Zálogházba Péccsel

2008.04.30. 10:00

A pécsi városi vezetés érdekes módon igyekszik megoldani a felmerült pénzügyi kérdéseket, aminek hosszú távú kihatásai lehetnek, és nem éppen pozitívak. Pécs városa pénzügyi terveiben több olyan pont van, melyek hatása a város kiárusítása és elzálogosítása, aminek következményeit az ezek után ott élők és városirányítók komolyan megszenvedhetik. Különös érdekessége az esetnek, hogy a döntések gyakorlatilag egyhangúan születnek meg a szocialista irányítású közgyűlésben, mert a döntéseket az ellenzék is szinte egyhangúan támogatja. Mi is történik Pécsen?

A városnak nagy mennyiségű pénzre van szüksége annak érdekében, hogy eleget tudjon tenni a felvállalt szerepnek, és Európa Kulturális Fővárosa tekintetében hazánkat képviselje. Az eredeti várakozásoknak megfelelően Pécs lett a hazai befutó. A beruházás összértéke az akkori becsült adatok alapján 35 milliárd forint, melynek jelentős részét közvetlenül a városnak kell biztosítania. Ennek a kockázatos vállalkozásnak a finanszírozásához a város hitelt kénytelen felvenni. Ennek indulásaként az Európai Beruházás Bank 10 milliárdos hitelkeretet biztosít, ám kevésnek találja a bank a kormány garanciavállalását, ezért a város 59 állami tulajdonú ingatlanjára - összesen 7,3 milliárd forint értékben – jelzálog kerül bejegyzésre. Külön teher még az önkormányzatnak, hogy a Zsolnay Porcelán is tartozik, így az ottani bank is ingatlanfedezetet kért a várostól. Természetesen a 10 milliárd csak egy része a költségvetésnek, és további pénzügyi forrásokhoz is hozzányúl az önkormányzat. Értékesíti a város több ingatlanját, aminek egy részétől már korábban meg akart szabadulni a város vezetése.

A mostani eladás több ingatlant céloz meg, összesen 5,2 milliárd forint értékben, és kizárólag egyben eladóak a telkek és épületek. Ez a pályázók körét jelentősen leszűkíti, és sokan arról beszélnek, hogy az ingatlanok vevője már ismert, és csupán neki szól az összeállított csomag. Sőt sokan feltételezik, hogy első körben a pályázat eredménytelen lehet, és akkor második kört kell kiírni mihamarabb, méghozzá az ügy sürgőssége miatt nyomott áron. Ez több esetben is előfordulhat. Egyrészt a magas ár miatt kevés érdeklődő lehet, másrészt elképzelhető, hogy a néhány potenciális vevő szándékosan nem nyújt be elfogadható pályázatot, majd ennek ellentételezésére később egymás közti ingatlan adásvételek bonyolódhatnak le. Ez pedig a betervezett 4,1 milliárdos ingatlan eladási kvóta miatt azt jelenti, hogy végső esetben az város ennyiért is el fogja adni a csomagot. A város vezetése ettől ellentétes módon csupán annyit jegyzett meg, hogy nagybefektetőt várnak, ezért is akarják a kicsiket a magas árral távol tartani.

Pécs városának ügye azért is érzékeny pont, mert az állam nyilván nem fogja hagyni, hogy esetleges fizetésképtelenség esetén bankok tulajdonába vándoroljanak az ingatlanok, hanem ő maga teljesíti Pécs helyett a fizetési kötelezettséget. Az most még igencsak kérdéses, hogy a fejlesztések meghozzák-e a város számára azt a bevételi többletet, amiből a kölcsönöket vissza tudják majd fizetni, sőt nem csak a kölcsönöket, de az azokat terhelő egyéb költségeket is ki kell fizetni. Csak a szomszéd országból, Szlovákiából vett példát kell megfigyelnünk, ahol Ján Slota, akkor még Zsolna polgármestereként, akkora adósságot terhelt a városra azzal, hogy kezességet vállalt egy vállalkozó hiteléhez, amely adóság ma közel 200 millió koronát tesz ki. Ez a 200 millió korona pedig elenyésző ahhoz képest, amit Pécs kíván elkölteni a közeljövőben.

A városnak persze fejlődni kell, hiszen a rang kötelezettségekkel is jár, de a nagymennyiségű pénz elköltésében félő, hogy most is történnek olyan dolgok, amik később megkérdőjelezhetőek lesznek, de azzal majd az akkori embereknek kell megbirkózniuk a városban, és talán nem a mostani vezetésnek. Nem utolsó sorban igen kockázatos egy városnak felélni és elzálogosítani a vagyonát annak érdekében, hogy megvalósítsa álmait. Ennek kockázatát és lehetőségeit annak idején biztosan felmérték, de úgy tűnik a város kisöpri a kamrát is annak érdekében, hogy összeálljon a szükséges mennyiségű anyagi forrás. Sok sikert Pécsnek a vállalkozáshoz, de még több odafigyelést, nehogy az épületek a zaciban maradjanak, és nekünk kelljen kiváltani onnét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr15448223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.30. 17:54:02

Már egy hete mondtam a vacsoránál, Tollernek jobb, ha fel sem ébred.

Mátéf Dávid 2008.07.30. 16:43:39

kiszálítással kérném

Mátéf Dávid 2008.07.30. 16:44:30

visszamond
süti beállítások módosítása