Heti történések

2007.12.10. 09:13

1901 december 10. – Átadják az első Nobel-díjat.

A díjat 1895-ben alapította Alfred Nobel, a díjazottak valamilyen kiemelkedő tevékenységet kell folytassanak a Fizika, Kémia, Fiziológia vagy Orvostudomány, Irodalom és Béke valamely kategóriájában. 1906-ban ugyanezen a napon kapta meg Roosevelt amerikai elnök a béke Nobel-díjat, mint az első amerikai, aki ebben az elismerésben részesült.

1997 december 11. – A Kyotoi Egyezmény elfogadása, és aláírásra bocsátás.

Az egyezmény nagyon jelentőségű a globális klímaváltozás elleni tevékenység szempontjából, és nyilvánvaló, hogy nem eredménytelen törekvés. Azonban pont a legnagyobb kibocsátó országok egy része nem csatlakozott az egyezményhez, így nem sikerült az egyezményt globális hatékonyságú eszközzé tenni a klímaváltozás érdekében.

1911 december 12. – Delhi lesz India fővárosa Calcutta helyett.

A rengeteg változást megélt Indiában is máshová helyeződött a hangsúly, így az addigi uralkodó várost felváltotta Delhi, amit ma Új-Delhiként ismerhetünk, és továbbra is ez tölti be a főváros szerepét.

2002 december 13. - Az Európai Unió elfogadja több lelet-európai ország tagfelvételi kérelmét.

Ennek következtében több ország – köztünk hazánk is – 2004 május 1. hatállyal felvételt nyert az EU-ba. Ekkor már szinte biztosra vehető volt, hogy mindegyik ország képes lesz tartani a már megvalósított követelményeket, és megvalósítani a hátralévő feladatokat.

2004 december 14. - Megnyitják a Franciaországban a Millau-hidat, ami a legnagyobb közlekedési híd lett a világon.

Teljes hossza 2460 méter, a leghosszabb kifeszített szakasza két pillér között 342 méter. 32 méter széles.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

1939 december 15. - Bemutatják az Elfújta a szél című filmet Amerikában.

Azt hiszem nem kell bemutatni a filmet senkinek, ha még nem is látta, nyilván hallott erről a filmtörténeti remekműről. A készítésben részt vett George Cukor is. Érdekes, hogy a filmet a legtöbb európai ország - nyilván a háborús konfliktusnak köszönhetően is – csak az ötvenes években mutatta be.

1773 december 16. – A Bostoni Teadélután

Ez a nálunk talán kevésbé ismert, ám az amerikai történelem jelentős eseménye nem egy meleg szobában történő teázgatás volt. A Bostoni-öbölben az Amerikai kolónia ragja rengeteg teát semmisítenek meg a brit hajókon, kezdő szikrát adva ezzel az Amerikai Forradalomnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr95258777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása