Meg hát. Utoljára két éve. De előtte négy, nyolc, stb. éve is. Legalábbis én úgy hittem akiket megválasztunk, azok azon a területen tevékenykednek, amihez értenek, amiben szakértők.

Én pl. ha jól emlékszem, utoljára egy közgazdászra szavaztam. Becsöngetett a kopogtató cédulaért, leültünk, értelmesen elmondta mit is szeretne tenni, mik a tervei, megvitattuk mik a gondolatai bizonyos dolgokról, majd ez alapján döntöttem. Meggyőzött a hozzáértése, a szakmai érvrendszere, a kiállása.

Gondolom mások is mind olyan emberekre szavaztak, akik egy-egy szakterület avatott ismerői, s többek között ezzel érdemeltek ki, hogy a társadalom demokratikus képviseletere méltóak, s megválasztottak legyenek.

Miért hangoztatja akkor most mindenki, hogy "szakértői" kormányt? Talán csak nem az a baj, hogy az egyes partok - kivetél nélkül - felső vezetése már rég nem a szakértelme miatt van a helyén? Talán csak nem az a baj, hogy az egyes politikusok már nemcsak a saját - kiválóan ismert és gyakorolt - területükön tevékenykednek, hanem bármilyen bizottsági tagságot, bármilyen bársonyszéket elvállalnak, csakhogy a közéletben maradhassanak, s ne kelljen visszamenni dolgozni? Aki orvos volt, most az energia szektorban bizottsági tag, aki eddig környezetvédelemmel foglalkozott, most informatikával és így tovább? A jelenlegi politikai élet szereplőinek jelentős része csak a politikával, az egymás szapulásával, a szarkeveréssel foglalkozik. Miért van akkor ott? Előbbre viszi az az országot, ha egy megválasztott képviselő nem azzal foglalkozik, amihez ért, hanem mezei pártpolitikus válik belőle? Aligha.

Kell-e tehát "szakértői" kormány? Két válasz lehetséges:

1. Nem, elég ha a jelenlegi parlamentben is mindenki csak azzal foglalkozik, amihez ért s nem mással. Nyilván ehhez szükséges, hogy képviselőink holnap reggel felkelve hirtelen megvilágosodjanak (ennek valószínűsége valahol a béka sokat emlegetett testrésze alatt van).

 2. Igen, de akkor a teljes politikai elitet lecseréljük, hisz a mostaniak között már csak elvétve akad olyan, akit szakértőnek nevezhetnénk és törvényekkel biztosítjuk, hogy az új parlamentben mindenki csak a szakterületével foglalkozzon. Sajnos azonban ezen torvények meghozatala vagy a jelenlegi parlament dolga lenne (aminek valószínűsége hasonló az 1-es pontban leírtakéhoz), vagy az újonnan megválasztotté, ahol azonban félő, nem ez lenne a képviselők első dolga, így viszont ez szépen elfelejtődne, s máris visszaállt a jelenlegi állapot...

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr90678768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meer 2008.09.24. 11:53:17

Szakértő kormány csak olyan helyen működne, ahol az emberek legalább annyira szakértők, hogy felfogják, az állam csak abból tud adni, amit beszed. Egyelőre a legtöbb ember az államot ugyanannak tekinti, mint a szocialimzusban. Egy szerbezetnek, akinek feladat, hogy mindent megadjon.

movhu 2008.09.24. 11:57:30

A szakértői kormány szép ötlet, de a szakértők által javasolt intézkedések 99%-kát leszavaztatnák népszavazáson, ha egyáltalán eljutna odáig. Ne felejtsük el, hogy az emberek lelkesen szavaztak néhány száz forintos kérdésről is. Képzeljük el, hogy valaki csak néhány alapvető(direkt nem mondok példát) intézkedést megvillantana. Máris milliós ellenzői tábort építene fel maga köré.

DArchAngel 2008.09.24. 12:25:06

Cett szépen rátapintott arra, hogy patthelyzet van, és nem haladunk sehova. Nem is fogunk.
Lehet, hogy pesszimistán hangzik, de amíg le nem cserélődik az egész politikus banda és nem kezdődik el sürgősen bizonyos dolgok rendbe tétele az emberek fejében, addig egy helyben fogunk állni, a világ (pláne a térség) elrohan mellettünk, mint az 1700-as évek végén és az 1800-asok elején. Akkor egy radikális új gondolkodású, de roppant tehetséges politikusi nemzedék (pl.: Kossuth, Széchenyi) kellett, hogy felrázza az országot a tespedtségből.
Most erre nem látok sem tehetséget, sem akaratot, mert akkor - ó jajj! - odalesz pár százezer szavazat. Amiatt viszont, hogy folyamatosan ez a garnitúra van hatalmon, nincs lehetősége új erőnek betörni. Patthelyzet.

