Nem fizetjük hiteleinket

2008.11.14. 11:00

Minden eddigi rekordot, de még a várakozásokat is megdöntve emelkedik a rossz adósok feketelistája, a Központi Hitelinformációs Rendszer. Ez tartalmazza azokat a neveket, akik három hónapnál hosszabb ideig nem fizetik a minimálbérnél magasabb összegű hiteltartozásukat. Ezért a cselekedetért 5 évre lehet felkerülni, és a későbbi hitelbírálatkor igencsak negatív tényező, amikor hitelt szeretne valaki. Ez a lista jelenleg már 900 ezer embert tartalmaz, azaz lassan minden tizedik magyar rajta lesz. Ezek közül 600 ezer ember olyan, akinek most is van hitele, tehát nem csak felkerült, de még most sem fizet rendesen.
A szám óriási. Nem is csak abból a szempontból, hogy minden tizedik ember rajta van, hanem ha ezt ahhoz viszonyítjuk, hogy mennyien rendelkeznek bármilyen jövedelemmel is az országban. Ha a nyugdíjasokat nem számoljuk, akkor minden negyedik munkajövedelemmel rendelkező ember ott van a listán, ha pedig azt nézzük, hogy kik dolgoznak teljes munkaidőben, akkor az arány még rosszabb. A szám minden háttéradat nélkül azért azt mutatja, hogy Magyarországon a felelőtlen hitelezés, és azt ezt kihasználó felelőtlen hitelfelvétel nagyon jellemző, vagy legalábbis eddig az volt. A hitelbírálatok sokszor csak bediktált és alig ellenőrzött adatok alapján működtek, és az emberek arra kaptak hitelt, amire csak akartak. Így a lakás mellett autó, plazmatévé, játékkonzol, nyaralás vagy a mindennapi magas életszínvonal fenntartása lett a hitelekből, tisztelet a kivételnek.
Az ügyben hallatja hangját a Banki Hitel Károsultjai Egyesület is, akiknek már a nevét sem igazán tudjuk értelmezni. A hitel az egy közös megállapodás, amit nem kötelező felvenni. Azt ugyan tudjuk, hogy minden bank erősen igyekszik lehúzni az ügyfelet, és minél több sarcot kivetni a pénzre. Aztán van olyan pénzintézet, aki olyan magas kamatra adja a készpénzt, amit normális társadalmakban az uzsorakamat fogalma alá vonnák. De azért arról beszélni, hogy a hitel megkárosított valakit, elég egyoldalú. Tévedés ne essék, nem szeretem a bankokat, sőt kifejezetten nehezményezek sok dolgot. De a bank soha semmit nem kényszerít ránk, legfőképpen azt nem, hogy hitelt vegyünk fel tőlük.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nagyon nagy része ezeknek az embereknek a lakáshitelét nem tudja törleszteni. A lakáshitelt pedig sokan nem azért vették fel, hogy legyen valami hitelük, hanem konkrétan a kényszer vitte bele őket. Az albérleti díjak fizetése helyett mégis jobb a saját lakás hiteltörlesztését fizetni, mert annak vége lesz egyszer. De ezért ebből a szemszögből nézve sem teljesen tiszta a kép, mert ezek között is vannak felelőtlen döntések következményei. Ugyanis többen a lehetőségeiket jelentősen meghaladva akkora hitelt vettek fel, aminél például az árfolyamkockázatból eredő kisebb ingadozás is megnehezíti a kifizetést, vagy már eleve túllőtt a családi kasszán. És bizony ezeknél a magas hiteleknél nem mindig a „legyen lakás vagy ne legyen lakás?” kérdés döntötte el a hitel felvétel összegét, hanem az, hogy az emberek a lehetőségeiket meghaladó áron vásároltak lakást, mert az jobb helyen, szebb környezetben volt, vagy jobban kielégítette az igényeiket, netalán a lakásból családi ház ugrást valósította meg. Ezekben az esetekben most üt vissza az akkori túlméretezés.
A többi hitel már csak a szokásos palettát mutatja. Az autó vásárlásakor csábító volt, hogy nem csak hogy nem kell befizetni pénzt, de még készpénzt is adtak az autó mellé. Ezen kívül nem számoltak azzal az emberek, hogy az autó fenntartása is pénzzel jár, és ez így együtt már sok volt. A plazmatévéről már nem tudunk mit mondani. A java pedig csak most következik, hiszen a mostani válság és megszűnő munkahelyek magukkal rántanak még hiteleket, és elemzők szerint a növekedés csúcsa még csak most következik. Talán korábban kellett volna gondolkozni. A jelek már régóta látszanak. Lassan pont egy éve írtam erről a témáról. Akkor még fele ekkora sem volt a lista. De a magyar ember nem akar megszorítani, inkább kipótolja hitelből, ami hiányzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr8768527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsola777 2008.11.14. 13:55:08

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!
(Aki tovább, azt nem fogom sajnálni, most legalább tanul belőle. Csak ne próbáljon aztán nekem Fedél Nélkült eladni.)

zsg 2008.11.14. 14:02:27

A Banki Hitel Károsultjai Egyesület azért nem egyértelműen pejoratívan bírálandó brigád. Én azért kerültem el hozzájuk (is), mert egy pénzintézeti jogban járatos jogászt akartam keríteni, amiben végülis ők tudtak segíteni. Hitelkárosult így is lehet az ember:

1, Fizettem a Lakástalarékpénztár törlesztőrészleteit a bank által megadott számlaszámra.
2, A bank ezt valamiféle adminisztratív/informatikai hiba miatt elfelejtette összevezetni a hiteltartozással
3, Ennek az lett az eredménye, hogy amit fizetgettem havonta, az gyűlt egy technikai számlán, persze betéti kamat zéró
4, Másik oldalt meg ketyegett a hitel, amire meg nem írták jóvá a befizetéseket, így elindult az automatikus büntető kamat kivetés is
5, Mindez egy év után derült ki, amikor a T. bank kiküldött egy horribilis összegű fizetési felszólítást, amire csak néztünk értetlenül
6, Ezt követően 8 hónapos levelezésben, és ügyvédi felszólításokba került mire elismerték, hogy ők hibáztak, és nem én.
7, Persze, az ügyvédi és egyéb költségeimet soha nem térítették meg, elnézést soha nem kértek.

Amikor lezárult ez az egész cirkusz (amiben három évet öregedtem), azonnal kifizettem a teljes LTP tatozást egyben. Soha nem fogok hitelt felvenni mégegyszer.

Szóval valaki nem csak a saját hibájából lehet hitelkárosult, bár tudom, hogy az egyesületet nagyrészt túlhitelezett szerencsétlenek keresik meg.

rolika 2008.11.14. 14:05:02

bélabácsi, neked legyen igazad

Bobby 2008.11.14. 14:05:53

megérdemlik.

aki már az asztalt, ágyat, stb.-t is hitelre veszi az IKE-ban megérdemli.
Csak sajna a "jó adósoknak" is szívás van a hülyék miatt.

movhu 2008.11.14. 14:17:37

zsg 2008.11.14. 14:02:27
Itt valóban jó, hogy segített, de akkor rossz a cégnév. A te esetedben csak simán a banki rendszerek és alkalmazottak hülyeségének lettél az áldozata.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.11.14. 14:22:33

az is banki hitelkárosult, aki vett egy autót hitelbôl, aztán nekiment a fának? merthát ha nincs hitel, sosem megy kocsival a fának.

The AVE 2008.11.14. 14:24:24

A hitel-jelenség nagyon jól össze van szedve az írásban, és sajnos ez a valóság.

