Meg kell hogy állapítsuk baj van. Méghozzá egyre nagyobb baj. Bárcsak azt mondhatnám úgy tűnik, de nem csak úgy tűnik, hanem úgy is van. A magyar emberek nem igazán akarnak szembesülni azzal, hogy bármilyen megszorítás végső végrehajtója nem más, mint ő maga, az állampolgár. Most ne is elemezgessük azt, hogy melyik megszorítás jó vagy rossz, illetve mennyi hatása van a gazdaságra. Egy biztos, hogy a fogyasztói árak növekedése mellett csökkenő támogatások és némileg növekvő adóterhek jelentős többletkiadást okoznak az egyéneknek és családoknak, végső soron a reáljövedelem jelentősen csökkent az utóbbi időben.

Mit lehet ilyenkor tenni ? Fogjuk a nadrágszíjat, és szűkebbre húzzuk otthon, legalábbis értelmes szinten nincs más megoldás. Nem hiszem, hogy van háztartás, ahol ne lehetne megtalálni azokat a csatornákat, ahol még mindig jelentős pénz áramlik ki olyan dolgokra, amit meg lehetne fogni. Azonban egy rendkívül sajnálatos tényt figyelhetünk meg ma Magyarországon. Azt kell mondjuk a magyar ember sajnos kicsit bután viselkedik, valahogy úgy, ahogyan egy gyerek nem akarja megérteni, hogy most miért van kevesebb a családban. Magyarországon nagyon sok nagy gyerek van, aki egyet tud csak a fejében tartani, hogy neki márpedig szüksége van arra, amit eddig megkapott. Mit tesz ilyenkor a magyar ? Lássuk a tényeket.

Az utóbbi egy évben a betéti állomány gyakorlatilag nem változott, miközben az amúgy is óriási hitelállomány 20 %-kal nőtt, és ami ebben talán még elszomorítóbb, hogy ezen belül is az általános felhasználású jelzáloghitelek aránya. Természetesen tovább duzzad a BAR – a nem fizető adósokat gyűjtő – lista. Ugyanis arról van szó, hogy Magyarországon a pénzügyi kultúra hiányában az emberek nem a szokásos módon használják a hitelt, ahogyan kellene. A hitelnek is meg volna a maga helye, hiszen egy kedvező hitel ingatlan vásárlásra fordítva valószínűleg többet hoz a tulajdonosának hosszú távon, mint amibe kerül. Ugyanilyen lehet egy vállalkozásban a gépjármű vagy eszközfinanszírozás, ahol a vállalkozás a hitel költségének többszörösét is kitermelheti. De itt nem erről van szó. Az emberek egyszerűen egy életszínvonalat biztosítanak maguknak a hitelekből, annak kilátása nélkül, hogy a hitelt valaha vissza tudják fizetni. Hiszen, ha eddig kevés volt a pénz az általuk kívánt megélhetési szint biztosítására, akkor mitől változna ez a jövőben ? Sőt, nyilvánvaló, hogy egy ideig még biztosan nehezebb lesz, tehát egyértelmű süllyesztő ez az adósságspirálban. Megkezdődött egy másik nagyon szomorú tendencia, ami azért is meglepő, mert még itt sincs a tél. Ez pedig nem más, mint a közüzemi befizetések elhanyagolása. A Díjbeszedő Zrt.-nek az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megugrott a kintlévősége, ami szintén azt bizonyítja, hogy az emberek minden módszert igénybe vesznek azért, hogy valamilyen módon keresztfinanszírozzák azt, hogy nem szeretnének megszorítani otthon. Ne is beszéljünk arról, hogy mekkora lehet az egyéb irányba valamilyen módon felhalmozott adósságállomány, netalán a magánszemélyek irányába felgyűjtött tartozás. És még csak most jön az értelmetlen kiadások legnagyobb generálója, a karácsony.

Azt hiszem el kellene rugaszkodni attól a gyerekes állásponttól, amit ma a magyar társadalom gyakorol. Egyszerűen meg kellene próbálni szembesülni azzal a ténnyel, hogy vagy magasabb termeléssel finanszírozzuk a családok anyagi terheit vagy engedünk a megszokott életszínvonalból, de semmiképpen nem a valamilyen irányba fennálló adósságállományunk növelésével próbáljuk meg fenntartani az életünket. Ideje volna egy napnál vagy egy hétnél tovább gondolkozni, és valamiféle hosszú távú jövőperspektívát felállítani. Ahol nem csak a következő hónapra vannak terveink, de azt is tisztán látjuk, hogy hosszú távon mit szeretnénk tenni és hogyan fogjuk tovább csinálni. Hogy ne akkor kelljen kétségbeesetten sírni, amikor már késő lesz, és közben másokra mutogatni, meg mindenkit okolni, csak egy valakit nem. Magunkat, aki egyszer úgy döntött, hogy értelmetlenül oldja meg az életében felmerült problémákat. Mert egyben teljesen biztosak lehetünk, mégpedig abban, hogy ez ami most megy, az nem megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr77243355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2007.11.27. 18:12:03

Ja, és pontosítanám magam, nem is összehasonlítani, inkább együtt vizsgálni érdemes őket. Azért annál kicsit bonyolultabb a dolog, mint hogy egyikből kivonom a másikat...

Zsuzsika 2007.11.27. 18:14:36

nem hiszem, hogy ezt a GDP és infláció dolgot firtatni kéne, mielőtt újra nem olvasunk el egy valamire való makroökonómia könyvet :)

diana 2007.11.27. 18:15:51

Zsuzsika, én eg ynő védelmére kelek. Annak, aki többet akar letenni az asztalra mint az átlag, annak be kell ruháznia. Bocsi, de fejvadász cégnél dolgozom és két kézzel kapkodunk a jó informatikusok után. Irdatlan nagy a jelentkező, de a fősulikból teljesen használhatatlan tdással kerülnek ki. Ja, meg elavult ismeretekkel, nem képezik magukat. Tudjuk, hogy megbízóink milyen szaktudás és fejlesztői...stb környezet ismeretét megkövetelik, azon progik elég jó gépeken futnak és nem olcsók. Sokan ezekre nem ruháznak be. Ellenben később nem is lesz jó melójuk. Tudom, mert alig találunk olyan informatikust, aki a nagyobb cégek óhajának megfelelnek... Bocsi, elég off-line lett. Én csak azt javaslom, ha megteheti, csak ruházzon be a srác a szuper számítógépre, hiszen használtakon sok minden nem fut. Ha hiszed ha nem, bizonyos újabb dolgokhoz, alkalmazásokhoz már az egy éves is elavultnak számít.. De szakmai részletezésbe nem megyek, nem idevág. H ajól akarja csinálni, akkor mire kifizeti az újat, akkor hazsnáltként már el is adhatja, hogy legyen önerője a következőre. Másképp ebben aszakmában nem fog boldogulni...

efi 2007.11.27. 18:15:54

Soni
El kell keserítselek, bármit, amit megveszel a boltban, az is azért van a polcon, hogy abból valaki pénzt vegyen ki, nem azért, hogy neked jó legyen. Mégis inkább ez, mint amikor csak 2 konzerv volt, meg egy lódenkabát, azt kifújt, bár kétségtelen senki nem gazdagodott meg rajtam...

Csé 2007.11.27. 18:17:57

Van úgy, hogy az ember úgy érzi, vissza tudja fizetni a hitelt. Majd a család egyik tagja munkanélkülivé válik 50 éves korában... Folytassam?

IAMX 2007.11.27. 18:20:07

Nyilván lehet hülye példákat mondani, hogy ez vagy az miért kell és hogy de van egy ismerősöm aki nem tud aludni csak a vízhűtéses proci mellett, és hogy akkor ő most ha nincs pénze arra akkor DÖGÖLJÖN MEG? vagy NE ALUDJON?
A szomorú igazság az, hogy a (tök mindegy hogy miért) de kevesebbet kereső emberek rosszabbul élnek, mint akik többet, de ez talán nem is olyan meglepő nem? Igen nem mennek nyaralni, nem jár a gyerek különórára stb. De miért gondolja azt valaki, hogy ha van valami amire vágyik, vagy kéne neki, vagy a másiknak van, az alapból jár neki is? Ez bizony dzsentri viselkedés akárhogy is nézzük..
Tudtátok hogy Németországban hamarabb kezdenek el a fiatalok félretenni későbbre, mint lakásra gyűjteni? Ha valamire nincs pénzed most mert eddig nem tudtál rá összespórolni annyit (félretenni) akkor később honnan a p...ból tudnád a még borsosabb kamatokat kifizetni? Arra lesz majd? Tényleg vannak értelmes és jó hitelkonstrukciók, de aki nem ért hozzá ne használja. Józan paraszti ész: Nem okosabb az hogy először összegyűjtöd valamire a pénzt, majd megveszed, mint hogy először megveszed és aztán többet fizetsz érte?

Pista 2007.11.27. 18:23:48

Nem lenne itt gond, ha nálunk is 10 % lenne az SZJA, mint azt most Bulgáriában bevezették. Nem is merem kiszámolni, hogy mennyivel maradna több a havi megélhetésemre ...

Zsuzsika 2007.11.27. 18:24:07

Diana, bocsibocsi, szoftverfejlesztő cégnél dolgoztam, van némi rálátásom ezekre,az egész családom informatikus. Tudom, hogy a tudásba befektetett tőke mindenekfelett, de akikről beszéltünk,azoknak alapvető megélhetési problémájuk van, s nem biztos, hogy célszerű belezavarni őket többszáz ezer forintos gépvásárlásba, bármennyire is szeretnének a fejvadászok frankón képzett, uptodate szakembereket. Szerintem! De izlések és pofonok. Az egy más téma, hogy mondjuk támogatni kéne az egyetemeket inkább, hogy ott lássanak és használjanak színvonalas eszközöket, otthon meg gyakoroljon a használt netto értéken 50.000ret érő kis gépén. De az iskolai helyzet.., asszem nem kell ecsetelnem.

vica 2007.11.27. 18:28:23

kedves közgazdász Zsuzsika!

az autóknál arról volt szó, hogy 6 éve vették, és 4 évig fizették, de a mostani helyzet miatt tovább nem tudják. Én is tanultam közgázt. Így azt is tudom, hogy a fellengzős analízisek jobbra vagy balra, de lehet, hogy amit te most kiszámolsz, hogy igen, van rá keret, de valamit nem tudsz rá előlre bekalkulálni, akkor bedől évek múlva a dolog. Bocsi, de nekem is szakmám a tiéd... Gondolj az amcsi hitelválságra... és elemzd a tőzsde helyzetet. Csak nekünk laikus közgazdászként megadatik, hogy a tőzsdei opciós ügyleteket is figyelgessük és résen legyünk, ha bedől valami, akkor kiszámoljuk, hogy ha mégsem nyereséges, akkor hogyan lehet a veszteséget minimalizálni. Ellenben ne felejtsd el, hogy senki sem tudja a kormány légből kapott megszorító intézkedésit bekalkulálni előlre több évre...

Vash 2007.11.27. 18:29:31

Sziasztok!

Ugyan az összes hozzászólást nem olvastam el, most azokhoz szeretnék szólni, akik a hitelfelvevők mellett szóltak. Az a baj, hogy aki egyébként sem tud megélni a havi fizetéséből és ezért vesz fel hitelt (pl a gyereknek cipőre, stb), az mit fog csinálni következő hónapban, mikor a törlesztőről is jönni fog a számla a többi mellé? A mai magyar hitelkamatok mellett az életben nem fogja visszafizetni a kölcsönt (már ha egyáltalán célja ez), ugyanakkor ezen túl még kevesebből lesz kénytelen gazdálkodni. Szerintem a cikk írója is erre akart rávilágítani és nem pedig leszólni azokat, akik hitelt vesznek fel (legfeljebb azért, mert nem gondolták át rendesen). Amúgy ezen tényleg a bankok keresnek nagyon sokat, ezért reklámozzák is a hiteleiket rendesen.

uchi 2007.11.27. 18:30:18

IAMX:
"Nyilván lehet hülye példákat mondani, hogy ez vagy az miért kell és hogy de van egy ismerősöm aki nem tud aludni csak a vízhűtéses proci mellett, és hogy akkor ő most ha nincs pénze arra akkor DÖGÖLJÖN MEG? vagy NE ALUDJON?"

Kapcsolja ki éjszakára ...

diana 2007.11.27. 18:31:09

zsuzsika,
én pont azért nem értek egyet veled, mert igen is próbáljon meg kitörni ha tud, mert ezzel az informatikai szakmával, később tud keresni, és esélye lesz rá, hogy a jövőben nem megélhetési problémái lesznek... Nem ez a cél.
vb2hb

Professor Pizka 2007.11.27. 18:32:27

Egy no: A szamitogep nekem is furcsa, mert javat is lehet fejleszteni. P4 gepen, aminek a hasznalt arfolyama olyan 30000 kornyeke. Ha az ismeros ennyi hitelt vett fel akkor vedd ugy h nem szoltam. (en nemregiben otthoni altalanos szovegszerkeszto, internetezo celra 12.000 forintert ujitottam be egy PIII 1mhz gepet, hozza van egy elfekvo irodai monitor, Ubuntu linux es OpenOffice fut rajta. jatszani nem nagyon lehet vele -bar sudoku program van hozza- de a teljes koltsege nem erte el a 15000 forintot)
Altalaban:
Az igazi coresz akkor fog eljonni, ha az emberek alol majd kirantjak a maradek talajt is: ha majd ra kell jonni, hogy a minimalber onmagaban egy nagy szocialis juttatas. Tudom, hogy aki minimalberbol el, nagyon nem igy gondolja, de az ado- es tb kedvezmenyek egyszer el fognak tunni, es akkor lesz az igazi nagy coresz. Abban remenykedni lehet csak, hogy a feheredesnek indulo gazdasag ezt majd valamennyire kompenzalja. Meg arrol is nagyon keves szo esik, hogy mennyi meg mindig a szocialis allas. Hogy m lenne (ne legyen ilyen) ha egy vereskezu japan koltsegcsokkento szakembert biznank meg a MAV, Volan, miniszteriumok, hivatalok, allami vallalatok atvilagitasaval. Mennyi embert rakna ki az illeto mint teljesen feleslegest. Es ezeknek az embereknek a nagy resze most egyaltalan nem el jol.
Ugyanakkor meg aki tobbet keres, mert aldozatokat hozott es szerencseje volt (hany olyan volt, aki aldozatokat hozott es belerokkant) es osszejott valami vagyon meg jovedelem belole csak nez, hogy milyen tb-t meg adoterhet kell befizetnie, hogy napi nyolc orabol (nyolcbol??? tizenkettobol, minimum) otot-hatot azert dolgozik, hogy az allam reszint ellopja, reszint alamizsnakent szetszorja. Mert en alamizsnanak es megalazonak tartom az osszes 1-2000 forintos tamogatast. A szegeny ember kepenrohogesenek. "adunk neked 2000 ft gazartamogatast, szavazz rank" hat persze... Arrol meg nem beszelnek, hogy egy-ket milliard forintot megint valami fontos dologtol csiptek le, csak hogy a valasztoik ne zuduljanak a nyakukba. Gondolom sokan azt hiszik, hogy az elobb a millios berekre gondoltam, de nem ez az az orszag, ahol az atlagber a luxus-adokulcsot fizeti. A 2-300 forintos fizetesbe mar bele kell dogleni, mikozben ennyi nettot boven felmillio feletti brutto ad, ami ugye "alomfizetes"... ketezer euro...
Ugyanakkor mennek ki a segelyek, szocialis ezmegazok minden ciklus vegen, es a nagyudasu vezetok meg elhallgatjak, hogy a most kiosztott rendkivuli nyugdij, gaztamogatas, miegymas mondjuk epp megegyezik azzal az osszeggel ami egyes oktatasi agazatokbol vagy mas fontos helyekrol hianyzik.

IAMX 2007.11.27. 18:33:18

uchi, te most vagy azt hiszed hogy amit írsz vicces, akkor elmondom, hogy nem
vagy buta vagy akkor pedig sajnállak

vica 2007.11.27. 18:37:06

wash
"Az a baj, hogy aki egyébként sem tud megélni a havi fizetéséből és ezért vesz fel hitelt (pl a gyereknek cipőre, stb), az mit fog csinálni következő hónapban, mikor a törlesztőről is jönni fog a számla a többi mellé?"

De a gyereknek cipő akkor is kell, ha ehhez hitel is kell.
És ez baj, hogy sokan ilyesmire kell, hogy kölcsönt vegyenek fel...

karoj 2007.11.27. 18:37:52

iamx: szerintem vicces volt uchi ;]

uchi 2007.11.27. 18:38:06

IAMX,
Azt akarod mondani, hogy az ismerősöd csak bekapcsolt vízhűzéses gép mellet tud aludni? ugye hogy hülyén hangzik :D
Ha arra gondolsz, hogy például kollégista vagy ilyesmi, akkor ökölszabály :) vagy kellő mennyiségű ser ;)

Zsuzsika 2007.11.27. 18:41:18

Vica! bocsi, hogy fellengzős közgazdásznak meg egyéb szakértőnek tűntem, igazából nem lehet ebben a kérdésben megmondani a frankót. Sajnos ebben az egészben nem csak a kisember, a nagyember, a számitogép és kocsivásárlók, a kormány meg fene tudja még ki a hibás... ha egyáltalán hibás. Én se tudom mit lehetne tenni igazából.. Értettem amugy a kocsi historiát. Hogy hat éve vették, négy évig fizették, és most gáz van. És én is hibáztatom az egész gazdasági helyzetet... utálom ezt az egész gazdasági vezetést, hogy minden kiszámíthatatlan. De mit tudunk csinálni, szépen óvatosan meghuzva, szolidan pislogunk hogy mi lesz. Ha lehet kerülve a kockázatokat és mérlegelve döntéseinkent. Ez csak saját vélemény, ált nem szeretek csaj ugy minősíteni, nyilván nem ismerhetek sok szituációt, hogy akkor és ott miért pont ugy döntöttek, miért vettel fel hitelt stb. De nem lehetünk egyformák, mindenki máshogy áll ehhez a kérdéshez, s ezt tiszteletben tartom. Szóval elnézést kollegina ha fájó pontot érintettem! ui: köszönöm a beszélgetéseteket, sajna mennem kell

Zsurmi 2007.11.27. 18:41:47

Jó lenne tudomásul venni, hogy senkinek nincs joga a jó élethez! Joga van a lehetőséghez, hogy jó élete legyen! Esélyegyenlőség, nem egyenlőség!

Van akinek sikerül jó szakmát választania (amiből 10-20 év múlva jól él). Van akinek nem. Van aki próbálkozik, van aki csak a sült galambot várja.

Azt a jövedelmet amitől jobb életszínvonalunk lenne, az meg is kell termelni. Ezt főleg a versenyszféra termelné meg. Az állami pedig asszisztál ehhez: elosztja, felhasználja a közös célokra befizetett adót: utak, közlekedés, egészségügy, iskolarendszer stb. Ebből fizetik a nyugdíjakat is.

Most az van, hogy a magyar azt hitte, hogy pár szűk esztendővel meg van oldva. Pedig ez nem olyan egyszerű. A fél ország működését át kellett volna alakítani az elmúlt 15 évben. Ez nem történt meg, mert sok ember megszívta volna. Ezért cserébe most mindenki szív és csak keveseknek jobb.

Abból amit a Bokros csomag lökött az ország gazdaságán lett egy kicsit jobb. De azt nem arra használtuk, hogy többet termeljünk, amitől kicsit később elkezdett volna jobb lenni, - előbb-utóbb mindenkinek - hanem elfogyaszottuk. Pl. autózásra.

Azt az áldozatot nem hozta meg az ország, amit meg kellett volna! Fel kellene zárkóznunk a nyugathoz, hogy jól élhessünk! De ezért néhány évig rossz.

Sokaknak már mindegy, sosem fognak jól élni! Azért 30 éve azt kellett volna elkezdeni hajtani! Most még 30 év mire lehetne belőle valami ha. Csakhogy a fejlődés könnyebb, ha segít valami. Az EU pont azt csinálja, hogy segít felzárkóztatni. De azt a lóvét jól is kell felhasználni. Feltűnt a hiradásokból, hogy mi folyik ekörül? Hogy pénzesőt hisznek, nem pénzt amivel a drága fejlesztést megoldhatjuk, ami aztán segíti a gazdaságot?

Ugyanaz történt, mint a 70-es évek gulyáskommunizmusában. Hitelből fenntartottunk egy kis jólétet a népnek, az árát az elmúlt 20 évben fizettük meg. Most ugyanez történt, csak most volt választásunk. Nem éltünk a lehetőséggel.
De a nép végig ugyanazt akarta!

És még nem foglalkoztunk égető társadalmi problémákkal, amik súlyos áldozatokra késztetnek bennünket.

