Robin Hood, az Adó

2008.09.17. 09:45

Ritkán lehet nagyobb kínban született tervről hallani, mint a most felvetett Robin Hood adó. Igen, ő lenne az Adó, amit azért kapná e legendáról a nevét, mert az ő elveihez hasonlóan működne a gyakorlatban. Tehát valaki meghatározná azt, hogy ki az, aki extra profithoz jut a lakosságból, és ebből a extra bevételből a kormány egyszerűen elvenne, majd azt valamilyen formában visszaforgatná a lakosság zsebébe. Milyen nemesnek is tűnik ez a szociális kezdeményezés mindaddig, amíg azt nem mondjuk, hogy fordítsuk végre komolyra a szót, és szakadjunk ki a mesevilág szereplői közül. Vizsgáljuk meg a realitások miatt az első gonosz várurat, akit megtámadni kíván a csapat, ők a távfűtőművek.

Van ez a gonosz távfűtő művek, aki nem érez szégyent, és bizony igen drágán adja a meleget, és ezzel „extra profit”-ot termel. De mi a jó nyavalya az „extra profit”? Valaki megfogalmazta már papíron, hogy mekkora árrés minősül annak? Mert amennyiben százalékos arányban húzzuk meg a vonalat, akkor a legtöbb nagyáruházba el lehet menni, és jól kiporolni mindenkinek a fenekét egy-egy nyílvesszővel, ugyanis ők aztán igazán pofátlanul lehúzzák a vásárlót néha. Ott van ám extra profit, mégsem piszkáljuk őket, mert egy ilyen szabad piacon élünk. Arról már ne is beszéljünk, hogy a nagyáruház retteghet a klasszikus nyuszikás vicc vázolta helyzettől. Van rajta sapka vagy nincs? Mert vagy extra profitot termel, vagy beszerzési áron – uram bocsá’ alatta – adja az árut, de mindenképpen rosszul csinálja. Szóval eleve marha nehéz definiálni eme közgazdaságtani nyelvújítást. Jó, ismerjük el, a távhő kicsit más, mert ott nehezebb választani vagy mástól venni. De a kormány itt valóban sokkal inkább Robin Hood-ot követi, mintsem az értelmes megoldást. Nem hosszú távon akar segíteni, csak tovább erősíteni azt a magyar beidegződést, hogy „ezt a hónapot éljük túl”.
Vegyük az egyszerű általános iskolai feladatot. Vajon mit kell tenni akkor, ha csőtörés van, és azt szeretnénk, ha a nyomás a lakásokban továbbra is megmaradjon? Több vizet pumpálni a csőbe? Nem tűnik túl logikusnak. Igaz hirtelen több feladattal és pénzzel jár a csőtörés javítása, de hosszú távon megéri. Ezt a feladatot nem sikerült a távfűtésre kivetíteni. Előbb-utóbb annyit költünk távfűtési támogatásra, amennyiből a teljes panelfelújítási program megvalósulhatott volna. De mi csak öntjük a feneketlen zsákba a pénzt, ami nem csak képletesen, de a szó szoros értelmében kimegy az ablakon. Ilyen helyzetben nem is csoda, hogy az átlag panellakó tojik a felújításra – még meg is tudom érteni -, hiszen minek költsön rá. Majd amikor emelkedik a távfűtés ára, akkor jön Robin Hood, és rabol egy kicsit a gonosz távhő földesúrtól, és visszaadja a zsebébe. Nem is csoda, hogy több panelban még az is sikertelen, hogy megelőlegezett pénzen költségmegosztókat szereljenek fel, mert minden egyes befektetett forint tök felesleges. Robin Hood feltűnik a semmiből, és mindenkit lenyilaz, aki csak beszól. De csak hagyná egy kicsit ez a figura gondolkozni az embereket, rögtön leleményesebben megtalálnák a megoldást, hogy csökkenjenek a saját költségeik. Azt se felejtsük el, hogy ez megint csak diszkrimináció azokkal, akik hajlandóak tenni azért, hogy a nagy közös kassza jobban érezze magát. A saját fűtéssel rendelkezőkre megint nem gondolt senki. Hiába a gázárkompenzáció nevű csoda, amit úgy osztogatunk, mintha a világ leggazdagabb országai között lennénk, az egyedi fűtéssel rendelkezők százezreket vagy milliókat fektetnek abba, hogy korszerű hőszigeteléssel, kazánnal, ablakkal minél többet megtakarítsanak. Velük senki sem törődik, mert ők megoldották maguknak a problémát, nekik nincs szükségük az önjelölt hősökre. 
És végül vegyük az egész támogatási rendszert. Eleve hiba bárkinek azt ígérni, hogy „nem lesz gázáremelés”. Miért ne lenne? A gáznak piaci ára van, mi vesszük, miért is kellene a mindenkori kormánynak ezen kompenzálni? Ez csak elodázza a problémát, amit meg kellene látni, miszerint a gáztól való függőség egyfajta szorult helyzetet teremt. A gáz már rég nem olcsó jószág, ráadásul a nagy gázmezők feletti uralom olyan kezekben van, amire semmi kihatásunk sincs. Ráadásul bevallott jövedelemhez kötni a támogatást? Magyarországon? Kérem szépen, ez még viccnek is rossz. Így most támogatott gázzal lehet fűteni a villát, esetleg vizet melegíteni a jakuzziba, vagy távhővel fűteni az utcát. Más utat kellene keresni, nagyon mást. Nem azokra kellene még egy ekét akasztani, akik legjobban húznak. Gyere paci, olyan jól dolgoztál ma, hogy megnyerted az éjszakai melót is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr21667326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberté_73 2008.09.17. 10:17:53

cett! mondjuk a bankok is megkapták a kis különadópakkjukat

The M 2008.09.17. 10:39:39

Én azt látom, hogy megint arról szól az egész új tervezetcsomag, hogy aki eddig fizetett, az fizessen még többet. Hol van érdemi csökkentés? Hogy 4500-al többet vihet haza valaki? Cserébe meg megadóztatják a kajajegyét, aminek egyenes hatása, hogy simán megvonja a munkáltató. Többet vihet haza 4500-al, de nem viheti haza a 6000 forintnyi kajajegyet. Köszönjük, hogy megint a dolgozókat ütik, meg azt, aki csinál is valamit! Támogassuk a pazarlást! Sőt, védd a fákat, egyél hódot. Ez kb. ugyanolyan okos dolog.

Pistike 2008.09.17. 10:52:18

Szívjuk annak a vérét, akiét lehet. Ha már nem sikerül egyetlen értelmes intézkedést sem hozni, amitől a mai segélyen élő réteg megmozdul, akkor muszáj valakitől elvenni. Robin Hood inkább menjen dolgozni.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.17. 11:50:08

Liberté: az nem csak tervezet volt?

FSBLACK 2008.09.17. 12:36:22

Miért mindig csak az egyszerű bérből élőt szívatják? Se üdülési csekk se kajajegy nem lesz. Nem hülyék a cégek, be fogják szüntetni oszt jónapot.

rohadtka 2008.09.17. 12:39:26

Ismét elkezdik az osztogatást,a szavazat vásárlást.... , és továbbra sem csinálnak semmit...majd bele döglenek....