Lord W 2008.09.24. 12:53:16

Képzeljük el, hogy kiáll a szakértői kormány első embere, és nekifog:
Befagyasztjuk a nyugdíjakat, a családi pótlékból megélhetést felszámoljuk a saját rendszerünnekkel, segély helyett munkahelyeket viszünk oda vagy munkát, és nem utolsó sorban az adókönnyítés mellett letöltendővel szankcionáljuk az adócsalást. A közszférát megtisztítjuk a felesleges munkaerőtől.
8 millióból 7 millió szavazó elvesztése.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.24. 12:55:06

Lord W: hát, ha normálisan meg tudná indokolni, én az 1 millióban lennék... Most szégyenkezzek e miatt?

DArchAngel 2008.09.24. 12:55:31

Pedig valakinek meg KELL lépni ezeket az intézkedéseket, mert lassan nem lesz ország, amit kormányozhatnának.

movhu 2008.09.24. 13:13:33

De most mindenki óvatosan hagyja, hogy ez így legyen. Ki volt az a politikusok közül, aki ki merte eddig mondani, hogy mit kellene tenni? Adócsökkentésről is csak az beszélhet hitelesen, aki a forrására is rámutat. Márpedig minden átrendeződés csak egy vonalon valósulhat meg: a munka becsülete nő, aki nem munkáé csökken.

DArchAngel 2008.09.24. 13:38:10

De akkor vesznek a nyugdíjasok és az ingyenélők szavazatai! A jelenlegi csodaváró birka néppel ez politikai öngyilkosság lenne. Van abban valami, hogy az ország olyan politikusokat kap, amilyet megérdemel.

Gerusz · http://gerusz.freeblog.hu 2008.09.24. 13:46:12

cett: én is abban az egymillióban lennék... de sajnos az csak egymillió. Marad hétmillió, akik arra szavaznak, aki kánaánt ígér. És a nép sajnos nem leváltható :(
A javulásra én egyébként két esélyt látok: egyrészt megnövelni a kormányok mandátumát 6-7 évre, mert akkor lenne pár év, amikor nem kampányolnának, hanem csinálnának is valamit. Ez még talán kivitelezhető is lenne. Másrészt egy egyszerű, 10 történelmi és matematikai kérdésből álló feladatsort elhelyezni a szavazólapokon. Majd a szavazatot beszorozni a helyes válaszok számával. Ez sajnos elég alkotmányellenes :(

Destroy 2008.09.24. 14:36:53

Egyszer meg kell érteni a maradék szavazónak is, hogy neki sem jó, ha üres és teljesíthetetlen ígéretekkel kecsegtetik.

Marcsi 2008.09.24. 14:48:37

Most is tolonganak a szakértők, ötlet legalább van 5 féle, ami ki si van dolgozva. A kormány sé az ellenzék még csak válaszra sem méltatja.

rolika 2008.09.24. 15:37:17

én is az egymillióban lennék :)
kár hogy a kommentek nem reprezentatívak :)

movhu 2008.09.24. 15:38:56

Megalakítjuk Hóbelevanciát, ahol csak az itteni kommentek reprezentatívak lesznek :)

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.24. 15:38:57

rolika: dehogynem, ha itt összehozunk 4-5M támogató szavazatot, már nyertünk. ;)

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.09.24. 15:52:33

A szakértői kormány élére én mindenképpen Lamperth Mónikát javaslom. Volt ő már az összes szakterületen, kiválóan ismer mindent és mindenkit.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.24. 16:38:16

BálnaUhr: esküszöm, elsőre úgy olvastam, "megvolt ő már az összesnek"....

dejeau 2008.09.24. 17:41:15

Ezen én is gondolkodtam már (konkrétan a jövő meg a szavazás). Ha most - mer' elvette a játékot (pénzt) tőlem, és nem csinált semmit, nem az M***pre, hanem a F****re szavazok, akkor előbbi röhög egyet, átül a másik oldalba, popcornt vesz, majd 4 év múlva jön vissza. Ezért kellene - ellenszenv ellenére - az előbbire, hogy azért se "mentsem" fel saját politikai "munkája" következményei alól, és még legalább 10 évig kormányon maradjon. Szerintem utóbbi lenne a legjobb, rájönnének végre, hogy valamit csinálni kellene. Lopni? Akkor már nem lenne mit . . . de ki van ez találva, tuti, hogy a jelenlegi banda megy, jön egy másik, és ezek így cserélődnek még vagy 10-15 évig. Közben meg . . .

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.09.24. 19:00:09

Biztosan úgy akartad olvasni ;)
Egyébként most gyorsan átolvasva, van benne valami :)

stali 2008.09.25. 05:42:48

A legnehezebb a tudatformálás. Nem a demagógia átmeneti, ám vitathatatlan erejéről beszélek! Az működik. A felismerés, a gondolkodás és a cselekvőképes - uram bocsá', irányítani is képes - nemzedék várat magára. A történelem mutatja az irányt, a lehetőségeket, de ki akar manapság tanulni? Holott a tanulás és tanítás egyaránt fontos. (Ja, én még valamelyik átkosban pl. Lenin összesből is olvastam. Ajánlom a forradalom-elméletét. Mert igaz is lehet. Bár én nem vagyok forradalmár, csupán szolga. Ráadásul több generáció óta közszolga, csak még mindig komolyan veszem, hogy szolgálat.)
süti beállítások módosítása