Vágó, mint szellemirtó

2008.04.02. 10:00

Kétségünk nem lehet arról, hogy miért pont most lett felelevenítve a szkeptikusság témája az RTLKlub-on. A műsorterv már valószínűleg régen készen állt arra, hogy nekimenjen a konkurenciának, és ez le fog futni akkor is, ha közben a netes közösség ízekre szedi a Kiválasztott című műsor bűvésztrükkjeit. Emellett valljuk be, hogy az energizálás, Gyorscsók nagymester, a Gyógyító-webgömb és a Pszichoneuro-kibernátor világában szükség is van valami hülyeség-kompenzátorra. Veszedelmes terjedő jelenség ez, és amint megtudhattuk a Subbáról, sokan olyan doktori címet is viselnek a szakmában, amire nem jogosultak, mert diplomájukat nem kapták meg. A legtöbb médiát ez nem érdekli, és ömlik a tévéből és újságból az ezzel kapcsolatos fizetős szolgáltatások reklámja, vagy maga a műsor, ami emeltdíjas számokon érhető el. Ez ellen lépett fel most Vágó István azzal, hogy a stábbal felkeresett egy szellemidézőt.

Milyen meglepő nem nagyon akarta senki vállalni, hogy Vágó mellett legyen médium, de azért volt, aki ráállt az alkura. Bevezetőként Déri János fiának 9 évvel ezelőtti látogatását idézték fel, ahol a szellem tudott olyan dolgokra válaszolni, amit egyébként bárki tudhatott. A kellékek a szokásosak, kerek asztal, rajta pedig a kis háromlábú írni tudó „kisszék”. Vágó is ezekkel nézett szembe, bár előre közölték vele, hogy szkeptikussága akadálya a szellemek megjelenésének. Nagyon félősek ezek a szellemek, biztosan meglátták Vágó hátán a szellembeszippantó készüléket, vagy a szellemtároló dobozt, mert sajnos nem nagyon akartak funkcionálni. Illetve mégis, mert válaszokat azért adtak, de elég tudatlan volt a bátor túlvilági jelentkező, mert a műsorvezető kérdéseire eléggé mellélőtte a válaszokat. A „hol fájt először a derekad?” kérdésre a műsorvezető által megidézett szellem Siófokot mondta, ami elég erős képzavar a helyes válaszhoz képest, ami Capri szigete volt. Apropó Capri és Siófok. A két környék igen jelentősen különbözik, ránézésre is. Eszembe jut, amikor a Capri felé tartó úton – Positanoban, a Sorrentói-félszigeten – beálltunk egy parkolóba, ahol a parkolóőr kedvesen benavigált egy Ferrari és egy Lamborghini közé. No, ennyit Capriról és környékéről, ez a szellem ügyetlenül ítélte meg a helyzetet. Ezután még volt kérdés egy keresztnévre irányulva, amire a válasz szintén jelentős mellélövés lett. Vágót nem győzték meg, a médium pedig annyit mondott, hogy legyen mindenkinek a hite szerint.

Nem vagyok RTL párti, szét lehet nézni a blogomon ennek ügyében, de ez kis szösszenet kifejezetten tetszett a műsorból. Túl sokan próbálnak most a világban a hiszékenység vámszedői lenni, és ezzel pont a legsérülékenyebb réteget támadják meg. Hiszen egy halálos beteg talán minden megoldást megpróbál azért, hogy meggyógyuljon, és ezt sokan gátlástalanul kihasználják. Az itt bemutatkozó szellemidéző csapat pedig jól megél abból, hogy azt mondja az embereknek, amit hallani szeretnének. Egyes televíziók – amiket én nem is feltétlenül neveznék televíziónak – pedig talajt adnak a hülyeség terjedésének, nem kevés anyagi hasznot merítve a jelenségből. Itt az ideje, hogy megjelenjenek a szellemirtók, és levadásszák a legkellemetlenebb túl/alvilági alakokat, akik abból élnek meg, hogy varázslatos módon saját zsebükbe teleportálják a másokéban lévő pénzt. Aki pedig továbbra is hiszékeny, annak kívánjuk, hogy legközelebb Dr. Vida Richárd Emil végezzen rajta műtétet, amihez az előzetes vizsgálatokat Gyorscsók úr végzi, természetesen nem személyes kézrátétellel, hanem a képernyőn keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr100407672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EzSemEnVagyok 2008.04.02. 10:24:10

Amerikaban sem lehet sokkal jobb a helyzet. Nem veletlenul keszult el a "The Biggest Douche in the Universe" ("Az Univerzum legnagyobb koklere") c. South Park epizod egy John Edward nevu un. mediumrol. Epp tegnapelott neztem meg ujra :-)

Destroy 2008.04.02. 10:24:52

Látom az rtlhirek.hu továbbra is üdvözli az innét oda látogatókat :D
A két fickó ahhoz képest, hogy gyakorlott idéző, elég szánalmasan és visszafogottan magyarázkodott a végén, mint egy megszeppent óvodás.
Uri Geller és Vágó találkozót akarok :)

a nap húszpontos képe · http://haazeeblog.blogspot.com/ 2008.04.02. 10:38:20

Destroy: miért büntetnéd Vágót ilyesmivel?

Marcsi 2008.04.02. 10:50:58

A 0690-es szolgáltatásoknak mekkora része, ami nem egyértelműen a lehúzásra alapul?
Érdekes, hogy egyetlen ilyen csodatévő sem megy bele objektív kísérletbe, ahol egy független környezetben mutathatná be tudományát. Nehogy már a szellemeknek akadályt jelentsen egy néhány kilométer. Uri Geller meg szépen kiül egy színpadra valami térre, odaadnak neki egy kanalat a közönségből,és hajlítsa meg! Esetleg fakanalat :)

Kalapács 2008.04.02. 10:56:36

Egy régi kollégám igaz mondása:
"A HÜLYÉKET NEM KINEVETNI KELL, HANEM KIHASZNÁLNI!"

movhu 2008.04.02. 11:02:02

Sajnos, amikor a hülyék(hiszékenyek) száma átlép egy egészséges értéket, akkor szükség van némi önkéntes társadalmi beavatkozásra. Ellenkező esetben hamarosan visszajutunk oda, hogy máglyán végzed, mert szerinted a Föld kering a Nap körül.

the real 2008.04.02. 11:02:30

"- Hol fájt először a derekam?
- A hátad és a segged között."
Ez bejött volna.

Garry · http://ewdshop.com 2008.04.02. 11:02:47

Tegnap este a TV2-n volt egy Uri Geller-t bemutató film. Abban is összehordtak minden hülyeséget... gondolom kell most a promo az új mentalista műsornak, meg a hitelességet is erősíteni kell, már ha értelmezhető ez a szó ebben az esetben :)

Manyizga (törölt) 2008.04.02. 11:12:09

Uri Geller és Vágó találkozót akarok én is!! :))

Már tesztelem a dolgot. Vettem egy párásító és egy párátlanító készüléket is. Aztán beraktam őket bekapcsolva ugyanabba a szobába. Győzzön a jobb! :)))

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.04.02. 11:15:49

"Aki pedig továbbra is hiszékeny, annak kívánjuk, hogy legközelebb (Dr.) Vida Richárd Emil végezzen rajta műtétet, amihez az előzetes vizsgálatokat Gyorscsók úr végzi, természetesen nem személyes kézrátétellel, hanem a képernyőn keresztül."

Az érzéstelenítést pedig Tihanyi 'Vajákos Yoda' Tamás nagymester (a csodálatos bptv távgyógyítója) végzi majd.
Természetesen szintén képernyőn keresztül!