Manyizga (törölt) 2008.09.17. 12:45:07

Aki szénnel/fával/biomasszával fűt azt bezzeg nem támogatják. Muszáj a panelprolikra költeni a sok pénzt. Mondjuk Romániában láttam sok olyan panelházat, amelyikben egyéni fűtés volt. Az erkélyen keresztül volt kivezetve a kémény. Ez a jövője a távfűtéses házaknak, ha nem korszerűsítik a fűtést, ha nem szigetelnek...

Barakis (törölt) 2008.09.17. 12:50:38

Manyizga

Muszáj a panelprolikra költeni a sok pénzt.

Rohadjál meg édes. Ad 1, egyedül élek és semmilyen támogatást nem kapok panelproliként. 2, Megfagytam ma reggel, mert 5-6 fok az volt, de fűtés nem, de azért fizessem a 8-ezret a hideg csőért. 3, Törvényileg nem lehet kiszállni a távfűtésből, pedig gázzal is jóval olcsóbb lenne. Fasz voltam, hogy egy tetves panelbe költöztem, de pénzem nem volt másra.

Panelt nem lakó 2008.09.17. 12:52:47

Az a helyzet, hogy míg nem kell szembesülni azzal, hogy mennyibe kerül, addig természetes, hogy nem érdekli a panellakót a fűtés ára. Csak egy évig kellene nem támogatni, és rögtön nem kellene azon aggódni, hogy bentmaradt a panelprogram pénze. Tudom, most sokan jönnek azzal, hogy mi van a szegényekkel, akik nem tudják kifizetni a felújítást. De miért én, adófizető fizessem ki helyette? Lehet, hogy én egész nap dolgzom, miközben ő az általam fűtött panelban tévézik.

bldo 2008.09.17. 12:53:32

Nem mindenki proli ám, aki panelban él, kedves Manyizga.

Lambotze 2008.09.17. 12:54:33

cett: de nem ám

ahelyett, hogy a gázártámogatást szüntetnék meg, és így zárnák az ollót a kétféle fűtési mód (fogyasztóra háruló) költsége között, inkább bevezetnek még egy ártámogatást. Épül a cocializmus... Úgy néz ki már senki sem emlékszik arra, hogy pont ez az a rendszer, amit egyszer már kipróbáltunk, és nagyon nem működött.

Nagyot röhögtem Marcsi kommentjén is. Leginkább kínomban.... Csak idő kérdése, és lett itt még 50 féle új adó, populistábbnál populistább intézkedésekre teremtve meg a forrást, csak győzzenek nekik nevet találni :(

Barakis (törölt) 2008.09.17. 12:56:26

blackdogone

Csak a kurva nagy része. Órákig mesélhetnék parasztságról egy év panelban élés után. Az egész ott kezdődik, mikor valaki a liftben köpköd, meg tapossa el a csikket, folytatva a szemét ablakon való kihajításával.

bldo 2008.09.17. 12:59:54

Barakis, engem akkor se prolizzon le senki, még ha a nagy többségből levont általánosítás alapján ezt indokoltnak érzi.
Örülök, hogy van egy saját kuckóm, még ha az panel is, és megpróbálok úgy élni benne, hogy ne hozzak szégyent a szüleimre, akik felneveltek.

kovi1970 2008.09.17. 13:00:07

Ha már a középkornál tartunk:
A politikusaink a földesurak és a bérből és fizetésből élők a jobbágyok. Majdnem rabszolgát írtam.
Több pénzt kellene az embereknél hagyni és majd meg tudnák fizetni a szolgáltatásokat.
Ja, akkor ugye nem lehetne a sok begyűjtött adó egy (jó)részét elfolyatni, zsebbe, pártkasszába.

bokaszalag 2008.09.17. 13:00:17

A távfűtés nem azért drága mert a userek az utcát fűtik és nem korszerűsítnek.
Igen hasonló paraméterekkel rendelkező 2 lakásban (légköbméter, téglaház, egyik sincs túlfűtve - mivel a távfűtöttben is van költségmegosztó, korszerűtlen nyílászárók, ...) a tűvfűtés kb. 5x annyiba került. Csak a havi alapdíj annyi, mint egy kevésbé durva téli hónap a gázfűtésesben.
A távfűtés azért drága, mert monopolhelyzetben lévő cég, ebben jogilag is megtámogatva, azt csinál amit akar. És jobbára a pénz beszedésén kívül inkább semmit.

Törvényes például, hogy ha megtermelt hő 2x%-a szállítás során elvész, amíg a házakhoz ér. És kiszámlázható.

johevi 2008.09.17. 13:02:20

Ismerősön banknál hiteles. Minden második hitelbírálat így zajlik:
Ügyintéző: - igazolt jövedelme?
Ügyfél: - 60.000 forint
Ügyintéző: - hát az kevés lesz fedezetnek...
Ügyfél: - ( közelebb hajolva, kacsintva ) najó még egyszer ennyi zsebbe, tudja hogy van...

movhu 2008.09.17. 13:02:58

Proli vagy nem proli. Lényegtelen a kérdés szempontjából.Kicsit több, mint 5 évig panelban laktam, tudnék mesélni. Komplett főtt csirke a motorháztetőmön és hasonlók. Volt, aki a szó szoros értelmében az ablakot használta szemetesnek...
Na de lássuk a támogatást. ROkonom lakik budapesti panelban, olyan helyen, ami nem olcsó panelkörnyék. Körbefutottak cirka 80 lakéson, hogy költségmegosztót kellene felszerelni. Lett is 5 támogatója összesen. Hozzátéve, hogy a lakók nem szegények, nem prolik. Ha nekik piaci árat kellene fizetni, akkor lépnének, így nem.
És mi van azzal, aki nem tudja megfizetni a panelfűtést? AZ említett helyen olyan drágák a lakások, hogy külsőbb kerületben simán kijön belőle egy ugyanakkor gázfűtéses. Hogy az kellemetlenebb? Nekem meg már nagyon kellemetlen sok adót fizetni.(Mellékesen Budapest egyik külső keróletének legszélén lakom, és tanúsíthatom, hogy túlélhető)

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:04:47

blackdogone

Akinek nem inge...

Panelt nem lakó 2008.09.17. 13:07:11

bokaszalag 2008.09.17. 13:00:17
Mégis, ahol korszerűsítenek, ott sokkal kevesebb lesz minden díj. Sőt, elvileg van lehetőség arra is, hogy leváljanak a távfűtésről, igaz nagyon nagy költséggel. De olyan helyeken, ahol 60*7 lakás van pl. egy tömbben(Havanna és társai) az egy lakásra vetített költség már nem is olyan sok. De miért is csinálná a tulaj, ha ezt most más fizeti helyette?
Ne mondjuk már, hogy a pazarlásra a megoldás, hogy támogassuk.

Manyizga (törölt) 2008.09.17. 13:07:19

blackdogone, sajnos aki korpa közé keveredik, azt felzabálják a disznók. Másképpen fogalmazva: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.
Vagyis: nem elég tiltakozni, hogy nem panelproli valaki, hanem tennie is kell ellene. Pl. elköltözéssel. :)

Midnight Coder 2008.09.17. 13:11:12

A távhőszolgáltató erre mit fog lépni ? Árat emel. Azaz kik fogják ezt megint megszívni: az a sok balek aki még dolgozik.

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:13:43

Midnight Coder

A távhőszolgáltató mindig árat emel. Különösebben már indok se kell.

Viszont kedves posztíró, érdekelne, hogy távhőre milyen kedvezmények vannak, nincs kedvem 30 ezres számlát kapni télen egy kis lakásra...

The M 2008.09.17. 13:15:03

Itt kis országunkban jó, ha egymillió dolgozó ember van, akinek a bevallot és tényleges jövedelme köszönőviszonyban van. Ettől kezdve bármit ehhez kötni igen nagy lúzer dolog.
Meg kell érteni. Az országnak nincs mindenre pénze. A mostani adócsomagnál borítékolni lehet, hogy szépen a feketébe tol jövedelmet. Szól a munkáltató, hogy nincs kajajegy, de a zsebbe-pénzt megemeli egy kicsit. Ezzel le is tudta a jövő évi béremelést.
Gondolmozni is tud valaki a Parlamentben? Mert értelmes javaslata senkinek nincs évek óta odafent.

Robin 2008.09.17. 13:17:09

A távfűtés csak az egyik ami a panelben élőket súlytja. Kevesen figyelnek fel, de egyre inkább rájönnek majd, hogy a fizetett gázátalánynak (tűzhely fajtája alapján meghatározva) semmi köze a ténylegesen elhasznált gázhoz. Próbáltam kideríteni mit lehet tenni, szerettem volna mérni, de azt nem lehet. A Műveknek az a jó, ha csak fizetek, és minél kevesebbet használok, ezzel is az ő profitjukat növelem. Ajánlották, zárassam le a vezetéket, de ehhez a meglevő csövet nem ledugaszolják, hanem ami a lakásban a főcsőről leágazás, azt levágják és leheggesztik. Ergo, új tűzhely kell, ki kell festeni és még én fizetek 20eft, a lezárásért. Mivel botor voltam, és előbb vettem új tűzhelyet, és csak utánna akartam mérni, most fizetek, sokszor egész hónapban két hétvégén használom, de annyit perkálok érte, mint a tesóm fél év mért használatért. Erre mit léphetek?

bldo 2008.09.17. 13:17:17

Movhu, huszoniksz évig Békásmegyeren laktam. Azt hiszem, a hely neve kelt mindenkiben egy bizonyos asszociációt, így gondolom, hogy nem kell bemutatnom. Azaz valószínűleg mégis, ugyanis semmi ilyesmivel nem találkoztam az elmúlt tizenöt évben (amióta tudatosan szemlélem a környezetemet). A legkirívóbb ilyen jellegű dolog a lépcsőházban rágyújtás/csikkeldobás volt. Ellenben faterom nyírja a ház előtti sövényt (önként), másik lakó gondozza a kiskertet (önként), egy harmadik lakó kifestette a kukatárolót és a szemétledobót (önként, saját anyaggal), és így tovább. (Szerencsés voltam, és jó házban laktam? Lehet.)
Nem mindig könnyű az együtt lakás ennyi ebberrel, de ahogy hallom, máshol is legalább ugyanennyi és ugyanilyen konfliktus van.

Manyizga, neked meg hadd gratuláljak a fantasztikus problémamegoldó javaslatod miatt. Költözöm én szívesen, megfinanszírozod? Ellenkező esetben a hasonlóan idióta javaslatokat a jövőben mellőzni lehet, baromságokat én is tudok firkálni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.09.17. 13:18:36

Azért azt meg kellene jegyezni, hogy nem Magyarországon találták ezt ki - mármint a Robin-adót -(az unióban valahol), vagyis nem kellene a panelprolik átmentését látni ebben az ügyben.

Megadóztatni nagyokat, nagyobbakat (pl Kapolyi bácsi valamit visszadhatna) - mert ott lesz az extraprof - az mindig egészséges.

Kötni bármit a bevallott jövedelmekhez, persze, hogy hülyesség.

movhu 2008.09.17. 13:18:45

Barakis:

ingatlanok.hu/hirek/20071030/minden_a_jovo_evi_gaz__es_tavho_tamogatasrol_

Nekem sincs kedvem. Ezért, amikor lakást vettem, a panel eleve kiesett az érdeklődési körömből. Igaz, több hitelt kellett felvennem, és havonta több törlesztőrészletet fizetek. Cserébe jóval-jóval alacsonyabb a fűtési költségem.

bokaszalag 2008.09.17. 13:20:50

Panelt nem lakó 2008.09.17. 13:07:11

Ne érts félre a korszerűsítés mellett vagyok és a támogatás ellen, mivel ez utóbbi csak elodázza azt, hogy kiboruljon a bili. Az távfűtőművektől elvonandó pénzt nem vonnám el. Viszont kötelezném őket, hogy a rendszereiket korszerűsítsék belőle. Milyen urva már, hogy a legnagyobb télben is virágoskertek vannak a vezetékeik mentén.

Távfűtésről azért nincs gyakorlatilag lehetőség leválni, mert érvényben van egy olyan rendelet, hogy az új fűtési rendszer nem szennyezhet jobban mint a felváltott. Mivel ezt szeretik úgy értelmezni, hogy _helyben_ ezért ezt viszonylag nehéz megoldani. Persze biztos megvannak a megfelelő kiskapuk itt is, de nálunk ehhez nem elég agilis a közösbácsi.

movhu 2008.09.17. 13:23:59

bokaszalag 2008.09.17. 13:20:50
Ez egy pozitív hozzáállás. Részemről bármit, csak jussunk már túl azon, hogy minden ingyenessé akarunk változtatni, mindenkinek egyre több pénzt akarunk adni, és ezáltal lassan mindenki az hiszi, hogy neki minden ingyen jár.

Miklós 2008.09.17. 13:25:11

Hát, kedves feleim, azoknak akik sajnálják a panelosoktól a pénzt.

A távfűtés támogatása valóban nem jó megoldás. Nem ezt kéne tenni, hanem lazítani kicsit a társasházi törvényen. Ugyanis:

Az egyedi mérő felszereléséhez a többiek beleegyezése kell. Ugyanígy a leváláshoz is. Mellesleg nálam nem is lenne értelme, mert télen úgy van 21 fok a lakásban, hogy egyfolytában megy a fűtés (nem is tudnám elzárni). A nyílászárók cseréje nem éri meg az egyénnek, mert a többi lakásban ugyan olyan rossz a nyílászáró és max 4 forinttal lenne kevesebb a fűtés költsége. Ne keverjük a szezont a fazonnal, aki egyedi fűtésű lakásban él az nem azért szigeteltet mert a környezetet védi, hanem azért, mert konkrétan érzi a pénztárcáján. Ami meg a távfűtő műveket illeti: 6500 forint alapdíjat akkor is ki kell fizetnem havonta ha egy deci melegvizet sem használtam és fűtés sincsen. Az így mindenből összejövő cirka 30.000 forintos számlából pedig nagyjából 3.000 forintot kapok támogatásként. Sok?