Amit viszont figyelembe kell még venni: a 900 ezres szám tartalmazza azokat is, akik közben rendezték a hitelüket - de a szabályzat szerint 5 évig a listán maradnak. Nagyon sok ilyen lehet.

boka · http://csaszu 2008.11.14. 14:24:49

Tartozni kell valahová !

Bélabácsi 2008.11.14. 14:33:39

boka: igaz ! A borospohárnak a kezünkbe, a bornak a belünkbe kell tartoznia...

The AVE: köszi a kommentet, ha ez tényleg így van (én elhiszem) akkor viszont a hírt ilyen formában közlöket kellene fenékbe rúgni, hogy mit kavarják a szart ilyesmivel.

The AVE 2008.11.14. 14:39:31

Le van írva a hír elején is, h ez így van. A következtetést meg levonhatja mindenki magának.

Mária 2008.11.14. 14:44:06

Ma ebben az országban abból a pénzből, amit 8 óra munkáért kap a többség, nem lehet megélni. A fővárosban talán, vidéken sehogy.

A fővárosban találhat az ember másodállást, mellékest, vidéken nem találhat. Ha mégis talál és 12 óra alatt teremti elő azt a pénzt, amit nyolc óra alatt kellett volna, akkor az egészsége megy rá nagyon gyorsan.

A megcsúszott emberek többsége nem luxus dolgokra, hanem a számlák kifizetésére vette fel a hiteleket korábban.

Mert könnyebb volt elfogadni a gyors megoldásnak tűnő ajánlatot és bízni abban, hogy idővel minden jobbra fordul, mint kikövetelni azt, hogy korrekt munkáért korrekt bért fizessen a munkáltató. A szakszervezetek ebben az országban csak pofázni tudnak.

Egy banknak nincs arca, egy főnöknek, cégvezetőnek meg van... és az első dolog, amit meghall az, aki korrekt bért kér a munkájáért, az az, hogy el lehet menni, tíz másik áll sorba.

Arra senki nem gondol közületek, milyen kevés pénzből élnek ma vidéken az emberek?

És arra sem, hogy ki miatt lehet így kihasználni az embereket?

Lehet, hogy alapvetően nem is a bankok a sárosak ebben a dologban? Lehet, hogy a saját hazájuk, a saját ostoba vezetőik, a saját ostoba honfitársaik (olyanok pl, mint ti vagytok, kedves "plazmatévések"), akiket pár hülye szlogennel meg lehet etetni, tették tönkre ezeket az embereket. A közönyükkel, az egoizmusukkal, a leszarom, mi van mással, csak nekem jó legyen hozzáállással.

Higgyétek el, hülyeség az, hogy plazmatévére, ilyesmikre hivatkoztok. Évekig vidéken a kereskedelemben dolgoztam. Már régóta nem fogynak a műszaki cuccok. Az embereknek vidéken már rendes kajára sincs pénze.

movhu 2008.11.14. 14:48:35

Bélabácsi 2008.11.14. 14:33:39
Csak annyit fűznék hozzá, hogy 480.000 ember az elmúlt 12 hónapban került fel rá.

Bit Rot 2008.11.14. 14:54:33

"És arra sem, hogy ki miatt lehet így kihasználni az embereket?"

Pedig ez elég egyértelmű!
Az adóterhek agyonnyomják a gazdaságot és az embereket.
Azt mondják nekik (főleg a mostani kormány!) hogy öngondoskodás, csak persze pénzt nem hagynak nekik, hogy öngondoskodjanak, a magas adók pedig megölik a munkahelyeket, munkalehetőségeket.

De erre egyes barmok még mindig nyomják a mantrát, hogy "segély kell, adócsökkentés nem lehet!".

Konzervatív0 2008.11.14. 14:56:42

Próbált már valaki megélni 62 ezer forint minimálbérből?
Csak úgy lehet, hogy megveszem az óccsó szeszkós sz@rt és megdöglök tőle rövidtávon.
Mária bejegyzése nagyon korrekt és helytálló.
Ilyenkor szokták azt mondani hogy:
- tanult volna most nem kellene minimálbérét gürcölnie
- mi dolgom vele, mindenki a maga szerencséjének kovácsa.
Ezekhez csak annyit, nem lehet csak vezetőkkel és diplomásokkal termelni, hacsak be nem állanak a gép mögé maguk. A gép mögött viszont csak minimálbért adnak még a 3 diplomásnak is.
Másik megjegyzésem: a "mi dolgom velük" hozzáállók leszenk az elsők akiket ha elzavarnak nyúlnak az uzsorakölcsön után mert nem képesek lentebb adni a megszokott életszinvonalukból, és vagy alkeszek lesznek vagy csőlakók.
Ismét hiányolom a felelős gondolkodást.
Egyébként egy kis mai friss hozzá:
A válalkozók mindenáron el szeretnék törölni a minimálbért.
Nofene... és ugyan miért?
Hogy még azt a szaros 60 ezret se kelljen kifizetni a munkásnak, mert annyi lesz a munkanélküli hogy negyedéért és képes neki rabszlogamunkát végezni.
Mi lesz velünk ...

johevi 2008.11.14. 14:57:01

"Ebben azért rendesen benne van a bankok keze. Szerintem ennek a lassan 1 millió embernek a nagyobbik fele egy normális hitelbírálaton nem ment volna át"
Ugy gondolom hogy amikor 3M ember nem annyit keres, amennyit bevall és minimumra van bejelentve, addig nem is lehet reálisan elbírálni egy hitelt csak fedezetalap mellett...

Bit Rot 2008.11.14. 14:59:26

@Konzervatív:
"Ezekhez csak annyit, nem lehet csak vezetőkkel és diplomásokkal termelni, hacsak be nem állanak a gép mögé maguk."

Ez így van!
Viszont én kihívtam múltkor a bádogost. Kb. 1-2 m2 alapanyag + 5 óra munka (+kiszállás, stb).

Ez került 100-120 ezer Forintba.

A következő otthoni munkánál már meggondoltam, hogy inkább megcsinálom magamnak. Tetőn persze nyilván nem fogok mászkálni, de a festőhengertől nem esik le a gyűrű az ujjamról...

Persze, ha lenne pénzem, inkább festőt fizetnék.

Bit Rot 2008.11.14. 15:00:41

@Konzervatív:
"A válalkozók mindenáron el szeretnék törölni a minimálbért."

Én úgy tudom, hogy ez az MSZP/SZDSZ álláspontja, hogy nem jó a minimálbér. (Gondolom mert akkor nem lehet kevesebbre felvenni a munkást.)

Quicksilver 2008.11.14. 15:00:50

Miért nem értenek a magyar átlagemberek a pénzhez? Miért lehet őket beetetni bármilyen csábító hitellel, miért nem volt normális hitelbírálat sokáig, amíg nem lett muszáj? Miért nem tanítják a pénzügyek alapjait az iskolákban? Én értem, hogy egy fogyasztói társadalomban élünk, de miért nem lehet felelősen fogyasztani?

És egy külön kérdés: Miért van az, hogy a bankok csődbemennek, bajban vannak, miközben kibaszottul gazdagnak néznek ki még az utolsó percben is?

Az adóterhek szerintem más kérdés, arról nem a bankok tehetnek.

Üvege$ 2008.11.14. 15:01:02

Azért kell a segély, hogy aki nem megy el tisztességtelenül alacsony bérért dolgozni (lásd.:elvárt bér alatt, bejelentés nélkül és még ráadásul 8 órán túl is), azok át tudják vészelni amíg a munka értéke megnő egy kicsit. Mondom ezt úgy, hogy munkáltató vagyok és nálam senki se keres az elvárt bér alatti összeget. A konkurenciával összevetve én igen szarul élek, viszont nyugodtan alszom...
Amíg az emberek sorban állnak éhbérért dolgozni, addig biztos nem lesz jobb nekik. Persze aki minimálbérből plazmaTV-t vesz, az nem érdemelne segélyt sem !

paráznabillegető 2008.11.14. 15:12:29

hülye a magyar!
tanúsítom!
asszony nagybátyja vett házat. kifizetett negyedmillát ügyvédnek, meséli. mondom, miva, bazmeg, fater ügyvéd, szinte ingyérbe megcsinálta volna!!!
ja, tényleg... aszondja. hát most már mindegy...
argh.
ilyenkor inkább vagyok büszke polák és tót véremre, mintr a magyarra...

Mária 2008.11.14. 15:12:42

John42: az MDF volt az első, aki ezzel előállt... a többi mocsok, a szoci időkben összegyűlt "nemzeti vagyon" kiárusításából meggazdagodott majom meg kapott rajta.

boka · http://csaszu 2008.11.14. 15:13:02

"Az embereknek vidéken már rendes kajára sincs pénze."

Melyik vidéken ?

A hetvenes években 3% kamatra kaptak hitelt az emberek. hatalmas házakat építettek. Amikor öregen egyedül maradtak, jött a nyomor. Félek, hogy most a húsz évre eladósodott emberek hasonló cipőben járnak.

Bummer 2008.11.14. 15:13:58

"miért nem lehet felelősen fogyasztani?"

A havi létminimum, tehát amiből max. vegetál az ember, nem takarít meg semmit, nincs biztosítása stb, háztartásonként közel 200 ezer Ft, két keresővel ez bruttó 140e Ft-os fiztetés körül van (KSH, nem az ujjamból szopom)
Ha valaki úgy ítéli meg, hogy 2 dolgozó, családos ember, aki 40 órában dolgozik, esetleg tarthatna autót is, egyszerűen nincs más választása, mint hitelt fölvenni.
Aztán esetleg arra is gondol, hogy a gyerekeinek legyen lakása. Meg hogy ha meghal, ne ússzon el mindene.

Konzervatív0 2008.11.14. 15:14:02

John és kikből az az mszp-szdsz :)
Melyik feri? :)
De ez kell az embereknek :) Csak hallagss bele egy atv-s fórumba és megtudhatpod azon túl hogy Orbán maga az eredendő bűn, és nincs a a kivégzési mód ami elég lenne neki, hogy igen is mindent jól csinál a kormány.
Szerintem meg csak egyet csinál jól.
Kiválóan teszi tönkre az országot.
Az ország mi vagyunk aki minimálbéren 1 tál gulyáson eldajuk a szavazatunkat, mert nem vagyunk képesek tovább látni a heti ketes kivéhedt pártkatonáinál és a mónikasónál.
Szép kis jővő elé nézünk ...
Bpcs a többeszám 1. személyért.
De úgy értem hogy mi a pórnép. (mégha van pár fehérholló is)

Mária 2008.11.14. 15:15:12

Üveges: tudsz valamit, hogy mikorra várható az, hogy a munka értéke megnőljön egy kicsit ebben az országban?

Mert szerintem addig, amíg a most bagóért dolgozó, hülyére vett emberek ki nem állnak maguk mellett, addig a munka értéke nem fog megnőni ebben az országban.

boka · http://csaszu 2008.11.14. 15:16:14

"igen szarul élek, viszont nyugodtan alszom"

Ez sajna nemsokáig fog tartani...

Mária 2008.11.14. 15:16:31

Boka: melyik vidéken?

Nógrád, Borsod, Szabolcs megye. Lassan már Zala és Baranya is.

Dekatlon 2008.11.14. 15:29:30

Jó adós vagyok, csókolom!
Okosan kiszámoltam, hogy meddig ér a takaró, még rá is hagytam a szegélyre. A hitelből lakást vettem, nem csili-vilit, a legolcsóbb panelt, amibe elfér a család.
De ha most kirúgnak a válság miatt, vagy csak extrémen megemelkedik a törlesztőrészletem, akkor mivan? Rábasztam, lapozzunk, nincs ingyenebéd?

paráznabillegető 2008.11.14. 15:32:05

így van, dekatlon, az élet egy kibaszott mázli...

Zerathul 2008.11.14. 15:32:46

Maria: a munka erteke nem feltetlenul kell nojon. Havi 220 eFt-t fizetek allam bacsinak, a munkaadom meg me'g egy rakattal -> a munka ertekenek a felet kapom. Vagy annyit sem.

boka · http://csaszu 2008.11.14. 15:34:05

"A válalkozók mindenáron el szeretnék törölni a minimálbért.
Nofene... és ugyan miért?"

A válasz egyszerű ! Az interneten mindig terjeng valami táblázat, hogy magyarországon 71% az adóelvonás !

1) Ha valaki hazavisz 150 ezer ft-ot, de minimálbérre van bejelentve, a vállalkozás trükkökkel kivesz nyereséget, akkor az elvonás a jövedelemhet képest lehet 10% is.

2) Ha a vállalkozó vagy vállalkozás veszteséges, mert a realizált árrése, vagy a kiszámlázható jutaléka nem éri el a költségeit, az adóhatóság nem kérdez semmit, hanem a bejelentett (akár minimálbér) jövedelem után kéri a járulékot. A nulla jövedelem után fizetendő minden forint közteher elvonás 60 ezerszeres! Ha nincs jövedelem, ne legyen adója sem. Legyen fix százalékos adó, mondjuk minden 100 ft jövedelemből kelljen fizetni 60 ft adót ( persze, ha van jövedelem ). Könnyű ellenőrizni, ha elköltjük, egy egyismeretlenes egyenlettel

efi 2008.11.14. 15:37:11

Nagyon sokan (főleg fiatal párok) úgy vesznek fel hitelt lakásra, autóra, hogy abban a percben, amikor a többi pénz meg van, már rohannak is a bankba a a maradékért. Miért nem lehet várni fél vagy 1 évet még? Párszázezret még megtakaríthatnának és lenne egy kis tartalék (betegség, árfolyamingadozás stb). Mert mi volt eddig: 11-én emiatt már idáig is leszedték az egész 10-én megkapott fizetésüket, és mi van most már: minuszban vannak, róluk szól a cikk.
Aztán körül kell nézni: pl 3 millió személygépkocsi, 90%-ban természetesen hitelre, használat minden 2. esetben: kóricálni a városban vagy a diszkó előtt, meg 200 m-re bejárni a munkahelyre. Ezért tényleg érdemes eladósodni...

Mária 2008.11.14. 15:37:15

Dekatlon: ez az... ha nincs tartalékod, meghaltál.

Nem lehet mindenkinek nettó 97.000.000 Ft az adózott jövedelme, mint Gyurcsány elvtársnak...

Elég, ha azok keresnek jól, akik okosan el tudják magyarázni a vicces összegekből tengődő embereknek a nyújtózás és a takaró közötti alapvető összefüggéseket.

Thomas26 2008.11.14. 15:45:33

Kedves fórumozók!

Azon kellene inkább elgondolkozni, hogy 20 évvel a módszerváltás után, hogy jutottunk odáig, hogy a többség nem tud venni magának egy sza*os plazmatévét. Hogy miért nem, mert a magyar munkabérek kb. negyed-ötöd szinten vannak a "nyugatihoz" képest, az árak meg lassan már odakünn sem magasabbak.

Dekatlon 2008.11.14. 15:46:11

Háde Mária, ne izélj már!
Én megfogadtam a takarós dolgot, sőt még tartalékom is van. De az se elég örökké! Ha kirúgnak, fél éven belül ott csücsülök a feketelistán. Nem is ez fáj ebben, ilyen az élet, hanem az, hogy kioktatnak, hogy miért nem felelősséggel vettem fel a hitelemet, miközben azzal vettem.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.11.14. 15:46:29

Anno igényeltem egy hitelkártyát, most meg úgy tűnik, lapátra kerülök... egy ideje nem a hitel van az elsőként befizetett csekkek között... hmmm, sajna a "sorsolásnak" nem csak nyertesei vannak. Ez miatt rendszeres (havi 2-3 alkalom) kapcsolatban álló a bankkal...

3 hónapon belül már másodjára kapok komplett hiteligénylő csomagot, hogy minden alkalommal közöltem velük: felmondás alatt állok!!!

Erre a legutóbbi (tegnapi) reakció: azért ha meggondolná magát, január 15-ig megkaphatja a 2 mFt-ot:-DDD

Bázze, legalább lakásom-kocsim ne lenne, már rég felvettem volna, 'oszt egyétek meg amit főztetek... ugyan egy-egy adós hány másik helyett törleszt??? Én pl. ha Rendőrség lennék, eljárást se indítanék egy ilyen hitelt nem fizető adós ellen: hát nincs semmi minimum, amiről egy banknak illene meggyőződni, hogy a befektetői pénzét kikhez helyezi ki???

Szvsz azért tartunk most ott ahol (bankválság)...

Nessie 2008.11.14. 15:49:52

"Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nagyon nagy része ezeknek az embereknek a lakáshitelét nem tudja törleszteni." [Citation needed!] xkcd.com/285/

Mária 2008.11.14. 15:57:38

Dekatlon: na igen, a tartalék már csak olyan, hogy ha "arra kerül a sor" akkor villámgyorsan elolvad...

Megtakarítás esetleg? Aminek a kamataiból kihúzhatnád?

Mennyit tud lekötni hosszú távra egy ember, aki havonta nettó hatvanat kap?

Dekatlon 2008.11.14. 16:05:22

Annyira azért nem megy a szekér, hogy megéljek a lekötéseim kamataiból.
Azt próbálom csak szerényem megjegyezni, hogy ha valaki itt megszívja a harci-brét, az nem feltétlenül a felelőtlen hitelfelvétele miatt van. A kép árnyaltabb.

boka · http://csaszu 2008.11.14. 16:06:48

"Nógrád, Borsod, Szabolcs megye. Lassan már Zala és Baranya is. "

Ezek a megyék régen is az elithez tartoztak.

Aki azt mondja, hogy a nyugati bérszínvonalat be lehet vezetni ( vagy volt rá bármikor esélyünk ) az hazudik.

Ez az " adjanak nyugati bért, hogy rendesen dolgozzak " szöveg katasztrofális ! Ha 2000 eurót keres a pék, akkor ugyanannyit kell fizetni az ápolónőnek is, meg a vasutasnak, 3000 eurót a tanárnak, stb. No de honnan fizessünk ennyit ? Megvan ! Nyomjon a Pénzjegynyomda jó sok pénzt ! Ez a megoldás ? Nem ! A tanár, vasutas , ápolónő ne legyen közalkalmazott, mondja meg, hogy mennyiért megy el dolgozni ! A beteg meg mondja meg, hogy mennyit ér az egészsége ( a péknél a kenyér ).

Az állam ne legyen munkáltató !

hiteltelen 2008.11.14. 16:09:12

Aki hitelt vett fel, az fizesse ki, pénzzel, lakással,rabszolgamunkával!
Én a megtekerításaimat akarom viszontlátni.
A sok fasz miatt, aki nem tud számolni, vagy már eleve nem is akar fizetni én fogok szívni, pusztuljanak!

Mária 2008.11.14. 16:13:03

Dekatlon: persze, hogy így van. A hozzászólásomban volt egy jó adag irónia.

A magyarokra meg sajnos mindig az volt a jellemző, hogy a bajban soha nem támogatták, mindig inkább rúgták, taposták egymást.

Példa erre ez a bejegyzés, meg a "plazmatévés" példával előhozakodó kedves honfitársaink is...

Mária 2008.11.14. 16:14:02

Hiteltelen: neked nincsenek is megtakarításaid!

Olcsó munkaerő vagy valami lepattant hivatalban :)

hiteltelen 2008.11.14. 16:17:57

Mária!
Bár nem vagyok az aminek pofátlankodsz, inkább az lennék, minthogy a sarkon stricheljek aranyom!

crux 2008.11.14. 16:22:02

ismerek egy lányt, aki a providentnél dolgozik.

tudjátok, miért veszik fel az emberek az uzsorahitelt?

azért, mert elromlott a mosógép, hűtőszekrény. nincs még az unokának száímtógépe...

ezért! b.szódjon meg az összes beképzelt, pénzügyi "zseni"! fogalmuk sincsen arról, hogyan élnek családok havi 120ezer fizetésből 3-4-en...

mint mindig, jön az alja ballib. pártcsürhe és jól megmondja, hogy a zemberek a hibásak... broáf!

boka · http://csaszu 2008.11.14. 16:25:26

Menjetek el egy olyan osztálytalálkozóra, ahol csupa harminc-negyven éves ül, aki rég nem látta egymást.

A beszélgetés:

-Köszönjük jól vagyunk, Egyiptomban nyaraltunk , van egy szép házunk ( húszmilliót ér minimum ), imádjuk a szép metál autónkat.

Egy óra mulva: van 15 milliós hitelünk, plusz autóra 2,5 millió.

2 óra mulva: Elég nehéz mostanság , mert a férjem reggeltől estig dolgozik, kicsit ideges a gyerekekkel stb.

3 óra mulva: hóvégén a nyugdíjas szüleinktől szoktunk kérni egy kis pénzt, hogy legyen otthon túrórudi. Többet nem tudnak adni, mert a lakás, autó önrészét tőlük kértük.

Remélem az időrendben nem tévedtem. Ezért hányok már társaságba járni .

boka · http://csaszu 2008.11.14. 16:27:52

"mint mindig, jön az alja ballib. pártcsürhe és jól megmondja, hogy a zemberek a hibásak... broáf!"

Konkrétan ezt a népréteget nyolc évvel ezelőtt le "panelprolizta " a komjobb csürhe.

Dekatlon 2008.11.14. 16:29:14

"Ha téged vernek, jajgatsz, ha mást, drukkolsz nekik"
Ez a szép ebben az országban, meg a sok okos, aki megmondja, mi, kinek az önhibája. :)

Itt élni már-már érdekes kalandregény...

boka · http://csaszu 2008.11.14. 16:31:09

Dekatlon ! Igaz , azzal kiegészítve, hogy amíg szegények vagyunk utáljuk a gazdagokat, amikor gazdagok vagyunk utáljuk a szegényeket !

Grafithuszar 2008.11.14. 16:31:34

"A magyarokra meg sajnos mindig az volt a jellemző, hogy a bajban soha nem támogatták, mindig inkább rúgták, taposták egymást."
Ez igaz. De ha valaki gazdasági analfabéta akkor miért én fizessem ki az árát? Tény hogy én nem 60e-et keresek de ennek megvolt az ára. Tanultam és dogloztam keményen, mindig csak addig nyújtózkodtam amíg a takaróm ért. Sokan körberöhögtek ezért, de ezek most vagy a Tesco-ban pakolják a konzerveket (amivel egyébként semmi baj nincs) Vagy már be is buktak pár hitelt, amivel jóval magasabb életszínvonalon életk mint én. Ez van. Az evolúció most is működik, csak kicsit máshogy...

Szergej 2008.11.14. 16:31:36

Sajnos ugy tunik otthon egyre kilatastalanabb...mert eddig is megvolt a veszely hogy elveszti az ember a munkajat de most meg tobben fogjak, plusz a forint is barmikor bedolhet (bar erre szerintem most nincs olyan esely).
Mindenesetre hatalmas a bizonytalansag.

En azt mondom mindenki menjen ki kulfoldre aki teheti!

De komolyan, nem ertem azokat akiknek lenne lehetoseguk, megis otthon maradnak...

Mária 2008.11.14. 16:31:59

Boka: és akkor azok, akiknek TÉNYLEG nehéz, azok el sem mentek arra az osztálytalálkozóra!

sunyilo 2008.11.14. 16:33:52

A probléma ott is megragadható, hogy az elmúlt 5 évben egy új állatfaj termelődött ki, akiket úgy hívnak: hitelügyintéző....
Ezek az emberek régen (a 80-as években) biogilisztáztak, a 90-es években biztosítási ügynökök voltak, most pedig minden energiájukat arra szentelik, hogy panelprlikat szivassanak meg a hitelekkel, és mesteri szinten művelik a bankok átverését...
Egy bankos ismerősöm szerint a rossz hitelek kb. 60-70 százaléka felelőlőtlen hitelügyintézői tevékenységből fakad.

Szergej 2008.11.14. 16:37:10

Szerintem az allatfaj maga az ember amelyik nem birja ki plazmateve nelkul, a hitelugyintezo csak kihasznalja a lehetoseget.
Mondjuk ez nem csak magyar sajatossag.
Ha az emberek felelossegteljesebben gondolkodnanak maris mennenek a ravasz ugyintezok a levesbe!

gyaloglos 2008.11.14. 16:39:49

Azért azt is észre kellene venni, hogy a nem fizetők jelentős része autóban tolja be a lusta seggét a munkába. Már ha egyáltalán dolgozik és nem a plázába jár a kocsival... És többen nem azért nem fizetnek, mert nem tudnak fizetni; hanem mert azt remélik, hogy más (a becsületes emberek) kifizeti majd helyettük.

crux ezek szerint te nem tudod hogy lehet megélni havi 120ezerből. Elárulom neked, hogy egész egyszerű 4 főnek is, csak gondolkodni kell néha és minden cuccon meg kell nézni az árcédulát, mielőtt ostobán beteszed a kosárba. Nem piára/bagóra/kocsira költeni a fizetés 2/3-át. Meg kell értenie mindenkinek, hogy aki nem tanult tisztességesen, annak ennyi jut.

Dekatlon 2008.11.14. 16:42:49

Grafithuszár:
Én nem vagyok gazdasági analfabéta, papírom is van róla, de akár vizsgázok is előtted, ha kell.
Felelősen vettem fel a hitelelmet, és mégis van esélye, hogy bedől.
Miért van mégis az az érzésem, hogy az ÉN hitelemet se szeretnéd kifizetni? :))

boka · http://csaszu 2008.11.14. 16:44:57

"A probléma ott is megragadható, hogy az elmúlt 5 évben egy új állatfaj termelődött ki, akiket úgy hívnak: hitelügyintéző...."


Sunyilo ! Ma tied a sárga selyem mez ! Az amway-t kihagytad, de a többi nagyon ott van !

Dekatlon 2008.11.14. 16:45:57

Félreértés ne essék, nem is akarom hogy kifizesd, én vetem fel, én fizetem.
De! Tele van már a tököm, ezzel a "megszyvták a felelőtlenek, úgykellett, úgykellett" dumával. NEM csak a felelőtlenek szvhatják ezt meg.

sunyilo 2008.11.14. 16:46:00

Köszi Boka! Respect for You!

sunyilo 2008.11.14. 16:48:32

Még annyit erről az állatfajról, hogy csináljatok egy gyors statisztikát-felmérést.

Üljetek be egy középkategóriás kávéházba, és nézzétek meg hogy hány asztalnál történik az, hogy egy ilyen állat magyaráz egy szerencsétlennek valami bombajó hitelkontrukcióról...

Meg fogtok döbbenni, én bőven 50 százalék felett számolom mindig...

Szergej 2008.11.14. 16:51:25

Nem akarom vedeni az ugyintezoket, de oket a rendszer termelte ki, es a bankok nem figyeltek rajuk kellokeppen.
Megfelelo regulacioval a rossz hiteleket ki lehetett volna szurni, es akkor most nem tartanank itt.

Szergej 2008.11.14. 16:52:01

bocsanant, megszaladt az eger

sunyilo 2008.11.14. 16:53:33

Szergej!
A korrupt politikusokat is a rendszer termeli ki...
Nem figyelünk rájuk eléggé...
A megfelelő géppuskával ki tudnánk őket szűrni.

És még sorolhatnám a hasonló példákat.

Kimmi 2008.11.14. 16:56:59

Ez a mai rendszer számomra egy modern rabszolgatartó társadalomnak tűnik, ahol az eladósodott emberek akár egy életen keresztül odakötődhetnek a bankokhoz. Azt, hogy ki a hibás? Ez a szál visszavezethetetlen! Egy ok a millióból: A munkában megfáradt boldogtalan emberek jó része boldognak hiszi magát, ha este egy plazma tv előtt bezabálhat...

Laci2 2008.11.14. 17:02:19

Crux: Nem állnak senki mellett halántékra szegezett fegyverrel, hogy vegyél fel hitelt.

Felnőtt ember vagy, felvetted, aláírtad, nem teljesíted, vállalod a következményeket. Visszaadod a metálautót, mégy a híd alá.

Ilyen egyszerű. A zemberek rosszul döntöttek, az ő bajuk. Remélem nem azzal akarsz jönni, hogy ne a zemberekkel fizetessék meg. Hát hogyne, majd az üregi nyulakkal, aranyapám.

Aki képes törleszteni egy providentet, nos annak van csak tartaléka, és az él csak nagylábon igazán. Luxusárat fizet a parízerért is.

Ha valaki egyszerre buta és kapzsi, akkor megszívja. Ez az evolúció.

boka · http://csaszu 2008.11.14. 17:02:52

"ha este egy plazma tv előtt bezabálhat... "

és mosolyogva mos hajat, mint a tv-ben

Laci2 2008.11.14. 17:06:39

A zemberek akkor boldogak, ha a szomszéd írigy rájuk. Ez valahogy bármit megér a buta tömegnek.

Mind pszichiátriai kezelésre szorulna, az eltorzult személyiségével.

boka · http://csaszu 2008.11.14. 17:11:53

Laci2 ! Ha elmész egy olyan társaságba, mint amit feljebb írtam, szinte szégyenled magad, hogy nincs hiteled ( legalábbis az első órában ). Van család, ahol nagyon megvetően tudnak nézni, ha nem sírsz, hogy : ne is mondd !". Van feleség: Négyen nem férünk el 47m2-en !
Nem igaz, hogy pont mi ne tehetnénk meg, amikor xy sokkal kevesebbet keres !

Látod, pisztoly sem kell ( csak gondolatban, hogy lelőjem a rokonokat ). Ez a válság okot ad arra, hogy akkorát szabad kakilni, amekkora lyuk van a fenekünkön, de nem csak a hitelfelvétel időpontjában, hanem ki kell számolni a várható válások számát, a szülők halálának várható időpontját ( ez a " kisfiam, nekem már úgysincs sok hátra " mondattól kb. 30 év ), az állandóan kölcsönkéregető rokonok számát, stb.

Szergej 2008.11.14. 17:14:42

A korrupt politikusokat azert nem vennem egy szintre a hitelugyintezokkel, mig az elobbi kategoriat halomra lonem geppuskaval ahogy mondod, az utobbiakra viszont csak nagyobb kontrollt raknek.

Kimmi 2008.11.14. 17:14:58

Nem is mindig az árakkal van a baj, hanem, hogy sokszor a drágát is dupla, tripla... áron veszik meg.

Dr. No 2008.11.14. 17:15:46

Régi bölcsesség: 1. az önerőd felét meg nem haladó hitelt minden körülmények között vissza tudod fizetni, 2. az önerőddel azonos mértékű hiteledet valószínűleg vissza tudod fizetni, 3. az önerődet meghaladó hitel visszafizetése nem rajtad múlik. Ezt a szabályt az ismerőseim között is kevesen tartották be.

Baj van a fizetési hajlandósággal is. Én még olyan magyar családról nem hallottam, ahol a karácsonyi ajándékozás csak azért elmaradt volna, mert visszafizet(het)etlen hitelük volt. A bankhitel visszafizetését az elsők között függesztik fel az emberek nálunk, ha szorul a kapca. Pedig akkor az egész összeg esedékessé válik, és ugrik a lakás vagy az autó... Talán ha a visszafizetési kötelezettséget ekllően komolyan vennék, akkor a felvétel során sem lenne olyan könnyű megszédíteni őket, nem?

Dr. No 2008.11.14. 17:16:18

ekllően = kellően
Bocs

boka · http://csaszu 2008.11.14. 17:21:35

Még régebbi bölcsesség:

Ha egy hitelt nevetve veszel fel, akkor sírva fogod visszafizetni !

Sándor György

Kimmi 2008.11.14. 17:21:47

Egy ismerősöm mesélte, hogy az anyjának volt egy Profidentes hitele, de nem tudta fizetni! A Profident olyannyira "megsajnálta", hogy felajánlott neki egy nagyobb összeget, amelyből ki tudta fizetni az előzőt. Most tart a nyolcadiknál!!! Szerintetek milyen esélye van! Persze ez is csak egy eset! Ezt ki ellenőrzi?

középmagyar 2008.11.14. 17:21:55

A közgazdászok, pl. Nemzeti bank elnöke szerint ma a magyar lakosság kétszer jobban él, mint amilyen gazdag az ország. Ez persze egyenlőtlenül oszlik el, tehát a lakosság közel fele a nyomor szélén van, másik mondjuk egytizede meg szórja a pénzt. De a lakosság egésze mégiscsak kétszer annyit költ, mint amennyit megengedhetne az ország, úgyanúgy, mint egy háztartásban amelyik többet költ, mint a bevétele, a különbséget meg hitellel kell kiegészíteni, az országnak is, államadósság formájában, az egyes embernek meg bankhitellel. Az ország adóssága közalkalmazottakra, meg a gyesre, meg a nyugdíjra, meg a szociális kiadásokra költött pénzből jön össze, az egyes embernek meg abból, hogy az hiszi, hogy a hitel az a jövedelme része (amit majd egyszer letörleszt). A magyar lakosság nagy része pl. nem engedhetné meg magának, hogy autót tartson, ha a jövedelmi viszonyait nézzük. Nézzétek meg egy pesti lakótelep parkolóját, tele van olyan autókkal, aminek az ára az ottani lakások árának 30-50%-a vagy több.

Random_ 2008.11.14. 17:22:50

Nos nem akartam hozzászólni de azért kicsit árnyaltabb a dolog szerintem.

Marika hozzászólásával sok szempontból nem értek eggyet.

Először is kétkezi munkával is meg lehet keresni hatalmas fizetéseket. Mi építkeztünk és a jó mesterek igenis megnyomják a ceruzát. Mikor még továbbtanultam menő volt a diplomás állás. Mai tudásommal elmentem volna asztalosnak, kőművesnek, ácsnak, lakatosnak is mert igaz, hogy koszos munka, de ha az ember szorgalmas és jól dolgozik elég jól kereshet vele főleg, hogy hiányzik a jó szakmunkás.

Igenis sok olyan ember van aki plazmatévére meg egyéb kacatokra vesz fel hitelt. Hiszen haladni kell a szomszéd Józsi után.
Aki meg villanyszámlára vesz fel hitelt olyan nincs. Mert az vegyen fel segélyt hiszen két kézzel szórja a szociális rendszeren keresztül a pénzt.

Ja és szerintem vidéken nem lehet éhenhalni. A szó szoros és átvitt értelmében se. Mivel ott még mindig jobban foglalkoznak egymással az emberek mint Budapesten.
Persze van vidék és vidék között is különbség, de ha nem lehet megélni egy helyen akkor el kell költözni. Csak a magyar az röghöz kötött és el se tudja képzelni, hogy egy másik megyébe járjon dolgozni vagy költözzön esetleg oda.

Ja igen és legyen autó minden háztartásban legalább 1 ugye? Csak tankolni is kéne. Nos én ha autóval járok havi 48ezret tankolok el és 38ezret költök biztosításra. Ha vonattal és buszokkal akkor havi 5-6ezerből megúszom. Persze nem olyan tiszta és nem tesz le a kapuban, de olcsóbb. Én az autót választom egyelőre, de ha szar lesz a helyzet nyugodtan leteszem az autót és vonatozom meg buszozom. Ja és nem hiteles az autó.

kopaszvarnyú 2008.11.14. 17:24:34

Újra és újra csak a vesszőparipámat kell ismételnem:

1. általános iskola felsőtagozattól kezdve a középiskola végéig visszaállítani az állampolgári ismeretek tantárgyat (közigazgatási rendszer, adózás, állampolgári jogok és KÖTELEZETTSÉGEK, stb.)

2. középiskolától legalább heti 1 óra alapfokú közgazdaságtan (GDP, hitelezés, államadósság, tb rendszer, stb.)

3. várni 30 évet, amíg felnő egy ezekkel tisztában lévő generáció

eredmény - megszüntettük a fejekben élő szocializmust is!

Szergej 2008.11.14. 17:25:40

"Ez a válság okot ad arra, hogy akkorát szabad kakilni, amekkora lyuk van a fenekünkön..."
Jo lenne ha most mindenki magaba szallna es tenyleg igy lenne ahogy mondod de attol tartok hogy miutan kb 2 ev recesszio utan ujra beindul a novekedes megint ugyanez lesz mint most, jonnek az ujabb lufik...

Laci2 2008.11.14. 17:28:38

Igen, az önerő. A szent önerő. Az önerő puszta léte arra enged következtetni, hogy képes vagy megtakarítani.

Persze a magyar egy trükkös nép, képes önerőt személyi kölcsönből vagy magánkölcsönből is produkálni.

Sajnos a leckét meg kell fizetni, és sajnos szükség van arra, hogy a következményt lássuk. Az okos majd tanul a másik kárán, a buta a sajátján se.

Dr. No 2008.11.14. 17:42:23

És még valami: a magam közvetlen tapasztalatából azt látom, hogy aki BAR (bocs, de én még a régi, népszerű nevén nevezem) listára került, annak nem szabad kölcsönadni, mert neked sem fogja visszafizetni. Szomorú ez, de így van. És kurva nehéz betartani, mert mindig a családból vagy a régi ismeretségből jön az igény, hogy a testvér, a sógor, a száz éve haverom önhibáján kívül BAR-ra került, és most kéne neki - de feltétlenül! - egy új autóra vagy új műhelyre vagy bármi másra. És az anyja sírjánál, térden állva ígéri meg, hogy az összes részletet, hiánytalanul fogja fizetni helyetted. Aztán nem. És az autó sincs meg. (Tipikus.) Hány embert (értsd: a hitelszerződést kérésre más helyett aláírót) próbáltak már ebből a szarból kimosdatni, de sosem sikerült. És persze senki nem akarja a másik helyett fizetni, erre persze ő is listázódik.

