Az egészség pénzkérdés

2008.11.20. 10:00

Újabb hír került tegnap napvilágra az Index hasábjain keresztül. Az állami „csúcskórházban”, az Állami Egészségügyi Központ szülészetén pénzt kértek a vajúdó nőktől az epidurális érzéstelenítésért. Az ügyészség idézését a tanúskodásra már át is vették a kismamák, akik ebben az intézményben adtak életet az újszülöttnek. Az internetes fórumból az derül ki, hogy az eseteknek valamikor nyáron vége szakadt, talán valaki forrónak érezte a talajt. Azt sem lehet tudni, hogy az orvosok mekkora részét érinti a dolog, hiszen az is lehetséges, hogy csak egy bizonyos körben volt az eljárás elterjedt. Ezt, és az ügy további részleteit majd az ügyészség fogja eldönteni.
Most meg is lepődhetnénk, hogy „juj, ilyen van Magyarországon?”. Mindenki tudja, aki kórház közelében járt, hogy van, mégpedig nem csak ilyen, de ennek durvább formái is. Néhány éve pont a szüléssel kapcsolatban robbant ki hálapénzbotrány, ahol a szokásos hozzáállás szerint mindenki tagadta azt, hogy ilyen létezik. Az internetes oldalt többször eltávolították különböző helyekről, ahol nevekkel és esetekkel lehetett arról olvasni, hogy melyik kórházban mekkora hálapénz jár az esetek után az orvosnak. Illetve itt szükséges pontosítanunk, ez nem „hála”-pénz. Ugyanis a kórházban arról van szó, hogy az orvos jó előre rögzíti a kismamával vagy a beteggel, hogy mennyit illik neki adni az esemény után. Ettől kezdve a betegnek ő lesz az orvosa. Éppen ezért teljesen megszokott kérdés, hogy „Ki az orvosa?”. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy ki az orvos, akivel mi előre megkötöttük az üzletet a zökkenőmentes kórházi tartózkodás érdekén. Ettől kezdve senki nem kérdez semmit, minden megy a maga útján, és egy komolyabb baj esetén is számíthatunk rá, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legjobb kezelést kapjuk. Ez nem túl szép dolog mondhatnánk, és valóban rossz, hogy az emberek a pénzük alapján meg vannak különböztetve. De mi áll a dolgok hátterében?
Az ok egy egyszerű szóra vezethető vissza: fizetés. Magyarországon egy kezdő orvos fizetése nagyjából a hipermarketben dolgozó raktáros bérével mérhető össze. Ez az összeg később sem változik jelentősen, és a felsőfokú végzettségűek között – a mai bérrendszer szerint – az egyik legkevésbé megfizetett sávban fog maradni. Ilyenkor nem nagy csoda, ha az orvos különböző módon szeretné ezt kiegészíteni. Ez lehet plusz ügyelet, máshol vállalt másodállás, de egy idő után a hálapénz. Mára pedig sajnos az előre kialkudott hálapénz, amely rendszerben az egész kórház társadalma benne van. Tudjuk, hogy ez rossz, és ez nem működhetne így. De azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezt a rendszert semmilyen mesterséges tiltás nem fogja megszüntetni. Egyelőre álmodozva hallgatjuk a nyugati beszámolókat, ahol a kórházban a tényleges hálapénzt sem szokás elfogadni. De ehhez az álomhoz elfelejtjük hozzágondolni azt, hogy az ottani orvos mennyit is visz haza hivatalosan, fizetésként. Tudjuk, el lehet oda menni, és sajnos teszik is ezt egyre többen. Így veszítünk napról napra jelentős olyan szakemberállományt, akik képzettsége igen magas színvonalú.
Hol lehet a megoldás? Megtilthatjuk, szigoríthatunk, de ezt kizárólag a megfelelő juttatási rendszer fogja oldani. Tudjuk, hogy ez pénzkérdés, de a pénz talán most is ott van a rendszerben, csak éppen annak áramlását kellene megfelelő helyekre terelni. Amennyiben pedig mégis a pénz hiányzik, akkor ott a következő feladat. Tovább kell keresni a rendszerben azokat, akik csak haszonélvezői, és nem befizetői. Továbbá az sem lenne hátrányos, ha az emberek érdekeltté lennének téve a tisztességes befizetésben. Sok rendbetennivaló volna, de az biztos, hogy évek óta erőtlen eszközökkel küzdünk az ellen, hogy a befizetéseink ellenére a kórházi látogatáskor ne kelljen megnyitni még egy kicsit a pénztárcát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr11779042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandee 2008.11.20. 13:56:18

Agyalapi 2008.11.20. 13:40:24

Csak azt felejted el, hogy ha a kukás pénzt kérne, akkor eszedbe nem jutna neki jattot adni, mert a munkáltatója seggbe rúgná és simán találna a helyére 10 másikat holnaptól. Ráadásul a kukás tőlünk nyugatra, a fizetését tekintve ugyanúgy nem tartozik az elit közé.
Egy orvost viszont nem rúghatsz seggbe, pláne nem többet, mert nem könnyen találnál a helyükre másikat, pláne nem akkor, ha annak már nagy tapasztalata van.
Ehhez jön hozzá, hogy más országokban az orvosok arányaiban sokkal jobban keresnek, sok országban a legjobb fizetésekkel rendelkeznek. Nálunk meg még a középosztályét sem éri el. (messze nem)

Szajesz 2008.11.20. 13:57:55

Alacsony az orvosok fizetése? Nem kötelező orvosnak lenni és ennyi. Ha elégedetlen akkor lépjen tovább, ha meg nem tud akkor pofa be.

Kenguru 2008.11.20. 13:58:49

"Miből gondolod akkor, hogy akkor a te diplomád viszont igen? Megint egy értelmetlen dolog."

Mellelottel.
Nem vagyok orvos, es diplomam sincs.
Viszont ritka, es nehez szakmam van, amiben nemzetkozileg jol eladhato szellemi exportcikket allitok elo, es ezert jol megfizetnek.

"de te meg soha nem tudhatod, hogy az összehasonlító nyelvész munkája milyen hatással lehet a világra,"
Nem, tenyleg nem.
Viszont azt tudom, hogy hajlanod vagyok fizetni a csaladom szinvoalas ellatasaert, mert az o egeszseguk nekem mindennel tobbet er.
Csak szeretnem ez legalisan tenni.

Nem mondom hogy a halapenz jo, dehehogy jo.
A rendszer alapos reforma szorul.
De senki se varhatja hogy az orvosok egy teszkopenzztaros fizeteseert gurizzenek.

A velem egykoru orvos ismeroseim mar reg kulfoldon elnek.
Ebbol tragedia lesz.

Roltii 2008.11.20. 13:59:28

javítsatok ki ha tévedek:
hálapénz nélkül is megkapom az ellátást, csak max nem a szimpatikus doktortól és nem kezelnek úgy ahogy kéne.
ha fizetek, akkor tkp plussz szolgáltatást kapok. Hiszen szülésnél sincs sehol se leírva, hogy mindig ugyanaz az orvos fog kezelni. Akárhogy is nézzük, szerintem plussz szolgáltatást kapok.
Az az orvos, aki hálapénz nélkül félrekezel, az megteszi hálapénzzel. Nem mellesleg le kell sittelni, mert nem hogy orvosnak nem való, hanem embernek sem.

komment 2008.11.20. 13:59:38

cett:

És mennyit keresel most? Mennyit fogsz keresni 10 év múlva várhatóan? Na ez a nem mindegy.

kobalt:

Egy orvos képzése kb. 15 millió (ennyiről tudok mint SOTE költségtérítéses képzés). Egy km autópályán minimum 500 millió forintot húznak le az államról. Ez 33 db orvos. Egy kilométer. Ezért érdekes senki nem ágál.

Pedrito 2008.11.20. 14:00:53

"Összefoglalva: kommentnek igaza van, kell nekik plussz pénz, vitathatatlan, és a többieknek is igaza van, mert miért fizetünk ennyiszer egy dologért."

Komment,

Nem ,nem ertem meg. A fizetes nagysaga es ahogy viselkedsz nem függhet össze : az uriember kis fizetessel is az, a tolvaj milliomoskent is sikkaszt es lop.
Alapvetö közgazdasagi összefügges hogy a kereslet es akinalat altalaban talalkozik, ha X fizuert nem eri meg valainek a munkat elvallalnia akkor csinaljon mast de ne panaszkodjon. Ha emiatt keves lesz az orvos mert a gazoraleolvasoi palyara valt vagy külföldre egy akkor a maradekot elöbb utobb jobban megfizetik vagy masok valtanak erre a palyara. De az nonszensz hogy valaki aki kevesnek tartja a fizeteset beteget sarcol mert neki" ez jar. "
Nemetorszagban elek es itt is panaszkodnak az orvosok az alacsony fizetesre, de ha elöfordul is olyan eset hogy kenöpenzt kernek ( hogy korabban sorra kerüljön a beteg pl) ha kiderül akkor a rendörsegen vegzödik az ügy. Amugy tavaly a mozdonyvezetök akartak itt 30% beremelest mert hogy a munka milyen felelössegteljes, hosszu kikepzes, es ha hibazik akkor sok ember meghalhat....
Ammi legjobban zavar az a "Elfogadom, hogy az alpári stílus bántó lehet, de azért engedtessék meg, hogy hirtelen felindulásból akár ilyet is írhassak" stilus - en olyan orvost szeretnek akinek nem borul el az agya azonnal egy egysezrü vitatol, hanem kepes higgadt maradni.

A masik mondatod : "Azt tudjátok-e, hogy pl. hogyan lehet ma a 'nemdivatos' ágak orvosainak konferenciákra eljutni? A gyógyszergyár pénzéből, másképp nem...persze ezért fel is kell ám írni a gyógyszert. Ti hogyan döntenétek?" erre a valaszom az hogy termeszetesen a legjob meggyözödesem szerint döntenek, mert nem tudnam elviselni hogy vkinek az egeszseget kockaztatom csak azert hogy eljussak egy konferenciara..ugyanis a ket dolog szerintem nincs aranyban egymassal.

Bandee 2008.11.20. 14:01:17

Ha a hálapénzek az államkasszába vándorolnának, akkor több jutna a haveri kutyák cégeinek. Na, ennél okosabbak az emberek, ezért nem fizetnek tb-t és adják inkább az orvosnak. Ez saját döntésük, kár az orvost hibáztatni érte.

2008.11.20. 14:02:09

komment

az autópála itt marad , az való igaz hogy az is drága , ágálok is most ellene!

komment 2008.11.20. 14:05:13

Szajesz:

Alacsony a tanárok fizetése? Nem kötelező tanárnak lenni és ennyi. Ha elégedetlen akkor lépjen tovább, ha meg nem tud akkor pofa be.

Alacsony a pékek fizetése? Nem kötelező péknek lenni és ennyi. Ha elégedetlen akkor lépjen tovább, ha meg nem tud akkor pofa be.

Alacsony a rendőrök fizetése? Nem kötelező rendőrnek lenni és ennyi. Ha elégedetlen akkor lépjen tovább, ha meg nem tud akkor pofa be.

Alacsony az óvónők fizetése? Nem kötelező óvónőnek lenni és ennyi. Ha elégedetlen akkor lépjen tovább, ha meg nem tud akkor pofa be.
.
.
.
stb.

Gratulálok!

feltételes reflex 2008.11.20. 14:06:29

feltételes reflex:

"Én nem dolgozhatok ugye "számla nélkül", nem válthatok jobban fizető munkahelyre (szakmán belül, amiért tanultam), a rám háruló felelősség viszont teljes - ráadásul várhatóan nem fog emelkedni a fizetésem soha olyan mértékben, mint bárki másnak..."

Ez utóbbit még nem tudhatod. A helyedben inkább örülnék ennek a sok kommentnek, amelyekben elítélik a paraszolvenciát, sőt szívesen fizetnének legális keretek között is, többek között a normális orvosi fizetések érdekében is. "számla nélkül" pedig te lehet, hogy nem dolgozol, de ha jól vettem ki, csak azért nem, mert a munkád jellegéből kifolyólag nem teheted meg...és más sem tud elmenni jobban fizető munkahelyre, különösen azok nem, akik egyéni vállalkozói létbe kényszerültek. Szóval, nem vagy egyedül a problémáddal, ez a helyzet.

Domonkos · http://ujakropolisz.hu 2008.11.20. 14:07:15

Úgy tűnik az amerikai egészségbiztosítási modell "begyűrűzik" ide is. Legalábbis ami azt illeti, hogy ahol megjelenik a pénzérdek, ott az ember értéke csökken. Orvosé, betegé egyaránt.

Pedrito 2008.11.20. 14:08:13

Komment

Igy van, mindenki csinalja azt amihez ert es amit szerinte megfizetnek. Ha jo szakember talalnia kell olyan helyet ahol megfizetik, de maga az a teny hogy SZERINTE nem keres eleget nem jogositja fel hogy vkitöl plusz penzt követeljen.

Es ez akkor is igaz ha az orvosok tenyleg tovabb tanulnak mint az atlag + praxis....

Vakmacska 2008.11.20. 14:09:16

A 110, az kevés. Az ápolónőké még kevesebb. Ezzel együtt "félelmi pénzért" zsarolni kiszolgáltatottakat, arra nem mentség, bocs. OK, hálapénzt, utólag, sikeres akció után, talán. De ha a jónép tisztességesnek tartaná magát és nem kurvulna el 3-4 év után (és ebben sajnos benne van hogy elkurvul, mert életben akar maradni, hovatovább venni ilyen izéket, lakás, babakocsi, akármi, nem Maserati) akkor már csatornát keresne. Lobbizna, érvelne, és ahogy ma a jobbak csinálják - olyan magánhelyeket nyitna, ahol lehet (és csak úgy lehet) legálisan fizetni. Munkáltató jóvoltából ilyet is láttam má kis hazánkban.
Más. Orvos ismerősöktől még tudott a tuti feudalizmus. Erdélyből jött barátunk nem bírta áttörni az üvegplafont, nem került normális állásba kórházban, praxisra nem volt pénze, infrastruktúrája (értsd kocsi, mobil eszközök) se volt, hogy Bivalybasznádon legyen körorvos. Na sok év orvoslátogatói meg ilyen-olyan kitérők után hol van a tehetséges fiú? Bingó, igazatok van: Németországban. Mint megbecsült háziorvos. Azóta bír tükörbe nézni. Nincs szüksége sales tehetségre, sem arra, hogy borítékokat tömködjenek a zsebébe.

komment 2008.11.20. 14:10:50

Pedrito:

Elmondod azt is, hogy mennyit keres ott egy orvos? Csak nem 400 eurót?


"mert nem tudnam elviselni vkinek az egeszseget kockaztatom csak azert hogy eljussak egy konferenciara.."


"mert nem tudnam elviselni vkinek az egeszseget kockaztatom csak azert MERT NEM JUTOK EL egy konferenciara.."


Van különbség?

Bandee 2008.11.20. 14:12:54

Bocsánat, mégegyszer leírom, most lassabban.
Itt nem arról van szó, hogy pénzt követelnek az orvosok, hanem arról, hogy a beteg önszántából fizet.
Így ellensúlyozza azt, hogy orvosokat melósok bérével honorálnak.
Persze a rendszer szar, mert ebből csak egy nagyon szűk rétegnek jut. De arról, hogy az állam egy építkezésen dolgozó segédmunkással tartja egyenértékűnek az orvosi hivatást, nem az orvosok tehetnek.

feltételes reflex 2008.11.20. 14:12:55

"Nem vagyok orvos, es diplomam sincs.
Viszont ritka, es nehez szakmam van, amiben nemzetkozileg jol eladhato szellemi exportcikket allitok elo, es ezert jol megfizetnek."

Látod, ennek őszintén örülök, főleg, ha itthon dolgozol. Ezekszerint van még remény...


"Viszont azt tudom, hogy hajlanod vagyok fizetni a csaladom szinvoalas ellatasaert, mert az o egeszseguk nekem mindennel tobbet er.
Csak szeretnem ez legalisan tenni."

Pontosan. Mint ahogy itt mindannyian. És (épp ezért) nem várja el senki azt sem, hogy "az orvosok egy teszkopenzztaros fizeteseert gurizzenek."

Walter Melone (törölt) 2008.11.20. 14:13:14

Egy utas szállító repülőgép pilótájának a jövedelme 500.000-1.800.000Ft Magyarországon. Ha jól értem az orvosoknak is kb ennyit kellene keresniük. A felelősség, a képzési idő is nagyjából stimmel.

A különbség csupán az, hogy egy pilóta mire eljut oda, hogy felvegyék egy légitársasághoz dolgozni elkölt a karrierje érdekében képzésre, és egyéb költségekre nagyjából 30.000.000Ft-ot.
A piacgazdaságban ez így működik. Mint ahogy ha az USA-ban akarsz orvos lenni akkor is komoly pénzeket kell fizetni az okításért.
Itt ezt ti megkapjátok szvsz ingyen.
Tehát sztem is legyen nagyobb a fizetésetek. De ne csak a tietek, hanem a kukásé is, a mozdonyvezetőé is.


Továbbá fenntartom, hogy kiszolgáltatott beteg embereken nyerészkedni geciség.

komment 2008.11.20. 14:14:04

Pedrito:

"hogy SZERINTE nem keres eleget nem jogositja fel hogy vkitöl plusz penzt követeljen. "

Csak SZERINTE? Emelje fel a kezét, aki szerint 110 nettó elég pénz ma Magyarországon. Szerinted Pedrito elég pénz?

Márklár 2008.11.20. 14:15:19

Ez már mekkora egy tévhit, hogy jajj, fizetek, mert úgy jobb ellátást kapok. Egy nagy szart. A orvosok legtöbbje úgy áll hozzá, hogy ez neki alapból jár, nem valami plusz. Hány ilyen esetet hallani, "- fizettünk mint a köles, azt ott sem volt a szülésnél. - fizettünk mint a katonatiszt azt mégis becsúszott egy kis műhiba." stb
Az orvosoknak meg sír a szája, hogy de kevés a mani? Mintha nem ők ellenezték volna foggal-körömmel - élen az orvosi kamarával - a 300ft-ot. Arra is kiváncsi lennék, hányan szavaztak nemmel a kemény 300ft-ra, miközben tízezreket hagynak ott az orvosoknál. "Szegény" kis nyugdíjas mamik ezreket hagynak a háziorvosnál alkalmanként, de a 300 a jujj fuj rohadtgyurcsány....
És ezek után ki fog majd hozzányúlni a rendszerhez? Hát senki...

feltételes reflex 2008.11.20. 14:15:24

KENGURU
"Nem bizunk az allamban, annak ujraelszto hatalmaban, mert hazudik es lop."


Az államot is mi rakjuk össze. Hülye népnek tolvajbanda jár. Pláne ha az istenadta nép szintép hazudik és lop.

catch 22

Dekatlon 2008.11.20. 14:15:38

Az a baj, hogy ez megalázó a jobbérzésű orvosnak is. Mert érti az, hogyne értené, hogy félelempénz.
Így vagy elkurvul ő is, vagy állandó morális válságban él. Rosszkedvű lesz, alkoholista, esetleg érzéketlen.

Megdöglünk mind.

joerg 2008.11.20. 14:16:46

kedves hmm
mint anesztes mondom, hogy ennyit kérnek az ortopédek

komment 2008.11.20. 14:17:43

Walter Melone:

Hidd el, hogy az előre bekért pénzt az orvosok is elítélik, de ahogy mindenhol itt is vannak genny alakok. Mondjon valaki egy olyan szakmát, amivel kapcsolatban még nem hallott genny alakokról.

A para nem ez, hanem az a pénz amit UTÓLAG adnak az orvosnak (már akinek).

feltételes:

"Ez utóbbit még nem tudhatod. " De te sem. Az mienk amit megeszünk ;-)

joerg 2008.11.20. 14:18:29

kedves hmm

azért mert vki rossz helyre megy, mert nincs ismerőse, akkor már rögtön megérdemli hogy szar ellátást kapjon?
érdekes lelkivilágod van

Agyalapi 2008.11.20. 14:19:58

Komment, a szakmai fejlődés persze, hogy fontos. De őszintén szólva nem hiszem, hogy a legtöbbet kaszáló orvosok minden hálapénzt konferenciákra fordítanának. Az én egyik orvosom egy gyógyszergyárban dolgozik másodállásban kutatóként. Ez is szakmai fejlődés. Az orvosok lobbizzanak több fizetésért, de ne a betegeket sarcolják. És lökjék ki maguk közül a lóvét előre kérőket.

komment 2008.11.20. 14:21:28

Márklár:

Tévedés. Az orvosok nagy része nem a vizitdíjat ellenezte ,sőt, nem egy van aki erre építette (volna) a praxisának felvirágoztatását - eszközök, asszisztens fizetése stb.

Az orvosok az ellen tiltakoztak, hogy ŐK legyenek a kasszások - ugyanis sok helyen így oldották megoldani a szadeszos zsenik.

feltételes reflex 2008.11.20. 14:21:29

"Ha az állam változtatni akart volna a rendszeren, akkor mág rég megtette volna. De nem akar, mert tudja, hogy mennyire szánalmas az orvosok fizetése, ő viszont nem akar többet adni (vagy nem tud, bár szerintem tudna...)"


Egy olyan népszavaztatás után, amit 300 ft-os vizitdíjak miatt csaptak, ez a kijelentés tökéletesen értelmetlen.

feltételes reflex 2008.11.20. 14:22:41

"Ez utóbbit még nem tudhatod. " De te sem. Az mienk amit megeszünk ;-)

én azért még szeretném hinni, hogy nem csak ennyi :)

Pedrito 2008.11.20. 14:22:52

Komment:

Orvosok atlagfizetese Bajororszagban - ha jo az infom - 4000-4300 EUR brutto. Szerintem ez eleg, szerintük nem. De az - szerencsere - nem fordul elö hogy zsebbe kelljen fizetni. Halapenz igen, adhatsz ha akarsz utolag, de nem varjak el es nem igazan szokas.

Masodik kerdesed : Igen, van különbseg. Az elsönel mas egeszseget kockaztatod BIZTOSAN hoyg privat elönyhöz juss, a masodiknal azt feltelezed csak hoyg problema LEHET, ha nem veszel reszt. Inkabb a biztos kart kerülöm el minthogy esetlegesen elönyhoz jussak.

Es ugye nem minden konferencia letfontossagu, sok a jutalom jellegü is...De a lenyeg, hogy nem csak ott lehet megszerezni az infot, szerintem folyoiratok, internet, stb..csak kifogas, vagy meg szebben a kognitiv disszonancia feloldasa.

kulalak 2008.11.20. 14:23:49

Megszuntetni az osszes magyar orvos kozalkalmazotti szerzodeset! (magyarul mindet elbocsatani)
Minden orvos a piacrol elne mint maganzo es szamlazna a betegeit a szolgaltatasaiert. Egybol letudnank a halapenzt, a tarifak nyiltak es elerhetoek lennenek es verseny is lenne plusz a buntetes (ha nem birsz emberkent tarsalogni a beteggel elveszted a kuncsaftot) es a hierarchia szetzuzasa is benne lenne.
Senki nem fogja meglepni politikai oldalon mert maguknak kell az uzlet. Elelmiszeripar, energia, egeszsegugy mind hosszutavu uzlet.

komment 2008.11.20. 14:25:09

Agyalapi:

Hinni én is sok mindent hiszek. De a 110k az viszont tény. És makacs dolog.

Észrevehetnétek, hogy pár gerinctelen orvos miatt intézitek el az orvostársadalmat egy kézlegyintéssel...

Bandee 2008.11.20. 14:25:50

Walter Melone

"Egy utas szállító repülőgép pilótájának a jövedelme 500.000-1.800.000Ft Magyarországon. Ha jól értem az orvosoknak is kb ennyit kellene keresniük. A felelősség, a képzési idő is nagyjából stimmel."

Honnan veszed azt az ostobaságot, hogy ugyanannyi a képzési idő? Egy orvos képzése 6 éves egyetemmel kezdődik, utána a szakorvossá válásig eltelik mégegyszer ugyanannyi idő. Hol van egy pilóta képzése ehhez képest? Egy év alatt 0-ról ki lehet képezni valakit kereskedelmi pilótává, utána plusz fél év és utaszállítóban ülhet. Ebben elmélet/gyakorlat is benne van. Miről beszélünk?
Azonkívül elég nagy csúsztatás az a 30 millió mint képzési költség, itthon ez 10-12 milliónál sehogyan sem több. Amit szintén nem egy embernél az állam fizet, ugyanis Magyarországon van ehhez államilag támogatott képzés.

A felelősség valóban hasonló, de a többi állításod minimum hatalmas csúsztatás.

Honda civil · http://www.sdfdf.hu 2008.11.20. 14:29:11

Igen, eleg alacsonyak az orvosi fizetesek, de ez regebben sem volt maskent. Szal minek ment orvosnak, aki sokat akar keresni. Ill. ha mar orvos, akkor minek sir?
Azt hitte csoda tortenik mire elvegzi az egyetemet?

feltételes reflex 2008.11.20. 14:29:47

kulalak 2008.11.20. 14:23:49

hmmm...ez nem is lenne hülyeség :))

viccen kívül: egyvalamiben azért mégse annyira jó. kell lennie valamilyen minimális közteherviselésnek, mert azért az sem járja, hogy aki szegény, az emiatt ne jusson eü.ellátáshoz.

bicepsz · http://rajottem.blog.hu 2008.11.20. 14:32:13

Bocs, de ezen mit kell meglepődni? Az orvosoknak CSAK és KIZÁRÓLAG a boríték vastagsága a lényeges! Lásd: rajottem.blog.hu/2008/10/06/orvosok_1

Roltii 2008.11.20. 14:32:54

feltételes reflex 2008.11.20. 14:21:29
a 300 forintra én más okból szavaztam nemmel.
1, nevetséges összeg, ha már vizitdíj, akkor sok legyen. Hülyén hangzik, de a 1,2 euró nevetséges. Főleg, hogy max 6000-et kellett fizetni évente.
2, ilyen TB mellett ne kelljen már plusszba fizetni. Tegye fel a kezét, aki tudja, hogy ezután még adózni kellett, és hónapokig rajta ült az OEP a pénzen? mert amint megkaptad, utalhattad közös számlára, amiből majd visszakaptál valamennyit...
3, a hálapénzért legalább kapok plusszt. Legalábbis én így gondolom. És ez nem kötelező.

komment 2008.11.20. 14:33:22

Pedrito:

Asszem pár dologban súlyosan tévedsz.

1. Egy adott gyógyszer felírása NEM szükségszerűen jelenti azt, hogy károsítanám valaki egészségét. Eredeti gyógyszer vs. generikum kérdés. Vagy te azt tételezed fel, hogy eleve rosszat akar az orvos a betegnek?

2. Egy konferenciáról csak akkor tudod meg mennyit ért, ha már elmentél rá. De akkor már fizetned is kell. Vagy te hogy gondolod?

3. Folyóiratok? Tudod te mennyibe kerülnek? Halló, nem IPM magazinból gyógyitunk! Internet? Tudod mennyibe kerülnek a _szakmai_cikkek? Tudod egyáltalán miről beszélsz vagy csak vagdalkozol? Nézz már utána mennyibe kerülnek ezek a "szerinted" elérhető dolgok és kopizd már be ide...várom a válaszod!

a_tom 2008.11.20. 14:33:47

"Bocsánat, mégegyszer leírom, most lassabban.
Itt nem arról van szó, hogy pénzt követelnek az orvosok, hanem arról, hogy a beteg önszántából fizet. "

Lehet hogy van ilyen is, de nekem meg van olyan személyes tapasztalatom hogy az orvos valóban nem kért pénzt, én bennem fel sem merült hogy megkérdezzem tőle kell e adni(amatőr, kórházelkerülő voltam addig), a kisebb műtéti heg gyógyulása után megdöbbentem hogy milyen munkát végzett. Nem vagyok járatos a sebészeti eljárásokban, de biztos vagyok benne hogy másképp is meg lehetett volna oldani, főleg ha előre szól hogy mi lesz, hogy lesz. Vagy lehet ha ad pár nap betegszabit akkor jobban gyógyul. De én hülye rábíztam magam, biztos ért hozzá...
Sose fogom megtudni hogy vajon nem ért a szakmájához, az volt a gond hogy nem fizettem, vagy valami figyelmetlenség volt e a háttérben. Legközelebb úgy tűnik előre meg kell kérdeznem mi a szokás és már előre FÉLEK.
Amúgy tiszta szívből megköszöntem neki a munkáját szóban amikor még nem láttam a végeredményt.

Roltii 2008.11.20. 14:35:58

Bandee 2008.11.20. 14:25:50
igazad van, van állami finanszírozor repülőmérnök vagy mi a fene kiképzés Nyíregyházán. Perszel ezzel nem tudok mit kapnak, de egy motoros PPL-t(magánpilóta) IFR-rel(műszer) biztos, de talán CPL-t(kereskedelmi) és ME-t(többmotoros) is. De valszeg sok repült időt, ami később sokat számít.
Egyébként minimális guglizással magyarul megtalálható melyik kiképzés mennyibe kerül (most tanulok motoros-vitorlázni, csak ezért tudom:D)

komment 2008.11.20. 14:36:03

Honda civil:

Akkor nem értem miért sírtok, hogy szar ellátást kaptok. Ennyi pénzért ez jár. Megbetegedtetek? Úgy kellett nektek, most így jártok. Miért nem vigyáztatok jobban.

(csak hogy érezd a logikád mögötti tartalmat)

Walter Melone (törölt) 2008.11.20. 14:41:56

Bandee 2008.11.20. 14:25:50

Először is a legtöbb cég kér egyetemi végzettséget. (4év)

Másodszor, megnézném azt az embert aki másfél év alatt repül cca 400 órát, csinál multiengines-t, night VFR-t, IFR-t, vizsgázik nemzetközi légijogból, fóniából, megszerzi a kétpilótás jogosítást, a típust mondjuk A320-ra és a többi ami hirtelen nem jut eszembe.

"Magyarországon van ehhez államilag támogatott képzés. "
Ugyan linkeld már be ide!


Na, ki is beszél hülyeséget?

feltételes reflex 2008.11.20. 14:45:22

Roltii 2008.11.20. 14:32:54
feltételes reflex 2008.11.20. 14:21:29
a 300 forintra én más okból szavaztam nemmel.
1, nevetséges összeg, ha már vizitdíj, akkor sok legyen. Hülyén hangzik, de a 1,2 euró nevetséges. Főleg, hogy max 6000-et kellett fizetni évente.

Mindenesetre ezt a nevetséges összeget sem voltatok hajlandók kifizetni. Lehet tudni, miért?

2, ilyen TB mellett ne kelljen már plusszba fizetni. Tegye fel a kezét, aki tudja, hogy ezután még adózni kellett, és hónapokig rajta ült az OEP a pénzen? mert amint megkaptad, utalhattad közös számlára, amiből majd visszakaptál valamennyit...

Ez nekem kb. olyan logika, mintha azt mondanád, hogy kötelező biztosítás mellett nehogy már fizetned kelljen az autód fenntartására, aggyon bele benzint az állam, vagy legalább az Áfát ne kelljen kifizetni a benzinre..

3, a hálapénzért legalább kapok plusszt. Legalábbis én így gondolom. És ez nem kötelező.

Az a plussz, amit te plussznak nézel semmi más, mint tisztességes ellátás a pénzedért, amiért még számlát sem kapsz, tehát csalsz, és még magadat is megalázod.

Azt meg, hogy nem kötelező, mondd azoknak a családoknak, akik mondjuk a MÁV-kórházba tervezik a szülés lebonyolítását. Amúgy persze, nem kötelező. Tisztelet a kivételnek, olyan is lesz az ellátás.

Agyalapi 2008.11.20. 14:48:54

Komment, kurvára nincs igazad. Ha kevés a pénz, menj el magánkórházba, nyiss praxist. Ja, hogy nem beszélsz nyelveket, vagy esetleg szar vagy a munkádban? Akkor marad a mammerek zsarolása. Egyébként folyóiratok olvasására ajánlom az egyetemi könyvtárat, és még vagy 10 másikat, ahol biztos hozzájutsz. meg persze a túlórát.

Az erkölcs nem pénzkérdés. Ha megkenhető vagy, akkor gazdagon is az leszel. Ha meg nem, akkor megoldod az életed másként, mint kábé 3 millió másik ember, aki ugyanilyen keveset keres, és mégis túléli.

Félreértés ne essék, több fizetés kéne az orvosoknak, de a mentősöknek, tűzoltóknak, rendőröknek szintén, és tovább lehetne sorolni. De ahogy mondtam, ha a mozdonyvezető nem kap plusz lóvét, nem borítja az árokba a vonatot. De az orvos ilyen esetben szarul lát el.

Cseppem 2008.11.20. 14:49:48

Honda civil:

Akkor nem értem miért sírtok, hogy szar ellátást kaptok. Ennyi pénzért ez jár. Megbetegedtetek? Úgy kellett nektek, most így jártok. Miért nem vigyáztatok jobban.

(csak hogy érezd a logikád mögötti tartalmat)


Ugyan, ugyan komment. Az orvosoknak nem kell letenni a nagyesküt?? Mire is?

Kenguru 2008.11.20. 14:49:58

"Az államot is mi rakjuk össze. Hülye népnek tolvajbanda jár. Pláne ha az istenadta nép szintép hazudik és lop."

Per pillanat nincs olyan part a palettan aki ezen(vagy barmilyen) teren rendet tenne.
Es ez igy marad meg leglabb tiz evig.

Logos 2008.11.20. 14:51:29

Én szülész-nőgyógyász vagyok. Szerintem különbséget kell tenni a szülésért kért pénz, az előre elkért vesztegetési pénz és a paraszolvencia között. Az utóbbi mindig a beteg távozásakor kerül átadásra, nem befolyásolja a kezelést. Nagyon sok orvos ugyanúgy kezeli a betegeit, függetlenül attól, hogy műtét után 1 héttel milyen vastag borítékot kap, vagy kap-e egyáltalán. A szülést munkaidőn kívül vezeted le, non-stop készenlátben állsz stb. Persze jó lenne, ha egyik sem létezne.
A műtétek után pedig a legtöbb intézetben oszt az operáló orvos a team tagjainak. A legtöbb helyen az egyes beavatkozások után meghatározott összeget fizetünk a műtősnőnek, műtőssegédnek stb. PErsze ettől még etikátlan és igazságtalan a rendszer. De számtalanszor jártam úgy, hogy a műtét nekem került pénzbe, mert a beteg nem adott hálapénzt, vagy nem fogadtam el, de a kisegítő személyzetnek meg kellett adnom a szokásos összegeket. Ha valamiért ki fogok menni külföldre, az az, hogy ne köpködjenek le, hogy biztos a hálapénzért voltam kedves, stb.

Pedrito 2008.11.20. 14:51:42

"Egy adott gyógyszer felírása NEM szükségszerűen jelenti azt, hogy károsítanám valaki egészségét" - valoban igazad van, amig ugyanaz a hatas nincs is ezzel problemam. Akkor igan, ha azert ir fel valamit, mert bar nincs meggyözödve a hatasarol, de ezrt kapja cserebe a jutalomutat. Azt egyebkent elhiszem -sajnos - hogy eleg sok orvosnak közömbös hogy mi törtenik a beteggel, egysezrüen belefasultak a napi robotba. De ez sem mentseg..

"2. Egy konferenciáról csak akkor tudod meg mennyit ért, ha már elmentél rá. De akkor már fizetned is kell." - abszolut igaz, ugyanugy mint egy privat utazasra. Eppen ezert utananezek hogy mi az amit meg tudok engedni magamnak es mi ami nem letfontossagu. Ezzel az ervelessel az összes orvosnak reszt kellene vennie valamennyi konferencian, viszont a ennek költsege nem lenne aranyban az elerhetö haszonnal ( tudas gyarapodasa). A megszerzett tudas amugy a tied is, ha munkahelyet valtasz viszed magaddal.

"3. Folyóiratok? Tudod te mennyibe kerülnek? Halló, nem IPM magazinból gyógyitunk! Internet? Tudod mennyibe kerülnek a _szakmai_cikkek? Tudod egyáltalán miről beszélsz vagy csak vagdalkozol? Nézz már utána mennyibe kerülnek ezek a "szerinted" elérhető dolgok és kopizd már be ide...várom a válaszod!" - nem tudom mennyibe kerülnek, biztosan dragak. Az en munkamhoz is kell info es pl nyelveket kell beszelni. Egy reszet kifizeti a munkahelyem (biztosito), a maradekot sajat zsebböl allom. De ha nem tetszik a rendszer ( nem mindig) akkor sem tudom elkepzelni hogy penzert / elönyert ne a meggyözödesem szerint döntsek..
Ujra: meg ha valoban szegeny lennel sem jogosit fel hogy különbseget tegyel beteg es beteg között. Es ahogy valaki elöttem irta en sem hiszem hogy a plusz bevetelt minden orvos csak tovabbkepzesre forditana.

Pedrito 2008.11.20. 14:56:37

Logos :

Tegnap olvagattam a neten a nök lapja oldalan beszelgettek nök ötbbek között a szüleskor fizetendö összegröl - a legtöbb ugyanazt irta : vizit arak maganrendelöben 5-10.000 Ft, szüleskor ennek az összegnek a tizszereset kell fizetni, es alt elöre tisztazza is ezt az orvos ( ergo nem utolag)sokszor munkaidöben allami eszközökkel vegeztetnek el minden egyeb vizsgalatot, pl vervizsgalat, ultrahang, stb..
Amugy egyetertek hogy ha csak utolag adna aki akar akkor OK lenne, de ahogy masok is irtak felelemböl adnak mar elötte hogy nehogy rosszabb kezelest, vagy egyszerüen csak hogy odafigyelest kapjanak. Es ez a nagy baj..

