Életképtelenek vagyunk

2008.12.04. 10:30

Magyarországon furcsa nézőpontból szemléljük a dolgokat. Az autópályán ott világít a felirat, hogy jobbról előzni tilos, miközben azon morfondírozhatunk magunkban, hogy egyáltalán hogy fordulhat elő, hogy mi jobbról meg tudunk valakit előzni, aki betartja a párhuzamos közlekedés szabályait. Mindegy, a helyzet adott, ott előzni nem szabad. Ilyen módon például a Hungária körúton minden nap mindenki szabálytalanul közlekedik, ugyanis amikor egyáltalán lehet haladni, akkor a sebességek a sávokban rendre 50-60-70, csak éppen belülről kifelé haladva. De nem akarok nagyon belemenni a KRESZ elemzésébe, mert az egész gondolat a mostani gazdasági helyzetelemzésekből indult ki.
Megindultak a gazdasági megszorításokkal kapcsolatos riportok, és jól tudjuk, hogy például a Szegénység blog íróját korábban nagyon szerette volna az egyik kertévé becserkészni egy interjúra, hogy mesélje is el, hogyan és miként élnek. Ők ugyan akkor nem vállalták el, de megfelelő alanyok mindig is akadnak, akikkel együtt sajnálkozhatunk, hogy mennyire rossz az élet itt a Kárpát-medencében. Együtt sírhatunk a befizetetlen számlák felett, a mindennapi élelmiszervásárlások problematikáját is együtt élhetjük át a főhősökkel. Olyan ez, mint a KFT Siker, pénz, csillogás című száma, csak itt éppen nem azok a jelenetek futnak. Nem pucér nők s annyi más érdekes, nem lövök, rúgok és a pénzemet szórom, hanem kivételesen együtt nyomorgok. De e nyomorgás közepette mindig zavar támad az erőben, illetve a gondolataimban, amikor a részleteket vizsgálom.
Itt van például a család, aki szerette volna összevonni hiteleit, de mire összevonták – a nyilván deviza alapú hitelt – már nem 10, hanem 12,5 milliót kóstált az adósság. Ez igen nagy gond, el is ismerjük. Sírnánk is együtt, de akkor hirtelen átvillan az agyunkon az, hogy vajon hol van ez a 10 millió forint? Lakásban, autóban, nyaralásban, plazmatévében, házimoziban, bicikliben, vasalóban? Nem tudhatjuk, de ez nem kis összeg. És vissza is jutottunk a jobbról előzéshez. Megint ott kezdjük vizsgálni az eseményeket, amikor már valami turpisság van a dologban. Hiszen a 10 millió forint akármilyen és akárhányféle hitelformában volt, 20 évre kivetítve havonta 90 ezer forint fix kiadás. Ezért ezt bevállalni nyilván nem lehetetlen feladat, de erősen meggondolandó, hiszen ez sok helyen több, mint amennyit egy ember keres egy hónapban. Persze, lakni kell valahol, hitelt fizetni a legtöbb esetben jobb, mint albérletet, de azért a részletek szempontjából az sem mindegy, hogy mennyiért is veszünk lakást, amikor erre a lépésre szánjuk magunkat. Mert bizony erősen számít, hogy a kiszemelt otthon 10 vagy 20 millió forint, miközben a különbség lehet, hogy csak néhány kilométerben mérhető. Mit is akarok ezzel mondani? Mindig elsumákoljuk ilyen riportoknál a lényeget, vagyis a részleteket. Ja, hogy akkor már nem is volna annyira sarkított a kérdés?
Aztán nézzük tovább emlékeinkben a riportokat. Család, akinek pont rosszkor jött az elbocsájtás. Aztán megtudjuk, hogy ők is ezt-azt hitelből vettek a lakásba. És bizony figyelmes szemlélő látja, hogy a lakásban feltűnnek nem éppen olcsó berendezések. Ilyenkor mindig óhatatlanul átvillan az agyunkon, hogy miért is sírunk itt mi. Nem, félreértés ne essék, mindenki úgy gyűjtsön magának dolgokat otthonra, ahogy jól esik. Ez sokkal jobb, mint nyomtalanul elszórni a pénzt. De néha gondolni kellene a jövőre is, például arra, hogy mi történik majd akkor, ha néhány hónapig valaki kiesik a keresők közül. Mert a hiteleket akkor is fizetni kell tovább, a számlák akkor is jönnek. Mi lenne, ha a legújabb hűtő helyett szépen csak tartalékba raknánk a pénzt?
És a végén, amit leginkább nem értek. Vannak kisebb-nagyobb boltok, eltérő árakkal. A közelben van egy kisebb bolt, ennek megfelelően a hipermarketek árához képest jóval drágább. De egy kis apróságért be szoktam ide is ugrani, mert egyszerűen nem éri meg elmenni a nagyba, meg időben is több egy kicsit. És akkor látom, hogy teljesen átlagos emberek, akik lehetnének a fenti riport alanyai is, a tele kosár cuccot pakolják a szalagra. És nem is abban rejlik az érdekesség, hogy mit vesznek, hanem abban, hogy mennyiért. Jól ismerem az árakat, hirtelen fejszámolással is tudom, hogy az általuk itt kifizetett 25-30 ezer forint a néhány kilométerrel messzebb lévő boltban sok ezer forinttal is kevesebb lett volna. Hiába a válság, hiába lehetne spórolni, kényelmesebb ide beugrani – amúgy autóval – és aztán sírni, hogy milyen kevés a pénz. Mert ilyenek vagyunk mi.
Sem a múltban nem gondoltunk a jövőre, sem ma nem gondolkodunk igazán azon, hogy miként tudnánk mi személyesen kompenzálni személyes válságunkat. Könnyebb szidni a rendszert, a bankokat, a boltokat, a kereskedőket, a politikusokat. Bárkit, csak mi ne legyünk a felelősek. Nem vagyunk mi hibásak semmiért. Se azért, hogy hitelt vettünk fel, sem azért, hogy nem tartalékoltunk, és azért sem, hogy most sem takarékoskodunk. Gyurcsány a hibás, aztán ki tudja, hogy alakul még. Hamarosan nyomhatjuk talán az Orbán a hibás matricát, mert az idők változnak. Csak mi nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr11803046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.12.04. 11:08:45

