Jogdíjas ovimozi

2008.10.07. 11:30

Apró emlékeim vannak arról, hogy óvodás koromban nagyritkán megjelent egy ember, aki hozta a kisméretű mozgófilmes vetítőgépét, és néhány rajzfilmet megnézhettünk az óvoda ebédlőjében. Jó kis szórakozás volt, a téli napokon ezzel is el lehetett ütni egy órát, a gyerekek jól érezték magukat, és nem kellett elmenni a moziba. Mára odáig fejlődött a technika, hogy nem kell komolyabb előkészület, a megfelelően felszerelt oviban a kedves óvónéni berakja a DVD-t, és máris megismerhetik a gyerekek az Oroszlánkirály történetét. És hogy ne érje szó a ház elejét, nem az otthonról hozott másolt példányt, hanem a rendesen boltban megvásároltat. Így aztán semmi baj nem lehet, ha a rendőrség rátör a kicsikre az illegális anyag miatt, és nem kell a kiscsoportos tettestársakat bilincsbe verve elvinni. Hitte ezt szeptemberig sok ír óvoda, amíg szeptemberben levelet nem kaptak.
A Times beszámol róla, hogy az országban megjelent az MPLC (Motion Picture Licensing Company), akik többek között a Disneyt is képviseli, és első körben lecsapott a veszedelmes óvodákra. Levélben értesítettek 2500 óvodát, hogy amit ők csinálnak, az valójában nyilvános vetítés, és mint olyan, külön jogdíjfizetésre kötelezett. Mint a jó uzsorás, ők is azzal kezdték, hogy megpróbálták irdatlan mértékben lehúzni a nebulókat, illetve azok szüleit. A tárgyalás ugyanis 10 EUR/gyerek/év-ről indult. A licencért cserébe korlátlanul vetíthetnék a filmeket a kicsiknek. Ezt a szép összeget sikerült lealkudni aztán 3-ra, és mondhatnánk, hogy ebből a szempontból nézve már nem is olyan borzasztó. Dehogynem! Ugyanis arról van szó, hogy az ovi nem egy mozi, és a vetítések alkalomszerűek, nem is túl nagy csoportokban, ráadásul mindezt olyan médiáról, amit teljesen legális úton szereztek be. Ezt tetézi az, hogy a levelek kiküldésének pillanatában az MPLC nem volt bejegyzett szervezet a szabadalmi hivatalnál, így jogdíj beszedésére egyáltalán nincs jogosultsága az országban.
Az ügyet nehéz indultatok nélkül kommentálni. A szerzői jogvédők minden csatornán megpróbálják megfosztani az embereket a pénzüktől, de hogy ez kiterjedjen a lakosság legfiatalabb körére is, arra talán senki nem számított. Így Írországban a szervezet nagyon rossz felvezetővel kezdte meg munkáját, ami után nem kell azon csodálkozni, ha nem talál össznépi társadalmi támogatottságra. Már csak félelemmel gondolok előre azokra az időkre, amikor megjelenik a kommandó, hogy elégtételt vegyen a BSA nevében is, mert kiderült, valakinek „ablak” volt a jele. Ezek után, ha most lennék óvodás, akkor én egy PirateBay logót szeretnék a kis öltözőszekrényemre, amolyan lázadási jelképként.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr26700900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2008.10.07. 12:06:38

Öregem, a lehúzásnak nincs határa.
Örülnének, hogy valaki egyáltalán megvette az eredeti DVD-t. De neeeeem, nézzünk szét, hol lehet még kis pénzt behajtani.
Naná, hogy megint az állami szektorból!

sebcsaba 2008.10.07. 13:08:47

Most akkor az óvodai filmvetítés nem ugyanaz a kategória mint amikor áthívom a barátaimat filmet nézni? Ez egész egyszerűen hibás érvelés, az óvodai az nem nyilvános vetítés hanem zártkörű. Így a lehúzás nem csak pofátlan hanem jogtalan is.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.10.07. 13:14:46

Majd minden film elején ott van, hogy iskolákban, klubokban és olajfúrótornyokon (!) sem lehet vetíteni, ahhoz más típusú megállapodás kell a jogtulajdonossal.

Viszont kérdéses, hogy milyen példánnyal kell hozzá rendelkezni, mert elvileg az a példány, amit megvásárol a boltban, az tiltja, tehát a jogtulajdonosnak biztosítania kellene ehhez egy olyan példányt, amit erre a célra készít el.
Jó kérdés azonban, hogy a 3EUR mire jogosítja fel az óvodát, meg kell -e vásárolnia a családi példányt, vagy biztosít -e nekik a jogtulajdonos példányt (a mozik mintájára).

fehso2 2008.10.07. 14:24:26

Az anyjukat is meg....nák ezek, ha pénzt kapnának érte.
Amúgy meg ők is fizethetnének nekünk, hogy telerakják a várost a reklámjaikkal.

CsJP 2008.10.07. 14:26:56

Es ha valaki kiiratkozik az ovibol, akkor visszafizetnek harom ruppot? Vagy esetleg felevkor pro rata alapon egy-otvenet?

beavereater 2008.10.07. 14:43:10

Ebből is látszik, hogy szarban van ámerika, végül is semmi mást nem gyártanak már, csak a híg fost hálivúdban, meg fegyvereket...

Johnson Doe 2008.10.07. 15:09:37

sebcsaba 2008.10.07. 13:08:47
Vigyázz, ne adj nekik ötleteket! Egyszer csak arra eszmélsz, hogy miközben békésen, egy üveg finom borocska mellett nézitek a legfrissebb eredeti DVD-t három haveroddal rád tör a teljes magyar rohamosztag, és mögöttük jogszabályt lobogtatva belépdel egy artisjust ügynök...
Ez már egy kicsit több, mint szánalom.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.10.07. 15:26:45

A jó kis gyerekkori super 8-as vetítések... No megállj, csak! :-)

Kenguru 2008.10.07. 17:46:09

Asszem egy megfelően didaktikus, hagyományos ír módszerrel rá lehetne vezetni az MPLC-t tévedésére.

Magam részéről 0.5 kg semtexet javasolnék, egy 5mm-es falú acélcsőben, némi csapágygolyóval körítve.
Jah és mindezt az MPLC irodájába.

Legyünk jó fejek, elsőre még kaphatnak figyelmezető telefonhívást is.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.10.07. 18:04:51

Meglátásom szerint itt alapvetően azzal van a probléma, hogy a gyerekek tv-t néznek az óvodában, ahelyett, hogy kint lennének, vagy valami más elfoglsltságot találnának ki. Az Óvoda abszolute nem erre való. Egy gyereknek 5 éves koráig nem is ajánlott még a mese nézése sem, ugyanis a sok villogás, és a nagy vibrálás agresszívé teszi a gyerekeket.
Mondjuk egy diafilm azért más kategória.

Penya_ 2008.10.07. 19:56:52

Jaj, az en apam az ilyen vetiteseket tolt ovodakba Komarom megyebe. Es engem is mindigg vitt. Regi szep gyerekkor :(

insider 2008.10.07. 22:47:47

BálnaUhr-nál a pont...
süti beállítások módosítása