alapján kellene a nevelésedet értékelned, vannak ilyen szempontból sokkal relevánsabb tényezők is.
Harmadrészt a családon belüli sorrend a lehető legrosszabb nevelési stratégia, amely sem külön-külön egyiküknek sem tesz jót, sem pedig kettejük viszonyának. Márpedig az írásodból az tűnik ki, hogy nem azonos szinten kezeled a fiadat és a lányodat.
Ami viszont az írásod lényegét illeti: sajnos a tanárok döntő többségéből hiányzik az, amitől ők valóban pedagógusok lennének. Ez halmozottan igaz a jó nevű iskolákra. Sajnos manapság nem azért "erős" egy iskola, mert annyira magas minőségben tanítanak, hanem vagy azért, mert annyira alacsony színvonalat képviselnek a tanárok, hogy tényleg csak a legjobbak képesek helytállni, vagy pedig azért, mert borzasztó nagy a szelekció, és azárt ha odaállítják az ország 100 legjobb tanulójából akármelyik huszat, nekik, akik még tanát nélkül, pusztán könyvből is eljutnának az érettségiig, őket a leghülyébb, legtehetségtelenebb tanár is el tudja juttatni a kitűnő érettségiig. Csak a pedagógusi munka nem ebből kellene, hogy álljon. Az igazi pedagógiai munka az lenne, ha valaki a gyengébb képességű, lusta, vagy épp pocsék iskolából kikerült, így óriási lemaradással küzdő tanulókból hasonló teljesítményt tudna kihozni. (Magunk között szólva, hosszabb távon ők versenyképesebbek, mint az agyondédelgetett színötösök, ugyanis ők sokkal kitartóbbak, sokkal kevésbé dönti le őket egy rosszabb eredmény, miont egy színötöst, és sokkal jobban tudnak küzdeni, erőfeszítéséeket hozni a kitűzött célért.) Szóval az igazi, vérbeli pedagógusi munkába ez is beletartozna. Csak sajnos manapság a tanárok döntő többsége nem ilyen. Hogy miért? Elég körülnézni a tanárképzést. Ameddig az egyetemeken, főiskolákon abból áll a "tanárképzés", hogy 1.: mindennemű osztályozás "pofára" megy, vagy legalábbis nagy része van benne az egyéni szimpátiának, 2.: szakmailag alacsony színvonalat képviselnek, 3.: az egész abból áll, hogy minél jobban "szivassák" a tanulókat, illetve ameddig a pedagógusi munka iránti hivatástudat, és pedagógiai hozzáértés számít a legkevésbé (sőt, gyakran pont őket "szórják" ki), addig ne is várjuk, hogy az onnan kikerült ifjú tanárok különbek lesznek ezeknél az egyetemi "oktatóknál".
És igen, sajnos az iskolában a tanár - a ROSSZ tanár - bármit megengedhet magának. Hogy miért? Mert a tanulók - és szülők - NEM az ő "munkáját" fogják számonkérni, és NEM fognak ellene bármit is tenni. Itt is igaz, hogy a jó tanár - aki meglehetősen ritka - sokkal többet van kritikának kitéve és "szivatva", mint az, aki tanárnak pocsék. Sajnos ez így van, sőt, a pocsék tanárokat - miután ők magukat "hűdeszuper" tanárnak állítják be - a szülők még jobban szeretik és becsülik, mint az "igazi" pedagógusokat. Ráadásul az ilyen, pocsék "tanárok" képesek a szülőnek bemagyarázni, hogy kizárólag a gyerekkel van baj. Most ezután mindegy, hogy egy "bűnért" felelős volt-e a rossznak elkönyvelt gyerek, egyértelmű, hogy ő lesz az elsőszámú bűnbak, akit már amúgy is sikerült "oda lentre" beskatulyázni. Az esetek háromnegyedében ezek a tanulók teljesen vétlenek, miközben ezekért, a mások által elkövetett tettekért rendszerint ők felelnek. A szomorú az, hogy ezt a szülők legtöbbje el is hiszi ezeknek a "tanároknak"...

TBC 2008.01.17. 18:30:19

Még valami: a katedra "mindkét oldalát" megjárt ember vagyok, és amiket írtam, azt vagy személyesen megtapasztaltam, vagy közvetlen közelről, mind diáktársaimon, mind tanár-kollégáimon tapasztaltam.

Birkatúró 2008.01.17. 18:35:39

0xFFFF, hi-hi. Tipikus duma. Nem a bukásra álló kislány mondta, hanem a fegyelmit elrendelő tanügyi dolgozó. Számosan vannak olyanok, akik hivatásként élik meg azt, amit nap mint nap ellátnak.
Nem vágták ki,(anyanyelvi tanár= külf-i állampolgár)csak eltanácsolták. Jól tették.

Dido 2008.01.17. 18:37:12

Valamelyik kommentben olvastam, hogy a cél, hogy maradjon a gyereka normális iskolában és a tanároktól kis engedményt kicsikarni. Én ezzel nem értek egyet. Amikor én jártam általános iskolába-jó rég volt már-, a mi osztályunkban is volt egy hasonló srác. Annyira zavarta az órát, hogy az összes többi gyerek szívott miatta. Nagyon is helyénvaló, hogy alapítványi...stb. iskolákba teszik.

A családomon belül több pedagógus van, kizártnak tartom, hogy bármely pedagógus ilyet mondjon. Az már elképzelhetőbb, hogy a gyerek max. ezt adta elő otthon... Ellenben dícséretes, hogy próbált valamit tenni a gyerek érdekében és speciális iskolába adni. "Normál" iskolában tanító pedagógus rokonom számtalanszor jelzi, hogy a szülők általában nem hajlandók elfogadni, ha speciális iskolát javasolnak. De a helyzet akkor durvul el igazán, ha a "normál" viselkedésű és tantervet igénylő gyerekek szülei esnek neki a problémás gyerek szüleinek fogadó órán...stb. Esnek neki=élénk szóváltás...stb. Előbb-utóbb speciális iskolába is kerül az, aki oda való. A spec. suliknak pedig igenis sokkal színvonalasabban, kell/kellene foglalkozni ezekkel a gyerekekkel. De kérdem én, melyikünk tudna egy teljes, vagy csak fél osztálynyi ilyen gyerekkel fogllakozni. Ott sokkal, de sokkal alacsonyabb osztálylétszámra, akár több egyedi foglalkozásra lenne szükség. Ennyi speciálisan képzett pedagógust az állam nem tud részükre biztosítani, de kétlem, hogy a szülők hosszú távon a teljesen magán foglalakozást önerőből finanszírozni tudnák...

Oylan kommentet is olvastam, akik a tanárokat becsmérlik...stb. Nem kellene általánosítani. Vannak valóban nem oda való tanárok és sajnos a lelelméynesebbek, azok tényleg találnak más munkát. A jó tanárokat kellene valmilyen ösztönzéssel maradásra bírni. De amíg ilyen a társadalmi megítélés.... Van aki a tanárképzést teszi le...stb. Tessék elkezdeni a tanárképzőt és utána beszélni. Mellesleg a speciális iskolákban nem szokványos tanárok ülnek, hanem speciálisan képzett gyógypedagógusok. Az oktatás színvonala minden területen esett a felsőoktatásban. Nem ritka az olyan közgazdásznak, mérnöknek jelentkező "gyerek" sem, aki csak azért megy oda, hogy legyne papírja. Vicces, de ma már, tényleg csak annak nincs diplomája, aki nem akar... Miért is, mert a felsőoktatási intézmények abban voltak érdekeltek, hogy a fejkvóta miatt évről évre egyre több gyereket felvegyet, a minőségi képzésről áttértek a tömegképzésre. Nem a piac igényeihez igazodik a felsőoktatás kínálata. Ezért aztán nem kell meglepődni, hogy sok friss diplomás középfokú végzettséggel betölthető munkaköröket lát el (igaz, így szépíthető a diplomás munkanélküliek statisztikája).

huhu 2008.01.17. 18:40:31

örülök, hogy nem voltam a gyereked!!
igenis befuccsoltál vele
fizess

McFigyeltem 2008.01.17. 18:41:10

Nem tudom, volt-e már szó róla, de az iskolában a gyerek jogilag az iskola gondviselésére van bízva: ha kárt csinál, az iskola felel érte. Így tehát jogi útra nem érdemes terelnie az iskolának a dolgot, ugyanis nagy pofáraesés volna abból részükre. Szülőnek nem kell fizetni.

gyuribacsi 2008.01.17. 18:42:45

egyesek, hogy meglátják a lényeget :)))

0xFFFF 2008.01.17. 18:48:13

gyuribácsi ! Tessék magad elé nézni ! Idézett hangnem. Ha csak úgy be tetszett kapcsolódni - divatosan "kaccsolódni" (idézőjel gyuri bácsi kedvéért) - akkor meg....tetszik érteni ? :)

Bubu 2008.01.17. 18:50:40

"gyuribácsi", teljesen egyetértek.

Egyébként, hogy tényleg nagy baj van az oktatásban (az elmúlt 50 évből fakadóan), azt jelzi a hozzászólások, kisebbrészben tartalma, nagyobbrészben minősége.

ÉS nyílván itt nagyon sokan tudják, hogy ezzel a teljesítménnyel, amit ezen a fórumon nyújtanak, az bizony nem elég a ketteshez.

Végre bele lehet rúgni a "köcsög" tanárba.
De izgi.

gyuribacsi 2008.01.17. 18:53:22

0xFFFF
A kölyök szót egyedül te használtad itt, s amit utána írtál, hát... téged minősít, nem bárkit, akitől szerinted idéztél. De nem vagyok híve a személyeskedésnek. Kár volt megjegyzést tennem, már ezt is bánom.

kizárt 2008.01.17. 18:57:05

Amúgy nem értem, miért nem harcolják ki a közép- és alsófokú képzésbe a kollegák a kreditrendszer bevezetését. Töredékére csökkene az ilyen problémás eset.

Kangörény felhasználóra meg mit reagáljak? Én mint kormánypárti? Nab.ki, még ezt se vágták a fejemhez :)

Archenemy 2008.01.17. 19:03:49

"Bűnös nincs, mert az állítólagos tettes…szóval olyan családból származik…hogy nem érdemes kijelölni őt bűnösnek."

Milyen családból? Én nem értem, tessék elmagyarázni.

What's In a Name 2008.01.17. 19:05:32

Egy: mondanak ilyet tanárok. Én hallottam egy tanáromtól hasonlókat, üvöltve. A másik lepofozta az egyik osztálytársamról a szemüvegét. A srác nem viselkedett szörnyen, csak mint minden egészséges 13 éves kiskamasz, humorizált egy kicsit.
Igen, nem könnyű a tanároknak sem. De aki nincs felkészülve a felmerülő problémákra (kezdve a megalázóan alacsony fizetésektől a többnyire nem elit iskolákon át, amelyek attól jók, hogy sokat lehet lógni, a motiválatlan diákokig) az ne tanítson.

Azok előtt a fórumozótársaim előtt pedig, akik a másik fórumozó társuk életéről (mint a 'cikk' írója úgy alkotnak véleményt, hogy a családi közegét nem is ismerik, pedig "le a kalappal". Sok bunkó.

travis 2008.01.17. 19:06:35

Mennyi sok frusztrált tanár van itt...

sourcerror 2008.01.17. 19:06:37

"Előre szeretném közölni, a fiammal teljesen objektív vagyok. "

Ezeen jót mosolyogtam ...

Ami a táblát illeti: igazából egy állítás, egy tagadás. Ennyi alapján nem lehet objektívan eldönteni. Kérdezd meg a fiad osztálytársait inkább.

gyuribacsi 2008.01.17. 19:15:36

travis: és? Mi ebben a meglepő?
Szomorú ez inkább. A közeljövő generációinak életfelfogása, tudása, teljesítménye múlik (főleg) rajtuk.

Lady Lazarus: "...az ne tanítson." végű mondatoddal egyetértek. A teljesség kedvéért azonban hozzá kéne csapni az orvosokat, mérnököket, és még egy sor szakmát, a politikusokkal együtt. Bár ők tisztes keresettel rendelkeznek, a "felmerülő problémákat" mégsem képesek megoldani.

porthosz 2008.01.17. 19:18:21

Speciel én sem ismertem olyan tanár aki kurva anyázott volna valakivel.

Azonban voltak nekem is idióta tanáraim akik nem voltak alkalmasak tanitásra. Ez tény.
De az is hogy volt olyan osztálytársam aki ráboritotta az asztalt a tanárra!!!
Ezek után mit kellene tennie egy tanárnak? Konrétan ez esetben a tanár elment az igazgatóhoz aztán kapott a srác egy igazgatóit vagy valami ilyesmi. Aztán ennyiben ki is merült minden folyt tovább a gyereket nem érdekelte az intő a szüleit meg még annyira sem...

De ugyanigy volt olyan hogy megdobálták papirgalacsinnal a tanárt órán. És nem valami lepukkadt suli volt hanem normál iskola. Még csak roma származású diák sem volt tehát nem lehet erre sem fogni szimpla "fehér" diákok voltak. Most erre mit reagáljon a tanár? Az a gond hogy az intőkön kivül nincs más lehetősége, max beir egy egyeset. Csakhogy ezek a diákok csak és kizárólag azért jártak suliba mert kötelező volt 18 éves koráig... Úgyhogy nagy ivben letojták ezt és a szüleik és. Esetleg néha láttam bejönni valamelyik apját/anyját reklamálni hogy mégis az ő ártatlan kis "sanyikája" miért kapott intőt...

Szóval mindezt ugy mondom hogy én magam is diák voltam ekkor meg osztálytársai eme delikvenseknek és pontosan láttam hogy ki mit csinált és bizony legtöbbször a diákok voltak a hunyok és csak nagyon nagyon kevés esetben a tanár (kevesebb mint 1%).

Szóval én néha rendesen sajnáltam a tanárokat mert ha én lettem volna tanár és velem viselkedtek volna igy egyesek (ok nélkül) akkor fogtam volna aztán letéptem volna a fejét (lehet ezért is nem mentem tanári pályára)

What's In a Name 2008.01.17. 19:21:17

Gyuribácsi (jut eszembe, a volt általános iskolás töritanáromat is így hívták, azon kevesek egyike, akik emberségesek és jó tanárok s voltak): hát igen, sajnos sok helyen az egyik kéz nem tudja, mit csinál a bal és minél nagyobb a cég, ez annál valószínűbb. Sok embert ez is gátol a munkájában (van mérnök is a családban :))))

0xFFFF 2008.01.17. 19:28:23

Kedves gyuri bácsi !

A kölyök szó nem csúnya szó. Általában a problémás gyerekekre használja a magyar. Tényleg kár volt megjegyzést tenni. :)

Sc4v3n 2008.01.17. 19:40:40

1. Sajnos a diáknak egyre több joga van, a tanárnak meg kötelessége.

2. Láttam már 1-2 szülőt, aki nem hitte el, hogy mire képes az ő kicsi egyetlen fiacskája az iskolában. Küzdés a szülővel, mert inkább a gyerekének hisz, nem a másik megvert gyereknek... (ilyen is volt már)

3. A tanórát nem lehe annyira érdekessé tenni, hogy mindenkit egyformán érdekeljen. Főleg ha közben fegyelmezz 30-ból kb. 10 magatartászavaros gyereket.
Volt olyan reggel, amikor a 9. évfolyamos tanítványaim (igen, tanár vagyok) reggel betértek a kocsmába 1. óra előtt. Órán érződött rajtuk az alkohol és a dohány szaga... Az én iskolámban ha nem is ilyen, de majdem ilyen gyerekek is vannak: englishrussia.com/?p=1512
Taníts nekik úgy, hogy érdekellje Őket...

4. Volt olyan lány (10. évfolyam) aki felajánlotta magát 1000 Ftért. Mivel nem kellett, az én kurva anyámat akkor...

movhu 2008.01.17. 19:47:24

Látom a pozitív szándékot, még azokban is, akik nem igazán értették meg a problémámat. Csak azt nem értem, hogy miért kell rögtön hamisságot keresni a történetben, mert volt egy pedagógus, aki kikelt magából. Lehet, hogy sokan nem találkoztak még ilyennel, de ez akkor is létező probléma.
Csak ezzel is az a jó magyar hozzáállás van, mint sok más dologgal. Amikor szóba került, hogy a Magyar Postánál elvesznek a csomagok, és ezért nem küldenek ide külföldi csomagküldők, akkor a reakció annyi volt, hogy ilyen probléma márpedig nincs.
Azt észt pedig mindenki rendkívül jól osztja itt is gyereknevelés kérdésben, de a kérdés az, hogy ki az aki már felnevelt közületek egy gyereket, aki normális felnőttként él ?

BAR-90 2008.01.17. 19:51:18

Kicsi a tanári fizetés -> zömmel alkalmatlanok mennek oda


Zömmel alkalmatlanok -> "nem is érdemelnek többet"


És kész az ördögi kör. Mi, szülők pedig megszívtuk. (És a tanárok, és a kölkök is.)


