Tóta W. és Mitrász

2007.12.25. 12:12

Itt a karácsony. Meg is születtek az ezzel kapcsolatos postok, és ezek közül kétségkívül Tóta W. ez irányú írása váltotta ki a legnagyobb közfelháborodást. A post itt olvasható: http://w.blog.hu/2007/12/24/szuletett_december_25_en

Kicsit erre szeretnék reagálni. Nem úgy reagálok, mint Besenyő Pista bácsi, aki elkobozza Evetkétől és Tompikától a meztelen nős magazint, és miközben tüzetesen átlapozza, akkor minden oldalnál hozzáteszi, hogy „Húúúú, de gusztustalan”. Mindenkinek az a véleménye, amit szíve választ, így Tóta W.-nek is meglehet a maga véleménye. Csak kicsit úgy érzem, hogy ez a vélemény nem a Bibliának, hanem annak a dolognak szól, amit most sokan Jézus születésnapjaként tartanak számon.Ugyan nem akartam eddig sem a blogomon vallási és politikai kérdésekkel foglalkozni, de ezt hiszem, hogy az írás megérdemel legalább egy-két mondatot, hogy a történet egy kicsit jobban helyre kerüljön a fejekben. Amit Tóta W. ír, azzal nem is akarok vitatkozni sokat, sőt senkit sem akarok itt vallási kérdésekről meggyőzni, annak megvan a maga helye és ideje. De az egész Tóta W. cikkben nekem egyetlen dolog sántít, méghozzá ezt rögtön le is tisztázom néhány alapvető dolog rendbetételével. Kezdjük is.

Nem érdekes, hogy a Biblia sehol sem említi azt, hogy az első században élt zsidók, majd később keresztények születésnapot ünnepeltek volna, akár Jézus születésnapját ? Ez egyszerűen azért lehetséges, mert az ő világukban a születésnap ünneplése egyszerűen pogány szokás volt, amit messze elkerültek, és ezért is van, hogy miközben tudjuk Jézusról, hogy ott volt a pászkaünnepeken, járt menyegzőn, egy születésnapon sem volt ott, mert ez a zsidók számára kerülendő ünnepség hírében állt. Nem véletlen, hogy az egyetlen ebben a korban feltűnt születésnap a Bibliában az, aminek a vége Keresztelő János lefejezése volt, és ezt sem zsidók vagy keresztények ünnepelték. Tiszta sor az is, hogy egyetlen karácsonyfa sem tűnik fel a Bibliában, pedig jóval Jézus halála után is írtak a Bibliához, de még csak nem is beszélnek effajta ünnepről. Sőt, és hadd mellőzzem a levezetést, Jézus egyáltalán nem ezen a napon született, és ha még is született valamikor és születésnapot tartana, azt a zsidó naptár szerint kellene megtenni, ami azt jelentené, hogy a holdhónapokhoz igazított naptár szerint kellene karácsonynak lenni. Ez pedig azt jelenti, hogy a karácsony időpontja folyamatosan ingadozna a mi naptárunk szerinti december és január közepe között. Na de Jézus nem akkor született, és a Biblia nem véletlen nem tesz említést róla, hiszen leszögeztük, a korai keresztények hitvilága szempontjából ez lényegtelen volt, nem úgy a halála időpontja, ami már egy másik téma. Gondoljunk csak bele. A mostani december 25-én Betlehemben éppen nem fog fagyni valószínűleg, de nem ritka a hóesés sem ekkor, nem valószínű, hogy a pásztorok ott fütyörésztek volna a nyájjal kinn a mezőn, amikor ott már vajmi kevés legelnivaló lett volna, meg egyébként is kegyetlen hideg, és esős idő fogadta volna őket. Sokáig lehetne még levezetni, hogy miért és miért semmi köze a karácsonynak Jézushoz, felesleges szópazarlás volna itt. De akkor hogyan is került össze a két ünnep?

Aurelianus 274 december 25-én kikiáltja a napistent a birodalom legfőbb védelmezőjévé, majd templomot szentel neki a Mars-mezőn. Ám ez a birodalom óriási volt, és a Róma minden áron egybe kívánta tartani azt, pedig ez igen nehéz feladat egy olyan birodalomban, ahol a keresztény hittől kezdve a napimádatig minden megtalálható, miközben a vallás a birodalom legnagyobb összetartó ereje lehetne. És jön a spanyolviasz feltalálása. Az egyház és a birodalom megalkuvóvá válik, és megszületik a közös hit. Van a Jézus, aki tulajdonképpen ugyanaz, mint a Mitrász, és lehet ünnepelni…itt már mindenkinek ismerős a történet.

Mindezek után mindenki azt tesz, amit akar. Lehet ünnepelni, lehet jól érezni magunkat. Sokan azonban leginkább a kereskedelem és a pénz istene előtt borulnak le leginkább ilyenkor. Azt tudnunk kell, hogy Jézusnak sokkal kevesebb köze van a karácsonyhoz, mint Mitrásznak. Ezt tudva pedig már egészen másként lehet szemlélni Tóta W. Mitrász kultuszt bíráló cikkét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr36274687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törzskocsma 2007.12.27. 00:06:31

Jézus, Mithrász, Tóta W.Utálom, amikor hagyom magam provokálni és befolyásolni, de most mégis a Mester legutóbbi bejegyzéséről lesz szó - röviden és nem igazán alaposan, mert mégiscsak Karácsony van. A bejegyzés üzenete, hogy az egész…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2007.12.25. 14:43:03

idiTóta W. egy köcsög, engem ki is tiltott a blogjából, mert ugye úgy szép a nagy liberÁLizmus, ha kirekeszt.

Jézus születésnapjával kapcsolatban pedig egyszerű a feladat: Augustus császár népszámlálás céljából elrendelte, hogy mindenki menjen haza, oda, ahol született. Mária Betlehembe tért vissza (hogy Jószeffel együtt, vagy nélküle, az szerintem kérdés, bár a Biblia szerint - ha jól emlékszem - már együtt voltak).
Namármost, nem volt olyan sok népszámlálás, úgyhogy könnyen kdieríthető a születés éve, sőt hónapja is (a napja már nehezebben).

A többi meg lényegtelen.

Ez a szeretet és a családok ünnepe.

Ha vannak olyanok, mint idiTóta is, akik ilyenkor szarul érzik magukat, mert nem szereti őket senki, hát magukra vessenek.

larione 2007.12.25. 15:08:14

Magyarország szekuláris. Van két nemzeti ünnep: márc. 15. és okt. 23, és egy állami ünnep: aug. 20.
Az emberek többségére való tekintettel munkaszüneti nap dec. 25.-e és 26.-a, meg pl. a Húsvét, -de nem ünnep. Aki nem akar megülni egy egyházi (eredetű) ünnepet, az ne tegye, nem kötelező. Örüljön, hogy nem kell dolgozni.
Igen, a kereszténység törekedett a vallási és kulturális egység megteremtésére. Ez azzal járt, hogy a helyi/ősi dolgokat beolvasztotta a nagy közösbe. Több mint biztos, hogy néhány jellegzetesen magyar Mária-ünnep az ősmagyar \"ősanya\"-kultuszra megy vissza. Ez így van, de kit érdekel?! Ősmagyar itt valaki, sumér, perzsa, vagy óegyiptomi?
Mithrászról csak az pofázzon, aki ma éjjel kecske-áldozatot fog bemutatni. Viszont ne felejtse el fél kézzel a lobogtatni azt a kicsi papírt. A félcédulát.

eΠqrosz reloaded 2007.12.25. 15:56:38

... a tótawé is csak egy melós. Szemetet ír, mert ez kell. Nyilván még a munkahelyén is van aki hupililát okádik tőle, mégis dolgozhat, mert üzletet, profitot termel. A mostani írása ugyanaz, mint jórészt az eddigiek, koncepció és prekoncepció nélküli vihar egy bögre hugyban. Semmi értelme a felszín alatt, de sokan elolvassák, és sokan felháborodnak, sokan reagálnak, ergo sokan megkattogtatják az oldal szélén levő reklámbannereket. Erre tartják, és legyünk konzekvensen elismerőek, ezt remekül is csinálja. Hogy ez a szó kevésbé kopott aspektusában 'konzervatív' értelemben hordoz-e bármiféle értéket, arra egy roppant egyszerű nem a válasz. De nem is erről van szó. A Tóta egy moslékautómata. Bedugod a zsét, és kiköpi a mocskot. Ennyi, ezen felesleges háborogni. Értéket termelve máris felülemelkedik ezen a szinten az ember, ő viszont €zt választotta, bizonyosan többet is kaszál vele, mint jónéhány melós. Aki ezért megdobálná bontott téglával, az gondolja végig, hogy a roppant egyszerű győzike nevű ganyé is simán feloldódna az ülepítőben néhány perc alatt, ha nem dobálná a felszínen a kissé sajátos illatú, de kétségkívül élénk pezsgés. A legalapvetőbb kapitalista gazdasági definíciók fűszerezve némi neoliberális balkanizmusal, és sok paprikával.
kapis?

Antikrisztián 2007.12.25. 16:13:16

December 25-ik napja Mithrász ünnepe volt, a fény születéséé: a pogány Napforduló dátuma. Maga a karácsony szó is kereszténységelőtti szó a magyarban: s a kereszténységnek annyi köze van hozzá, mint pingvinnek a harangöntéshez.

Eleinte január 6-án ünnepelték Jézus születésnapját, majd - mint a többi régi ünneppel kapcsolatosan is - keresztény tartalommal töltötték fel.

Tönkrement az antik világ, az ókori hellén-római művészet, államszervezés, mert elöntötte Európát ez az ázsiai babona. Római jog helyett máglyákat raktak. Szellemi értelemben is.

Szóval lehet rázni a harangot, de a világ leghülyébb könyve (Biblia) nem beszél karácsonyról. Pont!

Megfigyelo 2007.12.25. 16:46:59

movhu butasagot ir: Herodias es Salome talan nem voltak zsidok? (Meg ha helenizaltak is.)

RL 2007.12.25. 16:56:16

Epikurosz!

Jogosan tiltott ki, kibaszott nagy barom vagy.

Ha az én blogomba hánytál volna be, én átrántalak a dróton és kibelezlek.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2007.12.25. 16:56:19

Azért arról a párszázezer vándorútra kelt barbárról és a milliósra duzzadt Róma ingyenélő proletárjairól sem feledkezhetünk meg, ha az antik civilizáció bukásának okait kutatjuk. Legalábbis nekem ezt tanították...

Aamin 2007.12.25. 16:57:16

Egyetértek, de akármivé is vált a karácsony az idők során ma elsősorban keresztény ünnep, amit a legtöbben egyszerű pogányként ünnepelnek, mint én is, számomra a család a lényeg, és, hogy ezekben a napokban együtt vagyunk, fát díszitünk, kiöltözünk, ünnepelünk. A vallásos hitet, és magát a Bibliát, a kereszténységet károsnak tartom (függetlenül attól, hogy valaki Istenben, Jahve-ban, a kert végén lakó tündérekben, vagy a repülő spagettiszörnyben hisz) de ha valaki így ünnepel, elfogadom, mégha nincs is tisztában az év ennek a szakának a valódi jelentésével. Ugyanígy megértem miért kevésbé toleráns ezekkel az elemekkel Tóta W. A hit egy önigazoló baromság, attól, hogy néha segít, hasznos (pl. egyházi keretek között a szociális gondozás terén, ill. a hit adhat erőt, kitartást), sohasem szabad elfelejteni, hogy nagy szerepe van abban, hogy megakadályozza, hogy kifejlődjön egy önálló, tudatos társadalom. Na nem mintha a pénzcentrikus modern világunknak több lenne, de lehetne, és itt a hangsúly.

Sáfrány 2007.12.25. 17:05:36

Engem is bannolt a Tótka, pusztán mert be mertem szólni hogy talán nem kéne pont akkor amit. Az ugyanis egy dolog hogy az utóbbi években "A" hivatalos megélhetési fikapöcögtetővé züllött Árpád, de ezzel a Karácsonyraböfögéssel gyakorlatilag egy Tomcat mélységű szar kis provokátorrá züllesztette magát a szememben. Kár érte nagyon, úgy érzem magam mint akit megloptak, mert régen nagyon szerettem a stílusát meg az írásait is. Néha nem írna jobban járna ő is meg a mindenki is, szerintem.

kakamatyi 2007.12.25. 17:07:40

Sem a szerző, sem sok kommentelő ezek szerint nem tud olvasni.

Gratulálok.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

muslic 2007.12.25. 17:10:45

Csilibili, egyetértek, igazad van. Egyáltalán, honnan jött ez az angoltanár tóta w.?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2007.12.25. 17:21:32

Tévedés ne essék: nem vagyok templomajtó, sőt inkább ateista, de úgy érzem, hogy a tiszteletet mindenkinek meg kell adni. És rég feltűnt nekem, hogy ha vallásról van szó, idiTóta soha nem bírálta a rabbikat, a mózesiszmust, csak és kizárólag a keresztényeket, és néhanapján a muzulmánokat. Álljon meg a menet!
És menjen tovább csilingelve a karácsonyi szánkó.
Gingo bell! :-)

kakamatyi 2007.12.25. 17:35:42

Kedves Epikurosz,

te honnan veszed a jogot, hogy egy másik embert leidiTÓTÁzol, inkognitóban. Mondjuk elég nagy pöcs lehetsz, ha karácsonykor az összes ezzel kapcsolatos blogban írogatsz. Magányos kis faszfej vagy? Rossz neked a karácsony? Frusztrált vagy mint a dög? Inkább imádkozzál, segíthet.
Vagy menjél ünnepelni. Szerbusz.

Loga 2007.12.25. 17:37:49

huhhú csak úgy burjánzik a sok keresztény szeretet itt minden résből!

:D

"idiTóta W. egy köcsög...
...
Ez a szeretet és a családok ünnepe.

Ha vannak olyanok, mint idiTóta is, akik ilyenkor szarul érzik magukat, mert nem szereti őket senki, hát magukra vessenek."


valahogy mindig szent keresztény ajakról csöpög a legtöbb győlölet és gonoszság.

mindig, ezt megfigyeltem (no nem csak én).

a szerzőnek javaslom, hogy olvassa el mégegyszer a Tóta W. postját, hátha mégsem arról szól, amit ő kihámozott belőle.

"Tóta W. Mitrász kultuszt bíráló cikke..."

idióta.

Sáfrány 2007.12.25. 17:46:41

"valahogy mindig szent keresztény ajakról csöpög a legtöbb győlölet és gonoszság."

Hogyne Loga, ugyanis amint a szent zsidó (jajistenem, kimondtam) ajkakra merné valaki vetni vigyázó tekintetét azt rögvest leantiszemitázzák kritikálra. Reflexből, azonnal.

Tóta meg akkor lesz érdekestémafelvető egyenesember újra ha a saját zsinagőgólja táján is mer kákát keresni és a köz elég tárni. Ameddig nem, addig viszont csak a Tomcat nevű nemvicces szánalomcsomó hálótársa gerincileg. Egy keserédesebb zsidóviccel már ki tudna törni a posványból, ám félő hogy annyi vér nincs a blankolt pucájában. Bannolni könnyű.

muki 2007.12.25. 17:47:45

azért elég idegesítő, hogy ennyit nyomja a rádió-tv, hogy a pápa beszéde, meg milyen fontos isten,próbálják keresztény marketing célokra használni a karácsonyt erősen. kit érdekel, ez nem egy vallási ünnep, senki, vagy nagyon kevesek ünneplik mint vallási ünnepet, van helyette szeretet, meg ajándék meg lazulás

plexus 2007.12.25. 18:11:37

"és hadd mellőzzem a levezetést, Jézus egyáltalán nem ezen a napon született"
engem ez érdekelnem, a levezetés, mert ha rákeresek mindenféle okfejtést olvashatok a szül. évéről, de nem a napról és hóról. thx.

Loga 2007.12.25. 18:21:24

Csilibili 2007.12.25. 17:46:41

"Hogyne Loga, ugyanis amint a szent zsidó (jajistenem, kimondtam) ajkakra merné valaki vetni vigyázó tekintetét azt rögvest leantiszemitázzák kritikálra. Reflexből, azonnal."

ezt a két mondatot nem értem, bocs.
szent zsidó ajkakra vetett vigyázó tekintetek leantiszemitázva rögvest kritikálra?

a szent zsidó alatt Jézust érted?
vagy Tóta W-t?

Loga 2007.12.25. 18:26:38

"Hogyne Loga, ugyanis amint a szent zsidó (jajistenem, kimondtam) ajkakra merné valaki vetni vigyázó tekintetét azt rögvest leantiszemitázzák kritikálra. Reflexből, azonnal."

vagy ez azt akarja jelenteni, hogy aki a zsidó Jézust isteni szerepben megjelenítő vallásra / egyházra csúnyát mond / kérdez, az biztos zsidó, azaz rossz, és aki az ő ajakára veti vigyázó tekintetét, az "kritikálra" van "leantiszemitázva"? ((("Reflexből, azonnal.")))

komolyan, ezt akartad mondani?

movhu 2007.12.25. 18:44:57

Plexusnak fogok levelet küldeni erről...
A másik amit szeretnék kihangsúlyozni: nem vagyok zsidó, és szívesen fogadom a kommenteket a témához, de mivel hozzászólásaitok részét képezik a blogomnak, ezért szélsőségekért, antiszemitizmusért és egymás bizonyos szintet túllépő szidásáért komment törlés és ideiglenes bann jár.
Minden jót mindenkinek :)

plexus 2007.12.25. 18:45:38

muki, azért ne beszélj hülyeségeket, oké, hogy szeretet, meg ajándék, meg lazulád, de megtelnek a templomok, olyan is elmegy aki máskor nem, és a vallási eredetet senki nem vitatja, legfeljebb nem úgy élik meg.

Ace 2007.12.25. 18:47:27

A kereszténységnek 2 milliárd követője van. Tehát néhány ember azért a karácsonyra vallási ünnepként gondol. Ezt azért tiszteletben kéne tartani. Boldog karácsonyt mindenkinek!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2007.12.25. 18:50:23

Szerinted az antiszemitizmus, ha elvárjuk egy általunk befogadott népcsoporttól (igen, a zsidókról beszélek, illetve indexes írástudóiról), hogy tartsa tiszteletben a hagyományainkat?

movhu 2007.12.25. 18:59:47

Kaptál bannt ? Nem, még tőlem biztosan nem :)
Tehát nem tartom antiszemitizmusnak, sőt a saját írásomat sem tartom annak, pedig pontosan arra szerettem volna rávilágítani, hogy az egész írásban túlságosan összemosódnak dolgok, annak némi igazságtartalma ellenére.
Itt én fogom megítélni, hogy mi az antiszemitizmus, ez teljesen szubjektív részemről, hadd ne adjak tippeket, mivel lehet túllépni ezt a határt.

nprobe 2007.12.25. 19:09:13

Ace: azt csak szeretné a katolikus egyház, ha 2 mrd követője lenne... Még ha az összes keresztény vagy abból levezetett szektát tekintjük is, bőven 1 mrd alatt van a számuk.
Az pedig, hogy Tóta W a katolikus (és NEM keresztény - a katolicizmus nem egyenlő a kereszténységgel) egyház ellen kel ki a leggyakrabban a vallásos témájú cikkeiben, annak az a szerepe, hogy ez az az egyház, amelyik nem tud lemondani a civil élet állandó befolyásolásáról.

Ace 2007.12.25. 19:18:44

Nem igazán ráz meg, hogy Tóta W-nek melyik egyházzal van problémája. Az annál inkább, hogy az ide írók (tisztelet a kivételnek) primitív módon, másokat megbántva írnak a karácsonyról és a kereszténységről. Elnézést, ha a szám nem stimmel, én ezt így tanultam. Bár szerintem az 1milliárd hívő sem kevés:)

mikimano 2007.12.25. 19:39:52

"Szerinted az antiszemitizmus, ha elvárjuk egy általunk befogadott népcsoporttól (igen, a zsidókról beszélek, illetve indexes írástudóiról), hogy tartsa tiszteletben a hagyományainkat?"

ÁLTALUNK. :D jaj micsoda felduzzadt, tápoldatokkal növeszett ökörségeket tudnak egyesek összeírni. És micsoda tömény kisebbségi érzés. Brrrrr. Kiráz tőled a hideg. Lehetne az ÁLTALUNK-at előszeretettel magának bitorló lényekből sokkal, de sokkal kevesebb. És akkor talán szebb lenne a világ a sok primitív, kirekesztésen alapuló baromság nélkül.

muki 2007.12.25. 19:43:45

ace jó lesz az 1 milliárdnak is, amúgy meg, hogy keresztényeredetű, legalább annyira pogány napfordulós ünnep eredetű is.
A horoszkópban is sokan hisznek még sem kell tisztelni, szerencsepatkóban meg négylevelű lóherében, fekete macskában is hisznek páran. Én egyébként minden vallást elítélek.

Paranoid Android2 2007.12.25. 19:46:07

Hihetetlen, hogy a Szeressük egymást gyerekek jellegű ünnep csendes elviselése helyett egyesek a kereszténység gyalázásával helyettesítik a gyertyagyujtást. Gyerekként szerettem a karácsonyt és szeretem, hogy a gyerekem is szereti.
Aki meg ajándékozási spirálba keveredett az kezeltesse magát, vagy ugorja túl a Tóta IQ szintjét. Nem komoly kihívás.

Nem vagyok fideszes 2007.12.25. 19:52:18

LOL, itt fikázza a sok lánglelkű Worlukot, oszt' mégis mindegyik olvassa, pedig senki sem tart fegyvert a fejéhez.

Fikkantók, ha szerintetek olyan nagyon szarok Tóta írásai, akkor mi a véreres lópikuláért olvassátok?

Ace 2007.12.25. 19:53:24

Mert ismersz minden vallást muki? Vagy csak úgy dacból ítéled el mindegyiket? "jó lesz az 1 milliárdnak is" muki hivatkozások? Vagy ezt is megérzésre írtad?

Nem vagyok fideszes 2007.12.25. 19:56:34

"A horoszkópban is sokan hisznek"

Ez is egy röhej, komoly tudósok, komoly kísérletekkel bizonyították már be ezerszer, hogy marhaság az egész és semmi köze a valósághoz, totál működésképtelen. Oszt' a sok hülye azóta is rendületlenül hisz benne...

muki 2007.12.25. 20:10:00

ace nem dacból ahogy a többi babonát sem dacból ítélem el, a hit nem magánügy az, hogy ki, miben hisz nem mindegy ha valaki abban hisz, hogy a piros az zöld az nem kap jogosítványt, a valóság megítélése, vagyis a vallás tehát nem magánügy.
Az a kétmilliárdot nyugodtan lehet felezni, sokan rámondják, hogy persze katolikus vagyok, vagy tudja melyik egyház szakadással létrejött szekta tagja, meg is vagyok keresztelve, közben nem gyakorolja a vallást.
Ha mindenki felnőtt fejjel választana vallást és addig nem erőltetnék rá akkor lehetne az a két milliárdot lobogtatni, mint követőt.

Ace 2007.12.25. 20:22:41

Sajnálom muki ,de a szabad vallásgyakorlás magánügy.
1949.XX. tv 60.§ (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára.
Remélem mindenkinek jól telik a karácsonya !Léptem beiglit enni:)

tribonianus 2007.12.25. 20:24:13

movhu
Én úgy tudom, hogy Sol Invictus (a Legyőzhetetlen Nap ami Apolló egyik mellékneve volt) lett a római birodalom által támogatott fővallás. Annak idején ezért volt jelentős a négy társcsászár korszaka, amikor először Licinius aratott seregeivel győzelmet úgy, hogy a katponák pajzsán a kereszt jele volt. Aztán a későbbi Nagy Konstantin alatt lett kötelező államvallás a kereszténység, de ő bár nem volt keresztény (csak a halálos ágyán keresztelkedi meg) erősen beleszólt, mi legyen a hitben. Őt csak annyira érdekelte az egész, hogy ez támogassa a Római Birodalom fennmaradását. A Mithrász vallás ekkor még nagyon erős volt és mint ún. misztérium vallás nem is tudunk sokat a tanításairól,mert azt csak a beavatott tagok tudták. Akik kivülállóknak nem beszélhettek. Aztán az i.sz. 400-as években olvad igazából bele Mithrász ünnepe és még sok minden más is fokozatosan a keresztény hitbe és ünnep körökbe. Ez a mai napig is jellemző a r. kat. hitra. Anno egy izlandi törzsfő úgy keresztelkedett meg, ha az ősei is bejutnak a mennyországba. A keresztelő papok ezt kis huzavona után megígérték neki. Érdekes elgondolás nem?

efi 2007.12.25. 20:36:09

Ace
Nincs az még 1 milliárd sem! Idézet ugyanonnan:
"...nagyon elgondolkodtató, hogy három, magát kereszténynek valló emberből csak kettő jár gyülekezetbe, és csak egy veszi komolyan a misszióparancsot"
Az nem kereszténység ám, hogy kimazsolázom a nekem tetsző tanításokat és ez alapján a kb 20% alapján+80% saját elgondolás alapján kinevezem magamat kereszténynek! Ilyen alapon én kb buddhista muszlim vagyok úgy nagyjából.

muki 2007.12.25. 20:49:03

ace attól, hogy törvény még nem biztos, hogy igaz vagy jó. Próbálna valaki szabadon gyakorolni olyan vallást ami szerint minden teliholdkor csecsemőket kell áldozni.

suo tempore 2007.12.25. 21:03:31

Az a helyzet,h mindenkinek igaza van:

1. TótaW mostanában tényleg elég meggondolatlanul hányja magából a mocskolódást. Ez nekem se tetszik, frusztrált a pali, ő baja.

2. A karácsony nem kötelező. Én spec. nem tartom, mert számomra olyan mint egy döglött rovar kiszáradt váza: nincs már benne tartalom, élet. A családot meglátogatom, mert örülünk egymásnak, van pár szabadnapunk, oszt ennyi.

3. Maga az ünnep pogány eredetű(ajánlott olvasmány Jankovics Marcell: Jelképkalendárium).

4. A katolikus egyház azt csinál amit akar, aki akar velük foglalkozni, az járjon templomba, de aki nem, az minek ugat? Ez se kötelező senkire nézve sem.

5. TótaW azt ír a saját blogjába, amit akar. Ha ezentúl csak népdalszövegeket idézget, vagy a matrózszókincset bővítgeti, ahhoz is joga van.

6. Mit tudjuk mi,h mi a picsa történt 2000 éve? Ezt SENKI sem tudja.

7. Aki akar, vásároljon megszállottan és verje magát hitelbe évekre előre, ha neki ez az egész ezt jelenti, aki meg szeretetről ömleng az tegye.

