A cigányozás után

2009.02.10. 10:30

Az elmúlt napokban rendesen elszabadultak az indulatok, tegyük hozzá, hogy nem véletlenül. Hirtelen megborult a rend, és sorban jöttek azok az események, amelyeknél jobb sorozatot előre sem lehetett volna bevetni, már akkor, ha a cél a cigányság elleni uszítás lett volna. A rendőrkapitány áthelyezése, rablások, rendőrök lincselésére tett kísérlet, olyan dolgok, melyek megalapozták a nagy bomba robbanását. Sajnos előkerült a kés, és nem csak vért folyt, de valaki életét is vesztette. Ekkor megindulhatott a nagy folyam, most hirtelen úgy lehetett cigányozni, hogy az ellen a kutya sem fogja felemelni a szót.
Most gondolkodás nélkül megírhatta tetszőlegesen a feltört indulatoknak megfelelő véleményét bárki, azt beszélt a saját riportműsorában, amit akart, és még a kereskedelmi tévét sem rótták meg, hogy vasárnap estére amolyan „milyen a cigánybűnözés Magyarországon” összeállítást adott le. Nem, az úgynevezett „libsi” oldalról teljes volt a csend, mintha érezték volna, hogy itt most nem illik megszólalni. Inkább cigányozzon is mindenki bátran, inkább itt engedjék ki az indulatot, mintsem meginduljon néhány szélsőséges, és önmaga vegyen elégtételt. Így az utóbbi napokban jöttek is a kommentek, pörögtek a fórumok, és valljuk be őszintén, hogy sajnos nem minden valóságtartalom nélkül. Az eseteket és tapasztalatokat olvasva azt mondhatjuk, hogy jogos a felháborodás. A kérdés ezután viszont talán sokakban felmerült: mi történjen ezután. Nyilván valami olyan megoldás kellene, ami végre a sutba dobja az eddigi mindent eltűrő rendszert, de mégis az emberi jogokkal kompatibilis Ráadásul ott kellene megfogni a dolgot, ahol a vége van, és ehhez sokkal mélyebbre kellene nyúlni, mintsem a felszínt kapargatva cigányozni, aztán tenni tovább a dolgunkat, mintha mi sem történt volna. Inkább el kell ismerni valamit, ami igen szomorú országunkra nézve.
El kell ismerni, hogy a mostani helyzetet mi teremtettük. Nem, nem konkrétan én vagy az olvasó, hanem az ország, méghozzá azzal a politikával, amit már nagyon régen folyatatunk. Ha az elmúlt 20 év kormányainak az volt a célja, hogy a lakosságot teljes mértékben a cigányság ellen hangolja, akkor máris kiosztanánk az érdemrendet mindenkinek, mert tökéletes munkát végeztek. Egy olyan országban élünk, ahol van egy pillanat, amikor az emberek nem bíznak a jogállamban, és valami mást várnak. Általánosan ott belül vagy akár nyilvánosan azt gondolják az emberek, hogy jobb volna, ha tényleg jönne valami szerb különítmény, és önhatalmúlag rendet és igazságot szolgáltatna. Azért gondolják, mert azt tapasztalták, hogy itthon nem történik semmi, a rendőrség mintha tehetetlen volna.
Gondolják mindezt jogosan. Miközben arról hallunk, hogy milyen új sebességmérő arzenált akarnak milliárdokért beszerezni, hirtelen felmegy bennünk a pumpa. Tudjuk, hogy ez marha egyszerű. Kiszórunk ezer kamerát az útra, és dől a lé, mert a vasúti átjárón 60-al átszáguldó autósnak megy a csekk, tökmindegy ki vezette az autót. Ez olyan egyszerű, nem kell hozzá tökös legénynek lenni. Közben az senkit nem érdekel, hogy az ország már rég felosztódott alvilági csoportok között. Mindenki, de mindenki tudta a környéken- beleértve a rendőrséget is -,hogy a most képbe került gyilkosok alvilági tevékenységekből élnek. De hozzájuk bonyolult odamenni. Sokkal egyszerűbb János bácsit megállítani, és nyomni neki egy 10.000 forintos csekket, mert nem kötötte be a biztonsági övet. Ő feltehetően nem húz elő egy stukkert, és durrantja le a rendőrt. De nem csak a mostani bűnöző bandák kilétével van tisztában a hatóság. A legtöbb településen pontosan lehet tudni, hogy kik követik el a bűncselekményeket, kik melyik bandához tartoznak, hogy éppen lopott cucc van a kocsiban. De ehhez határozott fellépés kellene, ami nyilván nehezebb, mint azon agyalni, hogy miből lehet azonnali bevételt képezni. Ám ez csak egyik fele dolognak. Mert nem minden cigány bűnöző gazdag maffiózó.
Egy másik réteget is kinevelt a pénzért szavazatot vásárló kormánysorozat. Ez a megélhetési segélyes-családi pótlékos-gyerekgyáros. Ő az, aki él a rendszer adta lehetőséggel, és barom lenne elmenni dolgozni, ha többszörösét megkapja azért, hogy 10-kor kel, és este legyártja a legújabb gyereket. Az egy másik kérdés, hogy ezzel együtt nem tanulta meg azt, hogy a pénzt valahogy be is kellene osztani, és nem az első nap elkocsmázni és a maradékot betolni a játékgépbe. Ő sajnos nem tudja ezt felmérni, és pillanatok alatt elveri az összes kapott pénzt. És tény, hogy itt van egy pillanat, amikor a gyereknek enni kellene adni, az áramot jönnek kikötni, az uzsorás torokvágással fenyeget, hát mit tud jobbat tenni, elmegy lopni. Aztán annyira megszokja a lopást, hogy napi rutinná válik. Ezért már segélyosztás napján is elmegy uborkát lopni. Életmóddá válik az egész, a gyerek ezt látja, immáron egy felnőtt nemzedéktől. Az, aki meg dolgozik, nem vesz észre mást azon kívül, hogy néha meglopják, hogy megint az arcába röhögnek. Ő a hülye, hogy nem ugyanezt az életmódot követi. Ezzel az egésszel egy baj van, méghozzá ami most látszik: nő a feszültség.
Közben valójában ezen kívül semmi nem történik. Nem igyekszik senki azon, hogy kezdjen valamit azokkal, akik a kisgyerekeiket küldik lopni, mert ők még nem büntethetőek. A rendőr szépen elsétál azok mellett az úton, akikről jól tudja, hogy éppen szokásos esti alvilági körútjukra mennek. Miért is ne tenné, nem azért küldték, mára más feladata van. Részeg és kivilágítatlan bicikliseket kell fogni. A tanárokat sorra verhetik az iskolában, akkor sem fog keletkezni olyan törvény, ami a védelmükre kelne. Miközben focimeccsen elkapott huligánokat gyorsított eljárásban másnap elítélnek, egy lincseléses gyilkosságban évek múlva is csak tárgyalgatunk. Közben a „cigányok” lassan nem csak született cigányok, hanem mások is lesznek. Mert nem teszünk semmit azért, hogy a társadalomban ne alakulhasson ki egy réteg. Sőt, teszünk érte, hogy fejlődjön és megmaradjon. Ezen kellene elgondolkozni, és most, a sok cigányozás után felvenni egy jó irányt. Egyáltalán tenni valamit.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr9934170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2009.02.10. 10:56:48

"sutba dobja az eddigi mindent eltűrő rendszert, de mégis az emberi jogokkal kompatibilis"

létezhet ilyen? szerintem nem, legalábbis én nem tudom jelen körülmények között elképzelni.

az a baj, hogy még csak elképzelni sem kell, csak körülnézni: a "legbékésebb" módon szlovákia járt el, de még ott is voltak lázadások. pont mi úsznánk meg, amikor sokkal, de sokkal nagyobb sz.rban vagyunk?!

movhu 2009.02.10. 11:02:09

Létezhet. Ahogyan szlovákia sem lépte túl ezeket a korlátokat, és senki nem tudta jogilag megtámadni őket. Egy országnak hatalommal fellépni az erőszak ellen nem jogellenes, hanem a kötelessége.
Hogy itt már nehezebb lesz, az kétségtelen, de messze van a lehetetlentől.

bertrane (törölt) 2009.02.10. 12:07:32

Rossz a poszt címe. Ha ugyanis a jelenlegi rendszer nem változik, akkor a következő kéne hogy legyen:

A cigányozás végén, és a zavargások elején.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.02.10. 13:58:14

Az a baj, hogy ez a post kb. annyit er, mint a falra hanyt borso.

igaz, meg igen, igy van... de a hatasa..
:((((

movhu 2009.02.10. 14:08:56

@Dinin: Inkánn azt akartam kiemelni, hogy kevés az, hogy beszórjuk az összes médiába, hogy mocskosgyilkostolvajcigányok. Ennél többre van szükség, de legalábbis nem erre.

sebien 2009.02.10. 14:31:56

"Közben a „cigányok” lassan nem csak született cigányok, hanem mások is lesznek."
Natural Born Killers-re gondolsz-e?

movhu 2009.02.10. 14:51:09

@sebien: Nem, kicsit félreérthető. Cigány életmódot a fentiek miatt felbuzdulva nem csak a született cigányok fognak folyatatni, hanem fehér polgártársaink is. Illetve nem fognak, mert már vannak ilyen rétegek ma is.