Random_ 2008.11.14. 17:46:57

Ja igen és a hitelekről annyit:
Haverom volt termék manager (eladó) egy műszaki áruházban. Ott verték a fejükbe, hogy mindent próbáljanak hitelre eladni mert abból kapnak jutalékot a banktól. Nem csoda, hogy annyi ember a látszólag könnyebb utat választja.

Mindenki aki hitelt ad el vagy hitelre ad el az azért teszi mert ettől ő többet fog keresni kapja a jutalékát. Ha én dolgoznék ilyen körben én is mindenkire tukmálnám a hitelt ha ettől nekem jobb lesz. Mert alapvetően mindenki önző.

Amúgy én úgy érzem iszonyat mázlista vagyok annak ellenére, hogy csak egy érettségim van jól keresek mert jókor jó helyen voltam és egy olyan munkahelyen dolgozhatom amit szeretek és megbecsülnek. Igaz nem is napi nyolc órát dolgozom hanem olykor haza se megyek aludni vagy hétvégén is dolgozom, de ezért olyan fizetést kapok amiből éldegélhetünk. Tehetném azt, hogy nyolc órába dolgozom és kipihenten kelek minden reggel, de akkor én is 80ezret vinnék haza és abból már nincs pénz luxusra. Éltem egyedül ennyi pénzből és működött igaz néha alig ettem nem hogy autózzak, de átvészeltem.

Most hálás lehetek szüleimnek mert már korán raktak félre nekem pénzt és abból lett lakásom valamint később is meggyőztek, hogy legyen megtakarításom lakáscélú. Igaz néha nagyon nehezen jövünk ki, de van tartalékom. Nagyon fájt mikor nem bulira költöttem a pénzem hanem lakásmegtakarításra, de most van 4 millióm ami azért nem egy kellemetlen dolog.

Amúgy meg a minimálbéren bejelentettek egy része azért nem annyit visz haza mint amennyit papíron kap. A mi cégünknél és máshol is megy a borítékos havi csúsztatgatások. Sőt mikor jelentkeztem másik céghez ott is a fizetésem felét így adták volna.

Ja és volt olyan, hogy alig kerestem mint fent említettem. Akkor a párom többet keresett pedig csak papírokat tett egy fénymásolóba és nyomta a zöld gombot. Ha ez nem változott volna lehet most árút pakolnék egy tescoban lehet nem sokkal többér, de mégis valami plusszért.

Nekem ez a véleményem lehet nemszeretni.

boka · http://csaszu 2008.11.14. 17:48:21

"hiszi, hogy a hitel az a jövedelme része "

Ettől már túlléptek, most az a trendi, hogy : előre elkérem a pénzt lakásra !

Dr. No 2008.11.14. 17:53:52

Random: gratulálok, hogy a párod akkor is kitartott melletted, amikor többet keresett Nálad! De komolyan! Engem ilyen helyzetben azonnal otthagytak.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2008.11.14. 17:59:45

én azt szeretem, amikor arra hivatkoznak, hogy ebből fizetik a villanyszámlát meg ilyeneket. Elöszr is azt kénem egérteni, hogy ha valaki hitelt vesz fel annak kevesebb pénze lesz nem több. Ha a villanyszámlát nem tudja kifizetni akkor a hitelt sem tudja.

Szergej 2008.11.14. 18:06:19

Kerdes hogy kisvallalkozokent azt mondod hogy egye fene jofej leszek es befizetem az adot az alkalmazottaim utan, (igaz hogy igy kevesebb lesz a beveteled ha egyaltalan megelsz), vagy mindenki bekaphassa es boritekban csusztatom a fizetest, megkarositva igy az allamot (raadasul kozvetve kicseszek azokkal akik rendesen fizetnek adot), megkarositva az alkalmazottat akinek nem lesz nyugdija, illetve nekem se jo mert adot csalok, ami vegul is buntetendo vagy mi.
Ha azt valasztod hogy jofej vagy az csak akkor mukodik ha mindenki mas is jofej, igy lehetne valamit tenni a jobb uj vilagert.
De mivel senki nem teszi ezt igy marad a 2-3 millio bejelentett akiken ujra es ujra el lehet verni a port.
En ezert is hagytam el az orszagot.

Kimmi 2008.11.14. 18:07:23

Részlet a wikipédiából: "A Hitel megírásának előzménye, hogy Széchenyi 10.000 Ft hitelt akart felvenni birtokai fejlesztésére, amelyet az osztrák bank fedezet hiányában elutasított."

boka · http://csaszu 2008.11.14. 18:17:14

Emlékeztek ( aki öreg, persze )? A rendszerváltás előtt mindenhol azt hallottuk, hogy mi milyen tehetséges nemzet vagyunk, csak elnyomnak az oroszok. Amikor most nagyívben leszarnak minket, akkor azt mondjuk , elnyomnak a multik, bankárok, stb. Előjöttek a hülye közhelyek, hogy : pénz csak pénzzel lehet keresni, meg akinek összeköttetése van, meg ajánlólevél, a szélsőségekről nem is beszélve. Mint itt valaki írta, hogy egy tehetséges kőműves, informatikus, hegesztő, tanár, ápolónő ugyanúgy lehet sikeres. Csak mostmár nem az a tehetség, hogy az ápolónő szépen tud énekelni, az énekes meg jól tud ápolni. Tanulni, fejlődni, megbecsülni ! Ez nem jelenti a diplomát meg az okj-s baromságot, hanem bizony a hétvégi tivornya helyett az internetet böngészve tájékozódni.

boka · http://csaszu 2008.11.14. 18:18:24

"Ha a villanyszámlát nem tudja kifizetni akkor a hitelt sem tudja. "

Tömör Professzor !

boka · http://csaszu 2008.11.14. 19:14:43

"Tömör de igaz ;-) "

Nem kicsit !

Igazságos a mi Urunk, a gazdagnak ételt, a szegénynek étvágyat adott !

LESLIE · http://vorospezsgo.blog.hu/ 2008.11.14. 23:31:30

Sokkal mélyebben gyökeredzik eme a probléma... Én anno úgy tanultam azt, hogy a pénzt egységes értékmérőnek hívták életre, mint olyat. Hogy ne kelljen fél tehenet adni öt kecskéért, hanem legyen egységes cserealap.
De hol az egységes érték abban, hogy az ember harminc évig gürizik néhány nyomorúságos falért?!... Hogy aki két szalmaszálat nem tesz keresztbe, annak cserébe vagyonokat utalnak a számlájára havonta, aki meg megszakad a kis beosztásában, annak meg át kell gondolnia a közértben, hogy mit engedhet meg magának?!... És mi hagytuk, hogy így legyen...
Aszittük erősebb kutya b@szik, de most rá kell döbbennünk: saját magát b@szta...

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2008.11.14. 23:57:50

Leslie!

Ennek mi köze ahhoz, hogy sok ember még a botmixert is képes hitelre venni dupla pénzért?

LESLIE · http://vorospezsgo.blog.hu/ 2008.11.15. 02:27:33

Attól még, hogy józan ésszel nem terheljük túl magunkat hitellel - attól még ugyanabban a hibás sémában gondolkodunk: pénzben... hatalomban... tulajdonban... Arra próbáltam rávilágítani, hogy nem elég akkorát lépni gondolkodásmódilag, amekkorát a jelen keretek szabnak. Nem elég, hogy nem veszem meg hitelre a botmixert: tudnom kell, hogy nincs botmixer!...