Csaszi 2008.04.02. 11:18:31

Garry, A tegnapi Uri filmet én is láttam és a sok hókusz-pókuszból annyi megmaradt, hogy a kanál, meg óra dolgot nem kérdőjelezték meg, másrészt, hogy Uri olaj és nemesfém bányász cégektől összeszedett egy utcára (London, Temze part) való pénzt, gondolom sikerdíjban és nem óradíjban állapodtak meg.

bikkbakk 2008.04.02. 11:20:38

Marcsi, ez megtörtént már: youtube.com/watch?v=M9w7jHYriFo

Ha nem vagy türelmes, elég a hatodik perctől nézni.

kivancski · http://www.nemszeretem.hu/ 2008.04.02. 11:28:09

Az egész magyar médiában Vágó a legjobb fej, a műsoron én is remekül szórakoztam. Ezzel az Uri borzalommal is érdemes lenne összehozni, biztos jó meccs lenne.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.04.02. 12:00:53

Novi bácsi mindjárt benéz, és elmondja hogy nem is úgy van, mert az ektoplazmát nem lehet stopperórával mérni.

xy 2008.04.02. 12:15:22

ha jól tudom, akkor a tv2 'gazság ára műsorban pont ezt a kérdést tették fel a kártyajós asszonynak.
"Mindig azt mondja az ügyfelének, amit az hallani szeretne?"

erre jött a Nem válasz és utána rögtön a mélyre transzformált felső hang, hogy "A válasz: Hamis" :)))))

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2008.04.02. 12:53:33

Jogos a cikk, a parasztvakítókat le kell leplezni, kellenek az ilyen típusú műsorok.

Dia 2008.04.02. 13:03:15

Ritka dolgok történtek velem, kereskedelmi csatornákat néztem. Megnéztem az Uri műsort és a Vágót is. A Vágó féle szellemidézés kísérlet sikertelensége még tetszett is ;)

A szellemek létezését nem vagyok képes elfogadni. Ellenben van olyan ismerősöm, aki hisz bennük, sőt állítása szerint látó. Elég vicces volt, amikor nálunk volt és közölte, hogy a nappalimban épp most "húzott el" valami. Megrögzött tudományokban hívőként, ismerősöm legnagyobb megdöbbenésére félelem, és kívácsoskodás helyett annyit reagáltam, hogy ha ez igaz, akkor érezze magát az a valami otthon. Én nem fogom a valamit zavarni, felthetőleg ő sem engem ;). Egyszerűen ismerősöm azzal sem tudott mit kezdeni, hogy nem vitattam az ő szellemlátását. Ki tudja, hogy az agyában éppen mi futott le, lehet ő valósnak élte meg. Nekem azóta sem sikerült meglátnom az állítólagos "szellemet" a lakásomban.

Sajnos nem emlékszem már rá, hogy hol, de régebben olvastam érdekes ciket, hogy az emberi agy mely részei lehetnek felelősek az ilyesmik érzékeléséért. Pl, az epilepszia egyik fajtájának tudják be azt is, amikor úgymond bizonyos emberek megvilágosodás közbeni fényességről...stb számolnak be. És még sok ilyesmi volt leírva. Szóval többen akik állítják, hogy szellemeket látnak...stb, ezzel kapcs. pár tudós leírta, hogy mely agyi területek zavarára utal..stb. Ellenben ezek az emberek ezt valóságként élik meg, tehát bántani ezért nem lehet őket semmiképp.

Az már más kérdés, hogy hogyan lehet elkülöníteni azokat az embereket, akiknek agyukban lezajlik valami, ami miatt szellemeket érzékel hamisan-miért nem kerül orvoshoz-, és kik azok, akik soha nem észleltek ilyesmit, de tudatosan becsapják az embereket. Ez utóbbiak pedig miért tehetik mindezt kényük kedvük szerint.

krtek 2008.04.02. 13:32:41

Van 1 5letem. (hátha olvassa a blogot valamelyik parasztcsanel brainstormingra készülő nagyarcú szarházija, akarommondani producere).

Valamelyik nagyobb kergagyi csatornába élő produkciójába hívjanak meg pár Gyúrcsók féle szélhámost nyilvánosan, sok reklámmal a bulvárszar médiát bevonva. Be is lehetne bulvárosan harangozni, hogy "Meghívtuk a nagyokat, ha nem kóklerek eljönnek!". Szar reklámot jelentene a megfutamodás ezért biztos pár "mester" benne lenne.

Az az élő műsorban egy vérprofi kommunikációs tréner ártatlannnak tűnő interjúként kezdve, egyszer csak váratlanul próbálja meg a szélhámosról ugyanolyan szélhámos módon "levenni a rontást".

Hírtelen beöltözbe valami parasztvakítós cuccba és ilyeneket mondana a nagy gyógyítónak "látom én fiam nem vagy Te olyan szar ember hogy elesetteknek hazudj, csak béléd költözött a gonosz" meg, "nincs erőd megszabadúlni a hazug pénzkeresettől de majd én hívom az égieket és segítünk neked".

Szerintem rövid idő alatt kikészülne a szarházi (vagy a tréner) és talán tanulnának belőle azok a hiszékeny lúzerek akik ilyen átverése anyagilag áldoztak vagy akarnak a jövőben.

Bár az tuti, hogy egy díszcigány, vagy maunika-sót egyszerűbben lehet megcsinálni v. castingolni, mert sokkal több a sima faék-tahó.

Martian (törölt) 2008.04.02. 13:36:12

Aki tényleg "tud valamit", aligha keresi a nyilvánosságot, hiszen a háttérbe húzodva lehet a leghatékonyabban irányítani az embereket.

Dia 2008.04.02. 13:49:30

Kedves Martian!

Az első linked kifogott rajtam, mert idegen nyelvek között nem az angol az erősségem, azaz egy kukkot nem értettem belőle. A második linkben leírtakat pedig nem hiszem el. Remélem, hogy tényleges valós orvosok általi tudományos vizsgálatot szúrtál be és nem áltudományos linket angolul. Pl. amikor a szellemvilágban hívó kezdi áltudományosan magyaráznia dolgokat. Bocs, azt arra alapozom, hogy kis hazánkban is van rá mód, hogy valaki "parapszichológiai" tanulmányokat államilag el nem ismert "szabadegyetemen" folytasson, ott akár szintén államilag el nem ismert dr-i címet szerezzen és ezzel megtévesztve másokat jó nagy áltudományos sületlenséget hordjon össze "dr"-i cím viselőként.

"Aki tényleg "tud valamit", aligha keresi a nyilvánosságot, hiszen a háttérbe húzodva lehet a leghatékonyabban irányítani az embereket."

Erre a megjegyzésedre csak azt tudom mondani, hogy régen rossz, ha valaki irányítani akarja a másikat... Számomra nem vall pozitív jellemre.

mobo 2008.04.02. 13:55:18

Asszem "-ként" értelemben használva a "mint"-et nem kell elé vessző: tehát helyesen "Vágó mint szellemirtó" lenne.

Lili Marleen 2008.04.02. 14:07:18

Sziasztok,
En megboldogult ifjukoromban egy kicsit belecsusztam az ezoteriaba es a kornyezo altudomanyokba. Erdekes modon nalam a megszokott forgatokonyv ellenkezoje zajlott le: kezdeti nyitott es befogado gondolkodasomat hamar felvaltotta a roghoz kotott materialista szkepticizmus...

Koszonheto ez eppen azoknak az embereknek akik a nagy le szagat megerezve az elso ezoterikus konyv elolvasasa utan latova, samanna, taltossa, fodruidava -a lista vegtelen - kialtjak ki magukat.

Ezek az emberek mindemellett - ahogy Dia is irta - keptelenek akar egy percet keresztul a valo vilagra koncentralni: a legjelentektelenebb esemeny mogott is azonnal kulonbozo lathatatlan erok beavatkozasat velik, ami meg rendjen is volna, DE minel inkabb belelovalja magat valaki ezekbe a marhasagokba, annal agresszivabba valik azokkal szemben akik nem hasonlokepp gondolkodnak. Ez a kettes szamu problemam, ami elvezet a kovetkezohoz: az ezoterikus tanok altalaban az egyetemes szeretetet, megertest, szepseget-josagot hirdetik....
Ezzel szemben epp az ellenkezo elojelu emberi tulajdonsagok dominalnak az ezoterikus kozossegekben, kiegeszitve a vegtelen anyagi mohosaggal.

Tisztelet a kivetelnek persze - magam is ismerek egyet.
Egyetlen egyet.:)))

Dia 2008.04.02. 14:31:24

Lili Marleen, teljesen egytértek veled, hiszen én is azt tapasztalom, hogy ezoterikus tanokban hívő ismerőseim nem tudják elfogadni, hogy én nem az ő nézetüket vallom. Kicsit az ezoterikát a valláshoz hasonlítanám. Mindegyiknek számtalan ága van, és nem mindegy, hogy ki melyik ágának mely bugyrába csusszan bele. Másik, nagyon vallásos ismrős sem tudja elfogadni, hogy nem vagyok hívő. Még szerencse, hogy az állandó nem tetszésük kinyilvánításán nem szoktam fennakadni-sőt még szórakoztat is ;)

Martian (törölt) 2008.04.02. 14:47:20

Kedves Dia!
"Az első linked kifogott rajtam, mert idegen nyelvek között nem az angol az erősségem, azaz egy kukkot nem értettem belőle."

Egy orvos-pszichiáter médium feleségének segítségével 30 éven keresztül módszeresen, rendszerezve gyűjtötte az idegen entitások által megszállt, majd meggyógyított pácienseinek történeteit, potosabban az őket megszálló, egykor élt emberek "szellemeivel" folytatott terapeutikus beszélgetéseket. Ezek közül elég sokat sikerült személyazonosság tekintetében azonosítania. Sok olyan információt kapott ezektől a szellemektől, amit a páciens nem tudhatott.

"A második linkben leírtakat pedig nem hiszem el."

A igazi tudományos hozzáállás nem válogat szubjektívan abban, hogy ki mit hisz el... valami vagy megtörtént illetve bizonyítható, vagy nem.
Erről az esetről pedig éppen elég dokumentum maradt fenn.

"Remélem, hogy tényleges valós orvosok általi tudományos vizsgálatot szúrtál be és nem áltudományos linket angolul."

Valós orvos volt, aki nyitott volt ilyen
lehetőségek irányába és sikeresen használta is.

"Pl. amikor a szellemvilágban hívó kezdi áltudományosan magyaráznia dolgokat."

Először is a tapasztalatokat kell rendszerezni, publikálni és nem messzemenő következtetéseket levonni. Wickland dr. (aki nem tartotta magát parapszichológus "szakértőnek") csak annyit kommentált, amennyi az egyes esetekben történt, illetve hogy milyen rendszer szerint csoportosította ezeket az eseteket.

"Bocs, azt arra alapozom, hogy kis hazánkban is van rá mód, hogy valaki "parapszichológiai" tanulmányokat államilag el nem ismert "szabadegyetemen" folytasson"

Voltaképpen nem az számít, hogy valami államilag elismert vagy sem, hanem hogy az illető az okoskodáson túl fel tud-e valamit mutatni vele.
Valódi doktori címet tudtommal pedig csak akkreditált képzésben lehet szerezni.

"Erre a megjegyzésedre csak azt tudom mondani, hogy régen rossz, ha valaki irányítani akarja a másikat... Számomra nem vall pozitív jellemre."

Mindenki, akinek lehetősége nyílik rá, valamilyen formában keresi a dominancia lehetőségét. Különösen, ha észreveszi, hogy tud valamit, amit mások nem (és ez esetleg irígylik is tőle).

Martian (törölt) 2008.04.02. 15:00:45

Igazat adok az okkultista Aleister Crowley-nak, aki ezt írta mottójául:

We place no reliance
On virgin or pigeon;
Our Method is Science,
Our Aim is Religion.

Bizalmunk tárgya nem
Szűz vagy galamb,
Módszerünk a tudomány
Célunk a vallás (vagy inkább a spirituális megismerés)

Vagyis soha ne a hit döntsön arról, amit tapasztal az ember, hanem a módszeres vizsgálódás és gondolkodás... akkor is, ha ez a tapasztalat megmagyarázhatatlannak vagy természetfölöttinek tűnik.
Ami ma még nem fér bele a világképbe, holnapra alkalmazott tudomány lehet...

okos 2008.04.02. 15:02:43

A cikszerzőnek: Déri János, nem Déry! Kérlek, javítsd!

Dia 2008.04.02. 15:13:38

Kedves Martian!

Köszönöm, hogy leírtad, hogy miről szól az angol link.

A szelemvilágban nem hiszek, de nem vitatkozom veled. Tudod mit? Ha szellemekkel kapcsolatosan tévednék, akkor ez halálom után úgy is kiderül... ;) Addig pedig megpróbálok az élet örömeire és szépségeire koncentrálni. Pesrze nem értek egyet veled azzal, hogy mindneni keresi a dominancia lehetőségét. Szeretek tőlem eltérő nézetű emberekkel eszmecseréket futtatni, ellenben soha senkire nem erőszakolom rá nézeteimet. Érdekes gondolatokat lehet cserélni úgy is, hogy közben maximálisan tiszteletben tartom a másik személyiségét. Sajnos, sok ezoterikával és vallással foglalkozó ember nem képes elfogadni, hogy más nem tud a nézeteivel azonusulni. (pl. szellemvilkágosdi), (akinek nem inge, ne vegye magára). Szóval, ha téged ez a téma megfogott és neked a pl. szellemvilág tanulmányozása örömet okoz, akkor tedd azt, amit jónak látsz. Ezoterikába magát mélyen beleásó ismerősömmel pl. nem lehet beülni egy teaházba, mert nem képes túllépni azon, hogy ha vele találkozom, nem arra vagyok kíváncsi, hogy bizonygassa a szellemek létezését, hanem ezenkívül amúgy mi van vele. Mintha az ezoterika amolyan szemellenző lenne nála.

Martian, ha neked pl. irányítási vágyad van, akkor azért nem árt, ha észreveszed, hogy erre nem mindenki lesz vevő és ezt is észre kell venned és nem ezeket az embereket próbálni "irányítani".
Amúgy további szép és kellemes napot!

Lili Marleen 2008.04.02. 15:15:55

"Vagyis soha ne a hit döntsön arról, amit tapasztal az ember, hanem a módszeres vizsgálódás és gondolkodás... akkor is, ha ez a tapasztalat megmagyarázhatatlannak vagy természetfölöttinek tűnik.
Ami ma még nem fér bele a világképbe, holnapra alkalmazott tudomány lehet..."

Latod itt van a kutya elasva: a magukat parapszichologusnak meg isten tudja mifele fokuruzslonak nevezo nepseg tobbsegenek esze agaban sincs modszeresen kutatni meg vizsgalodni... Jobbara felszednek egy gondolatot vagy egy csipet informaciot valahonnan es attol fogva igyekeznek -eleg eroszakosan- megvaltani a vilagot.. Lehetoleg minel tobb penzert.

Amugy teljesen egyetertek veled ebben a kerdesben.

movhu 2008.04.02. 15:17:38

okos 2008.04.02. 15:02:43

Javítva. Pedig az írás előtt utánanéztem a neten, és mégis eljárt a kezem :)

Dia 2008.04.02. 15:27:51

Martian!

"Valódi doktori címet tudtommal pedig csak akkreditált képzésben lehet szerezni."

Ezzel egyetértek, előbbi bejegyzésemből kifelejtettem. Az államilag nem elismert paraspszichológiai tanokat oktató "szabadegyetemen" vajon miért állít ki ál dr-i papírokat is-ez engem azért felháborít... Amúgy ez az "iskola" hosszú évek óta arra hivatkozik, hogy az akkreditációjuk folyamatban van, és érdekes módon azóta sem kapták meg.
Ha nem a papír a lényeg, akkor meg minek jelentkeznek oda államilag nem elismert szabadegyetemi dr-i címért, ha nem azért, hogy az ál dr-i címmel másokat becsaphassanak és osszák a szellemesdi "sületlenségeket".

