Segély a devizahiteleseknek

2008.10.22. 09:30

Várhatóan ma tárgyalja a kormány, hogy milyen intézkedésekkel segíti azokat, akik valamilyen külföldi fizetőeszközben adósodtak el, és emiatt most problémát jelenthet nekik a törlesztőrészletek fizetése. Igen sokakat érintő kérdés ez, hiszen a hazai kereskedelmi bankok hitelállományának 60%-ka devizahitel. Tehát most jön az állami Krőzus, és megint pénz szór a nép közé, hiszen abból neki úgyis olyan sok van. Gyurcsány Ferenc a következőt nyilatkozta: „A válság elérheti a hétköznapokat is, a családok életét. Nekünk az is a feladatunk, hogy csökkentsük ennek lehetőségét és hatását… Nem gondoljuk, hogy át kell vállalnunk a törlesztést azoktól, akik felvették a hitelt. De azt igen, hogy a pénzügyi piac szereplőivel megállapodva lehetőség szerint ne engedjük, hogy a havi törlesztőrészletek az egekbe szökjenek. Olyan javaslatot kívánunk kidolgozni, aminek eredményeként a havi törlesztőrészleteket kordában lehet tartani, hogy ne taszítsuk súlyos megélhetési zavarba a családok sokaságát” Milyen szépe kezdeményezés is ez, de azért gondoljuk csak egy kicsit végig.
A devizahitel, mint állatfaj, igen kockázatos. Benne rejlik több olyan tényező, ami miatt egyik hónapról a másikra drasztikusan változhat az összeg, amit nekünk törlesztőrészlet címén be kell fizetnünk. Változhat ugyanis az alapkamata mellett a legfontosabb tényező, hogy az adott deviza éppen hogyan viszonyul a forinthoz. A forint pedig a mostani gazdasági folyamatoktól függetlenül is lehet instabil, hiszen igen könnyen manipulálható akár spekulációkkal az árfolyama. A gyakorlatban ez nagyon egyszerűen csapódik le. Ha a hitelfelvétel után 1 hónappal az adott deviza 30%-kal többe kerül, akkor hirtelen 30%-kal többel tartozunk a banknak, így értelemszerűen ennek megfelelően emelkedik a havi fizetnivalónk is. Miért is jó ez akkor a potenciális hitelfelvevőnek? Azért mert jobb esetben még így is jóval kedvezőbb kamatfeltételek mellett kaphat hitelt, jelentősen csökkentve ezzel a havi költségeit. Egyfajta kockázat/nyeremény számítás a hitelfelvétel, amit mindenkinek magának kell eldöntetni. És el is jutottunk arra a pontra, ahol fel kell tenni a kérdést: mi köze van ahhoz az államnak, hogy valaki hozott egy kockázatos döntését, netalán kisegítse, ha az rosszul sül el?
Nem egyszer vettem már fel hitelt, többek között devizahitelt. A döntéskor pontosan ismertem a lehetséges hitelfajtákat, és azt is tudtam, hogy melyik az a svájci frank árfolyam, aminél ez már bukás lesz. Ugyan nem tartottam lehetetlennek, hogy ez megtörténjen, de azért bíztam benne, hogy mégsem fordul elő. Ha mégis, akkor így jártam. Igyekeztem olyan konstrukciót választani, ahol ezt a kilengést még elviseli a családi költségvetés. Soha eszembe sem jutott, hogy majd valaki segít nekem kifizetni a részleteket, ha azok felszöknek a magasba. Nem is várom el most sem.
Furcsa felvetés, hogy ezek után én és a többi adófizető bármekkora részt is viseljen mások kockázatos döntéseiből. Hiszen amikor például az illető lakáshitelt vett fel, akkor azért választotta a deviza alapút, mert az kedvezőbb volt. Figyelembe vette, hogy magasabb lehet a törlesztőrészelt és feltette magának a kérdést, hogy azt akkor miből fogja fizetni? Ha nem, akkor alkalmatlan volt arra, hogy ilyen típusú hitelben részesüljön. És akkor még nem is beszéltünk azokról, akik autót vásároltak devizahitelből vagy netalán ingatlan fedezet mellett felvett jelzáloghitelből mentek nyaralni a karibi szigetvilágba. Lehetne sorolni, hogy a szükséges dolgokon kívül még mire vettek fel az emberek személyi devizahiteleket, amikből lehet, hogy nagyon jól érezték magukat, és ezt a jó érzést most a többieknek kell megfizetnie. Legalábbis a kormány most így szeretne még egy kis támogató erőt vásárolni magának.
Persze azért itt is szükséges valamit megemlíteni. Vannak olyanok, akik tényleg az albérletből való menekülés utolsó útjaként vették fel a devizahitelt, és azért azt, mert már annak a kifizetése is nehézséget jelent számukra. Nekik most tényleg rossz ez az állapot, de értük sem értelmetlen pénzszórással kellene küzdeni. Ugyanis, ha a beteg lábából ömlik a vér, akkor a megoldás nem feltétlenül az, hogy még nagyobb erővel toljuk bele a vérkeringésbe mások vérét, hanem megpróbáljuk elállítani a vérvesztés okát. Ha a vezetés igazán segíteni akar azokon, akiknek hitelük van, akkor előáll egy hiteles gazdaságpolitikával, végre valamiféle életképes reformpolitikát mutat fel, felhagy a féktelen pénzszórással és még lehetne sorolni. A hiteles kormányzásnál ugyanis semmi nem volna képes jobban stabilizálni a nemzeti valutánkat, sőt azt is tudjuk, hogy az előbb említett feltételek mellett nemzetközi segítséget is kapnánk ehhez. Igaz, ezeknél jóval egyszerűbb kinyitni a zsákot, és beönteni a tömegbe, hiszen ettől a tömeg azonnal jól érzi magát. Egyelőre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr42725922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pistike 2008.10.22. 09:57:05

Magyar ember teljesen meg van arról is győződve, hogy amennyiben a pilótajáték elviszi a pénzét, akkor mehet a Parlament elé reklamálni. Ezek után biztos, hogy mindenért más a felelős.
Ez olyan, mint amikor a gyereket megvédi a szülő minden hülye döntésének a követkeményétől, és ezért majd valami nagyon nagy dolgon tanulja csak meg a leckét.

Andrea 2008.10.22. 10:24:06

Szerintem még a gondolat is felháborító, hogy "megsegítsék" őket. Mi amikor felvettük a lakáshitelünket, forinthitelt vettünk fel. Hasonló összegnél 30 ezerrel is kevesebb lehet a devizahitel törlesztője! A fizetnivalókat meg 20-30 évre kell nézni. Mégha 1-2 évig nagyon rossz is lesz az árfolyam, a maradék 18 év alatt bőven meghozza az árát a devizahitel. Ha mondjuk alacsony lenne az árfolyam, akkor esetleg plusz pénzt szednének ezektől a hitelesektől? Na persze, hogy nem. Ez a forinthitelesekkel szemben etikátlan.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.10.22. 10:26:00

a kocsin még van kb. 400k forinthitelem. ha érdekli a kormányt, nagyon szívesen megadom nekik hitelszerződésem azonosítóját, arra is befizethetik azt a részt, amit az a kár okozott nekem, hogy nem devizában vettem fel, s így nem kapok hitelsegítséget...

elmennek a picsába. ha valaki olyan felelőtlen, hogy hülyén adósodik el, azt ne az én adómból mentsék meg... vagy kérjem ár a fennálló forinthitelem deviza alapúba? :)

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.10.22. 10:27:20

az utolsó mondatomban: ár=át

Meer 2008.10.22. 10:27:41

Minek belenyúlni egy kereskedelmi rendszerbe ilyen szinten? Támogatjuk a gázt, távfűtést, devizahitelt...követelem, hogy legyen autó támogatás is, mert amikor megvettem, akkor még olcsóbb volt fenntartani, most meg gondot okoz.

Csendes 2008.10.22. 10:40:38

Várakozásom szerint nem is fognak közpénzt költeni a devizahitelesek megsegítésére, hanem a szabályozáson fognak változtatni: rá fogják szorítani a bankokat, hogy a szerződésmódosítás (pl. futamidő kitolása, előtörlesztés, devizanem-váltás) ne járhasson irreális költségekkel. Ha ennyi fog történni, akkor ezzel egyet is fogok érteni. Én egyébként olyan hitelt vettem fel, ahol a szerződésmódosítás fix 30e Ft, a devizanem-váltás pedig ingyenes (de tegyük hozzá, hogy ezeket a feltételeket a bank sajnos időközben bármikor módosíthatja), azonban hallok olyan ismerősökről, akiknél ezek a tételek aránytalanul sokkal többe kerülnek.

movhu 2008.10.22. 10:43:36

Csendes 2008.10.22. 10:40:38
Az a helyzet, hogy az általad leírtakkal meg eddig is kellett volna törődnie valakinek, például a GVH-nak. Ez nem kormányzati feladat, simán csak piaci szabályozás kérdése. Ehhez felesleges összeülni a parlamentnek.
Amúgy félek, hogy a vége az lesz, hogy megint a közösből adnak be 1-2 ezer forint/fő adományt, ami egyfajta olcsó szavazatvásárlás.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.10.22. 10:51:15

a forint hitelesek oldaláról nézve Hofi mondata jut eszembe: "Gyerekek, nem lesz nekünk abból bajunk, hogy itt maradtunk?"...

Babarum · http://babarum.hu 2008.10.22. 11:21:12

Szerintem nagyon sokat gondoltok az emberekről. Sokukat abszolút nem érdekelte, hogy milyen hitel, csak hitel legyen. Éppen úgy hoztak/hoznak döntést, mint a népszavazáskor, tudatlanul.

Vki 2008.10.22. 12:13:36

Igazából a kormánynak csak egy dolgot kéne tennie, hogy stabilizálja a forintot. És ez nem csak a devizahiteleseknek lenne jó.

Persze megtehették volna, hogy nem elQrják a kormányzást évekig, hanem normálisan tették volna azt a mi a dolguk, és akkor nem itt tartanánk, hanem lenne eurónk és akkor most nem lenne miről beszélni. FASZKALAPOK.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.10.22. 18:34:26

Az ok-okozat láncolat legvégén a kirívóan magas államadósság van, amit a dilettáns kormányzásnak köszönhetünk.

Liberté_73 2008.10.22. 20:12:32

Nekem is van még erősen 8-jegyű CHF hitelem, ennek ellenére nem szeretném, ha bármiféle közpénzt arra költenénk, hogy kisegítsék a devizahiteleseket.
A mostani részlet kb 20%-kal lett magasabb az előzőnél, ez van. Reméljük fordul a trend hamar.

Bit Rot 2008.10.27. 22:37:40

13. havi nyugdíj, 13. havi bér, munkanélküli lumpenek támogatása, játékautomatások és kocsmák támogatása (segély), stb.

MIÉRT pont a devizahiteleseket ne támogatná a kormány?

Bit Rot 2008.10.27. 22:38:56

@Babarum:
"Éppen úgy hoztak/hoznak döntést, mint a népszavazáskor, tudatlanul."

Kb. ugyanezek a tudatlanok szavaztak 2 és 6 éve az MSZP-re.

gyugyó 2008.10.28. 12:55:20

Nem tudom miért háborognak sokan, szerintem inkább a devizahiteleseket(adófizetőket) kell támogatni, mint a sok ingyenélőt. Ugyan is pont az a réteg van bajban akik az adó nagy részét fizeti, így ha azok tönkremennek nem lesz pénz semmire. Viszont az is igaz aki kockáztatott annak tudnia kellet, hogy ez is lehet belőle. Csak sajnos ebben az országban a normális adófizetőnek nem jár semmi, csak a gyerekgyáros megélhetési bűnözőnek(cigány bűnözés mint tudjuk nincs), naplopó képviselőknek, maffiózóknak stb így ha boldogulni akar valaki azt nagyrészt hitelből tudja megtenni.

G 2008.10.31. 10:33:55

John42:
"Kb. ugyanezek a tudatlanok szavaztak 2 és 6 éve az MSZP-re."

Tehát a devizahitelesek szavaztak az mszp-re?
Érdekes-érdekes...

Rwindx 2008.11.01. 00:08:58

hmm, szerencsére nem szavazok az mszp-re, igen magas devizahitellel a nyakamban sem :)

A "mentőakció" úgy hülyeség ahogy van. Azon túl hogy feleslegesnek érzem, még beavatkozás a privát gazdasági mozgásokba is.

Egyrészt a jen és chf hitel nem annyira durva mint aminek tűnik elsőre az árfolyammozgások láttán. Persze a törlesztő részlet első körben nő keményen. De azért várjuk majd meg a kamatperiódus végét. A jen kamata közelít a nullához, ugyanis kamatcsökenéssel reagál a kezdődő reálgazdaságiválságra a japán központi bank. Hozzáteszem a jen soha nem volt egy stabil valuta, mint ahogyan a forint sem, tehát aki így vett fel hitelt az kb 19-re lapott húzott.
A svájci frank szintén erősödik, ennek az az oka hogy svájc egy pénzügyi menedék, ezért odaviszik a pénzüket akik féltik. Ez óhatatlanül erősíti a frankot. Ez viszont a svájci gazdaságnak nagyon nem jó, ezért a központi bank kénytelen kamatot csökkenteni, mint ahogyan már fél százalékot csökkentett is. Ez a kamatcsökkenés pedig kamatperiódusváltáskor érezteti a hatását. Fél százalék csökkentés már jelentős törlesztőrészletcsökkenést eredményezhet, legalábbis ellensúlyozza az árfolyamveszteség egy részét. Durva esetben túl is szárnyalhatja azt.

Aki viszont forinthitelt vett fel, bármit csinál megszopta, elsősorban a piaci hitelt felvevők természetesen. Ezt köszönhetik az elcseszett kormány elcseszett gazdaságpoltikiájának, túlköltekezésének. Emiatt a jó magyar HUF valódi értéke a béka segge alatt lenne, ennek ellensúlyozására kell magasan tartani az MNB-nek a kamatot, ez pedig beépül szépen a forinthitelekbe keményen.

A devizahitelesek köszönik szépen jól vannak a kormány nélkül is, sőt anélkül még jobban lennének...
süti beállítások módosítása