Blasto · http://www.pc2car.hu 2008.11.20. 14:56:45

Én idáig csak olvasgattam, de most már hozzászólok... :)

1.
A hálapénz a szülés után nem csak a szülés alatti bánásmódot "tartalmazza" hanem pl. azt, hogy egy olyan kórterembe szállásolják el az illetőt ahol nincs entikumhoz tartozó kolléga ! Ezt próbáld meg elintézni úgy, hogy nincs választott orvosod... Arról más nem is beszélve, hogy többször rád néznek.

2.
Én nem hiszem, hogy CSAK az álltatásos orvosi fizetésemelés megoldana minden gondot ! Azokat a nődokikat akiket én megismertem igencsak hajtja a pénz... Maximum csökkenne a pénzvágyuk, de biztosan nem szűnne meg. Tudom hogy elcsépelt, de a gondolkodás módban kéne változtatni, és persze rendezni a fizetéseket.

3.
Nem szabad általánosítani ! Tutira vannak pénzéhes dokik, de van olyan is aki nem kér, vagy olyan pozícióban van, hogy nem is tud kérni semmit ! Elég ha csak a proszekturára gondolni, vagy arra a dokira aki kiértékeli a röntgen leletet.

komment 2008.11.20. 14:58:12

Agyalapi, kurvára nincs igazad, de nem baj, mert honnan értenél hozzá. Vegyük sorba:

1. "menj el magánkórházba, nyiss praxist"

A magánkórházakban a szolgáltatásokhoz szükséges háttér egy részét állami kórházakban végeztetik. Feketén vagy fehéren azt most hagyjuk. Ez azt jelenti, az adott magánkórház ilyen típusú szakembert nem alkalmaz, értelemszerűen nem is szereli fel magát ilyenre.

Mint már említettem, nem minden ágat lehet magánpraxisban űzni. Az enyém is ilyen. Többször nem ismételném meg, hogy az orvostudomány nagyobb halmaz mint a szülész-nőgyógyász-sebész részhalmaz.

2. Bizonyos folyóiratok olvasására BIZTOSAN nem elegendő az egyetemi könyvtár, pont tudom. Várom a 10 másikat, amit említettél, hátha több sikerrel járok.

3. Az erkölcs nem pénzkérdés, ezzel egyetértek. A cinizmus pedig nem erkölcs, ezzel meg neked kellene egyetértened.

komment 2008.11.20. 15:00:19

Cseppem:

Nagyeskü, jól tudod. Ezért van még ellátás és ezt használja ki a drágalátos állambácsi.

Kíváncsi vagyok, hogy Ahmed és a többiek is hasonló nagyesküt raktak-e vajon le ahol végeztek vagy sem. Mert ha náluk másra esküdnek akkor lehet, hogy bajba lesztek :-D

Merina 2008.11.20. 15:02:19

Örülök az ügy kipattanásának, ugyanis ez a lehető leggusztustalanabb eset amiről hallottam. Ugyanis a fájdalom egy szörnyű dolog, annak megszüntetése, enyhítése a legelemibb emberi kötelesség. Nem csak emberek, de állatok fájdalmára is vonatkozik ez. (Az, hogy pl. felszívódó cérnát kapok, ha fizetek más kérdés, de a szülés közbeni fájdalomcsillapításért pénzt kérni GYALÁZAT.) Börtönbe az ilyenekkel.
Nincs erre mentség.

komment 2008.11.20. 15:03:26

+n, elütés.

kódis 2008.11.20. 15:04:27

Orvos vagyok. Nem dolgozom klinikusként (ellátóként), mert nem éri meg.
Az egyetem után, szakvizsgára készülve még egy közgázképzésre is eljártam, mert érdekelt a pénz kérdése. Érdekes dolgokat tanultam.

"Becsületes fizetés" nem létezik. Mindenki annyit kap, amennyira a munkáját értékelik.
Hivatalosan az állam az orvosok munkáját ennyire értékeli. Nem hivatalosan a betegek a hálapénzzel értékelik az orvosok szakértelmét. Kardiológián dolgoztam, lehetett tudni, kik a hozzáértők, azokhoz ömlöttek a betegek (10 orvosból 3-hoz), a többi 7 tanult (mint én) vagy béna volt (mint én? :).

A fizetéseket a kereslet és kínálat irányítja. Ha átlagosan, országra 1000 főre vetítve nézzük az orvosok számát, akkor nagyon sok az orvos nálunk. Ha szűkítjük Budapestre, még több. Egészen egyszerűen a TB fejenként az orvosoknak nem tud többet fizetni. Túl nagy a kínálat. De ez nem minden. A szolgáltatás területenként nagyon változó, ld. alább...

Létezik monopóliumhelyzet, aki abban van, kihasználja. (áramszolgáltatók, gázszolgáltatók, stb.) Az orvos, ha érzi/tudja, hogy olyan pozícióban, földrajzi helyen van, ahol csak őt találják meg, pontosan a feljebb említett szolgáltatók arroganciájával viselkedik. Ezzel lehet magyarázni a falusi háziorvosok, vagy kisvárosi SZTK-k orvosainál sokszor tapasztalt arroganciát. CSak ők vannak. Ugyanígy a nővérek pökhendisége is ezzel magyarázható. Aki okos volt és beszélt nyelveket, már mind más országban dolgozik. Maradnak azok, akik nem mernek/tudnak lépni, és tudják, hogy a (viszonylagos) szaktudásuk miatt pótolhatatlanok.

Eddig egy érdemi hozzászólást olvastam, arról, hogy minden orvos legyen magánzó, így megszűnik a hálapénz. Igaza van. Ez a megoldás. Magánkórházak és magánpraxisok, megfelelő biztosításokkal. Drága lesz, de aki belekerül, annak igazságos. Aki nem tud fizetni, annak igazságtalan... De nem is lesznek magukat elhanyagoló, láncdohányos fogatlan negyvenesek...

Bandee 2008.11.20. 15:04:46

Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2008.11.20. 14:41:56

A legtöbb légitársaság nem kér diplomát, pláne nem egyetemit. Magyarországon a Malév valóban kért (de nem egyetemet, hanem felsőfokú végzettséget), de Európában ez nem elterjedt követelmény, mint ahogy Amerikában sem. Tehát ezt semmiképpen nem lehet a pilótaképzéshez számítani.
Például az angliai Oxford Aviation-nél az integrált elsőtiszt képzés kb egy év. Itt a link: www.oxfordaviation.net/air_appfo.htm

Ebben minden benne van, az elmélet, a gyakorlat, az összes vizsga, rating, plusz a minumum követelményeknél is több, ugyanis van Multi Crew ,Jet Operations stb.

Ezután vannak légitársaságok akik felveszik a végzettet, onnan a szimulátor max pár hónap. Tehát az összes cakkpakk nem több mint 1.5 év.

Hol van ez a 6 év egyetemhez (meg ami utána jön még) képest?

Magyarországon a Nyíregyházi főiskolán van államilag támogatott képzés. IGaz, hogy az három éves, de mérnöki diplomát is ad ez idő alatt.

"Na, ki is beszél hülyeséget?"

Barátom, nagyon úgy tűnik, hogy te.

Dekatlon 2008.11.20. 15:07:59

Blasto:
1.
Az asszony nemrég szült. A kórteremben az etnikum látogatók csendben-rendben voltak, míg igaz magyar látogatók ordibáltak, tizessével jöttek, és meg voltak sértve, ha szóltál.

Lehet, hogy a te gondolkodásmódodon se ártana változtatni. A fizetésedet nem ismerem :)

Walter Melone (törölt) 2008.11.20. 15:11:46

Ugyan ez itt nagyon OFF

"Magyarországon a Nyíregyházi főiskolán van államilag támogatott képzés. IGaz, hogy az három éves, de mérnöki diplomát is ad ez idő alatt."

A nyíregyen végzett pilóták csak egy alap HCPL-t kapnak. Az nagyon kevés még az üdvösséghez. Ja, és egy évfolyamba talán 5, vagy 6 hallgatót vesznek fel?

De mindegy is. Legyél nagy pilóta másfél év alatt...

komment 2008.11.20. 15:13:06

kódis:

Így van lsd. a fogorvosok.

luis3 2008.11.20. 15:15:08

Nagy Britanniában a MINIMÁLBÉR 1650 font~530.000 Ft. Egy kezdő orvos itthon ennek 20%-át kapja. Én azt nem értem hogy ez az ország/kórházak még nem ürült/ek ki. Én mindenesetre megyek, mivel 25 év után már az angol minimálbér 31%-át kapom nettóban, hálapénz nincs. További sok sikert mindenkinek, majd ha megjelennek az első afrikai kuruzslók és kínai javasasszonyok lehet komolyan gondolkodni. Addig itt senki nem fog.Jó egészséget mindenkinek! luis3-ov főorvos

Roltii 2008.11.20. 15:16:36

Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2008.11.20. 15:11:46

tudtommal 6-7-et...mintha ez számítana:D Miért ne lehetne valaki nagy pilóta másfél év alatt? Mert csak erre fókuszál és csak ezt csinálja? Jobb, ha elhúzza évekig, úgy hogy csak hétvégén repül? Vagy közbe a megélhetéssel és hitelekkel is foglalkoznia kell? Nekem nem tűnik gáznak ez a másfél éves dolog. Mint aki most tanul repülni, úgy gondolom, hogy csak idő-idő-idő kell az egészhez. Meg persze kis ész is, de mondjuk azért ez alapnak tekinthető.

Roltii 2008.11.20. 15:18:41

luis3 2008.11.20. 15:15:08

milyen kuruzslók? nekem doktor Husszein Z. műtötte a lábamat:D (mondjuk jól csinálta). És anno a bőrgyógyász akihez jártam szemölccsel, az meg asszem lengyel volt. Van itt minden már most is. Mondjuk ez már régóta így van, rendszerváltás előtt is sok külföldi itt tanult.

feltételes reflex 2008.11.20. 15:26:08

Jahh, sokan itt is maradtak. Amúgy nem tudom, ma mi a helyzet, de a 90-es évek elejéről úgy emlékszem, hogy a háziorvosok között a szegényebb, eldugott, istenhátamögötti falvakban elég sok erdélyi, vagy éppen arab származású orvos volt.
Bivalybasznádra mások nemigen tolongtak, ők meg elfogadták a lehetőséget..

Walter Melone (törölt) 2008.11.20. 15:26:42

Roltii 2008.11.20. 15:16:36

Másfél év alatt nincs ideje megélni annyi szituációt amiből elég tapasztalathoz juthatna ahhoz, hogy tényleg biztonságos, tapasztalt pilóta váljék belőle. Persze biztos vannak kivételek...

Pedrito 2008.11.20. 15:27:34

Luis3

Nem nagyon erdekel az orvos nemzetisege, csak hogy ertse es rendesen vegezze a dolgat, meg hogy korrekten viselkedjen. Az persze zavarna ha nem beszelne magyarul, de csak mert ez növeli a hiba lehetöseget. De ha beszeli a nyelvet akkor tölem...

Valahol azt hallottam hogy a videki orvosok 25-30 % mar most is külföldröl jött, jellemzöen mondjuk a magyarlakta területekröl, nem tudom mennyire korrekt az info

feltételes reflex 2008.11.20. 15:29:41

"videki orvosok 25-30 % mar most is külföldröl jött, jellemzöen mondjuk a magyarlakta területekröl"


ugyanaz az infó :)) én többeket ismerek, azóta is a helyükön vannak.

Cseppem 2008.11.20. 15:34:03

„Nagyeskü, jól tudod. Ezért van még ellátás és ezt használja ki a drágalátos állambácsi.”

Ha jól következtetem ki a gondolatmeneted folytatását, akkor az következne, hogy... és mi orvosok ezért a betegeket tesszük felelőssé, és csakazért sem látjuk el rendesen. Majd akkor, hogyha fizet érte!

Bocsi, nem akarok bántó lenni, értem én, hogy szükségetek van a plusz pénzre mert megalázó a bérezésetek. Na de így?? Ez lenne a hosszú távú megoldás?

Egyébkén még sosem adtam orvosnak hálapénzt - félelempénzt (pedig 2x szültem), csak a szülésznőnek, és annak is inkább jelképes összeget és azt valóban hálából. Elképedve hallgattam az ismerőseim beszámolóit arról, hogy ez nekik mennyibe került, és bizony a pénzükért cserébe ők sem kaptak különb ellátást mint én. Semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem ért amiatt, mert nem volt választott orvosom. Sőt.
Talán mi magunk is tehetünk erről, hogy a hálapénz ennyire elterjedt. Nem tudom. De így ebben a formában egészen biztos, hogy nem jó, és nem is igazságos.

Bandee 2008.11.20. 15:37:17

Valóban off, de te kezdtél el valótlan adatokkal érvelni.
Azért mert gipsz jakab havi 2-3 óra repüléssel próbál eljutni az áhított elsőtiszti pozícióig, és így valóban nagyon sok évbe fog kerülni (ha egyáltalán sikerül), miközben dolgozik és ezer millió mást csinál, attól még ez a sok év nem a képzés ideje lesz.
Az a mérvadó, ha valaki ezt integrált képzés keretében, főállás szerűen tanulja (mint ahogyan az orvosi egyetemen is), így lehet ugyanis a kettőt összehasonlítani. Ez esetben bizony 1,5 év alatt megszerezhetőek a szükséges jogosítások, ez pedig sehol nincs az orvossá váláshoz szükséges tanulmányokhoz képest.