Ace 2007.12.25. 21:04:13

Örülök efi,hogy gazdagítod a buddhista muszlim közösséget. De ez egy kicsit demagóg volt. Ha ettől jobban tudsz aludni, akkor legyen 1milliárd sem. Az emberek meg nem kimazsolázzák általában a nekik tetsző tanításokat, csak egyszerűen emberek, és nem tartják be mindet. És ez a legszebb a kereszténységben, mert ha hibázol, akkor is van megbocsátás:)

egy értelmiségi 2007.12.25. 21:08:22

Drága ateistáim....olvaslak Titeket és igazolva látom a mondást...nem az a baj,h nagy az Isten állatkertje hanem,h alacsony a kerítés...

Nite 2007.12.25. 21:14:31

Az a jó a blogolásban hogy akárki leírhat akármekkora baromságot olyan dolgokról amikről fogalma sincs. Élmény olvasni ennyi botcsinálta történészt és teológust :)

efi 2007.12.25. 21:14:47

"csak egyszerűen emberek, és nem tartják be mindet. És ez a legszebb a kereszténységben"
Nem ace, ez a szép az ateizmusban. Úgy válogatod össz a világnézeti "elemeidet", ahogy akarod, amit úgy gondolsz átveszel, amiről úgy gondolod, azt nem. A keresztényt viszont szabályok kötik és mások mondják meg, hogy mit kell nagyon sok mindenről gondolniuk. Aki ezt nem fogadja el, illetve nem tartja be (teljesen!) az ne jöjjön nekem, hogy ő keresztény. Ő csak divatkeresztény.

efi 2007.12.25. 21:15:51

egy értelmiségi
Tudatlanság boldogság. Ugye ?

movhu 2007.12.25. 21:18:01

"Az a jó a blogolásban hogy akárki leírhat akármekkora baromságot olyan dolgokról amikről fogalma sincs. Élmény olvasni ennyi botcsinálta történészt és teológust :)"

Ó, máris szívesen látok tőled egy hivatkozást a Bibliába, bármely karácsonyra, karácsonyfára és ehhez kapcsolódó dologra vonatkozóan...

Lukács Krisztián Zoltán 2007.12.25. 21:20:23

Szerintem a vallás, és mindegy hogy milyen vallásról van szó, akkor keletkezet amikor elég buta ember állt rendelkezésre, hogy gátlástalan emberek kihasználják őket. Könnyem kitalálni entitásokat, és félelemben tartani babonás buta embereket mint dolgozni, és emberként élni.

www.zeitgeistmovie.com · http://www.zeitgeistmovie.com/ 2007.12.25. 21:36:22

Ezt nézd meg!


Ha elég bátor vagy ahhoz, hogy megtudd és szembenézz vele, mi történt az utóbbi pár ezer évben, és mi történik ezen a bolygón jelenleg valójában ...

Ha képes vagy előítéletek nélkül végignézni ezt a három részes filmet és KINYITNI szemeid, majd a saját döntésedet meghozni a témában ...

Ha érdekel a saját és gyermekeid jelene és jövője.

KÉRLEK, szánj rá időt!

Íme a linkek, ahol magyar aláírással is láthatod a filmet (illetve későbbi referenciának a "Gondolatébresztő" menüpontba is felraktam).

Nem mondom, hogy jó kedved lesz tőle, de legalább megkapod az információt, és a lehetőséget, hogy dönts a teendőidről.

NEM gagyi összeesküvés-elméletről van szó, hanem szemfelnyitásról.

A film hivatalos weboldala:

www.zeitgeistmovie.com/

------------------------------------------

1. rész (37 perc, magyar aláírás)

video.google.com/videoplay?docid=-6186589598330713558

2. rész (34 perc, magyar aláírás)

video.google.com/videoplay?docid=-8991317191173231517

3. rész (47 perc, magyar aláírás)

video.google.com/videoplay?docid=6132500997336473908

Nite 2007.12.25. 21:40:42

"Ó, máris szívesen látok tőled egy hivatkozást a Bibliába, bármely karácsonyra, karácsonyfára és ehhez kapcsolódó dologra vonatkozóan..."
Belátom, ilyennel nem tudok szolgálni. Nem mintha olvastam volna az egészet :)
Éppen ezért nem mondtam azt hogy nincs igazad, szimplán csak kíváncsi lennék általánosságban ki mennyi időt fektetett abba hogy utánajárjon annak amiről ír - nem is elsősorban Te, hanem kedvenc megmondóm a Tóta, és a t. kommentelők. Illetve abbéli aggályomat fejeztem ki hogy véleményem szerint nem sokat.

trüffel 2007.12.25. 22:18:38

Karácsonykor a Karácsonyt és a kerezténységet fikázni, gyalázni, provokálni, ez ősi neoliberális szokás.
Nekik mident szabad. Ők egy csodálatos, bölcs, tévedhetetlen fajta, kritizálhatatlan és bár nagyobbrészt rondák, de azért persze a legszebbek.
Régen állítólag csúnya bácsik bántották őket, ezért tehát most nem szabad még csúnyán nézni sem rájuk. Őket kötelező szeretni. Ha valaki nem szereti őket az bűncselekmény!
Ők Jézust fattyúnak nevezhetik még Karácsonykor is. Ha valaki viszont az ő mások számára értelmetlen, törzsi babonáikat nem tiszteli az anti.
Fröcsögjenek csak. A mi türelmünk is véges, és egyszer megint rá fognak b*szni nagyon. Ők karják.

dzsordzs 2007.12.25. 22:23:35

Üdvözlet!
csak a rend kedvéért: a világon Gerhard J. Bellinger: Nagy valláskalauz című - Akadémiai Kiadó, Budapest, 1990 - könyve alapján 1 548 592 000 keresztény él (vagy élt valószínűleg a könyv írásakor, 1986-ban, illetve a kiadásakor, 1990-ben), mellesleg csatlakozom ahhoz, aki azt mondta ennyi ember - akkor legyen 1,5 milliárd - érzéseit kicsit merész dolog megkérdőjelezni, illetve semmibe venni.
még egy dolog: persze nem tudjuk biztosan, hogy Jézus élt-e, vagy nem - azért elég sok forrás bizonyítja, például a Korán többszáz évvel később, stb. /az említett, és eléggé sárbatiport Biblián kívül is; megint csak magánvélemény, akinek nem tetszik, ne olvassa, egyszerű ez, én pl. Győzike izgalmas kalandjait nem követem figyelemmel :)/, nem tudjuk, ha élt, pontosan hogyan élte az életét, ami talán fontosabb, az az, hogy 2 ezer éve (körülbelül...) él a keresztény vallás, mint láttuk emberek miliói követik, és bármennyire is fáj egyeseknek a keresztény egyház vezetőjére, a pápára igenis figyel a világ, a véleménye igenis számít az egész világon, vallási, politikai körülményektől függetlenül, és ha esetleg valaki belehallgatott beszédébe, a Földet, az emberiséget érintő fontos kérdésekben fogalmazta meg gondolatait - környezetszennyezés, háborúk, vallási, etnikai konfliktusok, satöbbi.
A Karácsonyról meg annyit, hogy aki nem keresztény, és/vagy nem tetszik Neki a karácsony, mint ünnep, nem ünnepel, azért szerintem is az évek során túlmutatott a vallási jellegén, és ha elcsépeltnek is tűnik, de valóban a szeretet és a család ünnepévé tehető, ha úgy akarjuk. Arról meg tényleg nem Jézus, vagy a keresztények tehetnek, hogy a vásárlási láz jellemzi manapság Karácsony környékét, sajna.
Minden jót Mindenkinek, boldog december végi napokat, és Boldog Új Évet - remélem ezzel nincs senkinek baja ... :D

Nite 2007.12.25. 22:32:54

"NEM gagyi összeesküvés-elméletről van szó, hanem szemfelnyitásról."
Király a film, szerintem szépen fel van építve - majd még nézem tovább is, van olyan szórakoztató mint blogokat olvasni :) Így első látásra nagyon hasonlít arra a témára amikor a sumér-magyar rokonságot bizonygatják a fórumokon: 30% igazság, 30% csúsztatás, 30% igaz dolgok között nem létező összefüggés, és a maradék ebben a formában nem igaz.
Ez egy nemgagyi összeesküvés elmélet - szvsz

Sáfrány 2007.12.25. 23:14:02

Egyébként szarvasbombának van igaza - addig jár a korsó a kútra amíg pofánbasszák féltéglával. Vagy cicakaviccsal.

movhu 2007.12.26. 09:58:15

A témát itt lezártnak tekinthetem úgy látom. Én csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy azért mosódik egybe ma a két ünnep, mert valaha egybemosták, és mai ünneplésnek a valódi eredete valahol máshol keresendő.
Ezt talán sikerült is a néhány ezer látogató közül sokakaknak megérteni.

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2007.12.26. 12:26:06

epikurosz (et al), még jó hogy kibannollak. és nem csak azért, mert a zsidózás nálam nem nyerő, hanem mert összesen ennyi eszed van: ha nem tetszik, amit írtam - nyilván fel se fogtad, mint a fenti post szerzője se -, akkor biztos zsidó vagyok. (mellesleg tévedsz, de nem lényeges.) nos, retardáltakra nincs szükségem, nem tesznek hozzá semmihez semmit. azoknak raus.

Oregon (TM) 2007.12.26. 16:31:23

TWA: engem is mar bannoltal parszor, foleg amikor nincs kedvem vitatkizni veled es csak ennyit irok: "TWA, Te szar" bocs, de eza velemenyem rolad.

movhu 2007.12.26. 17:36:04

Én teljesen felfogtam Tóta W. eredeti írásodat, én csupán annyit tettem itt zárójelben oda, hogy maga a Biblia nem beszél a karácsonyról, tehát aki karácsonyozik, az nem azt követi.

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2007.12.26. 18:49:34

movhu, ez a gond: "Tóta W. Mitrász kultuszt bíráló cikkét."

eszembe se volt "bírálni" a mitraizmust, se a kereszténységet, megállapítottam az összefüggést, ennyi.

oregon, szarozásért nem bannolok senkit, fenyegetőzésért meg zsidózásért újaknak örökban, neked csak 1 hét, mert már megszerettelek.

Doris 2007.12.26. 20:28:21

Most ez teljesen jól jött ki, hogy pont Tóta után következek, mert semmiféle bírálatot nem érzek abban, amit leírt ő. Pedig elolvastam legalább 3- szor az ominózust.
Amit viszont Te írtál, csak egyike a Bibliával kapcsolatos sumákolásoknak. Tudjuk, hogy számos átírás, kihagyás, elferdítés van benne az éppen aktuális hatalmak érdekei szerint.
Tótának pedig az utolsó bekezdése kimondottam naggyon jó. Ezen már gyerekkorom óta gondolkodtam. Ezen a megváltósdin. Igenis, a Megváltás mindenkinek a sajátja. Jézus példát mutat erre...vagy Mitrász...vagy (majdnem) mindegy ki.
De ha bárki leragad ott, hogy a hős elintézte helyette a dolgot, aztán elrohan a Plazma tévét megvenni, és betolni a fa alá....akkor szegény Jézus hiába küszködött, sok mit nem tanult belőle a "nép".
Bár ez utóbbi megállapítást nap nap után megállapíthatja ő, ha a szemét kissé lefelé fordítja.