Az emberek csak azt csinálják, mint amit fentről látnak. Szórják a pénzt, ami nincs is, és olyan életszínvonalon élnek, amit csak hitelekből tudnak megteremteni.
Konsturktív ellenzék nincs, a sárgák és vörösek harca most arról szól, hogy ki tud nagyobbat ígérni. Már megint.
Szólni kellene az embereknek, hogy baj van. De most megint mindenki vásárol karácsonyra, mert addig már senki nem akar gondolkozni.

AsgardV 2008.12.04. 12:22:09

A hitelek reklamozva voltak, igy a felelosseget a fogyasztokra kenni enyhen szolva is meredek. Ha Baltaarcu Apu es Anyu a hipermarketben azt hallottak, hogy "Nem kell aggodni, mar ingyen elviheto", meg "Felezo" hitelek, meg az egyeb nyalanksagok, akkor hogyan varhatnank el toluk hogy helyesen dontsenek? Nincs mindenkinek penzugyi vegzettsege, nem tudja helyben kiszamolni a riziko nagysagat. Azt csinalja, amit a TVben hall. Es most pont azok panaszkodnak ezert, akik ezt elertek.

Kenguru 2008.12.04. 14:31:07

Nagyon ra kene nevelni az embereket a penzukkel valo helyes gazdalkodasra, kulonben kurva nagy baj lesz.

A vilaghaboru elott volt erre iskolai tantargy. De ma a felnotteket is oktatani kene.
THM, kamat, torlesztoreszlet stb.

Johnny336 2008.12.05. 00:44:14

OFF:
Bocs,egy kis javítás.
Legjobb tudomásom szerint lakotton belül, párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten nem előzés van, hanem elhaladás. Tehát ott, ha jobbról mész el valaki mellett gyorsabban, az nem szabálytalan. A gyorsabb előrehaladás érdekében végzett sűrű sávváltások ("szlalomozás") viszont tiltottak.