Amúgy Katriina, köszi! A Battle Royale jutott nekem is eszembe!

movhu 2008.01.17. 19:55:28

Miért lennék feltétlen Anyuka? Csak az Anyuka törődik a gyerekével? APUKA vagyok kérem szépen, látni a magyar sztereotípiát is, hogy csak egy Anyuka akadhat ki azon, ha a gyereke sírva megy haza.
Otthon több könyv van, mint 5, kérem ezzel ne gyanúsítgass :) Sőt, könyvtárba is szoktunk menni, bármilyen meglepő. A gyerek szeret olvasni, sőt meg is tanulja, amit ő szeretne. Sajna ez kevés, a tanárnak azt is meg kellene vele tanítani, amit ő nem akar.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.01.17. 19:56:52

No, ez még az elejéhez. Szóval, hogy a demokrácia kit ért utol...a másik oldalról pedig azt érzem, hogy a demokrácia a gyerkőcöket érte utol. És gyakran a szülőket (nem feltétlen Rád gondolok). Szóval nem egyszer voltam fültanúja, hogy a gy. előtt fikázta a szülő a tanárt- azt, akire másnap a fiának hallgatnia kellett volna.
A mi időnkben anyám azt mondta, ha nyafogtam otthon: Fiam, azt az embert azért rakták oda, mert többet tud nálad. Lehet, hogy nem jól dönt néha, de tisztelned kell.
Volt olyan, hogy anyuka hozzám is bejött, hogy a sorban milyen jogon állítom lány mellé a gyerekét. Mondom, mert összeférhetetlen. Akkor sincs jogom hozzá. Mondtam, de van. Ehhez még van.
A kissrác meg ott dörzsölte a kezét mellettünk, hogy majd most anyuci elintézi a tanárnénit. Mert este megbeszélték, hogy majd ad ő nekem.
Ezt elsőben.
Fölsőben pedig már szisztematikus terveket eszelnek ki, hogy hogyan nyírják ki idegileg ezt vagy azt a pedagógust.
Mert az olyan vicces.
És nincs a kezedben semmi, csak az intő, amit tátott szájjal röhögnek ki, és versenyt csinálnak belőle, hogy kinek van több.
Baj van itt mindkét oldalon....
Ott kezdődik egyébként, hogy 7- 8 éves kiscsávók csont nélkül letegeznek, eléd vágnak a bejáratnál, és mindezt szülői jóváhagyással. Vagy hogy a szüleik úgy beszélgetnek komoly dolgokról egymással, vagy a barátaikkal, hogy a gyerek közben ott tátja a száját, vagy épp bele is szól. Vagy ha nyilvános helyen nem tud viselkedni egy lurkó, az anyja nem meri megregulázni, mert az emberek (főképp nők) villámló tekintettel méregetik, hogy milyen alapon meri megemelni a hangját.
Mert valahogy a szerepek lassan felcserélődnek, és a gyerekeknek csak jogaik vannak, kötelességeik alig. Tiszteletet várunk tőlük, de nem tanítjuk meg őket a tisztelet minimális kifejezésére sem...ilyesmik.
De hangsúlyozom, ez nem Neked szól, csak olyan filózgatás arról, hogy miféle dolgokat látok.
Egyébiránt ma Nagyfiam sírva és dühöngve jött ki a suliból, mert a tanítónéni (aki egyébként imádja)csúnyán ledorongolta, mert a festménye nem jól sikerült. Már kezdte volna a gyerek a hülyézést, mikor azt mondtam neki: tudod, hogy kedvel a M. néni. Lehet, hogy ma durva volt, de nem tudhatod, hogy nem- e rossz napja volt, vagy valaki megbántotta, és emiatt történt ez. Azt hiszem, nem érdemli tőled, hogy így gondolj rá.
Itt meg is állt a gyerek abban a percben. Pedig egészen kicsi elég lett volna, hogy holnap már úgy nézzen rá, mint a gonosz, és utálni való tanárra ( hisz anya is megmondta)...
Még mindig tartom a véleményem. Rengeteg múlik a szülőkön is, és nyilván azon is, hogy a tanár tudjon tiszteletre méltóan viselkedni.

Lineker 2008.01.17. 20:01:16


Függetlenül attól, hogy a történet igaz vagy nem..
Ma már divat a gyerekek "jogait" hangoztatni: azért teszem idézőjelbe, mert a gyerekeknek eddig is voltak jogai, ez nem újkeletű dolog. Persze a kötelességről már senki nem beszél: mit is kéne tennie a gyereknek, vagy mitől kéne tartózkodnia.
Én egy elit gimibe jártam, ahol bizony az osztályfőnöknek néha eljárt a keze: néha ok nélkül és néha bizony mélyen megalázott vele. De! Miután láttuk, hogy mindenkivel ilyen, ezért a sorsközösség révén könnyebb volt elviselni a szigort.
Az ilyen kis mimózalelkű gyerek szülőjének mint te vagy, azt tudom mondani: jól van, első a gyerek lelki világa, vegyük ki a suliból, vigyük el a 23. új helyre, valahol csak leérettségizik. Ehhez viszont hozzáteszem: abban biztos lehetsz, hogy a te gyerekedből nem lesz ügyvéd, vagy orvos, vagy diplomás szakember. Majd egy szerencsétlen életű, félig sikerült ember lesz, aki majd 3 hónaponként változtatja a munkahelyét, mert éppen csúnyán nézett rá a főnöke, vagy cigiszag volt a liftben. Mondom mégegyszer: a gyerekednek van igaza, nagy betűvel, de belőle nem lesz diplomás, sikeres ember: csak egy szerencsétlen pária, aki jó ha nem lesz drogos vagy alkesz 35 évesen. És természetesen te fogod még akkor is eltartani, mert képtelen lesz lábra állni.
Úgyhogy mindenkinek, aki a gyerekek jogait hangoztatja, meg a tanári túlkapásokat: nekik nyugodtan azt szoktam mondani: igazad van, nem vitatkozom veletek, de az biztos, hogy a te fiacskádból nem lesz sem orvos, sem mérnök, csak egy szerencsétlen idióta, aki egy verset képtelen lesz megtanulni életében. Szóval kedves "okos" szülők! Hajrá, csak így tovább! Termeljetek a társadalomnak sok-sok embert, akit majd az adómból kell eltartanom!:)

movhu 2008.01.17. 20:01:27

Kiegészítés: Voltunk bent beszélgetni, és ugyan az ominózus mondat szóba sem került, nem ez volt a lényeg, de A TANÁRNŐ ELŐTTÜNK IS ELISMERTE, HOGY KIAKADT. Igen, azért, mert a gyerekem fölényesen beszélt vele, és beszólt neki.
NE GONDOLJÁTOK, HOGY A FIAMAT MEGDÍCSÉRTEM. Komoly beszélgetés volt, és le lett vonva a büntetési konzekvenci. Értelme közigazgatási hivatalhoz menni nincs, mert a célom nem az, hogy bármi ügyet csináljak belőle hivatalosan. Egyszerűen bánt, ha a tanár utána a gyerekem sírva hív föl a történettel.

gyuribacsi 2008.01.17. 20:02:14

0xFFFF - részemről utolsó bejegyzés következik, mert ami idevágott, már elmondtam.

Nem vagyok erőszakpárti. De ha itt állnál előttem, és azt mondanád, a kölyköd ezt és ezt csinálta, hát megütnélek, akármekkora is vagy. Ha én mondom a sajátomra, hívhatom kölyöknek. De eszembe nem jutna ismeretlenül más gyerekére ilyet mondani.
Si tacu isses, philosophus mansisses.

Mindenkinek jó éjszakát!

glad az egyetlen 2008.01.17. 20:03:38

Érdekes hogy itt egy rakás ember megkérdőjelezi, az itt leírtakat.
Persze nem ismerem a post íróját és s szitut se láttam, de az alapján amit mi megéltünk a mi sulinkba ez enyhe semmiség.
Náluk pl volt egy szadista tanár aki a rossztanulókat (nem kell nagy dolgokra gondolni) bevitte a szertárba és megdolgozta férfiassan ökölel és lábbal. És nem ő volt az egyetlen (megyeszékhely patináns iskola).

Itt most aztán biztos felhőrdülnek sokan hogy kamú és ilyen nincs, de annyite lárulnék, igaz több évtizedes a story, de az illető tanár jelenleg az intézmény igazgatója.

Szóval nem lennék meglepve....

movhu 2008.01.17. 20:04:35

Lineker!
Az orvos és az ügyvéd a sikeres ember? Nagyon el vagy tévedve. Számtalan boldog embert ismerek, akiknek az életét teljes sikernek tekintem, és közben nincs egy rohadt diplomájuk sem, miközben szerencsétlen diplomásokat ismerek, akik 3x éves korukban még odáig nem jutottak, hogy valami irányba haladjon az élet.
Ide jutottunk. Ha nem vagy orvos, akkor csak lúzer lehetsz, és nem lehetsz boldog...

kizárt 2008.01.17. 20:08:36

Minél többet, minél inkább bizonygatod az "állításod", annál inkább szánalmassá válsz. Keress magadnak olyan balekot, akit megetethetsz a sztoriddal.

nemecsekerno_007 2008.01.17. 20:08:52

Hurrá. Mégis mit vártok az iskolától. Az is Mo-on van, miért lenne más mint a BKV, MÁV, parlament, APEH, okmányiroda meg a többit ne is soroljam.
- Milyen értékeket közvetíthetne valóban hatékonyan és hitelesen amikor 3 millió Ft megfizetésére kötelez a bíróság egy milliárdokat sikkasztó volt bankvezért.- Hogy lehetne sikeresen értékként közvetíteni a teljesítményt, szorgalmat és a kitartást ha pártfinanszírozás címén egy-két ember százmilliókat tud ellopni és akik ezen a rendszeren változtathatnának azok érdekeltek ezen rendszer fenntartásában (Amellett, hogy a kitartó és álhatatos munka nem hoz eredményt kicsi országunkban)
- Hogy lehetne megértetni a diákokkal a hitelesség és becsületesség fogalmát ha a sajtótájékoztatón nyilatkozó főrendőr a számos videófelvétel és fénykép bemutatása után is váltig állíja, hogy a rendőrök nem használtak viperát, nem is tudja mi az.
Mégis mit vártok?! Előbb nekünk kéne felnőni a demokráciához és tenni érte, hogy ne csak intézményesen létezzen és csak külsőségeiben működjön. Ébresztő. Az oktatás állapota csak egy tünete ennek a problémának.
Inkább azon kéne gondolkodni, hogy tudnánk valódi reformokra kényszeríteni a döntéshozókat. Hogy ne lehessen a valóban jó pedagógusokat politikailag zsarolni és a rosszakat el lehessen tanácsolni. Na mindegy, úgyse lesz itt semmi.

Lineker 2008.01.17. 20:12:12


mindamellett nekem ez az alapítványi iskola dolog volt ami először szemet szúrt: ezek az iskolák mind-mind arról szólnak, hogyan lehet még azt a kevés tanulási és magatartási kötelezettséget is tovább csökkenteni, amit ma a magyar oktatás megkövetel. Én az alapítványi
iskola helyett beadtam volna a fiadat birkózni vagy vizilabdázni, hogy megemberesedjen. Engem apám beadott
focizni, mikor 8 éves voltam, ahol első alkalommal sírva tértem haza mert az edző seggberúgott. mikor megkérdeztem a trénert szipogva, hogy ezt miért kaptam azt mondta röhögve: csak azért mert te voltál a sorban az utolsó. ezt otthon elmeséltem apámnak, aki ahelyett hogy megvédett volna, kiröhögött és azt mondta, hát ehhez hozzá kell szoknod. Egy másik osztálytársam akivel az edzője ordított, az apja kivette az edzésekről: meg is lett az eredménye: egy szorgalom és kitartás nélküli szerencsétlen kis hülye lett, akihez minden tantárgyból magántanárt kellett fogadni, annyira kretén.
Én 2 év múlva végzek az orvosin, ide akartam jönni és sajnos el kell hogy keserítselek: itt egyetlen alapítványi suliból jövő "meg nem értett" problémás gyerek sincsen. És nem az elitgimikből jöttek vannak, hanem a belevaló, kitartó fiatalok: akik megtanultak tanulni, viselkedni az életben: a legtöbb fiú itt mind magas szinten sportolt valamit tizenévesen. És ha megkérdeznéd őket, ők is tudnának ilyen sztorikat, hogy a tanár igaztalanul a földbe döngölte őket, csak ők túl tudták tenni magukat rajta!!

glad az egyetlen 2008.01.17. 20:15:19

Megjegyzem, azt is tapasztaltam már amikor anyuci nem hitte el "hogy a pici fia ilyet tenne", még akkor se amikor volt bizonyíték...

0xFFFF 2008.01.17. 20:15:38

gyuribacsi 2008.01.17. 20:02:14
0xFFFF - részemről utolsó bejegyzés következik, mert ami idevágott, már elmondtam.

Nem vagyok erőszakpárti. De ha itt állnál előttem, és azt mondanád, a kölyköd ezt és ezt csinálta, hát megütnélek, akármekkora is vagy. Ha én mondom a sajátomra, hívhatom kölyöknek. De eszembe nem jutna ismeretlenül más gyerekére ilyet mondani.

Már megint az érzékenység, ez megy a szülőknek, de arconcsapni a neveletlen kölyküket, az nem. Mondjuk te is a kölyködet üssed ne engem, mert én visszaütök és nagyot. Akkor majd sipákolhatsz a taknyos kölyködnek, hogy apát elverték.

nemecsekerno_007 2008.01.17. 20:18:43

Movhu, Lineker nagyon fontos problémát vet fel a párbeszédetek. Egyébként a Lineker féle álláspont inkább egy kis bajúszos osztrák elveihez áll közel, de ez most mindegy.
Movhu torkánál ragadtad meg a kérdést. Nem annak kéne számítani, hogy ki, milyen végzettséggel bír, hanem annak, hogy a munkájában milyen teljesítményt nyújt. Én jelenleg a ködös Albionban állomásozom és ítt nem az a ciki ha nincs diplomád, hanem az ha lusta vagy és nem csinálsz semmi, illetve nem teszel semmit sorsod jobbítása érdekében. Na ez az egyik lényeges különbség a két társadalom között. Meg itt mindenkit lemeszel a rendőr aki szabálytalankodik és fizetsz is, abban biztos lehetsz. Bocs a hosszúságért.

Lineker 2008.01.17. 20:21:48


azt hogy orvos, vagy mérnök nem lehet csak példának mondtam: ez 2 olyan szakma, ahol készülni kell és felelősséget kell vállalni. meg mert az orvosira járok és látom a tanáraimat.
Nyilván diploma nélkül is sokra viheti az ember. én úgy értettem, hogy az ilyen "meg nem értett" gyerekek soha nem lesznek képesek az életben valamit kitartóan és keményen csinálni: nem lesz belőle hegesztő, aki napi 10 órát izzad az építkezésen (ehhez sem kell diploma, pedig kemény munka), nem lesz belőle profi asztalos sem, csak egy szerencsétlen, aki semmihez sem ért, akire azt nem bíznám rá, hogy elvigyen egy levelet a postára. olyan ember lesz, aki nem fog tudni senkivel szót érteni, mert mindenki mekkora "unszimpi, meg szemét". Azt ugyanis tudnotok kell, hogy nem az ilyen antiszociális linkek viszik előre az országot...hanem aki tud keményen dolgozni és valamennyire szót ért az emberekkel.
Nekem nem az a bajom, hogy a gyerekednek ez az igazgatói beszólás rosszul esett, hanem az hogy te még mellé is állsz: itt válik szét az a 2 ember akinek az anyja siet a segítségére és akinek maga kell feldolgoznia a sérelmeket. az előbbi csak egy nyápic lesz...

Lineker 2008.01.17. 20:29:00

furcsa, hogy Hitlerhez hasonlítasz...
a gimiben ahol a gyerekek szülei csupa nagymenő, jómódú a szakmájában elismert ember volt, minden szülő
jókat derülve hallgatta végig, hogy az éppen aktuális osztálytársat hogy küldte el a k. anyjába a láncdohányos ofő, vagy éppen hogy vezette a fülét ráncigálva. érdekes volt: megtehették volna, hogy felháborodva, mint a blog írója bemegy és veri az asztalt, hogy márpedig az én gyerekemhez ne érjen hozzá egy nikotinos kezű ordító állat. nem ezt tették, miért? mert tudták, hogy csak így válik belőlük teljes értékű ember, aki nyomás és bizonytalanság mellett is tud teljesíteni az életben függetlenül attól, hogy állatorvos, mentős, vagy burkoló lesz. és ne egy olyan puhány mint a blogíró kicsi fia...

pruksa dr 2008.01.17. 20:31:42

Mégis mit vártál ?
Liberális téveszmék alapján szétvert közoktatás,alulfizetett,frusztrált pedagógusok, kilátástalan neveléspolitikai trendek,kódolt eredménytelenség, kontraszelekció, szinvonaltalanság, a magyarságtudat leépítése... és Te még a neveletlen kölyködet is a nyakukra sózod ?

Perverzsrac 2008.01.17. 20:32:36

"Miért lennék feltétlen Anyuka? Csak az Anyuka törődik a gyerekével?" Nem. De ha valaki azt írja hogy a gyereke k. anyját szidják jogos feltételeni, hogy anyu pipul be annyira, hogy ő írjon...

"Sajna ez kevés, a tanárnak azt is meg kellene vele tanítani, amit ő nem akar." És ezt most mégis hogy? Hogy T. Anitára utaljak.
Akkor újra kedves APUKA: Az előbb még ki van akadva, ha durván beszélnek a gyerekkel, most meg az a baja, hogy nem verik bele azt az anyagot amit ő b.szik megtanulni, mert "NEM AKAROM"??? Aki valamit baromira nem akar megtanulni azt nem is fogja. Nem a tanáron múlik, hanem azon, hogy a gyerek akarja is azt a tudást. Ha nem akarja, akkor lehet pofozni... De megint visszatértünk ugyanoda: SZERINTEM JOBB HA ÜN SZÉPEN MAGÁBA NÉZ, de sürgősen.

movhu 2008.01.17. 20:36:00

Erről szólna a pedagógia, hogy ne bele verjék, hanem rábírják, hogy ő akarja megtanulni. Ez még nem az egyetem.