Félreértés ne essék, szerintem pilótának lenni nagyon klassz dolog és nagy felelősség is, de ettől még nem kell butaságokat beszélni a képzésükről.

Bandee 2008.11.20. 15:45:36

Roltii 2008.11.20. 15:16:36

"Mint aki most tanul repülni, úgy gondolom, hogy csak idő-idő-idő kell az egészhez."

Ne feledkezz meg a pénzről, ha nem a nyíregyházi állami képzés keretein belül csinálod. ;)

Roltii 2008.11.20. 15:49:08

Bandee 2008.11.20. 15:45:36
ne is mondd:D A movit majdnem 1 misi...bár amíg nincs gyerek/lakás/BETEGSÉG addig kell csinálni...persze hogy nem nyíregyházán csinálom, nem is tudtam anno, hogy lehet (biztos érdekesebb lett volna mint a kandó).

komment 2008.11.20. 15:51:18

Cseppem:

Lehet elkerülte a figyelmed de én nem vagyok kapcsolatban a betegekkel, így nekem nem jut para. A nejemnek viszont igen és bevallom nagyon jól jön ez nekünk.

Hosszú távú megoldás az lenne, hogyha megfizetnék az orvosokat, de a mostani politikusi gárdától ez nem várható. Valószínűleg az lesz, hogy az állam lassan kivonul az eü-ből, lesznek mindenféle kórházak, az egyik olcsóbb szolgáltatást nyújt majd, a másik drágábbat. Akinek nem lesz pénze egyikre se annak sürgősségi életmentő beavatkozás max. Ezt kb. az átkosban szocializált generáció kihalására (csúnya szó tudom) fogják időzíteni, mivel őnekik nem lehet már megmagyarázni, hogy miért kerül innentől pénzbe az ellátás. A fiatalabb generáció meg már úgyis megszokta, hogy mindenért fizetni kell.

Pedrito 2008.11.20. 15:58:11



Az igazsag az hogy mar most is a legtöbb dologert fizetni kell.
Gyakorlatilag minden ismerösöm maganorvoshoz megy ha fogorvos, nögyogyaszrol van szo, senki nem meri megkockaztatni az un. allami ellatast.
Szerintem mindenki kapja meg az alapellatast, es afölött meg kössön olyan biztositast amire igenye van.

daito 2008.11.20. 16:22:34

Aranyos, mikor közgazdasági, piaci példákkal mutatjátok be, hogy kinek a szakmája miért ér annyit, amennyit.

Az ország problémáira mindenki csipőből hozza a választ, hogy az "állami szféra túl nagy", éshogy.
Tudomásul kell venni, hogy idehaza az állam számos feladatot, szolgáltatást ellát. Sokszor többet, mint "normális" demokráciákban szokás. Hozzátartoznak of course az erőszakszervezetek (katonaság, rendőrség, titkosszolgálatok), az egészségügy 90%-a, a háziorvostól a gigakórházig; mindenféle hivatal (of course), és számos-számos cég, szervezet, ami bizonyos történelmi, gazdasági megfontolásból állami keretek között maradt meg. Pl. nem egy közepes-nagy állami vállalat létezik, ahol bizony az állami cég alkalmazásában dolgozó ügyintéző többet keres 8 óra fenéknövesztésben, mint 2 állami kórházban 100 órát dolgozó sebész egyszerre.
S bizony ez az ember is adónkból kapja fizetését. Ha nem más(é)ból. :)
De azt is tudjuk, hogy tanárok, rendőrök, tűzoltók sincsenek agyonfizetve; bár itt is vannak mocskos mód nagy anomáliák. Mikor a nyugdíjas exkommandós több nyugdíjat kap, mint szolgálati idejében a fizetése volt. Nem vicc; ismerek ilyen emberkét, majdnem 2x a nyugdíja; talán 40 éves is van már.

Azért azt is érdemes hozzátenni, főleg a nagy adó, tb terhekhez, hogy idehaza igencsak szidjuk a lyukas költségvetést, a kevés fizetést, de mi hétköznapi emberek nem teszünk különbséget az "állami" és az önkormányzati tulajdonban/alkalmazásban lévők között. Mertbár egy rendszer. Elvileg. Mert szidjuk a mocskos kormányt, miközben egy fideszes önkormányzat kórházában dolgozunk. Vagy szociéban, de az önkormányzatot nem GY.F. vagy Hillerpityu vezeti, de nem is ORBÁNVIKTOR. Azt nagyon ritkán szoktuk felhozni, hogy itt az elb*szásokban nemcsak a kormány jeleskedik. Az önkormányzatok (amelyekből ráadásul picit sok van) jó része idióta, korrupt, deficites (ezek között nem feltétlenül van összefüggés), nem beszélve a szakmai és civil (?) szervezetekről.

Igen, sokszor megalázó a nettó 100 körüli fizetése az orvosnak, a tanárnak, stb. De mielőtt szidjuk a kormányt, a minisztert, tessék elmenni az illetékes önkormányzathoz, és megnézni, hány képviselő van ott, hány köztisztviselő, és mindezek mennyiért, mennyi időt dolgoznak. Ne rögtön a "csúcsot" nézzük ám meg. A köztes szinteken megy el a pénz jó része.

Ugyanez a korrupcióra. Mindig ez a frázis, hogy "meg kell szüntetni a korrupciót, a fekete gazdaságot".

Felfogja egyáltalán valaki, hogy ez nem lehetséges? Nem vicc: már az komoly problémákat okoz, hogy magát a korrupciót definiáljuk. Nemcsak nálunk, sokkal komolyabb országokban (Svédország, UK, stb.). Lehet ellene lépéseket tenni, de az nem az ilyen frázisokon alapuló adócsökkentős duma.

S azt is meg kell érteni, hogy ez az általánosan sz*r helyzet sokaknak jó. Még többnek nem rossz, nem jó; többségnek rossz ténylegesen, csak képtelen tenni ellene. Mert nincs olyan helyzetben, nincs ideje, kedve és/vagy buta, tehetségtelen, lusta.

S általánosítások sosem vezetnek jó útra. Sok orvos keres akkora pénzt, hogy abból iskolák is működhetnének; de sok-sok orvos dolgozik trágya, büdös, koszos helyen egy tescos pénztáros fizetéséért.
Ha az egészségügyi problémákat kívánjuk "megoldani", mert ezeknek az egyik része csak az orvosi fizetések kérdése, de mi van a nővérekkel, az ápolókkal, ilyen-olyan asszisztensekkel? Szóval először a "nyersanyagot" kéne megvizsgálni. Idehaza jó ideje nagyon ótvar az egészségügyi helyzet, egyrészt az életmódunk miatt (szemét kaják, pia, cigi, sok-sok stressz, minimális sport, stb.), másrészt a megelőzési, szűrési rendszer "gyengesége" miatt. Átvitt értelemben úgy működünk, hogy arra hegyezzük ki a rendszert, hogy (a körülményekhez képest jó, gyors) tűzoltók legyünk sok-sok tűzesetben; ahelyett, hogy a tűzesetek kialakulásának csökkentésén fáradoznánk. S ez csak részben az orvosok feladata ám. Ugyanúgy feladata az oktatási rendszernek, és kispályán a helyi közösségnek, önkormányzatnak, családnak.

Másrészt gyorsan el kellene dönteni, hogy akkor állami vagy magán finanszírozású a rendszer, vagy mi, s mennyire. Érdekes mód, a fogorvosi rendszer sem halt meg azzal, hogy jelentős részt piaci alapúvá vált. Nem olcsó; de ma már sokkal kevésbé látni azt, amit 20 éve, az amalgámmal tömő enyhén alkoholista hentesek hadát. Hanem pl. Budapesten sok-sok kisebb-nagyobb fogászat, amelyek jó része a fontosabb kezelést nem horror áron végzi el. Sőt, számlát adnak róla, van szép, tiszta rendelő, udvarias dolgozók. (Jó, nem mindenhol.)

Persze ezen mindenféle szempont szerint dillemázgatnak vagy 10-20 éve, úgy döntenek, hogy nem döntenek, úgy változtatnak, hogy a dolgok 90%-a marad a régiben, csakmert.
Átmeneti állapotok sosem jók, mert egyik fél sem elégedett igazán. Sem az állami szektor, sem a magánszektor hívei.

Csak ehhez a dolgokhoz bátorság kell. Bátorság, de az nincs. S erről ám mi mindannyian tehetünk. A mi vezetőink, politikusaink gyávák, 99%-ban. Mi is azok vagyunk, ebben az országban nem szokás kiállni az igazságért, ha valaki mégis megteszi, a közösség utálata az övé. :)
Mert az a korrupció, fekete gazdaság nevű valami sem csak a Kossuth tér mellett, az autópálya-építő cégeknél jellemző. Mindannyian tudunk olyat, hogy honnan lehet olcsóbbért pendrive-ot, alkatrészt, élelmiszert, szolgáltatást szerezni; hol s hogyan tudjuk gyorsabban elintézni a dolgokat, stb. Nemcsak pénz segítségével. Ismerős, rokon, barát segítségével. Ebben az országban az élet így működik, talán így jöttünk már ide is.

S amiben még jók vagyunk, ha véletlenül kiderül, akkor nagyon gyorsan meg tudjuk magyarázni; a vége az lesz, hogy mindenki bólogat. Te csak áldozat vagy, nem tehetsz róla. Pedig ez nem erről szól. Ez a közösségnél arról szól: én is, mi is így csináljuk. :)
Az orvos hálapénzt kap, a tanár különórát tart/ad, a rendőr zsebbe bírságol, elintézi valaki gyorshajtását; a hivatalnok 5 nap alatt dönt, nem 30+15 alatt; a bírósági akárki elintézi, hogy az ügy lemenjen 2 hónap alatt vagy 5 évig tartson. Akármi. A magánszféra is ilyen ám; haver tud olcsó mosógépet, másik betont útépítésről; ő elintézi, hogy az egész kárt kifizesse a biztosító; másik kedvezményes díjcsomagot intézi el; estébé.

Miért is a nőgyógyász szúrja a szemünket? Mert szúrja ám.

Ahogy a kocsmában. "Végre arcok." :)

Julius Frey 2008.11.20. 16:32:42

Paraszolvencia: Itt mindenki a beteg oldaláról nézi, pedig van az orvosok oldaláról is negatívum bőven: A paraszolvencia-rendszer elveszi a fiatal orvosoktól az operálás lehetőségét. Ma egy 72 hónapos ortopéd-trauma képzés után a fiatal szakorvos 2 önálló nagyműtétről tud beszámolni, ami azért szomorú. A fejlett nyugaton nem töri magát az orvos, hogy Ő operáljon mindenáron, mert a paraszolvencia nem támaszt vele szemben ilyen elvárást. Engedik a fiatalokat is dolgozni.

Konferencia: a legtöbb szakmában a konferenciára hívják az orvost, azaz koszt, kvartéj ingyé.

Újságok: elérhető minden kórházban az alap, külföldi szaklapok interneten kérésre ingyenes hozzáféréssel. Ingyenes NHS guideline-ok. Szóval, aki tudja mit, és hol keressen, az egy buznyák nélkül képbe kerülhet a hightech orvosi ismeretekkel.

Fizetés: sokszor hallom, de nyugaton így+úgy: a magyar orvos bére kevés, de nem ordítóan alacsonyabb az átlagfizetéshez képest, mint nyugaton. Már pedig a fizetésről szónoklók Angliával meg Németországgal jönnek, ami azért nem lehet reális összehasonlítási alap.

Teljesítmény: ma senki sem méri egy orvos teljesítményét. Ha szar, megy vidékre egy kisvárosi kórházba. Ez nem túl jó így. Bp-en összeér a faszuk a műtőasztal körül, míg vidéken senki. Jó volna, ha „kevés az orvos” lobbi körbenézne, és felfogná, hogy szakmai és területi eloszlásbeli aránytalanság a hiány oka! Sok az ortopéd, nőgyógyász, sebész, de kevés a háziorvos, a patológus, a radiológus és az anesztes; sok orvos van Pesten de kevés Mátészalkán .