Doris 2007.12.26. 20:37:43

Már megint én.
Elnézést...nem a téli napforduló ünnepe - egyébként, és eredetileg- a karácsony?
Márminthogy a sötétből indulunk a fény felé?
Merthogy ettől kezdve rövidülnek az éjszakák,
Vagy már ne keverjek jobban bele az amúgy is felfegyverkezett vitába?
De télleg olyan kavarások vannak a Biblia körül, hogy nehéz követni...
Amúgy meg juszt se bírált semmit a Tóta, csak írt erről az egészről. Kár ez a fikázás.
Nem is értem.

movhu 2007.12.26. 21:03:54

Ok Árpi, köztünk ettől nincs harag :)
Elismerem, kicsit pongyola volt az általad idézett megfogalmazás, ez jött ki belőlem.

plexus 2007.12.26. 22:08:22

"Plexusnak fogok levelet küldeni erről..."
ez igazán kedves tőled. köszönöm és várom.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.12.27. 10:39:16

Ha igazán meg akarsz botránkozni, akkor olvasd az én gondolataimat. Tóta W. is nagyrészt azokat a dolgoket viszi az írásaiba, amit én már 6-7 évvel ezelőtt feldolgoztam fórumtémában és 2-3 éve cikkekben is.

Vallástudomány
Mithrász -Nagyrészt róla koppintották Jézus sztoriját

Tehát a Mithrasz mítosz az nem tűnt el, mint vallás, csak lekoppintották és ma úgy hívják, hogy kereszténység.

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=1852

Vallástudomány
Ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy

Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta: Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy.

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=9898

Üdv:IGe

abandi 2007.12.27. 16:34:56

Jézus származásáról vannak egyéb elméletek is:
dr. Badinyi Jós Ferenc: Jézus Király, a Pártus herceg
Itt található:www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.302

Sunmachine 2008.01.02. 12:23:42

Ha hitről beszélünk akkor nem kell bizonyíték. Ha van bizonyíték akkor már nem hit kérdése. Hogy valaki hisz-e istenben azt mindenki döntse el, de utálom ha valaki azt hiszi, hogy aki hivő az sötét, aki meg nem, az okos.

Szerintem ez a Mirtász dolog egy nagy humbug. Nyilván aki akarja, higgye ezt, de a biblia újszövetségi részét is megírták az első században, 200 évvel később nem is tudott volna változtatni egy ember, de még papok csoportja sem, mert ez az akkor egyház szakadását jelentette volna.
Hamisítvány lehet minden írás, ami 274 előttről származik. Még az időközben gnosztikus írásokban is így van, amit az ősegyház indexre tett. Persze, azok is tévedhetnek.

De ez mind nem számit. Valakinek lehet ez az álláspontja. Lehet, hogy neki nincs isten. Ő lesz szegényebb és magányosabb.
Ám az kikérem magamnak, és szerintem nem csak a magam nevében beszélek, hogy valaki ostobának tartson, mert én hiszek istenben. Pláne karácsonykor.

PS: Aki nem hisz istenben, és így a fiában, és itt mondta a frankót, vajon állított fát? És ha igen akkor minek?

Sunmachine 2008.01.02. 13:56:34

Nyilván nem volt fenyőfa sem a bibliában, tehát azt meg a kelta Burburikon hívőktől nyúlta le a gonosz kereszténység.
Meg bármi, csak rugdossuk a mások érzéseit. Nem számit. És persze az én qva anyámat!

movhu 2008.01.02. 14:03:22

Azt hiszem félreértettél. Pont azt hangsúlyoztam, hogy lehet, hogy igaza van Tóta W-nek Mitrásszal, de ettől még a Biblia lehet igaz, és lehet valakinek igazi és élő hite. És miközben egyeseknek a hit az, amit a Biblia leír, azaz a nem látható dolgok nyilvánvaló bizonyítása, másoknak meg valami baromság. Én tisztelem az emberek hitét, csak nem szeretem, amikor valami félreértés miatt minden hívő ember maradi paraszt lesz.

Sunmachine 2008.01.03. 10:47:08

Pont erről beszélek, és a reagálásom nem a postnak, hanem a kommenteknek szól.

movhu 2008.01.03. 11:23:56

Megnyugodtam. Már azt hittem örök harag lesz köztünk :)

Liberté 2008.01.10. 15:25:12

Hej AntiKrisztián, de nagyon egyetértek veled!

movhu 2009.04.13. 18:01:25

@Ferenc Testvér: Az, hogy valakinek sok oldalon sikerül ideológiát állítani egy pogány ünnep keresztényként való ünneplése mögé, még nem hitelesíti a mondanivalóját.
Aki Krisztus életéről, haláláról meg akar emlékezni, tegye azt úgy, hogy ne kapcsolja régi pogány ünnepekez. Egyébiránt mindenki úgy él, ahogy akar, hiszen mindenkinek saját magának kell elszámolnia a teremtője felé...ott majd lehet magyarázni, hogy "de hát az nem is az, hanem amaz volt"
süti beállítások módosítása