Lili Marleen 2008.04.02. 15:36:30

Dia - az az erzesem, hogy kozeli kapcsolatban voltam az altalad emlitett intezmennyel..
Az igaz, hogy szeretnenek (mindig is szerettek volna) akkreditaciot szerezni, de konyorgom: meg egy normalis oktatast strukturat sem kepesek felallitani...:(

Ez jopofa amugy: nehany evvel ezelott egyik ismerosom aki elvegezte az allandoan hosszabbodo kurzust szeretett volna valamifele vegzettseget igazolo okmanyt kerni toluk, a valasz az volt: -OK, de mit szeretnel mit irjunk ra?

Ugy nonszensz az egesz ahogy van....

Martian (törölt) 2008.04.02. 15:59:08

Kedves Dia!

"A szelemvilágban nem hiszek,"

Hinni én sem hiszek, mert nincs e tárgyban tapasztalatom. De ha valaki éppen komolyan vizsgálódni akar (ez nem én leszek), Wickland könyve jól jöhet az induláshoz.
Ha mégis létezik szellemvilág, akkor viszont ennek feltárását nem médiumokra kellene bízni, hanem építeni egy olyan rádiót, ami a "túlvilággal" való kapcsolattartás objektív eszköze lehet. ;-))
Onnantól mindez már nem hitbéli kérdés...

"Tudod mit? Ha szellemekkel kapcsolatosan tévednék, akkor ez halálom után úgy is kiderül... ;)"

Ha a talpunk alatt véget ér a sziget, amin eddig sétáltunk és utána a vízbe kell vetnünk magunkat, akkor az is benne van, hogy "ha van olyasmi, hogy folyó, majd kiderül, hogy tudunk-e úszni benne".

"Addig pedig megpróbálok az élet örömeire és szépségeire koncentrálni."

Számomra az élet örömeiben és szépségeiben benne foglaltatik a mindenre kiterjedő kíváncsiság és a minden korláton való átlépés vágya.

"Pesrze nem értek egyet veled azzal, hogy mindenki keresi a dominancia lehetőségét."

Nem mindenki, de sokan... és persze főként tudattalanul és letagadva.

"Szeretek tőlem eltérő nézetű emberekkel eszmecseréket futtatni, ellenben soha senkire nem erőszakolom rá nézeteimet. Érdekes gondolatokat lehet cserélni úgy is, hogy közben maximálisan tiszteletben tartom a másik személyiségét."

Teljesen egyetértek.
Igazából a saját érvelésemmel sem szeretek korlátlanul azonosulni. Ki tudja, igaz-e, amit gondolok, tudni vélek?

"Sajnos, sok ezoterikával és vallással foglalkozó ember nem képes elfogadni, hogy más nem tud a nézeteivel azonusulni."

Mindenféle spirituális útkeresést az önismerettel kell kezdeni.

"Szóval, ha téged ez a téma megfogott és neked a pl. szellemvilág tanulmányozása örömet okoz, akkor tedd azt, amit jónak látsz."

Csak akkor van értelme, ha mindez ad valami kézzelfogható eredményt. Az önbecsapásnak viszont semmilyen szinten nincs értelme.
Érdekes, hogy pl. Wickland tanulmányában a legnehezebb esetek a vallásos lelkek voltak. ;-))

A "szellemek tamulmányozásánál" pl. sokkal érdekesebb és szórakoztatóbb saját álmaink irányításának megtanulása.

"Ezoterikába magát mélyen beleásó ismerősömmel pl. nem lehet beülni egy teaházba, mert nem képes túllépni azon, hogy ha vele találkozom, nem arra vagyok kíváncsi, hogy bizonygassa a szellemek létezését, hanem ezenkívül amúgy mi van vele."

Kérdezd meg tőle, hogy ténylegesen mennyiben segített neki az ezoterika az önismeretben, hogyan tudta mindezt a gyakorlati életben alkalmazni, milyen eredményekről tud beszámolni.
Egy ezoterikus írásban olvastam: "ne beszélj, ne térits, ne vitatkozz - a sikereid a bizonyítékod".

"Mintha az ezoterika amolyan szemellenző lenne nála."