Lineker 2008.01.17. 20:37:35

"4 éves múlt éppen, ebből és a jelleméből adódóan viselkedése provokatív, néha engem is ki hoz a béketűrésből. Több okból kifolyólag az esze ellenére tanulási nehézségekkel küzd"
- vidd el boxolni vagy karatézni, ez tipikusan egy fölös energiával rendelkező kamasz, akinek valami levezető csatornát kéne adni a kezébe. nem alapítványi suliba kell adni meg kibicelni a kreténségeihez. Tudjátok bármennyire ellenszenvesnek tűnik amit mondok, de arra fel akarom hívni a figyelmeteket, hogy ma már a munkaerő felvételek több fordulósak, ahol bizony nagyon hozzáértő szemek vizsgálják a jelentkezőket. szerintetek egy szakember előtt el fogja tudni majd rejteni a mihaszna, puhány személyiségét a blogíró fia, majd huszonévesen?? eleve, higyjétek el nekem egy önéletrazban egy alapítványi iskola is nagyon-nagyon rossz: szinte minden ajtó be fog záródni előtte. meg kell mondjam nekem se tudná megmagyarázni egy jelentkező, hogy ilyen gyenge és színvonaltalan magyar oktatás mellett is miért kellett neki alapítványiba mennie. Mert nem létezik problémás gyerek csak idióta szülő

Perverzsrac 2008.01.17. 20:39:47

"Igen, azért, mert a gyerekem fölényesen beszélt vele, és beszólt neki."
HÁT VAZZE. KEDVES APUKA! Ezek után mit csodálkozik? Ne Ön legyen kiakadva? Egyre több szép kis részlet kiderül arról, hogy az Ön gyereke egy neveletlen kiskö.sög és akkor nagyon finoman fogalmazok. Egyre jobban feldühít, hogy még mindig nem látja be, hogy amit csinál az NEM ELÉG, NEM SEGÍT. Linekerrel értek egyet egyre inkább. Neveletlen tapló lesz...vagyis inkább marad. Ön meg gőböröghet kedvére. Az ilyen esetek egyre gyakoribbak lesznek! HAJRÁ!

Perverzsrac 2008.01.17. 20:41:20

Valószínűleg a kedves kisgyereke "fölényes beszéde" is asonlóan magasröptű lehetett mint a válasz...

Lineker 2008.01.17. 20:41:39

"Aki valamit baromira nem akar megtanulni azt nem is fogja. Nem a tanáron múlik, hanem azon, hogy a gyerek akarja is azt a tudást." - természetesen, de tedd hozzá: jól van fiam, nem a tanárnak hanem az életnek tanulsz, de belőled egy félig sikerült senki lesz, készülj fel rá. soha nem fogsz tudni egy jó nőt fölszedni, kocsira sem fogja futni, majd borgőzösen mész tüntetni vmelyik szélsőséges párt lefizetett, behülyített balekjaként. ez leszel kisfiam! valóban, nem kell tanulni...

Perverzsrac 2008.01.17. 20:48:28

Kedves Apuka! Nem a pedagógusdolga, hogy rávegyék a gyereket a tanulásra. ŐK CSAK TANÍTANAK ÉS SZÁMONKÉRNEK. Aki nem akar az kap szar jegyet azt számoljon el vele otthon. Sikerül is. Hiszen még mindig nem tanul...fölényeskedik... Ajénlom az index mai cikkét a szibériába küldött gyerekről. Tanulságos.

Fekete Pestis 2008.01.17. 20:49:08

lineker,
csak kerdem : szerinted az a "siker", ha valaki " egy jo not " fel tud szedni, vagy ha " kocsira is futja" ?

ja igen : hogy definialod azt, hogy " felig sikerult senki " ?

es ha valaki " az eletnek tanul " es a " tanultakat" jol alkalmazza, az lenne " a siker " ?

Lineker 2008.01.17. 20:51:15


a pedagógia csődje az, hogy ilyen semmirekellő gyerekre fizetem az adót, akinek az anyja mindenhonnan felszedi a segélyt, hogy ez a hülyegyerek speciális bánásmódban részesüljön. ugye, ahol ha a gyerek szétrúgja a vécéajtót, nem leordítják vagy intőt kap, hanem megsimogatják a fejét és a pszichológus 2 órán át beszélget vele. Ne haragudjatok, de nekem ettől a blogírótól eldurrant mostanra az agyam!! én nem azt propagálom, hogy legyen mindenki faszagyerek: én sem voltam az, aki az izmával vívta ki a tiszteletet, hanem megtanultam kommunikálni az emberekkel, kompromisszumokat kötni stb. azért lettem ideges, mert magam előtt látom ezt a mihasznát, ahogy hány embernek a munkáját fogja lassítani, tönkretenni, mert egy szerencsétlen idióta, akit még arra sem fogsz tudni rávenni, hogy légyszíves ülj fél óráig(!) a fenekeden, amíg a tárgyalás zajlik. higyjétek el itt kezdődik egy ilyen szerencsétlen ember élete: itt az anyucikájánál

Perverzsrac 2008.01.17. 20:52:10

"Mert nem létezik problémás gyerek csak idióta szülő" EZ tetszett:) Bár azért nem igaz. A szakirodalom szerint is egy ember "fejlődését" csak 33%ban határozza meg a család a szülők, a többi 33% a suli, környezet és 33% a baráti kör... Ha jól emlékezem. Itt az a gond, hogy a gyerek teljesen más környezetben is ugyanúgy teljesít, vagy még rosszabb, vagyis totálisan egyértelmű hogy az adott szülő alkalmatlan. Csak ezt ő nem látja be. Sajnos...

Perverzsrac 2008.01.17. 20:53:48

Lineker: higgyétek és hagyjátok:)

Lineker 2008.01.17. 20:54:55


egy kamaszfiút sokkal jobban lehet motiválni jó nővel meg jó kocsival. ha mást nem: azt el lehet érni, hogy lássa az összefüggéseket: a jó nő meg jó kocsi csak belevaló emebreknek dukál.persze erre mondhatja bárki, hogy maffiózó is szerez jó kocsit meg jó nőt. naja, de maffiózó sem ilyen puhány szerencsétlenekből lesz mint a blogíró fiacskája...
"es ha valaki " az eletnek tanul " es a " tanultakat" jol alkalmazza, az lenne " a siker " ?" - miért nem az???

Perverzsrac 2008.01.17. 20:58:05

Nah mind1. Abbahagyom, mert csak felbaxom magam én is mégjobban. Kedves apuka is tanuljon egy kis pszichológiát de sürgősen. Azért 5-6 év múlva én is megnézném és jót röhögnék a kis pötsön hogy lám-lám MI megmondtuk hogy ez lesz...

movhu 2008.01.17. 20:59:00

"Én 2 év múlva végzek az orvosin" és "ilyen semmirekellő gyerekre fizetem az adót"
Nagyszerű összefüggések Lineker. Most akkor adót fizetsz vagy tanulsz? Lehet, hogy mindkettőt, el lehet képzelni. A TE KÉPZÉSEDET MEG LEHET,HOGY ÉN FIZETEM, KIVÉVE, HA ÖNKÖLTSÉGESRE JÁRSZ!
A bruttó fizetésem meg sokszorosa annak, amit te hivatalosan keresni fogsz kezdő orvosként, hacsak addig nem teszik rendbe ezt a kérdést. Ebből adódóan a befizetett adóm sem kevés.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.17. 21:00:34


A magyar oktatási rendszer pocsék!
Nem akarnak tanulni a mai gyerekek? Azért nem, mert felesleges dolgokat sulykolnak beléjük (bezzeg hasznosakat annál kevésbé van lehetőség elsajátítani).

Miért nem szeretnek a magyar diákok olvasni?
Mi a helyzet a PISA felmérés eredményeivel?
A sok tanárral, akik azért kerültek a tanárképző főiskolára, mert jogi karra, orvosi egyetemre nem vették fel őket?

A tanárok önként választották a hivatásukat (szerencsés esetben), a diákok nem önként ültek az iskolapadba, hanem mert kötelező nekik.
Vekerdy Tamással értek egyet - a mai oktatás kiöli a gyerekekből a természetes érdeklődést.

A bejegyzést író apukának azt tanácsolnám, örüljön, hogy ilyen intézménybe jár a gyereke, mivel másutt még rosszabb lenne neki.
Lehet, hogy a fiú most agresszív/problémás... de nem olyan biztos, hogy a nagybetűs életben kevésbé boldogul majd, mint "tanárok kedvence", jó magaviseletű diáktársai!

aranyhaj.blogspot.com

gsp 2008.01.17. 21:02:15

Elszabadultak a dolgok, a diákok egy része a tanítón/tanáron (= olyan felnőtt, aki biztos, hogy nem üt vissza) vezeti le a feszültségeit, próbálgatja a körmeit, élezi a fogát. Hiába, a kamaszkor akkor is tud problémás lenni, ha nincs mögötte magatartászavar.