Vámpír 2007.11.27. 18:42:42

Nem feltétlenül értek egyet veled. Már bocsáss meg, de én sohasem szavaztam a kommunistákra, mégis eszem a szart mindenkivel együtt. Igenis, ugyanannyit dolgozom mint tavaly, béremelést is kaptam, mégsem tudom követni az élelmiszerárak (enni muszáj), az energiahordozók (víz, gáz, villany, közös költség), az üzemanyag stb. drágulását. És bizony az ember már csak olyan, hogy ha elért egy szintet, abból nem akar lejjebb adni. Főleg, ha nem a saját hibájából kellene.

Professor Pizka 2007.11.27. 18:42:44

Diana: ebben igazad van, bar azt nem tudjuk, hogy mihez kellett a gep es igy az en iteletem is lehet, hogy elhamarkodott. En abbol indultam ki, hogy a jatekokat leszamitva altalaban az emberek erosebb gepeket vesznek, mint amire tenyleg szukseguk van. Masreszt meg en ugy tudtam (lehet rosszul, tobbeves info) hogy az informatikus mokusok atomjaibol epitik a gepet es keshegyre meno vitakat folytatnak az egyes alkatreszek minosegerol, es a vegen a teszkos gep arabol valami sokkal popecebbet hoznak ki :-)
uchi: ott a pont...

szamitogeeep 2007.11.27. 18:45:57

Nem tudsz olyan lerohadt szamitogepet venni ami ne lenne eleg programozas tanulasara. Nincsen a programozas teren olyasmi ami tiz eve ne lett volna (aligha fogsz DirectX 10-et tanulni valami bokorugro suliban) ergo az ot eves, par ezer forintos roncs is megteszi. Az istenit neki, en egy ZX Spectrumon tanultam meg programozni, no Javat azon nem fogsz futtatni de mar egy Pentium III-on siman...

sha 2007.11.27. 18:47:51

IAMX

Szerintem nem viccből irta. Mi a francnak kell bekapcsolt gép mellett aludni? Ha annyira csóró valaki, hogy hitelböl kell procihütöt venni, akkor esetleg ne töltsön 0-24 torrentröl. Ha meg munka miatt megy a gép, akkor van miböl fizetni a költségeit.

IAMX 2007.11.27. 18:49:02

uchi, nem hittem volna hogy magyarázatra szorul, de nincs ilyen ismerősöm, ez is csak egy álpélda volt, ami azt akarta bemutatni, hogy milyen hülye példákat hoznak fel az emberek.
szóval sajnállak

Vámpír 2007.11.27. 18:49:51

MikePattontól idézek:
"A lakáshitel egy kicsit félrevezető. Nem biztos, hogy összessgében véve megéri..."

B+, és ha nem éri meg? Attól még laknom kell valahol, muszáj volt bevállalnom egy lakáshitelt, mert nem tartozom ahhoz a fajhoz, amelyiknek van 20 millió kp-je. Aztán egy-két év múlva módosítják a szabályokat, és fizessek tízegynéhány ezerrel többet havonta. Ezt pl. hogyan láthattam volna előre?

IAMX 2007.11.27. 18:51:08

Ó te jó ég, senki sem érti?

khmm 2007.11.27. 18:57:44

Kedves Diana!
Nem akartam beleszólni, de ha már ez a téma: teljesen felesleges ezért egy diáknak drága gépet venni. Azt értem, hogy Te azt látod, amit leírtál, de ez nem teljesen így működik. Főiskolán-egyetemen az alapokat tanulják meg, amit majdnem mindegy, hogy milyen rendszerben tanulnak meg. Erre jó az olcsó gép is. Ez arra jó, hogyha utána beesik egy konkrét rendszerbe, ott gyorsan beletanuljon.
Amit a nagyvállalatok keresnek, azzal az a baj, hogy sokszor másképp nem is férsz hozzá (urambocsá' még feketén se), csak a nagyvállalatoknál. A szoftverhez sem, pláne nem a képzéshez. Ezeket akkor tanulod meg, ha egy nagyvállalat egyszer beruház rád és kitanít(tat), másképp nem nagyon.

troppauer 2007.11.27. 19:00:09

vica : \"Csak korábban fizetni is tudták, volt kis tartalék is, jelenleg meg kénytelenek voltak a tartalékot felélni, és a kocsitól meg kell válni.\"
na itt van a bibi. nem is kicsi :-(

Professor Pizka : "Hogy lenne (ne legyen ilyen) ha egy vereskezu japan koltsegcsokkento szakembert biznank meg a MAV, Volan, miniszteriumok, hivatalok, allami vallalatok atvilagitasaval. Mennyi embert rakna ki az illeto mint teljesen feleslegest. " hat bar csak jonne a vereskezu, mert az en penzembol/ adombol fizetik oket es a vesztesegeiket.

Blah 2007.11.27. 19:01:08

Valós Java fejlesztéshez tényleg erős gép kell. Java tanuláshoz ellenben nem szükséges. Ne tévesszük össze annak az architektúrának a gépigényét ami több száz felhasználó komplex elvárásait képes kiszolgálni egy másodperc alatt. És annak ami otthon kiírja, hogy \\\"Hello Világ\\\".
Persze, ma már kicsit összetettebb dolgokat fejlesztenek otthon gyakorlás gyanánt, de még így sem kell több mint:
- egy giga ram
- két gigahertzes processzor
- merevlemezből pedig gyakorlatilag bármi megfelel.
Ez a konfiguráció használtan is beszerezhető.

eg ynő 2007.11.27. 19:03:44

szamitogeeep:
diana gondolataithoz hozzáfűzném: vannak bizonyos számítógépek amik tanukásra tényleg kiválók. Vannak bizonyos dolgok, amiket a fősulikon nem is tanítanak kellőképp, és keresett a nagy cégeknél. És vannak dolgok, hogy a jelentkezők kiválasztásánál beugró feladatot kell megoldaniuk, bizonyos időre. Nem mindegy, hogy ha maximum
két óra van rá, de olyan gépe (laptopja) van hozzá, amivel legkevesebb 4 óra latt csinálja meg. diana fejvadász cégnél dolgozik tudja, én meg kis hr-esként, és a mi cégünk is keresett informatikust. Rengeteg jelentkezőt végig hallgattam én is, akiket küldtek a fejvadászok, ők még többet. Nagyon kevesen mennek át a tényleges rostán, nem tudták a feladatokat megcsinálni. sokan mondták, hogy nem volt elég idő rá, legalább 4 óra kellene rá. No, azt fel is vettük, aki 1 óra alatt hibátlanul meg is csinálta. Bizonyos eszközök megléte a jelentkezőktől már a felvételkor is elvárás. azt nem mondom, hogy ez így jól van, de a jobban fizető informatikus állásoknél ez van. Akinek a nettó 80 e Ft is megfelel egyszerű rendszergazdaként, annak tényleg nem kell beruháznia jobb gépekre. A jobb gépekhez viszont hitel kell. hitel kell ahhoz, hogy később boldoguljon. Ha nincs mögötte megfelelő anyagi háttér, attól még nem ítélem el, ha valami ttenni akar a srác, és megpróbálja az álmait megvalósítani, és nem a sült galambot várni.

Azokat az embereket pedig nagyon sajnálom, akik nem is ilyeneken gondolkodnak, hanem a gyerek cipőhöz kell hitel, és szalámit már csak agyereknek vesznek. Ez a többség...

sha 2007.11.27. 19:05:06

IAMX

ennek örülni kell, jol hoztad az agymosott konzumidiota szerepet:)

sha 2007.11.27. 19:12:32

eg ynő

Elég kretén cég lehet az, már ne haragudj, amelyik az alapján választja ki az alkalmazottat, hogy annak épp milyen technika van a segge alá téve és nem a tudása alapján. Szoval ha marcikának apu megvette a a 32magos terra ramos laptopot rajta a web to jpg program delux váltzatával és ezzel marcika 10 perc alatt lekonvertálta a fél netet jpg-ba akkor ö a jo munkaerö, nem gézuka, akinek csak félgigás sempronos teszkolaptopra futotta a nyári melóból és igy 4 ora kellett volna neki ugyanerre a feledatra bár ebbe benne lett volna egy web to jpg konverter megirása is, mert neki nem volt ez a gépén.

Professor Pizka 2007.11.27. 19:14:53

"Amit a nagyvállalatok keresnek, azzal az a baj, hogy sokszor másképp nem is férsz hozzá (urambocsá' még feketén se), csak a nagyvállalatoknál. A szoftverhez sem, pláne nem a képzéshez. Ezeket akkor tanulod meg, ha egy nagyvállalat egyszer beruház rád és kitanít(tat), másképp nem nagyon."
khmm: ez meg az oktatasunk nyomora. Egy angol (amerikai, nemet, francia) egyetem olyan kutatasi es tanulasi apparatussal bir, amivel otthon senki sem tud versenyezni. Nem kell a Harvardra jarni, kevesbe rangos egyetemeken is az alapveto hogy peldaul ha jogot tanul az ember, akkor az osszes jogszabalyhoz, szakfolyoirathoz, esettarhoz a geperol siman hozzafer. Ha termeszettudomanyt tanul, akkor az osszes publikaciohoz, folyoirathoz naprakeszen. De ezt nalunk elfelejtik, elmaradt az oktatasi reform, helyette nagyreszt vannak az idiotak akik husz eves konyvekbol oktatnak.
A geppark ugyanez. Komolyabb egyetemen toluk nyugatra, ahol nem a fjkvotaert van info szak olyan gepet adnak a hallgatonak a tanteremben, amit hasznalni is lehet. Kulonben nem tud elhelyezkedni es nem fogja oregbiteni a diploma hirnevet es lehet bezarni a boltot. Fejkvota meg nincs...

khmm 2007.11.27. 19:18:23

Professor Pizka:
Erre mondta egyszer egy tanárunk állítólag, hogy "Az a baj, hogy nem azt tanítjuk, amire szükség lenne, hanem amit mi tudunk." :))

diana 2007.11.27. 19:18:33

khmm:

eg ynővel egyetértek. Mi programozókat keresünk, de a fősulikon még az alapokat sem rendesen tanítják meg nekik. amúgy pedig nem is a méreg drága szoftverek, hanem a jó hardcer megléte a követelmény. Amin gyorsan futnak a dolgok. Mellesleg szoftver oldalról nincs sok követelményünk... sőt, a legtöbben nyílt forráskodú op. rendszerrel...stb rendelkeznek, nem jellemző a windows ebben a körben. De hiába nagy agy, ha egy programot megírni és lefuttatni (akár java, akár mást) nem képes két óra alatt (ez egy ici-pici beugró feladat tényleg) megcsinálni, mert annyira elvault hozzá a másfél éves cucca... A szoftvereket később a cég is biztosítja. Mellesleg vért izzadnak a két órás feladatoknál is a jelentkezők. Tehát, akkor lehet következtetni, hogy egy több hónapos projekten mit csinálnának. Önmagában a programozáshoz nem méregdrága szoftver kell, ellenben ennek gyors kiszolgálásához kell a megfelelő technikai háttér. ebben a szakmában pedig nem úgy működik, mint pl. a titkárnő, hogy általában akkor dolgozik a gépén, amikor bent van a cégnél. Informatikusnak sokszor otthonról is be kell dolgoznia. Ehhez kell, hogy jó saját gépe legyen. Mellesleg a jókat meg is fizetik, később tudni fogja finanszírozni. De aki eg yilyen körbe be akar kerülni, annak az elején áldoznia ekll, még ha hitel árán is. Ja, még annyi, hogy aki előtte eg yjobb gépen nem tudta a képességeit kipróbálni, annak esélye sincs egy beugró feladatot megcsinálni, mert nem a felvételi tesztnél kell azon gondolkodni, hogy mit, hogy kéne, ez vajon mennyi idő..stb.

denever747 2007.11.27. 19:19:22

mindenki tudja, hogy vannak szegények Mo-n, de miért kell folyton úgy tenni, mintha nem lenne más út?
Én Bp VIII. kerben lakom, és látom a rohadó házakat, de azt is, hogy onnan alig jön ki olyan, aki ne dohányozna. Semmihez nincs senkinek joga: ha szegény, képezze magát, mondjon le sokmindenről stb.
OK, értem, hogy van, akin még ez sem segít, párszáz forintot sem tudna spórolni. Ja, felteszem, hogy nyafogás helyett ő akar is dolgozni..Nekem volt, hogy nem volt pénzem, adott esetben 4 állást felvettem, ilyenkor az ember ne válogasson, és ne mondja azt, hogy nem akar többet dolgozni. Mivel nem herceg, annyi joga van csak, amennyit kiharcol magának.
És aki szerencsés családba született, az előnnyel indul. Aki nem, annak fiatalon jó döntéseket kell hozni, különben rosszul járhat. Igazságtalan a világ. Csak azt kellene észrevenni, hogy ez nem egy kormány hibája, hanem a miénk.

Zsuzsika 2007.11.27. 19:24:37

Denver, ezzel egyet kell értenem.. bármennyire nem humánus dolog, ezt hivják asszem szocialdarwinizmusnak..

Professor Pizka 2007.11.27. 19:26:13

Ja a vilagon mindenutt ugy mukodik, hogy a tovabbtanulas draga. Amire az embernek vagy van penze, vagy osztondija vagy hitele. Csak ezzel aztan az igyutt jar, hogy ahol nem tanitanak rendesen oda nem megy a diak. Ha valami belekerul 30k fontba, akkor oda a diak azutan megy, hogy az egyetem megmutatta neki az osszes labort, a konyvtarat, a professzorok publikacios listajat, a vegzettek elhelyezkedesi mutatoit... kulonben nem eri meg harom auto arat belefeccolni es utana torleszteni...

Zsuzsika 2007.11.27. 19:27:13

Denver, de azért a kormányt annyira ne védd, mert nem ártatlan a történetben (szerintem)

diana 2007.11.27. 19:27:45

bocsi, kihagytam, hogy améregdrága válallati programok, amik sok milliós nagyságrendűek, ezek általában komplett pl. gazdasági, vállalatirányítási programok. Értelemszerűen nem ezen meglévő dolgokhoz keresnek programozót. Ezek a cégek nem informatikai cégek, hanem szolgáltatnak, és ezeket használják, a már kész, meglévő dolgok apró fejlesztéseihez, üzemeltetéseihez nem is fizetnek az informatikusnak sokat.
Egy yinformazikai szolgáltatást nyújtó cég viszont olyan kreatív embereket vár, akiknek ha kiadják feladatba, hogy egy bizonyos rész feladatot vállaljon, pl. egy tőzsdei elemző program elkészítésében, akkor legyen rá képes programozásügyileg. Hiszen az infó cég, ezt a progit fogja jó pénzért más cégnek eladni... no, ide nagyon tutti programozó keresünk, jó hardver háttérrel is, aki gyorsan képes reagálni a cég igényeire. ezért nem szabad elhanyagolni a jó eszköz jelentőségét. És ha hiszitek ha nem, ez tényleg az aszakma, akinél ha valaki valakinek avalakije, nem tudják felvenni, ha nem ért hozzá ténylegesen. ezt tapasztalom fejvadász cégnél, és bizony van olyan kliens, akit sikerült elhelyezni, de előtte nyögte a gépének a részleteit... Persze a múlté a megélhetési problémája...Tehát van amikor megéri beruházni

tomcsi71 2007.11.27. 19:29:12

Kedves Zsurmi!
felhívnám a figyelmed az Emberi jogok egytemes nyilatkozatára... Már, hogy a k.rva életbe ne lenne minden embernek joga a normális élethez! Amit te mondasz az a neoliberális közgazdaságtan rémálomból szalajtott "vívmánya"! Igen vannak szegényebbek és gazdagabbak, de joga MINDENKINEK van a jobb éltre!

Zsuzsika 2007.11.27. 19:34:16

Diana! szerintem amire te keresel embert, az nem épp frissdiplomás programozó, bár tény, hogy se programozónak nem vagyok programozó, se HRes nem vagyok (szóval minden tiszteletem előttetek). De ilyen területre már inkább tapasztaltabb ember kell. Aki vagy dolgozott, ergo akár takarithatott már meg pénzt jobb gépre. Vagy mondjuk friss diplomás, akie elég leleményes volt, s már egyetemen mellett programozott (asszem ezek viszik sokra) és ily mondom gyűjthetett pénzt. Addig meg eltengődött döglődő gépeken C++, meg java, meg C# meg mindenféle programokat írva. De ezek az emberek kreatívak! Ezt érdemes lenne kiemelni a szövegedben, hogy kreativ embereket kerestek. Szóval én igy látom, lehet nem értesz majd ezzel egyet.

denever747 2007.11.27. 19:38:42

Zsuzsika, abszolút nem akarom védeni a kormányt, mert nem lehet. Én azt mondom csak, hogy a szegénység (túlnyomórészt) mentális állapot, amely döbbenetesen nagy korrelációt mutat a rövidtávú gondolkodással. Igen, kegyetlenül hangzik, és azt én is értem, hogy van, aki komoly hátránnyal indul a versenyben (sem pénzt, sem modellt, sem kapcsolati tőkét nem kapott otthon). De ez nem mentesíti őt az alól, hogy felelősen viselkedjen.
Ismerek valakit, aki panaszkodott, hogy 150ezerből nem jön ki Bp-n, úgy, hogy nem fizet az albérletéért, telefonért stb. Én alig tudok elkölteni annyit. Ismerek olyanokat is, akik kidolgozzák ugyan a belüket, de egy hajdú-bihari faluban is 2-300ezreket keresnek, képesítés nélkül, de jó hozzáállással. Persze ehhez önmenedzselés is kell, amit megintcsak talán otthonról hoz leginkább az ember...

sha 2007.11.27. 19:41:58

Azért ne keverjük már egyre jobban össze azokat akik a jolfizetö munkához vesznek hitelböl munkaeszközt (itt semmi gond, pár honap alatt megtérül, ez a befektetés) meg azokat akikröl ez a poszt szerintem szól, a nagy konzumidióta tömeg, aki megveszi akármekkora thm-re a mikrót mert az asszony csak azzal tud fözni meg a plazmát, házimozit meg társait, és a törlesztö mellett már csak zsiroskenyérre futja a teszkos 199-ftos filmek bámulása közben (ez az ami a butaság, ami ellen a poszt szól)

Zsuzsika 2007.11.27. 19:42:02

Drága denver,erre mondtam, hogy igazad van! A kormány védés, nem védés arra vonatkozott, hogy ezen az állapoton ne adj isten kicsit javithatna, igazságos retribúció blabla, érti?

denever747 2007.11.27. 19:44:03

Zsuzs: ok, teljes az összhang. Elég komolyan bénáznak, már ha egyáltalán akarnak valami hasznosat tenni..

Johny Bravo 2007.11.27. 19:44:31

Nem akarok demagóg lenni, de amiből most élek (php-programozás), ahhoz effektíve egy notepad (jegyzettömb) kell.

Meg ingyenes apache+php+mysql a gépre. Azt lehet fejleszteni.

A fentebb említett 15k huf-os konfigurációt elég hozzá.

Persze ha a gyereknek olyan gép kell, amin jobban fut a kvék, mint a szomszéd sanyién, akkor tényleg kell a hitel.

Zsuzsika 2007.11.27. 19:44:51

Sha, szerintem a konzumidiótákon (akikről ténylegesen a cikk szól) már rég túltettük magunkat, s szerintem itt a legtöbb ember el is ítéli, csak közben más dolgok is felvetődtek, ami szintén jó vita téma lehet, vagyis már az is lett.

sha 2007.11.27. 19:46:02

tomcsi71

linkeld már be az Emberi jogok nyilatkozatából, hogy \"minden embernek alanyi jogon jár az ujauto és a plazmatévé\"

Persze mindekinek van JOGA hitelre is megvenni ezeket, csak aztán ne legyen belöle könnyfacsaró riport a FókuszAktivNaplóban, hogy szegény ártatlan hitelfelvevötöl a GonoszBank viszaveszi a nemfizetett cuccokat.

Zsuzsika 2007.11.27. 19:47:46

Johny Bravo! köszönöm! azt hittem simple advanced userkent, hogy telleg ennyira gáz a programozók helyzete, de akkor csak jól gondoltam én ezt, köszi a megerősítést :)

diana 2007.11.27. 19:50:21

Zsuzsika

tudod, mi tényleg kreítav emberkéket keresünk, és sikerült is elhelyezni friss diplomást is :) csak a beugró feladatok nem a fősulikon szokványosak, és megijednek, ha már ott abból indulunk ki, hogy pl gazdasági cégnek valami. Hidd el, nem gazdasági ismereteket várunk, hanem józan paraszti észt, hogy gondolja át, és jöjjön rá, hogy mi a feladat-azaz mit vár el tőle majd eg ycég később komolyabban, nagyban, mit vár xy vezető a kimutatáshoz, álljon össze afejecskéjében, hogy mindezt aprogramozás nyelvére hogyan fordítsa le). Sokszor viszonylag nagy szakmai múlttal rendelkezők sem mennek át az egyszerű beugrókon. Tényleg a kreativitást mérjük elsőre. Mivel sokszor ezek többkörös meghallgatások, hogy az újabb feladatnál, ha rájön mit kéne csinálni, de számít az időtényező is már, ehhez kell a jó gép háttér. Valóban olyan friss diplomásokat tudunk inkább elhelyezni, aki fősuli mellett már dolgozott, programozgatott...stb. Szerencsére aki a sok kicsit korábbi megtakarításait összerakja (nem csak elbulizta), az idővel be tud ruházni egy jó kis gépre, és nem lesz gond a felvételi teszteken. Mivel önmagában Dunát lehet rekeszteni az informatikusokból, lehet, hogy furán hangzik, mégis közülük a jó szakemberekből hiány van. Engem a kiválasztásnál baromira nem érdekel, hogy ki hány éves...stb. Meglehetősen vegyes az életkor. ellenben nagyon tutti szakember legyen és kreatív. hiszen az informatikai cégeknél nem jól kidolgozott sémák alapján kell doglozni, hanem mindig újabb projekteken. És legyen képes végiggondolni, megtervezni. Vannak akiket azért nem veszünk fel, mert képtelen megtervezni, de a kész terv alapján "leprogramozza". Nem típusfeladatokhoz kellenek emberek, hanem aktív gondolkodásra. Együtt sajnos ritka a megfelelő szaktudás és gép háttér. Persze semmit sem ér a szuper gép, ha képtelen a feladat megoldásra valaki...

diana 2007.11.27. 19:54:52

Johnny Bravo:

vannak dolgok, amiket mi feladatban kiadunk, de a lefuttatáshoz és haladáshoz nem mindegy, hogy 1 óra alatt kész vagy 5 órába telik valami.

Zsuzsika 2007.11.27. 19:56:38

Diana! Bravo, veled is megvan az összhang, ugynaezt látom én is. Hogy ált a programozók nem mindig tudnak gazdasági aggyal gondolkodni, illetve a gazdasági emberek programozó aggyal. Ezt én is tapasztaltam, hogy nagyon ritka az ilyen szakember. Persze vannak próbálkozások, hogy közgazdász programozó matematikus.. na jó, marhára eltértünk a témától, elnézést. Lényeg, hogy ahhoz, hogy valaki ideáig eljusson nem feltétlen a megvehetetlen párszsázezer forintos gép a fő akadály. Gondolom ebben egyet értesz...

tomcsi71 2007.11.27. 19:57:15

sha!
22. cikkely
\"Minden embernek joga van a szociális biztonsághoz...\" Bővebben kifejtve a Gazdasági, szociális és kultúrális jogok nemzetközi egyezségokmányában, elfogadva 1966. december 16. KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ HATÁROZAT. nem a plazmatévéhez hanem a jó (normális) élethez van joga. PONT!

Hüjehalyó 2007.11.27. 19:57:36

Kövezzetek meg érte, de szerintem azoknak a jelentős része, akinek anyagi gondja van, az tehet is róla. Nem mondom, hogy mindenki, de sokan, 90%-uk biztosan.

Az első néhány hozzászólásban mit láttam: elromlott a mosógép és hát muszáj volt ezerszázalékos thm-re hitelt felvenni, mert nehogy má' kézzel kelljen mosnom.

Bravo! Ha valakinek kilóg a segge a gatyából, annak a legfontosabb a mosógép, mert az már létszükséglet?

Akkor elmondanám, hogy amikor kisgyerek voltam, akkor a szüleim olyan szegények votlak, hogy sokáig nem volt mosógépünk. Később a centrifuga már mindőségi előrelépést jelentett. Durvábbat mondok: üdülni is csak egyszer-kétszer mentünk 10 éves koromig. Ja, és különórákra sem irattak soha be, mert nem telt rá.

Mégis felnőttem és szerencsére már hírből sem ismerem a nélkülözést. Sőt!
Sokak számára, ahogy látom az jelenti a legnagyobb veszedelmet, hogy nem telik majd hitelből sem újautóra. Hát akkor ne vegyen autót. Nem létszükséglet, bármilyen furcsa is.
Amúgy meg a környezetemben azt látom, hogy sokszor pont a legszegényebbek a leginkább pazarlóak is.

Ha nincs cash, akkor: 1. vissza kell fogni a kiadásokat és/vagy 2. többet, vagy jobban kell dolgozni.
Az is probléma ám, hogy a többségnek derogál a kemény munka. S most nem a romákra céloztam! Vannak olyan feladatok a cégemnél, amire hónapok óta nem találok embert. Ja, hát a fizu az tetszene neki, de amikor meghallja, vagy a próbaidő alatt megtapasztalja, hogy ez mennyi munkával jár, akkor már félreáll a szája.
Nem a kormánytól, meg a Viktor visszajövetelétől kell várni, hogy jobban éljetek lúzerkéim, ezért csak ti tehettek, bármilyen szomorú is.
Divatos dolog másokat, meg a körülméyneket szidni, azért mert szarban vagytok. Ha a problémátok megoldására annyi energiát fordítanátok, amennyit a nyafogásra, akkor már rég nem lenne miről beszélni.
Sajnos sokakba beleivódott, hogy az "állam elintézi", az "állam gondoskodik rólam" egy lófaszt! Nem tudom, hogy még hány generációnak kell kihalnia, hogy megváltozzon ez a nézet.

diana 2007.11.27. 19:58:34

Johnny Bravo: igaz, nem is web programozókból van hiány...

Zsuzsika 2007.11.27. 20:03:45

:) wow, erről még nem beszéltünk, hogy mi lenne ha többet dolgoznánk.. de teljesen jogos, csak ezt szerintem még nem nagyon mertük kimondani, mert akkor jön a következő hozzászólás, hogy nem lehet munkát kapni, nem fizetik meg, nem olyan a munak stb. De igazad van hülyehajó, csak ezeket a dolgokat nagyon nehéz elfogadni, hogy mondjunk le, dolgozzunk többet. Arról nem is beszélve, hogy erre már régebben kellett volna talán gondolni...

tomcsi71 2007.11.27. 20:06:23

a hajó tényleg hülye... nem azt várjuk el az államtól, hogy gondoskodjon rólunk... csak ne tegyen bennünket tönkre! lásd elvonás (mármint ha TISZTESSÉGESEN adózol és fizetsz tébét)...

denever747 2007.11.27. 20:07:43

tomcsi71: akkor ezennel követelem, hogy tartsatok el. Mostantól nem dolgozom, viszont nem akarok se fázni, se éhezni, se vizitdíjat fizetni, és szeretnék mindenféle állami kedvezményeket. Majd küldök képeslapot, csak hogy lásd munka közben, hogy te is jobban járnál, ha nem dolgoznál, és az égből kapnál pénzt, mint én.

Zsuzsika 2007.11.27. 20:09:06

de amiért betesz, abban benne van is hogy sok ember nem fizet adot, tbt meg ilyeneket, meg persze sok minden más is benne van :)

tomcsi71 2007.11.27. 20:09:47

halyóhoz még egyszer... neked céged van? és megkérdezhetem, hogy az (x) milliódat tisztességesen, törvényesen kerested meg? mert arra én is kiváncsi lennék hogyan lehet...

Johny Bravo 2007.11.27. 20:10:02

Én se mondtam hogy hiányszakma, de ha az embernek van jó ötlete, akkor egész sokat ki lehet hozni a notepadből is. :)

Rwindx 2007.11.27. 20:13:34

Diana, szvsz fingod sincs hogy miről beszélsz. Tudom hogy kissé vulgárisan hangzik, de ennyi ostobaságot a szoftverfejlesztés hardver, szoftver és tudásigényéről rég hallottam összehordani. Szerintem keress más példát, ezt ne erőltesd légyszíves mert fáj. Beszélj inkább a munkádról, ne a szoftverfejlesztésről ha kérhetlek.

diana 2007.11.27. 20:13:35

zsuzsika
igen egyetértek veled. De sajnos, ha a sok száz jelentkezőből sikerül végre 5 olyat vadászni, aki tényleg ért is hozzá, evidens hogy az kell a cégnek, aki gyorsan megold mindent, ebhez viszont kell a gép háttér is. Sosincs két egyforma feladat, hátha valaki fülest kapott.. A kreativitás hiányában hiába a szupi gyors gép, igen ez összefügg.

Zsuzsika 2007.11.27. 20:14:40

Figyelem! Mi volt hamarabb a csirke vagy a tojás? A nagy méereteket öltő adókerülés (mert különben nem jutsz semmire), vagy az a gazdasági helyzet,ami következtében nem jutsz semmire, de belejátszott a soksok illegális adókerülés és egyéb üzérkedések? Ugye értitek mire célzok most..

andropov 2007.11.27. 20:16:06

Hüjehalyó:
most mindenki azt fogja irni majd erre, hogy de nem meg hogy de hat a szomszed. mindenesetre az en tapasztalatom sajnos hasonlo (tisztelet a kivetelnek!!! mert ellenpeldat persze mindenki tud hozni). ismerek olyat aki a pici tobbert elvallt hetvegi munkat, vagy ket muszakot. csak hogy ne hitel kelljen a szalamihoz, es talan meg nyaralni is el tudott menni. de ismerek olyat is akinek mindig filleres gondjai vannak a honap vegen, kozben meg itt-ott ennek ellenere nagyon durvan szorja a penzt.

es most kovetkezzenek az ellenpeldak a kovetkezo hozzaszolo(k)tol:

Zsuzsika 2007.11.27. 20:16:41

Diana! azért lássuk be, aki kreativ, annak ugyis van gépe, akármilyen családból is jött... asszem most 1:1 az állás :)