ToMorgan 2009.02.10. 15:29:53

OK, teljesen egyetértek a szerzővel.
De mit lehet ilyenkor tenni, hogy javuljon a helyzet???

ToMorgan 2009.02.10. 15:35:53

@movhu: Szerintem a legtöbben nem is azokat az emberekre gondolunk amikor cigányokról van szó, akiknek barnább a bőre, hanem azokra akik a szóban forgó életmódot élik. (legyenek akár szőkék)

sebien 2009.02.10. 16:02:57

@movhu: szövegkörnyezetből egyértelmű, hogy mire gondoltál, csak gondoltam egy kis szójáték szerűséget is belecsempésztél a szövegbe. De akkor olyat láttam oda, ami nincs is ott. Erre mondják, hogy rossz az, aki rosszra gondol... :)

Lunchtime 2009.02.10. 17:12:30

ez a poszt semmiről nem szólt, csak egy újabb lajstrom volt. (tudom, ki kell magunkat panaszkodni)

- amennyiben egy rendőrnek tudomása van egy bűnesetről, de nem jár el (mert pl. fél) bűnrészessé válik - rendőrnek alkalmatlan, el kell ítélni.

-más kérdés, hogy a rendőrök nincsenek sem erkölcsileg, sem anyagilag megbecsülve - mellesleg sokszor meg sem érdemlik, mert korruptak és erkölcstelenek. (tisztelet a kivételnek)

- a közlekedési kihágások büntetése fontos, mert talán biztonságosabb közlekedést eredményez - és nem kell esetleg két évre lecsukni a kedves polgártársat gázolásért.

- jani bácsi kösse be az övét és ne menjen át a vasútin 60al - akkor nem lesz bírság (talán - a korrupt rendőrök esetleg keresnek más csomót a kákán)

- roma ügyben nem csak a "politikának" kell változni, nem csak a romáknak, hanem neked és nekem is -(ez legalább olyan nehéz) - ameddig nem akarunk változtatni, marad a kesergés és közben tovább romlik a helyzet

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2009.02.10. 17:42:12

Lunch: javaslom olvasd el a rendőrségről ezen a blog-on korábban írt post-ot...

sebien 2009.02.10. 17:42:40

@Lunchtime: "roma ügyben nem csak a "politikának" kell változni, nem csak a romáknak, hanem neked és nekem is"
Ezt mégis hogy érted? Mert azt tudom, hogy amíg egy cigánynak velem kapcsolatban az lehet a legnagyobb félelme, hogy vajon csúnyán nézek-e rá, addig nekem már igenis jogos félelmem az, hogy vajon csak egy sima bökőt vesz elő, vagy mindjárt szamuráj karddal jön nekem, csak mert neki ahhoz van kedve, vagy mert csak simán unatkozik.

treborc 2009.02.10. 22:40:29

Az a baj, hogy a két napja megindult hangulat szépen lassan visszaereszt a tempójából szokás szerint. És megint nem történik semmi. A romák meg megint jót röhögnek rajtunk, és megint egy szinttel bátrabbak lesznek. Ugyanis ez egy hosszú folyamat ami itt történik, és mi magunk generáltuk. Változáshoz elképesztő mértékű változtatásokra van szükség. 1. Parlamentben most ülő bandát széjjel zavarni. 2. Rendőrséget átformálni 3. Bíróságot, bűntető törvényeket újbol értelmezni. nem sorolom, mert nincs kedvem már... Elegem van. Semmi nem működik ebben az országban.

codeine / B is for Battle (törölt) 2009.02.11. 10:51:33

- A változásra való szükséget fel kell ismerni
- A lehetséges megoldásokat elemezni kell, kiválasztani a megfelelőt
- A szükséges akciókra rá kell mutatni , sorba rendezni őket.(miután kiválasztottuk a megfelelő opciót, nem előtte mindenre!)
- El kell kezdeni a végrehajtásukat, prioritásuk szerint.
- El kell fogadni, hogy tartós eredmények 20-30 év múlva várhatók.

Talán az a baj, hogy ezt a listát mindenki a végéről kezdi, és belebukik. Csodálkozunk...?

piroe 2009.02.11. 11:50:40

Régen nem volt ilyen mint ma. Ha most odamegy a cigány a rendőrhöz, leköpi, kurvaanyázik, a rendőr nem tehet semmit, max igazoltatja.régen egy ilyenért megfogták és úgy megcipőzték, vagy megdobálták naranccsal, hogy legközelebb nem jutott volna eszébe a rendőrt baszogatni.mindent egy pár éve kurva szabályosan akarnak végrehajtani, csak a cigányok és a bűnözők szarnak a szabályokra, sőt, még ki is használják őket. Nem véletlen az sem, hogy másfél hónap alatt már szinte több a bankrablás, mint tavaly. Másrészt azért a fizetésért én sem kockáztatnám, hogy egy cigánybanda megszurkáljon, ráadásul egyre kevesebb a rendőr, már senki nem megy el annak.Nem is csodálkozok, hogy még mindig létezik a korrupció.

Nyomdász · http://www.ritternyomda.hu 2009.02.11. 16:16:36

Tudom, hogy most mit lépnek a honatyák!
1. Létrehoznak egy bizottságot, ahol a Fidesz-MSZP eltérő megállapításokat tesz.
2. Kikérik az Ombudsman véleményét
3. Társadalmi összefogásra szólítanak fel.
4. Több pénzt különítenek el a felzárkóztatási pályázatokra.
5. Kisebbségi vezetőkkel tárgyalnak.
----
Egyszerűen nem tudnak más megoldásban gondolkozni!!!
És ezek után, ott leszünk ahol most.

Marvinyo 2009.02.11. 17:52:40

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=159771

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=159771

ezeken is el kéne olvasni. Sajnos tökéletesen látja a helyzetet. De akinek nincs kedve végigolvasni: "...
Ezzel párhuzamosan a rendőrök kapjanak tűzparancsot, ha bármilyen támadás éri őket, miközben munkájukat végzik.[...]Aki ellop egy tyúkot, kapjon két évet. Ha másodszor is ellopja, kapjon tízet, mint visszaeső. New York-ból így lett a világ egyik legbiztonságosabb városa.

Akit pedig pusztán bőrszíne vagy származása miatt bántalmaznak, a bántalmazónak éppúgy nincs semmiféle kegyelem és felmentés. A zéró tolerancia visszafelé is érvényes!"

Ebben sokminden benne van...

Marvinyo 2009.02.11. 17:54:28

szerk:
elnézést. a második link: www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=159911

Noés ezeken helyet ezeket. Eredetileg mást akartam írni.

Leadfoot 2009.02.13. 13:49:04

@Marvinyo: valahogy hitelesebb lenne az egész, ha nem egy olyan lapban jelent volna meg, ahol rendszeres a cigányozás, zsidózás, stb.

New York-ot meg a béke és közbiztonság kánaánjának feltüntetni elég vicces.

De tény, hogy sok módszer nem maradt: kéne egy jó kis reform az igazságügyi rendszerben. De nem olyan reform, amiről a politikusok szónokolnak, hanem rendes.
Sajnos ott kezdődik, hogy irdatlan pénzből meg kéne erősíteni, át kéne alakítani a rendőrséget. Ez mondjuk azzal járna, hogy a személyi állomány viszonylag jelentős részét (leginkább a vezetőket) el kéne küldeni a búsba.

Aztán ezzel párhozamosan a bíróságok körmére kéne nézni. Mert a napnál is világosabb, hogy tele van minden szinten magukat kiskirályoknak képzelő, korrupt, részrehajló, inkompetens bírókkal. A magasabb beosztású tagjai a rendszernek ezen felül meg sokszor valamelyik politikai oldal/párt bólogatóemberei.
Azt meg, hogy milyen botrányosan működik az egész, hány év egy jogerős ítélet, stb., mindenki láthatja.

Ja, és kéne építeni még pár börtönt, mert ha megvalósulnának a fentiek (nem fognak), akkor megtelne egy pár, mire javulni kezdene a helyzet.

alibabaesanegyvenhattyu · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.09.30. 11:14:05

"pénzért szavazatot vásárló kormánysorozat" -nak nem érdekes egy új helyes irány megmutatása, sem pedig a társadalmi feszültségek csökkentése, mivel ezeket tudja meglovagolni. A szélsőséges érzelmekkel toboroznak maguknak támogatókat, szavazókat.
Mi lenne a megoldás?
süti beállítások módosítása