És igaz, amit sokan itt állítanak: aki nem vezeti le értelmesen az energiáit, aki nem jön rá magától, hogyan kell tanulni, aki beszar egy megingástól, büntetéstől, vagy nem tanulja meg magát fegyelmezni, az bukdácsolni fog. Láttam ilyen létformákat, ha netán elvégez 5+x év alatt valami egyetemet, abban sem lesz sok köszönet.

A másik nyomasztó dolog, amit látok a diákokon, az a motiválatlanság. Ennyire azért nem voltunk mi sem anno "elveszve", mert szvsz ez az oka.

Lineker 2008.01.17. 21:08:31

movhu!

az egyetem mellett programozó munkákat szoktam vállalni, persze nem heti 40 órát dolgozok. az, hogy te adódból járok az orvosira, ez igaz. de majd mikor teljes állásban még több adót fogok fizetni, akkor nem fogom sajnálni az egyetemre járó, tisztességesen tanuló diákoktól a pénzt. de az ilyen semmirekellőktől mint a blogíró fia igen: mert nem tanul, hanem kullog, és sunnyog. ez 20 évesen már sorban fog állni a segélyért....

aranyhajnak:
"A bejegyzést író apukának azt tanácsolnám, örüljön, hogy ilyen intézménybe jár a gyereke, mivel másutt még rosszabb lenne neki.
Lehet, hogy a fiú most agresszív/problémás... de nem olyan biztos, hogy a nagybetűs életben kevésbé boldogul majd, mint "tanárok kedvence", jó magaviseletű diáktársai!"
ezt hogy logikáztad ki? tehát az készíti fel a gyereket az életre, hogy belerúg a tanárba??? istenem te egy állat vagy:)

movhu 2008.01.17. 21:13:57

Lineker!
Én írtam a blogot, te kis figyelmetlen :)
A feleségem meg a SOTE-ra jár, és éppen végzős hallgató, állami finanszírozású szakon. Ez a nő nevelte ezt a semmirekellőt :)
Nincs veled semmi bajom, sok dologban igazad van, de legyél már egy kicsit objektív.

Mariannka51 2008.01.17. 21:17:12

Az én fiam is alapitványi iskolába járt és csak hálás lehetek "annak" az iskolának. Ö a 3. fiam, a legkisebb. volt tapasztalatom a megalázó " Anyúka hogy képzeli" és egyéb tanári megjegyzésekkel, a megrendeléssel évvégén, hogy milyen tányérkészletet rendelt az ofő stb. Volt olyan "tanár" akitől a 3. osztályos gyerekek ideglázat kaptak. Az orvos azt mondta vagy elviszik a gyereket egy másik iskolába vagy rámegy. És volt olyan ofő is aki behívta a tanárt akire panaszkodtak a szülők és szembesítette a problémával. A szülők panaszait és a "tanár" védekezését hallgatva az igazgató úgy döntött, hogy másnaptól nem tanított a problémás tanár.
Az alapitványi iskolában arról szólt a szülői értekezlet, hogy kaptunk egy átfogó képet az aktuális gyerekkor, kamaszkor problémájáról, komoly és gyakorlati tanácsokat, hogy kezeljük a felmerülő problémákat, mi az amiben az iskola a segítségünket várja.Partnernek tekintettek bennünket szülőket, és mi is partnernek az iskolát, a tanárt. Szerettem szülőire járni és sajnáltam amikor vége lett mert ez volt az utolsó iskola.
Alapvető gondnak tartom, hogy megmaradhatnak a pedagógusi pályán és nem csak az iskolában hanem már oviban is olyan emberek akik nem hivatásként tudják elfogadni ezt foglalkozást.(az egyik fiam tanító nénije mondta, hogy ő nem buktatott meg senkit, mert akkor vissza kéne adnia a diplomáját. Ő úgyanis azért kapott diplomát, hogy meg tudtja tanítani írni, olvasni, stb. a gyerekeket. Ha nem tudja nem érdemli meg a diplomáját.)
Igazat adok azoknak akik azt mondják már a tanár-képzésnél is komoly gondok vannak. Még mindig a 60 évvel ezelőtti pedagógiai elveket, módszereket oktatják. Tudomásul kéne venni, hogy más világ lett és nem kéne a gyerekektől állandóan azt várni, hogy a tapasztalataik és a körülöttük lévő világ ellenére valami múlt századi csodát testesítsenek meg és legyenek olyan egyetemi hallgatók akik azt hiszik, hogy ők valakik mert túl tudják tenni magukat a megaláztatásokon.
Mindkét oldalon szülői és tanári oldalon szerepzavarokat látok, nem látom a szülőt aki elfogadja a tanárt mint tekintélyt (mert sokszor nincs is ok rá) és nem látom a tanárt aki tisztelné a szűlőt és főleg nem a gyereket.
Jó lenne, ha alkalmassági vizsgával figyelnék meddig alkalmas a tanár arra, hogy gyerekekkel foglalkozzon és persze már az elején a felvételinél ki kéne szűrni a pályára alkalmatlanokat. A tanítani nem tudó (alacsony osztályzat átlagot és/vagy tudásszintet produkáló) tanárokat el kell küldeni.
Végül, de nem útoljára: a tanárokat azért fizetjük akár állami iskolában akár alapítványiban, hogy megtanítsák az előírt tananyagot a gyereknek, ha valaki ezt nem tudja ne menjen tanárnak!! Aki képtelen legalább közepes szinten minden gyereknek megtanítani az anyagot az keressen más foglalkozást.
Ez nem egy különleges dolog, ha én nem végzem el a munkám hiába mondom, hogy rosz volt az alapanyag elküldenek. Ha az orvos nem gyógyít meg valakit mert "kretén" kirúgják. A pedagógust miért nem?
Nem a gyerekben kell keresni a hibát, mi vagyunk a felnőttek nekünk kell megmutatnunk az utat a bolduguláshoz.

0xFFFF 2008.01.17. 21:23:18

Linker !

"én sem voltam az, aki az izmával vívta ki a tiszteletet, hanem megtanultam kommunikálni az emberekkel, kompromisszumokat kötni stb. azért lettem ideges, mert magam előtt látom ezt a mihasznát, ahogy hány embernek a munkáját fogja lassítani, tönkretenni, mert egy szerencsétlen idióta, akit még arra sem fogsz tudni rávenni, hogy légyszíves ülj fél óráig(!) a fenekeden, amíg a tárgyalás zajlik."

Megnyugtatlak, az ilyenek nem tárgyalni járnak, hanem a munkaközvetítőbe, mert arra is alkalmatlanok leszenk, hogy eleget tegyenek az "Add már ide a csillagcsavarhúzót fiam !" felszólításoknak. :) Apuka akkor majd nem a sulit szídja, hanem a kormányokat, hogy miért nincs a hülye kölykének munkája. :)

0xFFFF 2008.01.17. 21:26:44

Mariannka51 !

De fura, hogy a különleges bánásmódot igénylő gyermeked mellett te is a tanárokban látod a problémát ! Nos Mariann kedves ! Senki nem várja sem tőled, sem a blog írójától, de még a gyerekeiktől sem, hogy végigszenvedjék az egyetemet. Jobb ha most megrekednek azon a szinten, ahol vannak. Az élet kűzdelem, ha valaki életképtelen az adja fel idejekorán.

Lineker 2008.01.17. 21:27:40

0XFFFF
naja:))

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.17. 21:31:24


Mai egyetemek? Felsőoktatási intézmények? Hm. Azok garanciát jelentenek bármire? Nem hinném. Manapság nagy divat a diploma, előbb vagy utóbb emiatt el is veszti az értékét.

Ja, és gratulálok Mariannak és a cikket író apának, amiért nem fordulnak a gyerekük ellen! Nemigen tehetnének jobbat a gyerekükkel, mint azt, hogy kiállnak mellette!

Mariannka51 2008.01.17. 21:35:00

Kedves OxFFF

az én fiaim nem szenvedték végig az egyetemeket mert szerettek odajárni. Mind a három diplomás lett.
Mivel már és még nem vagyok éríntett igy tárgyilagoan látom a pedagógus társadalom szinvonalának süllyedését.
Én Vekerdy Tamással értek egyet aki egy könyvében azt irta nem azok élték túl a nagy megrázkodtatásokat egészségesen akik keményen voltak nevelve hanem azok akiknek a szeretet, a biztonság, a tisztelet volt nevelőjük. Küzdeni kell. csak nem mindegy hogy hol, hogyan és miért.

0xFFFF 2008.01.17. 21:46:46

Mariannka51 !

