…2 kiloparsecre, azaz 6500 fényévnyire a Naprendszer Föld nevű bolygójától létezett egy csodálatos látvány, a Teremetés Oszlopai. A Hubble űrtávcső legendás képei között az egyik első, amely bejárta a világot, hiszen az űr soha nem látott mélységei mellett annak végtelen szépségét is bemutatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma már nem a Hubble az egyetlen űrtávcső, hanem ott a Spitzer, melynek kutatói hasonló felvételekkel kápráztatják el a téma iránt érdeklődőket. A projectben résztvevő tudósok ez év elején készült felvételükben megmutatták, hogy e szép látvány hamarosan átformálódik, és a teremtés oszlopai már nem is léteznek. A távolságból adódik, hogy a most létható események már 6500 évvel ezelőtt megtörténtek, ezért jelenthetjük ki ezt ilyen bizonyossággal. Nem kell megijednünk, az esemény várhatóan 1000 év alatt megy végbe, melyet egy közeli csillag halála, azaz szupernóvaként történő megsemmisülése okozott. A lökéshullámok már most elérték az oszlopokat. Maga a Spitzer több hullámhosszon dolgozik, így nem csak messzebbre lát, mint az emberi szem által látható világegyetem, de át is tud tekinteni rajta. Az oszlopok felett ott tornyosul a vég, az a hatalmas forró gáz és porfelhő, amely biztosan átrendezi a teremtés oszlopainak képét. Az ég azonban továbbra is megőrzi szépségét, és végtelen látnivalót tartogat az embereknek, akik néha nem is tudják, mikro feltekintenek az égre, hogy valójában a sok csillagnak vélt fényes pont egy jelentős része egy távoli galaxis, ahol csillagok születnek és halnak meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr35213194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gilyankata 2007.10.31. 17:40:12

Köszi a cikket a fiamnak megfogom mutatni. Imádja a csillagászati dolgokat. Még jöhet sok ehez hasonló.
süti beállítások módosítása