Manyizga (törölt) 2008.09.17. 13:25:53

blackdogone, ne haragudj, de nem kell panelben laknod.
Én pl. 50-70 perc alatt érek be tömegközlekedve 70km-ről a munkahelyemre Budapesten.
De amíg van olyan orvosi eset, aki 54 km-t autózik 18 km helyett ( index.hu/politika/belfold/budapest/m0test3064/?main&rnd=453 ), hogy nyerjen 10 percet... addig érdemes székesfővárosunkban lakni. "Mert itt minden közel van!" :) :)))

Knight 2008.09.17. 13:26:10

Panellakóként:

Csepelen lakom panellakásban, egy 44 lakásos házban, a lakók 65%-a nyugdijjas. A lakást saját erőből vásároltam, sem nekem sem kedvesemnek nem tudott segíteni a család, mindent amit a lakásra tudtunk forditani mi spóroltuk össze, bérből és fizetésből, mert nem tudok sehonnan lopni... meg nem is akarok. (az én ...va anyámat)
A távfűtésem legmagasabb havidijja tavaly a 61nm-es "csodapalotámra" 32EFt-volt, támogatás nincs, mert mindketten keresünk annyit hogy nekünk már nem jár. A magas dij ellenére a lakásban hideg időben max 19-20 fok van, ennyit tud a rendszer. Amit megtehettem: lecseréltem az ablakokat jó minőségű műanyag ablakokra, ennyire volt lehetőségem saját hatáskörben.
Felmerült a panelprogram, következőképpen néz ki: egy helyi pályázati irodával kell megiratni, mással nem lehet, mert nem fogadják el, a pályázat dijja, 400EFt, no ezt már nem volt hajlandó megfizetni a ház, és én személyesen is bunkó, undorító mutyizásnak tartom. Aztán a felmerült költségek, 1/3-ot ad az álam, 1/3-ot adhat(!!!!) az önk., nem ad, a maradékot kéne nekünk fizetni. A gyakorlatban nekünk kell mindent kifizetni előre, és utánna utal az állam, 90 napos határidővel. A költség lakásonkánt cca. 1,2M forint. Ezzel odaállok a lakógyűllés elé, mire a kisnyugdijjasok csak annyit kérdeznek, miből kedveském? Hitelfelvételről pedig hallani sem akarnak. Ennyi.
Nem sajnáltatom magam, ne is sajnáljatok. Örülök a lakásomnak, és valahogy elviselem a távhő árát... mondjuk az is érdekes történet, a keresztfinanszirozásról hallottatok már? Mert attól drágább nekem a táfűtés és olcsóbb nektek a gáz, de persze már megint én dögöljek meg...

Stamp7 2008.09.17. 13:26:20

Manyizga te aztán fene büszke lehetsz, hogy nem vagy panelproli, viszont olyan demagóg, mint ide Nagykáta... Panelben lakom, és van pár suttyó ugyan, de szerencsére viszonylag kulturált emberkékkel osztom meg a lépcsőházat. Kíváncsi lennék, ha a közeledben lakó 54 ház lakóit összecuccoltatnák egy ilyen élettérben nem lennének-e hasonló konfliktusok, "tuskóságok", mint, amilyenek az általad olyannyira lenézett panelházakban. Egyébként meg vidéki vagyok mielőtt benszülöttnek titulálnál, de Pesten egyelőre ezt tudom megfizetni, még az irdatlan rezsiköltségekkel is. (jah, ahhoz nem keresek elég rosszul, hogy bármilyen támogatást kapjak, mellesleg nem is kérnék soha, mert ellene vagyok mindenféle alaptalan dotációnak...) Na csók.

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:27:02

movhu

Köszi, abszolute kiesek. Jóval többet keresek, az meg le van szarva, hogy egyedül élek és vagy 100-at elvisz a törlesztő és a rezsi. :( Tényleg beköltöztetek valami csajt csak télire rezsi fele + szex alapon... :DDD

redriot 2008.09.17. 13:27:09

Panelprolik, panelprolik. Persze, mert panelban kizárólag csak prolik laknak, akik lyukacsos atlétában nézik a mónikasót és közben vedelik a 69 forintos sört, és elvárják hogy az ország többi része fizesse helyettük a fűtésdíjat.

Én is panelban élek, erre futotta, de szívesen kifizetném a panelprogram önrészét. Csak sajnos egy 300 lakásos házban én egyedül még kevés vagyok ahhoz, hogy elinduljon a program! Érzésem szerint azok vonyítanának a legjobban hogy nincs rá pénzük, akiknek az új, tízéves részletre vett Suzukija ott virít a parkolóban. Lakásfelújításra nincs pénz, de újautó az kell. Meg lapostévé. Meg nyáron lemenni görögbe.

Aztán ottvannak a nyolcvanéves, félketyós, pisiszagú nénikék, akik már a halálra készülnek - őket nem fogja meghatni, hogy pár év alatt megtérül az ilyen befektetés.

Én örülnék legjobban, ha befizethetném az önrészt a programba, mivel két éve költöztem a házba, jóideig itt leszek még, és nem mind1, milyen lesz ez a ház a jövőben.

Számhúzó kutya 2008.09.17. 13:29:07

Egyébként tudjátok, hogy a távhő termelése közben áramot is termelnek a hőközpontok?
Ezt nyilván eladják, és ebből is haszon származik, de még így is 40e körül van egy normál méretű lakás havi fűtésszámlája (vidéken is). Ezt az összeget nem lehet a gáz világpiaci árára fogni, mert gázkonvektorral egy ugyanilyen méretű lakás fele/harmad ennyiért fűthető.

A megoldás?
A konkurencia jót tenne a távhő cégeknek, de nem látom be, hogyan lehetne kivitelezni, így marad a (vissza)államosítás.

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:30:22

redriot

Ne felejtsd el az önkormányzati lakásokat sem, azok az igazi rákfenék. :(

vidéki 2008.09.17. 13:31:30

költözzetek vidékre

bldo 2008.09.17. 13:32:42

Manyizga, akkor kérlek világosíts fel, hol _kell_ lakni? Sőt, ha már témánál vagyunk, kérlek azt is oszd meg velem, hogy hol _kell_ vásárolni, hova _kell_ járni dolgozni, sőt, menetiránnyal szembe vagy annak háttal _kell_-e ülni a vonaton?
Nem is értem, miért tartunk ott, ahol, ha ezt az országot ilyen Hozzád hasonló tehetséges megmondóemberek lakják.

movhu 2008.09.17. 13:34:18

Knight 2008.09.17. 13:26:10
Nem tudom nektek mennyi megtakarítást hozna a korszerűsítés, de meg merem kockáztatni, hogy esetleg összemérhető egy erre felvett hitel havi díjával. Azaz a végén nullszaldósra hozható a dolog. Lehet, ezt nem állítom biztosan. Csak annyit tudok hozzátenni, hogy nekem is többe került(így több hitelbe), hogy jó helyen vegyek lakást, és ne panelba. Ergo én is fizetem havonta ennek a "díját".

Barakis 2008.09.17. 13:27:02
Én is kiesek, mert hiába 2 gyerek, annyit adózok, mintha egyedül élnék. És ugyanúgy fizetem a törlesztőrészletet...

Miklós 2008.09.17. 13:36:11

movhu: Aki panelban lakik az általában nem azért teszi ezt mert ez álmai netovábbja....

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:36:24

movhu

Igazából azon verem a fejemet a falba, hogy vehettem volna egy szobával nagyobbat és kiadni az egyik szobát, messze jobban jönnék ki. Így max egy franciaágy felét tudom kiadni, de ez meg nem sok nőt vonzz. :D

Knight 2008.09.17. 13:37:37

Az elkőltözös okosoknak szeretnék feltenni egy kérdést. Ha én elköltözöm üresen fog állni a lakásom? Legyek olyan gavallér, hogy nem adom el, lemondok az áráról veszek egy újat és fizetem immárom mindkét lakás hitelét? A távfűtést a hátramaradó panelból kiköttetem? Amit egyébként meg sem tehetek...
Vagy, ami sokkal valószínűbb, ha én egyszer elkőltözöm akkor valaki megveszi majd a lakást tőlem, mert akkor is lesznek csóró fiatalok, mint én most. Tehát a panellakók száma nem fog változni. Akkor meg mi a ló... lesz nektek jobb kedves panelnemlakók??????

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:39:22

Knight

Elvileg ha nem fizetsz egy szolgáltatást, akkor azt kikötik, nem? :) A vicc az, hogy én soha semmit nem írtam alá a főtávval...

movhu 2008.09.17. 13:41:16

Miklós 2008.09.17. 13:36:11
5.5 évig laktam a Havannán, nekem nem kell elmondai mi az, hogy panelba lakni. Albérlet volt, ott áltam a pénzemmel, hogy lakást vegyek. A Havannán milliókkal olcsóbban kaptam volna nagyobbat, mégsem azt választottam. És nem csak azért, mert az a Havanna, hanem az egyik nyomós érv pontosan a távfűtés volt.

Barakis 2008.09.17. 13:36:24
Én már rég kiadtam a franciaágy felét a gyerekeim anyjának :)

Miklós 2008.09.17. 13:41:27

Barakis: Nem kikötik, hanem ráterhelik az ingatlanra. Mellesleg a társasház szerződött a távfűtővel, s a házon keresztül a lakó, amikor megvette a lakást.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.09.17. 13:42:23

Azért azt meg kellene jegyezni, hogy nem Magyarországon találták ezt ki - mármint a Robin-adót -(az unióban valahol), vagyis nem kellene a panelprolik átmentését látni ebben az ügyben.

Miklós 2008.09.17. 13:43:05

movhu: Nekem most nincs választásom. Viszont kinyílik a bicska a zsebemben mikor ilyen nagyon okos dolgokat hallok emberektől.

Atesz 2008.09.17. 13:43:37

Gyurcsány és triumvirátusa ismét feltalálta a spanyolviaszt... Robin Hood adó,még a Kis kakas gyémánt félkrajcára is meglesz hamarosan.Panelban lakok,és bizony költségmegosztót felszereltettünk,épületet szigeteltük,van eredménye.Nem is igényelhetek támogatást (nem a fentiek miatt) hatalmas (114e netto) jövedelmemre,de a 20% áfát FERencünk hozzáteszi a fűtéshez.Köszönjük szépen.Ennyit a "támogatásról".Valóban,ez a rezsim azokat támogatja,akik SEMMIT nem tesznek a korszerűsítésért,a közösbe szintén nemigen adózgatnak (a bevallott jövedelem 1 vicc),a balekokról a 7 bőrt lenyúzza,hátha van alatta még valami.Ferencünk,ahogy nyilatkozta,az ő édeasnyjának is meg kell gondolnia,mikor fűthet.Gratulálok a kretén fiához,inkább ment volna moziba aznap este.

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:45:31

movhu

Megérte? :D

Miklós

Gázt kikötik ha nem fizeted, Elmű dettó. És a házzal se kötöttem szerződést, az adásvételiben se volt semmi ilyesmi. :)

Knight 2008.09.17. 13:46:16

movhu-nak.

Nem számítható konkrétan milyen megtakarítással jár, más házak tapasztalataiból vonható le, elég jó közelítéssel valami. Számoltuk, mondtuk hogy megtérül, ha nem is nullszaldó, de nem egy óriási összeg. Ellenben a felújítás árát MOST kell kifizetni, aztán meg MAJD megtérül. Ez viszont a nyugdijjasoknak nem pálya. Főleg hogy abban a korban ők már tényleg nem terveznek 10 évekre előre. Ők a támogatással együtt se nagyon tudják kifizetni a távhőt, illetve hát inkább kifizetik, aztán napi két zsömle amire pénzük marad, ilyen lehetőségek mellett én hiába mondom nekik, hogy most 10 évig még egy kicsivel több mint eddig, de utánna milyen jó lesz. Tudod meg is értem őket..
A másik hogy az önk. nem adja az ő 33%-át, ami nagy érvágás, nem is nagyon látsz panelprogramos házat csepelen, nem úgy mint monjuk a XI-kerületben.

GarbooKing 2008.09.17. 13:47:32

Nekem az a véleményem, hogy hiába a nagy panelprogram láz és sorra újulnak meg a házak, ha az erre lakásonként felvett hitelt (vagy nagy összegű kesst) évekig kell nyögni.

Olvastam egy ÖKO füzetben, h egy diszkrét utánajárós procedúra (ablakcsere, radiátor csere, szigetelés) után hallelujah 10-15%al kisebb a fűtésszámla.

Egy ilyen program kb 500-600e Ft-ot kér a zsebből...
Namost ha az amúgy 20e ftos téli számlám lemegy 17e Ftra, mert korszerű a fűtésem, akkor a beleadott 500e Ftomból 14 évig tudom a különbözetet fizetni és csak elvileg utána megtérülős...
És a nyári hónapokat nem is számolom, amikor nincs márhető különbség a szigetelt és a nem szigetelt ház számlái között, a részleteket (emelt közös költséget) pedig szépen fizetni kell.
így a 14 év még hosszabb.

Az időközbeni áremelésekről ne is beszéljünk.

Jobban eladható, szebb, klasszabb... de nagggyon nehezen megtérülő egy ilyen pénz beletétel.

Miklós 2008.09.17. 13:47:45

Barakis:
Olvasd át a társasházi szerződést, meg az önkormányzatnál a távfűtésről szóló részt. Elhiheted, hogy körbejártam már a témát. Márpedig kötöttél szerződést.

Bobby 2008.09.17. 13:48:49

Azt kéne csinálni a parlamentben, mint az oroszok a színházban a terroristákkal. Be neki valami gázt, pusztuljon a férgese.

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:53:32

Miklós

Az lehet, hogy törvényileg kötöttem, de aláírni nem írtam alá. Jó, a btk-t sem...

oszkar 2008.09.17. 13:53:36

Barakis: "én soha semmit nem írtam alá a főtávval..."

Neked kellett volna elintézni, de ha a távhő- és egyéb szolgáltatók mindig mindenkire várnának ezzel, akkor lehúzhatnák a rolót. A magyar polgári jog nem köti ki az írásbeliséget. Ráutaló magatartással létrejött a szerződés. Elég életszerűtlen érvelés lenne a bíróság előtt, hogy te nem is tudtad, hogy a fűtés nem ingyé van.

Panelt nem lakó 2008.09.17. 13:55:55

Én értelek titeket panellakók, és van is abban igazság amit leírtok. De ugye azt nem gondoljátok komolyan, hogy mindenre az a megoldás, hogy az állam valakin bevasal pénzt, és azt odaadja az állampolgárnak? Vizsgáltassák felül a távhőszolgáltatók árképzését, és kötelezzék őket rá, hogy normálisabb árat szabjanak ki. Az EU például simán megreformálta a roaming tarifákat, ezt is meg lehetne EU kompatibilis módon.

redriot 2008.09.17. 13:56:03

Bobby: lehet hogy igazad van. 90%-uk megérdemelné, a maradék meg mártírhalált halna. :)

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:56:53

oszkar

Persze, a volt tulaj rendes volt és automatice átiratta a nevemre. Egyébként azon gondolkodom, hogy két olajradiátor drágább lenne-e? A másik kérdés az, hogy lehetek még idióta is, és gondolhattam azt is, hogy benne van a közösköltségben. :)

Miklós 2008.09.17. 13:59:09

Panelt nem lakó: Ebben egyetértünk.

Barakis (törölt) 2008.09.17. 13:59:42

Panelt nem lakó

Senkinek se áll érdekében azok közül akik ezt megtehetik. Egyébként speciel jobban örülnék neki, ha az adómból ezt (engem) támogatnák és nem a sok ingyenélőt. :)

Bobby 2008.09.17. 14:02:09

redriot 2008.09.17. 13:56:03

no risk, no fun

Knight 2008.09.17. 14:03:41

Kedves "Panelt nem lakó"

Most sem kapok támogatást, nem kell senkitől elvenni a semmit amit kapok.
Kezdjük kapásból a keresztfinanszírozás eltörlésével. Az annyit tesz hogy Magyarországon a nagyfogyasztók drágábban kapják a gázt mint a kisfogyasztók, a világon mindenhol máshol meg forditva. Ugyanis a nagyfogyasztó nagytételben vásárol, komoly kedvezményeket tud kiharcolni, nálunk nem, és az ebből befolyó extrapénzből van a gázártámogatás. Akkor nekem csökken 15%-ot a távhő, nektek ennyivel nő a gázár.
Aztán kötelezzük a távfűtőművet hogy tételesen mutassa be az általa elszámolt költségeket, és amit ő hálózatfejlesztés címen elkönyvel, az tényleg csinálja is meg, ettől is csökkenhetne a távhő ára, hiszen nem fűtenénk ilyen mértékben az utcákat... Jó lenne. De miért érzem úgy hogy a gázártámogatást élvezők az utcára mennének az eltőrlésével egyidőben?

Miklós 2008.09.17. 14:07:55

Na, itt köt a zember szerződést a távhővel:

www.vac.hu/docs/tavho_1.DOC

Miklós 2008.09.17. 14:09:37

"• felhasználó: a távhővel ellátott épületnek, építménynek, a törvényben meghatározott esetben az épületrésznek a távhőszolgáltatóval a távhő mérés szerinti szolgáltatására vonatkozóan közüzemi szerződéses jogviszonyban álló tulajdonosa, több tulajdonos esetén a tulajdonosok közössége (a társasház, lakásszövetkezet );

• lakossági felhasználó: a lakóépület és a vegyes célra használt épület tulajdonosa, tu-lajdonosainak közössége épületrészenkénti hőmennyiségmérés esetén az egyes épü-letrészek tulajdonosa;
"

Dr Hátrányos Eleonóra 2008.09.17. 14:09:56

arról szól ez az egész robin-program,hogy a mi ferink tökéletesen tisztában a népe ostobaságával és könyörtelenül ki is használja.a tragédia,hogy könnyes szemmel rohannak rászavazni az ilyen épületes barom sötét dumától.

manki 2008.09.17. 14:11:04

Mivel a BKV, Főtáv és tsai. mind-mind az átkosból ránk maradt förmedvény, ugye senki nem hiszi, hogy dafigyelnek, hogy minél alacsonyabb költséggel működjenek?

Amatőr 2008.09.17. 14:14:06

Knight, tévedés, a lekötött mennyiségre (bizonyos mennyiségnél többet nem fogyaszthatnak, de van egy alsó limit is, aminél kevesebbet sem) szerződött nagybani gázfogyasztók a lakossági gázárnál lényegesen olcsóbban kapják a gázt, ez tény. Ha ezt a gézt egy gézmotorban égetik el, akkor a termelt áramot az elektromos művek megveszi, ezzel is csökken(ne) a távfűtés ára, ha a pénzek nem ki tudja merre folynának szanaszét.

Bobby 2008.09.17. 14:14:15

manki 2008.09.17. 14:11:04


nem hát. arra bezzeg tudnak figyelni, hogy minél magasabb áron árulják a sz*rt!

naplopo 2008.09.17. 14:21:26

Nem vagyok otthon, sem a panelházak lelkivilágában sem a távhőszolgáltatásban sem, de lehetséges az, hogy valaki egyénileg leváljon a távhőről? Úgyértem, hogy egy adott lakásban leköttetni a távhővezetéket, akár saját költségre is? Mert nekem elég aggályos lenne akármilyen szerződés, amit nem tudok felmondani. Nem hiszem, hogy lehet valakit szolgáltatásra kényszeríteni és ez ne ütközne az alkotmányba.

Miklós 2008.09.17. 14:24:00

naplopo: Mivel társasház, így ha jól emlékszem 99%-nak bele kell egyeznie. Ez meg nem egyszerű.

Knight 2008.09.17. 14:24:13

Egyébként pedig ha a sok távhőtámogatást inkább panelfejlesztésre, hőszigetelésre kőltené az ország, oly móndon hogy a kisnyugdijjas kapjon rendesen én meg alig, vagy egyáltalán semmit, ANNAK lenne értelme. Én fiatalon felvenném a hitelt, kifizetném, még örülnék is neki. A nyugdijjas meg a támogatás rá eső részével szálna be. Tojnék bele hogy ez igazságos, vagy sem, de szerintem mások nem igy lennének. Pedig akkor max egy évtized alatt felszámolható lenne a panelállomány pazarlása. Mert gondolom azt a megoldást hogy minden panelt dózeroljunk le, mégse lehetne átnyomni :)

Barakis (törölt) 2008.09.17. 14:24:33

naplopo

Nem lehet, sőt Bp-n még társasházi szinten se olyan a törvény. :) Ha jól tudom ilyesmi miatt verték szét anno a matávot.

Miklós 2008.09.17. 14:24:47

(3.) A távhőszolgáltatásba jelenleg bekapcsolt felhasználók leválásához Vác Város Önkormány-zata csak abban az esetben járul hozzá, ha megújuló (nem foszilis) energiahordozó felhasz-nálására tér át a leválni szándékozó felhasználó.

Miklós 2008.09.17. 14:27:12

Felmerül a kérdés: Hogyan tudnám a távhőt helyettesíteni megújuló energiával egy panelban?

Knight 2008.09.17. 14:27:44

Nemhogy egyénileg, az egész ház sem válhat le a távfűtséről. Félnek hogy kevesen maradnak, és azoknak egyre többet kéne fizetniük, mert kevesebb felél lehetne elmaszatolni a fenntartási dijjakat. Ezért nem kapsz engedélyt még akkor sem ha a teljes házat állítanád át egy saját hőközpontra. Ami meg azért vicces, mert a szemben épülő új társasháznak saját, gázos, tömbfűtése van, a mi kérelmünket meg visszadobták mondván hogynem lehet, mert sokkal környezetszennyezőbb mint a távfűtés. Nekem szennyez a szomszéd háznak meg nem.... még véletlenül se a távfűtőművet védik....

Barakis (törölt) 2008.09.17. 14:27:50

Knight

Már rég le kelett volna dózerolni őket. :) És nem azért mert szarok, hanem mert nem ennyi időre tervezték őket. Kíváncsi leszek, hogy mikor kezdenek szétesni. A nyugdíjasok, meg ha nem bírják, akkor adják el és költözzenek nyugdíjasotthonba, pont erre találták ki ezeket, nem?

Barakis (törölt) 2008.09.17. 14:30:49

Knight

Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha majd ezek a hőközpontok galyra mennek, akkor mi lesz. Gondolom ezeket se a végtelenségre tervezték, egyszer csak elöregednek.

ditakai 2008.09.17. 14:32:11

Nekem az a bajom ezzel a panelkérdéssel, hogy míg Bözse néni az utca túloldalán az elmúlt harminc évben minden tavasszal azzal kezdi, hogy kimeszeli az éléskamrát, és kizavarja hétvégén az urát rendbetenni a cserepeket a tetőn etc. etc. addig a társasházi lakosok hagyták szétrohadni az épületet, és most elvárják, hogy gratis legyen a a felújítás. Tényleg nem bombabiznisz a panelprogram a bennlakóknak, de semmi nincs ingyen. Ha nem telik többre, vidéken is lehet lakni, és nincsenek ilyen magas ingatlanárak. Egyáltalán nem értem, hogy miért kéne a fűtésszámlát adóforintokból megtámogatni, mikor egy csomó más energiahordozót nem támogat az állam.

Barakis (törölt) 2008.09.17. 14:35:11

ditakai

Én egy éve vettem, nem tehetek arról, hogy eddig szétbaszták. Én belemennék plussz hitelbe, ha kivágnánk a távhő-t, de az azért nonszensz, hogy 8000-et fizetek 40 fokban és 20-30-at télen, nem? A gáz ami jobban támogatva van az nem kerül ennyibe!

Knight 2008.09.17. 14:35:35

Maga a ház nem fog szétesni, a gépészetét kell cserélni, lifteket felújítani, meg hát tudták hogy korszerűtlen lesz. Nem arra kell gondolni hogy az 50 évre tervezett lakás 51 évesen szétesik. Ha karbantartják örökké (kis túlzással)állhatnak, a vasbeton nem romlik meg.
De korszerűsíteni kellene:
a teljes gépészetet, viz, villany, gáz,
hőszigetelést, energiafelhasználást.
Baromi nevetséges hogy az új ablakom jobb hőszigetől mint maga a fal amibe beépítették :)

Barakis (törölt) 2008.09.17. 14:37:20

Knight

Én úgy tudom, hogy a vas gond nélkül szétrohad a kapcsolatoknál és előfordulhat, hogy a homlokzati elemek egyszerűen kidőlnek majd...

Knight 2008.09.17. 14:52:19

Azért hogy a betonvasakat megegye a korrózió, kell egy pár 10 év még akkor is ha a szabadban vannak. Ellenben a panelkapcsolatok ki vannak töltve szigetelőanyaggal, és ezeket rendszeresen megcsináltatja, felújíttatja a legtrehányabb ház is, ugyanis ha nem; befúj a szél, vagy beesik az eső, illetve beázik a fal. Igen persze ha van olyan ház ahol ezt nem csinálják meg.... de azt meg látnod kellene mert a homlokzaton rozsdás esővízfolyásoknak kell lenniük.

Johnson Doe 2008.09.17. 14:53:30

Azon merengtem el a fűtési árakon kialakult véleménynyilvánításokat olvasgatva, hogy vajon akkor mennyibe fog kerülni, nem csak a táv, de az egyszerű gázfűtés is, ha az oroszok egyszer megelégelik, hogy a hazai politikai "elit" agresszornak nevezi őket, és tüntet ellenük... (Ez lehet, hogy egy picit off volt, elnézést érte.)

Barakis (törölt) 2008.09.17. 14:55:56

Knight

Igaz, ez jogos, lehet, hogy nem kéne mindent elhinnem, bár azért ahol lakom (Újpalota) azok jócskán több tíz évesek. Eh, ha van egy kis mázlim, akkor pár éven belül eladom a picsába és inkább beköltözök egy téglába. :)

movhu 2008.09.17. 15:10:07

Johnson Doe 2008.09.17. 14:53:30
Atomot nekünk :) De komolyan. Két út van. Vagy kitalálunk valami olcsó alternatívát, vagy úgysem kerüljük el az erőmű építését. Illetve a harmadik verzió, hogy aki tiltakozik az erőmű ellen, attól kikötjük az áramot és piaci áron kapja a gázt.

Gyuri7 2008.09.17. 15:31:29

"de az azért nonszensz, hogy 8000-et fizetek 40 fokban és 20-30-at télen, nem? A gáz ami jobban támogatva van az nem kerül ennyibe! "

Ezzel azért picit vitatkoznék. Önálló családi/ikerházfélre ez semmiképp nem áll.

Ha téglát keresel, nézz körül Rákospalotán. Közel is van, meg is fizethető. De ne lepődj meg, ha nem lesz sokkal kisebb a fűtésszámlád :o))

Barakis (törölt) 2008.09.17. 15:36:07

Gyuri7

Lakásról beszélek nem házról. Egy 45-50 nm-es lakásra tuti nem fizetnék 30 ezres gázszámlát... De még ha mégis, akkor sem fizetek puszira 8000-et nyáron.

Devil 2008.09.17. 15:37:28

Ja ha meg mindent annyiert adnanak amennyibe kerul + sajat profit, akkor mindenki sirna hogy az allam bacsi elengedte a kezuket es magukra hagyta oket a farkasok kozott... ami annyoban igaz hogy a sok monopolceg jol kilobbizza az allamnal a monopoliumot, azt teszi amit akar, az allam meg majd kompelzal ahogy tud.
Egyebkent ezt hivjak letezo szocializmusnak.
Szoval a piacot meg kellene nyitni, "liberalizalni" - vannak akik mar ettol a szotol is agyba vizelnek - es csak es kizarolag szocialis celzattal kompenzalni, lehetoleg csak a nyugdijasokat, munkakepteleneket a tobbiek dolgozzanak meg a melegert!

totya 2008.09.17. 15:44:34

Knight: "Ami meg azért vicces, mert a szemben épülő új társasháznak saját, gázos, tömbfűtése van, a mi kérelmünket meg visszadobták mondván hogynem lehet"

khm. le is lehet szarni azt a visszadobott kerelmet. Es neki lehet allni megcsinalni. Majd valamikor 10 ev mulva a per vegen hoznak 1 iteletet. mit erdekel titeket.

es legyszi a tobbiek kimeljenek meg az "ilyen hozzaallas miatt tartunk ott" stb-tol, mert ez nem az. Itt konkretan polgari engedetlensegrol lehet szo egy eszetlen, idiota, nem piac-konform szabalyozas kapcsan.

Knight 2008.09.17. 15:56:26

Totya!

Ha hivatalosan nem válhatok le a távfűtésről, akkor hivatalosan le se mondhatom, akkor számláznak, azt meg ha nem fizetem be, akkor ráterhelik az ingatlanra, és hidd el nem fogja őket meghatni hogy én önkényesen leváltam.... Államilag maximálisan megtámogatott monopólium. :(

totya 2008.09.17. 15:59:00

jogos.
utcanev-valtas? az is megteveszti oket vagy 10 evre :)

movhu 2008.09.17. 16:00:10

A perrel csak az a baj, hogy nem lepődnék meg, ha ilyen esetben a szokásos ügymenet helyett 1 év múlva már kint lenne az ítélet. Mondjuk akkor gyorsabban lehetne EU szintre vinni, harapnak az ilyenre. Csak ehhez energia kellene a lakók részéről.

lyukrafutó 2008.09.17. 16:28:11

ha kiderülne h gyerekeken kísérleteznek a parlament alatt, akkor is csak a rokonok mennének tüntetni..ilyen ez az ország
és ennek TE is meg én is részei vagyunk

kuszal 2008.09.17. 22:56:55

Sziasztok!

A témához csak annyit fűznék hozzá, hogy én olyan panelban lakom (Miskolcon) ahol megvolt a falak hungarocellel való leszigetelése és bevakolása + az összes nyílászáró cseréje.

A felújítás, az én esetemben (55 nm lakás), havi 6500 forintos plusz kiadást jelent a közös költségen felül. Ezt öt éven keresztül kell fizetnem, vagyis már csak 3 évig :-)

Mik az előnyök? Nyáron még a nagyon meleg napokon is kellemes volt a hőmérséklet a lakásban, talán két vagy három alkalommal használtuk a ventillátort. A fűtésszámlám pedig, fűtési időszakban, kb. 30%-al csökkent. 5,9 GJ energia helyett 4,1 GJ energiát számlázatak ki. Sajnos a fűtési rendszert nem újították fel pedig azzal még többet lehetett volna spórolni :-( De az valahogy nem fért bele a pályázatba.

Ezért erre most pályázunk, de kezd nagyon érdekes lenni a dolog. Az önrész, ami a költségek felét jelentené, 55.000 forint. Tehát 110.000 forintért a lakásban található három radiátornál megcsinálnák az átkötő csöveket és felszerelnék a hőmennyiség mérőket. Tehát kb. 2-3 méter cső, egy pár szelep, és három hőmennyiség mérő egyenlő 110.000 forinttal. Ezt egy "kicsit" sokallom, mert nekem senki ne magyarázza be, hogy pár méter cső, néhány szelep, meg három hőmennyiség mérő több mint 100.000 forintot taksál. Meg van az a feléből is, pont amit nekünk lakóknak kell kifizetni, az állam által adott támogatás meg bónusz a fáradságos munkáért a kivitelezőnek :-(

tappancs 2008.09.18. 13:06:09

Liberté_73 2008.09.17. 10:17:53
cett! mondjuk a bankok is megkapták a kis különadópakkjukat
------------------------

meg is oldották, hogy ne kelljen fizetniük.

tappancs 2008.09.18. 13:11:17

Gyuri7 2008.09.17. 15:31:29
"de az azért nonszensz, hogy 8000-et fizetek 40 fokban és 20-30-at télen, nem? A gáz ami jobban támogatva van az nem kerül ennyibe! "

Ezzel azért picit vitatkoznék. Önálló családi/ikerházfélre ez semmiképp nem áll.

Ha téglát keresel, nézz körül Rákospalotán. Közel is van, meg is fizethető. De ne lepődj meg, ha nem lesz sokkal kisebb a fűtésszámlád :o))
-----------------------------------------
FYI: 55 nm, tégla, rosszul szigetelt, télen min 24 fokra fűtök: 10-13 eft télen. nyáron nulla.

Robin 2008.09.18. 14:43:19

Az én tapasztalatom is az, hogy a távfűtő a lakásoktól, ill. a tulajdonosaiktól beszedett pénzből a fűtés útvonalát is felfűti. Ha legalább a járda alatt menne a cső, és ezért nem kellene havat, jeget takarítani, még lenne is benne ráció, bár akkor sem értem, miért mi fizetjük meg. Hallani, hogy arra hivatkoznak, hogy lelopják a szigetelést, mert alumínium is van a szigetelő rétegek között, és azért fizet a fémhulladék-átvevő.
Azt szeretném látni, hogy idén áremelés helyett köteleznék a távfűtőt, egy adott hőveszteséget ne haladjon meg az érték, mire a fűtési, felhasználási melegvíz a házakhoz eljut. Legyen ezen is 'prés', ha árat akarnak emelni, meg kell felelniük az euban elfogadott határszámnak. Ha nem felelnek meg, nyista áremelés.
És profitérdekeltség ide vagy oda, kinyílik a bicska a zsebemben, mikor azt olvasom, hogy ennyivel meg annyival nőtt az adózott nyeresége a távfűtőnek, hogy milyen jól dolgoztak és ezért a vezetés és a dolgozók mennyi jutalomra számíthatnak - azt nagy ügyesen nem írják mellé, hogy az árat mennyivel kellett ehhez emelni?!
A leválásról meg annyit, hogy egy jól megcsinált, ellenőrzött távfűtés számottevően olcsóbb és környezetkímélőbb mint a gázfűtés. Nem gondolom, hogy a leválás a megoldás.
Tényleg a távfűtő működését kinek kellene ellenőrizni?
süti beállítások módosítása