Berjoe 2008.11.15. 07:30:37

Csak egy apró jótanács:
Mikor hitelt vettem fel, (lakásra, sajnos kellett) a banki ügyintéző mindenképpen a lelkemre kötötte, hogy csak úgy vegyem fel a hitelt, hogy minden felett legalább fél éves törlesztőrészlet le van kötve a számlámon amihez majd csak veszély esetén (állás elvesztés stb...) nyúlok. És arra is felhívta a figyelmemet, hogy ne menjek ki max-ra a törlesztőrészlettel, tehát legalább 15% tartalékom még bőven legyen benne.
Mert ha annyit veszek fel amennyit még éppen ki tudok fizetni, akkor hogyan fogok elmenni egy év múlva nyaralni, miből fieztem a rezsit, meg egyáltalán miből fogok élni? Milyen igaza volt...

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2008.11.15. 11:03:58

". Nem elég, hogy nem veszem meg hitelre a botmixert: tudnom kell, hogy nincs botmixer!"

Hát éppen attól még lehet. Csak nem muszáj hitelre. Hiszen úgyis összegyűjtheti rá az ember a pénzt ha havonta félrerak rá x mennyiséget. Olcsóbb mintha hitelt venne fel.

LESLIE · http://vorospezsgo.blog.hu/ 2008.11.15. 12:03:52

Ez pontosan így van :)
Ám én valahogy úgy értettem, ahogyan mondjuk a Mátrixban elhangzik: "nincs kanál"... Az ismert világunk, amikre ezek a racionális szabályok érvényesek voltak, pusztul. A hitelválság csak a kezdet. Sok más egyéb összeomlást követően teljes bizalmi válságba fog torkollni, amit ne úgy értsetek, hogy majd jól nem bízunk meg a bankokban, vagy a kormányainkban, hanem már abban sem bízunk, hogy szükség van-e egyáltalán pénzre, vagy kormányra, vagy államhatárokra, hogy létezik-e olyan, hogy ország, vagy mi ez az egész káprázat, amit mi az egyetlen életünknek hittünk, mi nem láttunk túl az önbecsapásunkon, és holmi botmixereknek tulajdonítottunk benne jelentőséget, ahelyett hogy a lelkünket tettük volna gazdagabbá, szebbé és bölcsebbé - mert hamarosan nem marad egyebünk...
Mert botmixert a szomszédtól is kérhetsz kölcsön, ha vadast főzöl, csak ahhoz szeretnetek kellene egymást a szomszédoddal... De ugye a pénzt arra találták ki, hogy ne kelljen szeretnünk egymást, akkor is megkaphassunk bármit... És lehetne lakni olyan helyen is, ahol töredékébe kerülnek az ignatlanok, csak ugye ott nincs munka (mert a munka az kell, attól még, hogy már rég nincsen becsülete, de azt valakinek úgy "adni" kéne az embernek, alanyi jogon...), meg nincsen teszkó - van viszont olcsó telek konyhakertnek... Lehetne úgy is. Még a lakásra sem KELL felvenni hitelt. Sőt, sárból is lehet tapasztani, csak az ember túlságosan beleszokott a kényelembe, és ezért tart ott, ahol tart... De most el fogja veszíteni, és nagyon-nagyon fog sírni - a semmiért, aminek csupán ő tulajdonított nagy jelentőséget.

Katalin 2008.11.15. 14:57:40

Érdekes,hogy milyen sokan mondják,hogy mindenki mellé pénzügyi tanácsadó kellene, pedig ingatlan jogászként és befektetési tanácsadóként azt látom,hogy pont a mi véleményünkre nem kíváncsiak az emberek.Az ész nélküli hitelfelvétel helyett amiért szerintem a média a hibás és az emberek tudatlansága és kapzsisága egyaránt, senki nem akar a megtakarításról, az öngondoskodásról hallani, pedig ezek éppen kis pénzű családoknak lettek létrehozva és ha a tömeg eladósodik inkább és saját magát sózza a többiek nyakába, akkor mégis mire számíthatunk? Világválságból örökös válság lesz nekünk, akik most is eltartjuk az ostoba tömeget? Ha ilyen sokan tennének valamit, örömmel várom a tudni vágyókat és remélem végre elindul a tudattágítás missziója és az ilyen aljas uzsorásokat mint a provident és cofidis egyszer talán lesöprik a porondról,mert miattuk fognak azok is tönkremenni, akik fel sem vettek tőlük kölcsönt, de mások butaságának levét ők is isszák!A jelzáloghitelt felvevőktől pedig annyit kérdeznék: ha nem értették meg az évek óta mondott deviza hitelek kockázatait, akkor mit keres az aláírásuk a hitelszerződéseken??? én amit nem értek, nem írom alá, ha megtettem mégis, akkor azt azt jelenti hogy elfogadom az abban leírtakat.

Katalin 2008.11.15. 15:10:44

és ezen túl ha mi magunk nem gondoskodunk magunkról, akkor ki fog?? miért fontosabb a nagy tv és a szomszédok előtti látszat fenntartás, mint a saját életük?? mitől "ablakon kidobott pénz" az albérleti díj, ha egy 5%os thm-es hitellel a megvett lakás árának min. a dupláját kell vissza fizetni? az nem kidobott pénz és nagy tévedés,hogy az az övé! gyakorlatilag hosszútávú bérletet köt horror áron egy bankkal és az ingatlan soha nem fogja a dupláját érni, még ha a Rózsadombon áll, akkor sem. Egyszerűen tájékozódni kellene, vannak korrekt tanácsadó cégek, őket kell megkérdezni, az semmibe nem kerül és az adóssághalmozás helyett szükségesebb a kis tőkefelhalmozás pláne most, amikor fillérekért juthatunk több milliós alapokhoz és gondolkodjunk el a jelképeken is:) a lakáskassza a 2000-es év átverése, hogyhogy nem ijednek meg a rókától?
és soha ne a csillogást nézzék, ne tévessze meg Önöket a nagy Bnetes tábla, mert azt a reklámot pont az Ön pénzéből fizetik! Legyenek óvatosak és körültekintőek, hitelek helyett pedig kezdjenek baba-nagyi kötvénybe, iskolakezdő kötvénybe, egészségvédő kötvénybe, mert ezek esznek az egyetlen mentőöveik a jövőben. szép napot mindnekinek.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2008.11.15. 17:49:40

addig nyújtózkodj amíg a takaród ég!

boka · http://csaszu 2008.11.15. 20:39:58

"mitől "ablakon kidobott pénz" az albérleti díj, ha egy 5%os thm-es hitellel a megvett lakás árának min. a dupláját kell vissza fizetni? az nem kidobott pénz és nagy tévedés,hogy az az övé! gyakorlatilag hosszútávú bérletet köt horror áron egy bankkal és az ingatlan soha nem fogja a dupláját érni, még ha a Rózsadombon áll, akkor sem. "

Katalin !

Igen !!!! El sem hiszem, hogy ezt magyarországon valaki ki meri mondani , mert mi bérelünk lakást, és mellette jól élünk, mivel a megtakarításaink nem mentek el önerőbe, 40 milliós lakást 110 ezerért bérlünk a rózsadombon. Ez az összeg nem változik, ha válság van akkor sem. Inkább eladtuk a kisebb lakásunkat, mint feketén kiadtuk volna. A Legjobb döntés volt az életemben. Nem kidobott pénz, hanem a nyugalom alapja. Persze a család nem ért egyet, mert nem sírunk, mint ők, de kit érdekel. A kiadó nem mer emelni, mert jó fizetők vagyunk és, ha elköltözünk, az rizikós. Ő ott veszít, hogyha a 40 milliót bankba rakja, akkor most 4 milliót kapna kamatként egy évre, tőlünk viszont kb. 1 milliót. Ebben az évben bukik 3 milliót, plusz a lakás felujítása, karbantartása az ő feladata. Dicsekedni csak a panorámával lehet.
süti beállítások módosítása