Sok orvos büdös parasztként viselkedik a beteggel: ezt egyszerűen lehetne orvosolni, ha itthon is tartozna minden orvoshoz „patient satisfaction rate”, azaz mérnék a betegelégedettséget. Külföldön a patient satisfaction rate és az infection rate a legtöbb helyen nyilvános adat, amiből a beteg tud tájékozódni.

a_tom 2008.11.20. 16:37:16

Engem az is zavar ha a kolléga hazaviszi az irodából a tollat meg a papírt, de mikor az ember egészsége vagy élete a tét akkor kicsit érzékenyebb vagyok. Ráadásul ez a post az egészségügyről szól, és nem a tollopásról, ennyi.

veny 2008.11.20. 16:38:39

SZVSZ a TB bevételeit (mindenféle díjak és járulékok összessége) a jelen EÜ rendszer mellett durván 50, egy ésszerűbb rendszerben úgy 30%-kal kellene emelni ahhoz, hogy a személyzet normális megfizetése és a legdurvább eszközhiányok pótlása beleférjen a keretbe.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a TB bevételek kb. 2%-os emelése népszavazáson bukott meg, mégpedig jókora többséggel.

Kimondhatjuk tehát, hogy a nép nem akarja Komment kartárs fizuját megemelni, tehát az záros időn belül nem is lesz megemelve. Ennyi...


A beteget félrevezetve (mint a fájdalomcsillapítónál) vagy megfélemlítve, befolyással üzérkedve fizetésre bírni pedig a legaljasabb dolog a világon. Aki ilyet tesz, az a saját kollégaival is ocsmányul kibaX, a legpatkányabb patkány.

Ja, tanarakkal meg ilyesmikkel összevetés: nyílván az összes doki úgy született, hogy tudott mindent. A fiaik is úgy fognak, öröklődik az ilyesmi. :)

Roltii 2008.11.20. 16:44:24

veny 2008.11.20. 16:38:39
mi bukott meg népszavazáson? a 300 forint. Jelzem neked, senki nem garantálta, hogy az 300 forint is marad pl jővőre. De azt se, hogy ettől nem emelkedik a járulék. Úgyhogy ne keverjük a dolgokat.

Agyalapi 2008.11.20. 16:56:21

Julius, gondolod, hogy a velejéig korrupt orvosi kamara belemegy egy olyan dologba, amitől átláthatóbbak a stiklik? Hogy szar orvosok dolgoznak sok helyen, és még csak nem is vonhatók felelősségre, mert egymást kimossák? Soha nem jutunk el idáig, mert nem érdekük.

Egyszerűen büntessék az elő/utó hálapénzt komoly pénzbírsággal és vagyonelkobzással, attól majd változik a helyzet, és pár doki rájön, hogy biciklivel is tud menni dolgozni.

Julius Frey 2008.11.20. 17:07:18

Agyalapi,

Túl radikális vagy. Sajnos a személyre szabott mutatóknak nem csak az orvosi kamara állja útját, hanem az adatvédelmi biztos is. Sajnos ma Mo-on oly fejlettek vagyunk ombudsmanilag, hogy kiöntjük a gyereket a fürdővízzel együtt. Én az ombudsmant zavarnám el a náthásba először, rögtön többet tudhatnék az adósomról, orvosomról, lehetne az adóazonosítóm a tb számom, a személyi számom stb.

feltételes reflex 2008.11.20. 17:16:30

Roltii 2008.11.20. 16:44:24

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?"

A tandíjas kérdés meg ugye nem (szorosan) ide tartozik.

Majd valaki elmagyarázza neked érthetőbben is, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj mirevaló lett volna. Ha ezt nem buktatja el a jónép, szvsz legfeljebb arra nem lett volna garancia, hogy az a 300 ft ugyanannyi marad.

Dehát, akinek jobban megfelel, hogy pl. a hivatalosan megállapított kórházi napidíj többszörösét perkálja ki zsebbe....

Bandee 2008.11.20. 17:18:55

feltételes reflex 2008.11.20. 17:16:30

Gondolod, hogy azért mert 300 forintot fizet a beteg, majd nem fizetett volna az orvosnak? Elég naiv vagy.

feltételes reflex 2008.11.20. 18:01:24

Bandee 2008.11.20. 17:18:55,

Nem gondoltam egy percig sem. Még sokáig lesznek, akik borítékokat akarnak dugdosni a zsebekbe.

Viszont jóval kevesebb olyan ácsorgott volna a váróban, akik jellemzően csak unaloműzésből vagy szimpla hisztiből járnak a háziorvoshoz.

Roltii 2008.11.20. 18:43:46

feltételes reflex 2008.11.20. 17:16:30

mi az hogy többszörösét fizetem most a napidíjnak. Szerinted ha marad a 300 forint, akkor nem ugyanannyit fizetnél most is borítékba? ne higyjük már, hogy a 300 forintnak bármi köze lenne a paraszolvenciához.
Egyébként azért szavaztam nemmel, mert az egészségügyi ellátásomért már fizetek most is rendszeresen, úgy hívják hogy TB járulék. Nem kevés pénzt fizetek havonta, úgyhogy ne vegyenek már le plussz 300 forinttal.
Ráadásul mint mondottam, intézményi oldalról is érdekes volt a vizitdíj, mikor megkapták,akkor utalták tovább az OEPnek, majd az OEP visszautalt annyit amennyit jogosnak vélt...ez sose 100% volt, ami azért elég érdekes...Jah, és bruttó 300 forint volt, úgyhogy aki kapta, az nem 300 forinttal lett gazdagabb...

(oktatás tényleg nem ide kapcsolódik, de ott az lett volna az első, hogy megszüntetik a rengeteg fölösleges államilag finanszírozott képzést, és csak a fontosakat hagyják meg, amire szükség van)

Roltii 2008.11.20. 18:47:02

feltételes reflex 2008.11.20. 18:01:24

kevesebben ácsorogtak a váróban, ez igaz. De mi is az olcsóbb egészségügynek? Ha folyamatosan jönnek az emberek, még akár fölöslegesen is, de így hamar kiderül ha nagyobb baj van, vagy ha már nagy bajjal jön és magas költséggel lehet meggyógyítani. Ne felejtsük, hogy MO egészségügyi helyzete az EUban a legrosszabbak között van. Úgyhogy valahol jó, ha gyakran járunk orvoshoz, ha más nem kontrollért. Persze az öreg nyanyákat ki kell rúgdosni onnan, ezzel egyetértek. Egyébként elég ideiglenes jelenség lehetett, hogy kiürültek a rendelők valszeg a le a vizitdíjjal kampánynak köszönhetően. Így valszeg úgy gondolták, hogy addig átvészelik, mert majd megint jön a kánaán. És jött. Egyébként differenciált vizitdíj lehetne, pl ha fölöslegesen jött a beteg, akkor adjon 1000 forintot, mert rabolta az orvos idejét, vagyis az állam pénzét.

a_tom 2008.11.20. 19:31:16

Szomorú vagyok hogy sokan benyalják ezt a "nehogymá kétszer fizessünk ugyanazé" dumát.
A szolgáltatások nagy részénél van egy alapdíj(hálózat használat, rendelkezésre állás, stb.) és egy használati díj. Az étterembe is fizetsz a kajáért és ezen felül még a kiszolgálásért külön. Mi ebben olyan ördögien rossz?

Az orvosok fizetése kevés, de van aki ennek ellenére jól akar élni, ígyis-úgyis beszedi a pénzt rá. A fizetését adóból/járulékból, a vizitdíjat, a félelempénzt mind MI fizetjük, most csak azon van a vita hogy zsebbe vagy nem.

Amúgy meg ha az orvos a több 10-100ezer forintos vizitdíj-bevétel ellenére ugyanúgy éhen akar halni és ugyanannyival húzza le a betegeket azt már tényleg nehéz megmagyarázni.
Valószínűleg nem szűnt volna meg a félelempénz, de talán csökkent volna, az orvosok fizetése a legális irányba tolódott volna, és kaptak volna azok is akik nem tudnak közvetlenül szikét fogni az áldozatokra.

feltételes reflex 2008.11.20. 19:51:14

Roltii 2008.11.20. 18:43:46
"mi az hogy többszörösét fizetem most a napidíjnak."
a kórházi napidíj, ha bevezetik, egészen biztosan csak a töredéke lett volna annak, amit egyébként hálapénzként kifizetsz. Ez évi max. 6000 Ft lett volna, ehhez képest a mostani botrány oka, hogy egyetlen epidurális érzéstelenítésért elkértek 5-10.000 Ft-ot. Amúgy arra hivatkoznak, hogy ehhez be kell hívniuk a megfelelő orvost, és őt valamiből fizetni kell. Hja kérem, miből.

De nem ragozom tovább, mert ugyanazt írnám, amit utánad azóta a_tom is írt.

"Szerinted ha marad a 300 forint, akkor nem ugyanannyit fizetnél most is borítékba?"

Én nem fizetek semmit borítékba. Szerencsémre még nem nagyon kerültem hasonló helyzetbe, de egyetlen magát nőgyógyásznak nevező hentes-mészárost leszámítva (aki nem mellékesen jólmenő magánpraxist tartott fenn már a 90-es években is, amihez a komolyabb vizsgálatokat természetesen a kórházi rendelésén látta el) még nem is kért tőlem pénzt senki. Könyvet, ill. szakkönyvutalványt már adtam, utólag, és tényleg hálából, mert az az orvos olyan is volt.

feltételes reflex 2008.11.20. 20:02:34

"De mi is az olcsóbb egészségügynek? Ha folyamatosan jönnek az emberek, még akár fölöslegesen is, de így hamar kiderül ha nagyobb baj van, vagy ha már nagy bajjal jön és magas költséggel lehet meggyógyítani."


Az egészségügynek az lenne a legolcsóbb, ha elsősorban mindenki vigyázna a saját egészségére. Nem kell annyit zabálni, meg a TV előtt rohadni szakmányban. Nézz körbe egy bevásárlóközpontban hétvégén: dagadt családok tologatják a megpakolt kosarakat, ennyi a program, az edzés pedig pakolás az autóba. Ehhez képest egy sima hamburger árát nem hajlandó kifizetni az orvosnál. Amikor meg már tényleg nagy a baj, akkor bezzeg fizet, mint a katonatiszt.

A másik véglet, hogy nálunk már szép hagyományai vannak a hipochondriának is, meg a töméntelen gyógyszerfogyasztásnak. Ha legalább egy levél Algopyrint nem ír fel a doki, akkor az azt jelenti, hogy fújj, alkalmatlan. Az ilyenekről tudom elképzelni, hogy nagyban hozzájárulnak az orvosok leterheltségéhez.

Aranyos paradoxon, hogy az amúgy ingyenes szűrővizsgálatokra olyannyira nem járnak el (bevallom, én is elbliccelem a tüdőszűrést évek óta), hogy már kampányokat kell szervezni.

(Az "öreg nyanyás" fordulatodat már nem is minősítem, annak ellenére, hogy valóban sok nyugdíjas jár a rendelőkbe pusztán a társaság kedvéért.)

Roltii 2008.11.20. 21:24:04

ok, öreg nyanya helyett lehettem volna kulturáltabb is, ez ok...
de a hamburgeres példa eléggé sántít. Egyébként a többszöri fizetésre csak azt hoznám fel példának, hogy ha te fizetsz valamire rendesen, akkor nem akadsz ki, ha azt mondják, hogy ezentúl még fizess plusszba. Nem az árat emelik, hanem behoznak valami újat. Engem felbasz. Mint a Pannonál a számlabefizetési díj. Az egész nem más mint burkolt áremelés. Viszont emelték volna az árakat, mint ahogy nemrég azt is tették. Minek kell valami új. Vizitdíjnél nem a hamburger árát sajnálom, sőt többet is fizetnék, de adjanak valami többletszolgáltatást többletpénzért. De itt semmit nem akartak. Így viszont nagyon nem ok. Fizetésemből levonják a járulékot, a munkáltatóm is fiet, majd még a nettó fizumból még fizessek...egyszerűen nem.

Tényleg érdekes, hogy az ingyenes szűrővisgálatokon alig vannak, nevetséges. Hülye nép vagyunk, az egyszer biztos.

steierhoffer 2008.11.20. 22:19:12

Az orvosi hivatás erkölcsi bázisát két és fél ezer éven át a hippokratészi eskün alapuló ethosz jelentette. Ez a hivatásetika alapvetően deontologikus jellegű (to deon = kötelesség), azaz az orvos kötelességeit és jogait hangsúlyozza, az orvos-beteg viszonyban követendő erkölcsi elveket és normákat az orvos oldaláról határozza meg (ne árts!, segítségnyújtás, titoktartás stb.). Tartalmazza továbbá azokat az erényeket is, amelyekkel a jó orvosnak rendelkeznie kell (segítőkészség, türelem, szerénység, erkölcsösség, empátia stb.).

Az európai orvosi hivatásetikában viszont már összefonódott a hippokratészi típusú, pragmatikus és haszonelvű profán orvoslás etikája és a vallásos eredetű, karizmatikus elemekkel átszőtt küldetéses hivatásmitológia. Ez utóbbi elemek napjainkban is hangsúlyosan vannak jelen mind a köztudatban, mind a szakma önreflexiójában .