Sajnos akkor félreértettelek. Attól, hogy élvezet a tanulás, még mindig a kűzdelem a lényege. A tudást nem adják ingyen, de nem is pénzért. Én erre céloztam. Az meg egyenesen butaság, hogy - pl. a blog írója - apák azt hiszik, az ő dolguk ott ért véget, amikor leszálltak anyuról. Nem. Nem a pedagógus neveli fel a gyereket, hanem a szülő. A pedagógus a tanulást segíti és a szülőnek adhat tanácsot. Sajnos a kocka fordult és a sok, a jogait erősen szem előtt tartó apuka/anyuka elérte, hogy ma már normális ember nem megy tanárnak, mert az okos szülők elverik, anyázzák, feljelentik, stb. Kedves szülők ! Önök főztek. Most merítsék mélyre a kanalat ! Jóétvágyat !

Lineker 2008.01.17. 21:49:06

"Mai egyetemek? Felsőoktatási intézmények? Hm. Azok garanciát jelentenek bármire? Nem hinném. Manapság nagy divat a diploma, előbb vagy utóbb emiatt el is veszti az értékét."
- azért ne csapd be magad, amikor az egyre másra szaporodó fizetős egyetemekre célzol: ha megnézed, mindegyik ugyanazt oktatja: marketing, turizmus, kommunikáció - amiket 1000féleképpen lehet tanítani. De egy mérnöknek, orvosnak, nyelvtanárnak sajnos ma is ugyanazt meg kell tanulnia mint 20 vagy 30 évvel ezelőtt....

Ja, és gratulálok Mariannak és a cikket író apának, amiért nem fordulnak a gyerekük ellen! Nemigen tehetnének jobbat a gyerekükkel, mint azt, hogy kiállnak mellette!

Lineker 2008.01.17. 21:50:54

"Ja, és gratulálok Mariannak és a cikket író apának, amiért nem fordulnak a gyerekük ellen! Nemigen tehetnének jobbat a gyerekükkel, mint azt, hogy kiállnak mellette!"

ez a legrosszabb dolog amit tehetsz: gratulálsz ahhoz, hogy tesznek a gyerekükből félig sikerült senkit...azért te is egy agyas szülő vagy;))

Cornelius 2008.01.17. 22:08:36

Szerintem ez a dolog igaz.
A mai világba jó hogyha nem akarják a tanárok a jó jegy érdekében begb..aszatni magukat a gyerekkel.
Én már semmin nem lepődöm meg (amúgy ez a dolog már velem is megtörtént)
Úgyhogy nyugodtan beletörődtem hogy ezt a világot megváltoztatni már nem lehet.
nyugodtan beletörődhettek ezeknek a storyknak a többsége igaz és néha már velem is megtörtént ilyen (sőt még durvábban)

:Egy kommenteken felháborodó olvasó.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.01.17. 22:11:53

Mariann, levettük, hogy remek srácaid vannak, és légy büszke rájuk természetesen. Vekerdy is remek, a Waldorf meg aztán...na az a legremekebb (volt szerencsém testközelből látni).
Azt viszont nem gondolod komolyan talán, hogy "aki bárkit nem tud hármasra"...meg hogy "ha te nem úgy végzed a munkád, akkor hipp- hopp"...azért a pedagógus nem teljesítményre dolgozik azt hiszem. Vagy ha igen, akkor ki méri és hogyan?
Meg azért olyan szívesen meghívnálak egy 7. e- be hozzánk úgy reggeltől délig...nem, ne akarj tanítani ( úgyse menne), csak úgy túlélni...

Aranyhajnak is igaza van.
A Waldorfban fizetnek ugyan a szülők (legalábbis ott, ahová én akartam adni a fiamat), így nyilván van már valamiféle szelektálódás, de akkor is messzemenőkig érdeklődőbb, kreatívabb gyerekek vannak, mint a hagyományosban. Imádnak suliba járni, és hozzák a szintet. Sőt!
Nyilván a tanárok is elhivatottabbak.
És nyilván ez a kettő egymást gerjeszti. A tanárok örömmel tanítanak, mert látják a munkájuk értelmét, és fordítva is így valahogy.
Azokban az iskolákban pedig, amikről mi beszélünk, szintén van gerjesztés, csak másik irányban.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.01.17. 22:20:49

Már úgy értem, az tanítási forma miatt érdeklődőbbek, nem a szelektálódás miatt. Ez félreérthető volt.
Tehát a lényeg: egy Pl. W. módszerrel dolgozó iskola valóban sokkal pozitívabb hozzáállást képes indukálni a gyerekekben, mint a hagyományos.
Ezt láttam és megtapasztaltam.
Én magam drámával tanítottam- mikor még tanítottam.
Az is képes erre.
Minden képes erre, ami a gyerek szerint működik- vagyis mozgat, cselekedtet, beszéltet, játszat, képzeltet. Ezzel szemben....

Mariannka51 2008.01.17. 22:45:34

OxFFF,
az alapvető baj szerintem, hogy nincs az emberekben egymás iránti tisztelet. Én az utolsó iskolában találtam meg, hogy mi az igazi pedagógia, pedig volt azért egy pár igazán kiváló pedagógus más iskolákban is. De ahogy a mondás tartja a fejétől bűzlik a hal, hiába egypár kiemelkedő tanár ha a vezetés nem partner végül belefárad, fásult lesz. Én nem a tanárok ellen vagyok, hanem az alkalmatlan tanárok ellen.
Az is igaz, hogy küzdeni kell mindenért. Az én fiaim is sportoltak. A fiam azért került alapítványi iskolába mert 16 évesen rájött, hogy a sport tagozatos iskolában nem tanulnak semmit. Ha bement már meg volt a 3, ha leckét is írt 4 és ha csndbe maradt az 5. Alapvető fogalmakat nem tudott. Az új iskolában hónapokig csak egyes dolgozatokat írt matekból, az első nem egyes dolgzatánál az egész osztály megtapsolta a tanár kérésére. Elfelejtette az összes kudarcot. Müszaki egyetemet végzett, jelenleg munka mellet MBA-zik. a mai napig hálás vagyok annak az iskolának. Nem nyomták le, nem skatulyázták be, mindig adtak lehetőséget, hogy még jobban csinálja. Én csak a lehetőséget és a bátorítást tudtam adni, abban az időben nagyon sokat kellett dolgoznom, hogy egy fizetésből el tudjam tartani a gyermekeimet. Úgy gondolom, hogy minden gyereknek jár a lehetőség, hogy ne nyomja le az iskola hanem a legjobbat hozza ki belőle.
Biztos hallottad, hogy Szegeden csináltak egy felmérést az iskolába kerülő gyerekek kreatitásáról. Évvégéra 40%-ra csökkent. Nem nőtt, nem szintem maradt, csökkent. A legidősebb fiam egy olyan iskolában dolgozik ahol a "kretén" 9-12 osztályos tanulók tanulnak. A gyerekek 70%-a azért kerül oda mert olyan iskolába járt ahol 8 évig azt verték a fejébe, hogy hülye vagy fiam, ne is erőlködj.
Van olyan iskola, ahol a tanár minden hétvégén dolgozatot irat. Nem a gyereket osztályozza hanem a saját munkáját ellenőrzi. A dolgozatokat a vezető tanár értékeli ki és csak akkor mennek tovább ha mindenki megértette az anyagot. Ha csak egy-egy gyerek maradt le akkor azokkal külön megpróbálhatja bepótolni az anyagot. ha ez sem vezet eredményre megvizsgálják mi lehet az ok, talán egy konfliktus a tanár és a gyerek között, ha ez sem akkor megbeszélik a szülővel, hogy ő mit tapasztalt, esetleg van-e otthon valami konfliktus ami zavarja a gyerek fejlődését. Vannak jó példák, csak követni kéne és tudomásul venni, ma már nem arra van szükség amire 60 évvel ezelőtt.

Kedves Lineker,
szerencsére nekem és másnak sem neked kell megfelelnünk. Én már elmondtam, hogy felneveltem 3 fiút, kenyeret (és még vaj is van rajta) adtam a kezükbe. Nem bántam meg, hogy kiálltam melletük és mindig tudhatták, hogy az igazukért bárhova elmegyek. Megtanítottam nekik, hogy nem rúghat beléjük senki büntetlenül!Se tanár se edző!

Lineker 2008.01.17. 23:34:04

jaja a nagy öntudatra minden primitív szülő megtanítja a gyerekét, meg a jogaira! ma minden analfabéta szerencsétlen a jogairól beszél, mintha tudnák is hogy mit jelent a szó...:))
de a kötelességekről senki nem beszél!
Mariannka, az apám nekem is megtanította, hogy álljak ki magamért, de NEM arra tanított, hogyha pofátlan, bunkó, sunyi vagyok és a tanár ezért leszíd, akkor még nekem álljon feljebb!! ugye azért van különbség...mert
a blogíró gyereke ezt tette, amiért az apucikája még méltatlankodni mer...