Sokszor így van, ezek az "ezo-zizik". ;-))

"Martian, ha neked pl. irányítási vágyad van, akkor azért nem árt, ha észreveszed, hogy erre nem mindenki lesz vevő és ezt is észre kell venned és nem ezeket az embereket próbálni "irányítani"."

Látom, jó pszichológus vagy, olvasni próbálsz a soraim között! ;-)))
Abban vagyok domináns, hogy kielégítsem a kíváncsiságomat és ha tudást szerzek (bármi is légyen az), képes legyek azt használni. Nem más emberek irányítására (mindenki tegyen úgy, ahogy szeretné élni az életét), hanem a saját lehetőségeim tágítására és ennek élvezetére.

"Amúgy további szép és kellemes napot!"

Neked is! ;-))

Martian (törölt) 2008.04.02. 16:02:03

"Az államilag nem elismert paraspszichológiai tanokat oktató "szabadegyetemen" vajon miért állít ki ál dr-i papírokat is-"

Egyébként teszek rá, hogy valakinek doktori címe vagy éppen Nobel-díja van... szerintem a tudományban nem a tekintélynek, hanem a pontos vizsgálatoknak és a hibátlan érvelésnek kell(ene) döntenie.

nyenyec · http://nyenyec.blogspot.com 2008.04.02. 16:03:20

Van egy jó amerikai sorozat, amelyik elég kegyetlenül elbánik a hülyeség vámszedőivel, a Bullshit!

Nem tudom, megy-e Mao-n, ha nem, tessék kilobbizni. Addig is:

video.google.com/videosearch?q=bullshit+penn+teller

nyenyec · http://nyenyec.blogspot.com 2008.04.02. 16:17:43

Szemléltető ábra a természetfeletti jelenségekhez:

xkcd.com/373/

Dia 2008.04.02. 16:31:18

Kedves Martian!

Írtad:
"Számomra az élet örömeiben és szépségeiben benne foglaltatik a mindenre kiterjedő kíváncsiság és a minden korláton való átlépés vágya."

A kíváncsiság mindenkiben megvan, de engem pl. a csillagászati oldalakon való való barangolás lenyűgöz valójában. Ellenben magát "látónak", szellemgyógyógyásznak...stb-nek kikáltó ismerős még soha nem nyűgözött le-pontosabban nem személyiségének, állítólagos képességéeinek ezen oldalával ;)

Azt tartom furcsának, hogy egy tudományok iránt érdeklődő átlag ember kíváncsiságból képes többnyire belelapozi az ezoterikába, mielőtt bármiféle véleményt alkot. Ellenben saját ezoterikával foglalkozó ismerőseimnél az tapasztaltam, hogy pl. univerzumok keletkezésének lehetséges elméleteiről, természettudományokról semmit sem tudnak és nincs is rá igényük. Így viszont nem látom őket nyitott, a világ dolgaira érdeklődő személyiségnek-holott ennek tartják magukat.

Számomra hiteltelen, ha valaki papol nekem az univerzális életerőről, isteni energiáról...stb, de amúgy fogalma sincs, hogy mi a különbség a csillag, bolygó, galaxis, ...stb. között. Mi az a proton, neutron, kvark...stb.

No, most mennem kell, örülök, hogy nézeteid megismertem. Üdv.

Czumy 2008.04.03. 09:59:50

Sziasztok!

Csak 1 apró megjegyzés (nem akarok köcsög-bunkó-beszólós lenni), csak sokan, sok helyen rosszul használják:

"A legtöbb médiát ez nem érdekli..."
MÉDIUM = egyes szám
MÉDIUMOK, MÉDIA = többes szám
...tehát az idézett mondatban a 'legtöbb' szó felesleges.

Egyébként pedig hú de jókat írtál (ma is), te vagy a legjobb fej a világon (meg az univerzumban is)!!! És tökéletes a BLOGod (így, csupa nagy betűvel), ahogyan TE is, 1 tizedmásodpercig se aggódj!! :-D

attila 2008.05.13. 17:13:37

ti bar mok vagytok
süti beállítások módosítása