Ha megkíséreljük feltárni e szemlélet alapjait, azt látjuk, hogy az orvosi hivatás önmaga által is képviselt és társadalmilag is elismert erkölcsi tekintélye két összetevőből áll: ezek egyike a beteg, a másik az orvos státusa. A beteg, illetve páciens szempontjából a hivatás erkölcsi tekintélyének az az alapja, hogy olyan szolgáltatást nyújt, amely pénzzel, anyagiakkal nem megfizethető. Számos felmérés és a köznapi tapasztalatok is tanúsítják, hogy a legtöbb ember számára az egészség a legfőbb érték. Az egészség megőrzése, illetve helyreállítása, a gyógyítás vagy az élet megmentése olyan cselekedet, amelynek anyagi ellenértéke nincs, nem is lehet. Hasonlóképpen nem lehet ezekben az esetekben az egyén vagy a társadalom hasznát számszerűsíteni, bármilyen mértékegységgel kifejezni.

Ha az emberi életet és egészséget az etikában is a legfőbb értéknek tekintjük, akkor ebből következően annak szolgálatát is elsősorban erkölcsi elismeréssel lehet viszonozni, és az erkölcsi "lekötelezettség" és erkölcsi "adósság" kategóriáival leírni. Mindez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak az etika elvont normáiból kellene megélniük. Ellenkezőleg: az erkölcsi elismerésnek megfelelő anyagi kifejezését kell, illetve kellene megtalálnia a társadalomnak. E felfogás szerint ugyanis a hivatás pontosan azáltal tud a saját belső törvényei szerint működni, hogy gyakorlóinak nem kell a saját és családjuk létfenntartására és méltó ellátására külön gondot fordítaniuk, hanem tevékenységüket csakis saját belső szakmai és erkölcsi normáiknak rendelik alá.

A gyógyulás a betegből mindig erkölcsi érzéseket, közöttük "hálát" vált ki az orvos és a gyógyítószemélyzet iránt. Amikor a magyarországi gyakorlatban a beteg a hálapénzzel ezt az érzést forintra váltja át és az orvos azt elfogadja, éppen az orvos-beteg viszony szempontjából alapvető érzelmek sérülnek és szenvednek csorbát.

Az orvosok oldaláról az erkölcsi tekintély kivívása és megtartása egy meghatározott magatartásformát, attitűdöt, sőt életformát jelent. Ennek nélkülözhetetlen eleme a hivatástudat, amelynek lényege mások szolgálata, másoknak való önzetlen segítségnyújtás. Ez képezi a szigorú belső etikai szabályozottság alapját és ez biztosítja a hitelességét is, s mindkettő a hivatás elengedhetetlen feltétele. A hivatásnak ez a magasrendű erkölcsisége működik akkor, amikor a páciens felhatalmazást ad az orvosnak, hogy gyógyítómunkáját végezze, ebben látja a biztosítékot, garanciát, hogy a számára legmegfelelőbb orvosi kezelésben részesül. A másik oldalról, az orvosok szempontjából pedig ez a felhatalmazás szinte involválja a kötelező erkölcsiséget, azt a morális attitűdöt, hogy legjobb tudása szerint cselekszik a beteg érdekében és annak kiszolgáltatottságával nem él vissza. Ily módon az orvos-beteg kapcsolat alapja, alfája és ómegája a bizalom.

Az orvosi hivatás autonómiáját, öntörvényűségét, belülről vezéreltségét tehát részint a belső szakmai, részint a belső etikai szabályozottság biztosítja.Az állam és a társadalmi nyilvánosság a maga eszközeivel elismeri és részben garantálja is ezt az autonómiát, ily módon ez a hivatás nagyfokú autoritást, tekintélyt is élvez. Napjainkban egyre inkább annak lehetünk tanúi, hogy elválik egymástól az orvosok szakmai-technikai autoritása és erkölcsi autoritása, tekintélye.

A társadalom általános demokratizálódásával párhuzamosan végbemenő és minden hagyományos autoritást érintő tekintélyvesztés nem kerüli el a medicinát sem. Ennek okai részint magában az orvostársadalomban, részint annak társadalmi környezetében keresendők. Az egészségügy anyagi gondjai, s ennek következtében az ellátás hiányosságai párosulva olyan jelenségekkel, mint például a beteg számára is érzékelhető merev hierarchia, a tekintélyelvű magatartás, a hálapénz, a nyilvánosságra került és eltitkolt műhibák - mind-mind megtépázzák a hivatás nimbuszát. Egy hivatás presztízse társadalmi és anyagi tényezőktől is függ, de az erkölcsi státus megtartásáért maguk a hivatást gyakorlók tehetik a legtöbbet. Az orvosok ugyanis pályájuk kezdetén - a fehér köpennyel, mint szimbólummal - mintegy "készen" kapják hivatásuk erkölcsi tekintélyét, de hogy a továbbiakban építik vagy rombolják azt, az már jórészt rajtuk múlik. Felelősségük ebben a kérdésben azért is rendkívül nagy, mert azon az elven alapul, hogy hivatásukat kényszer nélkül, meggyőződésből választották és ismerik a vele járó kötelezettségeket. E kötelezettségvállalásnak szimbolikus kifejeződése az orvosi eskü és annak ünnepélyes letétele, amely egyszerre jelent individuális és közösségi elkötelezettséget. Az eskü önmagában azonban csak üres formaság marad, ha nem társul hozzá belső morális meggyőződés, az orvosetikai normák és szabályok betartásának önkéntes vállalása. Pontosan ez adja a hivatás és a hivatásetika individuális-személyes dimenzióját, s ezen alapul az orvos személyes felelőssége is .

steierhoffer 2008.11.20. 22:31:39

A hálapénzrendszer legnagyobb haszonélvezője az állam, amely a végletekig kiaknázza ennek a pénzügyi technikának fent említett egyetlen „pozitív” tulajdonságát: a rendelkezésre álló forrástömeghez képest a szolgáltatókra nézve önpusztítóan tökéletes költséghatékonysággal előállított, aránytalanul több és jobb ellátást. Ez pedig nagyon értékes tulajdonság egy társadalmi-gazdasági téren felzárkózó stratégiát követő ország életében.


Közvetlenül a szocializmus bukása elött, 1988-ban készült a Szociális és Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Reformtitkárságának vitaanyaga az ágazatban megvalósítandó átalakításokról. Ez a füzet pontosan fogalmazza meg az állam önkritikáját: „Az extenzív hálózatbővítés, a központilag vezérelt elosztás elméleti garanciát kívánt adni, hogy mindenki térítésmentesen hozzáférhet a legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz. Ma már tisztán látjuk, hogy az utolsó két évtizedben az erőteljesen elbürokratizálódott mechanizmus nem vette figyelembe az erőforráskorlátokat”. A továbbiakban azonban hiába keressük, hogy a magyar gazdaság teljesítőképességének milyen szintű és körü ellátás felelne meg. Lényegében a korábbi ellátások ismételt felsorolásával találkozunk, sőt még egy olyan megjegyzéssel is, miszerint egyes költséges ellátások kapcsán megfontolandó lenne, hogy azt külföldi szolgáltatóknál szerezzük be. Az igazság ritka pillanatában, a volt állampárt 1989. augusztus19-én, Pozsgai Imre által jegyzett „Programnyilatkozat” tervezetében végre az őszinteség hangja is megszólalt: „Szakítanunk kell a termelési szintünkhöz képest megalapozatlan, sőt megalapozhatatlan, népszerű ám teljesíthetetlen ígéretekkel, de vállalnunk kell a művelődési, egészségügyi és szociális alapellátás biztosítását”. A távozó hatalompolitikai elit tehát legalább beismerte, hogy az állam, a többi között, az egészségügyben is túlvállalta magát.

Ettől az állásfoglalástól kezdve alakult ki egy semmitmondó szómágia az „alapellátás” vagy az „alapvető ellátás” körül, aminek – minthogy az később kiderült – egyetlen politikai erő sem akarta a konkrét tartalmát megjelölni. Különösen olyan összefüggésben nem, ami visszalépést jelentett volna a korábban elért „vívmányokhoz” képest. Ezek a vívmányok azonban, mindenki által közismerten a hálapénzes finanszírozásra támaszkodtak.“ A megalapozatlan, sőt megalapozhatatlan, népszerű, ám teljesíthetetlen ígéretek” cselekvésre sarkaló késztetését azonban 1991-ben már teljes egészében visszafogta a Magyar Szocialista Párt(MSZP) egyik vonatkozó állásfoglalása. Országos Központjának kiadásában a „Szociáldemokrata Alternatíva” című sorozat 1. füzeteként (1991) jelent meg a „Javaslat a Magyar Szocialista Párt szociálpolitikai és egészségügyi stratégiájára”. Ebben a következõket olvashatjuk: [b]„Nemzetközi tendenciák és tapasztalatok figyelembevételével is megfogalmazható, hogy a már egyszer elért ellátási szintet lehetetlen visszavenni, ez politikailag nehezen kezelhető elégedetlenséget szülne” . Az már kevésbé érthető, hogy a TB eleve rossz magyar fordítását miért kellett még egy etimologizáló következtetéssel is megterhelni: „a társadalombiztosításnak – lényegéből fakadóan – olyannak kell lennie, hogy ne csak az egyént biztosítsa, hanem a társadalmat is”. A fenti idézet különben politikailag aligha vitatható álláspontot képviselt, csupán azt a következtetés nem vonta le, hogy az elért ellátási szint költségeit – elsősorban az élőmunka tekintetében – legalább az újonnan kialakuló szociális piacgazdaság körülményei között, tisztességesen meg kellene fizetni.

Ha az állam szerepét keressük a hálapénzrendszer fennmaradásában, annak okaként egyértelműen meg lehet jelölni azta tényt, hogy a hallgatólagosan megtűrt, szabályozatlan magánfinanszírozás (paraszolvencia) akkor csatlakozik a közfinanszírozáshoz, ha az utóbbit fedezetlen ígéretek terhelik, az állam eleve megalkuvó hozzáállása mellett. Az 1994–98 közötti kormányzati ciklusban az MSZP irányításával készült az új egészségügyi törvény (1997. évi CLIV. Tv.)Ugyan értelmetlen lenne szándékosságot feltételeznünk a szürke gazdaság generálásában, az új törvény tulajdonképpen az orvos és a beteg hálapénzes szuverenitásának erősítését jelentette.

Jelenlegi közfinanszírozási rendszerünknek az a legnagyobb hiányossága, hogy nem engedi legálisan érvényesülni azt a keresletet, amely az orvosi élőmunka differenciált megfizetésére irányulhatna. Ez az akadály sajnos a szocializmus ortodox baloldali szociálpolitikájának a túlélése, amely egyfelől félreértelmezi a mindenkire kiterjedő biztosítás egyébként vitathatatlan elvét. Másfelől, önmaga árnyékától félve, folyamatosan elhatárolódik a „szegényeknek és gazdagoknak” szóló, úgymond kettészakadt egészségügyi ellátás víziójától.

A mindenkire kiterjedő biztosítás elvének azonosítása az általánosan kötelező társadalombiztosítás egységes kockázati közösségével ma sajnos azt jelenti, hogy a társadalom kevésbé tehetős fele támogatja a gazdagabbak hálapénzes bevásárlásait az egészségügyi szolgáltatásokban. Sőt, a kevésbé tehetőseket erkölcstelen hálapénzes versenyre is kényszeríti azokkal szemben, akik az egyébként nyomott színvonalú hálapénzeket minden különösebb nehézség nélkül képesek megfizetni. A klasszikus bismarcki szociális biztosítás úgy szolgáltatott társadalmi igazságosságot, hogy az ellátáshoz való kedvezményesebb hozzájutás lehetőségét csak egy bizonyos jövedelmi szint alatt tette lehetővé. Ez a megoldás akkor kézenfekvőnek tünt, mivel a kérdést nem lehetett megközelíteni a még nem létező egészségügyi gazdaságtan oldaláról. Mai tudásunk szerint azonban egyértelmű, hogy a szolgáltatásban a komfortellátáson kívül csak az orvosi (más egészségügyi) élőmunkát lehet differenciáltan megfizetni. Nem szükséges tehát a szolgáltatás teljes vertikumára vonatkoztatva , látványosan két csoportra szétválasztani a társadalmat (ha már egyszer ettől 1989-ben eltekintettünk). Elegendő lenne a szakmai ellátás egyenlőségének szigorú garanciája mellett a komfortfokozatok következetes elkülönítése és a szabad orvosválasztás rendszerének átfogó szabályozása. Az utóbbinak működőképességéhez azonban a szabadfoglalkozású orvoslás kiterjesztésére is szükség lenne.

Természetesen az részletkérdés,hogy erre a fizetőképes keresletre mikor és hogyan lenne képes a biztosítási üzletág rátelepedni. Ez azonban nem lehet az egészségügyi államigazgatás gondja, ugyanis a magánbiztosítás megjelenése semmiképpen nem jelenthetné a jelenlegi társadalombiztosítás magánkézbe adását. Ezután, az ily módon legalizált fizetőképes kereslet mellett az államnak és az orvostársadalomnak szembe kellene néznie önmagával, majd egymás szemébe nézni és eldönteni, hogy a magánfinanszírozásból elérhető jövedelmek vonzását is kihasználva, milyen összegű forrásokat igényel a közfinanszírozás, és ebből mennyi legyen az orvos-közalkalmazottak fizetése. A hálapénzrendszer megszüntetésének eddig sem volt és a jövőben sem lesz más alternatívája.

kulalak 2008.11.21. 02:56:20

Kedves Steierhoffer ez hosszu volt. Kb Blasszauer Bela orvos-etikus jutott eszembe.

Megegyszer mondom, meg lehet reformalni csak 'mersz' kell hozza. Ha elengedjuk (kirugjuk, megszuntetjuk allami beklyoikat, nem kozalkalmazottak tovabb) az osszes orvost akkor piacot nyitunk de a tarsadami biztositast tovabbvihetjuk.
Mindig voltak pro bono esetek, az orvosok praxisuk 10-15%-ban tovabbra is fedeznek az ilyeneket. Meglepetes is lenne mert mint a fogaszoknal, 'beallna' a tarifa.

Lehet ilyen gordiuszi csomo megoldas nelkul is reformalni. A penzugyi szabalyozas siman 'terelgetne' az orvosokat a jarobetegellatas fele ha azt preferaltan penzelne a OEP. Megtiltani a maszek orvos allami allasat! Vagy maszek vagy allami! Mert az lopas, hogy beteget latja maganban es a szaklabort azt korhazban.
Beismerni, hogy tulkepzes van! Eleg 400 vegzos evente, nem kell kozel 900! Ja, ha fejkvota van, minden rektor tobb hallgatot akar. Nem folytatom de van tobb es mindnek van ertelme. Csak politikai akarat nincs, meg eszetlenkekkel vezettetik a miniszteriumot (na jo, legalab az a no eltunt aprilistol)
Legalabb a potyautasokat kiszurtek, egy jo pont oda. De az elmult 18 ev tobbsege maszopos kedves Steierhoffer, gondoljatok meg proletarok!

steierhoffer 2008.11.21. 05:36:50

Kedves kulalak! Elnézést a hosszú "szövegpanel"-ért, melynek második része valóban Blasszauer orvos-etikus irásának részlete. De ha már reformot emlegetünk a magyar egészségügy humánerő aranytartakéka a szakorvos. A szakmaiag és közgazdaságilag is a legjobbnak tünő elképzelés is - amennyiben nem nyújt megoldást a hálapénz kérdésére - eleve kudarcra itélt. Égetően szükség van az orvosi hivatás morális megtisztulására , mert enélkül minden átalakitási kisérlet eredménytelen. Politikusainknak végre fel kellene ismerni azt, hogy ebben a válságos helyzetben a kitörés lehetősége az orvoskaron múlik. Az átalakitás akkor lehet sikeres ha a középpontjába a szakorvost állitja. Az átalakitásnak pedig nem az inztézmény privatizáció , nem az ellátássszervezés , nem külső befektetők , hanem a SZAKMAILLAG AUTONOM ÖNÁLLÓ SZAKORVOSI EGZISZTENCIA MEGTEREMTÉSE lehet csak az útja. Ennek legalapvetőbb feltétele az orvosi jogállás megteremtése és a közvetlen biztositói szerződés joga minden szakorvos számára, függetlenül az ellátás szintjétől. Az már további megfontolás kérdése, hogy a szakorvos egy a biztositónál elkülönitett orvosi dijtétel alapból , a MOK szerint kidolgozott életpálya modell szerint kapja a dijazását, vagy a megtermelt németpont és HBCS értékének megfelelő dijat kapja meg. Ennek az anyagi autonómiának a megteremtése vezethet a szakmai és a szervezeti belüli autonómia létrejöttéhez, amely oldja a kóros szervezeti hierarchiát. Ezek együttes hatása szüntetheti meg a hálapénzt és a gyógyszer-korrupciót. A jelenlegi feudális rendszerben - az önálló szakorvosi egzisztencia hiányában - az orvosok előremenetele , szakmai elismerése és anyagi helyzete is döntően a felette állók kegyeitől függenek.

steierhoffer 2008.11.21. 05:40:39

És hogy még rövidebb legyek egy elolvasásra ajánlott irás a hálapénzről :

steierhoffer.blogspot.com/2008/08/hlapnz-paraszolvencia-korrupci.html

feltételes_reflex 2008.11.21. 12:39:57

Steierhoffer, ez hosszú volt, de érdekes...

feltételes_reflex 2008.11.21. 12:42:35

kulalak, igen, mersz kéne hozzá.

mindenesetre sok mindent lehetne a szocik nyakába varrni,d e ezért a kérdésért még a minimális reformokat is elbuktató népszavazás után pont nem őket cseszegetném.

feltételes_reflex 2008.11.21. 12:54:03

Roltii 2008.11.20. 21:24:04


emelhették volna az árat is, de sztem ez tisztább és átláthatóbb lett volna. A dolog pedig épp hogy nem többletszolgáltatásról meg extrákról szól, hanem arról, hogy a tisztességes, mindenkinek egyforma szinten biztosítandó ellátáshoz a régi-új formában egyszerűen NINCS normális keret.
Az nem többletszolgáltatás, hogy valakit jobban mást meg rosszabbul gyógyítanak. A többletszolgáltatás az mondjuk a külön szoba színes TV-vel.Aki extrákat akar, az ma is elmegy magánklinikára.

Az meg sántít valahol, hogy ha az embereknek sokszor nagyon is sok pénzük van a paraszolvenciára, akkor miért nincs pénzük a legális körökre. A példáddal élve: olyan ez, mintha te magad csúsztatnál rendszeresen borítékokat valamelyik Pannonos zsebébe, némi "extráért" cserébe, holott ugyanazt az "extrát", (aminek amúgyis hivatalos, szabott ára van), megkaphatnád mezei ügyfélként is.

Kenguru 2008.11.21. 17:02:00

"Jelenlegi közfinanszírozási rendszerünknek az a legnagyobb hiányossága, hogy nem engedi legálisan érvényesülni azt a keresletet, amely az orvosi élőmunka differenciált megfizetésére irányulhatna. Ez az akadály sajnos a szocializmus ortodox baloldali szociálpolitikájának a túlélése, amely egyfelől félreértelmezi a mindenkire kiterjedő biztosítás egyébként vitathatatlan elvét. Másfelől, önmaga árnyékától félve, folyamatosan elhatárolódik a „szegényeknek és gazdagoknak” szóló, úgymond kettészakadt egészségügyi ellátás víziójától."

Ez a lenyeg.
Annyi penz nincs(a vilagon sehol sem) hogy mindekinek egyenlo, es magas szinvobalu elletas jusson.
Ez teny.

Az egeszsegugyben is erevenyesulnie kell annak az elvnek, hogy aki tobbet akar/tud/hajlano fizetni biztositasra/co-payment-re, annak jobb ellatas jar.

Csakhogy nalunk csak angolszaz orszagok szintjehez merhetu individualista gondolkodas tarsul, egy nagyon alszent egalitarius-szocialista kozbeszeddel.

Az emberek egyfajta civilizacios vivmanynak tekintik a mindenkinek egyforman jaro egessegugy ellatas.
Am ilyen a vilagon sehol sincs.

Meg a bezzegorszagnak szamito skandinav orszagokban sem.

kulalak 2008.11.22. 00:25:28

Egy anesztes allast a Magyar Anesthesiologusok Szovetsege akkreditaljon. Magyarul, az aneszt tarsasag mondja ki, hogy dombovari korhazban a mutetek szama miatt 3 anesztes allas legyen (certificate of need). Ezt csak az altaluk kibocsatott szakvizsgaval rendelkezo toltheti be. Ezzel az aneszt tarsasag garantalja a minoseget es az anesztes akkor foghato perbe ha az anesztes tarsasag kiadott utmutatasaitol eltert. A szakma felelossege es kovetelmenyei. Csokenne a gyogyszerugynokok hatasa rogton.
Van meg ilyen a tarsolyban csak miert en a kivulallo mondjam meg ezt a nagyokosoknak fonn?! Ja, itt jon a politika es ez a szomoru. A potyautasok kiszureset a 90-es evek elejen mar mindenki mondta mert a maszekok elsiboltak a TB-t. Tobb mint tiz ev telt el mig egy egyszeru szamitogepes nyilvantartassal sikerult. Az evek tobbsege maszopos szinekben telt el. Ha csak egy dolgot csinaltak volna evente az egeszsegugyben ... Hja, regen a TB bevetel nem volt kulon szamlan. Satobbi. Sajna csak egyszer egy nap jarok erre.

kulalak 2008.11.22. 02:57:33

De meg hozzateszem, hogy maszopos a MOK szetverese is. Nem igy kezdunk reformokat, hogy 'majd en megmondom'. Amit osszehordtam itt egy miniszteriumi dolgozonak! nemhogy a miniszternek minimum tudnia kene honnan van melyik orszag peldajabol. Nem hazudunk a nepnek szemtol-szembe, hogy nem lesz aztan megis lesz. Nem vizitdijjal kell kezdeni meg korhaz-szefekkel. Ezekrol mind leri, hogy valakinek biznisz (automatak stb.)
Elkezdi a nyilvantartassal (ki fizet, ki nem? ez hozta a legnagyobb valtozast) aztan javitani kezdi az egyenlotlensegeket (majdnem ugyanannyiba kerulhetne Szegeden es Pesten az ellatas, kis orszag ez) vegul penzugyi valtozasokat hoz, preferal (jarobeteg, egynapos sebeszet, otthoni apolasert terites stb.), nem hulyek az orvosok rogton ramozdulnanak. Majd utana megpenditi az eseti hozzajarulast (co-pay, vizitdij, napidij).
Mikola ur sem epeszu neha de csak a szoci-szadeszes elemek voltak annyira pikirtek es pofatlanok a hazuggal az elen hogy ezt alagsori szinten muveljek.
Az egeszsegugy biznisz mondjak pedig nem. Szerintem a jog biznisz. Csinaljunk TV dijat mint alszent adoformat (fiataloknak 60-as evek) aztan nehezitsuk meg a lemondast, hogy a szetszerelt TV-t is be kelljen mutatni mielott leszallnank az erintettrol. Csinaljunk regadot autosoknak, birsagoljunk mindenert, csinaljunk tyukperekbol is birosagi napokat ne legyen apro ugyek birosaga gyorsitott ugyintezeskent. Valtoztassuk a jogszabalyokat, hogy nehzebben lehessen kovetni. Minden uj jogszabaly uj kiadast kovetel a Magyar BTk, Ptk stb-bol. Valni csak ugyveddel, nem fontos, hogy kulfoldon a nagy tobbseg kulonelessel vagy megegyezessel, mediatorokkal valik, minimalis penzzel. Csinaljunk halaladot, Robin Hood adot egyszoval menjen mindenki a pokolba aki szerint az egeszsegugy csak uzlet. Sajnos nem az. Ha az lenne, valaki mar reg csinjat-binjat kitapasztalta volna es lenne egy sikeres modell. Nincs. De ami most megy az 18 ev bunozes. Elotte meg volt fololdozas.

steierhoffer 2008.11.22. 05:30:51

Kedves Kenguru! Valóban igaz, hogy az állam nem vállalhatja magára a teljes egészségügy finanszírozását, ez más országokban sem működik. A kockázatok megosztására egy – lehetôleg minél kiegyensúlyozottabb – három lábon álló rendszerre van szükség: az állami, kötelezô biztosítás mellett a jelenleginél jóval nagyobb szerephez kell, hogy jussanak az üzleti biztosítók és az önkéntes pénztárak. A nyugdíjrendszerhez hasonlóan a pilléreknek ki kellene egészíteniük egymást: az egészségpénztáraknak fôként a megelôzést és egészségfejlesztést, az üzleti biztosítóknak az egészségkárosodás miatt fellépô veszteségek enyhítését, míg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, az OEP-nek az egészség helyreállítását, vagyis az ellátás legnagyobb részét kellene finanszíroznia.

A három pillér szükségességét pedig tudatosítani kellene a lakosságban. A szomorú valóság sajnos az, hogy ezeknek a rendszereknek az elmúlt tíz-tizenöt évben nem sikerült még beszélô viszonyba sem kerülniük egymással. Igaz, most már vannak biztató jelek: az OEP arra kényszerült, hogy keresse a kapcsolatot az önkéntes pénztárakkal, és azáltal, hogy az üzleti biztosítóknak is vannak saját pénztáraik, ezekkel is kapcsolatba kerülhet.
süti beállítások módosítása