Professor Pizka 2007.11.27. 20:25:40

Demagogia ON
Volt egy musora teveben egy nagyon szegeny csaladrol, valami tavoli falu tavoli hazaba telepitettek ki oket. A villanyt, vizet ilyesmit honapok ota nem fizettek. Az asszony krumplit fozott a sparhelten, mert csak arra tellett. Valamelyik kerteveben volt, a szokott gyaszos koritessel. Nagyon sajnaltam oket mert tenyleg bekapta oket az orveny, kirugassal, alkoholista apaval mindennel ami csak osszejohet. De a gyerek Play Station-nel jatszott!!! Nyilvan nem a PS-re ment el a sok penz de onnantol valahogy kevesbe sajnaltam oket...
Nekem sosem volt reszem ilyen nyomorban, a kozeleben se jartam. Sokaig eltunk szereny korulmenyek kozott, de szegenyen sosem. Az elso jatekkonzolomat tiz-tizenket eves koromban kaptam, a kinai piacrol. (ami akkor meg lengyel piac volt) ket het alatt meguntam, mert nem ert fel a konyvek csodavilagaval. Ugy neveltek, hogy ha valami van 50 meg 100 forintert akkor meg kell venni 50-ert felteve ha ugyanolyan minoseguek. Aztan jott a rendszervaltas es a szuleim elkezdtek napi 10-15 oraban dolgozni. En meg megcsinaltam a hazimunkat, hoztam-vittem a testveremet az iskolaba. Aztan jartam a kulonorakra, egy reszet utaltam, mas reszet szerettem. Lehet hogy sok vidam evet veszegettem el (nem erzem ugy). De soha nem volt play stationom, az elso Nike cipomet 16 eves koromban kaptam meg (a masodikat mar 20 evesen magamnak vettem, azota is megvan). A szuleim ket dologtol nem sajnaltak a penzt a sajat karukra sem: konyvekre es tanulasra. A legjobb nyelvtanarom volt, kerul-amibe-kerul alapon. A konyvtarvba het evesen irattak be. Az elso tanulmanyi versenyre tiz evesen kuldtek el. Ezek kozul volt ami penzbe kerult de a legtobbje (akkor meg) inkabb aldozathozatalt jelentett. Nem is tudom miert irtam le ezt az egeszet. De valahogy a nyomorgo gyerek play stationjerol ez jutott eszembe.
Demagogia OFF

diana 2007.11.27. 20:30:44

Rwindx:
java fejlesztéssel is foglalkozom, és hidd el értek ahhoz is, nem csak ahr-hez. A hr amolyan hobbim ;) Sok munkatárs kiválasztása hr-ként nem hiába hullik rám. Ha hiszed ha nem, de tényleg tudok olyan feladatot adni, amit egy 2 éves géppel nem tudod megoldani és futtatni annyi idő alatt, amennyi az alapkövetelmény. Én kis hr-esnek mondom magam, mert azt is tanultam és szeretem, de még jobban szeretem, ha akár könyvelő program, vagy tőzsdei elemző készítésénél közreműködöm. Lehet, neked f...g, de inkább javaslom, hogy kezd el tanulmányozni ha érvényesülni akarsz, azokat a szakmai dolgokat, amiket magyarul nem tudsz felleni, akkor talán lesz esélyed belépni a versenybe, és felfogod, hogy az általad f...ak titulált dolgok, nem is annyira azok... és megérted, hogy mit miért mondok. Pesrze ehhez nem árt, ha kiváló angol tudásod is van. Inkább próbálj mindig egy lépéssel mások előtt járni, akkor majd megérted miket írok. Amúgy hr-s vagyok 6 órásban és az időm nagy részében pedig programozok, fejlesztek magam is. Nekem ez a kettő együtt nagyon bevállt. A munkámról még annyit: a jelöltek előtt igyekszem hülye hr-esnek tetetni magam, és sokszor mosolygok azon, amik a jelentkezők előadni, és bizony tudom, hogy már, hogy alkalmatlan... De nem ítélek elsőre, a feladat megoldás lehetősége adott. De eddig még mindig bejött, hogy akikre gondoltam, hogy nem oldja meg, az végül is nem is tudta. Pesrze majd leesik az álluk, mikor rájönnek, hogy értek hozzá. Ilyankor sokan a fejüket fogják, hogy úristen miket adott elő nekem, mert buta hr-es libának gondolt. Van olyan, akit ettől független felvettem, és nagyon jó kollega és együtt rögögünk :) Bocsi, igen csak off line lett, de ha te annyir aértesz hozzá, akkor nyilván megtalálsz majd hivatalosan is. És lesz lehetőséged bizonyítani rátermettséged. továbbra is fenntartom, hogy aki ebben aszakmában akar érvényesülni, az szerezzen be jó gépet. Remélem kielégítettem munkámmal kapcsolatos érdeklődésedet.

vica 2007.11.27. 20:40:16

diana!

Rwindx-nek írt bejegyzésedből rájöttem ki vagy. Nekünk is csináltatok tök jó progit :) Szerintem már tudod te is ki vagyok. Az a vica vagyok, aki ma is beszélt veled telefonon... :) Én speciel amikor arról pletykáltak nálunk, hogy hr-es is vagy, azt hittem engem szivatnak a kollegáim, hiszen én kizárólagosan mint informatikus ismertelek meg. De akkor nem pletyi ;) Resszkessenek a hozzátok jelentkezők... :)

én 2007.11.27. 20:44:09

Ez mind nagyon szép, csak sok embert ismerek akik nem plazmatévére vesznek fel uzsorakölcsönt, hanem a gázszámlára vagy kajára. És nem ingyenélő kissebbségiekről van szó, hanem minimálbérért napi 10 órát güriző emberkékről akik egyedül nevelik a 2 gyereküket. Aztán persze nem tudják fizetni a részletet és akkor jön az újabb kölcsön, stb és reménytelenül eladósodnak. Nagyokos vezéreink pedig a fejüket csóválják, és a lakosság pénzügyi kultúráját emlegetik... Vegyük már észre hogy a magyar állam ugyanezt csinálja már több mint 30 éve! Kádár elkezdte az olajválság idején: kölcsönt vett fel a gázszámlára, aztán egyre vették fel az újabb hiteleket, és ma már a csillagászati összegű államadósságunk kamatait is kölcsönökből fizetjük! És ugyanezek az emberek akik ezt tették velünk, magyaráznak nekünk a pénzügyi kultúráról, miközben a saját hülyeségük árát velünk fizettetik vissza!

Rwindx 2007.11.27. 20:46:17

Diana: Szoftverfejlesztő cégem van, így jelenleg nem vagyok rászorulva HR szolgáltatásokra, tehát mostanában nem fogunk találkozni, hogy bizonyíthassam a rátermettségemet... Attól hogy állításod szerint java környezetben fejlesztesz, a véleményem változatlan arról amit sikerült összehordanod.

"Amúgy hr-s vagyok 6 órásban és az időm nagy részében pedig programozok, fejlesztek magam is." - Ez pedig elgondolkodtatott, milyen cég is lehet ez... HR-es szoftverfejlesztő vagy szoftverfejlesztő HR-es?... no mindegy.

üdv.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.27. 20:48:13

160 ezres főiskola, az is valami? Ismerek olyat, aki félmilliót vagy egyet (!) fizet félévenként; az utóbbi tanulónak még ezen kívül lakása van a VI. ker-ben a ... út mellett. Nem hinném, hogy tanulás mellett tányérmosogatással szerezte a lakást, de az biztos, hogy ügyvéd az apuka.

Nesze esélyegyenlőség. Szerintem ahol félmilliónál többe kerül a félév, ott már csak az a jelentkezési feltétel, hogy az illető ne legyen páros ujjú patás.

aranyhaj.blogspot.com

Bobby Newmark 2007.11.27. 20:52:57

tomcsi71 2007.11.27. 19:57:15

Erre van a minimálbér, meg a munkanélküli segély. Ezzel elvileg eleget is tettünk a cikkelynek.

Aztán gyakorlatban meg lehet nézni, hogy mire elég...

Professor Pizka 2007.11.27. 21:00:05

egymillio forint 4000 euro korul van. ez olcso tandijnak szamita lajtan tul...

Bobby Newmark 2007.11.27. 21:03:01

Diana:

Végigkövettem itt a hozzászólásaidat... Hát... Nem szívesen dolgoznék nálatok. Na nyilván nem a te hibád, hogy ez a rendszer, de elég durva visszásságok vannak benne.

Kiszórtok egy jó szaktudású, kreatív, de szar géppel rendelkező programozót, aki mondjuk fél óra alatt elvégzi a feladatod, de a gépe 5 órát szüttyög, és felvesztek egy gyengébbet, aki 1:50-et bénázik a feladattal, de a gépe 10 perc alatt végigpörgeti?

Pl nem az lenne a korrekt eljárás, hogy a jelentkezőket beültetitek 2 órára a jelenleg nálatok dolgozók gépéhez (vagy beruházni egy tesztgépre - nyilván nem _egyszerre_ teszteltek 100 embert. Ugye nem?), aztán oldja meg a feladatot?
Aztán az első havi próbaidős fizetéséből majd vesz szuperlaptopot. Nem?

Bár nekem tökindegy, nem vagyok programozó...

diana 2007.11.27. 21:07:47

Rwindx

a hr a magyarországi hivatalos munkám itt hr-es munkámért adózom. Amúgy szintén hivatalosan külföldi informatikai cégnek informatikusként is dolgozom, nem 100 fő alatti az alkalmazott informatikusok száma... ezt leszűrheted (aki itt akar dolgozni, az elsődlegesen ne csak a magyar hirdetések között keresgéljen). Magyarországon is ellátok a cég nevében fejlesztői...stb feladatokat. A többit találd ki, hogy hogy alakult ki a gyakorlatban a kapcsolat a programozás és a hr között... ;)

mindegggy 2007.11.27. 21:12:11

Eredeti témához kapcsolódva: Soha nem volt hitelem, új autóm sem, a lakásomat örököltem, 93 óta frankón be vagyok jelentve (fél év kivételével, az sem rajtam múlt), és szarul élek! Pár éve röhögve fizettem a rezsimet, a lakásét is,volt pénzem, most már nem röhögök, és nincs megtakarított pénzem... Nem képeztem túl magam, és nem dolgozom kevesebbet, nem vagyok sofőr, akinek átfolyásmérőt szereltek a járművébe, és nem tudja lopni az üzemanyagot! Ezek után gyereket vállalni? Az abortusz olcsóbb!!!

diana 2007.11.27. 21:17:29

Bobby Newmark:
ha végig követted az össze s korábbi hozzászólásom, akkor látod azt is, hogy elég kreatív feladatokat adunk ki. Megjegyzem, több százból, általában 15, max. 20-an tudják megoldva visszaküldeni a beugrót. Nem szoktak rájönni, hogy mi a feladat, ha rájönnek, akkor meg a program tervezést már elszúrják. Amúgy a másodfordulónál a 20-ból általában 5 marad bent. ez után már fontos az időtényező.

Amúgy nemzetközi a mezőny, és mivel külföldi a cég, ha valaki nagy esélyes befut Magyarországról, akkor automatikusan hr-esként én kapom meg. így legalább annyi a kellemes meglepi, hogy nem kell kiutaznia a bizonytalanra, nem veri magát felesleges költségekbe az illető. De ezek az állások már eleve vállakozó szelleműeknek lettek kitalálva ;)

És nagyon ég az arcom, hogy a fórum eredeti témájától így elkalandoztam. De azzal kapcsolatos véleményemet is megírtam.

sha 2007.11.27. 21:17:46

tomcsi71 2007.11.27. 19:57:15

ebböl légyszives vezesd már le, hogy nem marha az aki gatyábol kilógó fenékkel, hitelböl vesz plazmát (tizmegapixeles husszoroszumosdigitgépetz, mikrót, mosogépet i tak dalse). Mert én nem érzem ugy, hogy a szociális biztonság = "mindenböl az aktuálisan trendi beszerzése hitelböl erön felül mer vót a tévében is hogy jo az"

kzol 2007.11.27. 21:18:09

Már annyi okosat olvastam itt, én is osztom az észt.