ON:
Én a Provident reklámtól kapok agyérgörcsöt. Ajándékot legális uzsorástól kapott pénzből a gyereknek karácsonyra. Provident-nél vagy hülyék, vagy teljesen beleszarnak az emberek képébe. "Nesze paraszt, adunk egy kis alamizsnát, aztán jól rábaszol, mert visszafizeted a 4-5x-ét a felvett összegnek. De ne kajára költsed, hanem plazma tv-re, meg beszélős űrcowboyra, hogy a gyerek tudjon mivel játszani." Ahelyett, hogy vennének kifestőt, meg mesekönyvet, és próbálnák tanítani a kölköt még az iskola előtt az olvasásra.
Azt teszik, amit a tv-ben látnak? Én is láttam a TV-ben az új Alfa MiTo-t, 155 lovas turbós benzines motorral, hajtanám is szívesen, és rohadtul tetszik, de nem rohanok venni 10 év hitelre, 0% önerővel, mert tudom, hogy nem létszükséglet, és a törlesztőrészlet összegét másra is tudom költeni. Ne adj isten félrerakni, ha a "válság" idején megszorulnék, esetleg elveszteném az állásomat.
Az emberek is vastagon hibásak, mert hiába tolják bele az arcunkba ezt a szart, attól még józan paraszti ésszel ki lehetne következtetni, hogy nem szabad bevállalni olyat, amit nem biztos, hogy teljesítek. Ennyit keresünk anyussal ketten, ennyi a lakáshitel, ennyi a rezsi. Kb. ennyi a kaja egy hónapban. Marad x pénzünk. Bevállaljak x*0,9 törlesztőrészletes hitelt?
Ehhez nem kell közgáz diploma...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.05. 08:46:58

Johnny: valóban nem közgáz diploma kellene ehhez, hanem józan ész. De az sincs. Sikeresen működik az oktatási rendszer züllesztése, szinte el lehet végezni az általános iskolát úgy, hogy nem tud olvasni a gyerek, se számolni.
Provident: én azt a felvezető mondatot szeretem legjobban, hogy "Apu, most olcsó a számítógép!" Szerintem felülmúlhatatlan.

Amúgy iskolában oktatnám én is a családi gazdálkodást, más közhasznú dolgokkal együtt.

Goljadkin 2008.12.05. 11:37:10

OFF

Lakott tarületen belül párhuzamos közlekedésben nincs jobbra tartási kötelezettség és biza elhaladás van, nem előzés.

ON

Ha már oktatás. A Provident alapvetően rövid lejáratú hiteleket ad, a THM viszont egy évre kell megadni. Nem mintha védeni akarnám őket, csak látszik ismeretlen a THM jelentése. Javaslom számold ki a THM-et pl olyan esetre, amikor 50eFt kölcsönre 2 hónap alatt 60eFT-t kell visszafizetni...

shitgun 2008.12.05. 11:43:21

De nagyon igaza van movhunak. Ezen már én is morfondíroztam sokat, hogy megy a sírás nonstop, de azér a legócskább lakótelep parkolója is tömve van Thaliakkal, Golfokkal. Mer' kell, mer' ha szomszéd megteheti, akkor én is, még ha zsíros kenyeret zabálunk fél hónapban, akkor is. A minap volt egy riport egy családdal valamelyik műsorban, ahol három gyerek volt, tehetséges sportolók, de anyuka egyedül neveli őket, és lehet, hogy abba kell hagyni a sportot, mert nincs rá pénz. A nagy szomorkodás közepette mit látok a háttérben? Egy kb 82 centis lcd tévét! Hát, itt kábé véget is ért a nagy együttérzés részemről. A legnagyobb konzumidióták vagyunk a kontinensen, belénk nevelték az átkosban, hogy csakis az anyagi javak jelentenek társadalmi pozíciót, és hiába a majd húszéves fejlett demokrácia, ez még kőkeményen benne van a fejekben.
süti beállítások módosítása