Milliárdos adócsomagok

2008.08.12. 16:30

Ismét előállt egy megoldási javaslattal valaki, hogy miként lehetne a sárban stagnáló magyar szekeret kilökni, és ezzel előidézni, hogy tovább zötyögjön az úton. A Big Fourként emlegetett, négy könyvvizsgáló céget tömörítő szakmai fórum javaslatot mutatott be, hogy ők miként képzelik ezt, teljesen életszerű javaslatokat felvonultatva. Márpedig szakmai felkészültségüket tekintve legalább megvizsgálásra érdemesnek mondhatnánk a tervet. Részelteket az Index cikkében olvashatunk róla, a lényegi elemek most is azok, amiket már korábban többen felvetettek. Itt élő emberek számára viszont a történet itt véget is ér, mert tudjuk, hogy az ilyen javaslatokat az illetékesek talán el sem olvassák. Egy biztos, érdemben nem fogják figyelembe venni, ahogyan szépen eltűnt az Oriens által készített csomag is a süllyesztőben.

Az egész olyan, mint egy óriási, országos méretű játék. Játék, mert ugyan mindenki tudja, hogy mit kellene tenni, de valójában mindenki csak játszik a gondolattal. Túl nagy újdonságokkal amúgy sem lehet jönni a témában. Egyrészt a helyzet adja magát, másrészt a közgazdaságtan tankönyvek az irányvonalat úgyis mutatják. Ettől kezdve akárhány szakember nekiülhet és megfogalmazhat javaslatokat, csupán abban fognak a kész ötletek eltérni, hogy az egyes számok és százalékok hová pozicionálódnak. Lehet, hogy egyesek itt, mások ott kívánják az elvonást megvalósítani, esetleg máshol adnának vissza többet, de lényegében ugyanazokról a sarokpontokról beszélünk. Már egy ilyen tanulmány elolvasása előtt látjuk magunkban a szavakat. Járulékcsökkentés, igazságosabb adórendszer, esetleg áfa emelés, szociális kiadások csökkentése. Aztán elolvassuk, látjuk a számokat, elgondolkozunk, de minden megy tovább a maga útján. Ez a hagyomány, mellyel szakítanunk kellene, és nem csak beszélni arról még évekig, hogy mit is kellene tenni, hanem történnie is kellene valaminek. Az igazság azonban itt is olyan, hogy odaát van. Nem akarjuk megérteni, hogy valahol, valakinek ez mindenképpen fájdalommal jár.

Hiába, a gazdaság fehérítése, az áfa emelése, a szociális kiadások csökkentése mind olyan terület, ami szavazók százezreit jelenti majd az adott pillanatban. Ezért mindenki választja inkább a „kuss” állapotot, és várja csendben, hogy megoldódjanak a dolgok. Olyan ez, mintha játszadozó kisgyermekként magunkra gyújtanánk a szobát, és attól való félelmünkben, hogy jó nagy verés lesz a vége, inkább csendben ülünk, és figyeljük, amint a lángok lassan felemésztenek körülöttünk mindent. Jaj, ki ne mondjam, hogy szociális kiadások csökkentése, mert akkor menten jön egy rakás szervezet, hogy még véletlenül se jusson eszembe. Áfa emelés csak vicc szintjén mozoghat, mert sokan pontosan az ellenkezőjét akarják. A bevétel alapú adózás nagyon jó, valóban egyszerűbb a könyvelés, de mi lenne, ha egyébként úgy magát a vállalkozással kapcsolatos adminisztrációt csökkentenénk? Teli vagyunk pro és kontra érvekkel, de valakinek egyszer mégis dönteni kellene, mert ez nem egy virtuális ország valahol egy kerekasztal mellett. A felelősség azonban nem hárítható azzal, hogy minden intézkedésnek vannak áldozatai és ellenzői.

Közben ketyeg az idő, és lassan fogynak a kozmetikai szerek, amikkel addig sikerült elrejteni a problémák valódi mélységét. Senki sem akar kiállni és azt mondani, mint amit meg mer tenni néhány cég és közgazdász. Életképes javaslattal előállni, és nem populista elképzelésekkel. Kiállhat ugyanis bárki, és kiálthatja, hogy „cirkusz és kenyér” alanyi jogon, és kétségtelen, rendkívül nagy népszerűségnek fog örvendeni mindaddig, amíg ki nem derül, hogy képtelen ezt hosszú távon megtenni. Valóban rossz azt mondani, hogy „nem ígérhetek mást, csak vért és verítéket”, de ma ez sokkal reálisabb, mint a jólét korlátlan ígérete. Csupán az a kérdés, hogy hajlandóak vagyunk-e a vér és veríték helyét és idejét mi meghatározni, vagy hagyjuk, hogy meghatározza helyettünk az élet. Ki kell lépni a mai köztes állapotból, amikor nem mondunk semmit. Hallgatjuk a megoldási javaslatokat, csendben el is ismerjük, hogy a mostani állapotnál lassan bármi jobb volna, de inkább kivárunk. Valamit. Várjuk a csodát, hogy a lángoló függöny mégis elalszik varázsütésre, sőt újraszövi önmagát, és megússzuk az irtózatos nagy fenekelést. Nem fogjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr75612707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.08.12. 16:53:15

Jó. De ki álljon ki? Ki tegyen valamit, bármit? Mit tehetek én, az egységsugarú, bérből-fizetésből élő adóalany?

rivera 2008.08.12. 18:14:46

Ezzel a vér és verejték dologgal az az egy baj, hogy jópárszor eljátszották már velünk: most meghúzzuk magunkat, összeszorítjuk a fogunkat, aztán később milyen jó lesz. Sajnos nem lett, mivel ahogy beindult volna valami mindíg jött egy újabb barom aki elrontott mindent. Lehet, hogy most is sikerül kimászni a pöcéből, de fogadok hogy csak a széléig jutunk.

Islander 2008.08.13. 15:47:15

Öszintén nem adóval kellene játszani hanem a kiadással. Adóból való bevétellel nincs baj évek óta. A haveroknak eszetlen szétszórással annál inkább. Arra mikor lesz csomag? Hogy ne 200 milla legyen a 2 millas weboldal, meg 10x annyi milliard az ut mint amennyibol barmelyik mas orszagban 1x jobban megcsinalnak.
Elegem van abbol a sirasbol hogy nincs eleg adobevetel! Baromsag. A vilag penzet szet tudnak szorni meg osztogatni itt azok akik kozel fernek a husosfazekhoz. Nem kolcsonbol es nem azert van itt ebben az orszagban annyi 5-10 millio folotti uj auto, mert annyi sikeres ember megengedhette maganak...

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.08.13. 17:04:49

Termeszetesen rohadtul igazad van. Jol latod a dolgokat es a problemakat.

Mert ugye hiaba van egy GyurBan nevu politikusunk, aki kiall es megmondja a frankot, hogy szopas van emberek: ez meg ez csokkenni fog, mert csak igy lehet kimaszni a szarbol.

Egybol elokerul valahonnan egy OrCsany nevu, aki azt mondja: monggyonle, hazug, nincs itt baj emberek, marhajo a gazdasagunk.

Es a csocseleknek maris a masodik verzio tetszik.

ugyanakkor vannak ezek a kurva nagy lopasok, amik a kisembert kulfold fele forditjak. Mert ott ha adozol, latod, hogy epul belole valami. Itt is epul sok jo dolog, pl. volgyhid es alagut a szanto kozepere...

Es NINCSEN AKI SZAMON KERJE EZEKET A PAZARLASOKAT! Ha en lopnek a bankban 1000 ft-ot valoszinuleg masnap kapnam a munkakonyvemet. Itt meg kiderulnek az ezermilliardok es mi van? Maximum valami bizottsag - aki a masik tiz milliardot nyulja le mukodesi koltseg gyanant - megallapitja:ejnye, itten elloptak a penzt. Mindenki elszornyulkodik: huuuuu. Es masnap megy minden tovabb.

Hogy lehet az, hogy egyszer mar lopason, sikkasztason kapott egyenek - pl. bkv vezetok - felfele buknak? Nincsen latszatja, ha egy politikusrol a korrupcio es a csalas bebizonyosodik??? Milyen orszag ez?

Nem szeretnem, ha a gyerekem itt novekedne fel, megtapasztalva ezt a lofaszbandat, ami lassan az egyen szemelyes vagyon es eletbiztonsagat sem kepes garantalni.

Szerintem marha sokan vannak elegedetlen emberek, de ahogy szabozsee is mondta: mit tehet az egysegsugaru user, aki fizetesbol, berbol el? semmit.

mert a birka nep megy es megvalasztja az OrCsanyt meg a GyurBant az osszes piszkos dolguk ellenere. Mi meg csak nezzuk a musort a tvben.

Bit Rot 2008.08.14. 10:11:19

@rivera:
"Ezzel a vér és verejték dologgal az az egy baj, hogy jópárszor eljátszották már velünk: most meghúzzuk magunkat, összeszorítjuk a fogunkat, aztán később milyen jó lesz."

PONTOSAN!
Elegünk van már abból, hogy "most kicsi megszorítás, utána kánaán".

Legutóbb 2006-ban volt ilyen, akkor arról volt szó, hogy 2 évig megszorítás, utána kánaán. Letelt a 2 év, és az adókat most is csak emelni akarják!

Botrányos!

A kormányzatnak nincsen már hitele! Nincs olyan, hogy "most kicsit még emelünk adót, de utána jó lesz!". Nem! Nem emeltek! Csökkentsetek adót, és majd meglátjuk!

Bit Rot 2008.08.14. 10:50:20

Volt egy becslés, hogy az autópálya pénzek kb. 20-30%-át ellopják, a maradék 70% fedezi a valós építkezést.

Ha visszanézünk, ez évente 20-30 milliárd Forint (legalább)!!!

És nem csak az autópálya ilyen lopós terület!

Pályázó 2008.08.14. 14:20:07

Nem tudom miért sírtok.
nekem pl. egészen jól megy... :-))

Még csak nyakig ér a szar, majd akkor borul a bili, ha az egyszerű embereknek is tele lesz a hócipője. De sajnos nekik soha nem lesz tele. Ezért hát nem ugatni kell, hanem idomulni, mert "mindenkinek helyzete van..."
süti beállítások módosítása