Élni lehet kevésből is. Havonta egy hét koplalás mindenkinek jót tesz. Nevezzük salaktalanításnak, oszt jóvan'. Lehet takarékoskodni azzal is, hogy belógunk az általános iskolába focizni, meg kosarazni, meg kimegyünk a szigetre futni, ott is van rekortán. Meg lehet gyalog is járni. Nekem van kocsim, de a munkahelyem "csak" 4 kilométerre van a lakásomtól, ezért oda-vissza sétálok. Egyetem elvégzése óta van autóm, azóta talán 2-3 10 db-os gyűjtőjegyet használtam el. Ez asszem nem sok idestova 7 év alatt. TV-m nincs, ezét ki is maradhatott a videó, a DVD, így UPC-nak se fizetek, a laptopot feltöltöm a cégnél, otthon 4-5 órán át bírja a brutál akku, ez se fogyaszt. Minden háztartási gépnél figyeltem arra, hogy csak azt vegyem meg, amit használok, szükségem van rá és ne legyen túlméretezett. Ezért nincs side-by-side hűtőm, bár lehetne. Mikro, mosogatógép, kenyérpirító, vízforraló, kenyérsütő, konyhamalac, 100 funkciós konyhai gép felesleges, légkondi nem köll, mert nyáron inkább elindulok 6-kor, 7-kor, mire jön a meleg, már benn ülök, este 8-kor meg hazasétálok. Matáv telefon sose volt, ki a fasszal beszélgessek ingyen éjszaka??? Otthon úgyse vagyok, tök fölösleges ezreseket kiszórni miatta. Mobilt addig kell hajtani, amíg adnak cégest, aztán annyi. Meg ha valami köll valakitől, van a neten ingyen sms, meg privát chat, skype, meg a tököm tudja. Ruhát egyet hordok, engem nem zavar, a textilipar is tönkremehet tőlem. Az akciós újságokra bukok, minden héten begyűjtöm, a környéken szinte minden lánc boltja megvan. Szombaton is felkelek 5-kor, körbejárom őket, kora délutánra végzek. És mindenhol fogtam 50-100-200 Ft-ot. Persze nem kocsival megyek, két könnyen megpakolt hajléktalanszatyor még edzésnek is jó.
Persze, lehet így is élni, de megéri?
Emberek, gondoljanak bele, most pl a sokat emlegetett bankok sorra nyitják a fiókokat, mert most azt hiszik, az kell a parasztnak. Ez egy csomó fiókost jelent. Tudjátok mennyit keres egy fiókos? Jutalommal, bónusszal, juttatásokkal akár bruttó 200-at!!! És ő ezért tényleg kidolgozza a belét, meg tőle elvárják azt, hogy diplomája legyen, nyelvtudása. Neki ezért el kell viselni az ügyfelek minden nyűgét is, és nem hibázhat, mert annak nagy ára van. És amikor a fiók az ügyfelek előtt bezár, ők még benn vannak, hogy a papírmunkát rendbe tegyék. Itt valaki írta, hogy lehet több állást vállalni. Ez azért Pesten nem így megy. Ahhoz tényleg olyan állás kell, ami 8-17-ig tart, mert utána még máshova odaérni... Meg itt a közlekedés is órákat visz el naponta. Lehet, hogy ezt vidéken véghezvihető a 28-as női Csepellel, itt azért mások a dimenziók.
És mi marad a 200-ból? Nettó 120? Napi 4000!!! Ebből fizessen lakást, rezsit, egyen, öltözködjön, ha család van, az is éljen belőle. Ez a napi 4000 lófasz ehhez. És akkor nem jut semmi komfortnövelő dologra, meg olyanokra, ahol regenerálódhatna. Lehet ennyi pénzből nyaralni menni? Pedig okosok már rég kimutatták, hogy a nyaralás nem azért kell, hogy dicsekedjünk vele, hanem azért, hogy az otthoni környezetből kiszakadva valóban kipihenje magunkat. Persze, lehet otthon is tölteni a szabit, de abból úgyis takarítás lesz, meg a fene tudja, még mi. Aztán két hét múlva ugyanolyan fáradtan, fásultan megy vissza gályázni, ahogy elment. De ne menjen nyaralni, el lehet menni egy-egy divatos színházi előadásra? Azokra egy jobb hely 6-8 ezer Ft. Mi van, két napig azért dolgozzon, hogy 3 órán át színházba menjen??? Egy 20 alkalmas fitneszbérlet helytől függően 15-20 ezer Ft. Nem aránytalanságok ezek a fizetéséhez? Pedig ezeknek a dolgoknak nem kellene luxusnak lenniük!!!
És a politika, meg a kiszámíthatóság. Jómagam 2003. tavaszán beújítottam hitelből egy lakást, hogy milyen fasza lesz, kiadom, abból fedezem a törlesztőt, meg még marad is, év végén meg király módon visszaigényelem a törlesztőm 40%-át, max -azt hiszem - havi 20 ezret az adómból. Na, 2004-re hirtelen megváltoztatták az szja törvényt, kiderült, hogy olyan jól keresek, hogy egy büdös buznyákot sem tudok visszaigényelni. Fasza. A 10 éves futamidejű hitelemet így a hátralévő 9 év 8 hónapban fizethetem teljes áron. De már csak 5 év 6 hónap, aztán megint nem leszek szopóágon. Sőt, ha ennyire dübörgünk, akkor kamatperiódus fordulóján, jövő áprilisban előtörlesztem az egészet a picsába, aztán bekaphatják. :-) Aztán 2005-ben már nagyon éreztem, hogy állást is kéne váltani, 2006 késő tavaszán sikerült is. Jobb hely, jobb munka, jobb emberek, úgy voltam vele, hogy majd úgyis bedolgozom magam, lesz fizetésemelés, el lehet ezt vállalni bruttó 20-szal kevesebbért, az nettó 10-10,5. Beelfér. Na igen, de jött ez a szájbavert f***szopó g*** zsidribérenc rohadt kommunista, akinek le se írom a nevét, hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámsávon, a sok panelproli a vén fogatlan állat nyugdíjasokkal karöltve meg megválasztották. Ő meg hozta a kibaszott csomagját. 2,5% járulékemelés. Hopp, még 2,5% elmegy a béremből ezeknek a rohadékoknak a zsebébe. Na, így lett még kevesebb a nettóm. Most őszintén, erre ki a faszom tud felkészülni? Akkor tényleg lakjunk a híd alatt, meg tudom is én, mert itt napokra nem lehet előre tervezni, nem évekre. Aztán csodálkoznak, hogy nem jönnek a befektetők, aki meg itt van, az is inkább elmegy???

Long 2007.11.27. 21:18:51

Az emberi jogok nyilatkozatban a jó élethez való jog azt jelenti, hogy legyen tiszta vized, ne öljenek meg az utcán 2 perc alatt, ne kelljen fáznod esténként és ne halj éhen.

minden más dolgot magadnak kell megcsinálnod, előteremtened.
a szarul keresel? képezd magad, tanulj és válts melót.
fáradt, öreg vagy? 20 gyerek mellett nincs időd? kifogás.

1 jó tipp: megéri szakácsnak tanúlni és kimenni ausztriába, ha nem akarsz messze menni. szakácshiány van. és máris nem bagóért kell gürcölni!

uchi 2007.11.27. 21:26:21

diana,
ne vedd sértésnek, de csak egy jó tanács, ha nem tudod, mit jelent egy idegen szó, inkább ne használd, mert ... leértékeli a többi mondatodat is.
miért mondom? (jóval) korábban írtad: "...Bocsi, elég off-line lett."
itt inkább off-topic/topik-ot akarhattál írni
on-line/off-line - netre csatlakozott / nem -++-
off-topik - nem a topikba illő, eltérő téma
sorry mégegyszer a kötekedésért.

diana 2007.11.27. 21:34:07

Drága unchi!

Jé, tényleg, tudod bele sem gondoltam. Pedig gyakorlatban sokkal de sokkal kevesebbet kell a magyart használnom.... hinnye, ez hogy fordulhatott elő, köszönöm a felvilágosítást. Amúgy, úgy bennem van, hogy tutti, hogy ezentúl is nemes egyszerűségggel off-line kifejezést használok... ;)

Rwindx 2007.11.27. 21:36:15

Ez a része valahogy hidegen hagy. Nem akarok jobban belemenni túlzottan mert elég OFF a dolog. Viszont többen írtak pár dolgot ami bennem is felmerült és számomra megkérdőjelezi hogy mennyire vehető komolyan egyáltalán az írásod. Ha kiderül hogy éjszakánként még a rák ellenszerét is kutatod, akkor őszintén leborulok előtted.

"ha egy programot megírni és lefuttatni (akár java, akár mást) nem képes két óra alatt (ez egy ici-pici beugró feladat tényleg) megcsinálni, mert annyira elvault hozzá a másfél éves cucca..." - Icipici beugró aminek 2 órán keresztül kell futnia, mint mondjak: nem életszerű. Talán végtelen ciklust akartok lefuttatni?

"A szoftvereket később a cég is biztosítja. Mellesleg vért izzadnak a két órás feladatoknál is a jelentkezők" - Persze addig meg vesz otthonra egy SAP-t, pár milláért, hogy gyakoroljon. Ez is életszerű.

És végül egy utolsó kérdés: Mióta kell egy állásra jelentkezőnek számítógéppel mennie? Vagy nem telik egy-két extra "szuper gép"-re hr-es munkákhoz? És ha nem notebookja van véletlenül, akkor felcsatolja a 19"-os monitort a hátára, meg hóna alá kapja a házat? ... Na mindegy hagyjuk ezt

Végül pedig, úgy gondolom, hogy vica, diana, "eg ynyő" egy és ugyanaz a személy. Túlságosan egyetértetek, ismeritek egymást, ugyanazok a helyesírási hibáitok, 1-2 szóbeli gesztusotok, legközelebb használj helyesírási programot az szól ha a "gy"-be belekerül egy plusz space és "g y" lesz belőle, érdekes hogy mindhárman ugyanígy hibáztok. thx thx, és mára tényleg ennyi elég volt ebből.

kzol 2007.11.27. 21:39:51

Long:

jó dolog szakácsnak lenni Ausztriában akkor, ha Sopronban laksz életvitelszerűen és csak átjársz dolgozni. Ha a szakács fizetésből szeretnél kinn élni, akkor kb egy tisztes megélhetésed lesz, de abból nem fogod felfedezni a világot, meg blu-ray lejátszót venni és nem is vadiúj Passattal fogsz munkába menni. Nem kell túldimenzionálni a Nyugatot. Nekem rokonaim, barátaim, tehát olyanok, akik elárulják, hogy mennyit is lehet valójában keresni, itt a környéken 4-5 országban élnek. Hidd el, azért Németországban egy kórházi nővér nem keres többet 1200-1300 EUR-nál. És ez nem a keleti rész, hanem a svájci határ mellett van! És ezek diplomás ápolónők! És vedd figyelembe, hogy egy elfogadható nappali + hálós albérlet rezsivel veri a 800-1000 EUR-t helytől függően. Akkor ő miből él? Ott sem fenékig tejfel az élet és nincs kolbászból a kerítés!

diana 2007.11.27. 21:54:14

Rwindx

Tudod, az első körös feladatok, nem személyesen zajlanak, erre az egyik korábbi bejegyzésemből sztem lehet következtetni. A későbbiekben pedig a munka jelentős részét sem személyesen a cégnél kell csinálniuk a jelentkezőknek, de nyilván, ha te szoftver fejlesztéssel foglalkozol, akkor tudod, hogy ez hogy működik a nagy cégeknél. akivel én speciel most egy progin dolgozom, annak egy részfeladatát aki csinálja éppen Ausztráliában csücsül. Amúgy működőképes állapotra a dolgot holnapra kell összehoznunk, de ugye el tudod képzelni, hogy az internet korában ennek továbbítása sem lehetetlen... ;)

Amúg pedig legközelebb olvass figyelmesebben, mert nem arról írtam, hogy a drága szoftver a lényeg, hanem jó hardver legyen. Nekünk enélkül nem tud más dolgozni.

Mellesleg vicát tényleg ismerem, de ez itt derült ki, és azóta is skype-olok vele. A másik csajt nem ismerem. Sőt, egy újabb kommentelőről derült ki, hogy ismer engem, azzal is váltottam magán úton pár szót. H augyanazt ahibát véle dfelfedezni, hát uram bocsá.

De ha ilyen frankó következtetéseid vannak, akkor a megérzéseidre lécci ne hagyatkozz a jövőben.
Bár nem tudom, lehet, hogy csak férfiúi lényed nem bírja elviselni, hogy egy nő is befuthat az informatikus szakmában.

De ígérem, nem nagyon fogok ide írkálni, mert off lett nagyon. És nem ide való a vitánk. amúgy meg még a nyilvánvaló kötözködési szándékod miatt nem keresek lehetőséget, hogy veled más úton megbeszéljem a többit. Inkább csak ne bírd megemészteni, hogy egy nő is lehet sikeres informatikus.

Bata 2007.11.27. 22:11:56

diana és Rwindx kérem, fejezzétek már be a vitátokat, de tényleg. amúgy én az összes hozzászólást végigolvastam és nem gondolom, hogy vica és diana azonos személy lenne.

Nekem is van ismerősöm, aki informatikus, és ő is beugrós tesztek...stb. módszerrel dolgozik ott, ahol, és neki is saját magának kell az eszközt biztosítania.

Az általatok ecsetelt szakmai részhez nem értek, de úgy tűnik, hogy két dudás egy csárdában nem fér meg eset van nálatok. Biztos mindektten nagy koponyák vagytok, de én nem a ti vitátokat akarom olvasni!!!!!!!!!!! Írjatok, de olyat ami ténylegesen a témához kapcsolódik!!!!!!!!!!!

Engem baromira zavartok!!!!!!!!!!!!!

Rwindx 2007.11.27. 22:17:42

Bocsi, de én a félrebeszélést nem bírom megemészteni, lehet ezért kötözködök, igaz hogy miért teszitek :D azt nem tudom. És csak szólok hogy olyan mint informatikus szakma nem létezik, de ez már igazán nem fontos. És a "megérzés" pedig nem megérzés volt :) de igazából ez sem fontos. Azért annak is örülök hogy az eredeti fejvadászos indulásból egy sikeres informatikus mindennapjait ismerhettük meg a végére :)

bye, nem offolok tovább
és hogy ne csak off legyen: a post szerzőjével maximálisan egyetértek

Gabor 2007.11.27. 22:26:58

Bata, én is egy jó ideje csak olvasom őket. Engem ez a két személy kifejezetten szórakoztat... Amúgy meg sok érdekesség elhangzott, szélesedik látókörünk. Lehet mert a csajok után koslatok, de diana nyert nálam kiütéssel. Bocsi, Rwindx. Amúgy én is programozó vagyok és mellesleg csaj párti. Bakker, nélunk a cégnél egy csajszi informatikus sincs :( Amúgy egyszer én is jelentkeztem beugrós programozásra, de elvéreztem (ja, a hajamat téptem amikor megtudtam mire nem jöttem rá, egyébként baromi egyzserű lett volna, de bonyolultan is meg lehetett oldani, itt volt a baj...) De akkor még nagyon kezdő voltam, talán újra kellene próbálkoznom.

Jó, ne legyek off téma: osztom azok véleméynét, akik a megszorító intézkedések hatására gondolják a hitel állomány növelését. Nekem is van áruhitelem, korábban nem volt.

neménvótam 2007.11.27. 22:36:18

Most komolyan a hitelt felvevők hány százalékát teszi ki a kezdő, de profi java fejleszető aki kreatív és valsz suli mellett melózott, de még sincs pénze ezért hitelre vesz gépet? Kb ilyen ember nincs is. :)
Azért vitatkozzatok csak. :)

batkamanó 2007.11.27. 22:44:16

Rwindx
Te kissé beteg vagy. De hogy legyen alapos gyanúd, én már más néven írtam e poszthoz. És nem az általad említett csajok nevében írok most.
Amúgy az informatikus szakmán egy gyűjtőfogalmat értünk, ugyanúgy mint a közgazdászon, hiszen annak is ezer ága van. Amúgy nem vagyok közgazdász sem.
Ha ilyet feltételzel a hozzászólókról, hogy egyszerre több néven ugyanaz a személy ír, akkor ha figyelembe veszszük, hogy mindneki magádból idnul ki... Akkor kezdjük el keresni, hogy te még ki lehetsz- ez elég röhejes lenne. Ja, én direkt tettem bele helyesírási hibát is, hogy legyen meg az örömöd.

Számomra még az is hihető lenne, ha te és diana lenne ugyanaz a személy. De ha ez nem igaz, akkor mindkettőtökre nézve sértő. Szóval jó nagy baromságot írsz. Amúgy ha te szoftverfejlesztéssel fogllakozol, akkor elég gyér lehetsz, ha nem tudod, hogy ez nem kifejezetten helyhez kötött munka, és hogy felvételiztetés eg yrésze sem csak személyesen zajlik. az már csak az első körön átjutottaknak. Mellesleg brüsszeli jogi asszsiztens állásra is lehet elsőkörben skype-os interjún részt venni.
Jelentem helyesírási hibákat direkt írtam, csak neked. Nem érdekel, hogy off a téma, mert más néven már megírtam avalós véleményem is.

batkamanó 2007.11.27. 22:54:33

neménvótam: a a bátyám is most cserélte le a gépét, a régi ára az önerő, a többit törleszti. Igaz, nem áruhitelre, hanem a szüleinknek...És megkérdeztem, megerősített, hogy tényleg gyorsabban fut rajta sok programos alkalmazás vagy mi, bocs nem tom valójában mi, mert nem értek hozzá.

De abba hagyom, mert Bata agyát a végén még felhúzom... ;)

Gabor 2007.11.27. 23:17:10

Rwindx
"És a "megérzés" pedig nem megérzés volt"

Nem bírom megállni az alábbiakat:
Csak nem látod, hogy ki milyen névvel milyen e-mail címet pötyögött...stb? Ha ilyen gyökér vagy, akkor te indítottad a posztot, és így akartad fellendíteni? De akkor te is ugyanilyen vagy, többször írkálsz... ;) Amúgy hülye az az indokod is, hogy mert túl egyet értenek a lányok. Te is egyetértesz a téma indítójával...

Ugye, ez a megjegyzésem milyen szánalmasan hangzik? Legalább annyira amikor másokat sértegetsz amikor már érvek felhozására képtelen vagy. Ha pedig mégis több személy nevében írkáltál, akkor le a kalappal, zseni vagy. De ha nem, akkor ez tényleg sértő dianára és másokra nézve...

No, nem fogllakozom-én is direkt tettem be kis helyesírási hibát neked- tovább ezzel a témával, nagyon off lett, és több hozzászóló kezdett kötözködni olyan személyel (pl. diana), aki az elején kizárólag a témára koncentrált.

Rwindx 2007.11.27. 23:22:35

Szerintem abbahagyhatod, elég unalmas. Inkább készülj a holnapi melóátadásra :). Egyébként nem kell látni emailcímet, és nem is pont a helyesírás a lényeg, az csak extra. Kedves Gabor.

batkamanókácskkácska 2007.11.27. 23:37:51

Rwindx=movhu? Egyébként bárki is vagy, semmivel sem vagy jobb, mint akit/akiket gyanusítgatsz ;) Szánalmas vagy azt ugye tudod? Ja, és elköszönsz, bye, aztán csak nem bírja lényed elviselni, hogy esetleg még írnak rólad, holott semmi nem tiltja. Nem bírod ki, hogy na a tiéd legyen az utolsó szó. Én is írtam más néven is, direkt, csak neked. Találd ki ki vagyok. De tök mindegy, én meg fogom állni a további kötözködést veled, mert nincs értelme.

batkamanókácskkácska 2007.11.27. 23:39:57

ja, hozzá tenném, hogy direkt írtam én is a hibákat is.

diana 2007.11.27. 23:45:40

Rwindx
te egy nagyon "kedves" kis lény vagy. tényleg kösz a jóindulatod.

Gabor 2007.11.27. 23:51:15

Ugyan már, még az is lehet, hogy szegény Rwindx tényleg nincs itt már, és a nevében valaki írkál ;)

weid 2007.11.28. 14:46:55

egy nagy alapigazság van (ez esetben sajnálatosan).
az energia-minimum törvény.
az, hogy minden és mindenki a kisebb ellenállsá irányába mozdul.
az állam nem önmagán szorít, hanem az ingatlan- és autótulajokon, sokadjára. az egyszeri állampolgár meg nem fizet, adót csal.
Hiszem, hogy 'fejben' (igen, ott felül, meg a Duna partján) kell kezdődnie a váltzásnak. változzanak. vagy csak csináljanak úgy. sokaknak már az is elég lesz. és akkor jöhetnek a többiek.
Ki kell takarítani az államigazgatást, és akkor egyszerű ámde hatékony apparáttal lehet kezdeni az odabaszást (azért maradnak olyan 200ezren ezen a szekéren, én az egyszerűségtől annyira nem félek)
süti beállítások módosítása