Anélkül, hogy beidézném a feladatot és elmondanám a megoldást: a legtöbb logikai feladat arra a buktatóra épít, hogy gondolkozásunkban eleve korlátoltak vagyunk, nem vagyunk hajlandóak a megoldást minden úton megtalálni. Az igazán jó feladat megteremti a maga mikrovilágát, ahol egyetlen felesleges szereplő vagy tény sem szerepel, még csak azért sem, hogy kizárjon egy rossz megoldást vagy elterelje a figyelmet. A tisztán jó logikai feladat csak a szükséges tényeket tartalmazza, és ez benne az igazán szép. A feladat akkor igazán sikeres, ha a megvizsgálása után rögtön sikerül neki kizárni a fejünkben az egyetlen helyes utat, mert akkor ott fogunk "ténferegni" egy kereten belül, és nem találjuk mi lenne a megoldás. Ami javasolható ilyen esetben, az nem más, mint az, hogy vegyük számba az ismerhető tényeket, és rugaszkodjunk el a szokásos megoldási menetektől. Jelképesen: ami általában egyenes, az itt lehet görbe, amiből még soha nem láttunk, olyan is lehet. Keressük a szokatlant, és figyeljünk oda minden lépésre. Szabaduljon el a fantáziád, és meg lesz a megoldás

Gondoljunk csak a való életre: valaki ott van egy munkahelyen, ami nyilvánvalóan olyan, mint amilyeneket a profession.hu reklámjában láthattunk. De a gondolkozásába gyerekkkorában beépítették:"fiam, a munkahely megtartása a legfontosabb". Míg ezt a tényezőt nem tudja kizárni, addig az összes megoldása ahhoz a munkakörnyezethez kötődik, de valahogy egyik megoldás sem tűnik jónak. Mikor az említett alapból berakott tényezőt kiveszi, már is hatványozódik a lehetséges megoldások száma, amik között a helyes is ott lesz.
Tehát minden logikai feladatnál egy a lényeg: felejtsd el amit tudsz, ami volt, ami lesz, és koncentrálj a feladatban ott lévő tényekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr86194321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása