Horvátország bekeményít

2008.09.19. 11:40

A nálunk jellemző takargatásos és tagadásos korrupciós botrányokkal szemben a szomszédban egészen máshogy zajlik az élet. Nem úgy történnek a dolgok, mint nálunk, ahol egy orvosi hálapénz botrány legnagyobb hatása, hogy az ezt taglaló weboldalt mindenféle személyiségi jogokra való hivatkozással felszámolják, és közben létrehozóit tűzzel-vassal üldözik. A horvátok nem ilyenek, hanem keményen tesznek. Ha kell, lebontanak házakat, amik illegálisan épültek, de ha kell, akkor súlyos ítéleteket is meghoznak. Nemrégen történt az eset, hogy a rijekai Ognjen Šimić, aki orvosként rendszeresen hálapénzt fogadott el, 9 év börtönbüntetést kapott. Igaz, a börtönbe nem vonult be, mert megszökött, állítólag Bosznia-Hercegovinában tartózkodik. Most egy ennél is nagyobb és jelentőségteljesebb ügyet kezdett el felgöngyölíteni a hatóság. A horvát  felsőoktatásban a hírek szerint sokak megvásárolták a jegyeiket, és így végső soron a diplomájukat.

Az oktatási tárca vezetője hajthatatlan és kemény. Minden olyan vizsgát meg fog ismételtetni, melynek eredményében a pénz játszott szerepet, és minden diplomát visszavonnak, aminek megszerzéséhez köze volt a korrupt tanároknak. Külön kéri a diákokat, hogy ők maguk tegyen feljelentést a feltételezhetően korrupt tanárok ellen, és kilátásba helyezte karok bezárását is az ügy miatt. Látható, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az országból eltűnjön a fejlődést erősen gátló tényező, a korrupció. De miért jó a diáknak és szülőnek, ha ő maga adja fel a tanárokat ebben az esetben?
A helyzet sokkal rosszabb, mint gondolnánk. Nem arról volt szó, hogy a pénzért könnyebben lehetett jó jegyet szerezni, nélküle meg sokat kellett tanulni. A korrupció ebben az esetben ugyanis lassú felfutású, és sok helyzetben nem elég ösztönző. A legtöbb diáknak jobban megérte volna tanulni, mint valahol megkeresni a pénzt. Ezért sok szakon lehetett tudni, hogy korrupció nélkül esélye sincs a diáknak a továbbjutásra. Sőt, amikor valaki beszállt a körbe, akkor nem volt többé menekvés. Akármit is tett, a kívánt összeget nyújtani kellett. Hasonló helyzet alakult ki, mint hazánkban egyes kórházakban, ahol a kialakult tarifarendszer olyan ismertté vált, hogy már lehet tudni mennyi is az annyi. Azaz mennyibe kerül egy biztonságos gyerekszülés vagy műtét. Aki pedig nem fizet, hát ő kockáztat, „megkülönböztetett” bánásmódban részesül. Más országok ellenben nem fogadják el ezt a természetese működésnek, azért is most a hadjárat tengerparti szomszédunknál. A végső eredményt még nem ismerni, de az akcióban 300 rendőr vett részt egyszerre, hogy a hírük nehogy megelőzze őket, és így a bizonyítékok az enyészeté legyenek. Egy biztos, már most lehet tudni, hogy igen nagy csoportra terjedt ki az érintettek köre.
Ezek után felmerül bennünk a kérdés, hogy mi a helyzet Magyarországon? Vajon nálunk mennyire jellemző most, hogy lehetséges előnyre szert tenni a vizsgán vagy lehet jegyet vásárolni, ami aztán pillanatok alatt legálissá válik a nyilvántartó rendszerekben? Mindig felröppennek legendák arról, hogy vannak, akik készséggel varázsolnak jegyeket Neptun isten agyába, illetve vannak tanárok, akik örömmel fogadnak el anyagi segítséget családjuk eltartásához. Talán egyszer nálunk is lesz akció, és megtudjuk, hogy szakembereink diplomája mennyire szakirányú és mennyire közgazdaságtani. Hiszen a diploma mindenképpen befektetés. Ha kell, akkor pénzügyi.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr58671162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2008.09.19. 11:46:22

bírom a horvátokat. nagyot nőttek a szememben, amikor lebontották a nyaralókat. most meg ez. nem lacafacáznak.

Autótesztelő · http://hasznaltteszt.blog.hu/ 2008.09.19. 12:39:26

Nem lacafacáznak, az tény, respect nekik. De ugyan igy a Szlovákoknak, lengyeleknek, románoknak is. Egyedül a mi országunk impotens, mi félünk a legjobban az EU-tól.

egy hallgató 2008.09.19. 13:52:01

Az államigazgatásin se fizetni/se a melleket kidobni nem kell, szinte mindenkit átengednek.
Olyan szép látni a belső statisztikákat, az a legszebb bennük, hogy az utolsó vizsgákon "megtáltosodnak" a hallgatók.

Egyik évfolyamtársam többször megkérdezte az oktatókat, hogy miért fogadják el a netről letöltött dolgokat (enyhén zavarta, hogy míg ő több tíz órát öl bele az elkészítésükbe, más (a többség) csak az író nevét cseréli ki), és mindig ezt a választ kapta: csak a saját dolgával törődjön ...

Lali 2008.09.19. 14:45:01

Ja ja. Töketleneknek, mint mi, nem terem babér.
De legalább a gyerekeimnek majd nem kell messzire költözniük egy jobb élet reményében, és még az anyanyelvüket is gyakorolhatják.

BigOne 2008.09.19. 14:56:21

Van ahol akkor sz*vat meg a tanár, ha vizsgára nem rakod ki a csöcsöd meg a combod. Ha meg rossz nő vagy, akkor eleve max 2-vel végzel.
süti beállítások módosítása