Indulhat a digitális

2008.09.05. 16:00

Megszületett az aláírás, így már hivatalosan is biztos, hogy elindul a földfelszíni digitális televíziózás Magyarországon. A hivatalos NHH hír erről:

„A Nemzeti Hírközlési Hatóság nevében Pataki Dániel, elnök, az Antenna Hungária Zrt. nevében pedig Jean-Francois Fenech vezérigazgató, Bánkuti Erzsébet és Kárpáti Rudolf ágazatvezetők írták alá pénteken a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó hatósági szerződéseket. A MinDigTV elnevezésű digitális televíziós szolgáltatás csaknem 60 százalékos lefedettséggel már decembertől elérhető lesz, túlnyomó részt előfizetési díj nélkül vehető csatornákkal. A földfelszíni digitális televíziózás beindulása a reményeink szerint erősíti a versenyt és bővíti, színesíti a kínálatot a televíziós és a rádiós piacon, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba- vagy tetőantennával néz televíziót, a jövőben jobb minőségben, a mainál sokkal változatosabb műsorkínálathoz juthasson hozzá” – hangsúlyozta Pataki Dániel, az NHH elnöke.

Az új szolgáltatás elnevezése MinDigTV lesz. A szolgáltatás túlnyomó részt előfizetési díj nélkül lesz elérhető. Az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma nagy valószínűséggel már az induláskor a jelentősen emelkedhet a mostani analóg platform három adásához képest. A közszolgálati csatornák, az m1, m2, Duna TV biztosan a kínálat részét képezik, szándékuk szerint HD felbontásban. Az RTL Klub és a TV2 60 napon belül dönthet arról, hogy megjelenik-e az új szolgáltatás kínálatában. Az itt látható térkép az induláskori lefedettséget tartalmazza, a teljes lefedettség 2 év alatt épül ki. A nagyobb lefedettséghez az is hozzájárul, hogy a digitális vételnél tágabbak a vételi határok. Ellenben itt nincs a klasszikus szemcsés kép, azaz vagy van adás vagy nincs.
A lépésnek nagy előnye, hogy a mostani kínálattal szemben lényegesen bővebb választékból válogathatnak azok is, akik éppen nincsenek kábel közelében, tehát ez elvileg nagyon jó lesz az állampolgároknak. Az más kérdés, hogy ezeknek az adásoknak a vétele külön erre alkalmas készüléket vagy berendezést igényel, amely kérdésnek akkor lesz igazán jelentősége, ha megszűnik az analóg sugárzás. Az, hogy hová fejlődik Magyarországon a földi digitális televíziózás még a jövő zenéje, de ez a jövő elkezdődhet most.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr43649915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janó 2008.09.05. 18:01:29

Szuper hír! A térképet szívesen megnézném nagyban is...

Misi 2008.09.05. 18:35:07

Kérdés, hogy mennyiért lehet majd beltériket kapni hozzá...

Grenadir11 2008.09.05. 18:41:53

Szóval ez az izé hivatott a szegény elmaradott tv adások nélkül nevelkedetteket kiemelni a kulturális elmaradottságból.Jól látszik , hogy az abszulut fejletlen Budapestre és a nyugati országrészre koncentráltak, hiszen arrafelé semmilyen kínálat és választási lehetőség nincs. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy törne le a keze annak,aki ezt a lefedettséget tervezte.
Egy ideiglenesen keleten lakó. :)

Reggie 2008.09.05. 18:54:37

Hat nyilvan azert kezdik nyugatrol meg pest felol a sugarzast mert ott nagyobb a lakossag vasarlo ereje, ezert elobb terul meg a beruhazas, es elobb lesz toke a tovabbi beruhazasra. Ha forditva csinalnak 2x annyi idobe kerulne.

Athos 2008.09.05. 19:26:17

Nem lesz drága. én most vettem tunert a gépembe, digitálisat is tud, 8000ért.

nyu 2008.09.05. 20:15:08

Nyilvan azert kezdik nyugaton a szolgaltatast, mivel Kabhegyrol (terkepen sarga) megy 8-9 eve a kiserleti digitalis adas...

