Korlátolt Vodafone

2008.08.18. 15:30

A Vodafone táján sem megy másként a dolog, mint akármelyik területen a távközlésben. A marketing dolgozik keményen, hiszen szükség van a minél több ügyfélre. Azt, hogy a hálózat műszaki paraméterei megengedik-e az általuk kiötlött álmokat már másodlagos kérdés. Az majd idővel rendeződik magától vagy megoldják a műszaki kollégák valahogy. Ilyen módon a cég a vezetékes internetpiacnak akart azzal konkurenciát állítani, hogy korlátlan és tényleg gyors internet szolgáltatást kínált a vezetékessel versenyképes áron. Igaz, hogy a technológiát nem erre fejlesztették ki, de itt a balkán határán szegény ember az asztali gépen is mobilnettel járkál a hálón. Biztonság kedvéért azért belekerült a feltételekbe, hogy p2p alkalmazásokat nem lehet rajta használni, mintha ez az egy dolog lenne, amivel nagy adatforgalmat lehet csinálni. Aztán jött a nagy számok törvénye alapján a pofon. Sok olyan user lett, aki máshogy is képes lett 10 gigás nagyságrendű letöltést produkálni. Ezért szép lassan feltűnt a megoldás, ami mára hivatalos is lett.

A Vodafone legújabb részvételi feltételeiben feltűnt a következő pont:

17. Hálózat védelme

…Szolgáltató fenntartja magának a

jogot az adatforgalom időszakos, vagy állandó – lassításara…A számlázási ciklusban elért 5GB-nal nagyobb adatforgalom eseten a szolgáltató rugalmasan, a hálózat aktuális

terheltségétől függően lassíthatja az adatforgalmat…A számlázási ciklus lezárultával a forgalomlassítás megszűnik.

Természetesen ez a kikerült feltétel már tesztelve lett élesben is, ugyanis július elejétől többen tapasztalták azt, hogy egy bizonyos adatforgalom felett jelentősen lassult a szolgáltatás. Több fellelhető teszt is mutatja, hogy ugyanazon a helyen két különböző simkártyával egészen eltérő sebességgel lehet netezni, attól függően, hogy mennyi adatot forgalmaztak vele az adott hónapban. A többet használtban nyilván bedugultak a fúvókák a sok szennyes adat miatt… Most elő lehet hozakodni azzal, hogy ezt nem erre találták ki, meg különben is miként lehet ennyi legális adatot letölteni egy hónap alatt? De valójában ezzel az átlagos felhasználónak nem kell törődnie. Ő úgy száll be ebbe a szolgáltatásba, hogy papíron korlátlan internetelérést kap, és majd később tapasztalja meghökkenve, hogy a korlátlan csak addig igaz, míg az Egon és Dönci ingyenes tartalmait le nem szedte a netről, és utána egész hónapban lassú netet élvezhet csak.

Jelen esetben is kérdéses, hogy mit lépnek az érintettek az ügyben. Az előfizetők semmit sem tehetnek, a hatóság még nem vizsgálódik, de a vizsgálat kimenetele most is kérdéses. Csupán annyi a tanulság most is, mint korábban az ilyen szolgáltatói esetekben: az sem igaz, ami le van írva, mert holnap más lesz leírva. Mint ahogyan a Vodafone honlapján mai napig szereplő Vitamaxos csomagokból is eltűnt a legkedvezőbb 1 GB-os, de a honlap szerint a mai napig elő lehet rá fizetni. Csak amikor a felhasználó küldi az sms-t, akkor a válasz annyi, hogy ez már megszűnt. Ugyanúgy, mint a korlátlan internet a Vodafone házatáján.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr96621397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.08.18. 21:38:31

Vodafone: boááá! Volt nálamn a mobil netjük. Egy nagy trágyarakás az egész. Még a saját írásaimat sem volt képes feltölteni. A számlájukon nem lehet eligazodni, a telefonos ügyfélszolgálatuk egy pókháló, élő emberrel soha nem tudsz beszélni, agyrém az egész. Úgy hat éve vagyok náluk.

zurhajos · http://zurhajos.wordpress.com 2008.08.20. 21:27:16

Na ezt kéne kiplakátolni, nem az ingyenes hülyeségeket. Tudomásul kéne már venni, hogy semmi nincs ingyen.
Sajnos. A vodafonnál meg különösen.
Én is kb. 4 éve vagyok náluk, és már huszadszor hívnak, hogy nem váltanék-e tarifacsomagot, mert olyan régit használok, hogy még megéri telefonálgatni is.

S@ti · http://sati1984.extra.hu 2008.08.21. 22:02:25

Hasonlo dolgot jatszottak meg 202-2004-ben a GPRS-es nettel. Akkor meg (2002) nem volt ADSL vagy barmi mas szelessav a kornyekunkon, es ok korlatlan netet kinaltak. 2002 decemberetol beleugrottunk hat, es jol meg is szivtuk. 2003 nyaraig volt korlatlan az a korlatlan, es neha elviselhetetlenul lassan toltott.

Aztan 2003 oszetol bevezettek, hogy 1 GB-s a korlat. Augusztusban probaltam elerni vele az 1 GB-t, de nem sikerult, csak 800 MB korul, annyira lassu volt, hogy ejjel-nappal toltve is csak ennyi sikerult. Szoval csak lelektanilag volt jelentos szamomra, hogy "nadebasszus, hat nem korlatlan..."

Aztan kicsivel kesobb oriasi ujitaskent bevezettek a savos adatforgalmat. Az elso sav 200MB-ig volt, a masodik 500-ig, a harmadik 1 GB-ig. Es a 200 MB kerult annyiba, mint eddig a korlatlan meg az 1 GB. Onnantol kezdodott, hogy kinszenvedes volt minden honapban 200 MB alatt tartani, siman mailezessel meg forumozassal osszejott...

Szoval bevezettek a korlatlant, aztan szepen letancoltak 200 MB-ig. Szerencsere utana csak fel evig volt ez, utana 2005 juliusaban sikerult bevezetni az ADSL-t a lakohelyemre, es vege lett a remalomnak.

Reszemrol soha tobbe Voda...
süti beállítások módosítása