Lineker 2008.01.17. 23:40:28

"A fiam azért került alapítványi iskolába mert 16 évesen rájött, hogy a sport tagozatos iskolában nem tanulnak semmit." - érdekes, hogy általában a linkségéről ismert alapítványi suliba adtad a gyereked...jóhírű gimnázium szóba sem jött?? az már fika??
"Biztos hallottad, hogy Szegeden csináltak egy felmérést az iskolába kerülő gyerekek kreatitásáról. Évvégéra 40%-ra csökkent. Nem nőtt, nem szintem maradt, csökkent." - namost ez nem jelent semmit: akiben erős kreativitás van, az kreatív is marad: ez 50-100 éve is így volt, pedig akkor még kevesebb teret engedtek a kreatívitásnak mint ma: akkor is lettek zeneszerzők, festők, színészek, stb.

"Van olyan iskola, ahol a tanár minden hétvégén dolgozatot irat. Nem a gyereket osztályozza hanem a saját munkáját ellenőrzi. A dolgozatokat a vezető tanár értékeli ki és csak akkor mennek tovább ha mindenki megértette az anyagot. Ha csak egy-egy gyerek maradt le akkor azokkal külön megpróbálhatja bepótolni az anyagot. ha ez sem vezet eredményre megvizsgálják mi lehet az ok, talán egy konfliktus a tanár és a gyerek között, ha ez sem akkor megbeszélik a szülővel, hogy ő mit tapasztalt, esetleg van-e otthon valami konfliktus ami zavarja a gyerek fejlődését. Vannak jó példák, csak követni kéne és tudomásul venni, ma már nem arra van szükség amire 60 évvel ezelőtt." - aha ez biztos működik, egy 4 fős osztályban....:)))

movhu 2008.01.18. 09:18:46

Konzekvenciák:
- A probléma általános, mint kiderült, de hungaricumként kijelentik, hogy hazudok
- Az emberek nem értik, hogy általános iskolába pedagógus kell, nem tanár
- Rögtön anyának gondolnak, ha az eszik/dolgozik/pecázik/tévézik/sörözik/xxx/alszik funkciókon kívül mást is felmutatok, látszik, hogy a gyereknevelésben milyen túlsúlyban vannak az anyák
- A gyereknevelésben megint az osztja leginkább az észt, akinek nincs gyereke
- A tanárok totál negatívan állnak a problémához, így nem is kezelik, ráadásul frusztráltak. Tipikus a „problémás gyerek nincs” hozzáállás
- Sokak szerint a siker három dologból áll: diploma, egy jó nő, autó. Ezek nélkül lúzer vagy. Kívánom nekik, hogy legyenek „sikeresek”
- Sokak szerint akkor leszel sikeres felnőtt, ha gyerekkorodban szétaláznak. Ezekből az emberekből lesznek a másokat eltaposók, mert szerintük a gyerekkori lelki és fizikai terror tette őket emberré, és erre van szükség felnőtt korban is
Csodálkozunk, hogy itt tartunk, ahol ?

Sunmachine 2008.01.18. 11:51:13

Na ja.
Szerintem is általános iskolában meg kellene tanulni: tanulni. Erre meg a pedagógus rendeltetett, nem a szülő.
Ha valakinek van egy nehezen kezelhető, esetleg szakember segítségét igénylő gyerek (még ha én nem is vagyok híve a fiatalok gyógyszeres kezelésének), szvsz. nem tekinthető a szülő nevelési csődjének. Nem tudhatom, hogy itt erről van-e szó, de ha meg kellett mutatni „egy rakás helyen” akkor esélyes. Ha meg ilyen pedigrével állítanak be egy iskolába, akkor nehogymá’ ki legyen a tanár akadva, hogy olyan a kölök amilyen.
8.ikban iskolát váltani nagy szívás valóban, de feltételezem ez nem új keletű probléma, már lépni kellett volna.
Nemde?

Sunmachine 2008.01.18. 12:00:44

0xFFFF : szerintem minimum kihoznám döntetlenre, és akkor meg mit mondanék a gyereknek? Nézd a tanár bácsit jól elverték? Attól jobb?
Az erőszak nem megoldás, a pedagógus ne csak tanár legyen , hanem nevelő is az általános iskolában, pláne ha az speciális.
Nekem ne mondja senki, hogy nincs nehéz gyerek, és már nem megoldás a Tajgetosz.
Nem vagyok tanár, de elvárom az ilyen képzettségűektől, hogy ebben segítsenek, mint ahogyan az én munkámban is vannak elvárások.

2008.01.18. 18:51:52

Egy tanár ne kurvaanyázzon, sőt el se káromintsa magát a kölök előtt, mert szegény kölök sehol másutt nem hall ilyet, és rémesen meg lesz botránkozva.... Otthon káromkodjon és anyázzon a tanár a kölök hátamögött.
A kölök apja is csak otthon káromkodik és kurvanyázik....

csibike · http://csibike.blogol.hu 2008.01.18. 21:41:32

Szeretném azt hinni, hogy az általad bemutatott speciális iskola csak egy kirívó példa arra, hogyan NEM szabadna működnie egy ilyen típusú iskolának. Rengeteg pozitív példáról hallottam-olvastam már, ahol tényleg érdemes volt speciális iskolába járatni a hiperaktív, magatartászavaros sötöbö gyereket. "Elit" suliban tanítottam ilyen gyerekeket is, az ún. normális oktatás keretében. Nagyon nehéz volt, de imádtam az agyukat :) Hiszek abban, hogy ők nem selejtek pusztán azért, mert nehéz velük bánni.

mesy 2008.01.19. 13:30:25

dwazz... gyakorlatilag egy baromi nagy hülye vagy, gondolom a te gyereked után szivesen kifizeted azt amit nem tett meg, és imádod ha "lekurvaanyáznak téged vagy a párod!" ebben az esetben igazad van.. de ha nem igy van akkor nagyon antiszociális (és ez a legenyhébb jelző)

mesy 2008.01.19. 13:32:44

és én is tanár vagyok és én is tanítok nem semmi gyerekeket, de ilyet az életbe nem ejtettem volna ki a számon!!! Alap dolog h az ember tud viselkedni, és ehhez nem kell tanárnak lenni!

nyugdíjas 2008.01.20. 17:17:00

Jó cím; a pedagógia csődje. Bizony az, és a pedagógia nem különíthető el a társadalomtól.Ha úgy
tetszik ez a társadalom neveltségi szintjét is tükrözi,A felnőttek valamennyien modellként szerepelnek egy gyerek előtt..Mik is a szlogenek?
Vedd és vidd, dobd el, lesz másik, senki sem sem pótolhatatlan, ügyes érdekérvényesítés...Ez neked jár stb.Önzés a köbön.Az iskolától meg mégis azt várjuk el, hogy udvarias, tisztelettudó, okos gyerekeket "produkáljon?" Ez egyedül nem megy.Az elbocsátástól félő, megalázott, netán kontraszelektált pedagógus hogy tudjon teljes odaadással tanítani olyan gyerekeket, akik sziszte-
matikusan a tanár kiborítására törekszenenek, tiszteletet még a saját szüleiknek sem biztos, hogy tudnak adni.Középiskolásoknak szerveztünk illemtan
órákat5 évvel ezelőtt.Döbbenettel láttuk, hogy a tizenévesek az együttélés minimális szabályait sem tudják, vagy ha hallottak is róla valamit harangozni, régen elfelejtették, hiszen a mai korszellemből hiányzik a tisztelet, a figyelmesség, az udvariasság.Ciki.
A nyomulás, a lódítás, átverés viszont díjazandó cselekvés.
Most szigorítják a Hollandiában és a Svédországban
a diákok ellenőrzését. Ne legyen ez számunkra intő jel?!

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.22. 13:07:33

nyilvánvaló, hogy a pedagógusok összetartanak és a normálisabbja el sem tudja képzelni, hogy egy tanár ilyet mondjon

sajnos manapság egyre kevesebb az ok az efféle bizalomra, a tanári kar az iskolák nem elhanyagolható részében a bennragadt alkalmatlanokból áll, akik nem tudnak jobban fizető állást találni

természetesen a jó, illetve nagyon jó tanárok pedig szenvednek és el kell viselniük, hogy a többivel azonosítják őket

amikor pedig tehetnének azért, hogy a vállalhatatlan kollégáik az iskola kapuján kívülre kerüljenek, nem adják fel őket, mert azt erkülcstelennek, illetve árulkodásnak érzik

szerintem a legtöbbet a tanárok tehetnének azért, hogy a szakmájuk megtisztuljon a kóklerektől, csak nem kéne annyira szemérmesnek lenniük, hanem a saját érdekükben ki kellene vetni maguk közül az alkalmatlanokat

ez nem árulkodás, hanem KÖTELESSÉG és ráadásul a saját érdekük is

egy ilyen eset után pedig nem kell elhinni vakon egyik fél álláspontját sem, hanem vizsgálatot KELL indítani és szembesíteni kell a gyereket az igazgatónővel

ha kiderül az igazság, utána kell ítélkezni, nem előre
süti beállítások módosítása