Dr Kangörény 2008.09.05. 20:16:20

Ja, valahol olyan helyen kellene minden újdonságot bevezetni, ahol valószínűleg kevesen veszik majd igénybe azt. Én a 3G-t, meg a HSDPA-t is az ALföldön vezettem volna be először.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.09.05. 20:30:07

A 4-5 mondatból lett fél oldal. Semmi új nincs benne, hol van az leírva, hogy milyen tömörítésbe állapodtak meg, milyen eszköz kell hozzá, mennyiért lehet általában olyat venni, és milyen TV-kell ahhoz. Gondolom nem lesz benne alapban TV2 és RTL, mert akkor így sokaknak elég lenne ez, és nem fizetnének elő kábelre.

zsoltr 2008.09.05. 22:29:57

Sajnálom, hogy a keleti régiót szokásosan megkülönböztetik a többi régiótól. Én nem háborgok, mert már megszoktam. Az utakat is csak a Tiszától balra teszik rendbe, a Tiszától jobbra minden le van szarva magasról. Azért az adót azt fizetem, ha nem gond. Csak tudnám minek??? Hogy a Dunántúlon jobb legyen? A Balaton köré autópályát építenek, a Tisza-tóhoz egyetlen egy darab sima úton nem lehet eljutni. Az 4-es főútról és egy autópályáról ne is beszéljünk. Annak idején ADSL is akkor jött ide, amikor már az ország többi régiójában már el is felejtették a modemes világot. És akkor most még ez is. Gratulálok. A keleti régió nem ehhez a tetves országhoz tartozik????

ubulka 2008.09.05. 23:32:34

A vásárlóerő hülyeség, akkor elég lenne csak Budapestet bekapcsolni, az ország többi része meg mintha nem is létezne, nem érné meg. A nagy adók közül valszeg azért csak Kab-hegyet és Szentest állítják be egyenlőre, mert hirtelen ennyire futja, és ezek érik el a legnagyobb területet az országban (na jó, Tokajt is bekapcsolhatták volna ).
Amúgy meg aki meg tudja venni az alapáron 25e-nél kezdődő set-top box-ot, annak már kábelre/lavórra is futná, arról nem is beszélve, hogy egy box-szal 1 tévét nézhetünk. Meg aztán megnézem én azt a szobaantennás, 70 éves mamikát, aki ezentúl min. KÉT távirányítóval fog hadonászni (TV+box), miközben még a tévéét sem szokta meg.

zsoltr 2008.09.06. 04:48:07

Nem azért, de Kékes azért elég nagy területet ellát... És ufye nem kell magyaráznom, hogy az Alföld az ugye lapos... Kékes pedig magas...

ubulka 2008.09.06. 08:24:27

Kékes ma (analóg) déli irányban kb. Szolnokig ad jó vételt. Igaz, nem a legnagyobb teljesítményű adó az országban (az a Kossuth rádió Soltról, középhullámon :-)). Digitálisnál, kicsit nagyobb teljesítménynél és jól beállított antennánál esetleg Kecskemét, Kunszentmárton a max. A dél-alföldi régió (Szeged, Békéscsaba) tehát mindenképp kimaradna. Ráadásul nagy az átfedés a budapesti adóval, ezért Tokaj jobb választás.
Egyébként kíváncsi leszek a tényleges lefedettségekre, amik biztos nagyobbak lesznek a mostani analóg rendszerbelieknél.Pl. a nemzetközi frekvenciakiosztáson még a lengyelekkel(!) is egyeztetnünk kellett, hogy ne zavarják egymást az adók.

ubulka 2008.09.06. 08:43:34

Egyébként az emberek leszarására jó példa volt a rádiófrekvenciák privatizálása (talán '97-ben, vagy 98-ban?). Két országos kereskedelmi rádiót kellett létrehozni, az egyik a már működő Danubius, a másik egy új rádió volt (ez lett a Sláger). Mivel a már működő rádió jóval nagyobb értéket képviselt, ezért ezt az aránytalanságot nemes egyszerűséggel úgy csökkentették, hogy a Danubius nem kapott pl. a szentesi gerincadóról frekvenciát, és több másik, kisebb adótól is elesett. Így az ország számos pontján a Danubius nem, vagy csak rossz minőségben hallgatható. Persze végső soron sokat nem vesztenek vele..:-

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.09.06. 15:25:05

amíg ugyanazt a sz..r műsort adják, nem teljesen mindegy, hogy analóg vagy digitális, pal vagy hd???
győzikesó eddig se érdekelt, hd-ben se fog...

ami meg olyan műsor, hogy szívesen nézem (discovery, NG, jó(!) filmek, stb), azt meg eddig is letöltöttem HD-ben, ezek után is megteszem... mivel a letöltés legális, csak a feltöltés nem.

Christiano 2008.09.08. 12:58:14

Nekem ugyanannyi a digitális tv, mint az analóg volt. Extrának megkaptuk a beltéri egységet. 0 rádióval, plusz fel tudjuk venni a műsorokat. lehet nyelvet feliratot választani.
Akinek ez szánalmas az ne tévézzen. Ott a net...
És mire ez elterjed és az analóg megszűnik, az még vagy 20 év.
süti beállítások módosítása